Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will address “National Symposium on Production of Improved and Traditional Seeds through Cooperative Sector” organized by Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited (BBSSL) on 26th October, 2023, in New Delhi
Shri Amit Shah will also unveil the Logo, Website and Brochure of BBSSL and distribute membership certificates to BBSSL members
During the symposium, objectives of BBSSL, importance of seed production through PACS and role of seeds in productivity and nutrition of crops, along with role of cooperative societies in upliftment of small and marginal farmers, will be discussed
As another important step towards Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of "Sahakar Se Samriddhi", quality seed production and its distribution through BBSSL will increase agricultural production in the country
This will create more employment opportunities in the agriculture and cooperative sector, reduce dependence on imported seeds, boost rural economy, promote “Make in India” and pave the way for ‘Aatmanirbhar Bharat’
25 OCT 2023 1:57PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will address the “National Symposium on Production of Improved and Traditional Seeds through Cooperative Sector” organized by the Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited (BBSSL) in New Delhi on 26th October 2023 (Thursday). Shri Amit Shah will also unveil the Logo, Website and Brochure and distribute membership certificates to BBSSL members. During the symposium, objectives of BBSSL, importance of seed production through PACS and role of seeds in productivity and nutrition of crops, along with role of cooperative societies in upliftment of small and marginal farmers, will be discussed.
BBSSL came into existence following the thrust given by the Union Home Minister and Minister of Cooperation for the need to set up a national level multi-state cooperative society to act as an umbrella organization for advanced and traditional seed research and production along with processing and marketing through the cooperative sector. It will provide assistance to cooperatives across the country in demand-based seed production, development of infrastructure for storage, processing and packaging of seeds, logistics support, quality enhancement and standardization, requisite certification and marketing of the seeds produced. BBSSL will also assist the cooperative societies in multiplication and conservation of traditional seeds of various crops and varieties.
As another important step towards Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of "Sahakar Se Samriddhi", quality seed production and distribution through BBSSL will increase agricultural production in the country. This will create more employment opportunities in the agriculture and cooperative sector, reduce dependence on imported seeds, boost rural economy, promote “Make in India” and pave the way for ‘Aatmanirbhar Bharat’.
The symposium will begin with a presentation by officials of the Ministry of Cooperation on 54 new initiatives taken in the last 27 months to strengthen the cooperative sector. Apart from about 2000 participants from all over the country, thousands of participants will also participate in this one-day symposium through virtual medium.
Three major cooperative societies of the country - Indian Farmers Fertilizer Cooperative Limited (IFFCO), Krishak Bharati Cooperative Limited (KRIBHCO) and National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) and two major statutory bodies of the Government of India - National Dairy Development Board (NDDB) ) and National Cooperative Development Corporation (NCDC) have jointly promoted BBSSL.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা ওক্তোবর 26, 2023দা ভারতীয় বীজ সহাকারি সমিতি লিমিতেদ (BBSSL)না শিনবা ‘নেস্নেল সিম্পোজিয়ম ওন প্রদক্সন ওফ ইমপ্রুব এন্দ ত্রেদিস্নেল সীদস থ্রু কোওপরেতিব সেক্তর”দা ৱা ঙাংগনি
শ্রী অমিত শাহনা BBSSLগী লোগো, ৱেবসাইৎ অমসুং ব্রোচরসু ফোঙগনি অমদি BBSSL মেম্বরশিংদা মেম্বরশিপ সর্তিফিকেৎশিং য়েন্থোক্কনি
সিম্পোজিয়ম অসিদা BBSSLগী পান্দমশিং, PACSকী খুত্থাংদা মরু পুথোকপগী মরু ওইবা অমসুং মহৈ-মরোংগী পোত্থোক অমসুং ন্যুত্রিসন্দা মরুশিংগী থৌদাং, লোয়ননা স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিং চাউখৎহনবদা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী থৌদাংগী মতাংদা খন্নগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী “সহাকার সে সমৃদ্ধি”গী পান্দমগী মাইকৈদা চংশিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা ক্বালিতী লৈবা মরু পুথোকপা অমসুং BBSSLগী খুত্থাংদা মখোয়বু য়েন্থোকপনা লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনগনি
মসিনা এগ্রিকলচর অমসুং কোওপরেতিব সেক্তরদা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেন্না পীরগনি, মপালদগী পুশিল্লকপা মরুশিংদা মীপাল তাংবা হন্থহনগনি, খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীগনি, “মেক ইন ইন্দিয়া” প্রমোৎ তৌগনি অমসুং ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী লম্বী য়াৎকনি
25 OCT 2023 1:57PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা ওক্তোবর 26, 2023(শগোলশেন)দা ভারতীয় বীজ সহাকারি সমিতি লিমিতেদ (BBSSL)না শিনবা ‘নেস্নেল সিম্পোজিয়ম ওন প্রদক্সন ওফ ইমপ্রুব এন্দ ত্রেদিস্নেল সীদস থ্রু কোওপরেতিব সেক্তর”দা ৱা ঙাংগনি। শ্রী অমিত শাহনা BBSSLগী লোগো, ৱেবসাইৎ অমসুং ব্রোচরসু ফোঙগনি অমদি BBSSL মেম্বরশিংদা মেম্বরশিপ সর্তিফিকেৎশিং য়েন্থোক্কনি। সিম্পোজিয়ম অসিদা BBSSLগী পান্দমশিং, PACSকী খুত্থাংদা মরু পুথোকপগী মরু ওইবা অমসুং মহৈ-মরোংগী পোত্থোক অমসুং ন্যুত্রিসন্দা মরুশিংগী থৌদাং, লোয়ননা স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিং চাউখৎহনবদা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী থৌদাংগী মতাংদা খন্নগনি
BBSSL অসি কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা কোওপরেতিব সেক্তরগী খুত্থাংদা প্রোসেসিং অমসুং মার্কেতিংগা লোয়ননা এদভান্স অমসুং ত্রেদিস্নেল সীদ রিসর্চ অমসুং প্রদক্সনগীদমক অমব্রেল্লা ওর্গনাইজেসন অমা ওইনা মথৌ তৌনবা নেস্নেল লেবেল মলতি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতী অমা থম্বগী মথৌ তাবগীদমক শাহৌ পীবনা লিংখৎপা ঙমহনখি। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা দিমান্দ-বেজ সীদ প্রদক্সন, মরুশিংগী স্তোরেজ, প্রোসেসিং অমসুং পেকেজিংগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, লোজিস্তিক্স সপ্পোর্ত, ক্বালিতী হেনগৎহনবা অমসুং স্তেন্দর্দাইজেসন তৌবা, মথৌ তাবা সর্তিফিকেসন অমসুং পুথোক্লিবা মরুশিংগী মার্কেতিংদা মতেং পীগনি। BBSSLনা তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোং অমসুং ময়াৎ কয়াগী ত্রেদিস্নেল সীদশিং মল্তিপ্লিকেসন অমসুং কঞ্জর্বেসনদসু মতেং পীগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী “সহাকার সে সমৃদ্ধি”গী পান্দমগী মাইকৈদা চংশিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা ক্বালিতী লৈবা মরু পুথোকপা অমসুং BBSSLগী খুত্থাংদা মখোয়বু য়েন্থোকপনা লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনগনি। মসিনা এগ্রিকলচর অমসুং কোওপরেতিব সেক্তরদা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেন্না পীরগনি, মপালদগী পুশিল্লকপা মরুশিংদা মীপাল তাংবা হন্থহনগনি, খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীগনি, “মেক ইন ইন্দিয়া” প্রমোৎ তৌগনি অমসুং ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী লম্বী য়াৎকনি।
সিম্পোজিয়ম অসি কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনা কোওপরেতিব সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হৌখিবা থা 27তা পাইখৎখিবা অনৌবা থৌশিল 54গী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা উৎলগা হৌগনি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী শরুক য়ারিবা মীওই 2000গী মথক্তা ভর্চুএল মেদিয়মগী খুত্থাংদা নোংমগী পাঙথোকপা সিম্পোজিয়ম অসিদা মীওই লিশিং কয়ানা শরুক য়াগনি।
লৈবাক্কী মরু ওইবা কোওপরেতিব সোসাইতী অহুম - ইন্দিয়ন ফার্মর্স ফর্তিলাইজর কোওপরেতিব লিমিতেদ (IFFCO), কৃশক ভারতি কোওপরেতিব লিমিতেদ (KRIBHCO) অমসুং নেস্নেল এগ্রিকলচর কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া (NAFED) অমসুং ভারত সরকারগী মরু ওইবা স্তেতুররী বোদী অনি - নেস্নেল দাইরী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (NDDB) অমসুং নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC)না পুন্না BBSSLবু প্রমোৎ তৌরি।