প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাৰত বিকশিত গুজৰাট কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 FEB 2024 5:25PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
গুজৰাটৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, কেনে আছে….আশা কৰো সকলোৰে ভাল। আজি বিকশিত ভাৰত-বিকশিত গুজৰাটৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ হৈছে। আৰু মই জানিব পাৰিছো যে আজি একেসময়তে গুজৰাটৰ ১৮২ খন বিধানসভা সমষ্টিৰ পৰা, গুজৰাটৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা লাখ লাখ লোক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছে। আপোনালোক সকলোৱে ইমান উৎসাহেৰে বিকশিত গুজৰাটৰ যাত্ৰাত যোগদান কৰিছে... মই আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বিগত মাহত, মই ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটে ইতিমধ্যে ২০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। এইবাৰো আপোনালোকে অতি চমৎকাৰ ধৰণেৰে এই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছিল। এইটো কেৱল গুজৰাটৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ বাবেও এটা অতি ভাল কাৰ্যসূচী আছিল। আৰু মই ভাবি আছিলো যে যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, মই এনে কাৰ্যসূচীৰ পৰিকল্পনা কৰিব নোৱাৰিলোঁ, যেনেকৈ আপোনালোকে এইবাৰ কৰিছে, আৰু সেয়েহে মই কৰা কামতকৈও অধিক ভালকৈ কাম এটা কৰা বাবে মোৰ আনন্দ আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছিল। সেয়েহে মোৰ হৈ মই গুজৰাটৰ সকলো লোক, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰমুখ্য চৰকাৰৰ সকলোকে ইয়াৰ সফলতাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দুখীয়াৰ বাবে নিজৰ ঘৰখনেই তেওঁৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ নিশ্চয়তা। কিন্তু সময়ৰ লগে লগে পৰিয়ালত সদস্য সংখ্যা বাঢ়িছে, সেয়েহে নতুন ঘৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাও বাঢ়িছে। আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা যে প্ৰত্যেকৰে যেন এটা নিজাকৈ ঘৰ থাকে, নিজৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবৰ বাবে এটা নিখুঁত ঘৰ থাকে। এই চিন্তাধাৰাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আজি গুজৰাটত ১.২৫ লাখতকৈ অধিক ঘৰৰ নিৰ্মাণ হৈছে। এনে বৃহৎ সংখ্যা কোনোবাই কল্পনাও কৰিব পাৰে নে! দেশত এনে এক বৃহৎ সংখ্যাত গৃহ নিৰ্মাণ আগেয়ে কেতিয়াও হোৱা নাছিল। আজি ১.২৫ লাখ ঘৰতকৈ বেছি ঘৰত যেন দীপাৱলী আহিছে। যেনেকৈ ভগৱান শ্ৰীৰামে অযোধ্যাত ঘৰ পালে ঠিক তেনেদৰেই আপোনালোক সকলোৱে প্ৰতিখন গাঁৱতে একোটাকৈ ঘৰ পালে। আজি ঘৰ পোৱা সকলো পৰিয়াললৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। এনেবোৰ কাম হ’লেহে – মোডীৰ গেৰাণ্টি মানে গেৰাণ্টি ফলৱতী হোৱাৰ গেৰাণ্টি।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
আজি এই অনুষ্ঠানৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক বানাস্কান্থাবাসীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে আৰু মোক কোৱা হৈছে যে ১৮২টা বিধানসভা সমষ্টিৰ প্ৰতিটোৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ লোক এই অনুষ্ঠানৰ বাবে সমবেত হৈছে। গুজৰাট বিজেপি, গুজৰাটৰ জনসাধাৰণ আৰু গুজৰাট চৰকাৰক এই অনুষ্ঠানটো ইমান বৃহৎ পৰিসৰত আয়োজন কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। আৰু ইয়াত টিভিত বিভিন্ন ঠাইৰ বিভিন্ন মানুহক দেখিবলৈ পাইছো। দূৰৰ পৰা বহু পুৰণি মুখ চাবলৈ সুযোগ পাইছো। দূৰৈৰ, বহু দূৰৈৰ সকলো অঞ্চল মই দেখা পাইছো। কি যে ডাঙৰ, এটা গ্ৰেণ্ড ইভেণ্ট হৈ গৈছে। যিহেতু মই বহু বছৰ ধৰি সংগঠনত কাম কৰি আহিছো, লাখ লাখ মানুহক একে ঠাইতে গোট খোৱাটো যে সাধাৰণ কথা নহয় সেয়া বুজো। আৰু আপোনালোকে আমাক ইমান আশীৰ্বাদ দি থকা কথাটোৱে আমাৰ সংকল্পক শক্তিশালী কৰে। আপোনাৰ দৃঢ়তা আমি অনুভৱ কৰোঁ। আমাৰ বানাস্কান্ত জিলা আমাৰ সমগ্ৰ উত্তৰ গুজৰাট.... আমি পানী আনিবলৈ পিটচাৰ লৈ দুই কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়িবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু উত্তৰ গুজৰাটৰ আমাৰ কৃষকসকলে ‘Per Drop More Crop’, ড্ৰিপ জলসিঞ্চন, আধুনিক জলসিঞ্চন আদি নতুন পদক্ষেপ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে আজি এই অঞ্চলৰ কৃষি খণ্ডই হওক, সেয়া মহেছানাই হওক, আম্বাজীয়েই হওক, অথবা পাটনেই হওক..এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। অম্বাজী ধামৰ উন্নয়নৰ কামবোৰ দেখি মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো। আগন্তুক সময়ত ইয়ালৈ অহা ভক্ত আৰু পৰ্যটকৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব। এতিয়া চাওক, তৰংগহিল অঞ্চলটো আগবাঢ়িছে, আম্বাজী অতি দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈছে, আৰু আন এটা বিশেষ কথা হ’ল এই অঞ্চলৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা নতুন ৰে’লপথটোৱে আবু ৰোড অৰ্থাৎ আহমেদাবাদৰ পৰা আবু ৰোডলৈকে নতুন ব্ৰড গেজ ৰে’লপথৰ ব্যৱস্থা কৰিব। আৰু এই কামৰ পৰা কি হ’ল আপোনালোকে মনত ৰাখিব। এশ বছৰ আগতে ইংৰাজৰ যুগতে ইয়াৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল। কিন্তু পিছৰ এশ বছৰ এই কামটো স্থগিত ৰখা হ’ল, কামটো আগুৱাব দিয়া হোৱা নাছিল। আজি এশ বছৰৰ পাছত এই কাম চলি আছে। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে বৃহৎ সংখ্যক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। এই পথেৰে অজিতনাথ জৈন মন্দিৰলৈ যোৱাটো সহজ হৈ পৰিব। আম্বাজী মাতা মন্দিৰলৈ সহজ ৰে’ল সংযোগ স্থাপন কৰা হ’ব। আৰু শেহতীয়াকৈ এই বিষয়ে বাতৰি কাকততো পঢ়িবলৈ পাইছো, তাত থাকোঁতে একো নাজানিছিলো। মোৰ বদনগৰ গাঁওখন এতিয়া সকলোৱে আৱিষ্কাৰ কৰিছে। প্ৰায় ৩০০০ বছৰ আগতে স্থাপিত এই গাঁওখন সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহৰ বাবে এক আশ্চৰ্য্য হৈ পৰিছে। আৰু কোৱা হয় যে আগতে বহু সংখ্যক পৰ্যটকে হাটকেশ্বৰ মন্দিৰলৈ আহিছিল, এতিয়া এই পৰ্যটকসকলে প্ৰাচীন বস্তুবোৰ চাবলৈ আহে। ইয়াত অম্বাজী, পতন, তৰংগাজী...লগতে Statue of Unity... এক অৰ্থত সমগ্ৰ অঞ্চলটো পৰ্যটকৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। উন্নয়ন সকলোতে দেখা গৈছে। ইয়াৰ পৰা উত্তৰ গুজৰাটে বিপুল সুবিধা লাভ কৰিব। এই অঞ্চলটোৱে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমি নৱেম্বৰ-ডিচেম্বৰ আৰু জানুৱাৰী মাহত সমগ্ৰ দেশতে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা সফলতাৰে আয়োজন কৰা দেখিছোঁ। মোডীৰ গেৰাণ্টী গাড়ীখন আগতে গাঁৱে গাঁৱে গৈছিল। আগতে তেওঁ গাঁৱৰ যিকোনো হিতাধিকাৰীক বিচাৰি ফুৰিছিল যিয়ে সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। আৰু স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে পোনপটীয়াকৈ দেশৰ লাখ লাখ গাঁৱলৈ হাত আগবঢ়াইছে। আৰু আমাৰ গুজৰাটতো কোটি কোটি লোকে এই কাৰ্যসূচীত অংশ লৈছিল। আৰু সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ গাঁৱত ভাৰত চৰকাৰ পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰৰ ওচৰলৈ যোৱা ঘটনা ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সংঘটিত হৈছে। আৰু আমাৰ গুজৰাটতো কোটি কোটি লোকে এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰিছিল। আৰু চৰকাৰৰ এনে প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই যোৱা ১০ বছৰত মই যিটো কাম দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাম বুলি গণ্য কৰিম, যাৰ বাবে আপুনিও সন্তুষ্ট হ’ব, সেয়া হৈছে - ১০ বছৰত ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে।
চৰকাৰে প্ৰতিটো খোজতে এই ২৫ কোটি লোকৰ সৈতে থিয় দিছিল আৰু এই ২৫ কোটি বন্ধুৱে চৰকাৰী আঁচনিৰ সুযোগ লৈ ধনখিনি সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিছিল, আঁচনিৰ লগত নিজৰ জীৱনটো খাপ খুৱাই লৈছিল, আৰু ২৫ কোটি লোকে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰাত সফল হৈছিল। অৰ্থাৎ, মোৰ নতুন ২৫ কোটি বন্ধু সৃষ্টি হৈছে, যিয়ে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিছে। আপোনালোকে নিশ্চয় কল্পনা কৰিব পাৰিব যে মই কিমান আনন্দিত হৈছো, মোৰ বিশ্বাস কিমান বৃদ্ধি পাইছে যে হয়, এই আঁচনিয়ে আমাক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্তি দিব পাৰে। আৰু সেয়েহে, অনাগত দিনবোৰতো মই ভাৰতত দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিবলৈ আপোনাৰ সহায় বিচাৰো। যদি আপুনি দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিছে, যিদৰে আপুনি দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিছে, আপুনি মোৰ সংগী হ'ব লাগিব আৰু তেওঁলোকক শক্তি দিব লাগিব। আৰু মই নিশ্চিত যে আপুনি মোৰ সৈনিক হৈ, মোৰ সঙ্গী হৈ দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰাৰ যুঁজত মোক সহযোগ কৰিব। আপুনি যি শক্তি লাভ কৰিছে, সেয়া অন্যান্য় দৰিদ্ৰ লোকসকলেও লাভ কৰক, এই কাম আপুনি নিশ্চিতভাৱে কৰিব। এতিয়া যিসকল ভগ্নীৰ সৈতে মই কথা পতাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো, তেওঁলোকৰ মাজত মই যি আত্মবিশ্বাস দেখিবলৈ পাইছো, ঘৰ এটা লাভ কৰাৰ পিছত তেওঁলোকৰ মনত যি এক বিশ্বাস আৰু আস্থাৰ জন্ম হৈছে, সি মোক অনন্ত সুখ প্ৰদান কৰিছে…আৰু মই ঘৰবোৰো দেখিছো, ঘৰবোৰ ইমান সুন্দৰকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যে…ৱাব…সঁচাকৈ মোৰ গুজৰাটখনৰ দৰেকৈ মোৰ দেশৰ জনসাধাৰণেও সুখ-সমৃদ্ধিপূৰ্ণ জীৱনৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ লৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ইতিহাস ৰচনা কৰাৰ সময়, ইতিহাস ৰচনা কৰাৰ সময়। স্বাধীনতাৰ সময়ত আমি এনেধৰণৰ সময় দেখিছিলো। স্বাধীনতাৰ এই সংগ্ৰামত স্বদেশী আন্দোলন হওঁক, ভাৰত ত্যাগ আন্দোলন হওঁক, দাণ্ডী যাত্ৰাই জনসাধাৰণৰ সংকল্প হৈ পৰিছিল, আজি একেই প্ৰস্তাৱ দেশৰ বাবে এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ এক বৃহৎ সংকল্প হৈ পৰিছে। দেশৰ প্ৰতিটো শিশুৱে বিচাৰে যে অহা ২৫ বছৰত ভাৰত এখন উন্নত দেশ হ'ব। সকলোৱে ইয়াত অৰিহণা যোগাই আছে। আৰু গুজৰাটৰ সদায় এই ধাৰণা আছিল, আনকি যেতিয়া মই তাত আছিলো, গুজৰাটে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ হৈ আহিছে। উন্নত ভাৰতৰ বাবে বিকশিত গুজৰাট, এই শৃংখলাৰ অংশ।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
মই সুখী যে গুজৰাট সদায় প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত আছে। ইয়াৰ অধীনত, নগৰঅঞ্চলত 8 লাখতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা গ্ৰাম্যৰ অধীনত ৫ লাখতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমি নতুন প্ৰযুক্তি আৰু দ্ৰুত ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে আমাৰ গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিত আধুনিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি আছো। গুজৰাটৰ ৰাজকোটত লাইট হাউচ প্ৰকল্পৰ অধীনত ১,১০০ ৰো অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰ লোকক আৱাসৰ বাবে চৰকাৰী কোষাগাৰ মুকলি কৰিছে মোদীয়ে। আৰু আগতে কি পৰিস্থিতি আছিল, মনত আছে, ভালছাদৰ ফালে আমাৰ হাৰাপতি জনগোষ্ঠীৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। এদিনো কোনো নাথাকিল। আনকি দখলদাৰীসকলো থাকিবলৈ সাজু নহ’ল, ভাবি চাওক কি পৰিস্থিতি হ’ব। আৰু লাহে লাহে সেইবোৰ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে বহিল। আৰু এইদৰেই আমি যেতিয়া ভাৱনগৰলৈ যাওঁ, সেই সময়ত বাটত বহু ঘৰ দেখা যায়। কিন্তু তাত কোনো মানুহ দেখা নাযায়। লাহে লাহে ঘৰৰ দুৱাৰ-খিৰিকী চুৰি কৰি লৈ গ’ল। এই সকলোবোৰ মই ৪০ বছৰ আগৰ কথা কৈছো। সকলো নষ্ট হৈ গ’ল। কাৰণ কোনেও থাকিবলৈ যোৱা নাছিল, সকলো বনোৱা হৈছিল। যোৱা ১০ বছৰত ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰতকৈ প্ৰায় ১০ গুণ বেছি ধন দৰিদ্ৰ লোকক গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে দিয়া হৈছে। এইবাৰৰ বাজেটতো আমি ২ কোটি নতুন ঘৰৰ কথা ঘোষণা কৰিছো, যাতে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে এটা পকী ঘৰ পাব পাৰে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগৰ তুলনাত আজি বহু বেছি দ্ৰুত হাৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আগতে দুখীয়াৰ ঘৰৰ বাবে টকাহে পোৱা গৈছিল, খুব কম ধন আৰু সেইটোও কোম্পানী, মধ্যভোগীৰ জৰিয়তেহে পোৱা গৈছিল.. কোনোবাই ১৫ হাজাৰ টকা, কোনোবাই ২০ হাজাৰ টকা আত্মসাৎ কৰিছিল, লুটপাত কৰিছিল, এতিয়া হিতাধিকাৰীয়ে টকাও বেছিকৈ পাইছে.. ডেৰ লাখ টকা আৰু পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীয়ে পাইছে। আজি দুখীয়াই নিজে নিজৰ ঘৰ সাজিবলৈ স্বাধীনতা লাভ কৰিছে, গতিকে ঘৰবোৰো দ্ৰুতভাৱে, ভালকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আগতে সৰু সৰু ঘৰ আছিল। ঘৰটো কেনেকুৱা হ’ব সেইটো আগতে চৰকাৰেই সিদ্ধান্ত লৈছিল। ঘৰবোৰ নিৰ্মাণ হ’লেও বহু বছৰ ধৰি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰৰ বাবে শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ-পানী, গেছ সংযোগ আদি সুবিধা নাছিল। আনকি দুখীয়া মানুহেও ইয়াৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ টকা খৰচ কৰিছিল। সেইবাবেই বহু ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিব পৰা হোৱা নাছিল। আজি এই সকলোবোৰ সুবিধা ঘৰৰ সৈতেই উপলব্ধ। এনে পৰিস্থিতিত আজি প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে নিজৰ ঘৰত প্ৰৱেশ কৰি অতি সুখী। এই ঘৰবোৰ কোটি কোটি ভগ্নীৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। আগতে ঘৰবোৰ পৰিয়ালৰ পুৰুষ অৰ্থাৎ স্বামী বা পুত্ৰৰ নামত পঞ্জীয়ণ কৰা হৈছিল। যদি দোকান এখনো থাকে, সেয়া পুৰুষৰ নামত, যদি কোনো খেতিমাটিও থাকে, সেয়া পুৰুষৰ নামত, যদি ঘৰত এখন বাহনো আছিল, সেয়া এজন পুৰুষৰ নামত। তাৰ পিছত আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে আমি দুখীয়াক দিব লগা ঘৰবোৰ জ্যেষ্ঠ ভনীয়েকৰ নামত দিব লাগে। মা আৰু ভনীয়েক এতিয়া ঘৰৰ মালিক হৈ পৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
দুখীয়া, যুৱক-যুৱতী, আমাৰ দেশৰ জীৱিকা, আমাৰ কৃষক, আমাৰ মাতৃশক্তি, আমাৰ নাৰী-ভগ্নীসকল এখন উন্নত ভাৰতৰ স্তম্ভ।সেইবাবেই তেওঁলোকক সৱলীকৰণ কৰাটো আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি, আৰু যেতিয়া মই দুখীয়াৰ কথা কওঁ , ইয়াত প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়ৰ পৰিয়াল অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই ঘৰবোৰত যিবোৰ পাইছে, তাত প্ৰতিটো জাতিৰ দুখীয়া পৰিয়াল আছে, যিয়ে বিনামূলীয়াকৈ খাদ্যশস্য লাভ কৰি আছে, প্ৰতিটো জাতিৰ হিতাধিকাৰীয়েও পাইছে। বিনামূলীয়া চিকিৎসাও লাভ কৰিছে প্ৰতিটো জাতিৰ দৰিদ্ৰ হিতাধিকাৰী, যিসকলে সস্তীয়া সাৰ পাই আছে তেওঁলোকেও প্ৰতিটো জাতিৰ কৃষকক পাই আছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিয়ে প্ৰতিটো জাতিৰ কৃষকক পাইছে। সেই দুখীয়া পৰিয়াল, সেয়া যিকোনো সম্প্ৰদায়ৰ হওক, যাৰ পুত্ৰ-কন্যা আগতে বেংকৰ বন্ধ হৈ আছিল, যাৰ বেংকৰ নিশ্চয়তা একো নাছিল, যাৰ কোনো নিশ্চয়তা নাছিল, মোদীয়ে নিশ্চয়তা দিছে। মুদ্ৰা যোজনা তেনে এক নিশ্চয়তা, এই আঁচনিৰ জৰিয়তে প্ৰতিখন সমাজৰ দৰিদ্ৰ যুৱক-যুৱতীসকলে জামিনবিহীন ঋণ লৈ নিজৰ সৰু-বৰ ব্যৱসায় কৰি আছে। আমাৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধু, আমাৰ ৰাজপথ আৰু ফুটপাথৰ হকাৰ বন্ধু, মোডীয়েও তেওঁলোকৰ নিশ্চয়তা লৈছে আৰু ইয়াৰ বাবেই তেওঁলোকৰ জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ডও আজি সলনি হৈছে। দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰতিখন আঁচনিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে মোৰ দলিত ভাই-ভনী, মোৰ অবিচি ভাই-ভনী, পিছপৰা জনগোষ্ঠীৰ লোক, আমাৰ জনজাতীয় পৰিয়াল। মোডীৰ নিশ্চয়তাৰ পৰা যদি কোনোবাই সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে তেন্তে সেয়া হ’ল এই সকলোবোৰ পৰিয়াল।
ভাই-ভনীসকল,
মোদীয়ে ভগ্নী সকলক লখপতি দিদী বনাবলৈ বৃহৎ নিশ্চয়তা দিছে। মোডী ছাৰে কি কৰিছে আমি সকলোৱে নিশ্চয় শুনিছোঁ। এই পৰ্যন্ত দেশত ১ কোটি দিদিৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰে সৰ্বাধিক সংখ্যক গুজৰাটৰ পৰা অহা মোৰ মা আৰু ভগ্নীসকল।এতিয়া আমি আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ৩ কোটি ভগ্নীক কোটিপতি কৰাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিম। ইয়াৰ দ্বাৰা গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ ভগ্নী উপকৃত হ’ব। এই নতুনকৈ সৃষ্টি হোৱা লাখপতি দিদিয়ে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। আমাৰ আশা সেৱিকাই হওক, আমাৰ অংগনবাড়ী ভগ্নীসকলেই হওক, এই বাজেটত তেওঁলোকৰ বাবেও ডাঙৰ ডাঙৰ ঘোষণা আছে। এতিয়া এই বাইদেউ সকলে নিজৰ ঔষধৰ চিন্তা কৰিব নালাগে, এতিয়া মোদীয়ে তেওঁলোকৰ আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ ঔষধৰ যত্ন ল’ব। সকলো আশা আৰু অংগনবাড়ী সেৱিকাসকল এতিয়া আয়ুষ্মান যোজনাৰ অধীনত আছে। তেওঁলোকলৈ বিনামূলীয়া ঔষধৰ ব্যৱস্থাও কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অতি ডাঙৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰথম অৱস্থাত এক কোটি পৰিয়ালৰ ঘৰত সৌৰ পেনেল লগোৱা হ’ব, যেনেকৈ আমি ৰাধানপুৰৰ ওচৰত অতি বৃহৎ সৌৰ পাম নিৰ্মাণ কৰিছো। লগতে কুচ্চত আৰু এতিয়া প্ৰতিটো ঘৰৰ ওপৰত আৰু এই ঘৰৰ বাবেই বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ পাব।এই ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৩০০ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ সৃষ্টি হ'ব আৰু আমি হাজাৰ হাজাৰ টকা ৰাহি কৰিম আৰু যদি আমি অধিক বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব পাৰো তেন্তে চৰকাৰে কিনিব আৰু... আমি আমাৰ বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি অধিক উপাৰ্জন পাম। গুজৰাটত, মধেৰাত আমি এখন সৌৰ গাঁও বনাইছো। এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে একেধৰণৰ বিপ্লৱ হ'বলৈ গৈ আছে। আমাৰ চৰকাৰে খাদ্য প্ৰদানকাৰীক শক্তি প্ৰদানকাৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে।আনহাত মাটিত সৌৰ পাম্প আৰু ক্ষুদ্ৰ সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰতো কৃষকসকলক সহায় কৰিছে। গুজৰাটতো কৃষকসকলৰ বাবে সৌৰশক্তিৰ যোগেদি সুকীয়া ফিডাৰ যোগান ধৰাৰ কাম চলি আছে।যাৰ কাৰণে দিনৰ ভাগতো জলসিঞ্চনৰ বাবে কৃষকৰ বাবে বিদ্যুতৰ সুবিধা উপলব্ধ হ’ব।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট ৰাজ্যখন বাণিজ্যিক ৰাজ্য হিচাপে পৰিচিত। উন্নয়নৰ যাত্ৰাত গুজৰাট ৰাজ্যই ঔদ্যোগিক উন্নয়নক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। উদ্যোগৰ শক্তিশালী স্থান হোৱাৰ বাবে গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অভূতপূৰ্ব সুযোগ লাভ কৰিছে।আজি গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলে গুজৰাট ৰাজ্যখনক প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। এই সকলোবোৰ অভিযানে গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব, তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিব আৰু উন্নত ৰাজ্য গুজৰাটক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ সকলোতে আমাৰ লগত আছে,পাভলোপাৱলী আমাৰ লগত আছে।আপোনালোক সকলোকে লগ পাই বৰ ভাল লাগিল। আজি ঘৰ পোৱা সকলো ৰাইজৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে পুনৰ এবাৰ কামনা কৰিলোঁ। আপুনি নিশ্চিত হ'ব লাগে আৰু আপোনাৰ সন্তানক ক'ব লাগে যে আপোনাৰ সন্তানে যি কঠিন পৰিস্থিতিত বাস কৰি আহিছে, মোডী চাহাবে তেওঁলোকক দুৰ্দশাত থাকিবলৈ নিদিয়ে, আমি এনেকুৱা এখন গুজৰাট বনাব বিচাৰো আৰু আমিও তেনেকুৱা বনাব বিচাৰো এখন দেশ।
আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Viksit Gujarat Programme
10 FEB 2024 5:25PM by PIB Delhi
Namaste!
My dear brothers and sisters of Gujarat! How are you all? I hope everything is going well. Today, a grand campaign ‘Viksit Bharat-Viksit Gujarat’ (Developed India-Developed Gujarat) is commencing. As I have been informed, millions of people from all 182 assembly seats of Gujarat, from every corner of Gujarat, are actively participating in this program through technology. The enthusiasm with which everyone has joined the journey of ‘Viksit Gujarat’ is truly commendable... I extend my heartfelt congratulations to all of you.
Just last month, I had the opportunity to attend the Vibrant Gujarat Summit. Twenty years of Vibrant Gujarat have been completed. This year's event was also organized in a magnificent manner. In terms of investment, this program was very important for Gujarat and the country as well. I was thinking that when I was the Chief Minister, I couldn't plan such a program as you all have done this time, and therefore, my happiness increased even more seeing the excellent work done. So, I extend heartfelt congratulations to all the people of Gujarat, the entire team of the Gujarat government, and the Chief Minister's team for the success of this event.
Friends,
For any poor person, their own home is a guarantee of a bright future. However, as families grow over time, the need for new homes also increases. Our government's endeavour is to ensure that everyone has a solid roof over their heads, their own home -- a perfect abode for their dreams. With this vision, more than 1.25 lakh families have got their own homes in Gujarat today. It is an unimaginable figure, a task that may never have been achieved in the entire country before. It seems the arrival of Diwali in these 1.25 lakh homes. As Lord Shri Ram found a home in Ayodhya, similarly, every family in these villages found their own home today. My heartfelt congratulations and best wishes to all the families who have got their homes today! When such deeds are accomplished, that's when the country declares -- Modi's guarantee means fulfilment of a guarantee.
Brothers and sisters,
Today, a large number of people from Banaskantha are participating in this program. I have been told that thousands of people have gathered in each assembly constituency out of the 182 assembly constituencies. I congratulate the people of Gujarat BJP, the people of Gujarat, and the Gujarat government for such a grand event. As I watch people from different places on TV, I see familiar faces from different areas, and today I have the opportunity to see distant faces from afar. I can see every distant, remote area. Such a grand event! I have worked in organization for years, so I know that gathering millions of people at so many places simultaneously is no small feat. And your blessings in such large numbers strengthen our resolve. We can experience your determination. Our Banaskantha district, i.e., our entire North Gujarat... Here, people used to have to travel two kilometers with pitchers of water. But our farmers from North Gujarat have taken initiatives like Per Drop More Crop, drip irrigation, modern irrigation, and because of these initiatives, today our agriculture sector is flourishing.
Places like Mehsana, Ambaji, Patan, all these areas are reaching new heights in agriculture. I am very pleased to see the development projects happening in Ambaji Dham. There will be a significant increase in the number of devotees and tourists here in the coming times. Now, look at the progress in Taranga Hill and Ambaji. And importantly, the new rail line that is coming from Ahmedabad to Abu Road, there will be a new broad-gauge line, and you remember about this project, right? The plan was made during the British era 100 years ago. But for 100 years, it was shelved, not taken up, and today this work is happening after 100 years. This project will create new employment opportunities in large numbers. With the construction of this project, reaching Ajitnath Jain Temple will become easier. Ambaji Temple will get smooth rail connectivity. And recently I read in the newspaper. When I was there, I also didn't have as much knowledge. Archaeologists have discovered (the oldest-known human settlements in the world) in my village Vadnagar. A living village for almost 3,000 years, it's a wonder for people around the world. It is said that a large number of tourists used to come to see Hatkeshwar and now they come to see these ancient things. Like the Statue of Unity, Ambaji, Patan and Taranga, this entire region will become a centre of attraction for tourists. Nowadays, even people from North Gujarat are rushing to see Nadabet (Indo-Pak border). Development is visible everywhere. North Gujarat is going to benefit a lot and it's going to surpass new heights of development.
Friends,
We have witnessed the successful implementation of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ across the country in the months of November, December, and January. Modi's guaranteed vehicle used to travel from village to village, looking for beneficiaries in the villages. This has happened for the first time in the 75 years of independence that the Indian government went directly to lakhs of villages across the country. And in our Gujarat too, crores of people have joined these programs. And with such efforts of the government, which I consider the biggest work in the country that has happened in the last 10 years and you too would be satisfied with it. In 10 years, 25 crore people have come out of poverty. The government stood with these 25 crore people at every step, and these 25 crore companions benefited from the government's schemes, used money properly, devoted their lives to the schemes, and successfully defeated poverty. That is, I have gained 25 crore new companions who have defeated poverty. Can you imagine how happy I must be, how much my belief has increased that these schemes can lift us out of poverty. And therefore, I will also need your help in the coming days to eradicate poverty in Bharat.
As you have defeated poverty, you have to become my companions and give strength to poorer people to defeat poverty. And I have firm belief that by becoming my soldiers, my companions, you will support me in the fight to eradicate poverty. With the power that you have got, you will definitely do this work so that other poor people are also empowered. Just now, I got the opportunity to converse with the sisters, the self-confidence I saw in them, the belief that was created in their lives after getting a home… I was also seeing their homes, they were such beautiful homes; it felt like...wow... the people of my Gujarat are also moving forward towards a prosperous life just like the other people of my country.
Friends,
This is the time to make history, to create history. This is the same time as we saw during the freedom struggle. Whether it was the Swadeshi movement, the Quit India movement, or the Dandi March during the freedom struggle, all these movements had become the resolve of every individual. Similarly, the resolution for building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) has become a significant commitment for the country today. Every child of the country wants Bharat to become a developed nation in the next 25 years. Everyone is contributing in every possible way to realise this resolve. And Gujarat has always had this approach. Even when I was here (as Chief Minister of Gujarat), Gujarat had this mindset that the development of the state leads to the development of the country. This program a ‘Viksit Gujarat’ (Developed Gujarat) for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) is a part of this series.
Brothers and sisters,
I am pleased that Gujarat has always been at the forefront of implementing the Pradhan Mantri Awas Yojana. Under this scheme, more than 8 lakh houses have been built in urban areas. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana Gramin, more than 5 lakh houses have been constructed. We are using modern technology in our housing schemes to build houses quickly and efficiently. In Rajkot, Gujarat, more than 1100 houses have been built under the Light House project.
Friends,
Modi has opened the government treasury for the homes of the poor. I remember the situation earlier, when houses were built for our struggling Halpati society in Valsad. Nobody went there to stay there even for a single day. You can imagine the situation of those houses where even Halpati people didn't go to live there. And slowly, those houses crumbled. Similarly, as we go towards Bhavnagar, we see many houses on the way. No person is visible. Slowly, everyone stole the windows and doors of those houses. I am talking about this which happened 40 years ago. Everything was destroyed. Because no one went to live there, that's how those houses were made. If you compare the amount of money which was released for the homes of the poor in the 10 years before 2014, then today this amount is nearly 10 times what was spent in the previous 10 years. In this year's budget, we have also announced the construction of 2 crore new houses, so that every poor person has a pucca house.
Friends,
The pace at which homes were built for the poor before 2014, today homes for the poor are being built at a much faster pace. Earlier, money for the homes of the poor was scarce, and even that was swindled in between by middlemen, companies, brokers; someone would take 15,000 rupees, someone would take 20,000 rupees, they would loot this money. Now, the sanctioned money is also more than 2.25 lakh rupees, and it is reaching directly into the beneficiary's bank account. Today, the poor have the freedom to build their own homes according to their needs, so homes are also being built rapidly and they are much better. Earlier, there used to be small houses. The government officials decided what kind of house it would be. Even if a house was built, amenities like toilets, electricity, water, gas connections were not available to poor families for many years. The poor used to spend thousands of rupees even on these basic facilities. Therefore, in many of the previous houses, people did not even go there to live. Today, along with the house, all these facilities are also available. Today every beneficiary happily enters their solid home. These homes have seen proper property registration for the first time in the names of millions of sisters. Earlier, it used to happen that if there was a house, it would be in the name of a male member, husband or son; if there was a shop, it would also be in the name of a male member; if there was land, it would also be in the name of a male member; if there was a vehicle in the house, it would also be in the name of a male member. Then we decided that the homes that we will give to the poor will be in the name of the senior sister of the house. Mothers and sisters have now become the owners of the house.
Brothers and sisters,
The poor, the youth, our farmers, our mothers, our women, sisters, they are the pillars of a ‘Viksit Bharat’. Therefore, empowering them is our commitment. And when I talk about the poor, every section of society comes into it. If homes are being provided, then there are poor families from every caste in it. Free ration is being provided, so every beneficiary from every caste is benefiting. Free healthcare is being provided, so every poor beneficiary from every caste is benefiting. Cheap fertilizer is being provided, so every farmer from every caste is benefiting. The PM Kisan Samman Nidhi is reaching every farmer from every caste. Whether it's a poor family from any society, the doors of banks were closed to their sons and daughters earlier. They had nothing to give as a guarantee to the bank. Those who had no guarantee, Modi has taken their guarantee. The Mudra Yojana is also such a guarantee. Under this scheme, poor youth from every society are taking loans without any guarantee and are doing their small businesses. The guarantee of our Vishwakarma workers, our street vendors, has also been taken by Modi. Therefore, their lives are also changing today. The biggest beneficiaries of every scheme for the welfare of the poor are my Dalit brothers and sisters, my OBC brothers and sisters, the Bakshi Panch people, and our tribal families. If anyone has benefited the most from Modi's guarantee, it is these families.
Brothers and sisters,
Modi has given a big guarantee to make sisters ‘Lakhpati Didis’. You may have heard what Modi is doing. I have made sure that we will make ‘Lakhpati Didis’ in every village. So far, there are one crore ‘Lakhpati Didis’ in the country. Among them, there are also many mothers and sisters from Gujarat. Now our effort is to make three crore sisters ‘Lakhpati Didis’ in the coming years. This will also benefit thousands of sisters in Gujarat. The new ‘Lakhpati Didis’ will give new strength to poor families. A big announcement has also been made for our ASHA and Anganwadi sisters in this year’s budget. Now these sisters will not have to worry about their treatment. Modi will take care of their and their families' treatment. All ASHA and Anganwadi workers will also now get the facility of free treatment under the Ayushman scheme.
Friends,
In recent years, our continuous effort has been to reduce the expenses of the poor and middle class. Free rations, cheap healthcare, affordable medicines, reduced mobile bills have resulted in significant savings. The beneficiaries of Ujjwala scheme are also getting gas cylinders at very low prices. The revolution brought about by LED bulbs has reduced electricity bills in every household. Now our effort is to make the electricity bill of ordinary families zero and also they can earn from electricity. Therefore, the central government has now made a very ambitious plan. Under this, solar rooftops will be installed in the homes of 1 crore families initially. Just like we have set up a very large solar farm near Radhanpur, in Kutch too, similarly it will be installed on the rooftop of the houses and as a result electricity will be free. This arrangement will ensure almost 300 units of free electricity. This will ensure a saving of thousands of rupees, and if you produce more electricity, the government will buy it and you will earn by selling electricity. In Gujarat, we have seen the establishment of a solar village in Modhera. Now such a revolution will be there in the entire country. Our government is also working to make the farmers an energy producer. The government is also helping the farmers to install solar pumps and small solar plants on barren land. Work is also underway in Gujarat to provide a separate feeder to farmers through solar energy. This will provide farmers with electricity for irrigation even during the day.
Friends,
Gujarat is recognized as a trading state. In its journey of development, Gujarat has given new impetus to industrial development. Due to the presence of industrial powerhouses, the youth of Gujarat have unprecedented opportunities. Today, the youth of Gujarat are taking the state to new heights in every sector. All these initiatives will provide new opportunities to the youth of Gujarat, increase their income, and take ‘Viksit Gujarat’ to new heights of development. The double engine government is with you everywhere, at every step. It was a great pleasure to meet all of you today. Once again, I extend my best wishes for a bright future to all those who have got homes today. And have faith in me and tell your children that Modi will not let your children face troubles that you have faced in your life. We have to make Gujarat like this, and we have to make the country like this too.
My best wishes to all of you.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.