Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Surat Diamond Bourse, Gujarat
17 DEC 2023 4:03PM by PIB Delhi
The Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, local MP Shri C R Patil ji, my Cabinet colleagues, all the well-known faces of the country's diamond industry, other dignitaries, ladies and gentlemen, Namaskar!
Surat holds its own significance. Surat's powerful history; its escalating present; and its vision of the future- that is what is Surat! And it is my belief that no one ever leaves any stone unturned in such (development) work. So, a person of Surat may be in a hurry in every field, but he has the patience to stand in a queue for half an hour outside a food stall. For example, it wouldn't matter even if it rained heavily and there's knee-deep water; a Surati would still line up outside a pakoda stall. On Sharad Purnima, Chandi Padwa, everyone goes to the rooftop but my Surati eats ghari (sweets) with his family on the footpath. And he does not go anywhere nearby but roams every nook and corner of the world. I still remember about 40-45 years ago, someone from Saurashtra had visited Surat. So, I asked that friend from Saurashtra - how are you liking Surat? He said, 'there is a lot of difference between Surat and Kathiawar'. So, I am talking about 40-45 years ago. He gave me an example, saying that in Kathiawar, if a motorcycle collides with another vehicle, it would turn into an ugly fight. But in Surat, the people involved would say, 'it was the fault of both sides. So let's drop this issue now'. There is a vast difference.
Friends,
Today another diamond has been added to the grandeur of Surat city. And it is the best in the world. And this diamond outshines some of the world's biggest buildings. And a short while ago, Vallabh Bhai, Lalji Bhai were conveying their views with complete humility. And perhaps the reason behind the success of such a huge mission is their humility, and their nature of taking everyone along. I cannot congratulate them enough. Vallabhbhai said, 'I have been given only five minutes'. But Vallabh Bhai, you are associated with 'Kiran'. And a ray has the ability to understand the entire sun. And so, even five minutes help us get acquainted with your immense power!
Now if anyone in the world mentions Diamond Burse, then Surat as well as Bharat will also be talked about. Surat Diamond Bursa showcases the power of Indian design, Indian designers, Indian materials and Indian concepts. This building is a symbol of the new potential and new determination of the new Bharat. I congratulate the diamond industry, Surat, Gujarat and the entire country for the Surat Diamond Bourse.
I managed to see only a part of it because I didn't want you all to wait for me for too long. But since they are old friends, I keep telling them something or the other. I said, invite the advocates of environmental protection and show them what green building is! Secondly, I said, ask the students of architecture and structure engineering from all over the country to come and study how buildings are constructed in a modern form. And I also said that people who work in the field of landscape should also be invited to see how landscaping should be done and what the concept of Panchatattva (5 elements) is.
Friends,
Today the people of Surat, the traders and businessmen here are receiving two more gifts. The new terminal of Surat Airport has been inaugurated today itself. And secondly the Surat Airport has got the status of an International Airport. The years-old demand of the Suratis has been fulfilled today. And I remember when I used to come here before, the bus station looked far better than the airport of Surat. The airport looked like a small hut. But today we have touched great heights and it depicts the power of Surat.
The flight from Surat to Dubai is starting from today, and very soon the flight to Hong Kong will also start. And because the airport of Surat has been built, there are now 3 international airports in Gujarat. Apart from diamonds, every sector here including textile industry, tourism industry, education and skills industry will benefit from this. I congratulate the people of Surat and the people of Gujarat for this wonderful terminal and international airport.
My family members,
There is no need for me to express in words the deep affection I have for the city of Surat, because you people know it very well. Surat has taught me a lot. And Surat has taught us that when everyone makes efforts, we can face even the greatest challenges. There is something about the soil of Surat itself, which makes it different from everything else. And the capability of the people of Surat is simply unparalleled.
We all know how much the journey of Surat city has been full of ups and downs. The British too first came to Surat after seeing the splendour of this place. Once upon a time, the world's largest ships were built in Surat only. There were several major crises in the history of Surat, but the people of Surat together faced each and every one of those. It is said that, there was a time when the ship flags of 84 countries used to flutter here. And today Mathur Bhai was saying that now flags of 125 countries are going to flutter here.
Sometimes Surat was under the influence of some serious diseases; sometimes there used to be floods in Tapi. I have closely seen that period when various kinds of negativity were spread and the spirit of Surat was challenged. But I was confident that Surat would not only emerge from the crisis but would also make its place in the world with new strength. And today, this city is among the top 10 fastest growing cities in the world.
Street food of Surat, cleanliness in Surat, skill development work in Surat, everything has been wonderful! Surat was once known as Sun City. The people here made it a diamond city and a silk city with their hard work, and strength. You all worked harder and Surat became a bridge city. Today Surat is a dream city for lakhs of youngsters. And now Surat is also progressing in the field of IT. It is historic in itself for this modernizing Surat to get such a huge building in the form of Diamond Burse.
Friends,
Nowadays you all must be hearing a lot about Modi's guarantee. After the recent election results, this topic of discussion has grown even further. But the people of Surat have known about Modi's guarantee since long ago. The hardworking people here have seen Modi's guarantee turning into reality. And this Surat Diamond Burse is also an example of this guarantee.
I still remember how all my friends like you used to tell me about your problems years ago. Here there is a whole community of lakhs of people associated with small or big businesses and artisans associated with the diamond businesses. But one of their major problems was that they had to travel long distances for every other thing. If one had to go abroad to check and buy raw diamonds, there were obstacles in that too. Supply and value chain issues affected the entire business. Friends associated with the diamond industry repeatedly asked me to solve these problems.
In this background, the World Diamond Conference was held in Delhi in 2014. And that's when I announced setting up a special notified zone for the diamond sector. This paved the way for realizing the dream of Surat Diamond Burse. We also made amendments in the law. Now a massive centre of international trade is ready in the form of Surat Diamond Bourse. Be it raw diamond, polished diamond, lab grown diamond or ready-made jewellery, today every type of business has become possible under one roof. Be it a worker, an artisan, or a businessman, Surat Diamond Bourse is a one stop centre for everyone.
There are facilities for international banking and secure vaults. There is a jewellery mall for retail jewellery business. Surat's diamond industry is already providing employment to more than 8 lakh people. Now 1.5 lakh new people are going to get jobs due to the Surat Diamond Bourse as well. I would like to praise all of you associated with the diamond business who have worked day and night to take this industry to new heights.
Friends,
Surat has given a lot to Gujarat and the country, but Surat has much more potential than this. According to me, this is the beginning; we have to move further. You all know that in the last 10 years, Bharat has risen from the 10th position to the 5th position in the world. And now Modi has given a guarantee to the country that in his third innings, Bharat will definitely be included in the top three economies of the world.
The government has also set a target for the coming 25 years. Be it a target of 5 trillion dollars, or a target of 10 trillion dollars, we are working on these. We are also working to take the country's exports to record highs. In such a scenario, the responsibility of Surat, and especially of Surat's diamond industry, has increased manifold. All the stalwarts of Surat are present here. Surat city should also set a target as to how to further increase its participation in the country's growing exports.
This is both a challenge and an opportunity for the diamond, gems and jewellery sectors. Currently, Bharat is far ahead in the export of diamond jewellery. We are also leaders in Silver Cut Diamonds and Lab Grown Diamonds. But if we talk about the entire gems & jewellery sector, Bharat's share in the world's total exports is only 3.5 percent. If Surat is determined, very soon we can reach double digits in gems & jewellery exports. And I guarantee you, the government stands with you in all your endeavours.
We have already selected this sector as a focus area for export promotion. Be it encouraging patented designs, diversifying export products, exploring better technology in collaboration with other countries, promoting lab grown or green diamonds, the Central Government is making many such efforts.
The government has also made special provisions in the budget to encourage green diamonds. You have to take maximum advantage of all these efforts. Today, you must have also experienced the pro-Bharat atmosphere at the international level since you travel around the world. People from many countries of the world are also present here. Today the world's atmosphere is in favour of Bharat. Today Bharat's reputation is at its peak all over the world. Bharat is being talked about all over the world. 'Made in India' has now become a powerful brand. Your business is sure to benefit a lot from it. The jewellery industry is sure to benefit as well. So I would say to all of you, take a resolution and make it happen!
Friends,
To enhance the potential of all of you, the government is also levelling up the potential of Surat city. Our government is giving special emphasis on the creation of modern infrastructure in Surat. Today Surat has its own international airport. Today Surat has its own metro rail service. Today many important products are handled at the Surat Port. Today Surat has Hazira Port, a deep water LNG terminal and a multi-cargo port. Surat is continuously connecting with international business centres. And only very few cities in the world have such international connectivity. Surat has also been linked to the Bullet Train project. Here, work on the Western Dedicated Freight Corridor is also going on at a rapid pace. This will strengthen the rail connectivity of Surat to North and Eastern Bharat. Delhi Mumbai Expressway is also going to provide new opportunities to the businesses of Surat.
Surat is, in a way, the only city in the country to have such modern connectivity. All of you should take maximum advantage of it. If Surat moves forward, Gujarat will move forward and if Gujarat moves forward, my country will move forward. There are many other possibilities associated with this. The movement of people from various different countries here means that it is converting into a global city, in a way. It has become a mini Bharat.
Recently, when the G-20 summit was held, we made full use of technology for communication. If the driver knows Hindi, but the guest sitting with him knows French, then how would have they conversed? So we arranged for a mobile app. If he spoke in French, the driver could hear it in Hindi whereas if the driver spoke in Hindi,the guest could hear it in French.
So people from all over the world are going to come to our Diamond Burse. Whatever support you need for communication in terms of language, the Central Government will definitely provide you. And we will simplify this task through the mobile app, Bhashini App.
I would also give a suggestion to the Chief Minister that the Narmad University here should start efforts to prepare interpreters in different languages and the children here should know interpretation in different languages of the world so that our youth here can get jobs of interpretation to assist the businessmen who come here. And in the requirements of creating a global hub, communication plays a very important role. Today technology is helping a lot, but at the same time manual interpretation is equally necessary. I believe that very soon we can start language interpreter courses through Narmad University or any other university.
I once again congratulate all of you for Surat Diamond Bourse and the new terminal of Surat Airport. Vibrant Gujarat Summit is also going to be held next month. I wish Gujarat all the best for this as well. And this effort of Gujarat is also helping the country and that is why I particularly congratulate Gujarat.
All of you have gathered in such large numbers today to celebrate this festival of development. Just see how much change has taken place. Every person in the country is becoming committed towards development. This is the greatest auspicious sign for Bharat to move forward. Once again, I heartily congratulate Vallabh Bhai and his entire team. And I know, if Covid had not hit us back then, perhaps we would have completed this work sooner. But due to Covid, some work was hampered. But today I am very delighted to see this dream fulfilled. My heartiest congratulations to you all!
Thank you.
Disclaimer: Some part of the Prime Minister's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত ছুৰাট ডায়মণ্ড ব’ৰ্ছৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণত অসমীয়া অনুবাদ
17 DEC 2023 4:03PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল, স্থানীয় সাংসদ চি আৰ পাটিল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ, দেশৰ ডায়মণ্ড উদ্যোগৰ বিশিষ্ট গণমান্য ব্যক্তিসকল, অন্যান্য অতিথিসকল, পুৰুষ-মহিলাসকল, নমস্কাৰ৷
ছুৰাটৰ অৰ্থ হৈছে ছুৰাট, ছুৰাটৰ ইতিহাসৰ অভিজ্ঞতা, বৰ্তমানত গতি আৰু ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগী আছে। আৰু এনে কামত কোনেও কেতিয়াও কোনো ত্ৰুটি ৰখা নাই বুলি মোৰ বিশ্বাস। এইদৰে ছুৰাটবাসীয়ে হয়তো সকলো কামতে খৰখেদা কৰে, কিন্তু খাদ্যৰ দোকান এখনত আধা ঘণ্টা শাৰী পাতি থিয় হোৱাৰ ধৈৰ্য্য তেওঁলোকৰ আছে। প্ৰচণ্ড বৰষুণ হৈছে আৰু আঁঠুলৈকে পানী আছে যদিও পকৰাৰ দোকানলৈ যাব লগা হ’লে যাব লাগিব। শাৰদী পূৰ্ণিমা, চণ্ডী পদৱাত গোটেই পৃথিৱীখন ছাদ ওপৰলৈ যায় আৰু এই মোৰ ছুৰাটবাসীয়ে ফুটপাথত পৰিয়ালৰ সৈতে ঘৰী (মিঠাই) খায়। আৰু আনন্দ এনেকুৱা যে চাহেব ওচৰৰ ক’লৈকো নাযায়, কিন্তু গোটেই পৃথিৱীখনে ঘূৰি ফুৰে। মনত আছে ৪০-৪৫ বছৰ আগতে যেতিয়া সৌৰাষ্ট্ৰৰ ভাইহঁতে ছুৰাটৰ ফালে গৈছিল তেতিয়া সৌৰাষ্ট্ৰৰ পৰা অহা আমাৰ পুৰণি বন্ধুক সুধিছিলোঁ যে সৌৰাষ্ট্ৰ এৰি ছুৰাটলৈ আহিলে কেনে লাগে? তেওঁ কয় যে আমাৰ ছুৰাট আৰু আমাৰ কঠিয়াৱাৰৰ মাজত বহুত পাৰ্থক্য আছে। মই ৪০-৪৫ বছৰৰ আগৰ কথা কৈছো। মই কি সুধিম? গতিকে তেওঁ কৈছিল যে আমাৰ কঠিয়াৱাৰত মটৰ চাইকেল এখনে মুখামুখিকৈ ​​খুন্দা মাৰিলে তৰোৱালখন উলিয়াই দিয়াৰ কথা চৰ্চা হয়, কিন্তু ছুৰাটত মটৰ চাইকেল সংঘৰ্ষ হ’লে তেতিয়া লগে লগে তেওঁ কয়, চাওক ভাই, আপোনাৰ আৰু মোৰ দুয়োটাৰে দোষ, এতিয়াই বাদ দিয়ক, ইমান পাৰ্থক্য আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ছুৰাট চহৰৰ ভৱিষ্যতৰ লগত আৰু এটা হীৰা সংযোজন কৰা হৈছে। আৰু হীৰাটোও সৰু নহয় কিন্তু পৃথিৱীৰ ভিতৰতে শ্ৰেষ্ঠ। এই হীৰাৰ উজ্বলতাৰ তুলনাত বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ অট্টালিকাৰ উজ্বলতা ম্লান হৈ পৰে। আৰু এতিয়া বল্লভ ভাই, লালজী ভায়ে সম্পূৰ্ণ বিনম্ৰতাৰে তেওঁলোকৰ মতামত প্ৰকাশ কৰি আছিল। আৰু হয়তো তেওঁলোকৰ নম্ৰতা, সকলোকে লগত লৈ যোৱাৰ মনোভাৱ, ইমান ডাঙৰ মিছনৰ সফলতাৰ আঁৰৰ কাৰণ।এই দলটোক মই ইয়াৰ বাবে অভিনন্দন জনাব নোৱাৰো। বাৰু ভাই ভাইয়ে কৈছিল যে মোৰ হাতত মাত্ৰ পাঁচ মিনিটহে আছে। কিন্তু বল্লভ ভাই, কিৰণ আপোনাৰ লগত সংযুক্ত। আৰু ৰশ্মিৰ সমগ্ৰ সূৰ্য্যক বুজি পোৱাৰ ক্ষমতা আছে। আৰু সেয়েহে পাঁচ মিনিট আপোনাৰ বাবে এক বিশাল শক্তিৰ পৰিচয় হৈ পৰে।
এতিয়া পৃথিৱীৰ কোনোবাই যদি ডায়মণ্ড ব’ৰ্ছে কয় তেন্তে তাৰ লগত ছুৰাটৰ নামো আহিব, ভাৰতৰ নামো আহিব। ছুৰাট ডায়মণ্ড ব’ৰ্ছে ভাৰতীয় ডিজাইন, ভাৰতীয় ডিজাইনাৰ, ভাৰতীয় সামগ্ৰী আৰু ভাৰতীয় ধাৰণাৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে। এই ভৱনটো নতুন ভাৰতৰ নতুন সম্ভাৱনা আৰু নতুন দৃঢ়তাৰ প্ৰতীক। হীৰা উদ্যোগ, ছুৰাট, গুজৰাট আৰু সমগ্ৰ দেশক ছুৰাট হীৰা ব’ৰ্ছেৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
কিছুমান ছোৱাৰ সুযোগ পালোঁ৷ কিয়নো মই নিবিচাৰিছিলো যে আপোনালোকে বেছি সময় অপেক্ষা কৰিব লাগিব। কিন্তু মই তেওঁলোকক কৈছিলো যে তেওঁলোক পুৰণি বন্ধু গতিকে মই তেওঁলোকক কিবা এটা বা আনটো কৈয়েই থাকোঁ। মই ক’লো, আপোনালোক যিসকল পৰিৱেশ জগতৰ উকীল, মোক ফোন কৰি দেখুৱাওক যে সেউজ বিল্ডিং কি। দ্বিতীয়তে ক’লো দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ স্থপতিবিদ আৰু গাঁথনি অভিযন্তাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক কওক যে তেওঁলোকে আহি আধুনিক ৰূপত অট্টালিকা কেনেকৈ নিৰ্মাণ কৰা হয় সেই বিষয়ে অধ্যয়ন কৰক। আৰু মই এইটোও ক’লো যে লেণ্ডস্কেপ জগতত কাম কৰা লোকসকলকো আমন্ত্ৰণ কৰি চাব লাগে যে লেণ্ডস্কেপিং কেনেকৈ কৰিব লাগে আৰু পঞ্চতত্ত্বৰ ধাৰণা কি।
বন্ধুসকল,
আজি ছুৰাটৰ ৰাইজ আৰু ইয়াৰ ব্যৱসায়ী আৰু ব্যৱসায়ীসকলে আৰু দুটা উপহাৰ লাভ কৰিছে। আজি নিজেই উদ্বোধন কৰা হৈছে ছুৰাট বিমানবন্দৰৰ নতুন ভৱন। আৰু দ্বিতীয়টো ডাঙৰ কথা হৈছে যে এতিয়া ছুৰাট বিমানবন্দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ মৰ্যাদা লাভ কৰিছে। বছৰ বছৰ ধৰি চলি অহা ছুৰাটবাসীৰ দাবী আজি পূৰণ হ’ল। আৰু মনত আছে যেতিয়া মই আগতে ইয়ালৈ আহিছিলো, ছুৰাটৰ বিমানবন্দৰলৈ, কেতিয়াবা মোৰ এনে লাগে যে বাছ আস্থানটো বিমানবন্দৰতকৈ ভাল। বাছ ষ্টেচন সুন্দৰ আছিল যদিও এইটো জুপুৰী যেন লাগিছিল। আমি আজি য’ত আছো তাত কেনেকৈ উপনীত হ’লোঁ, সেইটোৱে ছুৰাটৰ শক্তিক প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
আজিৰ পৰা ছুৰাটৰ পৰা ডুবাইলৈ বিমান যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে আৰু অতি সোনকালে হংকংলৈও বিমান যাত্ৰা আৰম্ভ হ’ব। গুজৰাটৰ লগতে আজি যেতিয়া ছুৰাটৰ এই বিমানবন্দৰটো নিৰ্মাণ কৰা হয়, এতিয়া গুজৰাটত ৩টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আছে। হীৰাৰ বাহিৰেও ইয়াৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগ, পৰ্যটন উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু দক্ষতাকে ধৰি প্ৰতিটো খণ্ডই ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব। এই আচৰিত টাৰ্মিনেল আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ বাবে ছুৰাটৰ জনসাধাৰণ আৰু গুজৰাটৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ছুৰাট চহৰৰ প্ৰতি মোৰ যি গভীৰ স্নেহ আছে সেয়া শব্দৰে প্ৰকাশ কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই, আপোনালোকে ভালকৈয়ে জানে। ছুৰাটে মোক বহুত শিকাইছে। আৰু ছুৰাটে আমাক শিকাইছে যে যেতিয়া সকলোৱে চেষ্টা কৰে তেতিয়া আমি ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰো। খোদ ছুৰাটৰ ভূমিৰ মাজত কিবা এটা আছে, যাৰ বাবে ইয়াক সকলোতকৈ পৃথক কৰি তুলিছে। আৰু চেহেৰাৰ শক্তিৰ মিল কৰাটো কঠিন।
ছুৰাট চহৰৰ যাত্ৰা কিমান উত্থান-পতনেৰে ভৰা হৈছে আমি সকলোৱে জানো। ইংৰাজসকলো এই ঠাইৰ ভৱিষ্যৎ দেখি প্ৰথমে ছুৰাটলৈ আহিছিল। এসময়ত বিশ্বৰ বৃহত্তম জাহাজ কেৱল ছুৰাটতে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ছুৰাটৰ ইতিহাসত বহুতো ডাঙৰ ডাঙৰ সংকট আহিছিল যদিও ছুৰাটৰ মানুহে একেলগে প্ৰতিটো সংকটৰ মোকাবিলা কৰিছিল। সেই সময়তো কোৱা হৈছিল যে ইয়াত ৮৪খন দেশৰ জাহাজৰ পতাকা উৰিছিল। আৰু আজি মাথুৰ ভায়ে কৈ আছিল যে এতিয়া ইয়াত ১২৫খন দেশৰ পতাকা উত্তোলন কৰিবলৈ গৈ আছে।
কেতিয়াবা গুৰুতৰ বেমাৰত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল ছুৰাট, কেতিয়াবা টাপিত বানপানী। সেই সময়ছোৱা মই স্বচক্ষে দেখিছোঁ যেতিয়া বিভিন্ন ধৰণৰ হতাশা বিয়পি পৰিছিল আৰু ছুৰাটৰ আত্মাক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা হৈছিল। কিন্তু মোৰ বিশ্বাস আছিল যে ছুৰাটে কেৱল সংকটৰ পৰা ওলাই অহাই নহয়, নতুন শক্তিৰে পৃথিৱীত নিজৰ স্থান দখল কৰিব। আৰু আজি চাওক, এই চহৰখন বিশ্বৰ শীৰ্ষ ১০খন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা চহৰৰ ভিতৰত অন্যতম।
ছুৰাটৰ ষ্ট্ৰীট ফুড, ছুৰাটত চাফ-চিকুণতা, ছুৰাটত দক্ষতা বিকাশৰ কাম, সকলোবোৰ অসাধাৰণ হৈ পৰিছে। এসময়ত ছুৰাটক ছান চিটী বুলি জনা গৈছিল। ইয়াৰ মানুহে নিজৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, পূৰ্ণ শক্তি আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ শিখৰত উপনীত হোৱাৰ বাবে ইয়াক হীৰা চহৰ আৰু ৰেচমৰ চহৰ কৰি তুলিছিল। তোমালোক সকলোৱে অধিক কষ্ট কৰি ছুৰাট এখন দলং চহৰ হৈ পৰিল। আজি ছুৰাট লাখ লাখ যুৱকৰ সপোনৰ নগৰ। আৰু এতিয়া ছুৰাট আই টিৰ ক্ষেত্ৰতো আগবাঢ়িছে। ইমান আধুনিক ছুৰাটৰ বাবে ডায়মণ্ড ব’ৰ্ছৰ ৰূপত ইমান ডাঙৰ অট্টালিকা পোৱাটো সঁচাকৈয়ে ঐতিহাসিক।
বন্ধুসকল,
আজিকালি আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় মোদীৰ নিশ্চয়তাৰ বিষয়ে বহুত কথা শুনিছে। শেহতীয়া নিৰ্বাচনৰ ফলাফলৰ পিছত এই আলোচনা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে। কিন্তু ছুৰাটৰ ৰাইজে মোদীৰ নিশ্চয়তা বহু আগতেই জানে। ইয়াৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী ৰাইজে মোদীৰ নিশ্চয়তা বাস্তৱলৈ পৰিণত হোৱা দেখিছে। আৰু এই নিশ্চয়তাও ছুৰাট হীৰা ব’ৰ্ছৰ উদাহৰণ।
মনত আছে, বছৰ বছৰ আগতে তোমালোক সকলো বন্ধুৱে মোক কেনেকৈ তোমাৰ সমস্যাবোৰ কৈছিল। ইয়াত হীৰা ব্যৱসায়ৰ লগত জড়িত শিল্পী, সৰু-বৰ ব্যৱসায়ীৰ লগত জড়িত লাখ লাখ মানুহৰ এটা গোটেই সম্প্ৰদায় আছে। কিন্তু তেওঁৰ ডাঙৰ সমস্যাটো আছিল যে সৰু সৰু কথাৰ বাবে তেওঁ বহু দূৰলৈ যাব লগা হৈছিল। যদি কোনোবাই কেঁচা হীৰা চাবলৈ আৰু কিনিবলৈ বহিঃৰাজ্যলৈ যাবলগীয়া হয়, তেন্তে তাতো বাধা আহিছিল। যোগান আৰু মূল্য শৃংখলৰ সমস্যাই সমগ্ৰ ব্যৱসায়টোক প্ৰভাৱিত কৰিছিল। হীৰা উদ্যোগৰ লগত জড়িত সহকৰ্মীসকলে মোক বাৰে বাৰে এই সমস্যাবোৰ সমাধান কৰিবলৈ কৈছিল।
এই পৰিবেশত ২০১৪ চনত দিল্লীত বিশ্ব হীৰা সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল। আৰু তেতিয়াই হীৰা খণ্ডৰ বাবে বিশেষ অধিসূচনা জ’ন স্থাপন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিলোঁ। ইয়াৰ ফলত ছুৰাট হীৰা ব’ৰ্ছৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ পথ প্ৰশস্ত হ’ল। আমি আইনো সংশোধন কৰিলোঁ। এতিয়া আজি আন্তৰ্জাতিক বাণিজ্যৰ এক বিশাল কেন্দ্ৰ ছুৰাট হীৰা ব’ৰ্ছৰ ৰূপত সাজু হৈছে। কেঁচা হীৰাই হওক, পলিচ কৰা হীৰাই হওক, লেবত উৎপাদিত হীৰা হওক বা ৰেডিমেড গহনাই হওক, আজি প্ৰতিটো ধৰণৰ ব্যৱসায় এটা চালিৰ তলত সম্ভৱ হৈ উঠিছে। শ্ৰমিকেই হওক, শিল্পীয়েই হওক, ব্যৱসায়ীয়েই হওক, ছুৰাট ডায়মণ্ড ব’ৰ্ছেই হওক সকলোৰে বাবে একমাত্ৰ কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে৷
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বেংকিং আৰু নিৰাপদ ভল্টৰ সুবিধা আছে। খুচুৰা গহনা ব্যৱসায়ৰ বাবে গহনা মল আছে। ছুৰাটৰ হীৰা উদ্যোগে ইতিমধ্যে ৮ লাখৰো অধিক লোকক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিছে। এতিয়া ডেৰ লাখ নতুন লোকে ছুৰাট ডায়মণ্ড বুৰ্ছৰ পৰাও কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিবলৈ ওলাইছে। এই উদ্যোগটোক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ বাবে দিনে-নিশাই কাম কৰা আপোনালোক সকলো হীৰা ব্যৱসায়িক সহযোগীক মই প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
ছুৰাটে গুজৰাট আৰু দেশক বহুখিনি দিছে যদিও ছুৰাটৰ ইয়াতকৈ বহু বেছি সম্ভাৱনা আছে। মোৰ মতে এয়াই আৰম্ভণি, আমি আৰু আগবাঢ়িব লাগিব। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে বিগত ১০ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ দশম স্থানৰ পৰা পঞ্চম স্থানলৈ উন্নীত হৈছে। আৰু এতিয়া মোদীয়ে দেশক নিশ্চয়তা দিছে যে তেওঁৰ তৃতীয় ইনিংছত ভাৰত নিশ্চিতভাৱে বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব।
আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবেও লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে চৰকাৰে। ৫ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ লক্ষ্য হওক, ১০ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ লক্ষ্যই হওক, আমি এই সকলোবোৰৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। আমি দেশৰ ৰপ্তানি অভিলেখ সৃষ্টি কৰিবলৈও কাম কৰি আছো। এনে পৰিস্থিতিত ছুৰাট আৰু বিশেষকৈ ছুৰাটৰ হীৰা উদ্যোগৰ দায়িত্ব বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। ছুৰাটৰ সকলো ষ্টালৱাৰ ইয়াত উপস্থিত। দেশৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ৰপ্তানিত অংশগ্ৰহণ কেনেকৈ আৰু বৃদ্ধি কৰিব পাৰি সেই সম্পৰ্কেও লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা উচিত।
হীৰা খণ্ড, ৰত্ন আৰু গহনা খণ্ডৰ বাবে এয়া এক প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ দুয়োটা। বৰ্তমান হীৰা গহনা ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বহু আগবাঢ়ি আছে। আমি ছিলভাৰ কাট ডায়মণ্ড আৰু লেব গ্ৰ’ন ডায়মণ্ডতো অগ্ৰণী দেশ। কিন্তু যদি আমি সমগ্ৰ ৰত্ন-গহনা খণ্ডৰ কথা কওঁ, তেন্তে বিশ্বৰ মুঠ ৰপ্তানিত ভাৰতৰ অংশ মাত্ৰ চাৰে তিনি শতাংশ। যদি ছুৰাটে সিদ্ধান্ত লয়, তেন্তে অতি সোনকালে আমি ৰত্ন-গহনা ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ১০শতাংশ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম। আৰু মই আপোনাক নিশ্চয়তা দিছো, চৰকাৰে আপোনালোকৰ সকলো প্ৰচেষ্টাতে আপোনালোকৰ লগত থিয় দিছে।
আমি ইতিমধ্যে এই খণ্ডটোক ৰপ্তানি প্ৰসাৰৰ বাবে কেন্দ্ৰবিন্দু হিচাপে বাছি লৈছো। পেটেণ্টেড ডিজাইনক উৎসাহিত কৰাই হওক, ৰপ্তানি সামগ্ৰীৰ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ কৰাই হওক, অন্য দেশৰ সহযোগত উন্নত প্ৰযুক্তিৰ সন্ধান কৰাই হওক, লেবত উৎপাদিত বা সেউজ হীৰাক প্ৰচাৰ কৰাই হওক, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এনে বহু প্ৰচেষ্টা চলাইছে।
সেউজ হীৰাক উৎসাহিত কৰিবলৈ চৰকাৰে বাজেটত বিশেষ ব্যৱস্থা কৰিছে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল’ব লাগিব। আজি আপুনিও নিশ্চয় আন্তৰ্জাতিক পৰ্যায়ত পৰিবেশৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে, আপুনি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ঘূৰি ফুৰিছে, বিশ্বৰ বহু দেশৰ মানুহ ইয়াত বহি আছে, আজি বিশ্বৰ পৰিৱেশ ভাৰতৰ পক্ষত। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ খ্যাতি শিখৰত উপনীত হৈছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ চৰ্চা চলি আছে। মেড ইন ইণ্ডিয়া এতিয়া এটা শক্তিশালী ব্ৰেণ্ডত পৰিণত হৈছে। আপোনালোকৰ ব্যৱসায়ে ইয়াৰ পৰা বিপুল সুবিধা পোৱাটো নিশ্চিত, গহনা উদ্যোগে লাভ কৰাটো নিশ্চিত। গতিকে মই আপোনালোক সকলোকে ক’ম, এটা সংকল্প লওক আৰু সেইটো সম্ভৱ কৰক।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে ছুৰাট চহৰৰ সামৰ্থ্যও বৃদ্ধি কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে ছুৰাটত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিছে। আজি ছুৰাটত নিজাকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আছে। আজি ছুৰাটত নিজাকৈ মেট্ৰ’ ৰে’ল সেৱা আছে। আজি ছুৰাট বন্দৰত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰী চম্ভালিব পৰা যায়। আজি ছুৰাটত হাজিৰা বন্দৰ, গভীৰ পানীৰ এল এন জি টাৰ্মিনেল আৰু বহু কাৰ্গো বন্দৰ আছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱসায়িক কেন্দ্ৰসমূহৰ সৈতে ছুৰাটে অহৰহ সংযোগ স্থাপন কৰি আছে। আৰু পৃথিৱীৰ অতি কম সংখ্যক চহৰতেহে এনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংযোগ আছে। ছুৰাটক বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পৰ সৈতেও জড়িত কৰা হৈছে। ইয়াত ৱেষ্ট ডেডিকেটেড মালবাহী কৰিডৰৰ কামো দ্ৰুতগতিত চলি আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ আৰু পূব ভাৰতৰ সৈতে ছুৰাটৰ ৰে’ল সংযোগ শক্তিশালী হ’ব। দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেও ছুৰাটৰ ব্যৱসায়ক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে।
এক প্ৰকাৰে ছুৰাট হৈছে দেশৰ একমাত্ৰ চহৰ য’ত এনে আধুনিক সংযোগ আছে। আপোনালোক সকলোৱে ইয়াৰ সৰ্বাধিক সুবিধা লোৱা উচিত। যদি ছুৰাট আগবাঢ়ি যায় তেন্তে গুজৰাট আগবাঢ়ি যাব আৰু গুজৰাট আগবাঢ়িলে মোৰ দেশ আগবাঢ়ি যাব। ইয়াৰ লগত আৰু বহুতো সম্ভাৱনা জড়িত হৈ আছে। ইমানবোৰ দেশৰ মানুহৰ ইয়ালৈ অহা-যোৱা কৰাৰ অৰ্থ হ’ল এক প্ৰকাৰে ই এখন বৈশ্বিক চহৰলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে, ই এখন ক্ষুদ্ৰ ভাৰতত পৰিণত হৈছে।
শেহতীয়াকৈ যেতিয়া জি-২০ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল, তেতিয়া আমি যোগাযোগৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিছিলো। যদি ড্ৰাইভাৰে হিন্দী জানে, তেওঁৰ লগত বহি থকা আলহীয়ে ফৰাচী জানে, তেন্তে তেওঁলোকে কেনেকৈ কথা পাতিব? গতিকে আমি মোবাইল এপটোৰ জৰিয়তে ব্যৱস্থা কৰিলোঁ, তেওঁ ফৰাচী আৰু ড্ৰাইভাৰে হিন্দী ভাষাত কথা পাতিলে। চালকজনে হিন্দী ক’লে ফৰাচী ভাষাত শুনিব পাৰিছিল।
মই বিচাৰিম যে আমাৰ এই ডায়মণ্ড ব’ৰ্ছলৈ সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা মানুহ আহিব, ভাষাৰ ক্ষেত্ৰত যোগাযোগৰ বাবে যি সহায়ৰ প্ৰয়োজন নহওক কিয়, ভাৰত চৰকাৰে আপোনালোকক নিশ্চয় সহায় কৰিব। আৰু এটা মোবাইল ফোন, মোবাইল এপৰ জৰিয়তে আমি ভাষিণী এপৰ জৰিয়তে এই কাম সৰল কৰিম।
মই মুখ্যমন্ত্ৰীক লগতে পৰামৰ্শ দিম যে ইয়াৰ নৰমদ বিশ্ববিদ্যালয়ে বিভিন্ন ভাষাত দোভাষী প্ৰস্তুত কৰাৰ চেষ্টা আৰম্ভ কৰক আৰু ইয়াৰ শিশুসকলে পৃথিৱীৰ বিভিন্ন ভাষাত দোভাষী আহৰণ কৰিব পাৰে, যাতে অহা ব্যৱসায়ীসকলে দোভাষী নিয়োগ কৰিব পাৰে ৷আমাৰ নৱ প্ৰজন্মই মহান কাম পাব পাৰে। আৰু এটা গ্ল’বেল হাব সৃষ্টিৰ প্ৰয়োজনীয়তাত যোগাযোগ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়োজনীয়তা। আজি প্ৰযুক্তিয়ে বহুত সহায় কৰিছে যদিও একে সময়তে ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাও আছে। মোৰ বিশ্বাস যে অতি সোনকালে আমি নৰমদ বিশ্ববিদ্যালয় বা ছুৰাটৰ আন যিকোনো বিশ্ববিদ্যালয়ৰ জৰিয়তে ভাষা দোভাষীৰ পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰিব পাৰিম।
ছুৰাট ডায়মণ্ড ব’ৰ্ছ আৰু ছুৰাট বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেলৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। অহা মাহত ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনো অনুষ্ঠিত হ’ব। ইয়াৰ বাবেও গুজৰাটৰ শুভকামনা জনাইছো। আৰু গুজৰাটৰ এই প্ৰচেষ্টাই দেশখনকো সহায় কৰিছে আৰু সেইবাবেই মই বিশেষভাৱে গুজৰাটক অভিনন্দন জনাইছো।
আপোনালোক সকলোৱে আজি ইমান বিশাল হাৰত সমবেত হৈ এই উন্নয়নৰ উৎসৱ উদযাপন কৰিছে, চাওক কিমান পৰিৱৰ্তন হৈছে। দেশৰ প্ৰতিজন ব্যক্তি উন্নয়নৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হৈ উঠিছে, ভাৰতৰ বাবে এইটোৱেই হৈছে আগুৱাই যোৱাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শুভ লক্ষণ। আকৌ এবাৰ বল্লভ ভাই আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। আৰু মই জানো, যদি ক’ভিডৰ সমস্যাটো মাজত নাহিলহেঁতেন তেন্তে হয়তো আমি এই কাম সোনকালে সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁহেঁতেন। কিন্তু ক’ভিডৰ বাবে কিছু কামত বাধা আহিল। কিন্তু আজি এই সপোন পূৰণ হোৱা দেখি মই বৰ আনন্দিত হৈছো। সকলোকে মই বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
ধন্যবাদ৷