Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Surat Diamond Bourse, Gujarat
17 DEC 2023 4:03PM by PIB Delhi
The Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, local MP Shri C R Patil ji, my Cabinet colleagues, all the well-known faces of the country's diamond industry, other dignitaries, ladies and gentlemen, Namaskar!
Surat holds its own significance. Surat's powerful history; its escalating present; and its vision of the future- that is what is Surat! And it is my belief that no one ever leaves any stone unturned in such (development) work. So, a person of Surat may be in a hurry in every field, but he has the patience to stand in a queue for half an hour outside a food stall. For example, it wouldn't matter even if it rained heavily and there's knee-deep water; a Surati would still line up outside a pakoda stall. On Sharad Purnima, Chandi Padwa, everyone goes to the rooftop but my Surati eats ghari (sweets) with his family on the footpath. And he does not go anywhere nearby but roams every nook and corner of the world. I still remember about 40-45 years ago, someone from Saurashtra had visited Surat. So, I asked that friend from Saurashtra - how are you liking Surat? He said, 'there is a lot of difference between Surat and Kathiawar'. So, I am talking about 40-45 years ago. He gave me an example, saying that in Kathiawar, if a motorcycle collides with another vehicle, it would turn into an ugly fight. But in Surat, the people involved would say, 'it was the fault of both sides. So let's drop this issue now'. There is a vast difference.
Friends,
Today another diamond has been added to the grandeur of Surat city. And it is the best in the world. And this diamond outshines some of the world's biggest buildings. And a short while ago, Vallabh Bhai, Lalji Bhai were conveying their views with complete humility. And perhaps the reason behind the success of such a huge mission is their humility, and their nature of taking everyone along. I cannot congratulate them enough. Vallabhbhai said, 'I have been given only five minutes'. But Vallabh Bhai, you are associated with 'Kiran'. And a ray has the ability to understand the entire sun. And so, even five minutes help us get acquainted with your immense power!
Now if anyone in the world mentions Diamond Burse, then Surat as well as Bharat will also be talked about. Surat Diamond Bursa showcases the power of Indian design, Indian designers, Indian materials and Indian concepts. This building is a symbol of the new potential and new determination of the new Bharat. I congratulate the diamond industry, Surat, Gujarat and the entire country for the Surat Diamond Bourse.
I managed to see only a part of it because I didn't want you all to wait for me for too long. But since they are old friends, I keep telling them something or the other. I said, invite the advocates of environmental protection and show them what green building is! Secondly, I said, ask the students of architecture and structure engineering from all over the country to come and study how buildings are constructed in a modern form. And I also said that people who work in the field of landscape should also be invited to see how landscaping should be done and what the concept of Panchatattva (5 elements) is.
Friends,
Today the people of Surat, the traders and businessmen here are receiving two more gifts. The new terminal of Surat Airport has been inaugurated today itself. And secondly the Surat Airport has got the status of an International Airport. The years-old demand of the Suratis has been fulfilled today. And I remember when I used to come here before, the bus station looked far better than the airport of Surat. The airport looked like a small hut. But today we have touched great heights and it depicts the power of Surat.
The flight from Surat to Dubai is starting from today, and very soon the flight to Hong Kong will also start. And because the airport of Surat has been built, there are now 3 international airports in Gujarat. Apart from diamonds, every sector here including textile industry, tourism industry, education and skills industry will benefit from this. I congratulate the people of Surat and the people of Gujarat for this wonderful terminal and international airport.
My family members,
There is no need for me to express in words the deep affection I have for the city of Surat, because you people know it very well. Surat has taught me a lot. And Surat has taught us that when everyone makes efforts, we can face even the greatest challenges. There is something about the soil of Surat itself, which makes it different from everything else. And the capability of the people of Surat is simply unparalleled.
We all know how much the journey of Surat city has been full of ups and downs. The British too first came to Surat after seeing the splendour of this place. Once upon a time, the world's largest ships were built in Surat only. There were several major crises in the history of Surat, but the people of Surat together faced each and every one of those. It is said that, there was a time when the ship flags of 84 countries used to flutter here. And today Mathur Bhai was saying that now flags of 125 countries are going to flutter here.
Sometimes Surat was under the influence of some serious diseases; sometimes there used to be floods in Tapi. I have closely seen that period when various kinds of negativity were spread and the spirit of Surat was challenged. But I was confident that Surat would not only emerge from the crisis but would also make its place in the world with new strength. And today, this city is among the top 10 fastest growing cities in the world.
Street food of Surat, cleanliness in Surat, skill development work in Surat, everything has been wonderful! Surat was once known as Sun City. The people here made it a diamond city and a silk city with their hard work, and strength. You all worked harder and Surat became a bridge city. Today Surat is a dream city for lakhs of youngsters. And now Surat is also progressing in the field of IT. It is historic in itself for this modernizing Surat to get such a huge building in the form of Diamond Burse.
Friends,
Nowadays you all must be hearing a lot about Modi's guarantee. After the recent election results, this topic of discussion has grown even further. But the people of Surat have known about Modi's guarantee since long ago. The hardworking people here have seen Modi's guarantee turning into reality. And this Surat Diamond Burse is also an example of this guarantee.
I still remember how all my friends like you used to tell me about your problems years ago. Here there is a whole community of lakhs of people associated with small or big businesses and artisans associated with the diamond businesses. But one of their major problems was that they had to travel long distances for every other thing. If one had to go abroad to check and buy raw diamonds, there were obstacles in that too. Supply and value chain issues affected the entire business. Friends associated with the diamond industry repeatedly asked me to solve these problems.
In this background, the World Diamond Conference was held in Delhi in 2014. And that's when I announced setting up a special notified zone for the diamond sector. This paved the way for realizing the dream of Surat Diamond Burse. We also made amendments in the law. Now a massive centre of international trade is ready in the form of Surat Diamond Bourse. Be it raw diamond, polished diamond, lab grown diamond or ready-made jewellery, today every type of business has become possible under one roof. Be it a worker, an artisan, or a businessman, Surat Diamond Bourse is a one stop centre for everyone.
There are facilities for international banking and secure vaults. There is a jewellery mall for retail jewellery business. Surat's diamond industry is already providing employment to more than 8 lakh people. Now 1.5 lakh new people are going to get jobs due to the Surat Diamond Bourse as well. I would like to praise all of you associated with the diamond business who have worked day and night to take this industry to new heights.
Friends,
Surat has given a lot to Gujarat and the country, but Surat has much more potential than this. According to me, this is the beginning; we have to move further. You all know that in the last 10 years, Bharat has risen from the 10th position to the 5th position in the world. And now Modi has given a guarantee to the country that in his third innings, Bharat will definitely be included in the top three economies of the world.
The government has also set a target for the coming 25 years. Be it a target of 5 trillion dollars, or a target of 10 trillion dollars, we are working on these. We are also working to take the country's exports to record highs. In such a scenario, the responsibility of Surat, and especially of Surat's diamond industry, has increased manifold. All the stalwarts of Surat are present here. Surat city should also set a target as to how to further increase its participation in the country's growing exports.
This is both a challenge and an opportunity for the diamond, gems and jewellery sectors. Currently, Bharat is far ahead in the export of diamond jewellery. We are also leaders in Silver Cut Diamonds and Lab Grown Diamonds. But if we talk about the entire gems & jewellery sector, Bharat's share in the world's total exports is only 3.5 percent. If Surat is determined, very soon we can reach double digits in gems & jewellery exports. And I guarantee you, the government stands with you in all your endeavours.
We have already selected this sector as a focus area for export promotion. Be it encouraging patented designs, diversifying export products, exploring better technology in collaboration with other countries, promoting lab grown or green diamonds, the Central Government is making many such efforts.
The government has also made special provisions in the budget to encourage green diamonds. You have to take maximum advantage of all these efforts. Today, you must have also experienced the pro-Bharat atmosphere at the international level since you travel around the world. People from many countries of the world are also present here. Today the world's atmosphere is in favour of Bharat. Today Bharat's reputation is at its peak all over the world. Bharat is being talked about all over the world. 'Made in India' has now become a powerful brand. Your business is sure to benefit a lot from it. The jewellery industry is sure to benefit as well. So I would say to all of you, take a resolution and make it happen!
Friends,
To enhance the potential of all of you, the government is also levelling up the potential of Surat city. Our government is giving special emphasis on the creation of modern infrastructure in Surat. Today Surat has its own international airport. Today Surat has its own metro rail service. Today many important products are handled at the Surat Port. Today Surat has Hazira Port, a deep water LNG terminal and a multi-cargo port. Surat is continuously connecting with international business centres. And only very few cities in the world have such international connectivity. Surat has also been linked to the Bullet Train project. Here, work on the Western Dedicated Freight Corridor is also going on at a rapid pace. This will strengthen the rail connectivity of Surat to North and Eastern Bharat. Delhi Mumbai Expressway is also going to provide new opportunities to the businesses of Surat.
Surat is, in a way, the only city in the country to have such modern connectivity. All of you should take maximum advantage of it. If Surat moves forward, Gujarat will move forward and if Gujarat moves forward, my country will move forward. There are many other possibilities associated with this. The movement of people from various different countries here means that it is converting into a global city, in a way. It has become a mini Bharat.
Recently, when the G-20 summit was held, we made full use of technology for communication. If the driver knows Hindi, but the guest sitting with him knows French, then how would have they conversed? So we arranged for a mobile app. If he spoke in French, the driver could hear it in Hindi whereas if the driver spoke in Hindi,the guest could hear it in French.
So people from all over the world are going to come to our Diamond Burse. Whatever support you need for communication in terms of language, the Central Government will definitely provide you. And we will simplify this task through the mobile app, Bhashini App.
I would also give a suggestion to the Chief Minister that the Narmad University here should start efforts to prepare interpreters in different languages and the children here should know interpretation in different languages of the world so that our youth here can get jobs of interpretation to assist the businessmen who come here. And in the requirements of creating a global hub, communication plays a very important role. Today technology is helping a lot, but at the same time manual interpretation is equally necessary. I believe that very soon we can start language interpreter courses through Narmad University or any other university.
I once again congratulate all of you for Surat Diamond Bourse and the new terminal of Surat Airport. Vibrant Gujarat Summit is also going to be held next month. I wish Gujarat all the best for this as well. And this effort of Gujarat is also helping the country and that is why I particularly congratulate Gujarat.
All of you have gathered in such large numbers today to celebrate this festival of development. Just see how much change has taken place. Every person in the country is becoming committed towards development. This is the greatest auspicious sign for Bharat to move forward. Once again, I heartily congratulate Vallabh Bhai and his entire team. And I know, if Covid had not hit us back then, perhaps we would have completed this work sooner. But due to Covid, some work was hampered. But today I am very delighted to see this dream fulfilled. My heartiest congratulations to you all!
Thank you.
Disclaimer: Some part of the Prime Minister's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ସୁରଟରେ ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ୍ ବର୍ସ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 DEC 2023 4:03PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ସ୍ଥାନୀୟ ସାଂସଦ ସିଆର ପାଟିଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ମୋର ସହଯୋଗୀ, ଦେଶର ହୀରା ଶିଳ୍ପର ସମସ୍ତ ଜଣାଶୁଣା ଚେହେରା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ନମସ୍କାର ।
ସୁରତ ଅର୍ଥାତ୍ ସୁରଟ, ସୁରତ ନିକଟରେ ଇତିହାସର ଅନୁଭବ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଗତି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତର ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି, ଏହାର ନାମ ହେଉଛି ସୁରଟ । ଏବଂ ଏହା ମୋର ସ୍ବରୂପ ଯେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟରେ କେହି କେବେ ବି କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ । ଏହିପରି ଭାବେ ସବୁ କାମରେ ସୁରତୀ କେତେ ଦ୍ରୁତ, କିନ୍ତୁ ଖାଦ୍ୟ ଦୋକାନରେ ଅଧଘଣ୍ଟା ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ରହିଛି। ପ୍ରବଳ ଓ ଆଣ୍ଠୁଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଣି ବର୍ଷା ହୋଇଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ପକୋଡ଼ା ଦୋକାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣଙ୍କୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଶରଦ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା, ଚଣ୍ଡୀ ପଡ଼ୱାରେ ସାରା ଦୁନିଆ ଚାରିଆଡ଼େ ଚାଲିଯାଏ ଏବଂ ଏ ହେଉଛି ମୋ ସୁରତୀ ଫୁଟପାଥରେ ପରିବାର ସହିତ ଘାରି (ମିଠା) ଖାଇଥାଏ । ଆଉ ଆନନ୍ଦ ଏମିତି ଯେ ସାହେବ ପାଖକୁ କୁଆଡ଼େ ବୁଲିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ବୁଲୁଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ୪୦-୪୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଇମାନେ ସୁରତ ଯାଇଥିଲେ, ତା'ପରେ ମୁଁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଆମର ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲି ଯେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଛାଡି ସୁରଟ ଆସିବା ପରେ ଆପଣଙ୍କୁ କେମିତି ଲାଗୁଛି? ସେ କହୁଥିଲେ, "ଆମ ସୁରଟ ଏବଂ ଆମ କାଠିଆୱାଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅଛି । ମୁଁ ୪୦-୪୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା କହୁଛି। ମୁଁ କ'ଣ ପଚାରିବି? ତେଣୁ ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମ କାଠିଆୱାଡ଼ରେ ଏକ ମୋଟର ସାଇକେଲ ମୁହାଁମୁହିଁ ଧକ୍କା ହୁଏ, ତେବେ ଖଣ୍ଡା ବାହାର କରିବାର କଥା ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ସୁରଟରେ ଯଦି ଏକ ମୋଟର ସାଇକେଲ ଧକ୍କା ହୁଏ, ତେବେ ସେ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ କହିଲେ, "ଦେଖ ଭାଇ, ତୁମର ମଧ୍ୟ ଦୋଷ ଅଛି ଏବଂ ମୋର ମଧ୍ୟ ଭୁଲ ଅଛି, ଛାଡି ଦିଅ, ଏବେ ଏତେ ଫରକ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସୁରଟ ସହରର ଭବ୍ୟତାରେ ଆଉ ଏକ ହୀରା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ଏବଂ ହୀରା ମଧ୍ୟ ଛୋଟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଦୁନିଆର ଶ୍ରେଷ୍ଠ । ଏହି ହୀରାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା ସାମ୍ନାରେ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ କୋଠାର ଚମକ କମିବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଉ ଏବେ ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ, ଲାଲଜୀ ଭାଇ ପୂରା ନମ୍ରତାର ସହ କଥା ହେଉଥିଲେ । ଆଉ ବୋଧହୁଏ ଏତେ ବଡ ମିଶନର ସଫଳତା ପଛରେ ସେମାନଙ୍କର ନମ୍ରତା, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବାର ସ୍ୱଭାବ, ମୁଁ ଏହି ଦଳକୁ ଯେତିକି ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେଇପାରିବି ତାହା କମ୍ ହେବ। ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ କହିଲେ ଯେ ମୁଁ ମାତ୍ର ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ୍ ପାଇଲି । କିନ୍ତୁ ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ, କିରଣ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ କିରଣରେ ସମଗ୍ର ସୂର୍ଯ୍ୟକୁ ବୁଝିବାର ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଏବଂ ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ୍ ଏକ ମହାନ ଶକ୍ତିର ପରିଚୟ ପାଲଟିଯାଇଥାଏ।
ଏବେ ଯଦି ଦୁନିଆରେ କେହି ଡାଇମଣ୍ଡ ବୁର୍ସେ କୁହନ୍ତି ତେବେ ସୁରତର ନାମ ଆସିବ ଏବଂ ଭାରତର ନାମ ମଧ୍ୟ ଏକାଠି ଆସିବ । ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବୁର୍ସ ଭାରତୀୟ ଡିଜାଇନ, ଭାରତୀୟ ଡିଜାଇନର, ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଧାରଣାର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ। ଏହି କୋଠା ନୂଆ ଭାରତର ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ । ମୁଁ ସୁରଟ ହୀରା ବର୍ସ ପାଇଁ ମୁଁ ହୀରା ଶିଳ୍ପ ଜଗତକୁ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୋତେ କିଛି ଅଂଶ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା କାରଣ ମୁଁ ଚାହୁଁନଥିଲି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡୁ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ସେମାନେ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ, ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ନା କିଛି କହୁଛି | ମୁଁ କହିଲି ଯେ ତୁମେ ପରିବେଶ ଦୁନିଆର ଓକିଲ, ସବୁଜ କୋଠା କ'ଣ, କେବଳ ମୋତେ ଫୋନ୍ କରି ଦେଖାନ୍ତୁ। ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ମୁଁ କହିଲି, "ସାରା ଦେଶରୁ ଆର୍କିଟେକ୍ଚର ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚରାଲ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଣି ବିଲ୍ଡିଂକୁ କିପରି ଆଧୁନିକ ରୂପରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ତାହା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ କୁହନ୍ତୁ। ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପିଂ ଦୁନିଆରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଡାକି କିପରି ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପିଂ କରାଯିବା ଉଚିତ, ପଞ୍ଚତତ୍ୱର କଳ୍ପନା କ'ଣ ତାହା ଦେଖିବାକୁ କହିଥିଲି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସୁରଟବାସୀକୁ, ଏଠାକାର ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଆଉ ଦୁଇଟି ଉପହାର ମିଳୁଛି। ସୁରଟ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ନୂଆ ଟର୍ମିନାଲ ଆଜି ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଆଉ ଦ୍ୱିତୀୟ ବଡ କାମ ହେଲା ଏବେ ସୁରଟ ଏୟାରପୋର୍ଟକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି । ସୁରତୀଙ୍କ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଦାବି ଆଜି ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି, ସୁରଟ ବିମାନବନ୍ଦର ... ବେଳେବେଳେ ଲାଗୁଛି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଠାରୁ ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଭଲ। ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଭଲ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ଏହା ଏକ କୁଡ଼ିଆ ପରି ଥିଲା । ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁଠାରୁ ପହଞ୍ଚିଛୁ, ତାହା ସୁରତର ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ସୁରତରୁ ଦୁବାଇ କୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ହଂକଂକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଗୁଜରାଟ ସହିତ ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସୁରଟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ଗୁଜରାଟରେ ଏବେ ୩ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ରହିଛି । ହୀରା ବ୍ୟତୀତ ବୟନ ଶିଳ୍ପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ସମେତ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଏଠାରେ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ଭବ୍ୟ ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ମୁଁ ସୁରଟବାସୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସୁରତ ସହର ସହିତ ମୋର ଯେଉଁ ଆକର୍ଷଣ ଅଛି ତାହା ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଆପଣ ଏହା ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି | ସୁରତ ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଛି । ଏବଂ ସୁରଟ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରୟାସରେ ଅଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ କିପରି ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ହେବ । ସୁରଟ ମାଟି ବିଷୟରେ ଏମିତି କିଛି ଅଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ସବୁଠାରୁ ଭିନ୍ନ କରିଥାଏ । ଏବଂ ସୁରତୀମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ସହ ମେଳ ଖାଇବା କଷ୍ଟକର ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ସୁରଟ ସହରକୁ ଯାତ୍ରା କିପରି ଉତ୍ଥାନ-ପତନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଇଂରେଜମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଥିବା ମହିମା ଦେଖି ପ୍ରଥମେ ସୁରଟ ଆସିଥିଲେ । ଏକଦା ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଜାହାଜ ସୁରଟରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିଲା । ସୁରଟ ଇତିହାସରେ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ସୁରତୀମାନେ ଏକାଠି ଲଢ଼ିଛନ୍ତି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ଏଠାରେ ୮୪ଟି ଦେଶର ପତାକା ଉଡ଼ୁଥିଲା। ଆଉ ଆଜି ଏହି ମାଥୁର ଭାଇ କହୁଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ୧୨୫ଟି ଦେଶର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
କେତେବେଳେ ସୁରତ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରେ ଫସିଯାଇଥିଲା ତ କେତେବେଳେ ତାପିରେ ବନ୍ୟା ଆସିଥିଲା । ମୁଁ ସେହି ସମୟକୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି, ଯେତେବେଳେ ସବୁ ପ୍ରକାର ନିରାଶା ବ୍ୟାପିଥିଲା, ସୁରଟର ଭାବନାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ସୁରଟ କେବଳ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକୁଳିବ ନାହିଁ, ବରଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆଉ ଆଜି ଏହି ସହର ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୧୦ଟି ସହର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ।
ସୁରଟର ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍, ସୁରଟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସୁରଟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ, ସବୁକିଛି ଭଲ ଚାଲିଛି। ଏକଦା ସୁରଟ ସନ୍ ସିଟି ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲା। ଏହି ସ୍ଥାନର ଲୋକମାନେ ନିଜ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ବଳରେ, ପୂରା ଶକ୍ତି ସହିତ ଏହାକୁ ଏକ ହୀରା ସହର ଏବଂ ରେଶମ ସହର ରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କଲେ ଏବଂ ସୁରତ ଏକ ସେତୁ ସହର ରେ ପରିଣତ ହେଲା | ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜି ସୁରତ ହେଉଛି ଡ୍ରିମ୍ ସିଟି। ଆଉ ଏବେ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସୁରଟ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏଭଳି ଏକ ଆଧୁନିକ ସୁରଟରେ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସ ଆକାରରେ ଏତେ ବଡ଼ କୋଠା ପାଇବା ନିଜେ ଐତିହାସିକ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିକାଲି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିଷୟରେ ବହୁତ କଥା ଶୁଣିଥିବେ । ଗତ କିଛି ଦିନ ତଳେ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ଆସିବା ପରେ ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚା ଜୋର ଧରିଛି । କିନ୍ତୁ ସୁରତବାସୀ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଜାଣନ୍ତି । ଏଠାକାର ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକମାନେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ ହେଉଥିବା ଦେଖିଛନ୍ତି। ଆଉ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଏହି ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବୁର୍ସ ।
ମୋର ମନେ ଅଛି, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଙ୍ଗମାନେ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ୟା କହୁଥିଲେ । ଏଠାରେ ହୀରା ବ୍ୟବସାୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ, କାରିଗର ଏବଂ ଛୋଟ ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ଯେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କଞ୍ଚା ହୀରା ଦେଖିବା ଓ କିଣିବା ପାଇଁ ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ବିଦେଶ ଯିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ବାଧା ଉପୁଜୁଥିଲା। ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମସ୍ୟା ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା। ହୀରା ଶିଳ୍ପର ସହକର୍ମୀମାନେ ବାରମ୍ବାର ମୋଠାରୁ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦାବି କରିଥିଲେ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ୨୦୧୪ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିଶ୍ୱ ହୀରା ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ ତା'ପରେ ମୁଁ ହୀରା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଜ୍ଞାପିତ ଜୋନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ ବୁର୍ସଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବାର ବାଟ ଖୋଲିଥିଲା । ଆମେ ଆଇନରେ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲୁ। ଏବେ ଏଠାରେ ସୁରଟ ଡାଇମଣ୍ଡ ବୁର୍ସ ଆକାରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ବହୁତ ବଡ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । କଞ୍ଚା ହୀରା ହେଉ, ପଲିସ୍ ହୋଇଥିବା ହୀରା ହେଉ, ଲ୍ୟାବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୀରା ହେଉ କିମ୍ବା ରେଡିମେଡ୍ ଗହଣା, ଆଜି ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ସବୁ ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଶ୍ରମିକ ହୁଅନ୍ତୁ, କାରିଗର ହୁଅନ୍ତୁ, ବ୍ୟବସାୟୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସୁରଟ ଡାଇମଣ୍ଡ ବର୍ସ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ୱାନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର।
ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭଲ୍ଟର ସୁବିଧା ରହିଛି। ଖୁଚୁରା ଗହଣା ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଏକ ଗହଣା ମଲ୍ ରହିଛି। ସୁରଟର ହୀରା ଶିଳ୍ପରେ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇସାରିଲେଣି। ଏବେ ସୁରଟ ଡାଇମଣ୍ଡ ବିଲଡର୍ସ ପକ୍ଷରୁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ବନ୍ଧୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ହୀରା ବ୍ୟବସାୟ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଶିଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଦିନ ରାତି ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ସୁରତ ଗୁଜରାଟକୁ, ଦେଶକୁ ବହୁତ କିଛି ଦେଇଛି, କିନ୍ତୁ ସୁରଟରେ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ମୋ ମତରେ ଏହା ହେଉଛି ଆରମ୍ଭ, ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ୧୦ ନମ୍ବର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରୁ ୫ ନମ୍ବର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଆଉ ଏବେ ମୋଦି ଦେଶକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ତୃତୀୟ ଇନିଂସରେ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ରହିବ ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସରକାର ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉ, ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର, ଏସବୁ ଉପରେ ଆମେ କାମ କରୁଛୁ । ଦେଶର ରପ୍ତାନିକୁ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ସାଧାରଣତଃ ସୁରଟର ହୀରା ଶିଳ୍ପର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଯାଇଛି। ସୁରଟର ସମସ୍ତ ଭେଟେରାନ୍ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଦେଶର ବଢୁଥିବା ରପ୍ତାନିରେ ସୁରଟ ସହରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ସୁରତ ସହର ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ।
ହୀରା କ୍ଷେତ୍ର, ରତ୍ନ ଓ ଅଳଙ୍କାର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଓ ସୁଯୋଗ। ହୀରା ଗହଣା ରପ୍ତାନିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବହୁ ଆଗରେ ରହିଛି। ଆମେ ସିଲଭର କଟ୍ ଡାଇମଣ୍ଡ ଏବଂ ଲ୍ୟାବ୍ ଗ୍ରୋନ୍ ଡାଇମଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଛୁ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ସମଗ୍ର ରତ୍ନ-ଗହଣା କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ କହିବା ତେବେ ବିଶ୍ୱର ମୋଟ ରପ୍ତାନିରେ ଭାରତର ଅଂଶ ମାତ୍ର ସାଢ଼େ ତିନି ପ୍ରତିଶତ। ଯଦି ସୁରଟ ସ୍ଥିର ହୁଏ, ତେବେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆମେ ରତ୍ନ ଓ ଗହଣା ରପ୍ତାନିରେ ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ଆସିପାରିବା। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି, ଆପଣମାନେ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛନ୍ତି ।
ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଫୋକସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଚୟନ କରିସାରିଛୁ । ପେଣ୍ଟେଡ ଡିଜାଇନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ହେଉ, ରପ୍ତାନି ଉତ୍ପାଦରେ ବିବିଧତା ଆଣିବା, ଅନ୍ୟ ଦେଶସହ ମିଶି ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ର ଅନୁସନ୍ଧାନ ହେଉ, ଲ୍ୟାବ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉ ବା ସବୁଜ ହୀରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ହେଉ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି।
ସବୁଜ ହୀରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବଜେଟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସର ଭରପୂର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଯେଉଁ ବାତାବରଣ ରହିଛି, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ ଯେ ଆପଣ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଯାଆନ୍ତି, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶର ଲୋକ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ଆଜି ବିଶ୍ୱର ବାତାବରଣ ଭାରତ ସପକ୍ଷରେ ରହିଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଅଧିକ ରହିଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ କୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ଜୋର ଧରିଛି । ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏଥିରୁ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳିବା ନିଶ୍ଚିତ, ଗହଣା ଶିଳ୍ପକୁ ଏହା ମିଳିବା ନିଶ୍ଚିତ। ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବି, ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରମାଣ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ସୁରତ ସହରର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ସୁରଟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ସୁରଟର ନିଜର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ରହିଛି। ଆଜି ସୁରଟର ନିଜସ୍ୱ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସେବା ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁରଟ ବନ୍ଦରରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦ ପରିଚାଳନା କରାଯାଉଛି । ଆଜି ସୁରଟରେ ହାଜିରା ବନ୍ଦର, ଗଭୀର ଜଳ ଏଲଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ ମଲ୍ଟି କାର୍ଗୋ ବନ୍ଦର ରହିଛି । ସୁରଟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛି। ଏବଂ ଏଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଯୋଗ କେବଳ ବିଶ୍ୱର ବହୁତ କମ୍ ସହରରେ ଉପଲବ୍ଧ | ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ସୁରତକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି। ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଡେଡିକେଟେଡ୍ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡର ର କାମ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ଓ ପୂର୍ବ ଭାରତ କୁ ସୁରଟର ରେଳ ସଂଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ । ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ମଧ୍ୟ ସୁରଟର ବ୍ୟବସାୟକୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏକ ପ୍ରକାରେ ସୁରଟ ହେଉଛି ଦେଶର ଏକମାତ୍ର ସହର ଯେଉଁଠାରେ ଏଭଳି ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ରହିଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଫାଇଦା ନିଅନ୍ତୁ । ସୁରଟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ଗୁଜରାଟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ମୋ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଏହା ସହିତ ଆହୁରି ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହାକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସିଟିରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଛି, ଏକ ମିନି ଇଣ୍ଡିଆ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇସାରିଛି।
ଯେତେବେଳେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଆମେ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିଥିଲୁ । ଡ୍ରାଇଭର ହିନ୍ଦୀ ଜାଣନ୍ତି, ତାଙ୍କ ସହ ବସିଥିବା ଅତିଥିମାନେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଜାଣନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ କେମିତି କଥା ହେବେ? ତେଣୁ ଆମେ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲୁ, ସେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ୍ କଥା କହୁଥିଲେ ଏବଂ ଡ୍ରାଇଭର ହିନ୍ଦୀ ବୋଲି ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଡ୍ରାଇଭର ହିନ୍ଦୀ ରେ କଥା ହେଉଥିଲେ, ସେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଭାଷାରେ ଶୁଣିପାରୁଥିଲେ ।
ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଆମ ଡାଇମଣ୍ଡ ବସର୍କୁ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଭାଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଯାହା ସାହାଯ୍ୟ ଦରକାର, ଭାରତ ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ । ଏବଂ ଆମେ ଭାଷାନୀ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସରଳ କରିବୁ ।
ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେବି ଯେ ଏଠାରେ ନରମାଦ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ... ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଦ୍ବିଭାଷୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଠାକାର ପିଲାମାନେ ପୃଥିବୀର ଅନେକ ଭାଷାରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ପାଇବା ଉଚିତ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆସୁଥିବା ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଆମ ର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଦ୍ବିଭାଷୀ ଭାବରେ ଏକ ବଡ ଚାକିରି ପାଇପାରିବେ | ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ହେଉଛି ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆବଶ୍ୟକତା | ଆଜିକାଲି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆମେ ନର୍ମଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାଷା ଅନୁବାଦକ ଭାବରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବା |
ସୁରତ ଡାଇମଣ୍ଡ୍ ବସ୍ ଏବଂ ସୁରତ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗୁଆ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରୁଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବିକାଶର ଏହି ପର୍ବ କୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି, ଦେଖନ୍ତୁ କ'ଣ ଆସିଛି ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହେଉଛନ୍ତି, ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶୁଭ ସଙ୍କେତ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୂରା ଟିମକୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ, ଯଦି ମଝିରେ କୋଭିଡର ସମସ୍ୟା ନଥାନ୍ତା, ବୋଧହୁଏ ଆମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିଥାନ୍ତେ । କିନ୍ତୁ କୋଭିଡ୍ ଯୋଗୁଁ କିଛି କାମ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି । ମୋ ତରଫରୁ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର କିଛି ଅଂଶ ଗୁଜୁରାଟୀ ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଯାହା ଏଠାରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି।