Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s address at the COP-28 Presidency’s Session on ‘Transforming Climate Finance’
01 DEC 2023 6:24PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Under its G-20 presidency, India has given high priority to the two topics of sustainable development and climate change.
We made ‘One Earth, One Family, One Future’ the basis of our presidency.
And through joint efforts, we also succeeded in reaching consensus on many topics.
Friends,
We all know that the role of all the countries of the Global South, including India, has been very less in climate change.
But the ill effects of climate change are much greater on them. Despite lack of resources, these countries are committed to climate action.
Climate finance and technology are essential to meet the aspirations of the Global South. The countries of the Global South expect the developed countries to help them as much as possible to combat climate change. This is both natural and justified.
Friends,
It has been agreed in the G-20 that climate action requires several trillion dollars of climate finance by 2030.
Climate finance that is available, accessible and affordable.
I hope that UAE's Climate Finance Framework initiative will provide impetus in this direction.
India welcomes the historic decision taken yesterday to operationalize the Loss and Damage Fund. This has brought new hope to the COP 28 summit. We hope that the COP summit will also yield concrete results on other topics related to climate finance.
First, COP-28 will see real progress on the New Collective Quantified Goal on Climate Finance. Second, there will be no reduction in Green Climate Fund and Adaptation Fund, this fund will be replenished immediately.
Third, Multilateral Development Banks will provide affordable finance for development as well as climate action. And fourth, developed countries will definitely eliminate their carbon footprint before 2050.
I also welcome the UAE's announcement of setting up a Climate Investment Fund and congratulate them.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সি.ও.পি. ২৮ সম্মিৎ মনুংদা পাঙথোকখিবা ত্রান্সফোর্মিং ক্লাইমেৎ ফাইনান্স সেসন্দা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
01 DEC 2023 6:24PM by PIB Imphal
য়োর হাইনেস,
এক্সেলেন্সিজ,
ঐখোয়গী জি-২০ প্রেসিদেন্সীদা ভারতনা তুং কোইগদবা চাউখৎপা অমদি অইং অশাগী খল হোংলকপা হায়রিবা হীরম অনিসিদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখি‍।
ঐখোয়না মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা হায়বসিদা মরুওইবা ৱাখল্লোনসু থমখি‍।
অদুগা ময়াম্না থম্নরকপা সজেসনশিংদগী, হীরম কয়াদা অমত্তা ওইনা মায় পাক্না য়ানখি‍।
মরূপশিং,
ভারত য়াওনা মালেমগী খা থংবা শরুক্কী লৈবাক পুম্নমক্না অইং অশাগী খল হোংলকপদা থৌদাং চাউনা য়াওদে হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই‍।
অদুবু অইং অশাগী খল হোংলকপগী চৈথেংদি হায়রিবা লৈবাকশিংসিদা খ্বায়দগী হেন্না থেংনরি‍।
কাঙলোন ৱাৎচরবসু হায়রিবা লৈবাকশিং অসিনা অইং অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা থৌরাংশিং পায়খৎলি‍।
মালেমগী খা খংবা শরুক্কী অনিংবা অপাম্বশিং থুংহন্নবগীদমক ক্লাইমেৎ ফাইনান্স অমসুং তেক্নোলোজীগী য়াম্না মথৌ তাই‍।
মালেমগী খা থংবা শরুক্কী লৈবাকশিংগী অপাম্বদি অইং অশাগী খল হোংলকপা থেংননবগীদমক চাওখৎপা লৈবাকশিংনা মখোয়দা হেক য়ারিবমখৈ মতেঙ পাংলকপদুনি‍।
মসি মরমসু চাই অমদি অচুম্বা থবকসু ওইগনি‍।
মরূপশিং,
জি-২০দা ক্লাইমেৎ এক্সনগীদমক ২০৩০ ফাওবদা দোলর ত্রিলিয়ন কয়াগী ক্লাইমেৎ ফাইনান্স মথৌ তাগনি হায়না য়ানখি‍।
হায়রিবা ক্লাইমেৎ ফাইনান্স অদুমক ফংবা, শীজিন্নবা য়াবা অমদি পু-থাংবা ঙম্বা ওইগদবনি‍।
মায়কৈ অসিদা য়ু.এ.ই.গী ক্লাইমেৎ ফাইনান্স ফ্রেমৱর্ক ইনিসিএতিবতগী অচৌবা পাঙ্গল ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
ঙরাং লৌখিবা লোস এন্দ দেমেজ ফন্দ চৎনহন্নবা পুৱারী ওইরবা ৱারেপ্পু ভারতনা তরাম্না ওক্লি‍।
মসিনা সি.ও.পি. ২৮ সমিত্তা অনৌবা থাজবা অমা পোকহল্লি‍।
সি.ও.পি. সমিত্তগী ক্লাইমেৎ ফাইনান্সকা মরী লৈনবা অতৈ হীরমশিংদসু অফবা মহৈ ফংবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজবা থমজরি‍।
অহানবদা, সি.ও.পি.-২৮তা নিউ কল্লেক্তিব ক্বান্তিফাইদ গোল ওন ক্লাইমেৎ ফাইনান্সতা মশক থোক্না খুমাঙ চাওশিনবা ঙমগনি‍।
অনিসুবদা, গ্রীন ক্লাইমেৎ ফন্দ অমদি এদাপ্তেসন ফন্দদা অৱাৎপা লৈহল্লোই, ফন্দ অসিদা অৱাৎপশিং লেপ্তনা হাপচিনগনি‍।
অহুমসুবদা, মল্তিলেতরেল দিভেলপমেন্ত বেঙ্কশিংদগীসু, চাওখৎপগা পুরকপগা লোয়ননা ক্লাইমেৎ এক্সনশিংগীদমকসু পু-থাংবা ঙমগদবা মওংদা শেল শীজিন্নবা য়াহনবনি‍।
অদুগা মরিশুবদা, চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা ২০৫০গী মাঙওইননা মখোয়গী কার্বোন ফুৎপ্রিন্ত শোয়দনা লোইশিনবা হায়বসিনি‍।
ঐনা য়ু.এ.ই.না মাঙজিল থাদুনা ক্লাইমেৎ ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ লিংখৎনবা লাউথোকখিববু থম্মোয় শেংনা তরাম্না ওকচরি, মদুগীদমক থাগৎচবা ফোঙদোকচরি‍।
হন্না হন্না থাগৎচরি‍‍।
থাগৎচরি‍।