Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Department of Pension & Pensioners’ Welfare launched Nationwide Digital Life Certificate Campaign 2.0 from 1st – 30th November, 2023.
Nationwide Digital Life Certificate Campaign 2.0 is being organized at 500 locations in 100 cities in all States/ UTs of India.
Nationwide Digital Life Certificate Campaign 2.0 embodies ‘Whole of Government’ approach by bringing all stakeholders on one platform.
Face Authentication Submission of Digital Life Certificate will make life certificate submission easy and seamless for pensioners.
02 NOV 2023 10:31AM by PIB Delhi
To enhance ‘Ease of Living’ of Central Government pensioners, Department of Pension & Pensioners’ Welfare has been promoting Digital Life Certificate (DLC) i.e. Jeevan Pramaan extensively. In 2014, submission of DLCs using biometric devices was commenced. Subsequently, the Department engaged with MeitY and UIDAI to develop a Face Authentication technology system based on Aadhar database, whereby it is possible to submit LC from any Android based smart phone. As per this facility, the identity of a person is established through face authentication technique and DLC gets generated. This breakthrough technology, launched in November 2021, reduced the dependence of pensioners on external bio-metric devices and made the process more accessible and affordable to masses by leveraging smartphone-based technology.
With a view to spread awareness amongst all the Central Government pensioners as well as the Pension Disbursing Authorities for use of DLC/Face Authentication technology to submit Digital Life Certificate, DoPPW launched a nation-wide campaign in the month of November 2022 in 37 cities through-out the country. The Campaign was a huge success with more than 35 lakh DLCs of Central Government Pensioner issued. A Nation-wide Campaign is being held from 1st to 30th November, 2023 in 500 locations in 100 cities across the country, targeting 50 lakh pensioners in collaboration of 17 Pension disbursing banks, Ministries/ Departments, Pensioners’ Welfare Association, UIDAI, MeitY.
With a view to ensure that the benefit of digital modes of Life Certificate submission reaches pensioners in the remotest corners of the country and also benefits super senior/ sick / incapacitated pensioners, a comprehensive Circular with detailed guidelines has been issued defining roles and responsibilities of all the stakeholders which includes Ministries/ Departments of Government of India, Pension Disbursing Banks and Pensioners’ Associations. These guidelines include nomination of nodal officers by the stakeholders, for the Campaign, spreading awareness / providing due publicity to DLC-Face Authentication technique through banners/posters placed strategically in offices and bank branches/ ATMs, use DLC/Face Authentication technique as far as possible where Doorstep banking services are availed, equipping dedicated staff at bank branches with an Android phone to use this technology when pensioners visit the branch for submission of Life Certificate, holding of Camps to enable pensioners to submit their DLCs without delay and home visit in case of bed ridden pensioners
The Pensioners’ Welfare Associations have also been sensitized to hold camps for pensioners for DLC submission. The officials from Department of Pension & Pensioners’ Welfare will be visiting major locations through-out the Country to assist pensioners in use of various digital modes to submit their Life Certificates.
The Department of Pension and Pensioners’ Welfare will be putting all efforts to make this Campaign a grand success throughout the country.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়রনা নবেম্বর 1 – 30, 2023 ফাওবা নেসনৱাইদ দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ কেম্পেন 2.0 হৌদোকখ্রে
নেসনৱাইদ দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ কেম্পেন 2.0 অসি ভারতকী রাজ্য/UT পুম্নমক্তা লৈরিবা সহর 100গী মফম 500দা পাঙথোক্লি
নেসনৱাইদ দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ কেম্পেন 2.0না প্লেৎফোর্ম অমদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক পুরক্তুনা ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত’ এপ্রোচ য়ারি
দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎকী ফেস ওথেন্তিকেসন সবমিসন্না পেন্সনরশিংগীদমক লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিনবা অসি লাইহল্লগনি অমসুং অপনবা লৈহল্লরোই
02 NOV 2023 10:31AM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারগী পেন্সনরশিং ‘ইজ ওফ লিবিং’ হেনগৎহন্নবা দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়রনা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ (DLC) হায়বদি জীবন প্রমান পাকশন্না প্রমোৎ তৌখি। 2014দা বাইওমেত্রিক্স দিভাইসশিং শীজিন্নদুনা DLCশিং পীশিনবা অসি হৌখি। মতুং তারকপা ওইনা বিভাগ অসিনা এন্দ্রোইদ বেজ স্মার্ত ফোন অমা হেক্তদগী LC পীশিনবা য়াহন্দুনা আধার দেতাবেসতা য়ুম্ফম ওইবা ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নোলোজী সিস্তেম অমা দিবেলপ তৌনবা MeitY অমসুং UIDAIগা খুৎশম্নখি। ফেসিলিতী অসিগী মতুং ইন্না মীওই অমগী আইদেন্তিতী অসি ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নিক্কী খুত্থাংদা এস্তাব্লিশ তৌখি অমসুং DLCশিং জেনরেত তৌখি। নবেম্বর 2021দা হৌদোকখিবা অনৌবা তেক্নোলোজী অসিনা পেন্সনরশিংনা এক্সতর্নেল বাইও-মেত্রিক দিভাইসশিংগী মীপাল তাংলম্বা অদু হন্থহনখি অমসুং প্রোসেস অসিবু স্মার্তফোন-বেজ তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মীয়ামগীদমক হেন্না লাইহনখি।
কেন্দ্র সরকারগী পেন্সনরশিং লোয়ননা পেন্সন দিসবর্জিং ওথোরিতীশিংদা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিন্নবা DLC/ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাংদা এৱের্নেস পীনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা DoPPWনা লৈবাক শিনবা থুংবদা সহর 37দা 2022দা নবেম্বর থাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। কেম্পেন অসিদা কেন্দ্র সরকারগী পেন্সনরশিংদা DLC লাখ 35 হেন্না মাইপাক্না ইস্যু তৌখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা কেম্পেন অসি পেন্সন দিসবর্জিং বেঙ্ক 17, মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং, পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়র এসোসিএসন, UIDAI, MeiTYগা খুৎশম্নদুনা পেন্সনর লাখ 50 তার্গেৎ তৌদুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা সহর 100গী মফম 500দা নবেম্বর 1 – 30, 2023দা পাঙথোক্লি।
লাইফ সর্তিফিকেৎ সবমিসনগী দিজিতেল মোদশিংগী কান্নবা অসি লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা পেন্সনরশিংদা য়ৌহন্নবা অমসুং কা হেন্না অহাল ওইবা/অনাবা/ শোইনাইরবা পেন্সনরশিংদসু কান্নবা পীবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং য়াওবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী থৌদাংশিং য়াওবা গাইদলাইনশিংগী অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা কমপ্রিহেন্সিব সর্ক্যুলর অমা থোকখি। গাইদলাইনশিং অসিদা স্তেকহোল্দরশিংনা নোদেল ওফিসরশিং খনবা, কেম্পেনগীদমক ওফিসশিং অমসুং বেঙ্ক ব্রাঞ্চশিং/ATMশিংদা স্ত্রেতেজিক ওইবা মওংদা বেন্নরশিং/পোস্তরশিং থেৎতুনা DLC-ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নিক্কী এৱের্নেস শন্দোকপা/ মথৌ তাবা পব্লিসিতী পীবা, দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংবা মফমদা য়ারিবা মখৈ DLC/ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নিক শীজিন্নবা, লাইফ সর্তিফিকেস পীশিন্নবা পেন্সনরশিংনা ব্রাঞ্চতা লাকপা মতমদা তেক্নোলোজী অসি শীজিন্ননবা বেঙ্ক ব্রাঞ্চশিংগী দেদিকেতেদ স্তাফশিংদা এন্দ্রোইদ ফোন পাইহনবা, থেংথবা তৌদনা পেন্সনরশিংনা মখোয়গী DLCশিং পীশিনবা য়াহন্নবা কেম্পশিং পাঙথোকপা অমসুং ফমুংদা তাদুনা লৈরবা পেন্সনরশিংগীদমক হোম বিজিৎ চৎপা য়াওরি।
পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়র এসোসিএসনশিংনা DLC সবমিসনগীদমক পেন্সনরশিংগীদমক কেম্পশিং পাঙথোক্নবা সেন্সিতাইজ তৌখি। দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়রগী ওফিসিএলশিংনা পেন্সনরশিংবু মখোয়গী লাইফ সর্তিফিকেৎশিং পীশিন্নবা তোঙান-তোঙানবা দিজিতেল মোদশিং শীজিন্নবদা মখোয়গী মতেং পাংনবা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা মরু ওইবা মফমশিংদা চৎকনি।
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়রনা লৈবাক শিনবা থুংবদা কেম্পেন অসি চাউনা মাইপাক ওইহন্নবা খোঙথাং পুম্নমক পাইখৎকনি।