প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হিমাচল প্ৰদেশৰ লেপচাত নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ সৈতে দীপাৱলী উদযাপন কৰাৰ সময়ত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
12 NOV 2023 4:28PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতৃৰ জয়গানৰ এই প্ৰতিধ্বনি, ভাৰতীয় সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বীৰত্বৰ এই ঘোষণা, এই ঐতিহাসিক ভূমি, আৰু এই পৱিত্ৰ দীপাৱলী উৎসৱ। এইটো এটা আচৰিত সংযোগ, এইটো এটা আচৰিত মিলন। সন্তুষ্টি আৰু আনন্দৰে ভৰা এই মুহূৰ্তটোৱে মোৰ, আপোনালোকৰ লগতে দেশবাসীৰ বাবে দীপাৱলীলৈ নতুন পোহৰ কঢ়িয়াই আনিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। যেতিয়া মই আপোনালোক সকলোৰে সৈতে, সকলো দেশবাসীৰ সৈতে, সীমান্তৰ পৰা, শেষ গাঁওখনৰ পৰা, যাক মই এতিয়া প্ৰথম গাঁও বুলি কওঁ, তাত নিয়োজিত আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বন্ধুসকলৰ সৈতে যেতিয়া দীপাৱলী উদযাপন কৰি আছোঁ, তেতিয়া সকলো দেশবাসীলৈ দীপাৱলীৰ এই শুভেচ্ছাও বহুত বিশেষ হৈ পৰে। দেশবাসীলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু দীপাৱলীৰ শুভেচ্ছা।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
মই এতিয়া অতি উচ্চতাত লেপচালৈ গৈ আহিছোঁ। কোৱা হয় যে পৰিয়াল উপস্থিত থকা ঠাইতহে উৎসৱবোৰ হয়। উৎসৱৰ দিনত নিজৰ পৰিয়ালৰ পৰা আঁতৰত সীমান্তত নিয়োজিত হৈ থকাটো নিজে নিজেই কৰ্তব্যনিষ্ঠাৰ পৰাকাষ্ঠা। সকলোৰে নিজৰ পৰিয়াললৈ মনত পৰে কিন্তু আপোনালোকৰ মুখত এই কোণতো কোনো দুখ দেখা নাই। আপোনালোকৰ উৎসাহত নাটনিৰ কোনো নাম-গোন্ধ নাই। উৎসাহেৰে ভৰা, শক্তিৰে ভৰা। কাৰণ, আপোনালোকে জানে যে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ এই বৃহৎ পৰিয়ালটোও আপোনাৰ নিজৰেই। আৰু দেশ সেয়েহে আপোনাৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ আৰু ঋণী। সেয়ে দীপাৱলীৰ দিনা প্ৰত্যেক ঘৰত এগছি বন্তি আপোনাৰ মংগলৰ বাবেও জ্বলোৱা হয়। সেইবাবেই প্ৰতিটো পূজাত আপোনাৰ দৰে বীৰৰ বাবেও প্ৰাৰ্থনা হয়। ময়ো প্ৰতিবাৰেই দীপাৱলীত সেনাৰ নিজৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ জোৱানৰ মাজত এই একে অনুভৱ লৈ যাওঁ। কোৱাও হৈছে - অৱধ তহাঁ জহঁ ৰাম নিৱাসু! অৰ্থাৎ ৰাম য'ত আছে তাতেই অযোধ্যা। মোৰ বাবে মোৰ ভাৰতীয় সেনা য’ত আছে, মোৰ দেশৰ নিৰাপত্তা বাহিনী মোতায়েন কৰা ঠাইখন কোনো মন্দিৰতকৈ কম নহয়। য'ত আপোনালোক, তাতেই মোৰ উৎসৱ। আৰু এই কামটো হয়তো ৩০-৩৫ বছৰতকৈও অধিক সময় হ’ল চাগৈ। যোৱা ৩০-৩৫ বছৰে এনে কোনো দীপাৱলী নাই যাক আপোনালোক সকলোৰে মাজলৈ গৈ মই উদযাপন কৰা নাই। যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী বা মুখ্যমন্ত্ৰী নাছিলোঁ, তেতিয়াও এজন গৰ্বেৰে ভৰা ভাৰতৰ সন্তান হিচাপে মই দীপাৱলীৰ দিনা কোনো নহয় কোনো সীমান্তলৈ জৰুৰ গৈছিলোঁ। আপোনালোকৰ সৈতে মিঠাইৰ উপভোগ তেতিয়াও চলিছিল আৰু মেছৰ খাদ্যও খাইছিলোঁ আৰু এই ঠাইখনৰ নামো তো ছুগাৰ পইণ্ট। আপোনালোকৰ লগত কিছু মিঠাই খাই মোৰ দীপাৱলীও আৰু মধুৰ হৈ পৰিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এই ভূমিয়ে বীৰত্বৰ চিয়াঁহীৰে ইতিহাসৰ পাতত নিজৰ খ্যাতি নিজে লিখিছে। আপোনালোকে ইয়াৰ বীৰত্বৰ পৰম্পৰাক অটল, অমৰ আৰু অক্ষত কৰি তুলিছে। আপোনালোকে প্ৰমাণ কৰি দিলে যে - आसन्न मृत्यु के सीने पर, जो सिंहनाद करते हैं। मर जाता है काल स्वयं, पर वे वीर नहीं मरते हैं। আমাৰ সৈনিকসকলৰ ওচৰত সদায় এই বীৰ বসুন্ধৰাৰ ঐতিহ্য আছে, বুকুত সেই জুই আছে যিয়ে সদায় বীৰত্বৰ নিদৰ্শন সৃষ্টি কৰি আহিছে। প্ৰাণক হাতৰ মুঠিত লৈ সদায় আমাৰ সৈন্যসকল আগস্থানত খোজ দি আহিছে। আমাৰ জোৱানসকলে সদায় প্ৰমাণ কৰিছে যে সীমান্তত তেওঁলোক দেশৰ আটাইতকৈ মজবুত দেৱাল।
মোৰ সাহসী বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সেনাবাহিনী আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অহৰহ অৰিহণা যোগাই আহিছে। স্বাধীনতাৰ লগে লগে ইমানবোৰ যুদ্ধত যুঁজ দিয়া আমাৰ সাহসী যোদ্ধাসকল, প্ৰতিটো বিপদত দেশৰ হৃদয় জয় কৰা আমাৰ যোদ্ধাসকল! প্ৰত্যাহ্বানৰ কবলৰ পৰা জয় কাঢ়ি লোৱা আমাৰ সাহসী পুত্ৰ-কন্যা! ভূমিকম্পৰ দৰে দুৰ্যোগত প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱা জোৱান! ছুনামীৰ দৰে পৰিস্থিতিত সাগৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি জীৱন ৰক্ষা কৰা সাহসী মানুহবোৰ! আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি অভিযানত ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰা সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনী! এনে কি সংকট আছে যাৰ সমাধান আমাৰ বীৰসকলে দিয়া নাই! এনে কোনটো অঞ্চল আছে য'ত তেওঁলোকে দেশৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰা নাই। এই বছৰতে মই ৰাষ্ট্ৰসংঘত শান্তিৰক্ষীসকলৰ বাবে মেম’ৰিয়েল হল নিৰ্মাণৰ প্ৰস্তাৱো আগবঢ়াইছিলোঁ আৰু সৰ্বসন্মতিক্ৰমে গৃহীত হৈছিল। আমাৰ সেনাবাহিনী আৰু জোৱানৰ ত্যাগৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এয়া এক বৃহৎ স্বীকৃতি। ইয়াৰ দ্বাৰা বিশ্ব শান্তিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অৱদানক অমৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
সংকটৰ সময়ত আমাৰ সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে দেৱদূত হিচাপে কাম কৰি কেৱল ভাৰতীয়কে নহয়, বিদেশী নাগৰিককো উদ্ধাৰ কৰে। মোৰ মনত আছে, যেতিয়া ভাৰতীয়ক চুডানৰ পৰা উলিয়াই আনিব লগা হৈছিল, তেতিয়া ইমান বিপদ আছিল। কিন্তু ভাৰতৰ বীৰ পুৰুষসকলে কোনো লোকচান নোহোৱাকৈ সফলতাৰে নিজৰ অভিযান সম্পূৰ্ণ কৰিলে। তুৰস্কৰ জনসাধাৰণে এতিয়াও মনত পেলাইছে যে যেতিয়া তাত ভয়ংকৰ ভূমিকম্প হৈছিল, আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে কেনেকৈ নিজৰ জীৱনৰ কথা চিন্তা নকৰাকৈ আনৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিছিল। পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইত যদি ভাৰতীয় বিপদত পৰে, ভাৰতীয় বাহিনী, আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনী, তেওঁলোকক বচাবলৈ সদায় সাজু। যুদ্ধৰ পৰা সেৱালৈকে প্ৰতিটো দিশতে ভাৰতৰ সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনী আগৰণুৱা হৈ আছে। আৰু সেইবাবেই, আমি আমাৰ শক্তিক লৈ গৌৰৱান্বিত। আমি আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীক লৈ গৌৰৱান্বিত, আমি আমাৰ জোৱানক লৈ গৌৰৱান্বিত। আপোনালোক সকলোৰে বাবে আমি গৌৰৱান্বিত।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি পৃথিৱীত যি ধৰণৰ পৰিস্থিতি তাত ভাৰতক লৈ আশা অহৰহ বৃদ্ধি পাইছে। ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত ভাৰতৰ সীমান্ত সুৰক্ষিত হৈ থকা আৰু দেশত শান্তিৰ পৰিৱেশ বজাই ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আৰু ইয়াত আপোনালোকৰ বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছে। ভাৰত তেতিয়ালৈকে সুৰক্ষিত যেতিয়ালৈকে ইয়াৰ সীমাত আপোনালোক হিমালয়ৰ দৰে দৃঢ় আৰু অটল হৈ মোৰ সাহসী বন্ধুসকলে থিয় দি আছে। আপোনালোকৰ সেৱাৰ বাবেই ভাৰত নিৰাপদ আৰু সমৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়িছে। যোৱা দীপাৱলীৰ পৰা এই দীপাৱলীলৈকে, যিটো এবছৰ পাৰ হৈ গ’ল, সেই সময়ছোৱা বিশেষকৈ ভাৰতৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সাফল্যৰে ভৰপূৰ৷ অমৃত কালৰ এটা বছৰ ভাৰতৰ নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ এক প্ৰতীকী বছৰত পৰিণত হৈছে। যোৱা এবছৰত ভাৰতে নিজৰ মহাকাশযান চন্দ্ৰত অৱতৰণ কৰিছে য’লৈ আন কোনো দেশে যাব পৰা নাই। কিছুদিন পিছত ভাৰতে আদিত্য এল ৱানো সফলতাৰে লঞ্চ কৰে। আমি গগনযানৰ সৈতে জড়িত এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰীক্ষাও সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। এই এবছৰতে ভাৰতৰ প্ৰথমখন থলুৱা বিমানবাহী জাহাজ আই এন এছ বিক্ৰান্তই নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত হয়। এই এবছৰতে ভাৰতে টুমকুৰুত এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা আৰম্ভ কৰিছে। এই এবছৰতে সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেম শুভাৰম্ভ কৰা হয়। আপোনালোকে দেখিছে যে ভাৰতে ক্ৰীড়াৰ জগততো নিজৰ পতাকা উৰুৱাইছে। সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বহু জোৱানে পদক লাভ কৰি ৰাইজৰ হৃদয় জয় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। যোৱা এবছৰত আমাৰ খেলুৱৈসকলে এছিয়ান আৰু পেৰা গেমছত পদকৰ শতক অৰ্জন কৰে। ১৯ বছৰ অনুৰ্ধ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপত আমাৰ মহিলা খেলুৱৈয়ে বিশ্বকাপ জয় কৰিছে। ৪০ বছৰৰ পাছত ভাৰতে সফলতাৰে আয়োজন কৰিছে আই অ’ চিৰ বৈঠক।
বন্ধুসকল,
যোৱা দীপাৱলীৰ পৰা এই দীপাৱলীলৈকে সময়ছোৱাও আছিল ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰ আৰু ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী সাফল্যৰ বছৰ। এই এবছৰতে ভাৰতে নতুন সংসদ ভৱনত প্ৰৱেশ কৰিলে। সংসদৰ নতুন ভৱনত প্ৰথম অধিৱেশনতে নাৰী শক্তি বন্দন আইন গৃহীত হয়। এই এবছৰতে দিল্লীত জি-২০ৰ আটাইতকৈ সফল ইভেণ্ট অনুষ্ঠিত হয়। আমি নতুন দিল্লী ঘোষণা আৰু গ্ল’বেল বায়’ফিউৱেল এলায়েন্সৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি কৰিলোঁ৷ এই সময়ছোৱাত ভাৰত ৰিয়েল টাইম পেমেণ্টৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হয়। একে সময়ছোৱাত ভাৰতৰ ৰপ্তানি ৪০০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিলে। এই সময়ছোৱাত ভাৰতে বিশ্বব্যাপী জিডিপিত ৫ম স্থান লাভ কৰে। একে সময়ছোৱাতে আমি ৫জি ব্যৱহাৰকাৰীৰ ভিত্তিত ইউৰোপক অতিক্ৰম কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
যোৱা এবছৰটো জাতি গঠনৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বছৰ। এইবাৰ আমি দেশৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত বহু সফলতা অৰ্জন কৰিছোঁ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম পথ নেটৱৰ্ক থকা দেশত পৰিণত হৈছে। এই সময়ছোৱাতে আমি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নদী ক্ৰুজ সেৱা আৰম্ভ কৰিলোঁ। দেশত প্ৰথম ৰেপিড ৰে'ল সেৱা নমো ভাৰত উপহাৰ দিয়া হয়। ভাৰতত ৩৪টা নতুন পথত বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ গতি বৃদ্ধি আৰম্ভ হৈছে। আমি ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ শ্ৰী গণেশ কৰিলোঁ। দিল্লীত দুটি বিশ্বমানৰ কনভেনচন চেণ্টাৰ যশোভূমি আৰু ভাৰত মণ্ডপম উদ্বোধন কৰা হয়। কিউএছ ৱৰ্ল্ড ৰেংকিঙত এছিয়াৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক বিশ্ববিদ্যালয় থকা দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে ভাৰত। এই সময়ছোৱাতে কচ্ছৰ ধোৰদো সীমান্তৱৰ্তী গাঁও, মৰুভূমিৰ গাঁও সৰু গাঁও ধোৰদোৱে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ পৰা শ্ৰেষ্ঠ পৰ্যটন গাঁৱৰ বঁটা লাভ কৰিছে। আমাৰ শান্তিনিকেতন আৰু হয়ছালা মন্দিৰ ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়ালৈকে আপোনালোক সীমান্তত সজাগ হৈ থাকে, তেতিয়ালৈকে দেশখনে এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে কাম কৰি আছে। আজি যদি ভাৰতে নিজৰ পূৰ্ণ শক্তিৰে উন্নয়নৰ অসীম উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে, তেন্তে ইয়াৰ কৃতিত্বও আপোনালোকৰ শক্তি, সংকল্প আৰু ত্যাগলৈ যায়।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ভাৰতে যুগ যুগ ধৰি সংগ্ৰামৰ সন্মুখীন হৈছে, শূন্যৰ পৰা সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে। আমাৰ একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতবৰ্ষই এতিয়া আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ পথত ভৰি দিছে। এতিয়া সংকল্পও আমাৰ হ'ব, সম্পদো আমাৰ হ’ব। এতিয়া সাহসো আমাৰ হ'ব, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰও আমাৰ হ'ব। দমো আমাৰ হ’ব আৰু কদমো আমাৰ হ’ব। প্ৰতিটো উশাহত আমাৰ বিশ্বাসো অপৰিসীম হ’ব। খেলুৱৈ আমাৰ খেলো আমাৰ, জয় বিজয় আৰু অজেয় আমাৰ ব্ৰত, ওখ পৰ্বতেই হওক বা মৰুভূমি হওক, অপৰিসীম সাগৰ হওক বা বিশাল সমভূমি হওক, আকাশত উৰি থকা এই ত্ৰিৰংগ সদায় আমাৰ। অমৃত কালৰ এই সময়ত সময়ো আমাৰ হ’ব, সপোন কেৱল সপোন নহ’ব, আমি সাফল্যৰ কাহিনী লিখিম, সংকল্প পাহাৰতকৈও ওখ হ’ব। সাহসেই হ’ব একমাত্ৰ বিকল্প, গতি আৰু মৰ্যাদাক বিশ্বত সন্মান কৰা হ’ব, প্ৰচণ্ড সফলতাৰে ভাৰতৰ প্ৰশংসা হ’ব সকলোতে। কাৰণ, বিক্ৰমে নিজৰ শক্তিৰে যিবোৰ যুদ্ধ কৰে। যিসকলৰ হাতত ক্ষমতা আছে তেওঁলোকে নিজৰ ভাগ্য নিজেই সৃষ্টি কৰে। ভাৰতৰ সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ শক্তি ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত এক বৃহৎ বিশ্বব্যাপী খেলুৱৈ হিচাপে দ্ৰুতগতিত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া আমি আমাৰ সৰু সৰু প্ৰয়োজনৰ বাবে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিলোঁ। কিন্তু, আজি আমি আমাৰ বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশসমূহৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণৰ দিশত আগবাঢ়িছোঁ। ২০১৬ চনত যেতিয়া মই এই অঞ্চলত দীপাৱলী উদযাপন কৰিবলৈ আহিছিলোঁ, তেতিয়াৰ পৰা ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ৮ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ১ লাখ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আজি দেশত চলি আছে আৰু এয়া নিজৰ বাবে এক অভিলেখ।
বন্ধুসকল,
আমি অতি সোনকালে এনে এটা স্থানত থিয় দিম য’ত প্ৰয়োজনৰ সময়ত আমি আন দেশৰ ফালে চাব নালাগিব। ইয়াৰ ফলত আমাৰ সেনাবাহিনী আৰু আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ মনোবল বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ শক্তি বৃদ্ধি পাইছে। হাইটেক প্ৰযুক্তিৰ সংহতি হওক, বা চিডিএছৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থাই হওক, ভাৰতীয় সেনাই এতিয়া লাহে লাহে আধুনিকতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। হয়, প্ৰযুক্তিৰ এই ক্ৰমবৰ্ধমান বিস্তাৰৰ মাজত মই আপোনালোকক এইটোও ক’ম যে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰত আমি সদায় মানৱ বুদ্ধিমত্তাক সৰ্বোচ্চ স্থানত ৰাখিব লাগিব। আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে প্ৰযুক্তিয়ে যাতে কেতিয়াও মানুহৰ সংবেদনশীলতাক গ্ৰাস নকৰে।
বন্ধুসকল,
আজি থলুৱা সম্পদ আৰু শীৰ্ষ শ্ৰেণীৰ সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনিও আমাৰ শক্তি হৈ পৰিছে। আৰু মই সুখী যে মহিলা শক্তিয়েও ইয়াত ডাঙৰ ভূমিকা লৈছে। বিগত বছৰবোৰত ভাৰতীয় সেনাবাহিনীত ৫০০ৰো অধিক মহিলা বিষয়াক স্থায়ী কমিচন দিয়া হৈছে। আজি মহিলা পাইলটে ৰাফেলৰ দৰে যুদ্ধ বিমান উৰুৱাইছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে যুদ্ধজাহাজতো মহিলা বিষয়াক নিয়োগ কৰা হৈছে। শক্তিশালী, সক্ষম আৰু সম্বলপূৰ্ণ ভাৰতীয় শক্তিসমূহে বিশ্বত আধুনিকতাৰ নতুন আৰ্হি স্থাপন কৰিব।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে আপোনালোকৰ লগতে আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰো সম্পূৰ্ণ যত্ন লৈছে। এতিয়া আমাৰ জোৱানসকলৰ বাবে এনে সাজ-পোছাক তৈয়াৰ কৰা হৈছে, যিয়ে অমানৱীয় উষ্ণতাকো সহ্য কৰিব পাৰে। আজি দেশত এনেধৰণৰ ড্ৰ’ন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যি জোৱানৰ শক্তিও হৈ পৰিব আৰু তেওঁলোকৰ জীৱনো ৰক্ষা কৰিব। ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন-OROPৰ জৰিয়তেও এই পৰ্যন্ত ৯০ হাজাৰ কোটি টকা দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশে জানে যে আপোনালোকৰ প্ৰতিটো খোজেই ইতিহাসৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰে। আপোনালোকৰ দৰে বীৰৰ বাবেই কোৱা হৈছে-
शूरमा नहीं विचलित होते,
क्षण एक नहीं धीरज खोते,
विघ्नों को गले लगाते हैं,
काँटों में राह बनाते हैं।
মই নিশ্চিত, আপোনালোকে এনেদৰেই ভাৰত মাতৃৰ সেৱা কৰি যাব। আপোনালোকৰ সমৰ্থনত ৰাষ্ট্ৰই বিকাশৰ নিতৌ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰি থাকিব। আমি সকলোৱে মিলি দেশৰ প্ৰতিটো সংকল্প পূৰণ কৰিম। এই কামনাৰে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। মোৰ সৈতে কওক -
ভাৰত মাতা কী - জয়,
ভাৰত মাতা কী - জয়,
ভাৰত মাতা কী - জয়,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
ভাৰত মাতা কী - জয়,
আপোনালোকক দীপাৱলীৰ বহুত বহুত শুভকামনা!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech while celebrating Diwali with Security Forces in Lepcha, Himachal Pradesh
12 NOV 2023 4:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
This echo of hailing Mother India, this proclamation of the bravery of the Indian armies and defence forces, this historical land, and this auspicious festival of Diwali! This is a wonderful coincidence, and an amazing synchronicity. I believe that this moment filled with happiness and joy will radiate a new light for me, you and the countrymen on Diwali. As I am celebrating Diwali with all of you, all the countrymen, on the borders of the last village, which I now call the first village, with our armed forces deployed there, the Diwali greeting to all the countrymen also turns out to be very special. My heartiest greetings to the countrymen and best wishes on the occasion of Diwali.
My family members,
I have just been to Lepcha which is at a very high altitude. It is believed that festivals are celebrated only in the presence of family. Being posted at the border, away from one's family on the day of festival, is in itself the pinnacle of devotion to duty. Everyone misses their families, but sadness is not visible on your faces even in this remote corner. Your level of enthusiasm has not diminished at all. You are full of enthusiasm, full of energy because you know that this huge family of 140 crore countrymen is your own family. And for that the country is grateful and indebted to you. Therefore, on Diwali, a lamp is lit in every house for your well-being. That's why in every puja there is a prayer for heroes like you. On every Diwali, I spend the day amidst the soldiers of my defence forces with the same spirit. It has also been said - अवध तहाँ जहं राम निवासू! That is, wherever Ram resides, is Ayodhya. For me, the place where my Indian Army is present, where my country's defence forces are deployed, is no less than a temple. Wherever you are, it is like a festival for me. And I might have done this for more than 30-35 years. I haven't celebrated a single Diwali without you all for the last 30-35 years. Even when I wasn't a PM or a CM, I used to go to the borders on Diwali as a proud son of Bharat. I used to enjoy sweets with you all even in those days and used to eat food in the mess. The name of this place is Sugar Point. By having some sweets with you, my Diwali has become even sweeter.
My family members,
This land has recorded itself in history with the ink of bravery. You have made the tradition of bravery steadfast, evergreen and unabated here. You have proven that - आसन्न मृत्यु के सीने पर, जो सिंहनाद करते हैं। मर जाता है काल स्वयं, पर वे वीर नहीं मरते हैं। (Even in the face of impending death, those who raise a battlecry; Time itself dies, but those brave men do not die.) Our soldiers have always had the legacy of this brave land, and they have always had that fire burning in their chests which has created examples of bravery every time. Our soldiers have always walked at the forefront, risking their lives. Our soldiers have always proved that they are the strongest wall of the country on the borders.
My brave friends,
Bharat's armies and defence forces have relentlessly contributed to nation building. Our brave warriors have fought in so many wars immediately after independence; our warriors have won the hearts of the country fighting every challenge! Our brave sons and daughters have emerged victorious even in the most difficult challenges! Soldiers face every challenge during disasters like earthquakes! The brave men have saved lives by fighting against the sea during situations like tsunamis! Armies and defence forces have enhanced Bharat's global stature in international peace missions! Which crisis has not been solved by our heroes? Is there any field where they have not enhanced the glory of the country? This year, I also proposed a Memorial Hall for Peacekeepers in the UN, and it was passed unanimously. This is a huge recognition at the international level for the sacrifice of our armies and soldiers. This will immortalize their contribution to global peace.
Friends,
In times of crises, our army and defence forces act as angels and rescue not only Indians but also foreign nationals. I remember, when Indians had to be evacuated from Sudan, there were so many dangers. But the brave men of Bharat completed their mission successfully without any loss. The people of Turkey still remember when a terrible earthquake had hit, our defence forces had saved the lives of others without caring about their own lives. If Indians are in trouble anywhere in the world, Indian forces, our defence forces, are always ready to save them. Bharat's armies and defence forces remain at the forefront in every aspect, from combat to service. And that is why we are proud of our forces. We are proud of our defence forces, we are proud of our soldiers! We are proud of all of you!
My family members,
In the current situation around the world, expectations from Bharat are continuously rising. In such an important period, it is extremely crucial that Bharat's borders remain secure and an atmosphere of peace is maintained in the country. And you play a major role in this. Bharat is safe as long as you, my brave friend, stand firm and steadfast like the Himalayas on its borders. It is because of your services that Bharat is safe and is on the path to prosperity. The period from last Diwali to this Diwali, i.e. the last one year, was full of unprecedented achievements especially for Bharat. One year of Amrit Kaal has become a symbolic year of Bharat's security and prosperity. In the last one year, Bharat has landed its spacecraft on the Moon where no other country has been able to reach. A few days later, Bharat also successfully launched Aditya L1. We also successfully completed a very important test related to Gaganyaan. In the same year, Bharat's first indigenous aircraft carrier, INS Vikrant, became a part of the Navy. In this very year, Bharat has started Asia's largest Helicopter Factory in Tumkuru. In the same year, the Vibrant Village Programme was launched for the development of border areas. You have seen that Bharat has made its presence felt in the world of sports also. Many soldiers of the army and defence forces have won the hearts of the people by winning medals. In the last one year, our players scored a century of medals in the Asian and Para Games. Our women players have won the World Cup in the Under-19 Cricket World Cup. After 40 years, Bharat has successfully organized the IOC meeting.
Friends,
The period from last Diwali to this Diwali was also a year of Indian democracy and Bharat's global achievements. In this one year, Bharat entered the new Parliament building. In the new building of Parliament, the Nari Shakti Vandan Adhiniyam was passed in the very first session. In this very year, the most successful event of G-20 was held in Delhi. We signed important agreements like the New Delhi Declaration and Global Biofuel Alliance. During this period, Bharat became the most powerful country in the world in terms of real-time payments. During the same period, Bharat's exports crossed $400 billion. During this period, Bharat achieved 5th position in global GDP. In the same period, we have overtaken Europe in terms of 5G user base.
Friends,
The last one year has been an important year for nation building. This year we have achieved many accolades in the infrastructure development of the country. Today Bharat has become the country with the second largest road network in the world. It was during this period that we started the world's longest river cruise service. The country was gifted with its first rapid rail service, Namo Bharat. Vande Bharat trains have started gaining speed on 34 new routes in Bharat. We also launched the India-Middle East-Europe Economic Corridor. Two world class convention centres Yashobhoomi and Bharat Mandapam were inaugurated in Delhi. Bharat has become the country with the highest number of universities in Asia in the QS World Rankings. At the same time, Dhordo border village of Kutch, a small desert village in Dhordo, has received the Best Tourism Village Award from the United Nations. Santiniketan and Hoysala temples were included in the UNESCO World Heritage List.
Friends,
As long as you stand alert on the borders, the country will continue working whole-heartedly for a better future. Today,Bharat is touching the infinite heights of development with its full strength, and the credit for it also goes to your strength, your resolutions and your sacrifices.
My family members,
Bharat has endured centuries of struggles and has created possibilities from absolute zero. Bharat of the 21st century has now stepped on the path of turning into a self-reliant Bharat. Now our resolutions and resources will also be ours. Now our courage and weapons will also be ours. Our strength will be ours and the initiatives will also be ours. Our trust in every breath will also be immense. The players will be ours, the game will be ours, the victory will be ours and our vow is invincible; be it the high mountains or desert, deep sea or vast plains, this tricolour waving in the sky is always ours. In this 'Amrit Kaal', the time will also be ours, and the dreams will not just remain dreams; we will fulfil those dreams as well; the resolutions will be higher than the mountains. Bravery will be the only option; speed and dignity will be respected in the world, with tremendous successes, Bharat will be praised everywhere. Because, the battles that are fought with his strength, and those who have power in their hands create their own destiny. The strength of Bharat's armies and defence forces is continuously growing. Bharat is fast emerging as a major global player in the defence sector. There was a time when we were dependent on others for our smallest needs. But, today we are moving towards meeting the defence needs of our friendly countries as well. When I came to celebrate Diwali in this region in 2016, Bharat's defence exports have increased more than 8 times since then. Defence production is worth more than Rs 1 lakh crore in the country today and this is a record in itself.
Friends,
We will soon stand at a point where we will not have to look up to other countries in times of need. This has boosted the morale and strength of our armies and our defence forces. Be it the integration of high-tech technology, or important systems like CDS, the Indian Army is now slowly moving towards modernity. Yes, amidst this rapid spread of technology, I would also tell you that we must always keep human intelligence paramount in the use of technology. We have to ensure that technology never overpowers human sensibilities.
Friends,
Today, indigenous resources and top-class border infrastructure are also becoming our strength. And I am happy that women are also playing a massive role in this. In the past years, more than 500 women officers have been granted Permanent Commission in the Indian Army. Today women pilots are flying fighter planes like Rafale. Women officers are also being deployed on warships for the first time. Strong, capable and resourceful Indian forces will set new paradigms of modernity in the world.
Friends,
The government is taking full care of your needs and also that of your families. Now such dresses have been designed for our soldiers, which can tolerate even extreme temperatures. Today, such drones are being made in the country, which will become the strength of the soldiers and will also save their lives. Under One Rank One Pension-OROP, Rs 90 thousand crores have been given so far.
Friends,
The country knows that your every step determines the direction of history. It has been said only for heroes like you-
शूरमा नहीं विचलित होते,
क्षण एक नहीं धीरज खोते,
विघ्नों को गले लगाते हैं,
काँटों में राह बनाते हैं।
I am sure you will continue to serve Mother India like this. With your support the nation will continue to touch new heights of development. Together we will fulfil every resolution of the country. With this wish, once again wishing you all a very happy Diwali. Say aloud with me-
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Vande Mataram,
Bharat Mata Ki - Jai!
My best wishes to you all on Deepawali!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.