Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
“President's address gave an indication of the speed and scale of India's progress”
“Dynastic politics is a cause for concern for India’s Democracy”
“Modi’s guarantee that India will become the 3rd largest economy of the world in the third term”
“In the first term, we kept filling the potholes of the previous governments, in the second term we laid the foundation of a new India, in the third term we will accelerate the development of Viksit Bharat”
“From North to South, and East to West, people have seen pending projects being completed in a timely manner”
“Ram temple in Ayodhya will continue to give energy to the great culture and tradition of India”
“Government’s third term will lay the foundations of India for the next 1000 years”
“No such sector in India now where the doors are closed for daughters of the country”
“I ask for your support in the development of Maa Bharti and its 140 crore citizens”
05 FEB 2024 8:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the motion of thanks on the President’s address to Parliament in the Lok Sabha today.
The Prime Minister began his address to the House by referring to the Sengol that led the procession with pride and respect as Rastrapati Ji arrived in the new House to deliver her address and the rest of the Parliamentarians followed her lead. PM Modi underlined that this legacy increases the dignity of the house manifold and said that the 75th Republic Day, the new Parliament House and the arrival of the Sengol was a very impactful event. He thanked the Members of the House for contributing their thoughts and ideas to the Motion of Thanks on the President’s Address.
The Prime Minister underlined that the President's address is a huge document based on facts that gave an indication of the speed and scale of India's progress and also drew attention to the fact that the nation will become developed faster only if the four pillars of Nari Shakti, Yuva Shakti, the poor and the Ann Data are developed and strengthened. He said the address illuminates the path for the nation to become Viksit Bharat by strengthening these four pillars.
Stressing the need for a strong opposition, the Prime Minister said that dynastic politics is a cause for concern for the Democracy of India. Throwing light on the meaning of dynastic politics, PM Modi explained that a political party which runs a family, prioritizes its members, and where all decisions are taken by the family members is considered dynastic politics rather than several members of a family who are making their way forward in politics on its own strength with the support of the people. “I welcome all young people in politics who are here to serve the nation”, PM Modi exclaimed, drawing attention to the dangers of dynastic politics to democracy. He lamented the emergence of a culture in politics and said the developments taking place in the country do not belong to one person but to every citizen.
Commenting on India’s robust economy which is being appreciated by the world today, the Prime Minister said, “Modi’s guarantee that India will become the 3rd largest economy of the world in the present government’s third term”. He said that the world’s views and opinions towards India can be summed up by the success of the G20 Summit.
Underlining the role of the government in steering the nation towards prosperity, Prime Minister Modi drew attention to the Interim Budget tabled in the House in 2014 by the previous government and the statement of the then Finance Minister. He pointed out that during his address, the then Finance Minister had informed about India being the 11th largest economy in terms of the size of its GDP, while today the country has reached the 5th position. Further quoting the then FM, the Prime Minister said that the nation would grow to become the 3rd largest economy in the world after the USA and China in the next 3 decades. “Today”, the Prime Minister exclaimed, “I assure the nation that India will become the 3rd largest economy in the world in the present government’s third term.”
Prime Minister Modi underlined that the whole world is watching the speed of the work of the government as well as its big goals and courage. He informed the House that the present government built 4 crore houses for the rural poor and 80 lakh pucca houses for the urban poor. In the last 10 years, electrification of 40,000 kms of railway lines was achieved, 17 crore extra gas connections were provided, and sanitation coverage increased from 40 percent to 100 percent.
Lamenting the half-hearted approach of the previous governments towards welfare and its lack of confidence in the people of India, the Prime Minister reaffirmed the present government’s belief in the strengths and capabilities of Indian citizens. He remarked, “In the first term, we kept filling the potholes of the previous governments, in the second term we laid the foundation of a new India, in the third term we will accelerate the development of a Viksit Bharat.” The Prime Minister listed down the schemes of the first term and mentioned Swacch Bharat, Ujjwala, Ayushman Bharat, Beti Bachao, Beti Padhao, Sugamya Bharat, Digital India and GST. Similarly, PM Modi said that the nation witnessed the abolition of Article 370, the passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam, the adoption of Bhartiya Nyay Samhita, the repealing of more than 40,000 obsolete laws, and the launch of Vande Bharat and Namo Bharat trains in the second term. “From North to South, from East to West, people have seen the pending projects being completed in a timely manner”, he said. He stated that the Viksit Bharat Sankalp Yatra has shown the government’s dedication and determination towards making basic facilities available to everyone. Speaking about the consecration of the Ram Temple, PM Modi said, “Ram temple in Ayodhya will continue to give energy to the great culture and tradition of India”
Prime Minister Modi emphasized that the present government’s third term will be focused on major decisions. “Government’s third term will lay the foundations of the country for the next 1000 years”, the Prime Minister remarked. Expressing confidence in the capabilities of the 140 crore citizens of the country, PM Modi said that 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years. He reiterated that the poor can defeat poverty if they are provided with the right resources and self-respect. Shri Modi mentioned 50 crore poor own bank accounts, 4 crore own houses, 11 crore receive tapped water connections, 55 crore possess Ayushman Cards and 80 crore people received free food grains. “Modi is concerned for those who were once nobody’s concern”, Shri Modi said, mentioning the street vendors who now avail interest-free loans under PM Svanidhi, Vishwakarma Yojna for artisans and handicraftsmen, PM Jan Man Yojna for Particularly Vulnerable Tribal Groups, Vibrant Villages Program for development of border areas, focus on millet production, Vocal for Local and strengthening the Khadi sector.
PM Modi also drew attention towards conferring Shri Karpoori Thakur with the Bharat Ratna and pointed out how the great personality was treated with disrespect by the previous governments. He recalled the attempts made to overthrow his government when Shri Thakur was the Chief Minister of Bihar in the 1970s.
The Prime Minister highlighted the contributions of the government to empower the Nari Shakti of India. “Now there is no such sector in India where the doors are closed for the daughters of the country. They are also flying fighter jets and keeping the borders safe”, a proud Prime Minister said. He expressed confidence in the capabilities of women's self-help groups which have more than 10 crore members and give impetus to India’s rural economy. PM Modi informed that in the coming years, the nation will witness 3 crore Lakhpati Didis. He expressed delight with the change in thinking where the birth of a girl child is celebrated and elaborated on the measures taken by the government to make the lives of women easier.
Speaking about farmer welfare, the Prime Minister informed that the annual agricultural budget was increased from Rs 25,000 crores during previous governments to Rs 1.25 lakh crores now. He mentioned disbursing Rs 2,80,000 crores to farmers under PM Kisan Samman Nidhi, Rs 1,50,000 crores under PM Fasal Bima Yojna at a premium of Rs 30,000, formation of a dedicated Ministry for Fisheries and Animal Husbandry and PM Kisan Credit Cards for fishermen and cattlemen. He also mentioned 50 crore vaccinations for foot and mouth disease to save animal lives.
Throwing light on the opportunities created for the youth of India, the Prime Minister spoke about the advent of the startup age, unicorns, the emergence of digital creators and the Gift economy. PM Modi underlined that today, India is the leading digital economy of the world and it will create numerous new opportunities for India’s youth. He also touched upon mobile manufacturing in India and the availability of cheap data. He also acknowledged the growth in India's tourism sector and aviation sector. PM Modi stressed the government’s approach to providing employment opportunities and social security to the youth of India.
Prime Minister Modi informed the House that the infrastructure budget of the country has increased from 12 lakh crore in the last 10 years before 2014 to Rs 44 lakh crores in the last 10 years. He also mentioned encouraging India’s youth towards making the country a research and innovation hub of the world by developing proper systems and economic policies. Highlighting the government’s efforts to make the nation Atmanirbhar in the energy sector, the Prime Minister touched upon India taking the lead in investments in the green hydrogen and semiconductors sectors.
The Prime Minister also touched upon price rise and recalled the rate of inflation at 30 percent in 1974. He praised the government of today for checking price rise in the country amid two wars and the coronavirus pandemic. PM Modi recalled the times when discussions in the House revolved around scams in the country. He mentioned a two-fold increase in cases under PMLA since previous governments and the seizure by the Enforcement Directorate increasing from Rs 5,000 crores to 1 lakh crores. “All seized funds were used for the welfare of the poor”, he added, informing about disbursing more than Rs 30 lakh crore via Direct Benefit Transfer.
The Prime Minister pledged to fight corruption to the very end and said, “Those who looted the nation will have to pay back.” Praising the efforts of the government to maintain peace and tranquility in the nation, the Prime Minister reiterated that the world is obligated to follow India’s policy of zero tolerance for terrorism. He expressed pride and faith in the capabilities of India’s defence forces while condemning the ideology of separatism. He also lauded the developments taking place in Jammu and Kashmir.
Prime Minister Modi urged the Members of the House to come forward shoulder to shoulder for the development of the nation. “I ask for your support in the development of Maa Bharti and its 140 crore citizens”, he concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লো সভাদা রাস্ত্রপতিগী ভাশনগী থাগৎপা ফোঙদোকপগী মোসনদা পীখিবা পি.এম.গী পাউখুম
“রাস্ত্রপতিগী ৱারোলনা ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎকী খোঙজেল অমসুং পাকচাউবা অদু তাক্লি”
“দাইনাস্তিক পোলিতিক্স অসি ভারতকী দেমোক্রেসী ওইনা নুংনাংনীংঙাই ওইবা মরম অমা ওইরি”
“মোদীগী গরেন্তী অসি অহুমশুবা তর্মদা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা 3শুবা ইকনোমী ওইরক্কনি হায়বা অসিনি”
“অহানবা তর্মদা ঐখোয়না মমাংগী সরকারশিংগী পোৎহোলশিং মেনশিনখি, অনিশুবা তর্মদা ঐখোয়না অনৌবা ভারতকী য়ুম্ফম থোনখি, অহুমশুবা তর্মদা ভিকসিৎ ভারতকী চাউখৎ খোঙজেল য়াংশিনহনগনি”
“অৱাংদগী খা, অমসুং নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা মীয়াম্না পন্দুনা লৈরম্বা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবা উবা ফংলি”
“অয়োধ্যাদা রাম মন্দিরনা ভারতকী অথোইবা নাৎ অমদি চৎনবীদা শক্তি মখা তানা পীরগনি”
“সরকারগী অহুমশুবা তর্মনা মথংগী চহি 1000গীদমক ভারতকী য়ুম্ফম থোনগনি”
“হৌজিক লৈবাক্কী মমোমশিংগীদমক থোং লোনবা অদুগুম্বা সেক্তর অমত্তা ভারত্তা লৈত্রে ”
“মা ভারতী অমসুং মাগী প্রজা করোর 140 চাউখৎহনবদা ঐহাক্না নখোয়না মতেং পীবীনবা হায়জরি”
05 FEB 2024 8:24PM by PIB Imphal
ঙসি লোক সভাদা রাস্ত্রপতিনা সম্বিধানদা ৱা ঙাংবগী মোসন ওফ থেঙ্কসকী পাউখুম প্রধান মন্ত্রীনা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা হাউস অসিদা রাস্ত্রপতিজীনা মহাক্কী ৱারোল পীনবা থুংলবা অমসুং পার্লিয়ামেন্তরিয়নশিংনা মহাক্কী তুং ইন্দুনা লাকপদা ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা চৎখিবা প্রোসেসনবু সেঙ্গোলনা লমজিংখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্কী ৱারোল পীবা হৌখি। পি.এম. মোদীনা হায় লেগেসী অসিনা হাউস অসিগী ইকাই খুম্নবা শরুক কয়া হেনগৎহনখি অমসুং 75শুবা রিপব্লিক দে, অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস অমসুং সেঙ্গোলনা থুংলবা অসি য়াম্না মরু ওইবা থৌরমনি হায়খি। মহাক্না হাউসকী মেম্বরশিংনা রাস্ত্রপতিনা ৱা ঙাংখিবা অদুদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং শরুক তমখিবগীদক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসি ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎকী খোঙজেল অমদি পাক চাউবা তাক্লিবা অচুম্বা ৱাফমশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অচৌবা দোক্যুমেন্ত অমনি অমসুং লৈবাক অসি করিগুম্বা নারী শক্তি, য়ুবা শক্তি, লায়রবা অমসুং অন্নদাতাগী য়ুম্বী মরি অসি চাউখৎহল্লবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহল্লবা মতমদা খক্তা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা ঙমগনি হায়বা ৱাফমদা মীৎয়েং চীংশিনখি। মহাক্না য়ুম্বী মরি অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ভিকসিৎ ভারত ওইনবা লৈবাক্কী লম্বেল ঙান্থোকহন্নবা ফোঙদোকখি।
মপাঙ্গল কনবা বিরোধী অমগী মথৌ তাবগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় দাইনাস্তিক পোলিতিক্স অসিনা ভারতকী দেমোক্রেসীদা নুংনাংবা পোকহন্নীংঙাই ওইবা মরম অমা ওইরি। দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী ৱাহন্থোক্কী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ইমুংগী মীওই কয়ানা মশাগী মপাঙ্গল অমদি মীয়ামগী সপ্পোর্তকা লোয়ননা মখোয়গী মাংদা লৈরিবা লম্বী য়াৎপগী মহুৎ ইমুং অমনা চল্লাইবা, মাগী ইমুংগী মীওইশিংবু মরু ওইনা লৌবা অমসুং ৱারেপ পুম্নমক ইমুংগী মীওইশিংনা লৌববা অদুগুম্বা দল অদু দাইনাস্তিক পোলিতিক্স কৌই। “লৈবাক অসিগী শেবা তৌনবা পোলিতিক্সতা থোরক্লিবা নহা ওইরিবা মীওই পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি”, হায়না ফোঙদোক্লদুনা পি.এম. মোদীনা দাইনাস্তিক পোলিতিক্সনা দেমোক্রেসীদা পীরিবা খুদোংথিবশিংদা পুক্নিং চীংশিনখি। মহাক্না পোলিতিক্সতা থোরক্লিবা কলচর অসিদা পেন্দবা ফোঙদোক্লদুনা হায়খি লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাং অসি শুপ্নগী মীওই অমা খক্তগী নত্তে প্রজা খুদিংমক্কীনি।
ঙসি মালেমনা থাগৎনরিবা ভারতকী মপাঙ্গল কনবা ইকনোমী অসিগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মোদীগী গরেন্তী অসি হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী অহুমশুবা তর্মদা ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা 3শুবা ইকনোমী ওইহনবনি”। মহাক্না হায় G20 সম্মিৎকী মাইপকপা অসিনা ভারত্তা মালেম্না খল্লিবা ৱাখল্লোন অদু তাক্লি।
জাতিবু চাউখৎ মাইকৈদা পুরিবা সরকারগী থৌদাং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মমাংগী সরকারনা 2014দা হাউস্তা পুথোকখিবা ইন্তেরিম বজেৎ অমসুং মতম অদুগী শেল-থুম মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলদা পুক্নিং চীংশিনখি। মহাক্না হায়খি মতম অদুদা শেল-থুম মন্ত্রীনা ৱারোল পীবদা ভারত অসি মাগী GDPগী সাইজতা য়েংবদা ইকনোমীগী 11শুবা ইকনোমী ওইরি হায়খি অমরিমদা ঙসি লৈবাক অসিনা 5শুবদা লৈরি। মতম অদুগী শেল-থুম মন্ত্রীগী ৱারোল অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা মথংগী দিকেদ 3দা USA অমসুং চিনাগী মতুংদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা 3শুবা ইকনোমী ওইরকনি। “ঙসি ঐহাক্না জাতিদা থাজবা পীরি মদুদি পাল্লিবা সরকার অসিগী অহুমশুবা তর্মদা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা 3শুবা ইকনোমী ওইরগনি”।
ধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মালেম পুম্বনা সরকারনা তৌরিবা থবক্কী খোঙজেল লোয়ননা মাগী অচৌবা পান্দমশিং অমসুং থৌনা অসিদা মীৎয়েং থম্মি। মহাক্না হাউস্তা হায়খি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা খুঙ্গংগী লায়রবগীদমক য়ুম করোর 4 শাখি অমসুং সহরগী লায়রবগীদমক পক্কগী য়ুম লাখ 80 শাখি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা রেলৱে লাইন 40,000 kms ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখি, এক্সত্রা গ্যাস কন্নেক্সন করোর 17 পীখি অমসুং সেনিতেসন কবরেজ অসি চাদা 40দগী চাদা 100দা হেনগৎহনখি।
মমাংগী সরকারশিংনা য়াইফনবগীদমক থমোয় শেংনা হোৎনরমদবা এপ্রোচ অমসুং ভারতকী মীয়ামদা থাজবা থমদবা অদুবু পেন্দবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা ফোঙদোকখি মদুদি হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা ভারতকী প্রজাশিংগী মপাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা থম্মি। মহাক্না হায়খি, “অহানবা তর্মদা ঐখোয়না মমাংগী সরকারশিংগী পোৎহোলশিং মেনশিনখি, অনিশুবা তর্মদা ঐখোয়না ন্যু ইন্দিয়াগী য়ুম্ফম থোনখি অমসুং অহুমশুবা তর্মদা ভিকসিৎ ভারত ওইনবা চাউখৎ থৌরাং খোঙজেল য়াংশিনহনগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা তর্মদা হৌদোকখিবা স্কিমশিংগী মতাংদা হায়খি অমসুং স্বচ্ছ ভারত, উজ্জ্বলা, আয়ুশ্মান ভারত, বেতি বচাও বেতি পরাও, সুগম্যা ভারত, দিজিতেল ইন্দিয়া অমসুং GST পনখি। মতৌ অসুম্না জাতি অসিনদা আর্তিকল 370 মুত্থৎপা, নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখিবা, ভারতীয় ন্যায় সমহিতা এদোপ্ত তৌখিবা, কান্নদ্রবা লো 40,000 হেন্না রিপীল তৌখিবা অমসুং ভন্দে ভারত অমদি নমো ভারত ত্রেনশিং অনিশুবা তর্মদা লোঞ্চ তৌবা উবা ফংখি। “অৱাংদগী মখা, নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা মীয়াম্না পন্দুনা লৈরম্বা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবা উবা ফংখ্রে” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রানা সরকারনা মীপুম খুদিংমক্তা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মাইকৈদা কত্থোক্লিবা অমসুং খোঙফম চেৎনা লেপ্পীবা অসি উৎখি। রাম মন্দিরগী প্রান প্রতিস্থা তৌখিবগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা পি.এম. মোদীনা হায়খি, “অয়োধ্যাদা রাম মন্দিরনা ভারতকী কলচর অমসুং ত্রেদিসন্দা শক্তি মখা তানা পীরগনি”।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী অহুমশুবা তর্মদা মরু ওইবা ৱারেপশিংদা মীৎয়েং চংগনি হায়খি। “সরকারগী অহুমশুবা তর্মদা মথংগী চহি 100গীদমক লৈবাক্কী য়ুম্ফমশিং থোনগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। লৈবাক্কী প্রজা করোর 140গী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা থম্লদুনা পি.এম. মোদীনা হায়খি হৌখিবা চহি 10দা লায়রবা মীওই করোর 25না লায়রবদগী থোরকপা ঙমখি। মহাক্না নৌহৌনা ফোঙদোকখি মদুদি লায়রবদা মতিক চাবা রিসোর্সশিং অমসুং মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা অসি ফংহল্লবা মতমদা লায়রবা মাইথীবা পীবা ঙমগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি লায়রবা করোর 50না মশাগী বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈরে, করোর 4না মশাগী য়ুমশিং লৈরের, করোর 11না তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংলি, করোর 55না আয়ুশ্মন কার্দ পাইরে অমসুং মীওই করোর 80 না লেম্না রাসন ফংলি। “মোদীনা কনাগুম্বা অমত্তনা মীৎয়েং চংবীরমদবশিংগীদমক খল্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা হৌজিক পি.এম. স্বনিধিগী মখাদা ইন্তরেস্ত য়াওদবা লোনশিং ফংহনখ্রে, আর্তিসান অমসুং খুৎহৈবশিংগীদমক বিশ্বকর্মা য়োজনা, পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপশিংগীদমক পি.এম. জনমান য়োজনা, ঙমখৈগী মফমশিং চাউখৎহন্নবা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম, মিল্লেৎতা পুথোকপদা মীৎয়েং চংবা, ভোকেল ফোর লোকেল, অমসুং খাদী সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনখিব অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
পি.এম. মোদীনা শ্রী করপুরি থাকুরদা ভারত রত্ন পীখিবা অমসুং অথোইবা মীশক অসি মমাংগী সরকারশিংনা করম্না ইকাই খুম্নরমদবগে হায়বসু ফোঙদোকখি। মহাক্না 1970গী মতমদা শ্রী থাকুরনা বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরম্বা মতমদা মহাক্কী সরকার লৌথোক্নবা হোৎনখিবশিং অদু নীংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা ভারতকী নারী শক্তি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা শরুক তমখি হায়খি। “হৌজিক লৈবাক অসিদা ইচানুপীশিংগীদমক থোংলোনবা অদুগুম্বা সেক্তর অমত্তা লৈত্রে। মখোয়না ফাইতর জেৎশিং পাইরি অমসুং ঙমখৈশিং শাফনা থম্মি” হায়না চাউথোকচবনা থল্লবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না মেম্বর করোর তরা হেন্না লৈবা নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী তৌবা ঙম্বদা থাজবা থমখি অমসুং মসিনা ভারতকী রুরেল ইকনোমীদা শাহৌ পীরি হায়খি। পি.এম. মোদীনা লাক্কদৌরিবা চহি খরা আসিদা লৈবাক অসিদা লাখপতি দিদি করোর অহুম লৈরগনি ফোঙদোকখি। মহাক্না নুপীমচা পোকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকপগী হোংলক্লিবা অহোংবা অসিদা নুংঙাইবা পোকখি অমসুং নুপীশিংগী পুন্সি লায়থোকহনবদা সরকরনা লৌখৎপা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পাউদমখি।
লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় লৌউ-শিংউগী বজেৎ অসি মমাং সরকারশিংন লুপা করোর 25,000 ওইরম্বদগী হৌজিক লুপা করোর লাখ 1.25দা হেনগৎহনখি। মহাক্না হায় পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমীশিংদা করোর 2,80,000 পীখি, লুপা 30,000গী প্রিমিয়মদা পি.এম. ফসল বিমা য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর 1,50,000 পীখি, ফিশরিজ অমসুং এনিমেল হসবেন্দ্রী মন্ত্রালয় শেমখি অমসুং ঙামী অমদি শা-শন লোইবশিংগীদমক পি.এম. কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং শাখি। মহাক্না শা-শনগী পুন্সি কন্নবগীদমক ফুত এন্দ মাউথ দিজিজকীদমক ভেক্সিনেসন করোর 50সু কাপখি।
ভারতকী নহারোলগীদমক শেমখিবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্তঅপ এজ, য়ুনিকোর্দনশিং থোরকপা, দিজিতেল ক্রিএতর অমসুং গিফ ইকনোমী থোরকপা অসি হায়খি। পি.এম. মোদীনা হায় ঙসি ভারতনা মালেমগী দিজিতেল ইকনোমীদা মাংজিল থারি অমসুং মসিনা ভারতকী নহারোলগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়ামরুম পীরগনি। মহাক্না ভারত্তা মোবাইল মেন্যুফেকচর তৌবা অমসুং অহোংবা দেধা ফংহনবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। পি.এম. মোদীনা সরকারনা ভারতকী নহারোলশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতী পীনবা সরকারগী এপ্রোচকী মতাংদা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হাউস্তা লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর বজেৎ অসি 2014গী মমাং লুপা করোর লাখ 12 ওইরম্বা অদু হৌখিবা চহি 10দা লুপা করোর লাখ 44দা হেনগৎহনখি। মহাক্না অফবা সিস্তেমশিং অমসুং ইকনোমিক পোলিসীশিং দিবেলপ তৌদুনা লৈবাক অসিবু রিসর্চ অমদি ইন্নোভেসনগী হব অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা ভারতকী নহারোলশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি হায়খি। ইনর্জী সেক্তরদা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্‌রীনা ভারতনা গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং সেমিকন্দক্তর সেক্তরশিংদা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌবা মাংজিল থারি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পোৎ মমল হেনগৎলকপগী মতাংদসু ফোঙদোকখি অমসুং 1974দা ইনফ্লেসনগী চাং 30% ওইরমখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না ঙসিগী সরকারনা লান অনি অমসুং কোরোনা ভাইরস লাইচৎ মরক্তা লৈবাক অসিগী পোৎকী মমল চেক তৌদুনা থমখিবগীদমক থাগৎখি। পি.এম. মোদীনা হাউস্তা লৈবাক্কী স্কেমশিংগী মতাংদা খন্নখিবা মতম অদু নীংশিং। মহাক্না PMLAগী মখাদা কেসশিং শরুক অনি হেনগৎলকখি অমসুং এনফোর্সমেন্ত দিরেক্তোরেৎনা ফাগৎপা অসি লুপা করোর 5,000 দগী লুপা করোর 1দা হেনগৎহনখি। “ফাগৎখিবা ফন্দ পুম্নমক লায়রবশিংগী য়াইফনবগীদমক শীজিন্নখি” হায়না মহাক্না মখা তারদুনা হায়, দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ 30 কাইথখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অরোইবা ফাওবা শেঞ্জা থুমজা থেংনগনি ৱাশকখি। মহাক্না হায় “লৈবাক অসিদগী লুৎ তৌখিবশিংনা শোইদনা শীংগদবনি”। সরকারনা লৈবাক অসিদা শান্তি অমদি তংদু লৈতাবা ফীভম পুরক্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌনা হায় মালেমনা ভারতকী জিরো তোলরেন্স ফোর তেরোরিজমগী পোলিসী অসি ঙাক্না চৎলি। মহাক্না সেপরেতিজমগী ৱাখল্লোনবু থাগৎলদুনা ভারতকী দিফেন্স ফোর্সকী মতিক ময়াইদা চাউথোকপা পোকখি অমসুং থাজবা থমখি। মহাক্না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা পাইখৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংশিংবু থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হাউসকী মেম্বরশিংদা লৈবাক অসি চাউখৎহন্নবা পুন্না হোৎননবা হায়খি। “মা ভারতী অমসুং মাগী প্রজা করোর 140 চাউখৎহনবদা ঐহাক্না নখোয়না মতেং পীবীনবা হায়জরি”, হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না লোইশিনখি।