Ministry of Health and Family Welfare
Viksit Bharat Sankalp Yatra
5,470 Health camps have been conducted in 995 Gram Panchayats reporting a total footfall of more than 7,82,000 people
More than 9,35,970 Ayushman cards were created at the camps and over 1,07,000 physical cards were distributed
More than 1,95,000 people screened for TB and over 19,500 people referred to higher Public Health Facilities
Over 54,750 people were screened for SCD and 2,930 referred to higher public health facilities
Around 5,51,000 people were screened for Hypertension and Diabetes and more than 48,500 people were referred to higher public health facilities
27 NOV 2023 1:20PM by PIB Delhi
The Viksit Bharat Sankalp Yatra was launched by the Hon’ble Prime Minister on November 15 from Khunti, Jharkhand to saturate the benefits of Central government schemes across the nation. As a part of On-Spot services under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Health Camps are being organized at the places of halt of the IEC Van in the Gram Panchayats
As on 26 November 2023, 5,470 Health camps have been conducted in 995 Gram Panchayats reporting a total footfall of more than 7,82,000 people.
Rupnagar, Punjab
Sundargarh, Odisha
Chamba, Himachal Pradesh
Krishna, Andhra Pradesh
Nashik, Maharashtra
Tinsukia, Asam
The following are the list of activities being carried out in the Health camps:
Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna (AB-PMJAY): Under the flagship scheme of MoHFW for the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Ayushman cards are being created using the Ayushman app and physical cards are being distributed to the beneficiaries. By the end of twelfth day, more than 9,35,970 Ayushman cards were created at the camps and more than 1,07,000 physical cards were distributed.
Tuberculosis (TB): Screening of patients for TB is being carried out for symptoms, sputum testing, and by using NAAT machines wherever available. Case suspected to have TB are referred to higher facilities. By the end of twelfth day, more than 1,95,000 people have been screened out of which more than 19,500 were referred to higher Public Health Facilities.
Under Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan (PMTBMA), consent is being taken for patients suffering from TB for receiving assistance from Nikshay Mitras. Attendees willing to be Nikshay Mitras are also being provided on-spot registration. By the end of twelfth day, more than 11,500 patients gave consent under PMTBMBA and more than 5,500 new Nikshay Mitras were registered
Under Nikshay Poshan Yojna (NPY), monetary assistance is provided to TB patients through Direct benefit Transfer. For this purpose, details of bank account of the pending beneficiaries are being collected and accounts are being Aadhaar seeded. By the end of twelfth day, details of 3,371 such beneficiaries were collected.
Sickle Cell Disease: In areas with predominant Tribal population, screening of eligible population (upto 40 years of age) is being done for the detection of Sickle Cell Disease (SCD) through the Point of Care (PoC) tests for SCD or through Solubility Test. Cases testing positive are being referred to higher centers for management. By the end of twelfth day, more than 54,750 people were screened, out of which 2,930 were found to be positive and referred to higher public health facilities.
Non Communicable Diseases (NCDs): Screening of eligible population (30 years and above) is being done for Hypertension and Diabetes and cases suspected to be positive are being referred to higher centers. By the end of twelfth day, around 5,51,000 people were screened for Hypertension and Diabetes. More than 31,000 people were suspected to be positive for Hypertension and more than 24,000 were suspected to be positive for Diabetes and more than 48,500 people were referred to higher public health facilities.

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা
৯৯৫ খন গাঁও পঞ্চায়তত ৫,৪৭০ টা স্বাস্থ্য শিবিৰ অনুষ্ঠিত হৈছে , য'ত মুঠ ৭,৮২,০০০ ৰো অধিক লোক উপকৃত হৈছে
শিবিৰসমূহত ৯,৩৫,৯৭০তকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু ১,০৭,০০০ৰো অধিক কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে
১,৯৫,০০০ ৰো অধিক লোকৰ যক্ষ্মা ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে আৰু ১৯,৫০০ৰো অধিক লোকক উন্নত চৰকাৰী স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে
৫৪,৭৫০ৰো অধিক লোকৰ এছচিডিৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছিল আৰু ২,৯৩০ গৰাকী লোকক উন্নত চৰকাৰী স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে
27 NOV 2023 1:20PM by PIB Guwahati
সমগ্ৰ দেশতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ লাভালাভ জনসাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ যোৱাৰ উদ্দেশ্যে ১৫ নৱেম্বৰত ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিৰ পৰা মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ অধীনত ঠাইতে আগবঢ়োৱা সেৱাৰ অংশ হিচাপে গাঁও পঞ্চায়তসমূহত স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হয়।
২৬ নৱেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখলৈকে ৯৯৫ খন গাঁও পঞ্চায়তত ৫,৪৭০ টা স্বাস্থ্য শিবিৰ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে । য'ত মুঠ ৭,৮২,০০০ ৰো অধিক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
ৰূপনগৰ, পঞ্জাৱ
সুন্দৰগড়, ওড়িশা
চাম্বা, হিমাচল প্ৰদেশ
কৃষ্ণা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
নাছিক, মহাৰাষ্ট্ৰ
তিনিচুকীয়া, অসম
স্বাস্থ্য শিবিৰত চলি থকা কাৰ্যকলাপৰ তথ্য তলত উল্লেখ কৰা হৈছে:
আয়ুষ্মান ভাৰত - প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (এবি-পিএমজেএৱাই): বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ বাবে এমঅ'এইচএফডব্লিউৰ ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিৰ অধীনত, আয়ুষ্মান এপ ব্যৱহাৰ কৰি আয়ুষ্মান কাৰ্ড সৃষ্টি কৰা হৈছে আৰু হিতাধিকাৰীসকলক কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে। দ্বাদশ দিনৰ শেষলৈ, শিবিৰবোৰত ৯,৩৫,৯৭০ তকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড সৃষ্টি কৰা হৈছিল আৰু ১,০৭,০০০ ৰো অধিক কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে।
যক্ষ্মা (যক্ষ্মা): যক্ষ্মা ৰোগীৰ লক্ষণ, খেকাৰ পৰীক্ষা আদি কৰাৰ লগতে য'ত এন.এ.এ.টি. যন্ত্ৰ আছে তাত সেয়া ব্যৱহাৰ কৰি স্ক্ৰীণিং কৰা হৈছে। যক্ষ্মা থকাৰ সন্দেহ কৰা লোকক উন্নত চৰকাৰী স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। দ্বাদশ দিনৰ শেষলৈ, ১,৯৫,০০০ ৰো অধিক লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। যাৰ ভিতৰত ১৯,৫০০ ৰো অধিক লোকক উন্নত চৰকাৰী স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী যক্ষ্মা মুক্তি ভাৰত অভিযানৰ (পিএমটিবিএমএ) অধীনত নিক্ষয় মিত্ৰৰ পৰা সহায় লাভ কৰাৰ বাবে যক্ষ্মা ৰোগীসকলৰ সন্মতি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। নিক্ষয় মিত্ৰ হ'বলৈ ইচ্ছুক অংশগ্ৰহণকাৰীসকলকো ঠাইতে পঞ্জীয়নৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। দ্বাদশ দিনৰ শেষলৈ, ১১,৫০০ ৰো অধিক ৰোগীয়ে পিএমটিবিএমবিএ-ৰ অধীনত সন্মতি প্ৰদান কৰে আৰু ৫,৫০০ ৰো অধিক নতুন নিক্ষয় মিত্ৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে ।
নিক্ষয় পোষণ যোজনাৰ (এনপিৱাই) অধীনত, প্ৰত্যক্ষ ভাবে যক্ষ্মা ৰোগীসকলক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হয়। এই উদ্দেশ্যে ধন নোপোৱা হিতাধিকাৰীসকলৰ বেংক একাউণ্টৰ বিৱৰণ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে আৰু একাউণ্টবোৰ আধাৰ সংযোজিত কৰা হৈছে। দ্বাদশ দিনৰ শেষলৈ, এনে ৩,৩৭১ জন হিতাধিকাৰীৰ বেংকৰ বিৱৰণ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।
চিকল চেল ৰোগ: জনজাতীয় সোক অধ্যুষিত এলেকাবোৰত এছচিডিৰ বাবে পইণ্ট অফ কেয়াৰ (পিঅ'চি) পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে বা সোলুবিলিটি পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে চিকল চেল ৰোগ চিনাক্ত কৰাৰ বাবে স্ক্ৰীণিং (৪০বছৰ লৈকে) কৰা হৈছে। ইতিবাচক পৰীক্ষাৰ ফলাফল ওলোৱাসকলক উন্নত চিকিৎসাৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। দ্বাদশ দিনৰ শেষলৈ,৫৪,৭৫০ ৰো অধিক লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে , যাৰ ভিতৰত২,৯৩০ জনৰ পৰীক্ষাৰ ফলাফল ইতিবাচক পোৱা গৈছে আৰু তেওঁলোকক উন্নত চিকিৎসাৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
অসংক্ৰামক ৰোগ (এনচিডি): উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ডায়েবেটিচৰ বাবে যোগ্য জনসংখ্যাৰ স্ক্ৰীণিং (৩০ বছৰ আৰু অধিক) কৰা হৈছে আৰু ইতিবাচক বুলি সন্দেহ কৰা ঘটনাবোৰ উন্নত চিকিৎসাৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। দ্বাদশ দিনৰ শেষলৈ, প্ৰায় ৫,৫১,০০০ লোকৰ উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ডায়েবেটিচৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। উচ্চ ৰক্তচাপৰ বাবে ৩১,০০০ ৰো অধিক লোকক ৰোগৰ ইতিবাচক বুলি সন্দেহ কৰা হৈছে আৰু ২৪,০০০ৰো অধিক লোক ডায়েবেটিচৰ বাবে ইতিবাচক বুলি সন্দেহ কৰা হৈছে। ৪৮,৫০০ ৰো অধিক লোকক উন্নত চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।