Ministry of Civil Aviation
Amendment to Aircraft Rules, 1937: A Significant Step towards Strengthening Aviation Safety and Ease of Doing Business in aviation regulation
Validity of licenses in relation to Airline Transport Pilot License and Commercial Pilot License holders increased from five years to ten years
16 OCT 2023 11:40AM by PIB Delhi
Amendment to Aircraft Rules, 1937, officially notified in the Gazette on October 10, 2023, mark a crucial shift in promoting ease of doing business and ensuring safety and security within the aviation sector. This is a Significant Step towards Strengthening Aviation Safety and Ease of Doing Businessin aviation regulation with the amendment to the Aircraft Rules, 1937.
The Amendment to the aircraft rules, 1937 is a result of substantial consultations with stakeholders in the industry, aimed at providing the necessary reform measures to strengthen the existing regulatory safety and security framework. These amendments align India’s aviation regulations with the International Civil Aviation Organization's (ICAO) Standards and Recommended Practices (SARPs) and international best practices. A portion of these reforms have been already notified vide Gazette Notification dated 13.04.2023 with Amendment to the Aircraft (Demolition of Obstructions caused by Building and Trees, etc.) Rules, 1994.
One of the key highlights of the Amendment to the Aircraft Rules, 1937 is the revision of Rule 39C. Under this amendment, the validity of licenses in relation to Airline Transport Pilot License (ATPL) and Commercial Pilot License (CPL) holders has been increased from five years to ten years. This change is expected to reduce administrative burden on pilots and aviation authorities like DGCA, promoting a more streamlined and efficient licensing process.
The Amendment to Aircraft Rules, 1937 introduces key changes under Rule 66, addressing concerns related to the display of "false lights" in the vicinity of an aerodrome. This update clarifies that the term "light" encompasses lantern lights, wish kites, and laser lights. The government's jurisdiction over those exhibiting such lights has been extended from 5 kilometres to 5 nautical miles around an aerodrome. Furthermore, it is made explicit that the government possesses the authority to take action against individuals displaying lights that disrupt the safe operation of aircraft or pose hazards to the operating crew. Should such lights remain unattended for 24 hours, the government is empowered to enter the location and extinguish them. Simultaneously, the matter shall be reported to the relevant police station for legal action under the Indian Penal Code (IPC). When the source of the observed light is unidentifiable or if it shifts locations, the airport or airline operator is obligated to promptly report the incident to the local police station, initiating potential criminal proceedings.
Additionally, Rule 118 for validation of foreign licenses has been removed as being redundant. This change signifies aligning the regulations with the evolving needs of the aviation sector.
Additionally, a clause to liberalise the recency and competency requirements while ensuring continued competence for Air Traffic Controller License holders has been added under Schedule III. This change offers increased flexibility to accommodate situations with limited movements or watch hours, Air Traffic Controller license holders must complete a minimum of ten hours of simulated exercises, including emergencies. Subsequently, they must undergo a skill assessment for their respective rating within ten consecutive days of commencing these exercises.
These amendments to the Aircraft Rules, 1937 represent a significant step towards strengthening aviation safety, security, and the ease of doing business within the aviation sector in India.These reforms will enhance the growth and sustainability of the aviation industry, ensuring it remains at the forefront of global aviation standards.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
এয়রক্রাফ রুল্স, 1937 এমেন্দ তৌবাঃ এভিএসন সেফতী হেনগৎহনবা অমসুং এভিএসন রেগ্যুলেসনশিংদা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস লৈহনবগী মশক নাইবা খোঙথাং অমা
এয়রলাইন ত্রেন্সপোর্ত পাইলোত লাইসেন্স অমসুং কম্মর্সিএল লাইসেন্স পায়বশিংগী লাইসেন্স চৎনবগী মতম্বু চহি মঙাদগী চহি তরাদা হেনগৎখ্রে
16 OCT 2023 11:40AM by PIB Imphal
ওক্তোবর 10, 2023দা গেজেত্তা ওফিসিএল ওইনা খঙহনখ্রবা এয়রক্রাফ রুল্স, 1937 এমেন্দ তৌবনা ইজ ওফ দুইং বিজনেস খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং এভিএসন সেক্তরদা সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী হেন্না ফগৎহনবদা মশক থোকপা অওনবা অমা পুরক্লগনি। থৌওং অসিনা এভিএসন সেফতী হেনগৎহনবা অমসুং এভিএসন রেগ্যুলেসনশিংদা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস লৈহনবগী মশক নাইবা খোঙথাং অমা ওইরি।
এয়রক্রাফ রুল্স, 1937 এমেন্দ তৌবগী খোঙথাং অসিদি হৌজিক লৈরিবা সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী ফ্রেমৱর্ক অসি মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবগীদমক্তা তঙাই ফদবা রিফোর্ম পাংথোকহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রীগী স্তেকহোলদরশিংগী য়াম্না কুপ্না খন্ন-নৈনরবা মতুংদা ফংবা মহৈনি। এমেন্দমেন্তশিং অসিনা ভারতকী এভিএসন রেগ্যুলেসনশিংগা ইন্তর্নেস্নেল সিভিল এভিএসন ওর্গনাইজেসন (ICAO) স্তেন্দর্দ অমসুং রিকম্মন্দেদ প্রেক্তিস (SARP) অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী নীংথিনা পাংথোকপা থৌওংশিংগা মরী লৈনহল্লি। রিফোর্মশিংগী অসিগী অয়াম্বা শরুক অমদি এয়রক্রাফ (উ-ৱা অমসুং বিলদিংশিংনা থোকহনবা দেমোলিসন ওফ ওবস্ত্রক্সন) রুল্স, 1994দা এমেন্দ তৌবগা লোয়ননা তাং 13.04.2023গী গেজেত নোতিফিকেসন্দা হান্ননা খঙহনখ্রবনি।
এয়রক্রাফ রুল্স, 1937 এমেন্দ তৌবা অসিগী মরু ওইবা ৱাফমশিংগী মনুংদগী অমদি মসিনা রুল 39Cগী রিভিজন ওইবা অসিনি। এমেন্দমেন্ত অসিগী মখাদা, এয়রলাইন ত্রান্সপোর্ত পাইলোত লাইসেন্স (ATPL) অমসুং কম্মর্সিএল লাইসেন্স (CPL) পায়বশিংগী লাইসেন্স চৎনবগী মতম্বু চহি মঙাদগী চহি তরাদা শাংদোকখ্রে। অহোংবা অসিনা হান্নদগী হেন্না মওং-মরিল তাবা অমসুং নীংথিজনা পাংথোকপা লাইসেন্স পীবগী থবক খুমাং চাউশিলহন্দুনা DGCAগুম্বা পাইলোত অমসুং এভিএসন ওথোরিতীশিংদগী এদমিনিস্ত্রেসন তৌবগী পোৎলুম হন্থহল্লগনি হায়বগী থাজবা থম্নরি।
এয়রক্রাফ রুল্স, 1937 এমেন্দ তৌবনা রুল 66কী মখাদা মরু ওইবা অহোংবা কয়া পুরক্লি, এরোদ্রোম মনাক্তা ‘ফাল্স লাইত’ থানবগা মরী লৈনবা শিংনবশিংবুস চুম্থোক্লি। অপদেত অসিনা “লাইত” হায়বসিদা লান্তেন লাইত, ৱিশ কাইত অমসুং লেজর লাইতশিংসু য়াওরি হায়না ময়েক শেংনা তাক্লি। মসিগুম্বা লাইত থানবগী মতাংদা সরকার পীরিবা অথাপ্পগী অয়াবা অদুসু এরোদ্রোমগী অকোয়বগী কিলোমীতর 5তগী নাউতিকেল মাইল 5তা শাংদোকখ্রে। মখা তাবা ওইনা, এয়রক্রাফ অমা নীংথিনা পায়বদা অমসুং ওপরেতিং ক্রুদা অয়েৎপা লাইত থানবা মীওইশিংগী মথক্তা ওথোরিতীনা থবক পায়খৎনবা সরকারনা খঙহনবা য়াই। করিগুম্বা মসিগুম্বা লাইত অমা পুং 24 মিৎয়েং চঙদনা লৈরকপা মতমদা, সরকারন মফমদুদা চঙদুনা লাইত অদুবু মুত্থৎলুবা য়াই। লোয়ন-লোয়ননা, মসিগুম্বা ৱাফম অসি ইন্দিয়ন পেনল কোদ (IPC)গী মখাদা লিগেলগী থবক লৌখৎনবগীদমক্তা মরী লৈনবা পুলিস স্তেসন্দা পাউ পীগদবনি। মসিগুম্বা লাইতকী হৌরকফম অসি মশক খঙবা ঙমদ্রবা মত্ত্রগা লাইতকী মফম হোংদুনা লৈরবদি, এয়রপোর্ত নত্ত্রগা এয়রলাইন ওথোরিতীনা মনাক নকপা পুলসি স্তেসন্দা খুদক্তা পাউ পীগদবনি, অমসুং ক্রিমিনেল প্রোসিদিং চত্থবা হৌহনগদবনি।
অহেনবা ওইনা, ফোরেন লাইসেন্স ভেলিদেসন তৌবগী রুল 118 অসিদি চৎনদ্রে হায়না লৌথোকখ্রে। অহোংবা অসিনা এচিএসন সেক্তরগী অহোংবা নাইবা কাঙলোনশিংগী মতুং ইল্লি হায়বা তাক্লি।
অহেনবা ৱাফম অমা ওইনা, এয়র ত্রাফিক কন্ত্রোল্লর লাইসেন্স পায়বশিংনা মথৌ নীংথিনা পাংথোকহন্নবগীদমক্তা মিৎকুপ নাহুম শিংবা অমসুং থবক নীংথিনা খঙবগী তঙাই ফদবা ৱাফমশিং লিবরেলাইজ তৌবগী ক্লোজ অমসু সেদ্যুল IIIগী মখাদা হাপচিনখ্রে।
এয়রক্রাফ রুল্স, 1937 এমেন্দ তৌরিবশিং অসিদি এভিএসন সেফতী, সেক্যুরিতী অমসুং এভিএসন সেক্তরগী ইজ ওফ দুইং বিজনেস হেনগৎহনবগী মশক নাইবা খোঙথাং অমনি। রিফোর্মশিং অসিনা এভিএসন ইন্দস্ত্রীগী গ্রোথ অমসুং সস্তেনেবিলিতী হেনগৎহনগনি, ইন্দস্ত্রী অসিবু মালেমগী এভিএসন স্তেন্দর্দশিংগী খ্বাইদগী মকোক্তা লৈহনগনি।