ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅନ୍ତରୀଣ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୪-୨୫ର ସାରାଂଶ
୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୭.୩ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି
ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ସଂସଦରେ ୨୦୨୪-୨୦୨୫ ପାଇଁ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବରାଦ ୧୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧,୧୧,୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା କି ଜିଡିପିର ୩.୪ ପ୍ରତିଶତ ହେବ
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର ୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି
୨୦୧୪-୨୩ ରେ ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହ ୫୯୬ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଥିଲା, ଯାହା କି ୨୦୦୫-୧୪ ରେ ନିବେଶ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣ ଅଧିକ ।
'ଗରିବ', ମହିଳା, 'ଯୁବ' ଏବଂ 'ଅନ୍ନଦାତା'ଙ୍କ ଉନ୍ନତି ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ୫୦ ବର୍ଷୀୟା ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ୟାପେକ୍ସ ପାଇଁ ୫୦ ବର୍ଷର ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ଯୋଜନା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ମୋଟ ୧.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯିବ।
ସରକାର ସର୍ବାଙ୍ଗୀଣ, ସର୍ବସ୍ପର୍ଶୀ ଓ ସର୍ବସମାବେଶୀ ବିକାଶ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ବଜେଟରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିକାଶ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଅନେକ ଘୋଷଣା ଏବଂ ରଣନୀତି ରହିଛି
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଓ ଏହାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାହକ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ
ଦ୍ରୁତ ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଆହ୍ୱାନର ବ୍ୟାପକ ବିଚାର ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କମିଟି ଗଠନ କରିବେ
ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟରେ ଟିକସ ହାରରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସ୍ତାବ ନାହିଁ
କେତେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ବିବାଦୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଦାବି ପ୍ରତ୍ୟାହାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ଟିକସଦାତା ଲାଭବାନ ହେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି
ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବେ ସରକାର
01 FEB 2024 12:55PM by PIB Bhubaneswar
ଭାଗ-ଏକ ସାରାଂଶ
ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୪-୨୦୨୫ ପାଇଁ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସମୟରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟବରାଦ ୧୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୧୧,୧୧,୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ଜିଡିପିର ୩.୪ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟବରାଦ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଫଳରେ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସହିତ ଉପସ୍ଥାପିତ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଜାତୀୟ ଆୟର ପ୍ରଥମ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତର ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ୭.୩ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଦ୍ବିତୀୟ ତ୍ରୟମାସରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ ମୁଦ୍ରାନୀତି କମିଟି ବୈଠକରେ) ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକଳନକୁ ୬.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥିର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ମିଶ୍ରିତ ଅର୍ଥନୀତିକ ମୌଳିକତା ବଜାୟ ରଖିଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି (ଆଇଏମଏଫ) ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରେ ନିଜର ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ (ଡବ୍ଲୁଇଓ)ରେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକଳନକୁ ୬.୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ସଂଶୋଧନ କରିଛି। ୨୦୨୩ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକଳନ ୩ ପ୍ରତିଶତରେ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଥିବା ବେଳେ ଏହା ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଆଇଏମ୍ଏଫ୍ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ୨୦୨୭ରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି (ବଜାର ବିନିମୟ ହାରରେ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ) ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆକଳନ କରିଛି ଯେ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ୨୦୦ ବେସିସ୍ ପଏଣ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ, ଆଇଏମଏଫ, ଓଇସିଡି ଓ ଏଡିବି ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯଥାକ୍ରମେ ୬.୪ ପ୍ରତିଶତ, ୬.୩ ପ୍ରତିଶତ, ୬.୧ ପ୍ରତିଶତ ଓ ୬.୭ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟରେ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ ୧.୬୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ସପ୍ତମ ଥର ଯେ ମୋଟ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ୧.୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବେଞ୍ଚମାର୍କ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
୨୦୨୪-୨୫ ରେ ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ମୋଟ ଆୟ ଏବଂ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଯଥାକ୍ରମେ ୩୦.୮୦ ଓ ୪୭.୬୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଟିକସ ଆଦାୟ ୨୬.୦୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବଡ଼ ଘୋଷଣା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ୫୦ ବର୍ଷର ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ଯୋଜନା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ମୋଟ ୧.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଭାରତର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଂସ୍କାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପଚାଶ ବର୍ଷର ସୁଧ ମୁକ୍ତ ଋଣ ଭାବରେ ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ବିତ୍ତୀୟ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ୪.୫ ପ୍ରତିଶତ ତଳକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୧-୨୨ ବଜେଟ୍ ଅଭିଭାଷଣରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ସେହି ମାର୍ଗକୁ ଅନୁସରଣ କରି ୨୦୨୪-୨୫ରେ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର ୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ସେହିପରି ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ଡେଟେଡ୍ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଜରିଆରେ ମୋଟ ଓ ନିଟ୍ ବଜାର ଋଣ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୪.୧୩ ଓ ୧୧.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଉଭୟ ୨୦୨୩-୨୪ ତୁଳନାରେ କମ୍ ରହିବ।
ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର କେତେକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନକୁ ଦର୍ଶାଇ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ମୋଟ ପ୍ରାପ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ହେଉଛି ୨୭.୫୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରୁ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି ୨୩.୨୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା । ସମୁଦାୟ ବ୍ୟୟର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ହେଉଛି ୪୪.୯୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ୩୦.୦୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଆୟ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ ଠାରୁ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଗତି ଏବଂ ଔପଚାରିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ଡେଟେଡ୍ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଜରିଆରେ ମୋଟ ଏବଂ ନିଟ୍ ବଜାର ଋଣ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୪.୧୩ ଏବଂ ୧୧.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ଏବଂ ଉଭୟ ୨୦୨୩-୨୪ ତୁଳନାରେ କମ୍ ହେବ।
ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪-୨୩ ରେ ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହ ୫୯୬ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଥିଲା ଯାହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଏବଂ ଏହା ୨୦୦୫-୧୪ ର ପ୍ରବାହର ଦୁଇଗୁଣ ଅଟେ ।
ନିରନ୍ତର ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ବିଦେଶୀ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ 'ପ୍ରଥମ ବିକଶିତ ଭାରତ' ଭାବନାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ ବୋଲି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଚାରିଟି ପ୍ରମୁଖ ଜାତି ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି । ସେମାନେ ହେଲେ 'ଗରିବ', 'ମହିଳା', 'ଯୁବ' ଓ 'ଅନ୍ନଦାତା'(କୃଷକ)। ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା, ଆକାଂକ୍ଷା ଓ କଲ୍ୟାଣ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା, କାରଣ ସେମାନେ ପ୍ରଗତି କଲେ ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହି ସରକାରଙ୍କ ମାନବୀୟ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ 'ଗ୍ରାମସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା' କରିବାର ପୂର୍ବ ଆଭିମୁଖ୍ୟଠାରୁ ଭିନ୍ନ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବାସଗୃହ', 'ହର ଘର ଜଳ', ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜୁଳି, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସେବା ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଓ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସରକାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏପରି ଏକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ, ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ଏବଂ ସର୍ବ-ସମାବେଶୀ (ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନେଇ) । ଏଥିରେ ସବୁ ଜାତି ଓ ସବୁ ସ୍ତରର ଲୋକ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କାମ କରୁଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ପୂର୍ବରୁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ମୁଖ୍ୟତଃ ଏକ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଲୋଗାନ ଥିଲା। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଶାସନ ମଡେଲ ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗଭୀର ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି ଏବଂ ଭାରତବାସୀ ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ସହ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳିଛି। ବିକାଶର ସୁଫଳ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି । ଦେଶ କୁ ଏକ ନୂତନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଆଶା ମିଳିଛି "।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 'ସବକା ସାଥ୍' ପ୍ରୟାସକ୍ରମେ ସରକାର ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଭଳି ସଶକ୍ତ ଲୋକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେଉଛି ।
ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଆକାଂକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ୪୩ କୋଟି ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି ଯାହାକି ୨୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ୩୦ କୋଟି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ବଜେଟରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ଦେଶରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏବଂ ବିକାଶ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଅନେକ ଘୋଷଣା ଏବଂ ରଣନୀତି ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଅନେକ ଘୋଷଣା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଏହାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାହକ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ଗ୍ରାମୀଣ) ୩ କୋଟି ଘର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ପରିବାର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆହୁରି ୨ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଛାତ ସୌରୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ୧ କୋଟି ପରିବାର ପ୍ରତି ମାସରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ପାଇପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନାରେ ୩୮ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ମାଇକ୍ରୋ ଫୁଡ୍ ପ୍ରୋସେସିଂ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସ୍ ଯୋଜନାରେ ୨.୪ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ୬୦ ହଜାର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଋଣ ସହାୟତା କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଜ୍ଞାନୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ହେବ, କାରଣ ପଚାଶ ବର୍ଷର ସୁଧ ମୁକ୍ତ ଋଣ ସହିତ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କର୍ପସ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କର୍ପସ୍ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ କିମ୍ବା ପୁନଃଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ କମ୍ କିମ୍ବା ଶୂନ ସୁଧ ହାର ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଦ୍ବାରା ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ରେଳବାଇ ପାଇଁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ରେଳ କରିଡର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ- ଶକ୍ତି, ଖଣିଜ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ କରିଡର, ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗ କରିଡର ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଟ୍ରାଫିକ ଘନତା କରିଡର । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ସୁବିଧା ଓ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୪୦ ହଜାର ସାଧାରଣ ରେଳ ବଗିକୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ କରାଯିବ।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୧୪୯ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆଜି ୫ଶହ ୧୭ଟି ନୂଆ ମାର୍ଗରେ ୧.୩ କୋଟି ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। ୧୦ରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ବିମାନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂସ୍ଥା ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅର୍ଡର ଦେଇଛି।
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ରୁତ ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ବିଚାର ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କମିଟି ଗଠନ କରିବେ ଏବଂ ଏହି କମିଟି 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସୁପାରିଶ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେବେ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଆମେ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ କରୁଛୁ, ନୂତନ ପ୍ରେରଣା, ନୂତନ ଚେତନା, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି"। ଏହା ହେଉଛି ଆମର 'କର୍ତବ୍ୟକାଳ'। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ଯୁଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଆମର ଦକ୍ଷ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତିକ୍ରମ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଦେଶକୁ ନିରନ୍ତର ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଦୃଢ଼ ମାର୍ଗରେ ରଖିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, ଆମର ସଠିକ୍ ନୀତି, ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଜୁଲାଇମାସରେ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବଜେଟରେ ଆମ ସରକାର 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ଭାଗ-ବି ସାରାଂଶ
ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ବଜେଟରେ ଟିକସ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇନାହିଁ। ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଓ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ପାଇଁ ସମାନ ହାର ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି। ତେବେ ଟିକସରେ ନିରନ୍ତରତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ କେତେକ ଟିକସ ସୁବିଧା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମ ସମ୍ପତ୍ତି କିମ୍ବା ପେନସନ୍ ପାଣ୍ଠି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ନିବେଶ ଏବଂ କେତେକ ଆଇଏଫସି ୟୁନିଟ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼କୁ ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ବକେୟା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଦାବି ପ୍ରତ୍ୟାହାର
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ ଅଟେ । ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ କ୍ଷୁଦ୍ର, ଅଣ-ଯାଞ୍ଚ, ଅଣ-ବୁଝାମଣା କିମ୍ବା ବିବାଦୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଦାବି ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ୧୯୬୨ ମସିହାରୁ ରେକର୍ଡରେ ରହିଛି, ଯାହା ସଚ୍ଚୋଟ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକର ରିଫଣ୍ଡରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟରେ ୨୦୦୯-୧୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୫,୦/- ଟଙ୍କା ଏବଂ ୨୦୧୦-୧୧ରୁ ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୧୦,୦୦୦/- ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବକେୟା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଦାବି ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ପାଖାପାଖି ୧ କୋଟି ଟିକସଦାତା ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଆଦାୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଆଦାୟ ତିନି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲକାରୀମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨.୪ ଗୁଣକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଟିକସ ହାର ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁ କାରଣରୁ ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଟିକସ ଦାୟିତ୍ୱ ନାହିଁ । ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟ ତଥା ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଟିକସ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ହାର ୩୦%ରୁ ୨୨%କୁ ହ୍ରାସ ଏବଂ କେତେକ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ୧୫%କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ବିଷୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଅଭିଭାଷଣରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାକି ପୁରୁଣା କ୍ଷେତ୍ର ଭିତ୍ତିକ ଆକଳନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ଏବଂ ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲକୁ ସରଳ ଏବଂ ସହଜ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣର ହାରାହାରି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମୟ ୯୩ ଦିନ ଥିବାବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାତ୍ର ୧୦ ଦିନକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ରିଫଣ୍ଡ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ କଲା ଜିଏସଟି
ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଏସଟି ଭାରତରେ ଅତ୍ୟଧିକ ବିଭାଜିତ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମନ୍ବିତ କରି ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଅନୁପାଳନ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି । ନିକଟରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପରାମର୍ଶଦାତା ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ସର୍ଭେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୯୪% ଶିଳ୍ପ ନେତା ଜିଏସଟି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି, ଜିଏସଟିର ଟିକସ ଆଧାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ହାରାହାରି ମାସିକ ମୋଟ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୧.୬୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି। ୨୦୧୭-୧୮ରୁ ୨୦୨୨-୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଜିଏସଟି ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା କ୍ଷତିପୂରଣ କୁ ମିଶାଇ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏସଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ୧.୨୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଟିକସ ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ଅଧିକାଂଶ ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ସେବାର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବାରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି ଉପଭୋକ୍ତା ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୯ ପରଠାରୁ ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ କଣ୍ଟେନର ଡିପୋରେ ଆମଦାନୀ ଜାରି ସମୟ ୪୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇ ୭୧ ଘଣ୍ଟା, ଏୟାର କାର୍ଗୋ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ୨୮ ପ୍ରତିଶତ କମି ୪୪ ଘଣ୍ଟା ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ବନ୍ଦରରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇ ୮୫ ଘଣ୍ଟା ହୋଇଛି ।
ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ
ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ସୁଧାରିବା ଏବଂ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ବହୁତ ଅଧିକ ଥିଲା। 'ରାଷ୍ଟ୍ର-ପ୍ରଥମ' ନୀତି ଉପରେ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ସରକାର ଏହାକୁ ସଫଳ ଭାବରେ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକର ସଙ୍କଟ ଦୂର ହୋଇଛି ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସର୍ବାଙ୍ଗୀଣ ବିକାଶ ସହିତ ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ରଖାଯାଇଛି । ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏକ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଜାରି କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୧୪ରେ ଆମେ କେଉଁଠି ଥିଲୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କେଉଁଠି ଅଛୁ, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ତୁଳନାତ୍ମକ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ତତ୍କାଳୀନ ସମୟର କୁପରିଚାଳନାରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।

Ministry of Finance
SUMMARY OF THE INTERIM UNION BUDGET 2024-25
INDIA’S REAL GDP PROJECTED TO GROW AT 7.3 PER CENT IN FY 2023-24
FINANCE AND CORPORATE AFFAIRS MINISTER SMT NIRMALA SITHARAMAN PRESENTS THE INTERIM UNION BUDGET FOR 2024-2025 IN PARLIAMENT
CAPITAL EXPENDITURE OUTLAY FOR THE NEXT YEAR IS BEING INCREASED BY 11.1 PER CENT TO RS 11,11,111 CRORE, WHICH WOULD BE 3.4 PER CENT OF THE GDP
FISCAL DEFICIT IN 2024-25 IS ESTIMATED TO BE 5.1 PER CENT OF GDP
FDI INFLOW DURING 2014-23 WAS USD 596 BILLION, WHICH IS TWICE THE INFLOW DURING 2005-14.
UPLIFTMENT OF ‘GARIB’ (POOR), ‘MAHILAYEN’ (WOMEN), ‘YUVA’ (YOUTH) AND ‘ANNADATA’(FARMER) IS THE HIGHEST PRIORITY OF GOVERNMENT
A CORPUS OF RUPEES ONE LAKH CRORE WILL BE ESTABLISHED WITH
FIFTY-YEAR INTEREST FREE LOAN FOR YOUTH
SCHEME OF 50 YEAR INTEREST FREE LOAN FOR CAPEX TO STATES WILL BE CONTINUED THIS YEAR WITH TOTAL OUTLAY OF RS 1.3 LAKH CRORE.
GOVERNMENT IS WORKING WITH AN APPROACH TO DEVELOPMENT THAT IS ALL-ROUND, ALL-PERVASIVE AND ALL-INCLUSIVE (सर्वांगीण, सर्वस्पर्शी और सर्वसमावेशी)
THE BUDGET CONTAINES A NUMBER OF ANNOUNCEMENTS AND STRATEGIES INDICATING DIRECTIONS AND DEVELOPMENT APPROACH FOR MAKING INDIA VIKSIT BHARAT BY 2047
GOVERNMENT WILL PAY UTMOST ATTENTION TO MAKE THE EASTERN REGION AND ITS PEOPLE A POWERFUL DRIVER OF INDIA’S GROWTH
GOVERNMENT WILL FORM A HIGH-POWERED COMMITTEE FOR AN EXTENSIVE CONSIDERATION OF THE CHALLENGES ARISING FROM FAST POPULATION GROWTH AND DEMOGRAPHIC CHANGES
NO CHANGE PROPOSED IN TAX RATES IN THE INTERIM BUDGET
ABOUT ONE CRORE TAX PAYERS EXPECTED TO BENEFIT FROM WITHDRAWAL OF CERTAIN PETTY AND DISPUTED DIRECT TAX DEMANDS
GOVERNMENT TO LAY WHITE PAPER ON INDIAN ECONOMY NOW AND THEN
01 FEB 2024 12:55PM by PIB Delhi
PART-A SUMMARY
The Finance and Corporate Affairs Minister Smt Nirmala Sitharaman, while presenting the Interim Union Budget for 2024-2025 in Parliament today announced that the capital expenditure outlay for the next year is being increased by 11.1 per cent to Rs 11,11,111 crore, which would be 3.4 per cent of the GDP.
She said, this is in the wake of building on the massive tripling of the capital expenditure outlay in the past 4 years resulting in huge multiplier impact on economic growth and employment creation.
As per the First Advance Estimates of National Income of FY 2023-24, presented along with the Finance Minister’s speech, India’s Real GDP is projected to grow at 7.3 per cent. This is also in line with the upward revision in growth projections for FY2023-24 by the RBI (in its December 2023 Monetary Policy Committee meeting) from 6.5 per cent to 7 per cent, prompted by strong growth in Q2 of FY2023-24.
Indian economy has demonstrated resilience and maintained healthy macro-economic fundamentals, despite global economic challenges. The International Monetary Fund (IMF), in its World Economic Outlook (WEO), October 2023, has revised its growth projection for India for FY2023-24 upwards to 6.3 per cent from 6.1 per cent projected in July 2023. This reflects increasing global confidence in India’s economic prowess at a time when global growth projection for 2023 remains unchanged at 3 per cent.
As per the IMF, India is likely to become the third-largest economy in 2027 (in USD at market exchange rate) and it also estimated that India’s contribution to global growth will rise by 200 basis points in 5 years. Moreover, various international agencies such as the World Bank, the IMF, OECD and ADB project India to grow between 6.4 per cent, 6.3 per cent, 6.1 per cent and 6.7 per cent, respectively in 2024-25.
The Finance Minister stated that strong growth in economic activity has imparted buoyancy to revenue collections and pointed out that GST collection stood at ₹1.65 lakh crore in December 2023.This is the seventh-time that gross GST revenues have crossed ₹1.6 lakh crore benchmark.
She said, coming to 2024-25, the total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at Rs 30.80 and 47.66 lakh crore respectively. The tax receipts are estimated at Rs 26.02 lakh crore.
In a major announcement, the Finance Minister said, the scheme of fifty-year interest free loan for capital expenditure to states will be continued this year with total outlay of Rs1.3 lakh crore. A provision of seventy-five thousand crore rupees as fifty-year interest free loan is proposed this year to support the milestone-linked reforms of Viksit Bharat by the State Governments.
Referring to the fiscal consolidation, as announced in her Budget Speech for 2021-22, to reduce fiscal deficit below 4.5 per cent by 2025-26, Smt Sitharaman said, the fiscal deficit in
2024-25 is estimated to be 5.1 per cent of GDP, adhering to that path.
Similarly, the gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at Rs 14.13 and 11.75 lakh crore respectively and both will be less than that in 2023-24.
Pointing out at some of the bright spots of the economy, the Finance Minister informed that the Revised Estimate of the total receipts other than borrowings is Rs 27.56 lakh crore, of which the tax receipts are Rs 23.24 lakh crore. The Revised Estimate of the total expenditure is Rs 44.90 lakh crore. The revenue receipts at Rs 30.03 lakh crore are expected to be higher than the Budget Estimate, reflecting strong growth momentum and formalization in the economy.
Smt Sitharaman also stated that the gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at Rs14.13 and 11.75 lakh crore respectively and both will be less than that in 2023-24.
She announced that the FDI inflow during 2014-23 was USD 596 billion marking a golden era and this is twice the inflow during 2005-14.
For encouraging sustained foreign investment, we are negotiating bilateral investment treaties with our foreign partners, in the spirit of ‘first develop India’, the Finance Minister added
Smt Nirmala Sithraman said, Prime Minister Shri Narendra Modi firmly believes and focused on four major castes. They are, ‘Garib’ (Poor), ‘Mahilayen’ (Women), ‘Yuva’ (Youth) and ‘Annadata’(Farmer). She said, their needs, their aspirations, and their welfare are government’s highest priority, because the country progresses, when they progress.
Smt Nirmala Sitharaman elaborated that this government’s humane and inclusive approach to development is a marked and deliberate departure from the earlier approach of ‘provisioning up-to-village level’. Development programmes, in the last ten years, have targeted each and every household and individual, through ‘housing for all’, ‘hargharjal’, electricity for all, cooking gas for all, bank accounts and financial services for all, in record time, she added.
The Finance Minister stressed that this Government is working with an approach to development that is all-round, all-pervasive and all-inclusive (सर्वांगीण, सर्वस्पर्शी और सर्वसमावेशी). It covers all castes and people at all levels. She said, “We are working to make India a ‘Viksit Bharat’ by 2047. For achieving that goal, we need to improve people’s capability and empower them”.
She also pointed out, “Previously, social justice was mostly a political slogan. For our Government, social justice is an effective and necessary governance model”.
The Finance Minister announced amidst thumping of desks that the Indian economy has witnessed profound positive transformation in the last ten years and the people of India are looking ahead to the future with hope and optimism. She added, “Conditions were created for more opportunities for employment and entrepreneurship. The economy got a new vigour. The fruits of development started reaching the people at scale. The country got a new sense of purpose and hope”.
The Finance Minister informed that with the pursuit of ‘SabkakaSaath’ in these 10 years, the Government has assisted 25 crore people to get freedom from multi-dimensional poverty and the Government’s efforts are now getting synergized with energy and passion of such empowered people.
She informed that PM Mudra Yojana has sanctioned 43 crore loans aggregating to Rs 22.5 lakh crore for entrepreneurial aspirations. It may be mentioned that thirty crore Mudra Yojana loans have been given to women entrepreneurs.
The Interim Budget contains a number of announcements and strategies indicating directions and development approach for making India Viksit Bharat by 2047.
Making a slew of announcements, Smt Nirmala Sitharaman said, the Government will pay utmost attention to make the eastern region and its people a powerful driver of India’s growth, PM Awas Yojana (Grameen) is close to achieving the target of three crore houses and two crore more houses will be taken up in the next five years to meet the requirement arising from increase in the number of families. Similarly, through rooftop solarization, one crore households will be enabled to obtain up to 300 units free electricity every month.
Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana has benefitted 38 lakh farmers and generated 10 lakh employment. Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises Yojana has assisted 2.4 lakh SHGs and sixty thousand individuals with credit linkages.
Smt Nirmala Sitharaman announced that for our tech savvy youth, this will be a golden era, as a corpus of rupees one lakh crore will be established with
fifty-year interest free loan. She said, the corpus will provide long-term financing or refinancing with long tenors and low or nil interest rates. This will also encourage the private sector to scale up research and innovation significantly in sunrise domains, she added
For Railways, three major economic railway corridor programmes will be implemented-energy, mineral and cement corridors, port connectivity corridors, and high traffic density corridors. Moreover, forty thousand normal rail bogies will be converted to the Vande Bharat standards to enhance safety, convenience and comfort of passengers.
On Aviation Sector, the number of airports have doubled to 149 and today five hundred and seventeen new routes are carrying 1.3 crore passengers. Indian carriers have pro-actively placed orders for over 1000 new aircrafts.
Smt Nirmala Sitharaman announced that the Government will form a high-powered committee for an extensive consideration of the challenges arising from fast population growth and demographic changes and the committee will be mandated to make recommendations for addressing these challenges comprehensively in relation to the goal of ‘Viksit Bharat’.
The Finance Minister pointed out that Prime Minister in his Independence Day address to the nation, in the 75th year of our Republic said, “we commit ourselves to national development, with new inspirations, new consciousness, new resolutions, as the country opens up immense possibilities and opportunities”. It is our ‘KartavyaKaal’. She said, “Every challenge of the pre-2014 era was overcome through our economic management and our governance and these have placed the country on a resolute path of sustained high growth”.
Smt Nirmala Sitharaman emphasized, “This has been possible through our right policies, true intentions, and appropriate decisions. In the full budget in July, our Government will present a detailed roadmap for our pursuit of ‘Viksit Bharat’.
PART-B SUMMARY
No change relating to taxation has been proposed in the Interim Budget. The same rates for direct taxes and indirect taxes, including import duties, have been retained. However, to provide continuity in taxation, certain tax benefits to Start-Ups and investments made by sovereign wealth or pension funds as also tax exemptions on certain income of some IFC units have been extended by one year up to 31st March, 2025.
Withdrawal of Outstanding direct tax demands
Smt. Sitharaman made an announcement to improve tax payer services which is in line with the government’s vision to improve ease of living and ease of doing business. There are a large number of petty, non-verified, non-reconciled or disputed direct tax demands, many of them dating as far back as the year 1962, which continue to remain on the books, causing anxiety to honest tax payers and hindering refunds of subsequent years. The Interim Budget proposes to withdraw such outstanding direct tax demands up to Rs. 25000/- pertaining to the period up to financial year 2009-10 and up to Rs. 10,000/- for financial years 2010-11 to 2014-15. This is expected to benefit about a crore tax payers.
Direct tax collections trebled
Appreciating the tax payers for their support, Smt. Sitharaman said that over the last 10 years the direct tax collections have more than trebled and the return filers swelled to 2.4 times. She highlighted the fact the Government has reduced and rationalised the tax rates due to which under the new tax regime there is no tax liability for tax payers with income up to Rs. 7 lakh. She also mentioned about increase in threshold for presumptive taxation for retail businesses as well as professionals. The Minister also mentioned about decrease in corporate tax rates for existing domestic companies from 30% to 22%, and for certain new manufacturing companies to 15%. In her Interim Budget speech, the Minister said that in the last 5 years the Government’s focus has been to improve tax-payer services which has led to transformation of age-old jurisdiction-based assessment system, and filing of tax returns has been made simpler and easier. Average processing time of returns has been reduced from 93 days in the year 2013-14 to a mere ten days this year, thereby making refunds faster, she added.
GST reduced compliance burden
On indirect taxes, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that GST has reduced the compliance burden on trade and industry by unifying the highly fragmented indirect tax regime in India. Mentioning about a recent survey conducted by a leading consulting firm, she said that 94% of industry leaders view the transition to GST as largely positive. In her Interim Budget speech, the Minister highlighted the fact that tax base of GST has more than doubled and average monthly gross GST collection has almost doubled to Rs. 1.66 lakh crore this year. States too have benefited. States’ SGST revenue, including compensation released to states, in the post-GST period of 2017-18 to 2022-23, has achieved a buoyancy of 1.22. The Minister said that the biggest beneficiaries are the consumers as reduction in logistics cost and taxes have brought down prices of most goods and services. Mentioning about a number of steps taken in customs to facilitate international trade, Smt. Sitharaman said the import release time declined by 47 per cent to 71 hours at Inland Container Depots, by 28 per cent to 44 hours at air cargo complexes and by 27 per cent to 85 hours at sea ports, over the last four years since 2019.
Laying of White Paper
On the status of Indian economy, the Union Minister said that in 2014 the responsibility to mend the economy step by step and to put the Governance systems in order was enormous, which she said was done by the Government sucessfully following its strong belief of ‘nation-first’. She assured that the crisis of those years has been overcome and economy has been put firmly on a high sustainable growth path with all-round development. She announced that the Government will come out with a white paper, on ‘where we were then till 2014 and where we are now, only for the purpose of drawing lessons from the mismanagement of those years’.