Ministry of Finance
SUMMARY OF THE INTERIM UNION BUDGET 2024-25
INDIA’S REAL GDP PROJECTED TO GROW AT 7.3 PER CENT IN FY 2023-24
FINANCE AND CORPORATE AFFAIRS MINISTER SMT NIRMALA SITHARAMAN PRESENTS THE INTERIM UNION BUDGET FOR 2024-2025 IN PARLIAMENT
CAPITAL EXPENDITURE OUTLAY FOR THE NEXT YEAR IS BEING INCREASED BY 11.1 PER CENT TO RS 11,11,111 CRORE, WHICH WOULD BE 3.4 PER CENT OF THE GDP
FISCAL DEFICIT IN 2024-25 IS ESTIMATED TO BE 5.1 PER CENT OF GDP
FDI INFLOW DURING 2014-23 WAS USD 596 BILLION, WHICH IS TWICE THE INFLOW DURING 2005-14.
UPLIFTMENT OF ‘GARIB’ (POOR), ‘MAHILAYEN’ (WOMEN), ‘YUVA’ (YOUTH) AND ‘ANNADATA’(FARMER) IS THE HIGHEST PRIORITY OF GOVERNMENT
A CORPUS OF RUPEES ONE LAKH CRORE WILL BE ESTABLISHED WITH
FIFTY-YEAR INTEREST FREE LOAN FOR YOUTH
SCHEME OF 50 YEAR INTEREST FREE LOAN FOR CAPEX TO STATES WILL BE CONTINUED THIS YEAR WITH TOTAL OUTLAY OF RS 1.3 LAKH CRORE.
GOVERNMENT IS WORKING WITH AN APPROACH TO DEVELOPMENT THAT IS ALL-ROUND, ALL-PERVASIVE AND ALL-INCLUSIVE (सर्वांगीण, सर्वस्पर्शी और सर्वसमावेशी)
THE BUDGET CONTAINES A NUMBER OF ANNOUNCEMENTS AND STRATEGIES INDICATING DIRECTIONS AND DEVELOPMENT APPROACH FOR MAKING INDIA VIKSIT BHARAT BY 2047
GOVERNMENT WILL PAY UTMOST ATTENTION TO MAKE THE EASTERN REGION AND ITS PEOPLE A POWERFUL DRIVER OF INDIA’S GROWTH
GOVERNMENT WILL FORM A HIGH-POWERED COMMITTEE FOR AN EXTENSIVE CONSIDERATION OF THE CHALLENGES ARISING FROM FAST POPULATION GROWTH AND DEMOGRAPHIC CHANGES
NO CHANGE PROPOSED IN TAX RATES IN THE INTERIM BUDGET
ABOUT ONE CRORE TAX PAYERS EXPECTED TO BENEFIT FROM WITHDRAWAL OF CERTAIN PETTY AND DISPUTED DIRECT TAX DEMANDS
GOVERNMENT TO LAY WHITE PAPER ON INDIAN ECONOMY NOW AND THEN
01 FEB 2024 12:55PM by PIB Delhi
PART-A SUMMARY
The Finance and Corporate Affairs Minister Smt Nirmala Sitharaman, while presenting the Interim Union Budget for 2024-2025 in Parliament today announced that the capital expenditure outlay for the next year is being increased by 11.1 per cent to Rs 11,11,111 crore, which would be 3.4 per cent of the GDP.
She said, this is in the wake of building on the massive tripling of the capital expenditure outlay in the past 4 years resulting in huge multiplier impact on economic growth and employment creation.
As per the First Advance Estimates of National Income of FY 2023-24, presented along with the Finance Minister’s speech, India’s Real GDP is projected to grow at 7.3 per cent. This is also in line with the upward revision in growth projections for FY2023-24 by the RBI (in its December 2023 Monetary Policy Committee meeting) from 6.5 per cent to 7 per cent, prompted by strong growth in Q2 of FY2023-24.
Indian economy has demonstrated resilience and maintained healthy macro-economic fundamentals, despite global economic challenges. The International Monetary Fund (IMF), in its World Economic Outlook (WEO), October 2023, has revised its growth projection for India for FY2023-24 upwards to 6.3 per cent from 6.1 per cent projected in July 2023. This reflects increasing global confidence in India’s economic prowess at a time when global growth projection for 2023 remains unchanged at 3 per cent.
As per the IMF, India is likely to become the third-largest economy in 2027 (in USD at market exchange rate) and it also estimated that India’s contribution to global growth will rise by 200 basis points in 5 years. Moreover, various international agencies such as the World Bank, the IMF, OECD and ADB project India to grow between 6.4 per cent, 6.3 per cent, 6.1 per cent and 6.7 per cent, respectively in 2024-25.
The Finance Minister stated that strong growth in economic activity has imparted buoyancy to revenue collections and pointed out that GST collection stood at ₹1.65 lakh crore in December 2023.This is the seventh-time that gross GST revenues have crossed ₹1.6 lakh crore benchmark.
She said, coming to 2024-25, the total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at Rs 30.80 and 47.66 lakh crore respectively. The tax receipts are estimated at Rs 26.02 lakh crore.
In a major announcement, the Finance Minister said, the scheme of fifty-year interest free loan for capital expenditure to states will be continued this year with total outlay of Rs1.3 lakh crore. A provision of seventy-five thousand crore rupees as fifty-year interest free loan is proposed this year to support the milestone-linked reforms of Viksit Bharat by the State Governments.
Referring to the fiscal consolidation, as announced in her Budget Speech for 2021-22, to reduce fiscal deficit below 4.5 per cent by 2025-26, Smt Sitharaman said, the fiscal deficit in
2024-25 is estimated to be 5.1 per cent of GDP, adhering to that path.
Similarly, the gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at Rs 14.13 and 11.75 lakh crore respectively and both will be less than that in 2023-24.
Pointing out at some of the bright spots of the economy, the Finance Minister informed that the Revised Estimate of the total receipts other than borrowings is Rs 27.56 lakh crore, of which the tax receipts are Rs 23.24 lakh crore. The Revised Estimate of the total expenditure is Rs 44.90 lakh crore. The revenue receipts at Rs 30.03 lakh crore are expected to be higher than the Budget Estimate, reflecting strong growth momentum and formalization in the economy.
Smt Sitharaman also stated that the gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at Rs14.13 and 11.75 lakh crore respectively and both will be less than that in 2023-24.
She announced that the FDI inflow during 2014-23 was USD 596 billion marking a golden era and this is twice the inflow during 2005-14.
For encouraging sustained foreign investment, we are negotiating bilateral investment treaties with our foreign partners, in the spirit of ‘first develop India’, the Finance Minister added
Smt Nirmala Sithraman said, Prime Minister Shri Narendra Modi firmly believes and focused on four major castes. They are, ‘Garib’ (Poor), ‘Mahilayen’ (Women), ‘Yuva’ (Youth) and ‘Annadata’(Farmer). She said, their needs, their aspirations, and their welfare are government’s highest priority, because the country progresses, when they progress.
Smt Nirmala Sitharaman elaborated that this government’s humane and inclusive approach to development is a marked and deliberate departure from the earlier approach of ‘provisioning up-to-village level’. Development programmes, in the last ten years, have targeted each and every household and individual, through ‘housing for all’, ‘hargharjal’, electricity for all, cooking gas for all, bank accounts and financial services for all, in record time, she added.
The Finance Minister stressed that this Government is working with an approach to development that is all-round, all-pervasive and all-inclusive (सर्वांगीण, सर्वस्पर्शी और सर्वसमावेशी). It covers all castes and people at all levels. She said, “We are working to make India a ‘Viksit Bharat’ by 2047. For achieving that goal, we need to improve people’s capability and empower them”.
She also pointed out, “Previously, social justice was mostly a political slogan. For our Government, social justice is an effective and necessary governance model”.
The Finance Minister announced amidst thumping of desks that the Indian economy has witnessed profound positive transformation in the last ten years and the people of India are looking ahead to the future with hope and optimism. She added, “Conditions were created for more opportunities for employment and entrepreneurship. The economy got a new vigour. The fruits of development started reaching the people at scale. The country got a new sense of purpose and hope”.
The Finance Minister informed that with the pursuit of ‘SabkakaSaath’ in these 10 years, the Government has assisted 25 crore people to get freedom from multi-dimensional poverty and the Government’s efforts are now getting synergized with energy and passion of such empowered people.
She informed that PM Mudra Yojana has sanctioned 43 crore loans aggregating to Rs 22.5 lakh crore for entrepreneurial aspirations. It may be mentioned that thirty crore Mudra Yojana loans have been given to women entrepreneurs.
The Interim Budget contains a number of announcements and strategies indicating directions and development approach for making India Viksit Bharat by 2047.
Making a slew of announcements, Smt Nirmala Sitharaman said, the Government will pay utmost attention to make the eastern region and its people a powerful driver of India’s growth, PM Awas Yojana (Grameen) is close to achieving the target of three crore houses and two crore more houses will be taken up in the next five years to meet the requirement arising from increase in the number of families. Similarly, through rooftop solarization, one crore households will be enabled to obtain up to 300 units free electricity every month.
Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana has benefitted 38 lakh farmers and generated 10 lakh employment. Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises Yojana has assisted 2.4 lakh SHGs and sixty thousand individuals with credit linkages.
Smt Nirmala Sitharaman announced that for our tech savvy youth, this will be a golden era, as a corpus of rupees one lakh crore will be established with
fifty-year interest free loan. She said, the corpus will provide long-term financing or refinancing with long tenors and low or nil interest rates. This will also encourage the private sector to scale up research and innovation significantly in sunrise domains, she added
For Railways, three major economic railway corridor programmes will be implemented-energy, mineral and cement corridors, port connectivity corridors, and high traffic density corridors. Moreover, forty thousand normal rail bogies will be converted to the Vande Bharat standards to enhance safety, convenience and comfort of passengers.
On Aviation Sector, the number of airports have doubled to 149 and today five hundred and seventeen new routes are carrying 1.3 crore passengers. Indian carriers have pro-actively placed orders for over 1000 new aircrafts.
Smt Nirmala Sitharaman announced that the Government will form a high-powered committee for an extensive consideration of the challenges arising from fast population growth and demographic changes and the committee will be mandated to make recommendations for addressing these challenges comprehensively in relation to the goal of ‘Viksit Bharat’.
The Finance Minister pointed out that Prime Minister in his Independence Day address to the nation, in the 75th year of our Republic said, “we commit ourselves to national development, with new inspirations, new consciousness, new resolutions, as the country opens up immense possibilities and opportunities”. It is our ‘KartavyaKaal’. She said, “Every challenge of the pre-2014 era was overcome through our economic management and our governance and these have placed the country on a resolute path of sustained high growth”.
Smt Nirmala Sitharaman emphasized, “This has been possible through our right policies, true intentions, and appropriate decisions. In the full budget in July, our Government will present a detailed roadmap for our pursuit of ‘Viksit Bharat’.
PART-B SUMMARY
No change relating to taxation has been proposed in the Interim Budget. The same rates for direct taxes and indirect taxes, including import duties, have been retained. However, to provide continuity in taxation, certain tax benefits to Start-Ups and investments made by sovereign wealth or pension funds as also tax exemptions on certain income of some IFC units have been extended by one year up to 31st March, 2025.
Withdrawal of Outstanding direct tax demands
Smt. Sitharaman made an announcement to improve tax payer services which is in line with the government’s vision to improve ease of living and ease of doing business. There are a large number of petty, non-verified, non-reconciled or disputed direct tax demands, many of them dating as far back as the year 1962, which continue to remain on the books, causing anxiety to honest tax payers and hindering refunds of subsequent years. The Interim Budget proposes to withdraw such outstanding direct tax demands up to Rs. 25000/- pertaining to the period up to financial year 2009-10 and up to Rs. 10,000/- for financial years 2010-11 to 2014-15. This is expected to benefit about a crore tax payers.
Direct tax collections trebled
Appreciating the tax payers for their support, Smt. Sitharaman said that over the last 10 years the direct tax collections have more than trebled and the return filers swelled to 2.4 times. She highlighted the fact the Government has reduced and rationalised the tax rates due to which under the new tax regime there is no tax liability for tax payers with income up to Rs. 7 lakh. She also mentioned about increase in threshold for presumptive taxation for retail businesses as well as professionals. The Minister also mentioned about decrease in corporate tax rates for existing domestic companies from 30% to 22%, and for certain new manufacturing companies to 15%. In her Interim Budget speech, the Minister said that in the last 5 years the Government’s focus has been to improve tax-payer services which has led to transformation of age-old jurisdiction-based assessment system, and filing of tax returns has been made simpler and easier. Average processing time of returns has been reduced from 93 days in the year 2013-14 to a mere ten days this year, thereby making refunds faster, she added.
GST reduced compliance burden
On indirect taxes, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that GST has reduced the compliance burden on trade and industry by unifying the highly fragmented indirect tax regime in India. Mentioning about a recent survey conducted by a leading consulting firm, she said that 94% of industry leaders view the transition to GST as largely positive. In her Interim Budget speech, the Minister highlighted the fact that tax base of GST has more than doubled and average monthly gross GST collection has almost doubled to Rs. 1.66 lakh crore this year. States too have benefited. States’ SGST revenue, including compensation released to states, in the post-GST period of 2017-18 to 2022-23, has achieved a buoyancy of 1.22. The Minister said that the biggest beneficiaries are the consumers as reduction in logistics cost and taxes have brought down prices of most goods and services. Mentioning about a number of steps taken in customs to facilitate international trade, Smt. Sitharaman said the import release time declined by 47 per cent to 71 hours at Inland Container Depots, by 28 per cent to 44 hours at air cargo complexes and by 27 per cent to 85 hours at sea ports, over the last four years since 2019.
Laying of White Paper
On the status of Indian economy, the Union Minister said that in 2014 the responsibility to mend the economy step by step and to put the Governance systems in order was enormous, which she said was done by the Government sucessfully following its strong belief of ‘nation-first’. She assured that the crisis of those years has been overcome and economy has been put firmly on a high sustainable growth path with all-round development. She announced that the Government will come out with a white paper, on ‘where we were then till 2014 and where we are now, only for the purpose of drawing lessons from the mismanagement of those years’.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অন্তৱৰ্তীকালীন কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৪-২৫ ৰ সাৰাংশ
২০২৩-২৪ বিত্তীয়বৰ্ষত ভাৰতৰ প্ৰকৃত জিডিপি ৭.৩ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে
বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে সংসদত ২০২৪-২০২৫ বৰ্ষৰ অন্তৱৰ্তীকালীন কেন্দ্ৰীয় বাজেট উপস্থাপন কৰে
পৰৱৰ্তী বছৰৰ বাবে মূলধন ব্যয় ব্যয় ১১.১ শতাংশ বৃদ্ধি কৰি ১১,১১,১১১ কোটি টকা কৰা হৈছে, যি হ'ব জিডিপিৰ ৩.৪ শতাংশ।
২০২৪-২৫ বৰ্ষত বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৫.১ শতাংশ হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে
২০১৪-২৩ বৰ্ষত এফডিআইৰ প্ৰবাহ আছিল ৫৯৬ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ, যি পৰিমাণ ২০০৫-১৪ বৰ্ষৰ দুগুণ
'গৰিব' (দৰিদ্ৰ), 'মহিলায়েন' (মহিলা), 'যুৱ' (যুৱ) আৰু 'অন্নদাতা'(কৃষক)ৰ উন্নতি হৈছে চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ
এক লাখ কোটি টকাৰ এক পুজি স্থাপন কৰা হ'ব
যুৱসকলৰ বাবে পঞ্চাশ বছৰৰ সূতমুক্ত ঋণ
ৰাজ্যসমূহলৈ কেপেক্সৰ বাবে ৫০ বছৰীয়া সূতমুক্ত ঋণৰ আঁচনি এই বছৰো অব্যাহত ৰখা হ'ব আৰু ইয়াত মুঠ ১.৩ লাখ কোটি টকা ব্যয় হ'ব।
01 FEB 2024 12:55PM by PIB Guwahati
বাজেটৰ 'ক' অংশৰ সাৰাংশ
বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ২০২৪-২০২৫ বৰ্ষৰ অন্তৱৰ্তীকালীন কেন্দ্ৰীয় বাজেট সংসদত উপস্থাপন কৰি আজি ঘোষণা কৰে যে পৰৱৰ্তী বছৰৰ বাবে মূলধন ব্যয় ১১.১ শতাংশ বৃদ্ধি কৰি ১১,১১,১১১ কোটি টকা কৰা হৈছে, যি হ'ব জিডিপিৰ ৩.৪ শতাংশ।
তেওঁ কয়, যোৱা ৪ বছৰত মূলধন ব্যয়ৰ বৃহৎ পৰিমাণৰ বৃদ্ধিৰ ফলত অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰ খনত বৃহৎ প্ৰভাৱ পৰিছে।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে বাজে্য ভাষণৰ সময়তে উপস্থাপন কৰা ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উপাৰ্জনৰ প্ৰথম আগতীয়া আকলন অনুসৰি, ভাৰতৰ প্ৰকৃত জিডিপি ৭.৩ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ই আৰবিআইৰ দ্বাৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৩-২৪ ৰ বাবে বৃদ্ধিৰ আকলনৰ উৰ্ধমুখী সংশোধনৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ (ডিচেম্বৰ ২০২৩ মুদ্ৰা নীতি সমিতিৰ বৈঠকৰ অনুমান অনুসৰি) হৈ বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৩-২৪ৰ প্ৰথম ছমাহৰ ভিতৰত ৬.৫ শতাংশৰ পৰা ৭ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাব৷
বিশ্বব্যাপী অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ স্বত্বেও ভাৰতীয় অৰ্থনীতিয়ে স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে আৰু স্বাস্থ্যকৰ বৃহত্তৰ-অৰ্থনৈতিক বুনিয়াদ বজাই ৰাখিছে। আন্তৰ্জাতিক মুদ্ৰা নিধি (আইএমএফ), বিশ্ব অৰ্থনৈতিক দৃষ্টিভংগী অক্টোবৰ ২০২৩-ত, ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ভাৰতৰ বিকাশৰ আকলন জুলাই ২০২৩-ত আকলন কৰা ৬.১ শতাংশৰ পৰা ৬.৩ শতাংশলৈ সংশোধন কৰিছে। ই ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক দক্ষতাৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি হোৱাৰ বিষয় প্ৰতিফলিত কৰিছে৷ এই সময়ত ২০২৩ চনৰ বাবে বিশ্বব্যাপী বিকাশৰ আকলন ৩ শতাংশ হাৰত অপৰিৱৰ্তিত হৈ আছে।
আইএমএফৰ মতে, ভাৰত ২০২৭ চনত তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে (বজাৰৰ বিনিময় হাৰ আমেৰিকান ডলাৰত) আৰু লগতে অনুমান কৰা হৈছে যে বিশ্বব্যাপী বিকাশত ভাৰতৰ অৱদান ৫5 বছৰত ২০০ বেছিছ পইণ্ট বৃদ্ধি হ'ব। তদুপৰি, বিশ্ব বেংক, আইএমএফ, অইচিডি আৰু এডিবিৰ দৰে বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাই ২০২৪-২৫ বৰ্ষত ভাৰতৰ অথনৈতিক বিকাশৰ হাৰ ক্ৰমান্বয়ে ৬.৪ শতাংশ, ৬.৩ শতাংশ, ৬.১ শতাংশ আৰু ৬.৭ শতাংশ হ'ব বুলি পূৰ্বানুমাণ কৰিছে।
বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কয় যে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ শক্তিশালী বিকাশে ৰাজহ সংগ্ৰহত গতি প্ৰদান কৰিছে৷ তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০২৩ চনৰ ডিচেম্বৰত জিএছটি সংগ্ৰহ ১.৬৫ লাখ কোটি আছিল৷ এয়া সপ্তমবাৰৰ বাবে মুঠ জিএছটি ৰাজহ ১.৬ লাখ কোটিৰ ঘৰ স্পৰ্শ কৰাৰ ঘটনা৷
তেওঁ কয়, ২০২৪-২৫ বৰ্ষলৈ ঋণৰ বাহিৰে মুঠ প্ৰাপ্তি আৰু মুঠ ব্যয় ক্ৰমান্বয়ে ৩০.৮০ লাখ কোটি টকা আৰু ৪৭.৬৬ লাখ কোটি টকা আকলন কৰা হৈছে।একেদৰে কৰ সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ ২৬.০২ লাখ কোটি টকা আকলন কৰা হৈছে।
এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণাত বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কয়, ৰাজ্যসমূহক মূলধন ব্যয়ৰ বাবে পঞ্চাশ বছৰীয়া সূতমুক্ত ঋণৰ আঁচনি এই বছৰো অব্যাহত ৰখা হ'ব আৰু ইয়াৰ বাবে মুঠ ব্যয় ধৰা হৈছে ১.৩ লাখ কোটি টকা। ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা বিকশিত ভাৰতৰ মাইলৰ খুঁটি-সম্পৰ্কিত সংস্কাৰসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে এই বছৰ পঞ্চাশ বছৰীয়া সূত মুক্ত ঋণ হিচাপে পঁচাত্তৰ হাজাৰ কোটি টকা আবণ্টন কৰাৰ ব্যৱস্থা ৰখাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
২০২১-২২ বৰ্ষৰ বাজেট ভাষণত ঘোষণা কৰা অনুসৰি, ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ ভিতৰত বিত্তীয় ঘাটি ৪.৫ শতাংশৰ তললৈ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে বিত্তীয় একত্ৰীকৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয়, বিত্তীয় ঘাটি ২০২৪-২৫ বৰ্ষত জিডিপিৰ ৫.১ শতাংশ হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
একেদৰে, ২০২৪-২৫ বৰ্ষত চিকিউৰিটিৰ জৰিয়তে গ্ৰহণ কৰা মুঠ বজাৰৰ ঋণ ক্ৰমান্বয়ে ১৪.১৩ আৰু ১১.৭৫ লাখ কোটি টকা আকলন কৰা হৈছে আৰু দুয়োটাই ২০২৩-২৪ বৰ্ষতকৈ কম হ'ব।
অৰ্থনীতিৰ কিছুমান উজ্জ্বল দিশৰ প্ৰতি আঙুলিয়াই দি বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঋণৰ বাহিৰে মুঠ প্ৰাপ্তিৰ সংশোধিত আকলন হৈছে ২৭.৫৬ লাখ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত কৰ প্ৰাপ্তি হৈছে ২৩.২৪ লাখ কোটি টকা। মুঠ ব্যয়ৰ সংশোধিত আকলন হৈছে ৪৪.৯০ লাখ কোটি টকা। ৩০.০৩ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজহ সংগ্ৰহ বাজেট আকলনতকৈ অধিক হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে, যি কথাই অৰ্থনীতিত শক্তিশালী বিকাশৰ গতিকে প্ৰতিফলিত কৰিছে৷
তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ২০১৪-২৩ বৰ্ষত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ ৫৯৬ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ আছিল , যি এক সোণালী যুগ হিচাপে চিহ্নিত হৈছিল৷ সেই প্ৰবাহ ২০০৫-১৪ বৰ্ষৰ দুগুণ আছিল ৷
বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়-নিৰন্তৰ বিদেশী বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে আমি আমাৰ বিদেশী অংশীদাৰসকলৰ সৈতে 'দ্ৰুত উন্নয়নশীল ভাৰত'ৰ ভাৱনাৰে দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আছো ।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চাৰিটা প্ৰধান জাতিৰ প্ৰসংগক দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰে আৰু সেইবোৰৰ উন্নয়নৰ বিষয়ত মনোনিৱেশ কৰে। সেইবোৰ হৈছে, 'গৰীব' (দৰিদ্ৰ), 'মহিলায়েন' (মহিলা), 'যুৱ' (যুৱ) আৰু 'অন্নদাতা'(কৃষক)। তেওঁ কয়, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা, তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণেই হৈছে চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ, কিয়নো দেশখন তেতিয়াহে আগবাঢ়ি যাব, যেতিয়া তেওঁলোক আগবাঢ়ি যাব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে বৰ্ণনা কৰে যে উন্নয়ন মূলক কাৰ্যসূচীয়ে যোৱা দহ বছৰত 'সকলোৰে বাবে গৃহ', 'হৰ ঘৰ জল', সকলোৰে বাবে বিদ্যুৎ, সকলোৰে বাবে ৰন্ধন গেছ, সকলোৰে বাবে বেংক একাউণ্ট আৰু বিত্তীয় সেৱাৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো পৰিয়াল তথা ব্যক্তিক লক্ষ্য উপকৃত কৰিছে৷
বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই চৰকাৰে সৰ্বাত্মক, সৰ্বব্যাপী আৰু সৰ্বস্পৰ্শী উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে । ই সকলো জাতি আৰু সকলো স্তৰৰ লোকক সামৰি লৈছে। তেওঁ কয়, "আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক 'বিকশিত ভাৰত' হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰি আছো। সেই লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে, আমি মানুহৰ সামৰ্থ্যৰ বিকাশ ঘটাব লাগিব আৰু তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰিব লাগিব"।
তেওঁ লগতে আঙুলিয়াই দিয়ে , "আগতে, সামাজিক ন্যায় কেৱল ৰাজনৈতিক শ্লোগান আছিল। আমাৰ চৰকাৰৰ বাবে, সামাজিক ন্যায় হৈছে এক শাসনৰ কাৰ্যকৰী আৰু প্ৰয়োজনীয় আৰ্হি"।
বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে যোৱা দহ বছৰত ভাৰতীয় অৰ্থনীতিত গভীৰ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন ঘটিছে আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আশা আৰু আশাবাদক সাৰথি কৰি ভৱিষ্যতৰ দিশে আগবাঢ়ি আছে। তেওঁ লগতে কয়, "নিযুক্তি আৰু উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰ খনত অধিক সুযোগৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। অৰ্থনীতিয়ে এক নতুন শক্তি লাভ কৰিছিল। বিকাশৰ ফলাফলবোৰ মানুহৰ ওচৰলৈ যাবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। দেশখনে প্ৰকৃত উদ্দেশ্য আৰু আশাৰ এক নতুন অনুভূতি লাভ কৰিছে।"
বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে এই ১০ বছৰত 'সবকা কা সাথ' নীতি অনুসৰণ কৰি চৰকাৰে ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে আৰু চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা এতিয়া এয়া সকলো লোকৰ শক্তি আৰু আবেগেৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ উঠিছে।
তেওঁ জনায় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাই উদ্যোগী সকলৰ বাবে ৪৩ কোটি ঋণ মঞ্জুৰ কৰিছে, ইয়াৰ পৰিমাণ হৈছে ২২.৫ লাখ কোটি টকা। উল্লেখ কৰিব পাৰি যে মহিলা উদ্যোগীসকলক ত্ৰিশ কোটি মুদ্ৰা যোজনাৰ ঋণ দিয়া হৈছে।
অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিকশিত ভাৰত হিচাবে গঢ় দিয়াৰ লক্ষ্যৰে নিৰ্দেশনা আৰু উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীক গতি প্ৰদান কৰিব পৰা কেইবাটাও ঘোষণা আৰু ৰণনীতি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে ৷
আন কেইবাটাও ঘোষণা কৰি শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, চৰকাৰে দেশৰ পূব অঞ্চল আৰু ইয়াৰ লোকসকলক ভাৰতৰ বিকাশৰ এক শক্তিশালী অংশীদাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ মনোযোগ দিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা (গ্ৰামীণ)ৰ অধীনত তিনি কোটি ঘৰৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বিষয়ত মন দিয়া হৈছে আৰু পৰিয়ালৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ অহা পাঁচ বছৰত আৰু দুই কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। একেদৰে, সৌৰকৰণৰ জৰিয়তে এক কোটি পৰিয়ালক প্ৰতি মাহে ৩০০ ইউনিটলৈকে বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সম্পদ যোজনাই ৩৮ লাখ কৃষকক লাভাৱান্বিত কৰিছে আৰু ১০ লাখ নিযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰিছে। ক্ষুদ্ৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ যোজনাৰ আনুষ্ঠানিককৰণে ২.৪ লাখ আত্ম সহায়ক গোট আৰু ষাঠি হাজাৰ ব্যক্তিক ঋণ লাভত সহায় কৰিছে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ঘোষণা কৰে যে আমাৰ প্ৰযুক্তি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে, এয়া এক সোণালী যুগ হ'ব, কিয়নো এক লাখ কোটি টকাৰ পুঁজি আবণ্টনৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে৷
পঞ্চাশ বছৰৰ সূতমুক্ত ঋণৰ দিহা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় , এনে পুঁজিয়ে দীৰ্ঘম্যাদী আৰু নিম্ন বা শূন্য সূতৰ হাৰৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী বিত্তীয় যোগান ধৰিব।
ৰে'লৱেৰ বাবে তিনিটা মুখ্য অৰ্থনৈতিক ৰে'ল কৰিডৰ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰা হ'ব- শক্তি, খনিজ আৰু চিমেণ্ট কৰিডৰ, বন্দৰ সংযোগ কৰিডৰ আৰু যান-বাহন কৰিডৰ। তদুপৰি, যাত্ৰীসকলৰ সুৰক্ষা, সুবিধা আৰু আৰাম বৃদ্ধিৰ বাবে চল্লিশ হাজাৰ সাধাৰণ ৰে'লৰ দবা বন্দে ভাৰতৰ দবাৰ মানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ'ব।
বিমান পৰিবহন খণ্ডত, বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ হৈ ১৪৯ হৈছে আৰু আজি পাঁচশ সোতৰটা নতুন পথত ১.৩ কোটি যাত্ৰীয়ে যাতায়াত কৰিব পাৰিছে৷ ভাৰতীয় বিমান পৰিবহন সংস্থাসমূহে ১০০০ তকৈও অধিক নতুন বিমানৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে অৰ্ডাৰ ফৰমাইছ দিছে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ঘোষণা কৰে যে দ্ৰুত জনসংখ্যা বৃদ্ধি আৰু জনসংখ্যাগত পৰিৱৰ্তনৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলাৰ বাবে চৰকাৰে এখন উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন সমিতি গঠন কৰিব আৰু সমিতিখনক 'বিকশিত ভাৰত'ৰ লক্ষ্যৰ আধাৰত এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়াৰ বাবে কোৱা হ'ব।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ গণৰাজ্যৰ ৭৫ সংখ্য্যক বৰ্ষত ৰাষ্ট্ৰক উদ্দেশ্যি দিয়া ভাষণত কৈছে "দেশখনে অপৰিসীম সম্ভাৱনা আৰু সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰাৰ লগে লগে নতুন অনুপ্ৰেৰণা, নতুন চেতনা, নতুন সংকল্পৰ সৈতে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ প্ৰতি নিজকে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ কৰিছো"। এয়া আমাৰ 'কৰ্তব্যকাল'। তেওঁ কয়, "২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান আমাৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাপনা আৰু আমাৰ শাসনৰ জৰিয়তে অতিক্ৰম কৰা হৈছে আৰু এইবোৰে দেশখনক নিৰন্তৰ বিকাশৰ এক দৃঢ় পথত আগুাই নিছে"।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, "আমাৰ সঠিক নীতি, প্ৰকৃত উদ্দেশ্য আৰু উপযুক্ত সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে এয়া সম্ভৱ হৈছে। জুলাইৰ সম্পূৰ্ণ বাজেটত আমাৰ চৰকাৰে 'বিকশিত ভাৰত'ৰ বাবে আমাৰ অনুসৰণৰ অৰ্থে এক বিতং ৰোডমেপ উপস্থাপন কৰিব।
বাজেটৰ খ অংশ- সাৰাংশ
অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত কৰ সম্পৰ্কীয় কোনো পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হোৱা নাই। প্ৰত্যক্ষ কৰ আৰু পৰোক্ষ কৰৰ বাবে একেই হাৰ, আমদানি শুল্কসহ পূৰ্বৰ দৰে কৰৰ হাৰ বাহাল ৰখা হৈছে। অৱশ্যে, কৰৰ ধাৰাবাহিকতা প্ৰদান কৰিবলৈ, ষ্টাৰ্ট-আপবোৰক কিছুমান কৰৰ জডড়িয়তে লাভাৱান্বিত কৰিবলৈ সম্পদ বা পেঞ্চন পুঁজিৰ দ্বাৰা কৰা বিনিয়োগৰ লগতে কিছুমান আইএফচি গোটৰ উপাৰ্জনৰ ওপৰত কৰ ৰেহাই ৩১ মাৰ্চ, ২০২৫লৈ এবছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
বকেয়া প্ৰত্যক্ষ কৰৰ দাবী প্ৰত্যাহাৰ
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কৰ দাতা সেৱা উন্নত কৰাৰ বাবে কৰা এটা ঘোষণা চৰকাৰৰ জীৱন ধাৰণ সহজ কৰি তোলা আৰু ব্যৱসায়ক সহজ পন্থাৰে উন্নত কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ বিবেচিত হৈছে। বহুসংখ্যক ক্ষুদ্ৰ, অ-প্ৰমাণিত, অ-মীমাংসা বা বিতৰ্কিত প্ৰত্যক্ষ কৰ দাবী আছে, সেইবোৰৰ বহুতো ১৯৬২ চনৰ আগৰে পৰাই চলি আছে, তেনে কৰৰ কথা কিতাপতে আবদ্ধ হৈ আছে, যাৰ ফলত সাধাৰণ কৰ দাতাসকলৰ বাবে উদ্বেগৰ সৃষ্টি হৈছে । অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত ২০০৯-১০ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে ২৫,০০০ টকালৈকে আৰু ২০১০-১১ বৰ্ষৰ পৰা ২০১৪-১৫ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে ১০,০০০ টকালৈকে এনে বকেয়া প্ৰত্যক্ষ কৰৰ দাবী প্ৰত্যাহাৰ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। এই পদক্ষেপে প্ৰায় এক কোটি কৰ দাতাক লাভাৱান্বিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ তিনিগুণ
কৰ দাতাসকলক তেওঁলোকৰ সমৰ্থনৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে যোৱা ১০ বছৰত প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে আৰু ৰিটাৰ্ণ ফাইলাৰবোৰ ২.৪ গুণলৈ বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ এই কথাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে কৰ হাৰ হ্ৰাস আৰু যুক্তিসঙ্গত কৰিছে যাৰ বাবে নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত ৭ লাখ টকালৈকে উপাৰ্জন কৰাসকলৰ কোনো কৰ দায়বদ্ধতা নাই। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বৰ্তমানৰ ঘৰুৱা কোম্পানীসমূহৰ বাবে কৰ্পোৰেট কৰ হাৰ ৩০% ৰ পৰা ২২% লৈ হ্ৰাস হোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু কিছুমান নতুন নিৰ্মাণ কোম্পানীৰ বাবে ১৫% লৈ কৰ হ্ৰাস হোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেট ভাষণত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা ৫ বছৰত চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে কৰ দাতাৰ সেৱা উন্নত কৰা৷ যাৰ ফলত বহু পুৰণি নীতি আধাৰিত প্ৰণালী সলনি হৈছে আৰু কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰাটো সৰল তথা সহজ কৰি তোলা হৈছে।
প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ তিনিগুণ
কৰ দাতাসকলক তেওঁলোকৰ সমৰ্থনৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে যোৱা ১০ বছৰত প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে আৰু ৰিটাৰ্ণ ফাইলাৰবোৰ ২.৪ গুণলৈ বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ এই বিষয়ত আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে কৰৰ হাৰ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে যুক্তিসঙ্গত কৰিছে৷ যাৰ বাবে নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত ৭ লাখ টকালৈকে উপাৰ্জন কৰাসকলৰ কোনো কৰ দায়বদ্ধতা নাই। তেওঁ খুচুৰা ব্যৱসায়ৰ লগতে পেছাদাৰীসকলৰ বাবে আনুমানিক কৰ বৃদ্ধিৰ সীমা বৃদ্ধিৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বৰ্তমানৰ ঘৰুৱা কোম্পানীসমূহৰ বাবে কৰ্পোৰেট কৰৰ হাৰ ৩০% ৰ পৰা ২২% লৈ হ্ৰাস কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু কিছুমান নতুন নিৰ্মাণ কোম্পানীৰ বাবে কৰ ১৫% লৈ হ্ৰাস হোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেট ভাষণত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা ৫ বছৰত চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে কৰ দাতাৰ সেৱা উন্নত কৰা , যাৰ ফলত বহু পুৰণি অধিকাৰ ক্ষেত্ৰ-নীতি আধাৰিত মূল্যায়ন প্ৰণালী সলনি কৰা হৈছে আৰু কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰাটো সৰল আৰু সহজ কৰি তোলা হৈছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে গ্ৰাহকসকল, কিয়নো লজিষ্টিক ব্যয় আৰু কৰ হ্ৰাসৰ ফলত বেছিভাগ সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ মূল্য হ্ৰাস পাইছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ সুবিধাৰ বাবে শুল্ক বিভাগত লোৱা কেইবাটাও পদক্ষেপৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে ২০১৯ চনৰ পৰা যোৱা চাৰি বছৰত আভ্যন্তৰীণ কণ্টেইনাৰ ডিপোত আমদানিকৃত সামগ্ৰী মুকলি কৰাৰ সময় ৪৭ শতাংশ হ্ৰাস হৈ ৭১ ঘণ্টালৈ, এয়াৰ কাৰ্গো কমপ্লেক্সত ২৮ শতাংশ হ্ৰাস হৈ ৪৪ ঘণ্টালৈ আৰু সাগৰীয় বন্দৰত ২৭ শতাংশ হ্ৰাস হৈ ৮৫ ঘণ্টালৈ হ্ৰাস পাইছে।
শ্বেতপত্ৰ প্ৰস্তুতকৰণ
ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ স্থিতি সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত অৰ্থনীতিক ঢাপে ঢাপে সংশোধন কৰা আৰু শাসন ব্যৱস্থাক সুশৃংখল কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ দায়িত্ব যথেষ্ট আছিল৷ চৰকাৰে 'ৰাষ্ট্ৰ-প্ৰথম'ৰ নীতিত দৃঢ় বিশ্বাস ৰাখি সফলতাৰে সেইবোৰৰ সমাধানৰ বাট মুকলি কৰিছিল । তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে সেই বছৰবোৰৰ সংকট দূৰ কৰা হৈছে আৰু অৰ্থনীতিক সৰ্বাংগীন বিকাশৰ সৈতে এক উচ্চ বহনক্ষম বিকাশৰ পথত দৃঢ়ভাৱে আগুৱাই নিয়া হৈছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে চৰকাৰে '২০১৪ চনলৈকে আমি তেতিয়া ক'ত আছিলো আৰু এতিয়া আমি ক'ত আছো, কেৱল সেই বছৰবোৰৰ নেতিবাচক ব্যৱস্থাৰ পৰা শিক্ষা লোৱাৰ উদ্দেশ্যে' এখন শ্বেতপত্ৰ প্ৰকাশ কৰিব৷