Cabinet
Cabinet approves Additional allocation of Rs 2500 crore for continuation of Interest Equalisation Scheme on Pre and Post Shipment Rupee Export Credit till 30.06.2024
08 DEC 2023 8:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved an additional allocation of Rs 2500 Cr for continuation of Interest Equalisation Scheme till 30th June 2024. This would help exporters from identified sectors and all MSME manufacturer exporters to avail pre and post shipment Rupee export credit at competitive rates.
Details:
Benefit shall be continued till 30.06.2024 to manufacturer and merchant exporters of the identified 410 tariff lines and to all manufacturer exporters from MSME sectors at rates as specified below:
S.No.
Category of Exporters
Rate of interest Equalisation
1
Manufacturer and Merchant Exporters exporting products listed in the 410 tariff lines
2%
2
MSME exporters of all tariff lines
3%
Implementation strategy and targets:
The scheme shall be implemented by RBI through various Public and non-Public Sector banks who provide pre and post shipment credit to the exporters. The Scheme is jointly monitored by DGFT and RBI through a consultative mechanism.
Impact:
Availability of pre and post shipment packing credit at competitive rates is important for the exports sector in order to compete internationally. The effect of Interest Equalisation Scheme has been beneficial for the exports growth of the country as per the study conducted by IIM Kashipur. MSME sector is vital for employment generation. The scheme is primarily meant for the labour intensive sectors. The present proposal is meant for exports by merchants and manufacturer exporters of identified tariff lines and MSME Sector manufacturer exporters. Increase in exports from these employment intensive sectors and MSMEs would lead to generation of employment in the country.
Financial Implications:
The additional outlay of Rs 2500 Crore, over and above the current outlay of Rs 9538 Cr under the Scheme, is made available to bridge the funding gap to continue the Scheme upto 30.06.2024. The estimated annual expenditure under the Scheme is approximately Rs 2500 Crore.
Benefits:
The intented target beneficiaries include all MSME manufacturer exporters and non-MSME exporters of certain identified sectors belonging to 410 tariff lines at four digit level.
Details and progress of scheme if already running:
The figure of disbursement of amounts under the scheme for the last 3 years are as follow:
S.No.
Financial Year
Budget Allocated
(in Crores)
Actual Expenditure
(in Crores)
1
2021-22
3488
3488 (including arrears)
2
2022-23
3118
3118
3
2023-24
2932
2641.28(as on 30.11.2023)
Background:
Government of India had announced the Interest Equalisation Scheme on Pre and Post Shipment Rupee Export Credit to eligible exporters. The Scheme started on April1, 2015 and was initially valid for 5 years upto 31.3.2020. The Scheme has been continued thereafter, including one year extension during COVID, and with further extensions and fund allocations. Currently the Scheme provides an interest equalisation benefit at the rate of 2% on pre and post shipment Rupee export credit to merchant and manufacturer exporters of 410 identified tariff lines at 4 digit level and 3% to all MSME manufacturer exporters. The Scheme was not fund limited and extended the benefit without any limit to all exporters. The Scheme has now been made fund limited, and benefit to individual exporters has been capped at Rs 10 Cr per annum per IEC (Import Export Code). In addition, the banks that lend to exporters at an average rate of more than Repo + 4% would be debarred under the Scheme.

মন্ত্রীমন্দল
জুন ৩০, ২০২৪ ফাওবা প্রি অমসুং পোস্ত সিপমেন্ত রুপী এক্সপোর্ত ক্রেদিৎতা ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসন স্কিম মখা চৎথনবা লুপা করোর ২৫০০গী অহেনবা শেনফম কাইথোকপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
08 DEC 2023 8:33PM by PIB Imphal
জুন ৩০, ২০২৪ ফাওবা প্রি অমসুং পোস্ত সিপমেন্ত রুপী এক্সপোর্ত ক্রেদিৎতা ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসন স্কিম মখা চৎথনবা লুপা করোর ২৫০০গী অহেনবা শেনফম কাইথোকপদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে। মসিনা মশক খঙলবা সেক্তরশিংদা এক্সপোর্তরশিং মতেং পাংগনি অমসুং এম.এস.এম.ই মেনুফেকচরর এক্সপোর্তরশিং চাংদম্নবা য়ারবা রেতশিংদা প্রি অমসুং পোস্ত সিপমেন্ত রুপী এক্সপোর্ত ক্রেদিৎ ফংগনি।
অকুপ্পা মরোলশিং:
কান্নবা অসি জুন ৩০,২০২৪ ফাওবা মেনুফেকচরর অমসুং মশক খঙলবা তরিফ লাইন ৪১০গী মার্চেন্ত এক্সপোর্তরশিং অমসুং মখাদা পীরিবা রেতশিংদা এম.এম.এম.ইগী মেনুফেকচরর এক্সপোর্তর খুদিংমক মখা চৎথগনি।
সেরিএল নম্বর
এক্সপোর্তরশিংগী মখল
ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসনগী রেত
1
তরিফ লাইন্স ৪১০দা য়াওরবা পোৎথোকশিংগী মেনুফেকচরর অমসুং মার্চেন্ত এক্সপোর্তরশিং
2%
2
তরিফ লাইন্স খুদিংমককী এম.এস.এম.ই এক্সপোর্তরশিং
3%
থবক ওইনা পাংথোক্নবা লাল্লোং অমসুং পান্দমশিং:
এক্সপোর্তরশিংদা প্রি অমসুং পোস্ত সিপমেন্ত ক্রেদিৎ পীরিবা তোঙান-তোঙানবা পব্লিক অমসুং নন-পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংগী খুৎথাংদা আর.বি.আইনা স্কিম অসি পায়খৎকনি। কন্সলতেতিপ মেকানিজম অমগী খুৎথাংদা দি.জি.এফ.তি অমসুং আর.বি.আইনা স্কিম অসি পুন্না য়েংশিনগনি।
ইম্পেক:
মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা ঙম্নবা চাংদম্নবা য়ারবা রেতশিংদা এক্সপোর্তর সেক্তরদা প্রি অমসুং পোস্ত সিপমেন্ত ক্রেদিৎ ফংহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। আই.আই.এম কাসিপুরনা পাংথোকপা থিজিনবগী মতুংইন্না ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসন স্কিম্না লৈবাক অসিদা এক্সপোর্ত হেনগৎহনবদা কান্নবা পীরে। থবক ফংহন্নবদা এম.এস.এম.ই সেক্তর অসি য়াম্না মরুওই। স্কিম অসি মরুওইনা শিন্মী য়াম্না দরকার ওইবা সেক্তরশিংগীনি। হৌজিক পায়খৎলিবা থবক অসি মশক খঙলবা তারিফ লাইনশিংগী মার্চেন্তশিং অমসুং মেনুফেকচরর এক্সপোর্তরশিং অমসুং এম.এস.এম.ই সেক্তর মেনুফেকচরর এক্সপোর্তরশিংগীনি। থবক য়াম্না পীবা সেক্তরশিং অমসুং এম.এস.এম.ইশিংদগী মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলকপা অসিনালৈবাক অসিদা থবক ফংহনগনি।
শেন-থুমগী দরকার ওইবশিং:
জুন ৩০,২০২৪ ফাওবা স্কিম অসি মখা চৎথনবা অৱাৎপা ফন্দ ফংহন্নবা স্কিম অসিগী মখাদা,হৌজিক কাইথোক্লিবা লুপা করোর ৯৫৩৮ অসিগী মথক্তা অহেনবা লুপা করোর ২৫০০ কাইথোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা চহিগী ওইনা চাদিং তৌগনি হায়না পানরিবা শেনফম অসি চাউরাক্না লুপা করোর ২৫০০ নি।
কান্নবশিং:
পান্দম থম্লিবা কান্নবা ফংগদৌরিবশিংগী মনুংদা তারিফ লাইন ৪১০ ফাওবদা দিজিত মরিগী থাক্তা লৈবা মশক খঙলবা এম.এস.এম.ই মেনুফেকচরর এক্সপোর্তরশিং অমসুং নন-এম.এস.এম.ই এক্সপোর্তরশিং য়াওরি।
অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং করিগুম্বা স্কিম অসি হান্না পায়খৎলবদি মদুগী খুমাঙচাউশিনবা :
সেরিএল নম্বর
শেনবা চহি
কাইথোকখিবা বজেত
(করোর )
চাদিং তৌখিবা
(করোর)
1
2021-22
3488
3488 (এরিয়ারশিং য়াওনা)
2
2022-23
3118
3118
3
2023-24
2932
2641.28(30.11.2023 ফাওবদা )
নুঙগীৱারোল:
মতিক চারবা এক্সপোর্তরশিংদা প্রি অমসুং পোস্ত সিপমেন্ত রুপী এক্সপোর্ত ক্রেদিৎকী ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসন স্কিম ভারত সরকারনা লাউথোক্লে। স্কিম অসি এপ্রিল ১,২০১৫দগী হৌখি অমসুং মসি অহানবা ওইনা চহি মঙা হায়বদি মার্চ ৩১,২০২০ ফাওবা চৎনখি। সকইম অসি কোবিদ মনুংদাদ চহি অমা শাংদোকপা য়াওনা মখা চৎথখি অমসুং মখা শাংদোকপগা লোয়ননা ফন্দশিং কাইথোকখি। হৌজিক তারিফ লাইন ৪১০ ফাওবদা দিজিত মরিগী থাক্তা লৈবা মশক খঙলবা এম.এস.এম.ই মেনুফেকচরর এক্সপোর্তরশিং অমসুং নন-এম.এস.এম.ই এক্সপোর্তরশিংদা 2% গী রেত্তা স্কিম অসিনা ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসনগী কান্নবা পীরি অমসুং এম.এস.এম.ই মেনুফেকচরর এক্সপোর্তরশিংদা 3% পীরি।
স্কিম অসিগী অকক্নবা ফন্দ লৈতে অমসুং এক্সপোর্তর খুদিংমক্তা অকক্নবা লৈতনা কান্নবা পীরি। স্কিম অসি হৌজিক অকক্নবা ফন্দ লৈরে অমসুং লনাই এক্সপোর্তর অমদা আই.ই.সি(ইম্পোর্ত এক্সপোর্ত কোদ) অমদা চহি অমদা লুপা করোর ১০ পীরে। মসিগী মথক্তা, স্কিম অসিগী মখাদা এক্সপোর্তরশিংদা বেঙ্কশিংনা চাংচৎ অমদা রেপো + 4% দগী হেন্না পীবদা অথিংবা থম্লে।