প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ু.এ.ইগী অবু ধাবীদা পাংথোকপা অহলান মোদী থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
13 FEB 2024 10:44PM by PIB Imphal
খুরুমজরি !
ঙসি অদোম্না অবু ধাবীদা অনৌবা পুৱারি অমা শেম্লে। অদোম য়ু.এ.ইগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিং অমসুং ভারতকী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী লাকপনি, অদুবু মীওই খুদিংমক্কী থম্মোয়দা মরী লৈনহল্লে। পুৱারি ওইরবা স্তদিয়ম অসিদা থম্মোয়গী মীহুল খুদিংদা হায়রি-ভারত-য়ু.এ.ইগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী কুইনা লৈরসনু! মীওই খুদিংমক্না লাউরি-ভারত-য়ু.এ.ইগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী কুইনা লৈরসনু! মরী অসি হেন্না মপুংফাবা ওইরসনু। ঙসিগী থৌদোকশিং অসি অদোমগী পুন্সি চুপ্পা অদোমগা লোয়ননা নিংশিংদুনা লৈগদবনি। নিংশিংবশিং ঐগা লোয়ননা ঐগী পুন্সি চুপ্পা লৈমিন্নগনি।
ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ঙসি ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা উননবা ঐ লাকপনি। সমুদ্র লান্না, অদোমগী পোক্নফম লমদমগী লৈহাওগী নুংশিরবা মনম ঐনা অদোমগীদমক পুরক্লি। ঐনা অদোমগী ভারতকী ইনাও অমসুং ইচল করোর ১৪০গী পাউজেল পুরক্লি। পাউজেল অদুদি- অদোমগীদমক ভারতনা চাউথোকচবা ফাওরি, অদোমগী ভারতকী চাউথোকচফম্নি। ভারতনা অদোমগীদমক চাউথোকচরি।
भारतम् निंगड़ै-और्त् अभिमा-निक्कुन्नु !! उंगलई पार्त् भारतम् पेरुमई पड़गिरदु !!
भारता निम्मा बग्गे हेम्मे पडु-त्तदे !! मी पइ भारतदेशम् गर्विस्तोन्दी !!
মসি এক ভারত, শ্রেস্থা ভারতকী ফজবা শক্তম অদুনি, মসিগী অদোমগী খোঞ্জেলনি, ঙসি অবু ধাবীগী অতিয়া শীনবা থুংলে। ঐঙোন্দা উৎলিবা অদোমগী নুংশিবা অমসুং থৌজালশিং অসিদা অপেনবা ফাওই। মফম অসিদা লাক্নবা অদোমগী মতম কাইথোকপগীদমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী ইরক্তা ইকায়খুম্নবা সৈখ নাহয়ান শরুক য়ারি। মহাক অফবা মরুপ অমনি অমসুং ভারতমচাশিংগী য়াইফনবা খনবা মীওই অমনি। মহাক্না ভারতমচাশিংগী য়াইফনবা খনবা অসি থাগৎনিঙাইনি। থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐনা ঐগী মরুপ ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ জিগী মফমদা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। মখোয়গী মতেং য়াওদনা মসিগী নুংঙাইরবা থৌরম অসি পাংথোকপা ওইথোক্লোই। মহাক্না ঐহাক নুংশিবা অমসুং নক্নবা অসি ঐগী অচৌবা লন অমনি। ২০১৫গী ঐগী অহানবা খোঙচৎ অদু ঐ নিংশিংলি। মতম অদু ঐ কেন্দ্র সরকারদা য়াওরকপা মতম কুইদ্রিবনি। মদু চহি ৩০গী মতুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা য়ু.এ.ই দা লাকপা অহানবনি। কুতনিতিগী থবকশিং ঐঙোন্দা অনৌবা অমা ওইখি। মতম অদুগী যুবরাজ অমসুং ঙসিগী রাস্ত্রপতিনা মহাক্কী মচিন-মনাও মঙাগা লোয়ননা এয়রপোর্ততা ঐ ওকপা লাকখি। মখোয়গী মীৎশিংদা উখিবা হরাওবা অদু ঐ কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই। অহানবা ওইনা উনখিবা অদুদা, ঐগা খ্বাইদগী লুনা তিন্নবা কনাগুম্বা অমগী য়ুমদা লাকপগুম ঐ ফাওখি। মখোয়নশু ঐ মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওই অমগুম তরাম্না ওকখি। অদুবু মরুপশিং, তরাম্না ওকখিবা অদু ঐ খক নত্তে। তরাম্না ওকখিবা অদু ভারতমচা করোর ১৪০নি। মদুগী তরাম্না ওকখিবা অদু য়ু.এ.ইদা লৈরিবা ভারতমচা খুদিংমক য়াওখি।
মরুপশিং,
নুমিৎ অদুনা অমনি অমসুং ঙসিগী নুমিৎ অসিনা অমনি। হন্দক্কী খোঙচৎ অসি চহি ১০দা ঐগী য়ু.এ.ইগী ৭শুবনি। ঙসি ফাওবা ইনাও সৈখ মোহমদ বিন জায়েদ এয়রপোর্ততা ঐ ওকপা লাকখি। মহাক্কী নুংশিবা অমসুং মহাক্কা নক্নবা হান্নগী অদুনি অমসুং মসি মহাক্কী ওইনা অখন্নবা অমনি।
মরুপশিং,
মহাক ভারত্তা মরিরক তরাম্না ওক্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐখোয়না ফংখিবদা ঐ হরাওই। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা মহাক গুজরাত্তা লাক্লম্লে। মহাক ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা লম্বীগী নাকল অনিমক্তা মীওই লাখ কয়া তিনখি। মসিগী ইকায়খুম্নবা অসি করিগীদমক্নো হায়বা অদোম খঙবরা? য়ু.এ.ইদা মহাক্না অদোম চেকশিন্না শেনবগীদমক ইকায়খুম্নবা অসি উৎপনি। মরম অদুনা মীয়াম মখোয়গী য়ুমশিংদগী থোরক্তুনা মহাক থাগৎপা ফোঙদোকখিবনি।
মরুপশিং,
য়ু.এ.ইনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিবিলিয়ন এৱার্দ-দি ওর্দর ওফ জায়েদ পীবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি। মসিগী ইকায়খুম্নবা অসি ঐ খক্তগী নত্তে, মসি ভারতমচা করোর কয়া, অদোমদা ইকায়খুম্নবনি। ঐনা ঐগী মরুপ, সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ উনবা খুদিংগী, মহাক্না ভারতমচাশিং য়াম্না থাগৎখি। অদোম্না য়ু.এ.ই চাউখৎনবা লৌরিবা থৌদাং মখোয়না থাগৎখি। জয়েদ স্তদিয়মদগী ভারতমচাশিংগী নুংশিরবা মনম ফাওরক্লে।
ঐগী ইমিরাতি মরুপশিংনা মখোয়গী থম্মোয়দা ভারতমচাশিংগী মফম অমা পীবা অমসুং মখোয়গী অৱা-নুংঙাইগী মরুপশিং ওইবগীদমক ঐ হরাওই। মসিগী মরী অসি নোংম-নোংমগী ফগৎলক্লি। মসিদা ইনাও সৈখ মোহমদ বিন জায়েদনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। কোবিদ মনুংদা ফাওবা মহাক্না হোৎনখিবা অদু ঐ উখি। ভারতমচাশিং পুরক্নবা মখোয়না হোৎনখিবা অদু ঐ খঙই। পুক্নিং ৱাদনবা ঐঙোন্দা হায়রকখি। মফম অদুদা লৈরিবা ভারতমচাশিং লায়য়েংনবা অমসুং তিকা থানবা মহাক্না শীনখি। মহাক্কীদা লৈরিঙৈদা, তশেংনা ঐ করিগুম্বা অমগী ৱাদে। মসি খক নত্তনা, ২০১৫দা, মীয়াম পুম্নমক্কী মহুৎশীন্দুনা, অবু ধাবীদা লাইশঙ অমা শানবা ৱাফম অমা ঐনা মহাক্কী মফমদা পুখৎখি। মিকুপ অমা ফাওবা মাংহন্দনা মহাক্না হোই হায়না পাউখুম পীরকখি অমসুং লম অদুগী ঙমখৈগী লৈই অমা চিংনবা ফাওবা মহাক্না হায়রকখি। ঙসিদা অবু ধাবীদা মসিগী অচৌবা লাইশঙ শঙ্গানবা পুৱারি ওইরবা মতম অমা য়ৌরক্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী ফিরাল সুন্দ্রংদা পাইবগা লোয়ননা লৈমায় অসিদা ভারত-য়ু.এ.ইগী মরুপ-মপাং ওইবা মরীশু য়াম্না ফরি। ভারতকী মহুৎশীন্দুনা, থা তরুক ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন্দা লৈখিবা অহানবা ইমিরাতি এস্ত্রোনোত সুলতান অল নেয়াদি ঐনা থাগৎচরি। মালেমগী য়োগ নুমিৎ অমসুং নিংতম্বা নুমিত্তা মহাক্না স্পেসতগী মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল থারকখি অমসুং মসিগীদমক ঐনা মহাক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ২১শুবা চহিচাগী চহি ৩০ য়ৌরকপা অসিদা ভারত অমসুং য়ু.এ.ইগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলে। অমনা অমগী চাউখৎপদা ঐখোয় মরুপশিং ওইনরি। ঐখোয়গী মরী অসি লৌশিং, ইন্নোবেসন নাৎকী ওইবনি। মমাঙদা, ঐখোয়না হিরম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী মরীশিংদা অনৌবা থৌনা কয়া পীখ্রে। লৈবাক অনিমক পুন্না চৎমিন্নরি, পুন্না চাউখৎমিন্নরি। ঙসিদি য়ু.এ.ই ভারতকী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ললোন-ইতিক্কী মরুপনি। য়ু.এ.ই ৭শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইনভেস্তরনি। হিংবদা লাইনবা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহন্নবা লৈবাক অনিমক মতেং পীনরি। মসিগী থাজবা অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঙসি য়ানচেশিং খুৎয়েক পীনরে। ঐখোয়গী শেন-থুমগী থবকশিংশু পুনশিল্লে। তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা ভারত অমসুং য়ু.এ.ইগী মরক্তা লৈনরিবা মরী মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎলক্লি।
মরুপশিং,
ভারত-য়ু.এ.ইনা মীয়াম অমসুং নাৎকী লমদা লৈনরিবা মরীশিং অসি মালেমগী নমুনা অমনি। লোলশিংদা লৈবাক অনি অসি কয়া য়াম্না নক্নবগে হায়বা ঐগী ইমিরাতি মরুপশিংদা ঐনা হায়নিংই। ঐ অরাবিক্তা ৱাহৈ পরেং খর ঙাংনবা হোৎনগে-“অল হিন্দ ৱাল ইমরাত, বিন-কলাম অল জমান, ৱাল কিতাব অদ্দুনিয়া। নাকতুবু, তুক একাউন্ত মুসতাকবাল অফদাল। ৱা সাদাকা বায়িনা, অল হিন্দ ৱাল ইমারাত হিয়া, সরৱাতানা অল মুসতরকা। ফিল হাকিকা, নহানু ফি বীদাইয়া, সাইদা লি মুসতাকবাল জায়ৈদা!!!
ঐ অরাবিক ঙাংনবা হোৎনবনি। অশোইবা য়াওরবদি, ঐগী য়ু.এ.ইগী মরুপশিংনা ঙাকপীগনি। ঐনা হায়রিবা অসি খঙদবশিংগী ওইনা, ঐনা মসিগী ৱাহন্থোক হায়জরি। ঐনা অরাবিক্তা হায়খিবা অদুগী ৱাহন্থোক্তি- মতমগী কলম্না মালেমগী লাইরিক্তা ভারত অমসুং য়ু.এ.ইনা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী মরমদা ইরি। ভারত অমসুং য়ু.এ.ইগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসি ঐখোয়গী অপুনবা লন-থুমনি। ঐখোয় অফবা তুংলমচৎ অমগী ফজনা থবক হৌরে। কলম, লাইরিক, মালেম, একাউন্ত, লমগী মরমদা হায়রিবা ৱাহৈশিং অসি ভারত্তা লাইনা ঙাংনরসি। ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরী অসি চহিচা কয়া শুরে। মসিগী মরী অসি নোংম-নোংমগী চাউখৎলক্নবা ভারতনা থৌনিজরি।
মরুপশিং,
স্তদিয়ম অসিদা মহৈরোয় চা কয়া শরুক য়ারি হায়বা ঐ খঙলে। হৌজিক য়ু.এ.ইদা লৈবা ভারতকী স্কুলশিংদা মহৈরোয় লাখ ১.২৫ হেন্না তম্লি। হায়রিবা নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিং অসিনা ভারত-য়ু.এ.ই চাউখৎপগী শাথৌবশিং ওইরক্কনি। ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জায়েদকী মতেংদগী, আই.আই.তি দিল্লি অবু ধাবী কেম্পসতা মাস্তর কোর্স হৌরে। অথুবা মতমদা দুবাইদা অনৌবা সি.বি.এস.ই ওফিস অমা হাংদোক্লগনি। হায়রিবা ইন্সতিতুসনশিং অসিনা মফম অসিদা লৈরিবা ভারতমচাশিংদা অফবা ইজুকেসন পীবদা মখা তানা মতেং পাংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ২০৪৭দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবা হায়বসি ভারতমচা খুদিংমক্কী পান্দমনি। মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা ইকোনোমি চাউখৎলিবা করম্বা লৈবাক মালেমদা লৈবগে? ঐখোয়গী ভারতনি। স্মার্দফোন দেতা শীজিন্নবদা মালেমদা করম্বা লৈবাক্না মকোক্তা লৈবগে? ঐখোয়গী ভারত। মালেমগী ফিনতেক শীজিন্নবগী চাং ৱাংমদা করম্বা লৈবাক্না মালেমগী মকোক্তা লৈবগে? ঐখোয়গী ভারত। ইন্তরনেত শীজিন্নবা মীওইশিং য়াম্না লৈবা অনিশুবা লৈবাক মালেমদা করম্বা লৈবাক্না ওইবগে? ঐখোয়গী ভারত।
মালেমদা মোবাইল খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা অনিশুবা লৈবাক করম্বা লৈবাক্না ওইবগে? ঐখোয়গী ভারত। মালেমদা করম্বা লৈবাক্না অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেম লৈবগে? ঐখোয়গী ভারত। মালেমদা করম্বা লৈবাক্না অহানবা হোৎনবদা মার্স য়ৌবা ঙম্বগে? ঐখোয়গী ভারত। মালেমদা করম্বা লৈবাক্না থাগী খা-মেরুদা লৈবাক অদুগী ফিরাল পাইহনখিবগে? ঐখোয়গী ভারত। মালেমদা করম্বা লৈবাক্না মতম অমতদা সেতেল্লাইত চা কয়া থাগৎপগী রেকোর্দ থমখিবগে? ঐখোয়গী ভারত। মালেমদা করম্বা লৈবাক্না মশাগী ফাইব-জি তেক্নোলোজি পুথোকপগে অমসুং খ্বাইদগী য়াংনা শীজিন্নবগে? ঐখোয়গী ভারত।
মরুপশিং,
ভারতকী মাইপাকপশিং অসি ভারতমচা খুদিংমক্কী মাইপাকপনি। চহি ১০ অসিদা, ভারত মালেমদা মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। ঐনা ভারতমচা খুদিংমক্কী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা থম্লি। মসিগী থাজবা অসিদা, মোদীনা গরেন্তি অমা পীরি। অদোম মোদীগী গরেন্তি খঙলবরা? মহাক্কী অহুমশুবা তার্মদা, ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইহন্নবা মোদীনা থাজবা পীরি। মোদীগী গরেন্তি হায়বদি থাজবা থবক ওইনা পাংথোকপনি। মীয়ামগী হিংবগী থাক ৱাংখৎনবা অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং হন্থহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। ঐখোয়না লায়রবা ইমুং করোর ৪ হেনবগী য়ুমশিং শারে। ইমুং করোর ১০ হেনবদা তোতি ঈশিং ফংহল্লে। ঐখোয়না মীওই করোর ৫০ হেন্না বেঙ্কগা শম্নহল্লে। ঐখোয়না মীওই করোর ৫০ হেনবদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। ঐখোয়না অয়ুস্মান মন্দির লাখ ১.৫ হেন্না শাদুনা খুঙ্গংগী মীওইশিং লায়য়েংবগী অৱাবশিং লৈহন্দ্রে।
মরুপশিং,
হৌখিবা মতম খর অসিদা ভারত্তা লাক্লম্বা মীওইশিংনা ঙসি ভারত্তা কয়া য়াম্না অহোংবা লাক্লবগে হায়বা খঙগনি। ঙসিদি ভারত্তা অনৌবা এক্সপ্রেসৱে অমগী মথংদা অমা শাগৎলে। ঙসিদি ভারত্তা অনৌবা এয়রপোর্ত অমগী মথংদা অমা শেমগৎলে। ঙসিদি ভারত্তা অনৌবা অনৌবা রেলৱে স্তেসন অমগী মথংদা অমা শেমগৎলে। ঙসিগী ভারতকী মশক অসি অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং অনৌবা থবকশিংনা তাক্লে। ঙসিদি ভারত অসি অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রচর প্রোজেকশিংনা মশক তাক্লে। ঙসিদি ভারত অসি ভাইব্রেন্ত তুরিজমগী মফমশিংনা মশক তাক্লে। ঙসিগী ভারত অসি অচৌবা শান্নবগী শক্তি অমনা মশক তাক্লে। মসি তাবদা অদোম চাউথোকচবা অমা ফাওগনি।
মরুপশিং,
দিজিতেল ইন্দিয়া মালেম শীনবা থুংনা থাগৎনরিবা অসি অদোম খঙলে। য়ু.এ.ইদা লৈরিবা অদোমগী মরুপশিং মসিগী কান্নবশিং ফংনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে।ঐখোয়গী রুপে কার্দ অসি য়ু.এ.ইদা চৎনহল্লে। মসিনা য়ু.এ.ইনা লৈবাক অসিগী কার্দ সিস্তেম শেমগৎপদা মতেং পাংলে।
মরুপশিং,
য়ু.এ.ইদা অথুবা মতমদা য়ু.পি.আই হৌদোক্লগনি। মসিনা য়ু.এ.ই অমসুং ভারতকী একাউন্তশিংগী মরক্তা শেন পীথোক-পীশিন য়াহল্লগনি। মসিনা অদোম্না ভারত্তা লৈরিবা অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা শেন থাবা য়াহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা চাউখৎলকপা অসিনা মালেমগী থাজবা হেনগৎহল্লে। মালেম অসি তুংদু-লৈতাবা ফিবম অমা পুরকপদা ভারতনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়বা মালেম্না খঙই। মসিগী থাজবা অসিনা ভারত অমসুং য়ু.এ.ইনা মালেমদা পুরকপদা ঐ হরাওই। ভারতনা মাইপাক্না জি-২০ মীফম শীনখিবা অদোম উখ্রে। মসিদা ঐখোয়না য়ু.এ.ইশু চেবাউ পীখি। অসিগুম্বা থবকশিংনা, ঐখোয়গী মরীশিং অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলে। ঙসিদি মালেম্না ভারত অসি মখোয়গী মরুপ অমা ওইনা লৌরে। ঙসিদি মালেমগী অচৌবা মফম খুদিংমক্তা ভারতনা হায়বা ৱাফম তারে। মফম অমদা অৱা-অনা হেক থোকপদা, অহানবা থুংলবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরে। হৌখিবা চহি ১০দা, মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিং অৱাবা কয়া থেংনবা অদোম উরে, ভারত সরকারনা মখোয়গীদমক য়াংনা থবক পায়খৎখি। ঐখোয়না য়ুক্রেন, সুদান, য়েমেন অমসুং অতোপ্পা অৱাবা মতমদা ভারতমচা লিশিং কয়া অশোই-অঙাম থোকহন্দনা ভারত্তা পুরকখি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিংগী য়াইফনবা সরকারনা অহিং-নুংথিল নাইদনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং য়ু.এ.ইনা ২১শুবা চহিচাদা অনৌবা পুৱারি অমা ইরি। অদোম পুৱারি অসিগী অচৌবা য়ুম্ফম অমনি। অদোম্না মফম অসিদা থবক কন্না শুবদগী ভারতনা শক্তি ফংলি। অদোম্না মখা তানা ভারত অমসুং য়ু.এ.ইগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী ফগৎহন্নবা থবক তৌগনি। তরাম্না ওকপগী থৌরম অসিগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক অমুক হন্না থাগৎচরি। ঐগা লোয়ননা ভারত মতা কি জয় লাউমিন্নসি। ভারত মতা কি জয়! ভারত মতা কি জয়! ভারত মতা কি জয়!
ঐ অমসুং অদোমগী মরক্তা য়াম্না লাপ্নরি। মরম অদুনা ঐনা অদোমগী নাক্তা লাক্কনি। অদোম্না মফম অসিদা লৈরবসু, অদোম উবদা ঐ অফবা ওইগনি। অদোম্না ঐগী মতেং পাংগদরা? অদোম্না শোইদনা পাংগনি?
ভারত মতা কি জয়!
ভারত মতা কি জয়!
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Ahlan Modi event in Abu Dhabi, UAE
13 FEB 2024 10:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
Today, you have made history in Abu Dhabi. You have come from different corners of the UAE and from different states of Bharat, but everyone's hearts are connected. Every heartbeat in this historic stadium is saying -- Long live Bharat-UAE friendship! Every breath is saying -- Long live Bharat-UAE friendship! Every voice is saying -- Long live Bharat-UAE friendship! We have to live this moment to the fullest. Today, we have to gather those memories that will stay with us for a lifetime -- Memories that will also stay with me for a lifetime.
My brothers and sisters,
Today, I have come to meet the members of my family. Across the seas, I have brought the fragrance of the land where you were born. I have brought a message from your 1.4 billion Indian brothers and sisters... and the message is – Bharat is proud of you and you are the pride of the nation. Bharat is proud of you.
भारतम् निंगड़ै-और्त् अभिमा-निक्कुन्नु !! उंगलई पार्त् भारतम् पेरुमई पड़गिरदु !!
भारता निम्मा बग्गे हेम्मे पडु-त्तदे !! मी पइ भारतदेशम् गर्विस्तोन्दी !!
This beautiful picture of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’, your enthusiasm and voice, is reaching beyond the skies of Abu Dhabi today. This affection and blessing is overwhelming for me. I am very grateful that you took your time to come here.
Friends,
Today, the Minister of Tolerance, His Excellency Sheikh Nahyan, is also present amongst us. He is a good friend and well-wisher of the Indian community. His affection towards the Indian community is commendable. Today, I also express my gratitude to my brother, His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed, for this magnificent event. This enthusiastic celebration would not have been possible without his support. His personal touch, his sense of belonging towards me, is my greatest asset. I remember my first trip in 2015. I had not been in the power at the Centre for a long time. That was the first UAE trip of any Indian PM after three decades. The world of diplomacy was also new to me. At that time, the Crown Prince and the current President came to the airport to welcome me along with their five brothers. I can never forget their enthusiasm, the sparkle in their eyes. In that first meeting, it felt like I had come to the home of a loved one. They were also honouring me like a family member. But friends, that honour was not just mine. That honour, that reception, belonged to 1.4 billion Indians. That honour belonged to every Indian living in the UAE.
Friends,
That was the day, and today is this day. This is my 7th trip to the UAE in 10 years. Brother Sheikh Mohammed bin Zayed came to receive me at the airport today as well. His enthusiasm was the same, his affinity was the same, and this is what makes him very special.
Friends,
I am happy that we also got the opportunity to welcome him to Bharat four times. Just a few days ago, he visited Gujarat. At that time, lakhs of people gathered on both sides of the road to express their gratitude. Do you know why they were expressing this gratitude? This gratitude was because the way he takes care of all of you in the UAE, the way he cares about your interests, it's rare to see. That's why all those people came out of their homes to express their appreciation for him.
Friends,
It is also my privilege that the UAE has honoured me with its Highest Civilian Award -- The Order of Zayed. This honour is not just mine, but this honour is of millions of Indians, all of you. Whenever I meet my brother, Sheikh Mohammed bin Zayed, he praises all Indian nationals very much. He appreciates your role in the development of the UAE. Even this Zayed Stadium carries the essence of Indian sweat. I am happy that our Emirati friends have given Indians a place in their hearts and have made them partners in their happiness and sorrow. Over time, this relationship is getting stronger day by day, and Brother Sheikh Mohammed bin Zayed has played a significant role in this. I saw his empathy towards you during COVID. At that time, I told him that we are arranging to bring back Indians. But he told me not to worry at all. He made all arrangements for the treatment of Indians here, including vaccination. With him here, I didn't have to worry at all. I experience his boundless love for all of you every moment. And not only that, when I proposed the idea of building a temple here in Abu Dhabi on behalf of all of you in 2015, he immediately said yes without wasting a moment. He even said -- "I will give you the land where you draw the line." And now the historic time for the inauguration of this magnificent temple in Abu Dhabi has come.
Friends,
The friendship between Bharat and the UAE is reaching unprecedented heights both on the ground and in space. On behalf of Bharat, I congratulate Sultan Al Neyadi, the first Emirati astronaut, to spend 6 months on the International Space Station. I also thank him for sending greetings to Bharat from space on International Yoga Day and Independence Day.
Friends,
The relationship between Bharat and the UAE is reaching unprecedented heights in this third decade of the 21st century. We are partners in each other's progress. Our relationship is based on talent, innovation, and culture. In recent times, we have injected new energy into our relationship in every direction. We have moved forward together, hand in hand. Today, the UAE is Bharat’s third-largest trading partner. Today, the UAE is Bharat’s seventh-largest investor. Both our countries are cooperating significantly in ease of living and ease of doing business. The agreements that we have signed today are furthering this commitment. We are also integrating our financial systems. The partnership between Bharat and the UAE is also growing stronger continuously in the field of technology and innovation.
Friends,
What Bharat and the UAE have achieved in terms of community and cultural relations is a model for the world. I also want to tell my Emirati friends how close both countries are in the field of languages. I am attempting to speak a few sentences in Arabic –
“अल हिंद वल इमारात, बी-कलम अल ज़मान, वल किताब अद्दुनिया. नक्तुबु, हिसाब ली मुस्तकबल अफ़दल. व सदाका बयिना, अल हिंद वल इमारात हिया, सरवतना अल मुश्तरका. फ़िल हक़ीका, नहनु, फ़ी बीदएया, साईदा ली मुस्तकबल जईईदा !!!
I have tried to speak in Arabic. I apologize to my UAE friends if there are any mistakes in my pronunciation. And for those who didn't understand what I said, I am also explaining its meaning. What I said in Arabic means – Bharat and the UAE are writing a better destiny on the book of the world with the pen of time. The friendship between Bharat and the UAE is our shared wealth. In reality, we are beginning a better future. Now think about it -- how easily the words like ‘kalam' (pen), ‘kitab’ (book), 'duniya’ (world), ‘hisab’ (account), 'zameen’ (land) are spoken in Bharat. And how did these words reach there? From this Gulf region! The relationship between our two countries spans hundreds and thousands of years. And Bharat hopes that this relationship continues to flourish day by day.
Friends,
I have been told that there are hundreds of students present in the stadium right now. Currently, there are more than 1.25 lakh students studying in Indian schools in the UAE. These young friends are going to become partners in the prosperity of Bharat and the UAE. With the support of His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed, the master's course at IIT Delhi's Abu Dhabi campus was inaugurated last month. The office of the Central Board of Secondary Education (CBSE) in Dubai is also going to open soon. I believe these institutions will help provide the best education to the Indian community here.
Friends,
Today, the goal of every Indian is to make Bharat a developed nation by 2047. Which is the country whose economy is growing rapidly? It's our Bharat! Which is the country that consumes the most smartphone data? It's our Bharat! Which is the country with the highest global fintech adoption rate? It's our Bharat! Which is the country with the highest milk production? It's our Bharat! Which is the country ranked second in terms of internet users? It's our Bharat! Which is the country that is the world's second-largest mobile manufacturer? It's our Bharat! Which is the country with the third-largest start-up ecosystem in the world? It's our Bharat! Which is the country that reached Mars on its first attempt? It's our Bharat! Which is the country that planted its flag on the South Pole of the moon? It's our Bharat! Which is the country setting a record by sending hundreds of satellites in one go? It's our Bharat! Which is the country that developed 5G technology on its own and rolled it out the fastest? It's our Bharat!
Friends,
The achievements of Bharat are the achievements of every Indian. In just 10 years, Bharat has transitioned from being the world's eleventh-largest economy to the fifth-largest economy. And you know, I have immense confidence in the capabilities of every Indian. It is on the basis of this confidence that Modi has also given a guarantee. Do you know Modi's guarantee? Modi has guaranteed to make Bharat the third-largest economy in his third term. And Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment. Our government is continuously working to improve the standard of living of the people, to reduce their problems. We have provided pucca houses to more than four crore families. We have provided water connections to more than 10 crore families. We have connected more than 50 crore people to the banking system. We have provided free medical treatment of up to 500,000 rupees to more than 50 crore people. We have built more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs to ensure that people in rural areas have no problem getting treatment.
Friends,
Those of you who have visited Bharat recently know how rapidly Bharat is changing these days. Today, Bharat is building modern expressways. Today, Bharat is constructing new airports. Today, Bharat is building modern railway stations. Today, Bharat’s identity is being shaped by new ideas, new innovations. Today, Bharat is identified by mega infrastructure projects. Today, Bharat’s identity is evolving as a vibrant tourism destination. Today, Bharat’s identity is being established as a major sports power. And hearing all this fills you with pride, doesn't it?
Friends,
You are all familiar with the digital revolution happening in Bharat. The praise for Digital India is resonating worldwide. We are striving to ensure that all our colleagues based in the UAE also benefit from it. We have shared our RuPay card stack with the UAE. This has helped the UAE in developing its domestic card system. And do you know what name the UAE has given to the card system developed with the support of Bharat? UAE has named it "Jeevan". What a beautiful name UAE has given!!!
Friends,
Soon, UPI will also be launched in the UAE. This will enable seamless payments between UAE and Indian accounts. With this, you will be able to send money to your family members in Bharat more easily.
Friends,
Bharat’s growing capabilities have instilled hope for stability and prosperity in the world. The world believes that Bharat can play an active role in establishing a reliable global order. I am delighted that today Bharat and the UAE are strengthening this trust together. You all have also seen that Bharat has successfully hosted G20 summit. We also invited the UAE as a partner in this summit. Such efforts are also taking our strategic partnership to new heights. Today, the world sees Bharat as a ‘Vishwa Bandhu’ (global friend). Today, Bharat’s voice is heard on every major platform in the world. Whenever a crisis arises, Bharat’s name is among the first countries to reach out. Today's strong Bharat stands shoulder to shoulder with its people at every step. Over the past 10 years, you have seen that the Indian government acted swiftly whenever Indians living abroad faced problems. We safely evacuated thousands of stranded Indians and brought them back to Bharat during crises in Ukraine, Sudan, Yemen, and elsewhere. The government is working day and night to help Indians living in different parts of the world.
Friends,
Bharat and the UAE are together scripting a new history for the 21st century. And all of you, my friends, are a significant foundation of this history. The hard work you are putting in here is also energizing Bharat. Keep strengthening the development and friendship between Bharat and the UAE. With this belief, I thank you all for this grand welcome once again! Say with me: Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai! Bharat Mata ki—Jai!
There is much distance between you and me, so I am coming to see you. But my request to you is to stay where you are so that I can meet you properly. So, will you help me?
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.