Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Ahlan Modi event in Abu Dhabi, UAE
13 FEB 2024 10:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
Today, you have made history in Abu Dhabi. You have come from different corners of the UAE and from different states of Bharat, but everyone's hearts are connected. Every heartbeat in this historic stadium is saying -- Long live Bharat-UAE friendship! Every breath is saying -- Long live Bharat-UAE friendship! Every voice is saying -- Long live Bharat-UAE friendship! We have to live this moment to the fullest. Today, we have to gather those memories that will stay with us for a lifetime -- Memories that will also stay with me for a lifetime.
My brothers and sisters,
Today, I have come to meet the members of my family. Across the seas, I have brought the fragrance of the land where you were born. I have brought a message from your 1.4 billion Indian brothers and sisters... and the message is – Bharat is proud of you and you are the pride of the nation. Bharat is proud of you.
भारतम् निंगड़ै-और्त् अभिमा-निक्कुन्नु !! उंगलई पार्त् भारतम् पेरुमई पड़गिरदु !!
भारता निम्मा बग्गे हेम्मे पडु-त्तदे !! मी पइ भारतदेशम् गर्विस्तोन्दी !!
This beautiful picture of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’, your enthusiasm and voice, is reaching beyond the skies of Abu Dhabi today. This affection and blessing is overwhelming for me. I am very grateful that you took your time to come here.
Friends,
Today, the Minister of Tolerance, His Excellency Sheikh Nahyan, is also present amongst us. He is a good friend and well-wisher of the Indian community. His affection towards the Indian community is commendable. Today, I also express my gratitude to my brother, His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed, for this magnificent event. This enthusiastic celebration would not have been possible without his support. His personal touch, his sense of belonging towards me, is my greatest asset. I remember my first trip in 2015. I had not been in the power at the Centre for a long time. That was the first UAE trip of any Indian PM after three decades. The world of diplomacy was also new to me. At that time, the Crown Prince and the current President came to the airport to welcome me along with their five brothers. I can never forget their enthusiasm, the sparkle in their eyes. In that first meeting, it felt like I had come to the home of a loved one. They were also honouring me like a family member. But friends, that honour was not just mine. That honour, that reception, belonged to 1.4 billion Indians. That honour belonged to every Indian living in the UAE.
Friends,
That was the day, and today is this day. This is my 7th trip to the UAE in 10 years. Brother Sheikh Mohammed bin Zayed came to receive me at the airport today as well. His enthusiasm was the same, his affinity was the same, and this is what makes him very special.
Friends,
I am happy that we also got the opportunity to welcome him to Bharat four times. Just a few days ago, he visited Gujarat. At that time, lakhs of people gathered on both sides of the road to express their gratitude. Do you know why they were expressing this gratitude? This gratitude was because the way he takes care of all of you in the UAE, the way he cares about your interests, it's rare to see. That's why all those people came out of their homes to express their appreciation for him.
Friends,
It is also my privilege that the UAE has honoured me with its Highest Civilian Award -- The Order of Zayed. This honour is not just mine, but this honour is of millions of Indians, all of you. Whenever I meet my brother, Sheikh Mohammed bin Zayed, he praises all Indian nationals very much. He appreciates your role in the development of the UAE. Even this Zayed Stadium carries the essence of Indian sweat. I am happy that our Emirati friends have given Indians a place in their hearts and have made them partners in their happiness and sorrow. Over time, this relationship is getting stronger day by day, and Brother Sheikh Mohammed bin Zayed has played a significant role in this. I saw his empathy towards you during COVID. At that time, I told him that we are arranging to bring back Indians. But he told me not to worry at all. He made all arrangements for the treatment of Indians here, including vaccination. With him here, I didn't have to worry at all. I experience his boundless love for all of you every moment. And not only that, when I proposed the idea of building a temple here in Abu Dhabi on behalf of all of you in 2015, he immediately said yes without wasting a moment. He even said -- "I will give you the land where you draw the line." And now the historic time for the inauguration of this magnificent temple in Abu Dhabi has come.
Friends,
The friendship between Bharat and the UAE is reaching unprecedented heights both on the ground and in space. On behalf of Bharat, I congratulate Sultan Al Neyadi, the first Emirati astronaut, to spend 6 months on the International Space Station. I also thank him for sending greetings to Bharat from space on International Yoga Day and Independence Day.
Friends,
The relationship between Bharat and the UAE is reaching unprecedented heights in this third decade of the 21st century. We are partners in each other's progress. Our relationship is based on talent, innovation, and culture. In recent times, we have injected new energy into our relationship in every direction. We have moved forward together, hand in hand. Today, the UAE is Bharat’s third-largest trading partner. Today, the UAE is Bharat’s seventh-largest investor. Both our countries are cooperating significantly in ease of living and ease of doing business. The agreements that we have signed today are furthering this commitment. We are also integrating our financial systems. The partnership between Bharat and the UAE is also growing stronger continuously in the field of technology and innovation.
Friends,
What Bharat and the UAE have achieved in terms of community and cultural relations is a model for the world. I also want to tell my Emirati friends how close both countries are in the field of languages. I am attempting to speak a few sentences in Arabic –
“अल हिंद वल इमारात, बी-कलम अल ज़मान, वल किताब अद्दुनिया. नक्तुबु, हिसाब ली मुस्तकबल अफ़दल. व सदाका बयिना, अल हिंद वल इमारात हिया, सरवतना अल मुश्तरका. फ़िल हक़ीका, नहनु, फ़ी बीदएया, साईदा ली मुस्तकबल जईईदा !!!
I have tried to speak in Arabic. I apologize to my UAE friends if there are any mistakes in my pronunciation. And for those who didn't understand what I said, I am also explaining its meaning. What I said in Arabic means – Bharat and the UAE are writing a better destiny on the book of the world with the pen of time. The friendship between Bharat and the UAE is our shared wealth. In reality, we are beginning a better future. Now think about it -- how easily the words like ‘kalam' (pen), ‘kitab’ (book), 'duniya’ (world), ‘hisab’ (account), 'zameen’ (land) are spoken in Bharat. And how did these words reach there? From this Gulf region! The relationship between our two countries spans hundreds and thousands of years. And Bharat hopes that this relationship continues to flourish day by day.
Friends,
I have been told that there are hundreds of students present in the stadium right now. Currently, there are more than 1.25 lakh students studying in Indian schools in the UAE. These young friends are going to become partners in the prosperity of Bharat and the UAE. With the support of His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed, the master's course at IIT Delhi's Abu Dhabi campus was inaugurated last month. The office of the Central Board of Secondary Education (CBSE) in Dubai is also going to open soon. I believe these institutions will help provide the best education to the Indian community here.
Friends,
Today, the goal of every Indian is to make Bharat a developed nation by 2047. Which is the country whose economy is growing rapidly? It's our Bharat! Which is the country that consumes the most smartphone data? It's our Bharat! Which is the country with the highest global fintech adoption rate? It's our Bharat! Which is the country with the highest milk production? It's our Bharat! Which is the country ranked second in terms of internet users? It's our Bharat! Which is the country that is the world's second-largest mobile manufacturer? It's our Bharat! Which is the country with the third-largest start-up ecosystem in the world? It's our Bharat! Which is the country that reached Mars on its first attempt? It's our Bharat! Which is the country that planted its flag on the South Pole of the moon? It's our Bharat! Which is the country setting a record by sending hundreds of satellites in one go? It's our Bharat! Which is the country that developed 5G technology on its own and rolled it out the fastest? It's our Bharat!
Friends,
The achievements of Bharat are the achievements of every Indian. In just 10 years, Bharat has transitioned from being the world's eleventh-largest economy to the fifth-largest economy. And you know, I have immense confidence in the capabilities of every Indian. It is on the basis of this confidence that Modi has also given a guarantee. Do you know Modi's guarantee? Modi has guaranteed to make Bharat the third-largest economy in his third term. And Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment. Our government is continuously working to improve the standard of living of the people, to reduce their problems. We have provided pucca houses to more than four crore families. We have provided water connections to more than 10 crore families. We have connected more than 50 crore people to the banking system. We have provided free medical treatment of up to 500,000 rupees to more than 50 crore people. We have built more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs to ensure that people in rural areas have no problem getting treatment.
Friends,
Those of you who have visited Bharat recently know how rapidly Bharat is changing these days. Today, Bharat is building modern expressways. Today, Bharat is constructing new airports. Today, Bharat is building modern railway stations. Today, Bharat’s identity is being shaped by new ideas, new innovations. Today, Bharat is identified by mega infrastructure projects. Today, Bharat’s identity is evolving as a vibrant tourism destination. Today, Bharat’s identity is being established as a major sports power. And hearing all this fills you with pride, doesn't it?
Friends,
You are all familiar with the digital revolution happening in Bharat. The praise for Digital India is resonating worldwide. We are striving to ensure that all our colleagues based in the UAE also benefit from it. We have shared our RuPay card stack with the UAE. This has helped the UAE in developing its domestic card system. And do you know what name the UAE has given to the card system developed with the support of Bharat? UAE has named it "Jeevan". What a beautiful name UAE has given!!!
Friends,
Soon, UPI will also be launched in the UAE. This will enable seamless payments between UAE and Indian accounts. With this, you will be able to send money to your family members in Bharat more easily.
Friends,
Bharat’s growing capabilities have instilled hope for stability and prosperity in the world. The world believes that Bharat can play an active role in establishing a reliable global order. I am delighted that today Bharat and the UAE are strengthening this trust together. You all have also seen that Bharat has successfully hosted G20 summit. We also invited the UAE as a partner in this summit. Such efforts are also taking our strategic partnership to new heights. Today, the world sees Bharat as a ‘Vishwa Bandhu’ (global friend). Today, Bharat’s voice is heard on every major platform in the world. Whenever a crisis arises, Bharat’s name is among the first countries to reach out. Today's strong Bharat stands shoulder to shoulder with its people at every step. Over the past 10 years, you have seen that the Indian government acted swiftly whenever Indians living abroad faced problems. We safely evacuated thousands of stranded Indians and brought them back to Bharat during crises in Ukraine, Sudan, Yemen, and elsewhere. The government is working day and night to help Indians living in different parts of the world.
Friends,
Bharat and the UAE are together scripting a new history for the 21st century. And all of you, my friends, are a significant foundation of this history. The hard work you are putting in here is also energizing Bharat. Keep strengthening the development and friendship between Bharat and the UAE. With this belief, I thank you all for this grand welcome once again! Say with me: Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai!
There is much distance between you and me, so I am coming to see you. But my request to you is to stay where you are so that I can meet you properly. So, will you help me?
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘ইউএই’-ৰ আবু ধাবিত ‘আহলান মোদী’ অনুষ্ঠানত প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
13 FEB 2024 10:44PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আপোনালোকে আবু ধাবিত আজি এক নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰিলে। আপোনালোক ‘ইউএই’-ৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা আহিছে আৰু ভাৰতৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ পৰাও আহিছে, কিন্তু সকলোৰে সৈতে সকলোৰে হৃদয় সংযুক্ত হৈ আছে। এইখন ঐতিহাসিক ষ্টেডিয়ামৰ প্ৰতিটো স্পন্দনs কৈছে– ‘ভাৰত-ইউএই-ৰ বন্ধুত্ব দীৰ্ঘজীৱী হওক’! প্ৰতিটো উশাহে কৈ আছে- ‘ভাৰত-ইউএই-ৰ বন্ধুত্ব দীৰ্ঘজীৱী হওক’! প্ৰতিটো কণ্ঠই কৈছে ‘ভাৰত- ইউএই-ৰ বন্ধুত্ব দীৰ্ঘজীৱী হওক’! আৰুনো কি লাগিছে... এইটো মুহূৰ্ত হৃদয়ংগম কৰক... হেঁপাহ পলুৱাই অনুভৱ কৰক। আজি আপোনালোকে স্মৃতিৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত হৃদয়ত সঞ্চিত কৰি লওক, যিবোৰ স্মৃতি আপোনালোকৰ সৈতে আজীৱন ৰৈ যাব। যিবোৰ স্মৃতি মোৰ সৈতেও সমগ্ৰ জীৱন থাকি যাব।
মোৰ ভাই-ভনীসকল,
মই আজি মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক লগ কৰিবলৈ আহিছোঁ। মই আপোনালোকৰ বাবে সেই দেশৰ মাটিৰ সুবাস আনিছো সমুদ্ৰৰ সিপাৰে য'ত আপোনালোকৰ জন্ম হৈছিল, মই সেই মাটিৰ সুগন্ধ আপোনালোকৰ বাবে লৈ আনিছো। মই ১৪০ কোটি ভাৰতীয় ভাই-ভনীৰ বাৰ্তা লৈ আহিছো। আৰু এই বাৰ্তাটো হৈছে যে ভাৰতে আপোনালোকক লৈ গৌৰৱ কৰে, আপোনালোক দেশৰ গৌৰৱ। 'ভাৰত আপোনালোকক লৈ গৌৰৱান্বিত হৈ আহিছে'।
“ভাৰতম্ নিংগড়ে-ঔৰ্ত অভিমা-নিক্কুন্নু !! উংলাই পাৰ্ট ভাৰতম্ পেৰুমই পাড়গিৰদু !!
ভাৰতা নিম্মা বগ্গে হেম্মে পডু-ত্তদে!! মি পই ভাৰতদেশম গৰ্ৱিস্তোন্দী!!”
‘এক ভাৰত-শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ এই সুন্দৰ ছবিখন, আপোনালোকৰ এই উৎসাহ, আপোনালোকৰ এই কোলাহল, আজি আবু ধাবিৰ আকাশ ভেদি নিনাদিত হৈছে। মোৰ বাবে ইমান মৰম, ইমান আশীৰ্বাদ, এয়া অভিভূত কৰিব পৰা অনুভৱ। সময় উলিয়াই ইয়ালৈ অহাৰ বাবে মই আপোনালোকৰ ওচৰত কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি ‘সহনশীলতা মন্ত্ৰী’ মহামান্য শ্বেখ নাহিয়ানো আমাৰ সৈতে ইয়াত উপস্থিত আছে। তেওঁ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ এজন ভাল বন্ধু আৰু শুভাকাংক্ষী। ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতি তেওঁৰ মৰম প্ৰশংসনীয়। আজি মই মোৰ ভাতৃ, মহামান্য শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদজীকো এই সুন্দৰ অনুষ্ঠানটো আয়োজন কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো। তেওঁলোকৰ সমৰ্থন অবিহনে এই আনন্দ-উল্লাসেৰে ভৰা অনুষ্ঠানটো সম্ভৱ নহ'লহেঁতেন। তেওঁৰ আত্মীয়তা, মোৰ প্ৰতি তেওঁৰ আপোনত্ব, মোৰ বাবে বহুমূল্য মহান সম্পদ। ২০১৫ চনত মই কৰা প্ৰথম ভ্ৰমণটোৰ কথা মোৰ মনত আছে। মই তেতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰলৈ অহা বেছি দিন হোৱাই নাছিল। তিনি দশকৰ পিছত কোনো এগৰাকী ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সেয়া প্ৰথম ‘ইউএই’ ভ্ৰমণ আছিল। কূটনীতিৰ পৃথিৱীখনো মোৰ বাবে নতুন আছিল। তেতিয়া তেতিয়াৰ স্থলাভিষিক্ত যুৱৰাজ আৰু আজিৰ ৰাষ্ট্ৰপতি তেওঁৰ পাঁচগৰাকী ভাতৃৰ সৈতে মোক স্বাগতম জনাবলৈ বিমানবন্দৰলৈ আহিছিল। তেওঁলোকৰ হৃদয়ৰ উমাল আবেগ, সেয়া জিলিকি উঠিছিল তেওঁলোক সকলোৰে চকুত, সেই কথা মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। সেই প্ৰথম সাক্ষাতত মোৰ এনে লাগিছিল যেন মই মোৰ কোনো আত্মীয়ৰ ঘৰলৈহে আহিছোঁ। তেওঁলোকেও মোক পৰিয়ালৰ এজনৰ দৰেই আদৰণি জনাইছিল। কিন্তু বন্ধুসকল, সেই আতিথ্য মোৰ অকলে নাছিল। সেই আতিথ্য, সেই আদৰণি, ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰো আছিল। সেই আতিথ্য ‘ইউএই’ত বাস কৰা প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰো আছিল।
বন্ধুসকল,
এটা দিন সেইদিনা আছিল, আৰু এটা দিন হৈছে আজি। ১০ বছৰত ‘ইউএই’লৈ এয়া হৈছে মোৰ সপ্তম ভ্ৰমণ। ভাতৃ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আজিও মোক বিমানবন্দৰৰ পৰা অদৰি নিবলৈ আহিছিল। তেওঁৰ অন্তৰৰ আবেগ সেই একেই আছিল, তেওঁৰ আপোনত্ব সেই একেই আছিল আৰু সেইটোৱেই তেওঁক ইমান বিশেষ কৰি তোলে।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে আমি তেওঁক ভাৰতত ৪ বাৰ আদৰণি জনোৱাৰ সুযোগ পাইছো। তেওঁ কেইদিনমান আগতে গুজৰাটলৈ আহিছিল। তেতিয়া লাখ লাখ মানুহ পথৰ দুয়োফালে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিবলৈ সমবেত হৈছিল। আপোনালোকে জানেনে এই কৃতজ্ঞতা কিহৰ বাবে? এই ধন্যবাদ এই বাবেই, কিয়নো ইউএই-য়ে যিদৰে আপোনালোকৰ যত্ন লৈছে, তেওঁলোকে আপোনালোকৰ স্বাৰ্থৰ বিষয়ে যিদৰে চিন্তা কৰি আহিছে, সেয়া খুব কমেইহে দেখা যায়। গতিকে সেই সকলো লোকেও তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনাবলৈ ঘৰৰ পৰা ওলাই আহিছিল।
বন্ধুসকল,
মই সৌভাগ্যৱান যে ইউএই-য়ে মোক দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটা- ‘দ্য অৰ্ডাৰ অব জায়েদ’ৰে সন্মানিত কৰিছে। এই সন্মান কেৱল মোৰেই নহয়, কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰো সন্মান, ই আপোনালোক সকলোৰে সন্মান। যেতিয়াই মই মোৰ ভাতৃ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদক লগ পাওঁ, তেওঁ আপোনালোক সকলো ভাৰতীয়ক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে ‘ইউএই’ৰ বিকাশত আপোনালোকৰ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰে। এই ‘জায়েদ ষ্টেডিয়াম’ত ভাৰতীয়সকলৰ ঘামৰ গোন্ধো আছে। মই সুখী যে আমাৰ ‘এমিৰেটছ’-ৰ বন্ধুসকলে ভাৰতীয়সকলক তেওঁলোকৰ হৃদয়ত স্থান দিছে, তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ সুখ-দুখৰ অংশীদাৰ কৰি তুলিছে। সময়ৰ লগে লগে, এই সম্পৰ্ক দিনে দিনে শক্তিশালী হৈ আহিছে। আৰু ইয়াতো, ভাতৃ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদৰ এটা ডাঙৰ ভূমিকা আছে। তেওঁলোক আপোনালোকৰ প্ৰতি কিমান সংবেদনশীল সেয়া ক’ভিডৰ সময়ত মই দেখিবলৈ পাইছিলো। সেই সময়ত মই যেতিয়া তেওঁলোকক কৈছিলো যে আমি ভাৰতীয়সকলক ঘূৰাই নিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰি আছো। তেওঁ কিন্তু তেতিয়া মোক আপোনালোকৰ বাবে একেবাৰে চিন্তা নকৰিবলৈ কৈছিল। তেওঁ ইয়াত থকা ভাৰতীয়সকলৰ চিকিৎসাৰ বাবে, টিকাকৰণৰ বাবে সকলো ধৰণৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। আৰু তেওঁৰ দেশত থকাৰ বাবেই মই আপোনালোকৰ বাবে সঁচাকৈয়ে চিন্তা কৰিব লগা হোৱা নাছিল। মই প্ৰতিমুহূৰ্ততে আপোনালোকৰ প্ৰতি তেওঁৰ অসীম মৰম অনুভৱ কৰি আহিছো। আৰু কেৱল এয়াই নহয়, ২০১৫ চনত যেতিয়া আপোনালোক সকলোৰে হৈ আবু ধাবিত তেওঁক এটা মন্দিৰৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছিল, তেওঁ লগে লগে এক মুহূৰ্তও নষ্ট নকৰাকৈ হ’ব বুলি কৈছিল আৰু তেওঁ আনকি কৈছিল– ‘সেই মাটি মই দিম য'ত আপুনি ৰেখা আঁকিব’। আৰু এতিয়া আবু ধাবিৰ এই ভব্য-দিব্য মন্দিৰৰ উৎসৰ্গাৰ বাবে ঐতিহাসিক ক্ষণ সমাগত হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘ভাৰত-ইউএই-ৰ বন্ধুত্ব’ৰ বুনিয়াদ মাটিত যিমান শক্তিশালী, মহাকাশতো ইয়াৰ পতাকাই সিমানেই লহৰ তুলি আহিছে। ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰ’ত ৬মাহ অতিবাহিত কৰা প্ৰথমগৰাকী আমিৰী মহাকাশচাৰী চুলতান আল নেয়াদীক ভাৰতৰ হৈ মই অভিনন্দন জনাইছো। ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস’ আৰু ‘স্বাধীনতা দিৱস’ত মহাকাশৰ পৰা ভাৰতলৈ শুভেচ্ছা প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে মই তেওঁক ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি, একবিংশ শতিকাৰ এই তৃতীয় দশকত ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-ৰ মাজৰ সম্পৰ্ক এক অভূতপূৰ্ব উচ্চতাত উপনীত হৈছে। আমি ইজন সিজনৰ প্ৰগতিৰ অংশীদাৰ। আমাৰ সম্পৰ্ক হৈছে প্ৰতিভাৰ, উদ্ভাৱনৰ, সংস্কৃতিৰ। বিগত সময়ছোৱাত আমি আমাৰ সম্পৰ্কক প্ৰতিটো দিশতে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছো। আমি দুয়োখন দেশ একেলগে আগবাঢ়িছো, আমি একেলগে আগবাঢ়িছো। আজি, ‘ইউএই’ হৈছে ভাৰতৰ ‘তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ বাণিজ্যিক অংশীদাৰ’। আজি, ‘ইউএই’ হৈছে ‘সপ্তম সৰ্ববৃহৎ বিনিয়োগকাৰী’। আমাৰ দুয়োখন দেশে জীৱন ধাৰণৰ সহজতা আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা দুয়োটাক্ষেত্ৰতে যথেষ্ট সহযোগিতা কৰি আছে। আজিও আমাৰ মাজত স্বাক্ষৰিত চুক্তিসমূহে এই প্ৰতিশ্ৰুতিকে আগুৱাই নিছে। আমি আমাৰ বিত্তীয় প্ৰণালীবোৰ একত্ৰিত কৰি আছো। প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-ৰ মাজত অংশীদাৰিত্বও নিৰন্তৰ শক্তিশালী হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
সম্প্ৰদায় আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-য়ে যি সাফল্য অৰ্জন কৰিছে সেয়া বিশ্বৰ বাবেই এক আৰ্হিস্বৰূপ। মই ‘এমিৰেটছ’-ত থকা মোৰ সহকৰ্মীসকলকো ক'ব বিচাৰো যে দুয়োখন দেশ ভাষাৰ স্তৰত কিমান ওচৰ চপা। মই আৰবী ভাষাত কেইটামান বাক্য ক'বলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ – "অল হিন্দ বল ইমাৰাট, বি-কলম অল জমান, বল কিতাব অদদুনিয়া। নকটুবু, হিচাব লী মুস্তাকবাল আফদল। সদাকা বয়িনা, অল হিন্দ বল ইমাৰাট হিয়া, সৰৱতনা অল মুস্তৰকা। ফিল হকিকা, নহনু, ফী বিদএয়া, ছাইদা লী মুস্তকবল জইইদা!!!
মই আৰবী ভাষাত কথা ক’বলৈ চেষ্টা কৰিছো। যদি উচ্চাৰণ কৰোতে কিবা ভুল হৈছে মই নিশ্চিতভাৱেই মোৰ ‘ইউএই’ৰ বন্ধুসকলৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিম। আৰু যিসকলে মই কোৱা কথাবোৰ বুজি পোৱা নাই, তেওঁলোকৰ বাবে মই ইয়াৰ অৰ্থও বৰ্ণনা কৰি দিছোঁ। মই আৰবী ভাষাত যি কৈছিলো তাৰ অৰ্থ হৈছে— ‘ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-য়ে সময়ৰ কলমেৰে বিশ্বৰ কিতাপখনত এক উন্নত ভাগ্যৰ বিৱৰণ লিখি আছে। ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-ৰ মাজৰ বন্ধুত্ব হৈছে আমাৰ উমৈহতীয়া সম্পদ, দৰাচলতে, আমি এক সুন্দৰ ভৱিষ্যতৰ এক মহান আৰম্ভণি কৰিছো’। এতিয়া চিন্তা কৰকচোন শব্দবোৰ ইমান সহজ- কলম, কিতাপ, পৃথিৱী, হিচাপ, ভূমি, এই শব্দবোৰ ভাৰতত কিমান সহজে কোৱা হয়। আৰু এই শব্দবোৰ কেনেকৈ তালৈ গৈছিল? ইয়াৰ উপসাগৰৰ পাৰৰ এই অঞ্চলৰ পৰা। দুয়োখন দেশৰ মাজত আমাৰ সম্পৰ্ক কেবা হাজাৰ বছৰ জুৰি আছে। আৰু ভাৰতে কামনা কৰে যে ই দিনক দিনে শক্তিশালী হৈ থাকিব।
বন্ধুসকল,
মোক কোৱা হৈছে যে এই মুহূৰ্তত শ শ শিক্ষাৰ্থীও এই ষ্টেডিয়ামলৈ আহিছে। আজি, এনে ১.২৫ লাখতকৈয়ো অধিক শিক্ষাৰ্থীয়ে ‘ইউএই’-ৰ ভাৰতীয় বিদ্যালয়সমূহত অধ্যয়ন কৰি আছে। এই যুৱ বন্ধুসকল ভাৰত-ইউএই-ৰ সমৃদ্ধিৰ সাৰথী হ'বলৈ সাজু হৈছে। ভ্ৰাতৃ, মহামহিম শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদৰ সমৰ্থনত যোৱা মাহত ‘আইআইটি দিল্লী’ৰ আবু ধাবি চৌহদত মাষ্টাৰ্ছ পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ হৈছিল। ডুবাইত ‘কেন্দ্ৰীয় মাধ্যমিক শিক্ষা পৰিষদ- চিবিএছই’-ৰ নতুন কাৰ্যালয়ো সোনকালেই মুকলি হ'ব। মই নিশ্চিত যে এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ইয়াত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ শিক্ষা প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰিছে। পৃথিৱীৰ কোনখন দেশ যাৰ অৰ্থনীতি অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হৈ আছে? সেয়া হৈছে আমাৰ ভাৰত! ‘স্মাৰ্টফোন ডাটা ব্যৱহাৰ’ত বিশ্বৰ কোনখন দেশ এক নম্বৰ? আমাৰ ভাৰত! ‘গ্লোবেল ফিনটেক এডপশ্যন ৰে’ট’ত বিশ্বৰ এক নম্বৰ দেশ কোনখন? আমাৰ ভাৰত! পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ গাখীৰ উৎপাদক দেশ কোনখন? আমাৰ ভাৰত! ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ কোনখন দেশৰ স্থান দ্বিতীয়? আমাৰ ভাৰতৰ! কোনখন দেশ বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল নিৰ্মাতা? আমাৰ ভাৰত! পৃথিৱীৰ কোনখন দেশত পৃথিৱীৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আছে? আমাৰ ভাৰতত! পৃথিৱীৰ কোনখন দেশে প্ৰথম প্ৰচেষ্টাতে মঙ্গল গ্ৰহত উপনীত হৈছিল? আমাৰ ভাৰতে! পৃথিৱীৰ কোনখন দেশে চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত ইয়াৰ পতাকা উত্তেলন কৰিছে? আমাৰ ভাৰতে! পৃথিৱীৰ কোনখন দেশে এবাৰত এশটা উপগ্ৰহ প্ৰেৰণ কৰাৰ অভিলেখ গঢ়িছে? আমাৰ ভাৰতে! পৃথিৱীৰ কোনখন দেশে নিজাকৈ ‘৫জি প্ৰযুক্তি’ বিকাশিত কৰি দ্ৰুততম ‘ৰোলআউট’-ৰ ব্যৱস্থা কৰিছে? আমাৰ ভাৰতে!
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ কৃতিত্ব হৈছে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ কৃতিত্ব। মাত্ৰ ১০ বছৰত ভাৰত ‘বিশ্বৰ ১১ সংখ্যক অৰ্থনীতি’ৰ পৰা ‘পঞ্চম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি’ হৈ উঠিছে। আৰু আপোনালোকে জানে যে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মোৰ কিমান বিশ্বাস আছে। এই বিশ্বাসৰ আধাৰত মোদীয়েও এক ‘গেৰাণ্টী’ প্ৰদান কৰিছে। আপোনালোকে ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’ৰ বিষয়ে জানেনে? মোদীয়ে তেওঁৰ ‘তৃতীয়টো কাৰ্যকাল’ত, মোদীয়ে তেওঁৰ ‘তৃতীয়টো কাৰ্যকাল’ত ভাৰতক ‘তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে। আৰু ‘মোদীৰ গেৰাণ্টী’ৰ অৰ্থ হৈছে ‘পূৰণৰ গেৰাণ্টী’। আমাৰ চৰকাৰে মানুহৰ জীৱনধাৰণৰ মান উন্নত কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ দুখ-কষ্ট প্ৰশমিত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে। আমি ৪ কোটিতকৈয়ো অধিক পৰিয়ালৰ বাবে পকীঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছো। আমি ১০ কোটিতকৈয়ো অধিক পৰিয়ালক নলৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰিছো। আমি ৫০ কোটিতকৈয়ো অধিক লোকক ‘বেংকিং ব্যৱস্থা’ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছো। আমি ৫০ কোটিতকৈয়ো অধিক লোকক ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। আমি ১.৫ লাখতকৈয়ো অধিক ‘আয়ুষ্মান আৰোগ্য মান্দিৰ’ নিৰ্মাণ কৰিছো যাতে গাঁৱৰ মানুহে চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকলে যোৱা কেইদিনমানত ভাৰতলৈ গৈছে তেওঁলোকে চাগৈ জানিছেই যে ভাৰতত আজি কিমান দ্ৰুতগতিৰে পৰিৱৰ্তন সাধিত হৈছে। আজি ভাৰতে ইটোতকৈ সিটো চাৰ আধুনিক ‘এক্সপ্ৰেছৱে’’ নিৰ্মাণ কৰি আছে। আজি ভাৰতে ইটোতকৈ সিটো চাৰ নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে। আজি ভাৰতে ইটোতকৈ সিটো চাৰ ‘ৰে'ল ষ্টেশ্যন’ নিৰ্মাণ কৰি আছে। আজি নতুন ধাৰণা আৰু নতুন উদ্ভাৱনৰ বাবে ভাৰতৰ নতুন পৰিচিতি গঢ়ি উঠিছে। আজি ভাৰতে বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণ বাবে পৰিচিতি লাভ কৰিছে। আজি ভাৰতক এক উজ্জীৱিত পৰ্যটনৰ গন্তব্য স্থান হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে। আজি ভাৰতক এক মুখ্য ক্ৰীড়াশক্তি হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। আৰু আপোনালোকে এয়া জানিবলৈ পাই নিশ্চয় গৌৰৱান্বিত হৈছে, হৈছেনে বাৰু, মই ঠিকেই কৈছোনে?
বন্ধুসকল,
‘ইউপিআই’ সোনকালেই ‘ইউএই’-ত আৰম্ভ হ'বলৈ সাজু হৈছে। ই ‘ইউএই’ আৰু ভাৰতীয় একাউণ্টৰ মাজত নিৰৱচ্ছিন্ন পৰিশোধ সম্ভৱ কৰি তুলিব। ইয়াৰ জৰিয়তে আপোনালোকে ভাৰতত আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকললৈ অধিক সহজে ধন প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বৰ্ধিত সম্ভাৱনাই বিশ্বক সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ আশা প্ৰদান কৰিছে। বিশ্বই অনুভৱ কৰিছে যে ভাৰতে এক বিশ্বাসযোগ্য গোলকীয় শৃংখলা স্থাপনত সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰিব পাৰিব। মই সুখী যে আজি ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-য়ে বিশ্বৰ এই বিশ্বাস শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আপোনালোক সকলোৱে দেখিছে যে ভাৰতে এক অতি সফল ‘জি-২০ সন্মিলন’ অনুষ্ঠিত কৰিলে। ইয়াতো, আমি ‘ইউএই’-ক অংশীদাৰ হিচাপে আমন্ত্ৰণ জনাইছিলো। এনে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বও নতুন উচ্চতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। আজি বিশ্বই ভাৰতক ‘বিশ্ব-মিত্ৰ’ৰ ৰূপত গ্ৰহণ কৰিছে। আজি বিশ্বৰ প্ৰতিখন মুখ্য মঞ্চত ভাৰতৰ কণ্ঠস্বৰ শুনিবলৈ পোৱা যায়। য'তেই সংকট হয়, সকলোতকৈ আগতে উপস্থিত হোৱা দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰতৰো নাম থাকে। আজিৰ শক্তিশালী ভাৰতে প্ৰতিটো পদক্ষেপতে নিজৰ জনসাধাৰণৰ কাষত থিয় দিয়ে। যোৱা ১০টা বছৰত আপোনালোকে দেখিছে যে বিদেশত বসতি কৰা ভাৰতীয়সকলে যতেই সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে, ভাৰত চৰকাৰে তত্পৰতাৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আমি ইউক্ৰেইন, চুদান, য়েমেন আৰু অন্যান্য দেশৰ সংকটত আৱদ্ধ হৈ থকা হাজাৰ হাজাৰ ভাৰতীয়ক ভাৰতলৈ স্থানান্তৰিত কৰিছো। পৃথিৱীৰ ভিন্ন প্ৰান্তত বসতি স্থাপন কৰা বা পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত কাম কৰি থকা ভাৰতীয়সকলক সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰে দিন-ৰাতিয়ে কাম কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-য়ে একেলগে একবিংশ শতিকাৰ এক নতুন ইতিহাস লিখি আছে। আৰু এই ইতিহাসৰ আধাৰ হৈছে আপোনালোক মোৰ সকলো বন্ধু। আপোনালোকে ইয়াত কৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ পৰা ভাৰতেও শক্তি লাভ কৰিছে। আপোনালোকে ভাৰত আৰু ‘ইউএই’-ৰ মাজৰ বিকাশ আৰু বন্ধুত্বক এইদৰেই শক্তিসমৃদ্ধ কৰি থাকক। এই ইচ্ছাৰে, এই বিশাল আদৰণিৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰ বহুত ধন্যবাদ জনাইছোঁ! মোৰ সৈতে কওক- ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
মোৰ আৰু আপোনালোকৰ মাজত যথেষ্ট দূৰত্ব আছে, সেয়েহে আপোনালোকক চাবলৈ মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিম। কিন্তু মই আপোনালোকক অনুৰোধ জনাইছো যেন আপোনালোক য'ত আছে তাতে বহি থাকে, তেহে মই আপোনালোকক চোৱাৰ সৌভাগ্য ভালকৈ লাভ কৰিব পাৰিম। আপোনালোকে মোক সহায় কৰিব নে? নিশ্চিতভাবেই কৰিবনে?
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!