Ministry of Rural Development
Abhinandan Patra presented to Gram Panchayats of Tribal Districts in first leg of Viksit Bharat Sankalp Yatra
Objective of Digital India Land Records Modernization Programme is to develop a modern, comprehensive and transparent land record management system
Government of India is organizing Viksit Bharat Sankalp Yatra from 15th November, 2023 to 26th January, 2024 to raise awareness through outreach activities to achieve saturation of schemes
Under Viksit Bharat Sankalp Yatra, Department of Land Resources has planned for distribution of Abhinandan Patra to eligible villages and felicitation of Gram Panchayat
15 NOV 2023 4:54PM by PIB Delhi
The Digital India Land Records Modernization Programme (DILRMP), a Central Sector Scheme is being implemented by the Department of Land Resources (DoLR) with 100% funding by Government of India. The objective of DILRMP is to develop a modern, comprehensive and transparent land record management system. Substantial progress has been made in respect of land related matters through DILRMP. As a step towards healthy competition and monitoring among the districts, this Department has initiated grading among the districts. Platinum Grading is being assigned to Districts which have completed 99% and more work in six basic components. As on 26.10.2023, as per DILRMP MIS as fed by the States/UTs, 157 districts in 14 States have completed 99% and above work in following basic six components:
i. Computerization of Land Records (RoR)
ii. Digitization of Cadastral Maps/FMBs
iii. Linkage of RoR with Cadastral maps
iv. Computerization of Registration
v. Integration of Registration (SRO) with Land Records (Revenue Office)
vi. Modern Record Room
The implementation of these six components would facilitate improvement in real-time information on land; optimize use of land resources; benefit both landowners & prospectors; assist in policy & planning; reduce land disputes; check fraudulent / benami transactions; obviate need of physical visits to Revenue/Registration offices and enable sharing of information with various organisations/agencies.
Government of India is organizing Viksit Bharat Sankalp Yatra from 15th November, 2023 to 26th January, 2024 to raise awareness through outreach activities to achieve saturation of schemes. This will require concerted efforts across the board as well as active Jan Bhagidari to ensure that the last mile and the most vulnerable are reached effectively. The objectives of the Viksit Bharat Sankalp Yatra are the following: A. Reaching the unreached-reach out to the vulnerable who are eligible under various schemes but have not availed benefits so far B. Dissemination of information and generating awareness about schemes. C. Learning from the citizens-interaction with beneficiaries of government schemes through personal stories/experience sharing D. Enrolment of potential beneficiaries through details ascertained during the Yatra.
Under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Department of Land Resources has planned for distribution of Abhinandan Patra / certificate to eligible villages and felicitation of Gram Panchayat / Village level functionaries like patwari/Lekhpal/Mandal etc. and Gram Panchayat functionaries like Sarpanch for achieving 99% or above in Digitization of Land Records as per schedule of Viksit Bharat Sankalp Yatra through the villages. A digital version of the approved certificate has been shared with the States to distribute for felicitation through communication by Secretary, DOLR to 11 States covering 103 districts to start with.
In the first phase events relating to Viksit Bharat Sankalp Yatra and distribution of Abhinandan Patra were organized.
Abhinandan Patra distribution in Narmada District of Gujarat
Abhinandan Patra distribution in Waghai Village, District Dang of Gujarat
Awareness Camp at Jirania Block of district West Tripura

ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରଥମ ଚରଣରେ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା ସମୂହର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଭିତ୍ତିକ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଦେଶରେ ଏକ ଆଧୁନିକ, ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭୂ-ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା
ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୩ ନଭେମ୍ବର ୧୫ତାରିଖରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ୨୦୨୪ ଜାନୁୟାରୀ ୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ
ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଅଧୀନରେ ଭୂସମ୍ପଦ ବିଭାଗ ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ପତ୍ର ବିତରଣ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି
ଏହି ଅବସରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯିବ
15 NOV 2023 4:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଭୂ-ସମ୍ବଳ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଡିଆଇଏଲଆର୍‌ଏମ୍‌ପି) କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଏହା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏକ ଯୋଜନା । ଭାରତ ସରକାର ଏଥି ପାଇଁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଦେଶର ଏକ ଆଧୁନିକ, ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ, ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା । ଡିଆଇଏଲଆରଏମ୍‌ପି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ଜମିଜମା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ମାମଲାର ରେକର୍ଡପତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ଅନେକ ଜମିଜମାର ରେକର୍ଡପତ୍ରକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାମରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି । ଏଥି ପାଇଁ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସଫଳତା ଆଧାରରେ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଗ୍ରେଡିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଛ’ଟି ମୌଳିକ ବିଷୟରେ ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲା ୯୯ଶତାଂଶ ବା ତତୁର୍ଦ୍ଧ କାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଗ୍ରେଡର ମାନ୍ୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସରକାର କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୬ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ୧୪ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୋଟ ୧୫୭ ଜିଲ୍ଲା ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୯୯ ଶତାଂଶ କାମ ଶେଷ କରି ପ୍ଳାଟିନମ୍ ମାନ୍ୟତା ପାଇବାରେ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ଅଧୁଷିତ ଜିଲା ରହିଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଛ’ଟି ମୌଳିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ସେଗୁଡିକ ହେଲା-
୧) ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡର କମ୍ପ୍ୟୁଟରାଇଜେସନ
୨) କାଡାଷ୍ଟ୍ରାଲ/ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ବିସିଏମ୍ ମ୍ୟାପର ଡିଜିଟାଇଜେସନ
୩) କାଡାଷ୍ଟ୍ରାଲ ମ୍ୟାପ ସହ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡର ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ
୪) ପଞ୍ଜୀକରଣ (ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ)ର କମ୍ପ୍ୟୁଟରାଇଜେସନ
୫) ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡସ ଦପ୍ତର (ରାଜସ୍ୱ ଅଫିସ) ସହିତ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ (ଏମ୍‌ଆରଓ )ର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ୬) ଆଧୁନିକ ରେକର୍ଡ ରୁମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
ଏହି ଛ’ଟି ମୌଳିକ ବିଷୟର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ହେଲେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ଓ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାମ ଆଶାନୁରୂପ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଫଳରେ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଭୂସମ୍ପତ୍ତି/ଜମିଜମା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅଦ୍ୟତମ ତଥ୍ୟ, ଏହାର ସ୍ଥିତି, ମାଲିକାନା ସ୍ୱରୂପ ଆଦି ବିଷୟରେ ପୂର୍ଣ୍ଣର୍ାଙ୍ଗ ତଥ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ଏହା ଫଳରେ ଭୂ-ସମ୍ପଦର ବ୍ୟବହାର ସହଜ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଫଳରେ ୍‌ଭୂମି ମାଲିକ ଓ କ୍ରେତା ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭୂମି ବିବାଦ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ ବେନାମୀ କାରବାର, ଠକେଇ ଆଦିକୁ ରୋକି ହେବ । ଏହି ରେକର୍ଡ ଭତ୍ତିରେ ଜମିର ବ୍ୟବହାର ଯୋଜନା ସଂସଂହତ ହୋଇପାରିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଡିଜିଟାଇଜେସିନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜମି ବିକ୍ରି ବଟାକୁ ସହଜ କରିବ । ‌ଜମିର ସ୍ଥିତି ଓ ମାଲିକାନା ଆଦି ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ରାଜସ୍ୱ/ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ଅଫିସକୁ ଉଭୟ ଭୂମି ମାଲିକ ଓ କ୍ରେତାଙ୍କୁ ଦୌଡିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଜମିଜମା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନ ଓ ସଂସ୍ଥା ସହ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରି ହେବ ।
ଭାରତ ସରକାର ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ୨୦୨୩ ନଭେମ୍ବର ୧୩ ତାରିଖରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ୨୦୨୪ ଜାନୁୟାରୀ ୨୬ ଯାଏ ଚାଲିବ । ଏହି ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଅବଗତ କରିବା ଏହି ଯାତ୍ରାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ । ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନ କାଳରେ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯିବ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଭୂସମ୍ପଦ ବିଭାଗ ଯୋଗ୍ୟ ଗାଁରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ପତ୍ର ବାଣ୍ଟିବା ସହିତ ସଫଳ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିବେ । ଏଥିରେ ଗ୍ରାମ, ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ବ୍ଲକସ୍ତରୀୟ କର୍ମକର୍ତ୍ତା ଓ ଲୋକପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯିବ । ଯେଉଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ଜମି ଡିଜିଟାଇଜେସନ କାମରେ ୯୯ ଶତାଂଶ ବା ତଦୁର୍ଦ୍ଧ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ସେସବୁର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସାର୍ଟିଫିକେଟ /ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦିଆଯିବ । ଏହି ସାର୍ଟିଫିକେଟରେ ଡିଜିଟାଲ ରୂପ/ନକଲ ସବୁ ରାଜ୍ୟକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏହାକୁ ବାଣ୍ଟିବେ । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୧ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୦୩ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ସାର୍ଟିଫିକେଟ ସଂକଳ୍ପ ପତ୍ର ବଣ୍ଟାଯିବ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ପତ୍ର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଗ୍ରାମ ଓ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
- ଗୁଜରାଟର ନର୍ମଦା ଜିଲ୍ଲାରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ
-ଗୁଜରାଟର ଡାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାର ବାଘାଇ ଗ୍ରାମରେ ଅଭିନନ୍ଦନପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
-ପଶ୍ଚିମ ତ୍ରିପୁରା ଜିଲ୍ଲାର ଜିରାଣିଆ ବ୍ଲକରେ ଆୟୋଜିତ ସଚେତନତା ଶିବିର