Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Viksit Gujarat Programme
10 FEB 2024 5:25PM by PIB Delhi
Namaste!
My dear brothers and sisters of Gujarat! How are you all? I hope everything is going well. Today, a grand campaign ‘Viksit Bharat-Viksit Gujarat’ (Developed India-Developed Gujarat) is commencing. As I have been informed, millions of people from all 182 assembly seats of Gujarat, from every corner of Gujarat, are actively participating in this program through technology. The enthusiasm with which everyone has joined the journey of ‘Viksit Gujarat’ is truly commendable... I extend my heartfelt congratulations to all of you.
Just last month, I had the opportunity to attend the Vibrant Gujarat Summit. Twenty years of Vibrant Gujarat have been completed. This year's event was also organized in a magnificent manner. In terms of investment, this program was very important for Gujarat and the country as well. I was thinking that when I was the Chief Minister, I couldn't plan such a program as you all have done this time, and therefore, my happiness increased even more seeing the excellent work done. So, I extend heartfelt congratulations to all the people of Gujarat, the entire team of the Gujarat government, and the Chief Minister's team for the success of this event.
Friends,
For any poor person, their own home is a guarantee of a bright future. However, as families grow over time, the need for new homes also increases. Our government's endeavour is to ensure that everyone has a solid roof over their heads, their own home -- a perfect abode for their dreams. With this vision, more than 1.25 lakh families have got their own homes in Gujarat today. It is an unimaginable figure, a task that may never have been achieved in the entire country before. It seems the arrival of Diwali in these 1.25 lakh homes. As Lord Shri Ram found a home in Ayodhya, similarly, every family in these villages found their own home today. My heartfelt congratulations and best wishes to all the families who have got their homes today! When such deeds are accomplished, that's when the country declares -- Modi's guarantee means fulfilment of a guarantee.
Brothers and sisters,
Today, a large number of people from Banaskantha are participating in this program. I have been told that thousands of people have gathered in each assembly constituency out of the 182 assembly constituencies. I congratulate the people of Gujarat BJP, the people of Gujarat, and the Gujarat government for such a grand event. As I watch people from different places on TV, I see familiar faces from different areas, and today I have the opportunity to see distant faces from afar. I can see every distant, remote area. Such a grand event! I have worked in organization for years, so I know that gathering millions of people at so many places simultaneously is no small feat. And your blessings in such large numbers strengthen our resolve. We can experience your determination. Our Banaskantha district, i.e., our entire North Gujarat... Here, people used to have to travel two kilometers with pitchers of water. But our farmers from North Gujarat have taken initiatives like Per Drop More Crop, drip irrigation, modern irrigation, and because of these initiatives, today our agriculture sector is flourishing.
Places like Mehsana, Ambaji, Patan, all these areas are reaching new heights in agriculture. I am very pleased to see the development projects happening in Ambaji Dham. There will be a significant increase in the number of devotees and tourists here in the coming times. Now, look at the progress in Taranga Hill and Ambaji. And importantly, the new rail line that is coming from Ahmedabad to Abu Road, there will be a new broad-gauge line, and you remember about this project, right? The plan was made during the British era 100 years ago. But for 100 years, it was shelved, not taken up, and today this work is happening after 100 years. This project will create new employment opportunities in large numbers. With the construction of this project, reaching Ajitnath Jain Temple will become easier. Ambaji Temple will get smooth rail connectivity. And recently I read in the newspaper. When I was there, I also didn't have as much knowledge. Archaeologists have discovered (the oldest-known human settlements in the world) in my village Vadnagar. A living village for almost 3,000 years, it's a wonder for people around the world. It is said that a large number of tourists used to come to see Hatkeshwar and now they come to see these ancient things. Like the Statue of Unity, Ambaji, Patan and Taranga, this entire region will become a centre of attraction for tourists. Nowadays, even people from North Gujarat are rushing to see Nadabet (Indo-Pak border). Development is visible everywhere. North Gujarat is going to benefit a lot and it's going to surpass new heights of development.
Friends,
We have witnessed the successful implementation of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ across the country in the months of November, December, and January. Modi's guaranteed vehicle used to travel from village to village, looking for beneficiaries in the villages. This has happened for the first time in the 75 years of independence that the Indian government went directly to lakhs of villages across the country. And in our Gujarat too, crores of people have joined these programs. And with such efforts of the government, which I consider the biggest work in the country that has happened in the last 10 years and you too would be satisfied with it. In 10 years, 25 crore people have come out of poverty. The government stood with these 25 crore people at every step, and these 25 crore companions benefited from the government's schemes, used money properly, devoted their lives to the schemes, and successfully defeated poverty. That is, I have gained 25 crore new companions who have defeated poverty. Can you imagine how happy I must be, how much my belief has increased that these schemes can lift us out of poverty. And therefore, I will also need your help in the coming days to eradicate poverty in Bharat.
As you have defeated poverty, you have to become my companions and give strength to poorer people to defeat poverty. And I have firm belief that by becoming my soldiers, my companions, you will support me in the fight to eradicate poverty. With the power that you have got, you will definitely do this work so that other poor people are also empowered. Just now, I got the opportunity to converse with the sisters, the self-confidence I saw in them, the belief that was created in their lives after getting a home… I was also seeing their homes, they were such beautiful homes; it felt like...wow... the people of my Gujarat are also moving forward towards a prosperous life just like the other people of my country.
Friends,
This is the time to make history, to create history. This is the same time as we saw during the freedom struggle. Whether it was the Swadeshi movement, the Quit India movement, or the Dandi March during the freedom struggle, all these movements had become the resolve of every individual. Similarly, the resolution for building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) has become a significant commitment for the country today. Every child of the country wants Bharat to become a developed nation in the next 25 years. Everyone is contributing in every possible way to realise this resolve. And Gujarat has always had this approach. Even when I was here (as Chief Minister of Gujarat), Gujarat had this mindset that the development of the state leads to the development of the country. This program a ‘Viksit Gujarat’ (Developed Gujarat) for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) is a part of this series.
Brothers and sisters,
I am pleased that Gujarat has always been at the forefront of implementing the Pradhan Mantri Awas Yojana. Under this scheme, more than 8 lakh houses have been built in urban areas. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana Gramin, more than 5 lakh houses have been constructed. We are using modern technology in our housing schemes to build houses quickly and efficiently. In Rajkot, Gujarat, more than 1100 houses have been built under the Light House project.
Friends,
Modi has opened the government treasury for the homes of the poor. I remember the situation earlier, when houses were built for our struggling Halpati society in Valsad. Nobody went there to stay there even for a single day. You can imagine the situation of those houses where even Halpati people didn't go to live there. And slowly, those houses crumbled. Similarly, as we go towards Bhavnagar, we see many houses on the way. No person is visible. Slowly, everyone stole the windows and doors of those houses. I am talking about this which happened 40 years ago. Everything was destroyed. Because no one went to live there, that's how those houses were made. If you compare the amount of money which was released for the homes of the poor in the 10 years before 2014, then today this amount is nearly 10 times what was spent in the previous 10 years. In this year's budget, we have also announced the construction of 2 crore new houses, so that every poor person has a pucca house.
Friends,
The pace at which homes were built for the poor before 2014, today homes for the poor are being built at a much faster pace. Earlier, money for the homes of the poor was scarce, and even that was swindled in between by middlemen, companies, brokers; someone would take 15,000 rupees, someone would take 20,000 rupees, they would loot this money. Now, the sanctioned money is also more than 2.25 lakh rupees, and it is reaching directly into the beneficiary's bank account. Today, the poor have the freedom to build their own homes according to their needs, so homes are also being built rapidly and they are much better. Earlier, there used to be small houses. The government officials decided what kind of house it would be. Even if a house was built, amenities like toilets, electricity, water, gas connections were not available to poor families for many years. The poor used to spend thousands of rupees even on these basic facilities. Therefore, in many of the previous houses, people did not even go there to live. Today, along with the house, all these facilities are also available. Today every beneficiary happily enters their solid home. These homes have seen proper property registration for the first time in the names of millions of sisters. Earlier, it used to happen that if there was a house, it would be in the name of a male member, husband or son; if there was a shop, it would also be in the name of a male member; if there was land, it would also be in the name of a male member; if there was a vehicle in the house, it would also be in the name of a male member. Then we decided that the homes that we will give to the poor will be in the name of the senior sister of the house. Mothers and sisters have now become the owners of the house.
Brothers and sisters,
The poor, the youth, our farmers, our mothers, our women, sisters, they are the pillars of a ‘Viksit Bharat’. Therefore, empowering them is our commitment. And when I talk about the poor, every section of society comes into it. If homes are being provided, then there are poor families from every caste in it. Free ration is being provided, so every beneficiary from every caste is benefiting. Free healthcare is being provided, so every poor beneficiary from every caste is benefiting. Cheap fertilizer is being provided, so every farmer from every caste is benefiting. The PM Kisan Samman Nidhi is reaching every farmer from every caste. Whether it's a poor family from any society, the doors of banks were closed to their sons and daughters earlier. They had nothing to give as a guarantee to the bank. Those who had no guarantee, Modi has taken their guarantee. The Mudra Yojana is also such a guarantee. Under this scheme, poor youth from every society are taking loans without any guarantee and are doing their small businesses. The guarantee of our Vishwakarma workers, our street vendors, has also been taken by Modi. Therefore, their lives are also changing today. The biggest beneficiaries of every scheme for the welfare of the poor are my Dalit brothers and sisters, my OBC brothers and sisters, the Bakshi Panch people, and our tribal families. If anyone has benefited the most from Modi's guarantee, it is these families.
Brothers and sisters,
Modi has given a big guarantee to make sisters ‘Lakhpati Didis’. You may have heard what Modi is doing. I have made sure that we will make ‘Lakhpati Didis’ in every village. So far, there are one crore ‘Lakhpati Didis’ in the country. Among them, there are also many mothers and sisters from Gujarat. Now our effort is to make three crore sisters ‘Lakhpati Didis’ in the coming years. This will also benefit thousands of sisters in Gujarat. The new ‘Lakhpati Didis’ will give new strength to poor families. A big announcement has also been made for our ASHA and Anganwadi sisters in this year’s budget. Now these sisters will not have to worry about their treatment. Modi will take care of their and their families' treatment. All ASHA and Anganwadi workers will also now get the facility of free treatment under the Ayushman scheme.
Friends,
In recent years, our continuous effort has been to reduce the expenses of the poor and middle class. Free rations, cheap healthcare, affordable medicines, reduced mobile bills have resulted in significant savings. The beneficiaries of Ujjwala scheme are also getting gas cylinders at very low prices. The revolution brought about by LED bulbs has reduced electricity bills in every household. Now our effort is to make the electricity bill of ordinary families zero and also they can earn from electricity. Therefore, the central government has now made a very ambitious plan. Under this, solar rooftops will be installed in the homes of 1 crore families initially. Just like we have set up a very large solar farm near Radhanpur, in Kutch too, similarly it will be installed on the rooftop of the houses and as a result electricity will be free. This arrangement will ensure almost 300 units of free electricity. This will ensure a saving of thousands of rupees, and if you produce more electricity, the government will buy it and you will earn by selling electricity. In Gujarat, we have seen the establishment of a solar village in Modhera. Now such a revolution will be there in the entire country. Our government is also working to make the farmers an energy producer. The government is also helping the farmers to install solar pumps and small solar plants on barren land. Work is also underway in Gujarat to provide a separate feeder to farmers through solar energy. This will provide farmers with electricity for irrigation even during the day.
Friends,
Gujarat is recognized as a trading state. In its journey of development, Gujarat has given new impetus to industrial development. Due to the presence of industrial powerhouses, the youth of Gujarat have unprecedented opportunities. Today, the youth of Gujarat are taking the state to new heights in every sector. All these initiatives will provide new opportunities to the youth of Gujarat, increase their income, and take ‘Viksit Gujarat’ to new heights of development. The double engine government is with you everywhere, at every step. It was a great pleasure to meet all of you today. Once again, I extend my best wishes for a bright future to all those who have got homes today. And have faith in me and tell your children that Modi will not let your children face troubles that you have faced in your life. We have to make Gujarat like this, and we have to make the country like this too.
My best wishes to all of you.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଗୁଜୁରାଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
10 FEB 2024 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଗୁଜୁରାଟର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ! ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କିପରି ଅଛନ୍ତି? ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ସବୁକିଛି ଠିକ୍ ଚାଲିଛି। ଆଜି, ଏକ ମହାନ ଅଭିଯାନ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ-ବିକ୍ଷିତ ଗୁଜରାଟ' (ବିକଶିତ ଭାରତ-ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟ) ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ, ଗୁଜୁରାଟର ସମସ୍ତ ୧୮୨ ବିଧାନସଭା ଆସନରୁ, ଗୁଜୁରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। 'ବିକ୍ଷିତ ଗୁଜରାଟ' ଯାତ୍ରାରେ ସମସ୍ତେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ... ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଗତ ମାସରେ, ମୋତେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟର କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏହି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଏକ ଚମତ୍କାର ଢଙ୍ଗରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ନିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ମୁଁ ଏଥର ଆପଣମାନେ ଯେପରି ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି, ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଜନା କରିପାରି ନଥିଲି, ତେଣୁ, ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖି ମୋର ଖୁସି ଆହୁରି ବଢ଼ିଗଲା। ତେଣୁ, ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦଳକୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେକୌଣସି ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ତଥାପି, ସମୟ ସହିତ ପରିବାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ନୂତନ ଘରର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଏକ ପକ୍କା ଛାତ, ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର - ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ବାସସ୍ଥାନ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ନିଜର ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ଅକଳ୍ପନୀୟ ସଂଖ୍ୟା, ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କେବେ ହାସଲ ହୋଇନଥାଇପାରେ। ଏହି ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଘରେ ଦୀପାବଳିର ଆଗମନ ପରି ମନେହୁଏ। ଯେପରି ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଘର ପାଇଛନ୍ତି, ସେହିପରି, ଏହି ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଆଜି ନିଜର ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜର ଘର ମିଳିଛି ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ଯେତେବେଳେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଘୋଷଣା କରେ - ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି, ବନାସକାଣ୍ଠାର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୧୮୨ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ବିଜେପି, ଗୁଜରାଟର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏପରି ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଟିଭିରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ପରିଚିତ ଚେହେରା ଦେଖୁଛି, ଏବଂ ଆଜି ମୋତେ ଦୂରରୁ ଦୂର ମୁହଁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ, ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦେଖିପାରୁଛି। ଏତେ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ! ମୁଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସଂଗଠନରେ କାମ କରିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏକ ସମୟରେ ଏତେ ସ୍ଥାନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା କୌଣସି ଛୋଟ କୃତିତ୍ୱ ନୁହେଁ। ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରେ। ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଦୃଢ଼ତାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା। ଆମର ବନାସକାଣ୍ଠା ଜିଲ୍ଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ... ଏଠାରେ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପାଣି କଳସୀ ଧରି ଦୁଇ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଆମର ଚାଷୀମାନେ ପ୍ରତି ଡ୍ରପ୍ ଅଧିକ ଫସଲ, ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ, ଆଧୁନିକ ଜଳସେଚନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ, ଆଜି ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଛି।
ମେହସାଣା, ଅମ୍ବାଜୀ, ପାଟନ ଭଳି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଅମ୍ବାଜୀ ଧାମରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏଠାରେ ଭକ୍ତ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ। ଏବେ, ତରଙ୍ଗା ପାହାଡ଼ ଏବଂ ଅମ୍ବାଜୀର ପ୍ରଗତି ଦେଖନ୍ତୁ। ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଅହମ୍ମଦାବାଦରୁ ଆବୁ ରୋଡକୁ ଆସୁଥିବା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ, ଏକ ନୂତନ ବ୍ରଡଗେଜ୍ ଲାଇନ ହେବ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମନେ ଅଛି, ଠିକ୍ ନା? ଏହି ଯୋଜନା ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗରେ କରାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ଧରି, ଏହାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହି କାମ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ହେଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ହେବା ସହିତ, ଅଜିତନାଥ ଜୈନ ମନ୍ଦିର ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହୋଇଯିବ। ଅମ୍ବାଜୀ ମନ୍ଦିରକୁ ସୁଗମ ରେଳ ସଂଯୋଗ ମିଳିବ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଖବରକାଗଜରେ ପଢିଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେଠାରେ ଥିଲି, ମୋର ମଧ୍ୟ ଏତେ ଜ୍ଞାନ ନଥିଲା। ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱବିଦମାନେ ମୋ ଗ୍ରାମ ବାଦନଗରରେ (ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ମାନବ ବସତି) ଆବିଷ୍କାର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରାୟ ୩,୦୦୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗାଁ, ଏହା ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ। କୁହାଯାଏ ଯେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ହଟକେଶ୍ୱର ଦେଖିବାକୁ ଆସୁଥିଲେ ଏବଂ ଏବେ ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସନ୍ତି। ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି, ଅମ୍ବାଜୀ, ପାଟନ ଏବଂ ତରଙ୍ଗା ପରି, ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଯିବ। ଆଜିକାଲି, ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ନାଡାବେଟ (ଭାରତ-ପାକ୍ ସୀମା) ଦେଖିବାକୁ ଧାଇଁ ଆସୁଛନ୍ତି। ସବୁଠି ବିକାଶ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ନଭେମ୍ବର, ଡିସେମ୍ବର ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ସାରା ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦେଖିଛୁ। ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡ଼ି ଗାଁରୁ ଗାଁକୁ ଯାତ୍ରା କରି ଗାଁରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଖୋଜୁଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘଟିଛି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ସିଧାସଳଖ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗାଁକୁ ଯାଇଛି। ଆମ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଏପରି ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଯାହାକୁ ମୁଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାମ ବୋଲି ମନେ କରେ ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବେ। ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି। ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଏହି ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ, ଏବଂ ଏହି ୨୫ କୋଟି ସାଥୀ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଇଲେ, ଟଙ୍କାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କଲେ, ଯୋଜନା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ ଏବଂ ସଫଳତାର ସହିତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କଲେ। ଅର୍ଥାତ୍, ମୁଁ ୨୫ କୋଟି ନୂତନ ସାଥୀ ପାଇଛି ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ତୁମେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବ କି ମୁଁ କେତେ ଖୁସି ହେବି, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ କେତେ ବଢ଼ିଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିପାରିବ। ଏବଂ ତେଣୁ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ।
ଯେପରି ତୁମେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛ, ତୁମେ ମୋର ସାଥୀ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ମୋର ସୈନିକ ହୋଇ, ମୋର ସାଥୀ ହୋଇ, ତୁମେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଲଢ଼େଇରେ ମୋତେ ସମର୍ଥନ କରିବ। ତୁମ ପାଖରେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଅଛି, ତାହା ସାହାଯ୍ୟରେ ତୁମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି କାମ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ ହେବେ। ଏବେ, ମୁଁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖିଲି, ଘର ପାଇବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା... ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଘର ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଥିଲି, ସେଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଘର ଥିଲା; ଏହା ଅନୁଭବ ହେଉଥିଲା ଯେପରି... ଆହା... ମୋ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ପରି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଜୀବନ ଆଡ଼କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଇତିହାସ ରଚିବାର, ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସମୟ। ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଆମେ ଯେପରି ଦେଖିଥିଲୁ, ସେହିପରି ସମୟ। ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ହେଉ, ଭାରତ ଛାଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ହେଉ, କିମ୍ବା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଦାଣ୍ଡି ମାର୍ଚ୍ଚ ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ ଆନ୍ଦୋଳନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି, 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଲଟିଛି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଚାହେଁ ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉ। ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସର୍ବଦା ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛି। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ (ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ) ଏଠାରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟର ଏହି ମାନସିକତା ଥିଲା ଯେ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ନେଇଥାଏ। 'ବିକଶିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ପାଇଁ 'ବିକ୍ଷିତ ଗୁଜରାଟ' (ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟ) ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଅଂଶ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଗୁଜରାଟ ସର୍ବଦା ଆଗରେ ରହିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ,୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆମେ ଆମର ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ଘର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ଗୁଜରାଟର ରାଜକୋଟରେ, ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ୧୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋଦୀ ଗରିବଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ସରକାରୀ କୋଷାଗାର ଖୋଲି ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋତେ ପୂର୍ବ ପରିସ୍ଥିତି ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଭଲସାଡରେ ଆମର ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ହଲପତି ସମାଜ ପାଇଁ ଘର ତିଆରି କରାଯାଇଥିଲା। କେହି ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରହିବାକୁ ନଥିଲେ। ଆପଣ ସେହି ଘରଗୁଡ଼ିକର ଅବସ୍ଥା କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେଉଁଠାରେ ହଲପତି ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ରହିବାକୁ ଯାଇ ନଥିଲେ। ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ, ସେହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ଭାଙ୍ଗିଗଲା। ସେହିପରି, ଆମେ ଭାବନଗର ଆଡକୁ ଯାଉଛୁ, ରାସ୍ତାରେ ଆମେ ଅନେକ ଘର ଦେଖୁଛୁ। କୌଣସି ଲୋକ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ। ଧୀରେ ଧୀରେ, ସମସ୍ତେ ସେହି ଘରଗୁଡ଼ିକର ଝରକା ଏବଂ ଦ୍ୱାର ଚୋରି କରି ନେଇଥିଲେ। ମୁଁ ୪୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଘଟିଥିବା ଏହି ଘଟଣା ବିଷୟରେ କହୁଛି। ସବୁକିଛି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା। କାରଣ କେହି ସେଠାରେ ରହିବାକୁ ଯାଇ ନଥିଲେ, ସେହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ସେହିପରି ତିଆରି ହୋଇଥିଲା। ଯଦି ଆପଣ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଗରିବଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ତୁଳନା କରନ୍ତି, ତେବେ ଆଜି ଏହି ପରିମାଣ ପୂର୍ବ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାୟ ୧୦ ଗୁଣ। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ ୨ କୋଟି ନୂତନ ଘର ନିର୍ମାଣ ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ପକ୍କା ଘର ରହିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିଲା, ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଗରିବଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ଟଙ୍କା ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା, ଏବଂ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟସ୍ଥି, କମ୍ପାନୀ, ଦଲାଲମାନେ ଠକି ନେଉଥିଲେ; କେହି ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ନେଉଥିଲେ, କେହି ୨୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ନେଉଥିଲେ, ସେମାନେ ଏହି ଟଙ୍କା ଲୁଟୁଥିଲେ। ଏବେ, ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ, ଏବଂ ଏହା ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ଆଜି, ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ନିଜ ଘର ତିଆରି କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ଅଛି, ତେଣୁ ଘର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ବହୁତ ଭଲ। ପୂର୍ବରୁ, ଛୋଟ ଘର ଥିଲା। ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଘର ହେବ। ଯଦି ଘର ତିଆରି ହୁଏ, ତେବେ ମଧ୍ୟ ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପାଣି, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଭଳି ସୁବିଧା ଗରିବ ପରିବାରକୁ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା। ଗରିବମାନେ ଏହି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିଲେ। ତେଣୁ, ପୂର୍ବର ଅନେକ ଘରେ, ଲୋକମାନେ ସେଠାକୁ ରହିବାକୁ ଯାଉନଥିଲେ। ଆଜି ଘର ସହିତ, ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ଖୁସିରେ ସେମାନଙ୍କର ପକ୍କା ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ପଞ୍ଜୀକରଣ ଦେଖିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ, ଏପରି ହେଉଥିଲା ଯେ ଯଦି ଘର ଥାଏ, ତେବେ ତାହା ପୁରୁଷ ସଦସ୍ୟ, ସ୍ୱାମୀ କିମ୍ବା ପୁଅଙ୍କ ନାମରେ ଥାଏ; ଯଦି ଦୋକାନ ଥାଏ, ତେବେ ତାହା ପୁରୁଷ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନାମରେ ମଧ୍ୟ ଥାଏ; ଯଦି ଜମି ଥାଏ, ତେବେ ତାହା ପୁରୁଷ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନାମରେ ମଧ୍ୟ ଥାଏ; ଯଦି ଘରେ ଗାଡ଼ି ଥାଏ, ତେବେ ତାହା ପୁରୁଷ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନାମରେ ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ତାପରେ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲୁ ଯେ ଆମେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଘର ଦେବୁ ତାହା ଘରର ବଡ଼ ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ହେବ। ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏବେ ଘରର ମାଲିକ ହୋଇଗଲେଣି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗରୀବ, ଯୁବକ, ଆମର ଚାଷୀ, ଆମର ମା’, ମହିଳା, ଭଉଣୀମାନେ, ସେମାନେ ବିକ୍ଷିତ ଭାରତର ସ୍ତମ୍ଭ। ତେଣୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗରିବଙ୍କ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୁଏ। ଯଦି ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ତେବେ ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାତିର ଗରିବ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି। ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ହିତାଧିକାରୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଶସ୍ତା ସାର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ଯେକୌଣସି ସମାଜର ଗରିବ ପରିବାର ହେଉ କି, ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କ ପୁଅ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ଥିଲା। ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କିଛି ନଥିଲା। ଯେଉଁମାନଙ୍କର କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିଲା, ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇଛନ୍ତି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏପରି ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜର ଗରିବ ଯୁବକମାନେ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଶ୍ରମିକ, ଆମର ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ମୋଦି ନେଇଯାଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ଦଳିତ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ମୋର ଓବିସି ଭାଇ ଭଉଣୀ, ବକ୍ସି ପଞ୍ଚ ଲୋକ ଏବଂ ଆମର ଆଦିବାସୀ ପରିବାର। ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରୁ ଯଦି କେହି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋଦୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ମୋଦି କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ତିଆରି କରିବୁ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଏକ କୋଟି 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ଅଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ଏବେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ତିନି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' କରିବା। ଏହା ଗୁଜରାଟର ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଦେବ। ନୂତନ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ଗରିବ ପରିବାରକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମର ଆଶା ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଏହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଚିକିତ୍ସାର ଯତ୍ନ ନେବେ। ସମସ୍ତ ଆଶା ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ମାଗଣା ରାସନ, ଶସ୍ତା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ସୁଲଭ ଔଷଧ, ମୋବାଇଲ୍ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ ଫଳରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଉଛନ୍ତି। LED ବଲ୍ବ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ବିପ୍ଳବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଏବେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ପରିବାରର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରୁ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ। ତେଣୁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରଥମେ ୧ କୋଟି ପରିବାରର ଘରେ ସୌର ଛାତ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଯେପରି ଆମେ କଚ୍ଛର ରାଧନପୁର ନିକଟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୌର ଫାର୍ମ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ, ସେହିପରି ଏହା ଘରର ଛାତ ଉପରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମାଗଣା ହେବ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କାର ସଞ୍ଚୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସରକାର ଏହାକୁ କିଣିବେ ଏବଂ ଆପଣ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରୟ କରି ରୋଜଗାର କରିବେ। ଗୁଜରାଟରେ, ଆମେ ମୋଧେରାରେ ଏକ ସୌର ଗ୍ରାମ ସ୍ଥାପନ ଦେଖିଛୁ। ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆସିବ। ଆମ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛି। ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁର୍ବର ଜମିରେ ସୌର ପମ୍ପ ଏବଂ ଛୋଟ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ସୌର ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ପୃଥକ ଫିଡର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଚାଲିଛି। ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି। ବିକାଶର ଯାତ୍ରାରେ, ଗୁଜରାଟ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି। ଶିଳ୍ପ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରର ଉପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ, ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆଜି, ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନେ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ 'ବିକ୍ଷିତ ଗୁଜରାତ'କୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶୀର୍ଷକୁ ନେଇଯିବ। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛି। ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା। ପୁଣି ଥରେ, ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଘର ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି ତାହା ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଏପରି କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଆମକୁ ଆମ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଏପରି କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।