Prime Minister's Office
PM participates in Sant Mirabai Janmotsav in Mathura, Uttar Pradesh
“525th birth anniversary of Sant Mirabai is not merely a birth anniversary but a celebration of the entire culture and tradition of love in India”
“Mirabai nurtured the consciousness of India with devotion and spiritualism”
“Bharat has been devoted to Nari Shakti for aeons”
“Mathura and Braj will not be left behind in the race of development”
“Developments taking place in the Braj region are symbols of the changing nature of the nation’s reawakening consciousness”
23 NOV 2023 7:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in Sant Mirabai Janmotsav, a program to celebrate the 525th birth anniversary of Sant Mirabai in Mathura, Uttar Pradesh today. Prime Minister Modi released a commemorative stamp and coin in honour of Sant Mira Bai. He also took a walkthrough of an exhibition and witnessed a cultural programme. The occasion marks the initiation of year-long programs in the memory of Sant Mirabai.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness and gratitude to be in Braj Bhoomi and amongst the people of Braj. He paid rich tributes to the divine importance of the land. He bowed to Lord Krishna, Radha Rani, Mira Bai and all saints of Braj. The Prime Minister praised the efforts of Smt Hema Malini as the Member of Parliament from Mathura and said that she has completely immersed herself in the devotion of Lord Krishna.
Highlighting the connections of Lord Krishna and Mirabai with Gujarat, the Prime Minister said that it makes his visit to Mathura even more special. “Kanhiya of Mathura transformed to Dwarkadhish after visiting Gujarat”, he emphasized, adding that Sant Mirabai ji who hailed from Rajasthan and filled the corridors of Mathura with love and affection spent her final days in Dwarka, Gujarat. He underlined that the people from Gujarat consider it the blessing of Dwarkadhish when they get the opportunity to visit Braj spread across Uttar Pradesh and Rajasthan. Shri Modi also added that he has now been a part of Uttar Pradesh since 2014 when he became the MP from Varanasi.
The Prime Minister said that the 525th birth anniversary of Sant Mirabai is not merely a birth anniversary but “a celebration of the entire culture and tradition of love in India.” A celebration of the thought that considers Nar and Narayan, Jeev and Shiv, devotee and the god as one”.
The Prime Minister recalled that Mirabai came from the land of sacrifice and valour, Rajasthan. He also pointed out that 84 ‘kos’ Braj Mandal is part of both Uttar Pradesh and Rajasthan. “Mirabai nurtured the consciousness of India with devotion and spiritualism. This event in her memory reminds us about the valour and sacrifice of India along with India’s Bhakti tradition as people of Rajasthan remained steadfast like a wall while protecting India’s culture and consciousness”, he added.
“Bharat has been devoted to Nari Shakti for aeons”, the Prime Minister remarked noting that it is the Brajwasis who have acknowledged it more than anybody else. In the land of Kanhaiya, the Prime Minister said, every welcome, address and felicitation begins with ‘Radhe Radhe’. “Krishna’s name becomes complete only when prefixed with Radha”, Shri Modi underlined. He credited these ideals to the contributions made by women towards nation-building and paving the way forward for society. Underlining that Mirabai is a perfect example, the Prime Minister recited a couplet by her and explained the underlying message that whatever falls between the sky and the earth will eventually come to an end.
The Prime Minister said that Mirabai demonstrated in those difficult times that the inner force of a woman is capable of guiding the entire world. Sant Ravidas was her Guru. Sant Mirabai was a great social reformer too. He said here verses show us the path even today. She teaches us to stay connected with our values without being bound to stereotypes.
Prime Minister Modi took the opportunity to highlight the undying spirit of India and said that an awakened energy source from some part of the country has always arisen to lead the way when the consciousness of India has come under attack or weakened. He said that some luminaries became warriors while some became saints. Giving examples of the saints of Bhakti Kaal namely Alavar and Nayanar Sants and Acharchya Ramanujacharya from South India, Tuslidas, Kabirdas, Ravidas and Surdas from North India, Guru Nanak Dev from Punjab, Chaitanya Mahaprabhu from Bengal in the East, Narsinh Mehta from Gujarat and Tukaram and Namdev from Maharashtra in the West, the Prime Minister said that they forged the path of renunciation and also moulded India. Even though their languages and cultures were different from one another, the Prime Minister said that their message was the same and they anchored the entire nation with their devotion and knowledge.
“Mathura has been the place of confluence of the different streams of ‘Bhakti Andolan’”, the Prime Minister remarked as he gave examples of Maluk Das, Chaitanya Mahaprabhu, Mahaprabhu Vallabhacharya, Swami Hari Das, and Swami Hith Harivansh Mahaprabhu who breathed in new consciousness into the nation. “This Bhakti Yajna is being carried forward today with the blessings of Lord Shri Krishna”, he added.
The Prime Minister lamented that Mathura did not get the attention that it deserved as people devoid of the sense of the glorious past of India could not rid themselves of the mentality of slavery and kept the Braj Bhoomi deprived of development. The Prime Minister said that in this time of Amrit Kaal, the nation has come out of the slave mentality for the first time. He said that a pledge of Panch Prans had been taken from the ramparts of the Red Fort. Referring to the revamped grand Kashi Vishwanath Dham, Kedar Nath Dham, upcoming date of Shri Ram Temple, the Prime Minister said “Mathura and Braj will not be left behind in this race of development.” He expressed happiness that ‘Uttar Pradesh Braj Teerth Vikas Parishad’ has been established for the development of Braj. “This council is doing a lot of work for the convenience of the devotees and the development of the pilgrimage”, he said
Shri Modi reiterated that the entire region is associated with the ‘leelas’ of Kanha and gave examples of areas like Mathura, Vrindavan, Bharatpur, Karauli, Agra, Firozabad, Kasganj, Palwal, Ballabhgarh which fall in different states. He informed that the Government of India is making efforts to develop this entire area in collaboration with different state governments.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized that the changes and developments taking place in the Braj region and the country are not just a change in the system but a symbol of the changing nature of the nation’s reawakening consciousness. “Mahabharata is proof that wherever India is reborn, there is definitely the blessings of Shri Krishna behind it”, he concluded underlining that the country will accomplish its resolutions and build a Viksit Bharat.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak, and Member of Parliament from Mathura, Smt Hema Malini were present on the occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী মথুরাদা পাংথোকপা সন্ত মীরাবাই জনমহোৎসবতা শরুক য়াখ্রে
“সন্ত মীরাবাইগী 525শুবা মপোক অসিদি পোকপগী নুমিৎ খক্তা নত্তনা ভারতপু নুংশিবগী নাৎ অমসুং চৎনবীগী নুংঙাইবা ফোংদোকপনি”
“মীরাবাইনা থৱাই চঙনা নিংজবা অমসুং স্পিরিচুএলিজমগা লোয়ননা ভারতকী কন্সিয়সনেসপু য়োক্তুনা থমখি”
“ভারতনা ইওন কয়াদগী নারী শক্তীবু নিংদুনা লাকখি”
“মথুরা অমসুং ব্রজবু চাউখৎ থৌরাংগী ইচেলদগী কৈদৌনুংদা লাপথোকহল্লোই”
“ব্রজতা পাংথোক্লিবা চাউখৎ থৌরাং অসিদি লৈবাক্কী কন্সিয়সনেস মীকপ থোক্লকপগী খুদম অমনি”
23 NOV 2023 7:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী মথুরাদা পাংথোকপা সন্ত মীরাবাইগী 525শুবা মপোক কুমওনগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা সন্ত মীরাইবাইবু ইকায় খুম্নবা ওইনা মহাকপু নীংশিংনবা স্তাম্প অমসুং শেনয়েকসু ফোঙখি। মহাক্না একজিবিসন য়েংবগা লোয়ননা কলচরেল প্রোগ্রামসু মিৎয়েং তাখি। থৌরম অসিনা সন্ত মীরাবাইবু নীংশিংবা ওইনা চহি অমা চুপ্না চত্থগদবা প্রোগ্রাম্বুসু হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, ব্রজ ভুমীদা লৈজদুনা ব্রজগী মীয়ামগা পুনবসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না লমদম অসিনা লাই তিনগী মরমদা মরু ওইরিবা অসিবুসু ইকায় খুম্নখি। মহাক্না ভগ্বান কৃষ্ণ, রাধা রানী, মীরাবাই অমসুং ব্রজগী সন্ত পুম্নমক্কী মফমদা কোক নোনখি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রীমতি হেমা মালিনিনা মথুরাগী এম.পি. অমা ওইনা হোৎনরিবা কয়াবু ইকায় খুম্নরদুনা মহাক্না ভগ্বন কৃষ্ণবু নীংজবদা মশাবু কত্থোক্লে হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভগ্বান কৃশন অমসুং মীরাবাইগা গুজরাতকা লৈনরিবা মরীদা মিৎয়েং চঙলদুনা, মহাক্কী মথুরাগী খোঙচৎ অসিবু মসিনা হেন্না অখন্নবা ওইহল্লে হায়খি। “মথুরাগী কনহৈয়ানা গুজরাত্তা চৎলুরবা মতুংদা দ্বার্কাদিশ ওনখিবনি”, মহাক্না হায়খি, অমসুং রাজস্থান্দগী হৌরকখিবী অমসুং মথুরাগী লৈরক খুল্লক খুদিংবু মীনুংশিনা থলহনখিবী সন্ত মীরাবাইজীনা মহাক্কী অরোইবা মতম্বু গুজরাতকী দ্বার্কাদা লেনখি হায়না মখা তাখি। গুজরাতকী মীয়াম্না উত্তর প্রদেশ অমসুং রাজস্থান শিনবা থুংবদা শন্দোক্লিবা ব্রজদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংজবা খুদিংগী মসিবু দ্বার্কাদিশকী থৌজালনি খন্নরি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা মখা তাখিবদা, মহাক্না ইং 2014দা ভরানসীদগী এম.পি. ওইনা খনখ্রবা মতুংদগীদি মহাক অসি উত্তর প্রদেশকী শরুক অমা ওইরবনি হায়খি।
“সন্ত মীরাবাইগী 525শুবা মপোক অসিদি পোকপগী নুমিৎ খক্তা নত্তনা ভারতপু নুংশিবগী নাৎ অমসুং চৎনবীগী নুংঙাইবা ফোংদোকপনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। নর অমসুং নরায়ন, জীব অমসুং শিব, ঈশ্বর অমসুং মহাকপু নিংজরিবা খুদিংমক অমত্তনি হায়না খনবা ৱাখল্লোনগী নুংঙাইবা ফোংদোকপনি।
মীরাবাইনা রাজস্থান কৌবা কত্থোকপগী লমদমদগী হৌরকপনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌননা নীংশিংখি। 84 ‘কোস’ ব্রজ মন্দল অসিদি উত্তর প্রদেশ অমসুং রাজস্থান অনিমক্কী শরুক অমনি হায়বসু মহাক্না পনখি। “মীরাবাইনা ভারতকী কনসিয়সনেসপু থৱাই চেৎপা অমসুং স্পিরিচুএলিজমগা লোয়ননা য়োকখৎপীখি। মহাক্কী মসিগুম্বা থৌদোক অসিনা রাজস্থানগী মীয়াম্না ভারতকী নাৎ অমসুং কন্সিয়সনেসপু ঙাকথোক্তুনা ফক্লাংগুম্না লেপ্লিবা অসিগা লোয়ননা ভারতকী ভক্তি চৎনবীগা লোয়ননা ভারতকী মথৌনা অমসুং কত্থোকপশিংবু ঐখোয়দা নীংশিংহল্লি”, মহাক্না মখা তাখি।
“ভারতনা ইওন কয়াদগী নারী শক্তিবু নীংজদুনা লাক্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, অমসুং মসিবু অতৈদগী হেন্না নীংথিনা খঙলিবদি ব্রজবাসীশিংনি হায়না মখা তাখি। কনহৈয়াগী লমদম অসিদা, মীওই অমবু ইকায় খুম্নবা, তরাম্না ওকপা অমসুং ৱারি শাবা খুদিংদা “রাধে রাধে” হায়দুনা হৌই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “কৃষ্ণগী মিংলেন অসি মমাংদা রাধা হাপ্লবখক্তদা মপুং ফাই”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিদি নুপীশিংনা লৈবাক শেম্বগী থৌওংদা য়াবা থৌদাং অমসুং খুন্নাইনা তুংলমচত্তা চঙশিন্নবা লম্বী য়াৎলিবা অসিনা মরম ওইরগনি হায়না মহাক্না পাউদমখি। মীরাবাইনা মসিগী চুনরবা খুদম অমা ওইরে হায়না মখা তারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না লেংলম্বা শৈরেং মতেক অমা থীখি অমসুং অতিয়া অমসুং মালেম লৈবাক্কী মরক্তা তাবা খুদিংমক মমৈথংদা লিবা নাই হায়বনি হায়না শৈরেং মতেক অদুগী ৱাহন্থোকসু হন্দোকখি।
নুপীগী নুংগী পাঙ্গলনা মালেম পুম্ববু লমজিংবগী মতিক লৈ হায়না মীরাবাইনা মতমদুগী লুরবা মতমশিংদা উৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। সন্ত রবিদাস অসিদি মহাক্কী গুরুনি। সন্ত মীরাবাইদি খুন্নাইবু শেমদোকপী অথোইবী মীওই অমসু ওইরম্মি। মহাক্কী ৱারোলশিংনা ঐখোয়দা ঙসিসু লম্বী তাকপীরি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না ঐখোয়না ইশাগী ভেল্যুগা মরী তৎনদনা লৈগদবনি, স্তেরিওতাইপ্তা ঐখোয়না পুন্দুনা লৈগদবা নত্তে হায়না মহাক্না ঐখোয়দা তাকপীরম্মি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী শিব নাইদ্রবা ইথিলবু মীয়ামদা পাউদম্বগী খুদোংচাবা লৌরদুনা, ভারতকী কন্সিয়সনেসনা মপাঙ্গল শোন্থরকপা অমসুং মসিদা লান্দারকপা খুদিংদা, লৈবাক্কী শরুক অমদগী শাফোংলকপা ইনর্জী সোর্স অমনা মতম পুম্বদা লমজিংবগী চৎনবী লৈদুনা লাকখি হায়না ফোংদোকখি। মঙাল পীবা মীওই খরনা লান্মী ওইখি অমসুং অতোপ্পা খরনা লাইনীংবা ওইখিবা ঙাক্তনি হায়না মহাক্না হায়খি। খা ভারতকী অলাবর অমসুং নায়নর সন্ত অমসুং অচার্য় রামানুজাচার্য়; অৱাং ভারতকী তুলসিদাস, কবির্দাস, রবিদাস অমসুং সুর্দাস; পঞ্জাবতগী গুরু নানক দেব, নোংপোক মাইকৈদগী বেঙ্গলগী চৈতন্ন্য মহাপ্রভু; নোংচুপ মাইকৈদগী গুজরাতকী নরসিনহ মেহতা অমসুং মহারাস্ত্রগী তুকারাম অমদি নামদেবকুম্বা সন্তশিংগী খুদমসু মহাক্না পীখি। মখোয়না য়ানীংদবা ফোংদোকপগী লম্বী য়াৎলম্বগা লোয়ননা ভারতপুসু নৌনা শেমদোকখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মখোয়গী লোল অমসুং চৎনবীনা অতোপ্পশিংদগী খেন্নজরবসু, মখোয়গী পাউজেলদি অমত্তনি অমসুং মখোয়না লৈবাক পুম্ববু মখোয়গী থাজবা অমসুং লৌশিংনা পুন্সিন্দুনা থমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
“মথুরা অসিদি “ভক্তি আন্দোলন”গী মশা কয়াগী পুনফম অমা ওইদুনা লাক্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা লৈবাক্কী মফমদা অনৌবা কন্সিয়সনেস হাপ্পীরম্বা মালুকদাস, চৈতন্ন্য মহাপ্রভু, মহাপ্রভু বল্লবচার্য়া, স্বামী হরিদাস অমসুং স্বামী হিথ হরিবন্স মহাপ্রভুগী খুদমসু পীখি। “মসিগী ভক্তী জৈগ্য অসিবু ঙসিদি ভগ্বান কৃষ্ণগী থৌজালদগী মকা চত্থদুনা লাক্লি”, মহাক্না মখা তাখি।
ভারতকী অরিবা মতমগী নীংথিরবা চৎনবীগী মতাংদা খঙদ্রবা মীওইশিংনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্দগী মপান থোক্লকপা ঙমদবনা মরম ওইদুনা মথুরাদা মিৎয়েং চঙফম থোকপা চঙবা ঙমদবা অমসুং ব্রজবু চাউখৎপগী মঙাল ফংহনবা ঙমদনা লাকখিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। হৌজিক চৎলিবা অমৃত কালগী মতমসিদা, লৈবাক অসিনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্দগী অহানবা ওইনা মপান থোক্লক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী পাঞ্চ প্রনগী ৱাশক কয়াসু শক্নখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। অনৌবা শক্তম পীরবা কাশী বিশ্বানাথ ধাম, কেদার নাথ ধাম, শ্রী রাম মন্দির অমা শঙ্গারক্কদৌরিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মথুরা অমসুং ব্রজবু চাউখৎ থৌরাংগী ইচেলদগী কৈদৌনুংদা লাপথোকহল্লোই”। ব্রজগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা “উত্তর প্রদেশ ব্রজ তীর্থ বিকাস পরিশদ” শেমখিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফাওই হায়খ্রে। “কাউন্সিল অসিনা লাইনীংবশিংগী নুংঙাইনবা অমসুং লাইনীংফমশিংগী চাউখৎনবগীদমক্তা থবক কয়া অমসু পাংথোক্লি”, মহাক্না হায়খি।
মসিগী অপুনবা মফম অসি কানহাগী “লীলা”গা মরী লৈনৈ হায়না শ্রী মোদীনা হায়রদুনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা তাবা মথুরা, বৃন্দাবন, ভারতপুর, করোলী, আগ্রা, ফিরোজাবাদ, কসগঞ্জ, পলৱাল, বল্লবগরগুম্বা মফমশিংগী খুদম পীখি। ভারত সরকারনা মসিগী অপুনবা মফমশিংবু তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা চাউখৎহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, ব্রজগী লমদম অমসুং লৈবাক অসিদা লাক্লিবা চাউখৎ থৌরাংগী অহোংবা অসিদি পথাপ্তা লাকপা অহোংবখক নত্তনা ভারতকী মীকপ থোক্লক্লিবা কন্সিয়সনেসকী অহোংবা নাইবা মতৌগী খুদম অমনি হায়না পাউদমখি। “ভারতনা অনৌবা মপোক অমা পোকপা খুদিংগী, মদুগী মরুমদা ভগ্বান কৃষ্ণগী থৌজাল লৈবা হায়বগী মহাভারতনা খুদম অমা ওইরিবনি”, মহাক্না হায়খি অমসুং লৈবাক অসিনা মশাগী ৱারেপ ফংদুনা চাউখৎপা ভারত অমা শোইদনা ওইহনগনি হায়না পাউদমখি।
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, দেপ্যুতী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী কেশব প্রসাদ মাউর্য় অমসুং শ্রী ব্রজেশ পাথক অমসুং মথুরাগী এম.পি., শ্রীমতি হেমা মালিনিসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।