ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ରଖିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଭାରତର ପ୍ରଗତିର ଗତି ଓ ବ୍ୟାପକତାର ସଙ୍କେତ ଦେଇଛି’’
‘‘ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ’’
‘‘ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହେଉଛି ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ’’
‘‘ପ୍ରଥମ ପାଳିରେ ଆମେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟ ଅଭାବକୁ ପୂରଣ କରୁଥିଲୁ, ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲୁ, ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବୁ’’
‘‘ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକମାନେ ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ ହେଉଥିବା ଦେଖିଛନ୍ତି’’
‘‘ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ଭାରତର ମହାନ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ବଳ ଯୋଗାଇବ’’
‘‘ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆଗାମୀ ୧୦୦୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ’’
‘‘ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏପରି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ଅଛି’’
‘‘ମୁଁ ମା’ ଭାରତୀ ଏବଂ ଏହାର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ବିକାଶରେ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ମାଗୁଛି’’
05 FEB 2024 8:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଲୋକସଭାରେ ଆଜି ସଂସଦରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହରେ ସେନ୍‌ଗୋଲ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ସହିତ ଶୋଭାଯାତ୍ରାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ନୂତନ ଗୃହରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ, ଅନ୍ୟ ସାଂସଦମାନେ ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରମ୍ପରା ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ, ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ଏବଂ ସେନଗୋଲର ଆଗମନ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଘଟଣା ଥିଲା । ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଗୃହର ସଦସ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବିଚାର ଓ ଚିନ୍ତାଧାରା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିବାରୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଭାରତର ପ୍ରଗତିର ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତାକୁ ସୂଚିତ କରୁଥିବା ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ବିରାଟ ଦସ୍ତାବିଜ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ । ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଯୁବ ଶକ୍ତି, ଗରିବ ଏବଂ ଅନ୍ନଦାତାଙ୍କୁ ନେଇ ଦେଶର ଚାରିଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ବିକଶିତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରାଗଲେ ହିଁ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଭାଷଣ ଏହି ଚାରିଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଦେଶ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବାର ମାର୍ଗକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଏକ ଦୃଢ଼ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ । ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ଅର୍ଥ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ରାଜନୈତିକ ଦଳକୁ ପରିବାର ଚଳାଉଛି, ଯେଉଁ ନିଜ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଏ ତାହାକୁ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି କୁହାଯାଏ। ଏଠାରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଳରେ ଲୋକଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ବିପଦ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ରାଜନୀତିରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ସେବା କରିବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି" । ରାଜନୀତିରେ ଏପରି ଏକ ସଂସ୍କୃତିର ଆବିର୍ଭାବକୁ ନେଇ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ବିକାଶ ହେଉଛି ତାହା କୌଣସି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ।
ଭାରତର ସୁଦୃଢ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହେଉଛି ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତାରୁ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ମତ ଓ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ସାରାଂଶ ମିଳିପାରିବ ।
ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଡକୁ ନେବାରେ ସରକାରଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୪ରେ ପୂର୍ବ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଗୃହରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୟାନ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଜିଡିପି ଆକାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ୧୧ତମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଦେଶ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ତତ୍କାଳୀନ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୩ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନ୍ ପରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ସହିତ ଏହାର ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ସାହସ ଉପରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ନଜର ରଖିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୮୦ ଲକ୍ଷ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଛି, ୧୭ କୋଟି ଅତିରିକ୍ତ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ବେପରୁଆ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପରେ ଆସ୍ଥାର ଅଭାବକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ପାଳିରେ ଆମେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଅଭାବ ପୂରଣ କରୁଥିଲୁ, ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲୁ, ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ ପାଳିର ଯୋଜନା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ, ସୁଗମ୍ୟ ଭାରତ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଜିଏସଟି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ, ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ପାରିତ ହେବା, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଗ୍ରହଣ, ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନ ଉଚ୍ଛେଦ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଓ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦେଶ ଦେଖିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ, ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକମାନେ ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ ହେଉଥିବା ଦେଖିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଦିଗରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ଓ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦର୍ଶାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ରାମ ମନ୍ଦିରର ପବିତ୍ରତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ଭାରତର ମହାନ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳି ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ। ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆଗାମୀ ୧୦୦୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି। ଗରିବଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ବଳ ଓ ସ୍ୱାଭିମାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଗଲେ ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ୫୦ କୋଟି ଗରିବଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ, ୪ କୋଟି ଘର, ୧୧ କୋଟି ଜଳ ସଂଯୋଗ, ୫୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଏବଂ ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମିଳିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି, କାରିଗର ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା, ବିଶେଷ ଭାବେ ଦୁର୍ବଳ ଜନଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା, ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ମିଲେଟ୍‌ (ମାଣ୍ଡିଆ) ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ, ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ଏବଂ ଖଦୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବିନା ସୁଧରେ ଋଣ ନେଉଥିବା ରାସ୍ତାକଡ଼ ଉଠାଦୋକାନୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ମୋଦୀ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ କେହି ପଚାରୁନଥିଲେ।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ରୀ କର୍ପୂରୀ ଠାକୁରଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ କିପରି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଅସମ୍ମାନ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ । ୧୯୭୦ ଦଶକରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ବେଳେ ତାଙ୍କ ସରକାରକୁ ଗାଦିଚ୍ୟୁତ କରିବାକୁ କରାଯାଇଥିବା ଉଦ୍ୟମକୁ ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ରେ ସରକାରଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏବେ ଭାରତରେ ଏଭଳି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ରହିଛି। ସେମାନେ ଲଢୁଆ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ଗର୍ବର ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ଥିବା ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏମାନେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କୁ ଦେଖିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। କନ୍ୟା ସନ୍ତାନ ଜନ୍ମ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯିବା ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୂଚାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏଥିସହ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବାର୍ଷିକ କୃଷି ବଜେଟ୍ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସମୟରେ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୨,୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ପିଏମ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରିମିୟମରେ ୧,୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ଗୋଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗୃହପାଳିତ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗ ପାଇଁ ୫୦ କୋଟି ଟୀକାକରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଯୁଗର ଆବିର୍ଭାବ, ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ, ଡିଜିଟାଲ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବ ଏବଂ ଉପହାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତରେ ମୋବାଇଲ୍‌ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଡାଟା ଉପଲବ୍ଧତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟ୍ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଥିଲା ଯାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ୪୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ବିକଶିତ କରି ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦରବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ୧୯୭୪ ରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଦୁଇଟି ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ କରୋନା ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଦରବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ସଦନରେ ଆଲୋଚନା ଦେଶର ଦୁର୍ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ପିଏମଏଲଏ ଅଧୀନରେ ମାମଲା ଦୁଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନଗଦ ଓ ସମ୍ପତ୍ତି ପରିମାଣ ୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ‘‘ଜବତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି’’, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ମାଧ୍ୟମରେ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ଲୁଟିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାର ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦେଶରେ ଶାନ୍ତି ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଭାରତର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ବିଶ୍ୱ ବାଧ୍ୟ। ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦର ବିଚାରଧାରାକୁ ନିନ୍ଦା କରିବା ସହ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସେ ଗର୍ବ ଓ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଘଟୁଥିବା ଘଟଣାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସଦନର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ‘‘ମୁଁ ମା’ ଭାରତୀ ଏବଂ ଏହାର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ବିକାଶରେ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ମାଗୁଛି’’, ଶେଷରେ ସେ କହିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha
“President's address gave an indication of the speed and scale of India's progress”
“Dynastic politics is a cause for concern for India’s Democracy”
“Modi’s guarantee that India will become the 3rd largest economy of the world in the third term”
“In the first term, we kept filling the potholes of the previous governments, in the second term we laid the foundation of a new India, in the third term we will accelerate the development of Viksit Bharat”
“From North to South, and East to West, people have seen pending projects being completed in a timely manner”
“Ram temple in Ayodhya will continue to give energy to the great culture and tradition of India”
“Government’s third term will lay the foundations of India for the next 1000 years”
“No such sector in India now where the doors are closed for daughters of the country”
“I ask for your support in the development of Maa Bharti and its 140 crore citizens”
05 FEB 2024 8:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the motion of thanks on the President’s address to Parliament in the Lok Sabha today.
The Prime Minister began his address to the House by referring to the Sengol that led the procession with pride and respect as Rastrapati Ji arrived in the new House to deliver her address and the rest of the Parliamentarians followed her lead. PM Modi underlined that this legacy increases the dignity of the house manifold and said that the 75th Republic Day, the new Parliament House and the arrival of the Sengol was a very impactful event. He thanked the Members of the House for contributing their thoughts and ideas to the Motion of Thanks on the President’s Address.
The Prime Minister underlined that the President's address is a huge document based on facts that gave an indication of the speed and scale of India's progress and also drew attention to the fact that the nation will become developed faster only if the four pillars of Nari Shakti, Yuva Shakti, the poor and the Ann Data are developed and strengthened. He said the address illuminates the path for the nation to become Viksit Bharat by strengthening these four pillars.
Stressing the need for a strong opposition, the Prime Minister said that dynastic politics is a cause for concern for the Democracy of India. Throwing light on the meaning of dynastic politics, PM Modi explained that a political party which runs a family, prioritizes its members, and where all decisions are taken by the family members is considered dynastic politics rather than several members of a family who are making their way forward in politics on its own strength with the support of the people. “I welcome all young people in politics who are here to serve the nation”, PM Modi exclaimed, drawing attention to the dangers of dynastic politics to democracy. He lamented the emergence of a culture in politics and said the developments taking place in the country do not belong to one person but to every citizen.
Commenting on India’s robust economy which is being appreciated by the world today, the Prime Minister said, “Modi’s guarantee that India will become the 3rd largest economy of the world in the present government’s third term”. He said that the world’s views and opinions towards India can be summed up by the success of the G20 Summit.
Underlining the role of the government in steering the nation towards prosperity, Prime Minister Modi drew attention to the Interim Budget tabled in the House in 2014 by the previous government and the statement of the then Finance Minister. He pointed out that during his address, the then Finance Minister had informed about India being the 11th largest economy in terms of the size of its GDP, while today the country has reached the 5th position. Further quoting the then FM, the Prime Minister said that the nation would grow to become the 3rd largest economy in the world after the USA and China in the next 3 decades. “Today”, the Prime Minister exclaimed, “I assure the nation that India will become the 3rd largest economy in the world in the present government’s third term.”
Prime Minister Modi underlined that the whole world is watching the speed of the work of the government as well as its big goals and courage. He informed the House that the present government built 4 crore houses for the rural poor and 80 lakh pucca houses for the urban poor. In the last 10 years, electrification of 40,000 kms of railway lines was achieved, 17 crore extra gas connections were provided, and sanitation coverage increased from 40 percent to 100 percent.
Lamenting the half-hearted approach of the previous governments towards welfare and its lack of confidence in the people of India, the Prime Minister reaffirmed the present government’s belief in the strengths and capabilities of Indian citizens. He remarked, “In the first term, we kept filling the potholes of the previous governments, in the second term we laid the foundation of a new India, in the third term we will accelerate the development of a Viksit Bharat.” The Prime Minister listed down the schemes of the first term and mentioned Swacch Bharat, Ujjwala, Ayushman Bharat, Beti Bachao, Beti Padhao, Sugamya Bharat, Digital India and GST. Similarly, PM Modi said that the nation witnessed the abolition of Article 370, the passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam, the adoption of Bhartiya Nyay Samhita, the repealing of more than 40,000 obsolete laws, and the launch of Vande Bharat and Namo Bharat trains in the second term. “From North to South, from East to West, people have seen the pending projects being completed in a timely manner”, he said. He stated that the Viksit Bharat Sankalp Yatra has shown the government’s dedication and determination towards making basic facilities available to everyone. Speaking about the consecration of the Ram Temple, PM Modi said, “Ram temple in Ayodhya will continue to give energy to the great culture and tradition of India”
Prime Minister Modi emphasized that the present government’s third term will be focused on major decisions. “Government’s third term will lay the foundations of the country for the next 1000 years”, the Prime Minister remarked. Expressing confidence in the capabilities of the 140 crore citizens of the country, PM Modi said that 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years. He reiterated that the poor can defeat poverty if they are provided with the right resources and self-respect. Shri Modi mentioned 50 crore poor own bank accounts, 4 crore own houses, 11 crore receive tapped water connections, 55 crore possess Ayushman Cards and 80 crore people received free food grains. “Modi is concerned for those who were once nobody’s concern”, Shri Modi said, mentioning the street vendors who now avail interest-free loans under PM Svanidhi, Vishwakarma Yojna for artisans and handicraftsmen, PM Jan Man Yojna for Particularly Vulnerable Tribal Groups, Vibrant Villages Program for development of border areas, focus on millet production, Vocal for Local and strengthening the Khadi sector.
PM Modi also drew attention towards conferring Shri Karpoori Thakur with the Bharat Ratna and pointed out how the great personality was treated with disrespect by the previous governments. He recalled the attempts made to overthrow his government when Shri Thakur was the Chief Minister of Bihar in the 1970s.
The Prime Minister highlighted the contributions of the government to empower the Nari Shakti of India. “Now there is no such sector in India where the doors are closed for the daughters of the country. They are also flying fighter jets and keeping the borders safe”, a proud Prime Minister said. He expressed confidence in the capabilities of women's self-help groups which have more than 10 crore members and give impetus to India’s rural economy. PM Modi informed that in the coming years, the nation will witness 3 crore Lakhpati Didis. He expressed delight with the change in thinking where the birth of a girl child is celebrated and elaborated on the measures taken by the government to make the lives of women easier.
Speaking about farmer welfare, the Prime Minister informed that the annual agricultural budget was increased from Rs 25,000 crores during previous governments to Rs 1.25 lakh crores now. He mentioned disbursing Rs 2,80,000 crores to farmers under PM Kisan Samman Nidhi, Rs 1,50,000 crores under PM Fasal Bima Yojna at a premium of Rs 30,000, formation of a dedicated Ministry for Fisheries and Animal Husbandry and PM Kisan Credit Cards for fishermen and cattlemen. He also mentioned 50 crore vaccinations for foot and mouth disease to save animal lives.
Throwing light on the opportunities created for the youth of India, the Prime Minister spoke about the advent of the startup age, unicorns, the emergence of digital creators and the Gift economy. PM Modi underlined that today, India is the leading digital economy of the world and it will create numerous new opportunities for India’s youth. He also touched upon mobile manufacturing in India and the availability of cheap data. He also acknowledged the growth in India's tourism sector and aviation sector. PM Modi stressed the government’s approach to providing employment opportunities and social security to the youth of India.
Prime Minister Modi informed the House that the infrastructure budget of the country has increased from 12 lakh crore in the last 10 years before 2014 to Rs 44 lakh crores in the last 10 years. He also mentioned encouraging India’s youth towards making the country a research and innovation hub of the world by developing proper systems and economic policies. Highlighting the government’s efforts to make the nation Atmanirbhar in the energy sector, the Prime Minister touched upon India taking the lead in investments in the green hydrogen and semiconductors sectors.
The Prime Minister also touched upon price rise and recalled the rate of inflation at 30 percent in 1974. He praised the government of today for checking price rise in the country amid two wars and the coronavirus pandemic. PM Modi recalled the times when discussions in the House revolved around scams in the country. He mentioned a two-fold increase in cases under PMLA since previous governments and the seizure by the Enforcement Directorate increasing from Rs 5,000 crores to 1 lakh crores. “All seized funds were used for the welfare of the poor”, he added, informing about disbursing more than Rs 30 lakh crore via Direct Benefit Transfer.
The Prime Minister pledged to fight corruption to the very end and said, “Those who looted the nation will have to pay back.” Praising the efforts of the government to maintain peace and tranquility in the nation, the Prime Minister reiterated that the world is obligated to follow India’s policy of zero tolerance for terrorism. He expressed pride and faith in the capabilities of India’s defence forces while condemning the ideology of separatism. He also lauded the developments taking place in Jammu and Kashmir.
Prime Minister Modi urged the Members of the House to come forward shoulder to shoulder for the development of the nation. “I ask for your support in the development of Maa Bharti and its 140 crore citizens”, he concluded.