Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech while celebrating Diwali with Security Forces in Lepcha, Himachal Pradesh
12 NOV 2023 4:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
This echo of hailing Mother India, this proclamation of the bravery of the Indian armies and defence forces, this historical land, and this auspicious festival of Diwali! This is a wonderful coincidence, and an amazing synchronicity. I believe that this moment filled with happiness and joy will radiate a new light for me, you and the countrymen on Diwali. As I am celebrating Diwali with all of you, all the countrymen, on the borders of the last village, which I now call the first village, with our armed forces deployed there, the Diwali greeting to all the countrymen also turns out to be very special. My heartiest greetings to the countrymen and best wishes on the occasion of Diwali.
My family members,
I have just been to Lepcha which is at a very high altitude. It is believed that festivals are celebrated only in the presence of family. Being posted at the border, away from one's family on the day of festival, is in itself the pinnacle of devotion to duty. Everyone misses their families, but sadness is not visible on your faces even in this remote corner. Your level of enthusiasm has not diminished at all. You are full of enthusiasm, full of energy because you know that this huge family of 140 crore countrymen is your own family. And for that the country is grateful and indebted to you. Therefore, on Diwali, a lamp is lit in every house for your well-being. That's why in every puja there is a prayer for heroes like you. On every Diwali, I spend the day amidst the soldiers of my defence forces with the same spirit. It has also been said - अवध तहाँ जहं राम निवासू! That is, wherever Ram resides, is Ayodhya. For me, the place where my Indian Army is present, where my country's defence forces are deployed, is no less than a temple. Wherever you are, it is like a festival for me. And I might have done this for more than 30-35 years. I haven't celebrated a single Diwali without you all for the last 30-35 years. Even when I wasn't a PM or a CM, I used to go to the borders on Diwali as a proud son of Bharat. I used to enjoy sweets with you all even in those days and used to eat food in the mess. The name of this place is Sugar Point. By having some sweets with you, my Diwali has become even sweeter.
My family members,
This land has recorded itself in history with the ink of bravery. You have made the tradition of bravery steadfast, evergreen and unabated here. You have proven that - आसन्न मृत्यु के सीने पर, जो सिंहनाद करते हैं। मर जाता है काल स्वयं, पर वे वीर नहीं मरते हैं। (Even in the face of impending death, those who raise a battlecry; Time itself dies, but those brave men do not die.) Our soldiers have always had the legacy of this brave land, and they have always had that fire burning in their chests which has created examples of bravery every time. Our soldiers have always walked at the forefront, risking their lives. Our soldiers have always proved that they are the strongest wall of the country on the borders.
My brave friends,
Bharat's armies and defence forces have relentlessly contributed to nation building. Our brave warriors have fought in so many wars immediately after independence; our warriors have won the hearts of the country fighting every challenge! Our brave sons and daughters have emerged victorious even in the most difficult challenges! Soldiers face every challenge during disasters like earthquakes! The brave men have saved lives by fighting against the sea during situations like tsunamis! Armies and defence forces have enhanced Bharat's global stature in international peace missions! Which crisis has not been solved by our heroes? Is there any field where they have not enhanced the glory of the country? This year, I also proposed a Memorial Hall for Peacekeepers in the UN, and it was passed unanimously. This is a huge recognition at the international level for the sacrifice of our armies and soldiers. This will immortalize their contribution to global peace.
Friends,
In times of crises, our army and defence forces act as angels and rescue not only Indians but also foreign nationals. I remember, when Indians had to be evacuated from Sudan, there were so many dangers. But the brave men of Bharat completed their mission successfully without any loss. The people of Turkey still remember when a terrible earthquake had hit, our defence forces had saved the lives of others without caring about their own lives. If Indians are in trouble anywhere in the world, Indian forces, our defence forces, are always ready to save them. Bharat's armies and defence forces remain at the forefront in every aspect, from combat to service. And that is why we are proud of our forces. We are proud of our defence forces, we are proud of our soldiers! We are proud of all of you!
My family members,
In the current situation around the world, expectations from Bharat are continuously rising. In such an important period, it is extremely crucial that Bharat's borders remain secure and an atmosphere of peace is maintained in the country. And you play a major role in this. Bharat is safe as long as you, my brave friend, stand firm and steadfast like the Himalayas on its borders. It is because of your services that Bharat is safe and is on the path to prosperity. The period from last Diwali to this Diwali, i.e. the last one year, was full of unprecedented achievements especially for Bharat. One year of Amrit Kaal has become a symbolic year of Bharat's security and prosperity. In the last one year, Bharat has landed its spacecraft on the Moon where no other country has been able to reach. A few days later, Bharat also successfully launched Aditya L1. We also successfully completed a very important test related to Gaganyaan. In the same year, Bharat's first indigenous aircraft carrier, INS Vikrant, became a part of the Navy. In this very year, Bharat has started Asia's largest Helicopter Factory in Tumkuru. In the same year, the Vibrant Village Programme was launched for the development of border areas. You have seen that Bharat has made its presence felt in the world of sports also. Many soldiers of the army and defence forces have won the hearts of the people by winning medals. In the last one year, our players scored a century of medals in the Asian and Para Games. Our women players have won the World Cup in the Under-19 Cricket World Cup. After 40 years, Bharat has successfully organized the IOC meeting.
Friends,
The period from last Diwali to this Diwali was also a year of Indian democracy and Bharat's global achievements. In this one year, Bharat entered the new Parliament building. In the new building of Parliament, the Nari Shakti Vandan Adhiniyam was passed in the very first session. In this very year, the most successful event of G-20 was held in Delhi. We signed important agreements like the New Delhi Declaration and Global Biofuel Alliance. During this period, Bharat became the most powerful country in the world in terms of real-time payments. During the same period, Bharat's exports crossed $400 billion. During this period, Bharat achieved 5th position in global GDP. In the same period, we have overtaken Europe in terms of 5G user base.
Friends,
The last one year has been an important year for nation building. This year we have achieved many accolades in the infrastructure development of the country. Today Bharat has become the country with the second largest road network in the world. It was during this period that we started the world's longest river cruise service. The country was gifted with its first rapid rail service, Namo Bharat. Vande Bharat trains have started gaining speed on 34 new routes in Bharat. We also launched the India-Middle East-Europe Economic Corridor. Two world class convention centres Yashobhoomi and Bharat Mandapam were inaugurated in Delhi. Bharat has become the country with the highest number of universities in Asia in the QS World Rankings. At the same time, Dhordo border village of Kutch, a small desert village in Dhordo, has received the Best Tourism Village Award from the United Nations. Santiniketan and Hoysala temples were included in the UNESCO World Heritage List.
Friends,
As long as you stand alert on the borders, the country will continue working whole-heartedly for a better future. Today,Bharat is touching the infinite heights of development with its full strength, and the credit for it also goes to your strength, your resolutions and your sacrifices.
My family members,
Bharat has endured centuries of struggles and has created possibilities from absolute zero. Bharat of the 21st century has now stepped on the path of turning into a self-reliant Bharat. Now our resolutions and resources will also be ours. Now our courage and weapons will also be ours. Our strength will be ours and the initiatives will also be ours. Our trust in every breath will also be immense. The players will be ours, the game will be ours, the victory will be ours and our vow is invincible; be it the high mountains or desert, deep sea or vast plains, this tricolour waving in the sky is always ours. In this 'Amrit Kaal', the time will also be ours, and the dreams will not just remain dreams; we will fulfil those dreams as well; the resolutions will be higher than the mountains. Bravery will be the only option; speed and dignity will be respected in the world, with tremendous successes, Bharat will be praised everywhere. Because, the battles that are fought with his strength, and those who have power in their hands create their own destiny. The strength of Bharat's armies and defence forces is continuously growing. Bharat is fast emerging as a major global player in the defence sector. There was a time when we were dependent on others for our smallest needs. But, today we are moving towards meeting the defence needs of our friendly countries as well. When I came to celebrate Diwali in this region in 2016, Bharat's defence exports have increased more than 8 times since then. Defence production is worth more than Rs 1 lakh crore in the country today and this is a record in itself.
Friends,
We will soon stand at a point where we will not have to look up to other countries in times of need. This has boosted the morale and strength of our armies and our defence forces. Be it the integration of high-tech technology, or important systems like CDS, the Indian Army is now slowly moving towards modernity. Yes, amidst this rapid spread of technology, I would also tell you that we must always keep human intelligence paramount in the use of technology. We have to ensure that technology never overpowers human sensibilities.
Friends,
Today, indigenous resources and top-class border infrastructure are also becoming our strength. And I am happy that women are also playing a massive role in this. In the past years, more than 500 women officers have been granted Permanent Commission in the Indian Army. Today women pilots are flying fighter planes like Rafale. Women officers are also being deployed on warships for the first time. Strong, capable and resourceful Indian forces will set new paradigms of modernity in the world.
Friends,
The government is taking full care of your needs and also that of your families. Now such dresses have been designed for our soldiers, which can tolerate even extreme temperatures. Today, such drones are being made in the country, which will become the strength of the soldiers and will also save their lives. Under One Rank One Pension-OROP, Rs 90 thousand crores have been given so far.
Friends,
The country knows that your every step determines the direction of history. It has been said only for heroes like you-
शूरमा नहीं विचलित होते,
क्षण एक नहीं धीरज खोते,
विघ्नों को गले लगाते हैं,
काँटों में राह बनाते हैं।
I am sure you will continue to serve Mother India like this. With your support the nation will continue to touch new heights of development. Together we will fulfil every resolution of the country. With this wish, once again wishing you all a very happy Diwali. Say aloud with me-
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Bharat Mata Ki - Jai!
My best wishes to you all on Deepawali!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হিমাচল প্রদেশকী লেপচাদা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগা লোয়ননা দিৱালী পাঙথোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
12 NOV 2023 4:28PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ইমা ভারতকী খোলাউগী খোন্থাং, ইন্দিয়ন আর্মীশিং অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী থৌনা ফবগী লাউথোকপা, পুৱারী ওইরবা লমদম অমসুং দিৱালীগী শেংলবা কুহ্মৈ। মসি ফজরবা মতাং চানরুবনি, মসি ফজরবা অপুনবা অমনি। মসিগী অপেনবা অমসুং নুংঙাইবনা থল্লবা মীকুপ অসিনা ঐহাক্কী, নখোয়গী অমসুং লৈবাক মীয়ামগীদমক দিৱালীগী অনৌবা মৈঙাল পুরক্লগনি থাজৈ। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্কা, ইরৈবাকচা পুম্নমক্কা, ঙমখৈদগী, ঐহাক্না হৌজিক্তি অহানবা খুঙ্গংনি হায়খ্রবা, অরোইবা খুঙ্গংশিংদগী মসিদা দিপ্লোই তৌরিবা ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগা দিৱালী পাঙথোকপা মতমদা পীবা দিৱালীগী য়াইফ পাউজেল অসি য়াম্না অখন্নবা অমসু ওইরি। ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিংদা দিৱালীগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ঐহাক্না য়াম্না ৱাংবা অলতিচুদ লেপচাদা হৌজিক্তা থুংই। হায়নৈ ইমুং মনুং লৈবা মফমদা খক্তা হরাও ফিয়োং পাঙথোকনৈ। ঙমখৈদা পোস্তিং তাবনা কুহ্মৈগী নুমিৎতা ইমুং মনুংদগী লাপনা লৈরিবা অসি থৌদাং য়াবগী কত্থোকপগী খ্বাইদগী ৱাংবা পনদোন অদু ফংবগা পাঙ্খক ওই। মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী ইমুং মনুংবু নীংশিং অদুবু নখোয়গী মাইথোংশিংদা অৱাবগী মমি অমত্তা তাবা উবা ফংদে। নখোয়গী হরাও তয়াম্বদা হন্থবগী মমি অমত্তা উবা ফংদে। হরাও তয়াম্বনা থল্লি, ইনর্জীনা থল্লি। মরমদি নখোয়না খঙই মদুদি ইরৈবাকচা করোর 140গী অচৌবা ইমুং অসি নখোয় নশাগী ইমুংনি। অমসুং লৈবাক অসিনা নখোয়দা তৌবীমল খঙবা উৎলি অমসুং নখোয়গী লমন তোনশিল্লি। মরম অসিনা দিৱালীদা নখোয়গী য়াইফনবা য়ুমথোং খুদিংদা থাপমৈ অমমম থালি। মরম অসিনা নখোয়গুম্বা অথৌবশিংগীদমক পুজা তৌবা খুদিংদা নখোয়গীদমক থৌনিজরি। দিৱালী খুদিংদা ঐহাক্না ঐগী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী লান্মীশিংগী চো মান্নবা ইথিল অদু ফাওই। হায়নৈ – অৱথ অসি রামনা লৈবা মফমনি! হায়বদি রাম লৈবা মফমদা অয়োধ্যা লৈ। ঐহাক্কী ওইনা ইন্দিয়ন আর্মী লৈবা মফম, ঐগী লৈবাক্কী সেক্যুরিতী ফোর্সশিং লৈবা মফম অসি মন্দিরদগী তাদে। নখোয়না লৈবা মতমদা ঐগী কুহ্মৈনি। অমসুং মসিগী থবক অসি চহি 30-35 চত্থদুনা লাকখি। চহি 30-35 অসিদা নখোয়গী নরক্তা নত্তনা ঐহাক্না দিৱালী অমত্তা পাঙথোকখিদ্রি। পি.এম. নত্ত্রগা সি.এম. ওইদ্রিঙৈ মমাংদগী হৌনা ভারতকীদমক চাউথোকচবা পোকপা অঙাং অমা ওইনা ঐহাক্না দিৱালীদা ঙমখৈ অমদা নত্ত্রগা অমদা চৎতুনা লাকখি। ঐখোয়না মতম অদুদসু মখোয়গী অথুম অহাও চাম্মিনৈ অমসুং মেসকী চাক চাকখি অমসুং মদুগী মফম অদু সুপর পোইন্ত কৌই। নখোয়গা লোয়ননা অথুম অহাও চামিন্নবা অসিনা ঐগী দিৱালী হেন্না খোইথুম্নবা ওইহল্লি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
থৌনা ফবগী মুক্না পুৱারীগী লমাইশিংদা লমদম অসিনা মশাগী মতিক ময়াই অদু ইজখি। নখোয়না থৌনা ফবগী চৎনবী অসিবু খোঙফম চেৎশিনহনখি, অমর ওইহনখি অমসুং লেংদনা থমখি। নখোয়না উৎখি মদুদি – অশিবগী খয়াৎতা অথৌবা মীওইশিংদি অমর ওইদুনা লৈ। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মসিগী থৌনা ফবগী বসুন্ধরাগী লেগেসী মতম চুপ্পদা ঙাক্তুনা লাককি। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মতম চুপ্পদা মাং থাদুনা মখোয়গী পুন্সি খুবাক্তা হাপখি। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মতম চুপ্পদা মখোয়না ঙমখৈদা লৈরিবা লৈবাক্কী খ্বাইদগী শক্তি লৈবা পলনি উৎখি।
ঐগী অথৌবা মরুপশিং,
ইন্দিয়ন আর্মীশিং অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা মতম চুপ্পদা লৈবাক শেমগৎপদা শরুক তমখি। ঐখোয়গী থৌনা ফবা লান্মীশিংনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা থোকখিবা লান কয়াদা লান্থেংনখি, ঐখোয়গী লান্মীশিংনা খুদোংথিবা খুদিংমক্তা লৈবাক্কী থমোয় জয় তৌখি! ঐখোয়গী থৌনা ফবা মপারি-মমোমলোইশিংনা শীংনবগী খয়াৎতগী মাইপাকপা পুদুনা লাকখি! য়ুহার হাবা অসিগুম্বা শীংনবা খুদিংমক লান্মীশিংনা মায়োক্নখি! থৌনা ফবা মীওইশিংনা সুনামীগুম্বা ফীভমশিং সমুদ্রদা মায়োক্নখি! আর্মী অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সনা ইন্তরনেস্নেল পীচ মিসনশিংদা ভারতকী থাক হেনগৎহনখি! ঐখোয়গী অথৌবশিংনা মতেং পাংখিদবা খুদোংথিবা করিবু লৈবগে? লৈবাক্কী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহনদবা করম্বা লমবু লৈরিবগে। চহি অসিদা UNদা পীচকীপরশিংগীদমক মেমোরিএল হোল অমা শানবা ঐহাক্না প্রপোজ তৌখি মদু য়েৎনবা য়াওদনা পাস তৌখি। মসিনা ঐখোয়গী আর্মীশিং অমসুং লান্মীশিংনা কত্থোকখিবগীদমক ইন্তরনেস্নেলগী থাক্তা চাউনা শকখঙবা ওইরগনি। মসিনা মালেমদা শান্তি পুরকপদা মখোয়না শরুক তমখিবা অদু অমর ওইহল্লগনি।
মরুপশিং,
অৱাবা তাবা মতমদা ঐখোয়গী আর্মী অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা এঞ্জেলশিংগুম্না মথৌ তৌদুনা ভারত মচাশিং খক্তা নত্তনা মীরৈবাকচাশিংবুসু কনবীখি। ঐহাক্না নীংশিংলি, ভারত মচাশিং সুদানদগী হোন্দোরকপা মতমদা খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নখি। অদুবু ভারতকী থৌনা ফবশিংনা মিসন অসি মাইপাক্না লোইশিনবা ঙমখি। তর্কীগী মীয়াম্না হৌজিকসু মফম অদুদা চাউনা য়ুহার হাখিবা মতমদা ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা মখোয় মশাগী থৱায় খুবাক্তা হাপতুনা অতোপ্পশিংগী পুন্সি করম্না কনখিবগে নীংশিংলি। করিগুম্বা ভারত মচা অমা হেক্তনা মালেমগী মফম অমা হেক্তদা খুদোংথিবা নংবা মতমদা ইন্দিয়ন ফোর্সশিং, ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা মখোয়বু কন্নবা মতম চুপ্পদা শেম শাদুনা লৈ। ভারতকী আর্মীশিং অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা কোম্বেৎতগী হৌরগা সর্ভিস ফাওবদা মাং থাদুনা লৈ। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী ফোর্সশিংগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচবা পোক্লি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা ভারত্তগী থাজবা থম্বা মখা তানা হেনগৎলক্লি। অসিগুম্বা অরুবা তানফম অসিদা ভারতকী ঙমখৈশিং শাফনা থম্বা অমসুং লৈবাক অসিদা শান্তি লৈহনাব অসি য়াম্না মরু ওই। মসিদা নখোয়না অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঐগী থৌনা ফবা মরুপশিংনা খোঙফম চেৎনা ঙমখৈশিংদা হিমালয়গুম্বা লেপ্লিবা ফাওবদা ভারত অসি শাফনা লৈগনি। নখোয়গী সর্ভিসনা মরম ওইরগা ভারতনা শাফনা লৈবা ঙম্মি অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি। মমাংগী দিৱালীদগী হন্দক্কী দিৱালী ফাওবদা চহি অমা হৌখ্রে, মসিগী মনুংদা ভারতকীদমক অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মাইপাকপশিং ফংবা ঙমখি। অমৃত কালগী চহি অমা অসি ভারতকী ঙাকশেল অমসুং চাউখৎপগী মরু ওইবা চহি অমা ওইখি। হৌখিবা চহি অমা অসিদা ভারতনা লৈবাক অমত্তনা য়ৌবা ঙমদ্রিবা থাগী লৈবাক্তা স্পেসক্রাফ লেন্দ তৌবা ঙমখি। নুমিৎ খরগী মতুংদা ভারতনা মাইপাক্না অদিত্যা L1 লোঞ্চ তৌখি। ঐখোয়না মাইপাক্না গগনয়ানগা মরী লৈনবা য়াম্না মরু ওইবা তেস্ত মাইপাক্না তৌবা ঙমখি। চপ মান্নবা চহিদা ভারতকী অহানবা ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়র INS বিক্রান্তনা নেভীদা য়াওশিনখি। চহি অসিমক্তদা ভারতনা তুমকুরুদা এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা হেলিকোপ্তর ফেক্তরী হাংদোকখি। চপ মান্নবা চহি অসিদা ঙমখৈগী মফমশিং চাউখৎহন্নবা বাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম হৌদোকখি। নখোয়না স্পোর্তসকী লমদা ভারতকী ফিরাল পাইবসু উরমগনি। মেদল কয়া লৌদুনা মীয়ামগী থমোয় জয় তৌখি। হৌখিবা চহি অমা অসিদা ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা এসিয়ন অমসুং পেরা গেম্সতা মেদলশিংগী সেনচুরী য়ৈবা ঙমখি। অন্দর-19 ক্রিকেৎ ৱর্ল্দ কপতা ঐখোয়গী নুপী শান্নরোয়শিংনা ৱর্ল্দ কপ লৌখি। চহি 40গী মতুংদা ভারতনা মাইপাক্না IOCমীফম পাঙথোকখি।
মরুপশিং,
মমাংগী দিৱালীদগী চহি অসিগী দিৱালী ফাওবা অসি ভারতকী দেমোক্রেসী অমসুং ভারতকী মালেমদা মাইপাকপশিংগী চহি ওইখি। চহি অমা অসিদা ভারতনা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংদা হোংজিনখি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্তগী বিল্দিংদা মাগী অহানবা সেসন্দা নারী শক্তি বন্দন এক্ত পাস তৌখি। চহি অসিমক্তা ভারতনা দিল্লীদা মাইপাক্না G-20 ইভেন্ত পাঙথোকখি। ঐখোয়না ন্যু দিল্লী দেক্লেরেসন অমসুং গ্লোবেল বাইপফ্যুল এলাইন্সগুম্বা মরু ওইবা এগ্রীমেন্তশিং শেমখি। মতম অসিগী মনুংদা ভারতনা রিএল-তাইম পেমেন্তদা মালেমগী খ্বাইদগী শক্তি লৈবা লৈবাক ওইখি। মতম অসিগী মনুংদা ভারতনা বিলিয়ন দোলর 400 হেন্না এক্সপোর্ত তৌখি। মতম অসিগী মনুংদা ভারতনা গ্লোবেল GDPদা 5শুবদা লৈখি। চপ মান্নবা মতম অসিদা ভারতনা 5G য়ুজর বেজতা য়ুরোপতগী হেনখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি অমা অসি লৈবাক শেমগৎপদা য়াম্না মরু ওইবা চহি অমা ওইখি। চহি অসিদা লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মাইপাকপা কয়া পুরকপা ঙমখি। ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা রোদ নেৎৱার্ক লৈবা অনিশুবা লৈবাক ওইরি। মতম অসিগী মনুংদা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রিবর ক্রুজ সর্ভিস হৌদোকখি। লৈবাক অসিদা মাগী অহানবা রেপিদ রেল সর্ভিস, নমো ভারত চেনবা হৌখি। ভারতকী অনৌবা রুৎ 34দা ভন্দে ভারত ত্রেনশিং চেনবা হৌখি। ঐখোয়না ইন্দিয়া-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকনোমিক কোরিদোরগী উরেপ উয়ুং তমখি। মালেমগী থাক্কী কনভেন্সন সেন্তর অনি- য়শোভুমি অমসুং ভারত মন্দপম দিল্লীদা শঙ্গাখি। মরম অসিদা অপীকপা লৈকংলাগী খুঙ্গং ওইরিবা ধোরদো বোর্দর ভিলেজ অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সকী বেস্ত তুরিজম ভিলেজ এৱার্দ ফংখি। ঐখোয়গী শান্তি নিকেতন অমসুং হোইসালা তেম্পল অসি UNESCO ৱর্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা চনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
ঙমখৈদা নখোয়না মীৎনা শিংনা লৈরিবা মখৈ লৈবাক অসিনা অফবা তুংলমচৎকীদমক থমোয় শেংনা হোৎনরি। ঙসি করিগুম্বা ভারতনা মাগী মপুং ফাবা শক্তিগা লোয়ননা চাউখৎপগী লোইনাইদ্রবা পনখৈশিং য়ৌরবদি মদুগী মনা নখোয়গী শক্তি, ফিরেপ অমসুং কত্থোকপদা পীগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ভারতনা চহিচা কয়া অৱাবা খাংদুনা লাকখি অমসুং মাগী অৱাবশিংদগী ওইথোকপা য়াবশিং পুথোকখি। 21শুবা চহিচাগী ঐখোয়গী ভারতনা হৌজিক আত্মনির্ভর ভারতকী লম্বেলদা চংশিল্লি। ঐখোয়গী রিরেপ অমসুং রিসোর্সশিং অসি হৌজিক্তি ঐখোয়গী ওইরগনি। হৌজিক ঐখোয়গী থৌনা অমসুং খুৎলাইশিংসু ঐখোয়গী ওইরগনি। ঐখোয়গী শক্তিনা ঐখোয়গী ওইরগনি অমসুং ঐখোয়গী খোঙথাংশিংসু ঐখোয়গী ওইরগনি। ঐখোয়গী গেমশিংদা শান্নরোয়শিংগী মাইপাকপা অসি ঐখোয়গীনি। চীংদোন নত্ত্রা লৈকংলা ওইরবসু, অচৌবা ইপাক নত্ত্রগা কংফাল ওইরবসু অতিয়াদা ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরাল ৱাংনা পাইরি। অমৃত কাল অসিদা মসিগী মতম অসি ঐখোয়গী ওইরগনি, মঙলানশিংসু শুপ্নগী মঙলান খক্তা ওইররোই, ঐখোয়না মাইপাকপগী ৱারী ইরগনি অমসুং ফিরেপশিং অসিনা চীংদোনদগী হেন্না ৱাংলগনি। মালেমনা ঐখো য়গী খোঙজেল অমসুং মীংচৎ অসিবু ইকাই খুম্নরগনি। ভারতপু মফম খুদিংমক্তা শীংথারগনি। মরম অসিনা ভারতকী আর্মীশিং অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী শক্তি অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। দিফেন্স সেক্তরদা ভারতকী অমুক্তা ওইখিদ্রিবা গ্রোথ অমসুং গ্লোবেল প্লেয়র অমা ওইরক্লি। লৈবাক অসিনা মমাংঙৈদা খ্বাইদগী অপীকপা পোৎলমশিংগীদমক্তা অতোপ্পদা মীপাল তাংলমখি। অদুবু ঙসিদি মাগী মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংগী মথৌ তাবশিং পীবিরি। ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্তশিং অসি পি.এম.না রিজন অসিদা 2016দা লাকলম্লবা মতুংদগী শরুক 8 হেন্না হেনগৎলকখি। ঙসি লৈবাক অসিদা লুপা করোর লাখ 1 হেনবগী দিফেন্স প্রদক্সন তৌরি। মসিমক রেকোর্দ অমনি।
মরুপশিং,
ভারতনা হৌজিক তুংলমচৎতা মাগী মথৌ তাবশিংগীদমক অতোপ্পা লৈবাক্কী মীপাল তাংবগী মথৌ তাদ্রে। মসিনা ঐখোয়গী আর্মীশিং অমসুং ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী মোরেল হেনগৎহনখি। ঐখোয়গী আর্মীশিং অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী শক্তিসু হেনগৎলকখি। হায়-তেক তেক্নোলোজী অমসুং CDSগুম্বা মরু ওইবা সিস্তেমশিংগী ইন্তিগ্রেসন তৌবা ওইরবসু ঐখোয়বগী ইন্দিয়ন আর্মীনা লেপ্পা লৈতনা মতমগা চুনবা ওইরক্লি। তেক্নোলোজী শন্দোকপা হেনগৎলক্লিঙৈ চৈরক্তা ঐখোয়না তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা হ্যুমেন অন্দরস্তেন্দিংনা মতম চুপ্পদা খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌগদবনি। ঐখোয়না তেক্নোলোজীনা কৈদৌনুংদা হ্যুমেন সেন্সিবিলিতীশিংদগী হেলহল্লোইদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি ইন্দিজিনস রিসোর্সশিং অমসুং তোপ-ক্লাস বোর্দর ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ঐখোয়গী শক্তি ওইরক্লি। অমসুং নারীশক্তিনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমসু লৌবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মমাং চহিদা নুপী ওফিসর 500 কম্মিসন তৌখি, নুপী পাইলোৎশিংনা রফেল ফাইতর জেৎশিং ওআইরি অমসুং নুপী ওফিসরশিং ৱারশিপশিংদা পোস্তিং পীরি। শক্তি লৈবা, তৌবা ঙম্বা অমসুং রিসোর্স লৈবা ইন্দিয়ন ফোর্সেসনা মালেমদা মোদর্নিতীগী অনৌবা স্তেন্দর্দশিং থমলগনি।
মরুপশিং,
সরকারনা নখোয়গী মথৌ তাবশিং অমসুং নখোয়গী ইমুং মনুং য়েংশিল্লি। য়াম্না কা হেনবা তেম্পরেচর খাংবা ঙম্বা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী ফিজোলশিং শেমখ্রে। ঙসি লৈবাক অসিদা দ্রোনশিং শারি মসিনা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী শক্তি ওইরগনি অমসুং মখোয়গী পুন্সি কল্লগনি। OROPগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লিশিং 90 পীথখ্রে।
মরুপশিং,
লৈবাক্না খঙই মদুদি নখোয়গী খোঙথাং খুদিংমক্না পুৱারীগী মাইকৈ লেপ্পি। নখোয়গুম্বা অথৌবশিংগীদমক্তা হায়রি -
শুরমা নহী বিজলিত হোতে,
ক্ষন এক নহী ধীরজ খোতে,
বিগ্নো কো গলে লগাতে হে,
কান্তো মে রাহ বনাতে হে।
অসুম্না নখোয়না ইমা ভারতকী শেবা মখা তানা তৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। নখোয়গী মতেংগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙমগনি। পুন্না ঐখোয়না লৈবাক্কী ফিরেপ খুদিংমক থুংহনগনি। য়াইফ মঙ্গো ল অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না অমুক হন্না ময়ামদা দিৱালীগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্কা লোয়নান হৌনা হায়বীয়ু -
ভারত মাতা কী – জয়,
ভারত মাতা কী – জয়,
ভারত মাতা কী – জয়,
বন্দে মাতরম,
বন্দে মাতরম,
বন্দে মাতরম,
বন্দে মাতরম,
বন্দে মাতরম,
বন্দে মাতরম,
বন্দে মাতরম,
বন্দে মাতরম,
ভারত মাতা কী – জয়,
দিৱালীগী হন্না হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি!