Prime Minister's Office
PM addresses programme at Tulsi Peeth in Chitrakoot, Madhya Pradesh
“Ashtadhyayi is a thousands-year-old text of India's linguistics, India's intellectuality and our research culture”
“Time refined Sanskrit but could never pollute it, it remained eternal”
“Whatever national dimension you look at in India, you will witness Sanskrit’s contribution”
“Sanskrit is not only the language of traditions, it is also the language of our progress and identity”
“Chitrakoot has spiritual enlightenment as well as natural beauty”
27 OCT 2023 4:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi visited Tulsi Peeth in Chitrakoot today. He performed pooja and darshan at Kanch Mandir. He received the blessings of Jagadguru Rambhadracharya of the Tulsi Peeth and attended a public function, where he released three books - ‘Ashtadhyayi Bhashya’, ‘Ramanandacharya Charitam’ and ‘Bhagwan Shri Krishna ki Rashtraleela’.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for performing puja and darshan of Shri Ram in multiple shrines and being blessed by saints, especially Jagadguru Rambhadracharya. He also mentioned releasing the three books namely ‘Ashtadhyayi Bhashya’, ‘Ramanandacharya Charitam’ and ‘Bhagwan Shri Krishna ki Rashtraleela’ and said that it will further strengthen the knowledge traditions of India. “I consider these books as a form of Jagadguru’s blessings”, he emphasized.
The Prime Minister said “Ashtadhyayi is a thousands-year-old text of India's linguistics, India's intellectuality and our research culture.” He highlighted the genius of Ashtadhyayi as it encapsulates grammar and science of language in pithy capsules. He said that many languages came and went but Sanskrit remains eternal. “Time refined Sanskrit but could never pollute it”, he said. mature grammar of Sanskrit lies in the base of this permanence, he said. Based on just 14 Maheshwara Sutras, this language has been the mother of Shastr and Sahstra (implements and scholarship). “Whatever national dimension you look at in India, you will witness Sanskrit’s contribution”, he said.
Throwing light on the efforts to uproot the culture and heritage of India during the thousand year old era of slavery, Shri Modi mentioned the alienation of Sanskrit language. He pointed out the slavery mentality which was carried forward by certain individuals resulting in a feeling of enmity towards Sanskrit. Prime Minister Modi lamented the mentality where knowing the mother tongue was praiseworthy for foreign countries but the same did not apply to India. “Sanskrit is not only the language of traditions, it is also the language of our progress and identity”, Shri Modi interjected as he highlighted the efforts to strengthen the language in the country. “Scriptures like Ashtadhyayi Bhashya will play a crucial role towards successful efforts in modern times”, he added.
Prime Minister Modi paid rich tributes to Jagadguru Rambhadracharya and mentioned his enormous wisdom and contributions. “This level of wisdom is never personal, this wisdom is national treasure”, the Prime Minister said. Swamiji received Padam Vibhushan in 2015. Referring to nationalistic and social aspects of Swami ji the Prime Minister remembered his active contribution in Swachh Bharat as one of the nine key ambassadors.
Shri Modi expressed happiness that national goals like cleanliness, health and clean Ganga are being realized now. He informed “Jagadguru Rambhadracharya ji has played a big role in fulfilling another dream of every countryman. The Ram temple for which you have contributed so much, in and outside the court, is also going to be ready”, the Prime Minister said as he mentioned the invitation received to participate in the Pran Pratishtha ceremony by Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust in Ayodhya.
In the Amrit Kaal, the Prime Minister underlined that the nation is taking development and heritage along. “Chitrakoot has spiritual enlightenment as well as natural beauty”, Shri Modi said as he mentioned the emphasis on the development of places of pilgrimage. He mentioned Ken-Betwa Link Project, Bundelkhand Expressway, and the Defence Corridor and said that it will create new opportunities in the region. Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that Chitrakoot will scale new heights of development and also bowed before Jagadguru Rambhadracharya.
Jagadguru Rambhadracharya of the Tulsi Peeth, Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan were among those present on the occasion.
Background
Tulsi Peeth is an important religious and social service institution in Chitrakoot, Madhya Pradesh. It was established by Jagadguru Rambhadracharya in 1987. Tulsi Peeth is one of the leading publishers of Hindu religious literature.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মধ্য প্রদেশকী চিত্রকুতকী তুলসী পীথতা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“অস্তধ্যায়ী হায়বসি ভারতকী লিংগুইস্ত, ইন্তেলেকচুএলিতী অমসুং ঐখোয়গী রিসর্চকী চৎনবীগী চহি লিশিং অমা হেল্লবা ইদুনা থম্লম্লবা লাইরিকনি”
“মতম্না সংস্কৃতপু শেমদোকখি, অদুবু মোৎহনবদি ঙমখিদে, মসিদি অমর ওইদুনা লৈরি”
“অদোম্না ভারতপু লৈবাক্কী ওইবা মিৎয়েং অমা হেক্তদগী য়েংবা মতমদা, সংস্কৃতকী থৌদাংশিং অদোম্না উগনি”
“সংস্কৃত হায়বসিদি শুপ্নগী চৎনবীশিংগী লোল নত্তে, মসিদি ঐখোয়গী চাউখৎ থৌরাং অমসুং ইশাগী শক্তাক্কী লোলনি”
“চিত্রকুত্তা স্পিরিচুএল ইনলাইতনমেন্তকা লোয়ননা মহৌশাগী ওইনা ফজবগী মতৌসু লৈ”
27 OCT 2023 4:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি চিত্রকুত্তা লৈবা তুলশী পীথতা চৎখ্রে। মহাক্না কাঞ্চ মদিরদা পুজা তৌখি, দর্শন তৌখি। মহাক্না তুলশী পীথকী জগদগুরু রমানন্দাচার্য়গী মফমদগী থৌজালসু ফংজখি। মহাক্না মফমসিদা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরম অমদা শরুক য়াদুনা লাইরিক অহুম – ‘অস্তধ্যায়ী ভাশ্যা’, ‘রমানন্দচার্য় চরিতম’ অমসুং ‘ভগ্বান শ্রী কৃষ্ণ কী রাস্ত্রলীলা’ অসিসু ফোঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, তোঙান-তোঙানবা লাইশঙশিংদা পুজা অমসুং দর্শন পাংথোকপা ফংজবা, সন্তশিংগী, মরু ওইনা, জগদগুরু রমানন্দাচার্য়না থৌজাল ফংজবা অসিদা নুংঙাইজবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না লাইরিক অহুম – ‘অস্তধ্যায়ী ভাশ্যা’, ‘রমানন্দচার্য় চরিতম’ অমসুং ‘ভগ্বান শ্রী কৃষ্ণ কী রাস্ত্রলীলা’ অসিবু ফোঙখিবা অসিগী মতাংদা পাউদম্লদুনা মসিনা ভারতকী চৎনবীগী লৌশিং হেনগৎহল্লগনি হায়না ফোংদোকখি। “ঐহাক্না লাইরিকশিং অসিবু জগদগুরুগী থৌজালনি খল্লি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অস্তধ্যায়ী হায়বসি ভারতকী লিংগুইস্ত, ইন্তেলেকচুএলিতী অমসুং ঐখোয়গী রিসর্চকী চৎনবীগী চহি লিশিং অমা হেল্লবা ইদুনা থম্লম্লবা লাইরিকনি”। লোল অমগী গ্রাম্মার অমসুং সাইন্সপু শমজিন্না থমদুনা ৱাহন্থোকসু অমুক লৈহনবগী অস্তধ্যায়ীগী হৈ-শিংলবা মতৌগী মতাংদা পাউদমখি। লোল কয়া অমা লাকখ্রে অমসুং মুৎখ্রে, অদুবু সংস্কৃত অসিদি ঙসিসু লৈরি হায়না মহাক্না হায়খি। “মতম্না সংস্কৃতপু শেমদোকখ্রে, অদুবু মোৎহনবদি ঙমদে”, মহাক্না হায়খি। সংস্কৃতকী মপুং মরৈ ফাবা গ্রাম্মার অসিগী মরমদি লোল অসিনা মতম শাংনা হিংলিবা অসিগী মতৌ অসিদা য়াওরিবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহেশ্বর সুত্রা 14দা য়ুম্ফম ওইবা লোল অসিনা শাস্তর অমসুং সাহস্ত্রা (ইমপ্লিমেন্ত অমসুং স্কোলার্শিপ) অসিগী মমা ওইদুনা লাক্লি। “অদোম্না ভারতপু লৈবাক্কী ওইবা মিৎয়েং অমা হেক্তদগী য়েংবা মতমদা, সংস্কৃতকী থৌদাংশিং অদোম্না উগনি”, মহাক্না হায়খি।
চহি লিশিং কয়া মীখা পোন্দুনা লৈরিঙৈ মতমদা, ভারতকী হেরিতেজ অমসুং চৎনবীবু মুত্থৎনবা হোৎনখিবশিংগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, শ্রী মোদীনা সংস্কৃত লোলবু নাথৈবীবগী থৌওংশিং নৌহৌননা নীংশিংহনখি। অখন্নবা মীওই খরনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন চেনবদগী সংস্কৃতকী মাইকৈদা ফত্তবা মিৎয়েং য়েংবা হৌহনখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মমালোলবু খঙবা মীওইবু ইকায় খুম্নবগী মীরম লৈবাক্কী ৱাখল্লোন অসিদি য়াম্না ফজৈ, অদুবু মসিনা ভারত্তা চৎনদবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। লোল অসিবু লৈবাক অসিদা অমুক হন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা হোৎনরিবশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি, “সংস্কৃত হায়বসিদি শুপ্নগী চৎনবীশিংগী লোল নত্তে, মসিদি ঐখোয়গী চাউখৎ থৌরাং অমসুং ইশাগী শক্তাক্কী লোলনি”। “অস্তধ্যায়ী ভাশ্যাগুম্বা স্কৃপচর অসিনা চাউখৎপা মতমদা পাংথোকপা থবকশিংদা মরু ওইবা থৌদাং য়াগনি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা জগদগুরু রমানন্দচার্য়গী মফমদা থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা মহাক্কী পাক চাউরবা লৌশিং অমসুং মহাক্কী থবকশিংগী মতাংদা হায়খি। “মসিগুম্বা লৌশিংগী থাক অসি মশাখক্কী নত্তে, মসিদি লৈবাক্কী লন্নি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। স্বামিজীনা ইং 2015দা পদ্ম বিভুশন ফংখি। স্বামিজীগী লৈবাক নিংবগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মপুং ওইবা পাউজেল্লোই মাপনগী মনুংদা অমা ওইদুনা স্বচ্ছ ভারত্তা মশক থোক্না শরুক তমখিববু নীংশিংখি।
লু-নানবা, হকশেল ফবা অমসুং অমোৎ অকায় লৈতবা গঙ্গাগুম্বা লৈবাক্কী পান্দমশিং অসি ঙসি ফংলে হায়বসিদা শ্রী মোদীনা হরাওবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, “জগদগুরু রামভদ্রচার্য়জীনা লৈবাক মীয়ামগী মঙলান মঙফাওনহনবদা অচৌবা থৌদাং য়াখি। অদোম্না কোর্তকী মনুং অমসুং মপান্দা শৌগত্তুনা ইশাগী শরুক কয়া তমজরিবা রাম মন্দির অসিসু হৌজিক্তি শাবা লোইগদৌরে”, অয়োধ্যাগী শ্রী রাম জন্মভুমী তীর্থ খেত্র ত্রস্তনা পাংথোক্কদৌরিবা প্রান প্রতিশথা থৌরমদা শরুক য়াবগী পাউজেল ফংলে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
অমৃত কাল অসিদা লৈবাক অসিনা চাউখৎ থৌরাংগা লোয়ননা হেরিতেজপুসু পুদুনা চৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লাইনীংফম কয়া চাউখৎহন্নবা মিৎয়েং চঙলিবশিং পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “চিত্রকুত্তা স্পিরিচুএল ইনলাইতনমেন্তকা লোয়ননা মহৌশাগী ওইনা ফজবগী মতৌসু লৈ”। মহাক্না কেন-বত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্ত, বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱে, অমসুং দিফেন্স কোরিদোরগী মতাংদা পনখি, অমসুং মসিনা লমদমসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, চিত্রকুতনা চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদা অনৌবা থাক কয়া কারগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না ফোংদোক্লদুনা জগদগুরু রমানন্দচার্য়গী মফমদা মকোক নোনখি।
তুলশী পীথকী জগদগুরু রমানন্দচার্য়, মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহানসু ঙসিগী থৌরম অসিদা অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
তুলশী পীথ হায়বসি মধ্য প্রদেশকী চিত্রকুত্তা লৈবা ধর্ম অমসুং খুন্নাইগী মতেং পাংবা য়াম্না মরু ওইবা ইস্তিত্যুসন অমনি। মসি জগদগুরু রমানন্দচার্য়না ইং 1987দা লিংখৎখিবনি। তুলশী পীথ হায়বসি হিন্দু ধর্মগী লিতরেচর ফোঙবশিংগী মরক্তা মকোক থোংবা কাঙলুপ অমসু ওইরি।