Prime Minister's Office
PM participates in Viksit Bharat Sankalp Yatra (Urban) in Varanasi, Uttar Pradesh
“Beneficiaries need not run around the government. The government must reach out to the beneficiaries instead”
“Viksit Bharat Sankalp Yatra is an examination for me. I want to hear from the people if desired results have been achieved”
“Successful schemes create a sense of ownership among the citizens”
“Once the seeds of Viksit Bharat are sown, the result of the next 25 years will be reaped by our future generations”
“Viksit Bharat, path to getting rid of all difficulties”
17 DEC 2023 6:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Viksit Bharat Sankalp Yatra in Varanasi, Uttar Pradesh today. Shri Modi took a walkthrough of the stalls and visited the Viksit Bharat Yatra Van and Quiz event. The Prime Minister also interacted with beneficiaries of various government schemes and also addressed them on the occasion. During the program, the Viksit Bharat Sankalp Oath was also administered.
Addressing the gathering, the Prime Minister acknowledged the participation of all Members of Parliament in the Viksit Bharat Sankalp Yatra in their respective constituencies across India and said that he is taking part in VBSY in Varanasi as a Parliamentarian and a ‘Sevak’ of the city. Prime Minister Modi underlined the need to ensure the delivery of government schemes to the deserved beneficiaries in a time-bound manner and without hassle and said, “Beneficiaries need not run around the government. The government must reach out to the beneficiaries instead.” Informing that 4 crore families have been handed pucca homes under PMAY, Shri Modi pointed out the need for saturation of any schemes and emphasized the need to reach out to the people who have been left behind. The Prime Minister said that VBSY aims to record the experience of the beneficiaries while including those who have been left behind so far. “Viksit Bharat Sankalp Yatra is an examination for me”, the Prime Minister said, adding that he wants to hear from the people if the desired results have been achieved. Recalling his interaction with the beneficiaries a while ago, the Prime Minister mentioned the benefits of schemes like Ayushman Bharat and Ayushman Cards. Highlighting the impact of positive work on the officers who are implementing the government schemes on the ground level, Shri Modi said that it gives them a renewed sense of enthusiasm and contentment. “Impact of implementation of government schemes on the ground unlocks a new dimension of happiness in the government employees, and it is being made possible by Viksit Bharat Sankalp Yatra”, the Prime Minister said.
The Prime Minister expressed satisfaction and elaborated on the transformative power of knowing the impact of the schemes firsthand. He said that knowing that the schemes are ridding kitchens of smoke, pucca houses infusing new confidence, the poor section feeling empowered and reduction in the differences between rich and poor are all sources of great satisfaction.
Prime Minister Modi said that successful schemes create a sense of ownership among the citizens. A person who gets a loan and other facilities feels that this is his country, his railways, his office, his hospital. When this feeling of ownership arises, the desire to do something for the nation also arises, PM Modi said. This will instill confidence among the people for a better future for the coming generations.
Prime Minister Modi recalled the time before independence when every action initiated in the country was for the common goal of achieving an independent India. “Every citizen was contributing towards independence in their way”, the Prime Minister said acknowledging that it created an atmosphere of unity which ultimately led to the Britshers leaving India. The Prime Minister emphasized inculcating a similar vision to fulfill the resolve of a Viksit Bharat and taking the nation forward with respect for every individual. “Once the seeds of Viksit Bharat are sown, the result of the next 25 years will be reaped by our future generations”, he said, “Every Indian needs this mindset and resolve today.”
He said that the Viksit Bharat Sankalp Yatra is a national endeavour, not a work of any political party, a sacred duty. People should directly participate in this. “If one is satisfied just by reading about it in the newspapers, he is losing out on something important”, said the Prime Minister. He also expressed personal satisfaction to be able to attend various facets of the Yatra.
He asked beneficiaries and citizens to actively propagate the word about the Yatra as ‘positivity begets positive atmosphere”, he said. Calling VBSY a grand resolution, the Prime Minister exhorted it to be realized through ‘Sabka Prayas’. He concluded that a Viksit Bharat that will be financially strong will address and resolve all the problems of its citizens. “The path of getting rid of all difficulties passes through the resolution of Viksit Bharat. I assure the people of Kashi that as your representative and for the national responsibility given by you, I will not spare any efforts”, he concluded.
The Prime Minister was accompanied by the Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣାସୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ସହରୀ)ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
“ହିତାଧିକାରୀ ସରକାରଭ୍କ ପଛରେ ଗୋଡ଼ାଇବା ଅନାବଶ୍ୟକ । ବରଂ ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚôବେ”
“ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ମୋ ପାଇଁ ଗୋଟେ ପରୀକ୍ଷା । ଯଦି ଆକାଂକ୍ଷିତ ଫଳାଫଳ ଓ ସଫଳତା ହାସଲ ହୋଇଛି ମୁଁ ତାହା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରୁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହେଁ”
“ସଫଳ ଯୋଜନା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାଲିକାନାସତ୍ତ୍ୱ ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରେ”
“ଯଦି ବିକଶିତ ଭାରତର ମଞ୍ଜି ବୁଣାଯାଏ, ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭବିଷ୍ୟତପିଢ଼ି ତା’ର ଫସଲ ଅମଳ କରିବେ”
“ବିକଶିତ ଭାରତ ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ପଥ”
17 DEC 2023 6:03PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣାସୀ ଠାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାର ମଣ୍ଡପଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଲି ଦେଖିବା ସହ ଏହାର ବାହନ ଓ କ୍ରୁଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତା ବିନିମୟ କରିବା ସହ ଉଦବୋଧନ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଳରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଶପଥ ପାଠ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ଭିବିଏସୱାଇ)ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଜଣେ ସାଂସଦ ଓ ନଗରୀର ସେବକ ଭାବେ ବାରାଣାସୀ ଆସିଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସମୟାନୁସାରେ ପହଞ୍ଚôବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବା ଦରକାର ଓ ଏଥିରେ କେହି ହଇରାଣ ହରକତ ହେବା ଅନୁଚିତ ବୋଲି କହି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସରକାରଙ୍କ ପଛରେ ଗୋଡ଼ାଇବା ଅନୁଚିତ, ବରଂ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ନିଶ୍ଚୟ ପହଞ୍ଚôବ ।” ପିଏମ୍ଏୱାଇର ଅଧୀନରେ ଦେଶର ଚାରିକୋଟି ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରକାଶ କରି ଯେକୌଣସି ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତାରୁ ବାକି ରହିଯାଇଥିବା ଅବଶିଷ୍ଟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚôବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ରେକର୍ଡ କରିବା ସହ ପଛରେ ରହିଯାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରିବା ହେଉଛି ଭିବିଏସୱାଇର ଲକ୍ଷ୍ୟ । “ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷା” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକୃତରେ ଜନସାଧାରଣ ଏହାର ଆକାଂକ୍ଷିତ ଫଳ ପାଉଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ତାହା ଜନତାଙ୍କ ପାଖରୁ ତାହା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା କଥାବାର୍ତ୍ତାକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଓ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ କଥା ସେ କହିଥିଲେ । ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଥିବା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଭାବ ସେମାନଙ୍କୁ ବାରବାର ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଥିବା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି ଓ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଯୋଗୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହେଉଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁ କ୍ଷମତାର କିପରି ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଘଟୁଛି ତାହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ରୋଷେଇ ଘରକୁ ଧୂଅାଁମୁକ୍ତ କରିବା, ପକ୍କା ଘର ଯୋଗୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି, ଗରୀବମାନେ ସଶକ୍ତ ନିଜକୁ ମନେ କରିବା ଓ ଧନୀ-ଗରିବଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ହ୍ରାସ ଇତ୍ୟାଦି ବିରାଟ ସନ୍ତୋଷର ଉତ୍ସ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସଫଳ ଯୋଜନା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମାଲିକାନାସତ୍ତ୍ୱ ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟିକରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଯେଉଁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଋଣ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଏ ସେ ଏ ଦେଶର ବୋଲି ତାହାର ଏକ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ । ତା’ର ରେଳବାଇ, ତା’ର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ତାହାର ହସ୍ପିଟାଲ କିଛିଟା ଏହିପରି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ମାଲିକାନାସତ୍ତ୍ୱ ଭାବନା ବୃଦ୍ଧିପାଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବା ପାଇଁ ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଏହା ଭାବୀ ବଂଶଧରମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କଛି କରିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବ ଦିନଗୁଡ଼ିକର ସ୍ମରଣ କରି ସେତେବେଳେ ଦେଶ ପାଇଁ ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା ତାହାର ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜର ସ୍ୱଭାବ ସୁଲଭ ଢଙ୍ଗରେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଅବଦାନ ରଖିଥିଲେ” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଏକତାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରି ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଛାଡ଼ିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା । ଦେଶକୁ ଆଗକୁ କଢ଼େଇ ନେବା ଓ ସଂକଳ୍ପ ସାକାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିକଶିତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ଏକ ଅଭିଯାନ । ଥରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ମଞ୍ଜି ବୁଣାଗଲେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଏହାର ଫସଲ ଅମଳ କରିବେ ।” “ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ସଂକଳ୍ପ ତାହା ହିଁ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହେଉଛି ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସ, ଏହା କୌଣସି ରାଜନୀତିକ ଦଳର ନୁହଁ, ଏ ପବିତ୍ର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ଜନସାଧାରଣ ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଦରକାର । “ଯଦି ଜଣେ କେବଳ ଖବରକାଗଜ ପଢ଼ି ଏଥିନେଇ ସନ୍ତୋଷ ଲାଭ କରେ, ବୁଝିବାକୁ ହେବ ଯେ ସେ କିଛି ଗୋଟେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟକୁ ଅଣଦେଖା କରୁଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଯାତ୍ରାରେ ବିଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଯୋଗଦେଇ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ସେ ହିତାଧିକାରୀ ଓ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସକାରାତ୍ମକ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରଚାର କରିବାକୁ କହି ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟିକରେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଭିବିଏସୱାଇକୁ ଏକ ଭବ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ସବକା ପ୍ରୟାସ ଜରିଆରେ ସାକାର ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଜଭୁତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିକଶିତ ଭାରତ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିପାରିବେ । “ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନରୁ ମୁକ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଜରିଆରେ ମିଳିପାରିବ । ମୁଁ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଓ ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଯାହା ଆପଣମାନେ ମୋ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ସେଥିରେ ମୁଁ କୌଣସି ଅବହେଳା କରିବି ନାହିଁ” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।