Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of 51,000+ appointment letters under Rozgar Mela
30 NOV 2023 6:43PM by PIB Delhi
Namaskar!
The campaign to provide government jobs to lakhs of youngsters in the country is continuing. Today, more than 50 thousand youngsters have been given appointment letters for government jobs. Receiving these appointment letters is the result of your hard work and talent. I congratulate you and your family from the bottom of my heart.
Now you are going to join that stream of nation building, which is directly related to the people. As employees of the Government of India, you all have to fulfil major responsibilities. Whatever position you hold, whatever field you work in, your top priority should be to ensure ease of living for the countrymen.
Friends,
Just a few days ago, on 26th November, the country celebrated Constitution Day. On this day in 1949 the country adopted the Constitution giving equal rights to all citizens. Baba Saheb, the chief architect of the Constitution, had dreamed of a Bharat where social justice would be established by giving equal opportunities to all. Unfortunately, after independence, the principle of equality was ignored in the country for a long time.
Before 2014, a large section of the society was deprived of basic amenities. In 2014, when the nation gave us the opportunity to serve and entrusted us with the responsibility to run the government, first of all, we started moving forward with the mantra of giving priority to the underprivileged. The government itself reached out to those people who never got the benefits of various schemes, or any facilities from the government for decades. We have been trying to change the lives of such people.
Due to this change in thinking and work culture of the government, unprecedented results are being seen in the country today. The bureaucracy is the same; the people are the same; the files are the same; the people working are the same; the method is also the same. But when the government started giving priority to the poor and the middle class of the country, the whole situation started changing. At a very rapid pace one after the other, the working style started changing; the work method started changing; responsibilities were being assigned and positive results started emerging in terms of the welfare of the common people.
According to a study, more than 13 crore people of the country have come out of poverty in 5 years. This shows how much of a difference it makes when the government's schemes reach the poor. This morning itself you must have seen how the Viksit Bharat Sankalp Yatra is reaching every village. Like you, government employees are taking government schemes to the doorsteps of the poor. After joining the government service, you too have to devote yourself to the service of the people with the same intentions, with good intentions, with the same dedication and devotion.
Friends,
In today's changing Bharat, you all are also witnessing an infrastructure revolution. Be it modern expressways, modern railway stations, airports, water ways, today the country is spending lakhs of crores of rupees on these sectors. And when the government is spending money and investing on infrastructure on such a grand scale, it is quite natural and no one can deny that it is also creating lakhs of new employment opportunities.
Another crucial change that has taken place since 2014 is that projects that were in limbo for years are being identified and completed on mission mode. Half-baked projects not only cause wastage of money of the honest tax payers of the country, but also increase the cost of the projects; and at the same time people are deprived of the benefits that they should have got from the project. This is also a huge injustice to our tax payers.
Over the years, the Central Government has reviewed and continuously monitored projects worth lakhs of crores of rupees to complete them expeditiously and has achieved success. This has also created many new employment opportunities in every corner of the country. For example, Bidar-Kalaburagi railway line was one such project, which was started 22-23 years ago. But this project was also in limbo and was forgotten. We resolved to complete it in 2014 and completed the project in just 3 years. Pakyong Airport in Sikkim was also conceptualized in 2008. But till 2014, it remained only on papers. After 2014, all the obstacles related to this project were removed and it was completed by 2018. This also provided employment. The discussions on the Paradip Refinery also started 20-22 years ago, but nothing fruitful happened till 2013. When our government came to power, like all the pending projects, we took up the Paradip Refinery project and completed it. When such infrastructure projects are completed, not only do they create direct employment opportunities, but also create many indirect employment opportunities.
Friends,
Real estate is a vast sector creating employment in the country. In the direction this sector was going, the ruin of the middle class as well as the builders was certain. Due to RERA law, there has been transparency in the real estate sector today, and investment in this sector is continuously increasing. Today, more than one lakh real estate projects in the country are registered under the RERA law. Earlier, projects used to get stalled and so new employment opportunities came to a standstill. This growing real estate of the country is creating a large number of employment opportunities.
Friends,
The policies and decisions of the Government of India have taken the country's economy to new heights today. Major institutions of the world are very positive about Bharat's growth rate. Recently, a global leader in investment ratings has put its seal of approval on Bharat's rapid growth. They estimate that growth in Bharat will continue at a rapid pace due to increasing employment opportunities, large working-age population and increase in labour productivity. The strength of Bharat's manufacturing and construction sector is also a major reason for the same.
All these facts are proof that in the coming times too, immense possibilities of employment and self-employment will continue to be created in Bharat. This in itself is very important for the youth of the country. Being a government employee, you also have a pivotal role in this. You have to ensure that the benefits of development taking place in Bharat reach the last person of the society. No matter how far away an area is, it should be your priority. No matter how inaccessible a person’s location is, you have to reach him. As an employee of the Government of India, only when you move forward with this approach, the dream of a developed Bharat will come true.
Friends,
The next 25 years are very important for you and the country. Very few generations have had this kind of opportunity. Make full use of this opportunity. I also request that all of you must join the new learning module “Karmayogi Prarambh”. There should not be a single friend who does not increase his potential and skills by associating with it. Never stop that urge to learn which has brought you to this point. Keep learning continuously; keep growing yourself continuously. This is the beginning of your life; the country is also growing; you too have to grow. After joining the service, do not get stuck here. And a massive system has been developed for the same.
Karmayogi Prarambh was started a year ago. Since then, lakhs of new government employees have obtained their training through it. Those who work with me in the Prime Minister's Office, in the PMO, all of them are senior employees. They look after the important matters of the country, but they are also associated with it and are continuously appearing in tests, exams, and taking up courses due to which their potential, their strength is growing stronger which is strengthening my PMO and also the country.
More than 800 courses are also available on our online training platform iGoT Karmayogi. Do use it to enhance your skills. And today with this new beginning of your life, the dreams of your families are getting new wings. I also convey my best wishes to your family members. As you have joined the government sector, if possible, write one thing in your diary today that as an ordinary citizen, whatever be your age - 20, 22, 25 years, what problems did you face in the government? Sometimes there might have been a problem at the bus station or there might have been a problem due to the police on the roads. You might have faced a problem in a government office somewhere.
You just recall that and be determined that whatever problems you have faced in your life because of the government and a government employee, you will never want any citizen to face such problems at any point of your life. I will not behave in that manner. Just by deciding that whatever had happened to you would not happen to anyone else could tremendously help the common people. I extend my best wishes to you for your bright future in the direction of nation building.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রোজগার মেলাগী মখাদা থবক খনবগী চিথী 51,000+ য়েন্থোকপগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
30 NOV 2023 6:43PM by PIB Imphal
নমস্কার!
লৈবাক অসিদা নহা লাখ কয়াদা সরকারগী থবক পীবগী খোঙথাং মখা চত্থরি। ঙসি, নহা লিশিং 51 হেনবগী মফমদা সরকারগী থবক খনবগী চিথী য়েন্থোক্লি। মসিগী থবক খনবগী চিথীশিং অসিদি অদোমগী হোৎনবা কনবা অমসুং ৱাখল চেৎপগী মহৈনি। ঐহাক্না অদোম অমসুং অদোমগী ইমুংবু থাগৎচরি।
অদোম্না লৈবাক শেম্বগী অদুগুম্বা ইচেল অমগী শরুক ওইগদৌরবনি, অমসুং মসিগা মীয়ামগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। অদোম্না ভারত সরকারগী থৌমী অমা ওইনা থৌদাং কয়া অমা পাংথোক্কদবা লৈরে। অদোম্না পায়রিবা ফম, লৈরিবা মফম খুদিংদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পীগদবা প্রাইওরিতী অসিদি পুন্সি মহিং লাইথোকহনবা (ইজ ওফ লিবিং) হায়বসিদনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, লৈবাক্না নবেম্বর 26তা সংবিধানগী নুমিৎ পাংথোকখি। মসিগী তাং অসিদি ইং 1949দা লৈবাক অসিনা লৈবাক মীয়াম খুদিংদা চপ মান্নবা হক পীবা সংবিধান অমবু য়াদুনা মদুগী মতুং ইন্না চৎপা হৌখিবা নুমিৎনি। সংবিধানগী মরু ওইবা আর্কিতেক্ত, বাবাসাহেব অম্বেদকরনা মঙলান অমা মঙজখিবনি, মদুদি, মীপুম খুদিংদা চপ মান্নবা মিৎয়েং য়েংদুনা সোসিএল জস্তিস লৈবা ভারত অমগী মঙলান। অদুবু লাইবক থীবদি, নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ফাওবা লৈবাক অসিদা মান্নবা মিৎয়েং য়েংবগী পথাপ্পু খঙশিন্নদনা লাকখি।
ইং 2014গী মমাংদা খুন্নাইগী কাঙলুপ অমবুদি তঙাই ফদবা খুদোংচাবা কয়া মৎপীদুনা লাকখি। ঐখোয়না ইং 2014দা লৈবাক্কী সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংখিবা মতমদা, সরকার চলায়নবা তাঞ্জা ফংখিবা মতমদা, ঐখোয়না খ্বাইদগী অহানবদা, ইন্থোকপীরম্বশিংদা মিৎয়েং চঙবা হায়বা মন্ত্রগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনবগী খোঙচৎ হৌখি। স্কিম অমত্তগী খুদোংচাবা মমাংদা ফংলমদবা, সরকারগী মাইকৈদগী কান্নবা অমত্তা ফংলমদবা মীওইশিংগী মনাক্তা সরকার মশামক্না চৎখি, মখোয়গী পুন্সি মহিং নুংঙাইহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি।
সরকারগী ৱাখল্লোন, থবক তৌবগী মতৌদা অহোংবা অমা লাক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা ঙসিদি মশক থোকপা মায় পাকপা কয়া উবা ফংলে। ব্যুরোক্রেসীদি হান্নগুম চপ মান্নরি, মীওইশিংসু হান্নগুম্বা চপ মান্নবা ঙাক্তনি। ফাইলসু চপ মান্নৈ, থবক শুবীনবা মীওইসু চপ মান্নৈ, থৌওংসু চপ মান্নৈ। অদুবু, সরকার অসিনা লৈবাক্কী লাইরবা, মিদ্দল ক্লাসশিংদা অহেনবা প্রাইওরিতী পীরকপা মতমদগী হান্না লৈরম্বা ফিভম খুদিংদা অহোংবা লাকখি। থবক তৌবগী মওংসু অমগী মথংদা অমদা অহোংবা লাকখি। থবক পাংথোকপগী মওংদা অহোংবা লাকপা হৌরকখি, থৌদাং য়েন্থোক্নবা হৌরকখি, মীচম মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বালদা পোজিতিব ওইবা অহোংবা লাকপা হৌরকখি। স্তদী অমগী মতুং ইন্না, দিকেদ মঙাগী মনুংদা লৈবাক্কী লাইরবা করোর 13না লাইরবগী খয়াত্তগী মপান থোক্লকখি। সরকারগী স্কিমশিংনা লাইরবগী মনাক্তা য়ৌবা মতমদা কয়া য়াম্না চাউবা অহোংবা লাকই হায়বা মসিদগী ঐখোয়না খঙবা ঙম্লি। বিকশিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রানা খুঙ্গং-খুঙ্গংদা চৎপগী থৌওংসু অদোম্না ঙসিগী অয়ুক্তমক্তদসু উখ্রে। অদোমগুম্বা সরকারগী থৌমীশিংনা সরকারগী স্কিম কয়াবু লাইরবশিংগী য়ুম্থোংদা চত্তুনা য়ৌহল্লি। অদোম্না সরকারগী সেবাগী মনুং হেক চনবদগীদি, মসিগুম্বা ৱাখল্লোন, থৌওং অসিমক লৈদুনা মীয়ামগী মতেং পাংবা তাই। মখোয়গী নুংঙাই য়াইফবগীদমক্তা ইশাগী পুন্সি কত্থোকপা তাই।
মরুপশিং,
হোংবা নাইবা ঙসিগী ভারত অসিদা অদোম পুম্নমক্না ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইহৌ অমগী শাখী অমসু ওইরিবনি। মোদর্ন এক্সপ্রেসৱে ওইরো, মোদর্ন রেলৱে স্তেসন ওইরো, এয়রপোর্ত ওইরো, ৱাতর ৱে ওইরো, লৈবাক অসিদা ঙসিদি হীরমশিং অসিদি লুপা করোর লাক্ষ কয়া থাদরি। সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা অসুক য়াম্বা শেনফম থাদরিবা, ইনভেস্ত তৌরিবা অসিদদি, মসিনা থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লকনি হায়বসিদি মহৌশানা পুরকপা ৱাফম ওইরবনি।
ইং 2014গী মতুংদা, অতোপ্পা অচৌবা অহোংবা অমসু লাকখি। মমাংদগী হৌনা পন্দুনা লৈরম্বা স্কিম কয়া ঐখোয়না কোইথী থীদুনা মিসন মোদতা লোইশিন্নবা থবক হোৎনখি। ময়াইদা পনবা প্রোজেক্তশিংনা মপুকচেল শেংবা তেক্সপেয়রশিংগী শেল অরেম্বতা মাঙহনবতা নত্তনা মসিগী কান্নবসু অমত্তা ফংহন্দনা মাঙই অমসুং লোশিনগে হায়রবসু, মদুদা চঙগদবা শেনফম অমুক ৱাংখৎলকই। মসিদি ঐখোয়গী তেক্সপেয়রশিংগী মফমদা অরানবা তৌবীবগা চপ মান্নৈ।
হৌখিবা চহি খরসিদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লাক্ষ কয়াগী প্রোজেক্ত হৌদোক্তুনা মখোয়বু খোঙজেল য়াঙনা লোইশিনহন্নবা লেপ্তনা য়েংশিন্দুনা লাক্লি। মায় পাকপসু য়াম্না ফংলে। মসিনসু, লৈবাক্কী কাচিন কোয়াদা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া ফংহনখি। খুদম ওইনা হায়রবদা, চহি 22-23গী মমাংদা হৌদোকখিবা বীদর-কলবুর্গী রেলৱে লাইনগী প্রোজেক্ত। প্রোজেক্ত অসি মতম শাংনা পন্দুনা লৈরুরবনি। অদুবু, ঐখোয়না ইং 2014দা মসি লোইশিনবগী ৱারেপ লৌখি অমসুং শুপ্নগী চহি 3গী মনুংদা প্রোজেক্ত অসিবু লোইশিন্দুনা উৎখি। সিক্কিমগী পাক্যোং এয়রপোর্তকী ৱাখল্লোন অসি ইং 2008তা পুথোকখিবনি। অদুবু, ইং 2014 ফাওবদা মসিনা চেদা খক লৈদুনা লাকখি। অদুগা, ইং 2014গী মতুংদা মসিগা মরী লৈনবা অপনবা খুদিংমক ঐখোয়না লৌথোক্তুনা ইং 2018 ফাওবদা ঐখোয়না লোইশিনখি। মসিনসু থবক কয়া অমা পীখি। পরাদীপ রিফানরীগী ৱাহৌদোকসু চহি 20-22গী মমাংদা থমখ্রবনি, অদুবু ইং 2013 ফাওবদা মশক থোকপা থবক অমত্তা পায়খৎখিদে। অদুগা ঐখোয়গী সরকার হেক লাকপদগী, পন্দুনা লৈরুরবা প্রোজেক্তশিং অমুক হন্না মখা চত্থবগুম্না, পরাদীপ রিফাইনরীগী থবকশু ঐখোয়না পায়খত্তুনা লোইশিনখি। মসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা মতমদা, মখোয়না হকথেংনবা থবক্কী খুদোংচাবা পীবতা নত্তনা অতোপ্পা থবক কয়াসু নাকোইননা পীবা ঙম্মি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা থবক চাউনা পীবা ঙম্বা অচৌবা সেক্তর অমসু লৈরি – রিএল ইস্তেত। সেক্তর অসিনা চৎলম্বা মাইকৈ য়েংলুরগদি, মসিনা বিলদরশিংতা নত্তনা মিদ্দল ক্লাসকী মীওই কয়াবুসু লুপহনবা হায়বসি শোইরমদ্রবনি। RERA আইনগী মতেংদগী ঙসিদি সেক্তর অসিদা নুং-পান ফাওনা উনা থবক তৌবদগী ফিভম লাক্লে। সেক্তর অসিদা ইনভেস্ত কয়াসু লেপ্তনা লাক্লি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী লাক্ষ অমদগী হেনবা রিএল ইস্তেত প্রোজেক্তশিংদি RERA আইনগী মখাদা রেজিস্তর তৌরে। প্রোজেক্ত অমা হেক পনখিবা মতমদা থবক্কী খুদোংচাবসি অদুমক মাঙখিবনি। লৈবাক অসিগী চাউখৎলক্লিবা রিএল ইস্তেতনা মশিং য়াম্লবা থবক কয়াগী খুদোংচাবা পীরি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারগী পোলিসী অমসুং ৱারেপ কয়ানা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনবু অনৌবা থাক্তা পুখৎলে। মালেমগী অচৌবা ইন্সতিত্যুসন কয়ানা ভারতকী শাহৌ লৌবগী চাং অসিদা য়াম্না থাজবা থম্নরি। থাগৎনরি। হন্দক্তসু, ইনভেস্তমেন্ত রেতিংগী হীরমদা মালেমগী মকোক থোংবা লুপ অমনা ভারতকী খোঙজেল য়াঙবা শাহৌ অসিবু শকখঙখ্রে। থবক্কী খুদোংচাবা হেনগৎলক্লিবা, থবক শুবা ঙম্বা মীওইগী মীশিং য়াম্বা অমসুং লেবর প্রদক্তিবিতী হেনগৎলকপা অসিনা মরম ওইরগা ভারতকী শাহৌ লৌবগী খোঙজেল অসিনা য়াঙনা মখা চত্থখিগনি হায়না মখোয়না পানরি। মসিগী মরু ওইবা মরমদি, ভারতকী মেন্যুফেকচরিং অমসুং কনস্ত্রক্সন সেক্তরগী মপাঙ্গল হেনগৎলক্লিবা অসিনি।
ৱাফমশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ভারত্তা থবক ফংবা অমসুং মশানা থবক পীজবগী চাউরবা ওইথোকপা অমা লৈ হায়বা তাক্লে। মসিদি লৈবাক্কী নহাশিংগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম্নি। সরকারগে থৌমী অমা ওইনা, মসিদা অদোমগী চাউরবা থৌদাং য়াওরি। ভারত্তা লৈরক্লিবা চাউখৎ থৌরাংগী কান্নবা খুদিংমক খ্বাইদগী অরোইবা মীওইদা ফংহন্নবা অদোম্না হোৎনবা তাবনি। মফম অমনা কয়াদা মনুং হঞ্জিনবা ওইরবসু, মদুদা অদোম্না প্রাইওরিতী পীগদবনি। মীওই অমনা কয়া য়াম্না লাপ্পা মফমদা লৈরবসু, অদোম্না মহাক্কী মনাক্তা শোইদনা য়ৌশিনবা তাবনি। অদোম্না ভারত সরকারগী থৌমী অমা ওইনা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লবা মতমদতা চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
মথংগী চহি 25 অসিদি অদোম অমসুং লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না মরু ওইরি। মশিং য়ামদ্রবা মীওইদা মসিগুম্বা খুদোংচাবা অসি ফংলি। অদোম্না মসিগী মপুং ফাবা কান্নবা লৌগদবনি। অদোমসু অনৌবা লর্নিং মোদ্যুল, “কর্ময়োগী প্রারম্ভ”তা শোইদনা চঙবীয়ু হায়না অদোমগী মফমদা থমজরি। মসিগা মরী লৈনরবা তুংদা মশাগী কেপাসিতী হেনগৎখিদবা ঐখোয়গী মরুপ অমত্তা লৈখিদ্রি। করিগুম্বা অমা তম্নীংবা ফাওরুবদগী অদোম্না ঙসিগী থাক অসিদা য়ৌরক্লিবা অসিদা, তম্নীংবা ফাওবগী ৱাখল্লোন অদুবু কৈদৌনুংদা মাংহনগনু, ইশাগী থাকপু লেপ্তনা ৱাংখৎহনবীয়ু। তাঞ্জা অসিদা অদোমগী পুন্সি হৌরিবনি, লৈবাকসু চাউখৎলি, অদোমসু চাউখৎকদবনি। থাক অসিদা য়ৌরে হায়দুনা লেপকদবা নত্তে, মসিগী ওইনসু চাউরবা থৌরাং অমা শীনখ্রবনি।
কর্ময়োগী প্রারম্ভ অসি চহি অমগী মমাংদা হৌদোকখিবনি। মদুদগী হৌদুনা, সরকারগী অনৌবা থৌমী লাক্ষ কয়ানা মসিদগী ত্রেনিং লৌখ্রবনি। ঐহাক্কা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী ওফিস, পি.এম.ও.দা থবক তৌরিবশিং, মখোয়দি সেনিয়র ওইরবা মীওইনি, লৈবাক্কী ওইবা মরু ওইবা থৌদোক কয়া মখোয়না মাইয়োক্নখ্রবনি, মখোয়সু মসিদা য়াওদুনা লেপ্তনা তেস্ত পীরিবনি, পরিক্ষা পীরিবনি, কোর্স তৌরিবনি, মসিনা মখোয়গী কেপাসিতী, পাঙ্গল হেনগৎহল্লি, ঐহাক্কী পি.এম.ও.বুসু মপাঙ্গল লৈনা থবক তৌহল্লি, লৈবাক্কী মপাঙ্গল হাপ্লি।
ঐখোয়গী ওনলাইন ত্রেনিং প্লেতফোর্ম, iGoT Karmayogi অসিদসু কোর্স 800 হেন্না য়াওরি। ইশাগী স্কিল হেনগৎহন্নবা মসিবু শোইদনা শিজিন্নবীয়ু। অদোমগী পুন্সিদা অনৌবা অহৌবা অমা লাক্লিবা মতমসিদা, ইশাগী ইমুংগী মঙলানবু ৱাংহল্লিবা মতমসিদা, ঐহাক্না অদোম অমসুং অদোমগী ইমুংগী মফমদা থাগৎ পাউজেল পীজরি। হৌজিকপুদি সরকারগী থবক তৌরগনি। অদুবু মীচম ওইনা চহি 20, 22, 25 হিংলকপা অসিদা খুদোংচাদবা কয়াদি থেংনরমগনি। অদোম্না সরকারদা করি পেন্দবা লৈখি, বস স্তেসন্দা পেন্দবা থেংনরম্বা য়াই, লৈরক খুল্লক্তা নত্ত্রগা সরকারগী লোইশঙদা নুংঙাইতবা কয়া মাইয়োক্নরম্বসু য়াই। পুম্নমক নীংশিন্দুনা দাইরী অমদা ইশিনবা য়াই। শিংনবা নত্ত্রগা খুদোংচাদবশিং অসি সরকারগী থৌমী অমনা থোকহনবা ঙাক্তনি হায়বা অদোম খঙলমগনি। ঐহাক্না মরম ওইরগা মসিগুম্বা খুদোংচাদবা অমত্তা কনামত্তদা মাইয়োক্নহল্লোই হায়না অদোম্না খনবীয়ু, মরী লৈননা থবক তৌবীয়ু। মসিগুম্বা ৱারেপ অসিনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা কয়া য়াম্না তেংবাংগনি হায়না অদোম অমুক্তা খন্থবীয়ু। লৈবাক শেম্বগী অদোমগী খোঙচৎ অসিদা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি।