Ministry of Law and Justice
Vice-President to inaugurate 'Hamara Samvidhan, Hamara Samman' campaign tomorrow to commemorate the 75th Year of India as Republic
Campaign aims to reaffirm our collective commitment to the principles enshrined in the Constitution of India
Nyay Setu to be launched to provide a unified legal interface for legal information, legal advice and legal assistance
Event to also witness the release of the achievement booklet of Scheme on Access to Justice ‘DISHA’,
Under DISHA scheme Tele Law Programme has connected 67 lakh+ citizens for pre-litigation advice through the use of Tele-Law Citizens Mobile App and via 2.5 lakh Common Service Centers (CSC) situated in 36 States and UTs in the country
Bhashini and IGNOU to formalize their collaboration with Department of Justice
23 JAN 2024 9:25AM by PIB Delhi
The Vice-President, Shri Jagdeep Dhankhar will inaugurate a year long pan India campaign 'Hamara Samvidhan, Hamara Samman' to commemorate the 75th Year of India as Republic, tomorrow i.e. 24th January, 2024 at Dr Ambedkar International Centre. The campaign aims to reaffirm our collective commitment to the principles enshrined in the Constitution of India and celebrate the shared values that bind our nation. This nationwide initiative envisage to instill a sense of pride and responsibility to uphold the ideals outlined in the constitutional framework. It will also give opportunity to every citizen to participate in various ways, empower them to contribute in meaningful way in our democratic journey. Some of the themes to be covered during the Campaign include:-
Sabko Nyay –Har Ghar Nyaya aims to connect the villagers through the Village Level Entrepreneurs of the Common Service Centers and exalt them to read Sabko Nyay pledge; ‘Nyaya Sahayaks’ which will spearhead awareness about the various citizen- centric legal services to the masses, at their door steps across aspirational blocks and districts. At the State/UT level, Nyaya Seva Mela would be organized which would serve as platforms for individuals to seek guidance, information and support on various legal as well as other services and schemes of the government.
Another activity naming Nav Bharat Nav Sankalp aims to encourage the masses to embrace the resolutions of Panch Pran by reading the Panch Pran Pledge. The citizens would get the opportunity to showcase their talent and creativity by participating in Panch Pran Rangotsav (Poster Making competition); Panch Pran Anubhav (Reel/Video making competition). The citizens will also get the chance to test their knowledge on Constitution in engaging way. The activities would be hosted at the My Gov platform.
The third activity Vidhi Jagriti Abhiyan aims to involve the students to carry the message Panch Pran in the villages adopted by the Law colleges, under the Pro Bono Club scheme. It aims to disseminate the legal information of the rights responsibilities and entitlements in very engaging, entertaining and memorable way. It also aims to touch the vulnerable sections of society through Gram Vidhi Chetna, Vanchit Varg Samman, and Nari Bhagidari initiatives.
During the Event, Nyaya Setu will be launched which is a significant and transformative step that aims to extend and expand the reach of legal services till the last mile. It will provide a unified legal interface for legal information, legal advice and legal assistance and thus enable a more inclusive and just society.
The Event will also witness the release of the achievement booklet of the Scheme on Access to Justice ‘Designing Innovative Solutions for Holistic Access to Justice’ (DISHA). Under DISHA scheme Tele Law Programme has connected 67 lakh+ citizens for pre-litigation advice through the use of Tele-Law Citizens Mobile App and via 2.5 lakh Common Service Centers (CSC) situated in 36 States and UTs in the country. The Nyaya Bandhu (Pro Bono Legal Services) Programme aims to decentralize and create a dispensation framework for the Pro Bono Legal Services programme. It has created a network of 10,000+ of Probono advocates across 24 Bar Councils, created Nyaya Bandhu Panels in 25 High Courts and constituted Pro Bono Clubs across 89 Law schools in the country. In addition to this, more than 7 lakh beneficiaries have been sensitized and made aware on their legal rights and duties and entitlements through webinars and legal literacy programmes being implemented through support of 14 agencies across the country.
Simultaneously, the event will also bring together representatives from Bhashini and IGNOU to formalize their collaboration with Department of Justice. The partnership with Bhashini would break the barriers of language in accessibility to justice. The solutions of Bhashini have already been embedded in the Nyay Setu – Tele Facilitation of legal services. The partnership with IGNOU will open the opportunity for Paralegals to acquire certifications in diverse field of laws, enhance their educational opportunities and increase their skills and employability across different sectors of legal assistance and support.
The dignitaries who will grace the event include Minister of State(I/C) for Law and Justice Shri Arjun Ram Meghwal and Attorney General of India, Shri R. Venkatramani as Guest of Honour.
650+ Tele-Law functionaries from Common Service Centres across the country, students and faculty of the Pro Bono Law colleges will attend this event. This momentous inauguration event will conclude with the key note address by the Vice-President.
The Campaign 'Hamara Samvidhan, Hamara Samman' is being undertaken by Department of Justice, Ministry of Law and Justice, Government of India.

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
উপ-রাস্ত্রপতিনা ভারতনা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক ওইখিবগী চহি 75 শুরকপগী পালন তৌনবা হয়েং ‘হমারা সম্বিধান, হমারা সম্মান’ কেম্পেন হৌদোক্কনি
কেম্পেন অসিনা ভারতকী সম্বিধানদা পীরিবা প্রিন্সিপলশিং অসি ঙাক্না চৎপগী ঐখোয়গী অপুনবা ফিরেপ অদু নৌনা লৌনবা পান্দম থম্মি
লিগেল ইনফোর্মেসন, লিগেল এদভাইস অমসুং লিগেল এসিস্তেন্সকীদমক য়ুনিফাইদ লিগেল ইন্তরফেস অমা পীনবা ন্যায় সেতু লোঞ্চ তৌগনি
স্কিম ওন এক্সেস তু জস্তিস ‘DISHA’গী মাইপাকপগী বুকলেৎ ফোঙবসু থৌরম অসিদা উবা ফংগনি
DISHA স্কিমগী মখাদা তেলি লো প্রোগ্রামনা তেলি-লো সিতিজেন্স মোবাইল এপ শীজিন্নবগী খুত্থাংদা অমসুং লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং UT 36তা লৈরিবা কম্মন সর্ভিস সেন্তর (CSC) লাখ 2.5গী থোংদা প্রি-লিতিগেসন এদভাইসকীদমক প্রজা লাখ 67+ কন্নেক্ত তৌখি
ভাশিনি অমসুং IGNOUনা দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিস্কা লোয়ননা মখোয়গী কোল্লাবোরেসন অসি ফোর্মেলাইজ তৌরগনি
23 JAN 2024 9:25AM by PIB Imphal
দা. অম্বেদকর ইন্তরনেস্নেল সেন্তরদা হয়েং হায়বদি জনুৱারী 24, 2024দা ভারতনা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক ওইরকপা চহি 75শুরকপা অসি পালন তৌনবগীদমক চহি অমা শাংবা পেন ইন্দিয়া কেম্পেন ‘হমারা সম্বিধান, হমারা সম্মান’ হৌদোককনি। কেম্পেন অসিনা ভারতকী সম্বিধান্দা য়াওরিবা প্রিন্সিপলশিং অসি ঐখোয়না পুন্না ঙাক্নবগী ফিরেপ নৌনা লৌনবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসি অমত্তা ওইনা থম্মিবা মান্নবা ৱাখল্লোনশিং অসি ঙাক্না চৎনবা পান্দম থমখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা চত্থগদবা ইনিসিএতিব অসিনা কন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক্তা য়াওরিবা ৱাখল্লোনশিং অসি ঙাক্নবা চাউথোকচাবা অমসুং থৌদাং খঙবগী ৱাখল্লোন অমা পোকহন্নবা পান্দম থম্মি। মসিনা প্রজা খুদিংমক্তা তোঙান-তোঙানবা মওংশিংদা শরুক য়ানবা খুদোংচাবা পীগনি, ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক খোঙচৎতা কান্নবা মওংদা শরুক তম্নবা মখোয়বু শক্তি পীগনি। কেম্পেন মনুংদা কোনশিনগদবা থিম খরা অদুদা য়াওরিবশিংদি:-
সবকো ন্যায় – হর ঘর ন্যায়না কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিংগী ভিলেজ লেবেল ওন্তপ্রিনোরশিংগী খুত্থাংদা খুঞ্জাশিং কন্নেক্ত তৌনবা অমসুং মখোয়বু সবকো ন্যায় ৱাশক শকহন্নবা থৌগৎনবা পান্দম থম্মি; ‘ন্যায়া সহায়ক্স’ মসিনা এস্পিরেস্নেল ব্লোকশিং অমসুং দিস্ত্রিক্তশিংদা মখোয়গী থোংজিলদা মীয়ামদা তোঙান-তোঙানবা সিতিজেন-সেন্ত্রিল লিগেল সর্ভিসশিংগী মরমদা এৱের্নেস পীবদা মাংজিল থাগনি রাজ্য/UTগী থাক্তা ন্যায়া সেবস মেলা পাঙথোক্কনি মসিনা মীয়ামীদমক তোঙান-তোঙানবা লিগেল লোয়ননা সরকারগী অতৈ সর্ভিস অমসুং স্কিমশিংদা পাউতাক, ইপাউ অমসুং সপ্পোর্ত তৌনবা ফম্পাক ওইরগনি।
নব ভারত নব সঙ্কল্প কৌবা অতোপ্পা এক্তিবিতী অসিনা পঞ্চ প্রানগী ৱাশক অদু শকহন্দুনা পঞ্চ প্রানগী ফিরেপ লৌনবা মীয়ামবু পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থমখি। প্রজাশিংনা পঞ্চ প্রান রঙ্গোৎসব(পোস্তর মেকিং কম্পিতিসন); পঞ্চ প্রান অনুভাব (রীল/ভিদিও মেকিং কম্পিতিসন)দা শরুক য়াদুনা মখোয়গী তেলেন্ত অমসুং ক্রিএতিবিতী উৎনবা খুদোংচাবা ফংগনি। প্রজাশিংনা নুংঙাইরবা মওংদা সম্বিধানগী মরমদা মখোয়গী লৌশিং চাংয়েং তৌনবা খুদোংচাবা ফংগনি। এক্তিবিতী অসি মাই গোব প্লেৎফোর্মদা তৌগনি।
অহুমশুবা এক্তিবিতী বিধি জগ্রিতি অভিয়ান্না প্রো বোনো ক্লব স্কিমগী মখাদা লো কোলেজশিংনা এদোপ্ত তৌবা খুঙ্গংশিংদা পঞ্চ প্রানগী পাউজেল পুদুনা চৎনবা মহৈরোয়শিং য়াওহন্নবা পান্দম থম্মি। মসিনা য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং কাওঙমদবা মওংদা অচুম্বা থৌদাংশিং অমসুং ফংফম থোকপশিংগী লিগেল ইনফোর্মেসন পীনবা পান্দম থমখি। মসিনা গ্রাম বিধি চেৎনা, ভঞ্চিৎ ভার্গ সম্মান, অমসুং নারী ভাগিদারী ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিং য়ৌশিন্নবা পান্দমসু থম্মি।
থৌরম অসিদা ন্যায় সেতু লোঞ্চ তৌগনি, মসি লাস্ত মাইল ফাওবা লিগেল সর্ভিসেস য়ৌহন্নবা পাকথোক চাউথোক্নবা পান্দম থম্মিবা অচৌবা অমসুং অওনবা পুরক্কদবা খোঙথাং অমনি। মসিনা লিগেল ইনফোর্মেসন, লিগেল এদভাইস অমসুং লিগেল এসিস্তেন্সকীদমক য়ুনিফাইদ লিগেল ইন্তরফেস অমা পীগনি অমসুং হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং অচুম্বা লৈবা খুন্নাই অমা ওইহনবা ঙমগনি।
থৌরম অসিদা স্কিম ওন এক্সেস তু জস্তিস ‘দিজাইনিং ইন্নোভেতিব সোল্যুসন্স ফোর হোলিস্তিক এক্সেস তু জস্তিস’ (DISHA)গী মাইপাকপগী বুকলেৎসু ফোঙগনি। DISHA স্কিমগী মখাদা তেলি লো প্রোগ্রামনা তেলি-লো সিতিজেন্স মোবাইল এপ শীজিন্নবগী খুত্থাংদা অমসুং লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং UT 36তা লৈরিবা কম্মন সর্ভিস সেন্তর (CSC) লাখ 2.5গী থোংদা প্রি-লিতিগেসন এদভাইসকীদমক প্রজা লাখ 67+ কন্নেক্ত তৌখি। ন্যায় বন্ধু (প্রো বোনো লিগেল সর্ভিসেস) প্রোগ্রামনা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌনবা অমসুং প্রো বোনো লিগেল সর্ভিসেসকী দিস্পেন্সেসন ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা পান্দম থমখি। মসিনা বার কাউন্সিল 24দা প্রোবোনো এদভোকেৎ 10,000+কী নেৎৱার্ক অমা শেমখি, হায় কোর্ত 25দা ন্যায়া বন্ধু পেনেলশিং শেমখি অমসুং লৈবাক অসিগী লো স্কুল 89দা প্রো বোনো ক্লব শেমখি। মসিগী মথক্তা বেনিফিসরী লাখ 7 হেন্না সেন্সিতাইজ তৌখি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা এজেন্সী 14গী সপ্পোর্তকী খুত্থাংদা ৱেবিনারশিং অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা লিগেল লিতরেসী প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী লিগেল রাইৎ অমসুং দ্যুতীশিং অমদি এনতাইলমেন্তশিংগী মরমদা খঙহনখি।
মসিগা লোয়ননা দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসকা লোয়ননা মখোয়গী কোল্লাবোরেসন ফোর্মেলাইজ তৌনবা ভাশিনি অমসুং IGNOUদগী মীহুৎশিং পুনশিনগনি। ভাশিনিগা লোয়ননা চুংশিন্নবা অসিনা জস্তিস ফংহনবদা এক্সেসিবিলিতীদা লোলগী পলশিং লৈহল্লোই। ভাশিনিগী সোল্যুসনশিং অসি ন্যায় সেতু- তেলি ফেসিলিতেসন ওফ লিগেল সর্ভিসেস্তা হান্নদগী এম্বেদ তৌখ্রে। IGNOUগা লোয়ননা পার্তনরশিপ তৌবা অসিনা লোগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা সর্তিফিকেসনশিং ফংনবা পেরালিগেলশিংগীদমক খুদোংচাবা পীরগনি, মখোয়গী এজুকেস্নেল ওপুরচুনিতীশিং হেনগৎহনগনি অমসুং লিগেল এসিস্তেন্স অমসুং সপ্পোর্তকী তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা মখোয়গী স্কিলশিং অমসুং এমপ্লোয়েবিলিতী হেনগৎহনগনি।
থৌরম অসিদা লেংশিনগদবা মশক নাইবা মীওইশিংদা লো অমসুং জস্তিসকী রাজ্য মন্ত্রী (I/C), শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱল অমসুং ভারতকী এতোর্নী জেনরেল, শ্রী আর বেঙ্কাত্রামানিনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াগনি
লৈবাক শিনবা থুংবদগী কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিংদগী তেলি-লো ফঙ্কসনরী 650+, প্রো বোনো লো কোলেজকী মহৈরোয়শিং অমসুং ফেকলতীনা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। অচৌবা হৌদোকপগী থৌরম অসি উপ রাস্ত্রপতিনা মরু ওইবা ৱারোল পীদুনা লোইশিনগনি।
কেম্পেন ‘হমারা সম্বিধান, হমারা সম্মান’ অসি ভারত সরকারগী লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা পাঙথোকপনি।