Ministry of Jal Shakti
‘Swachhata Hi Seva Campaign’ Becomes ‘Jan Andolan’
Over 32 Crore Individuals Join Nationwide Campaign with 2.3 Crore Daily Participations between 15th – 29th September, 2023
15 Crore Citizens Participate In Shramdaan, Contributing To 3.68 Lakh ‘Swachh Bharat’ Activities
Celebrations to Culminate on 1st October with ‘Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath’ – PM’s Clarion Call for 1 Hour Citizen-led ‘Shramdaan for Swachhata’
29 SEP 2023 12:43PM by PIB Delhi
The nation is currently celebrating the fortnight festival of cleanliness with the ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) 2023 campaign themed ‘Garbage-Free India’. Collectively demonstrating unity & determination, and taking inspiration from Prime Minister, Shri Narendra Modi’s clarion call for Swachhata, till date, over 32 crore individuals have participated in the nationwide campaign over the last 14 days, averaging around 2.3 crore people participation per day across the country. This ‘Jan Andolan’ is achieving abundant outcomes for the nation including declaration of 75% of India’s villages as ODF Plus i.e., sustaining Open Defecation Free status of villages along with making arrangements for either solid or liquid waste management. It also highlights the unwavering commitment of communities and the Government towards sanitation and cleanliness.
This year’s campaign is witnessing huge participation with over 32 crore individuals from across the country having joined so far, in just 14 days, averaging around 2.3 crore people participation per day. Among them, nearly 15 crore citizens actively participated in Shramdaan, contributing voluntary labor to 3.68 lakh SBM activities. These efforts include cleaning of nearly 5300 beaches, revitalizing 4300 riverbanks and waterfronts, reclaiming over 10,700 legacy waste sites, improving 2400 tourist and iconic destinations, and restoring over 93,000 public spaces. Additionally, over 12,000 water bodies have been cleaned, over 60,000 institutional buildings rejuvenated, and nearly 47,000 garbage-vulnerable sites cleaned. These numbers reflect the unwavering dedication and the power of ‘Jan Andolan’ to bring about rapid transformation.
The culmination of this year’s celebrations will be on 1st October, when the whole of Government as well as the citizens of the country will collaborate to conduct cleanliness drives in various locations as part of ‘Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath’ - a national call to action for 1 Hour of citizen-led ‘Shramdaan for Swachhata’ at 10 AM. This clarion call by the Prime Minister, underscores the importance of cleanliness in all aspects of society. On 105th episode of Mann Ki Baat, Prime Minister, appealed for 1 hour of Shramdaan for Swachhata at 10 am on 1st Oct by all citizens collectively will be a ‘Swachhanjali’ to Bapu on the eve of his Jayanti. PM said, “A big event on cleanliness is going to be organized on the 1st of October i.e., Sunday at 10 am. You too should take out time and help in this campaign related to cleanliness. You can also join this cleanliness campaign in your street, or neighborhood or at a park, river, lake or any other public place”.
An important aspect of this year’s campaign is the joint launch of SHS Campaign by three Union Ministers, symbolizing unity in efforts of various departments of the government towards achievement of a ‘Swachh Bharat’ as envision by the Prime Minister, Shri Narendra Modi. The result can be gauged by the fact that within just one week of the launch, the Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat announced the achievement of 75% ODF Plus villages across the nation.
approved 75% ODF plus villages
The Whole of Government approach is quite evident this time, besides the synergising of efforts between Swachh Bharat Mission- Rural and Urban, as there are several initiatives from various other departments to ensure a ‘Swachh Bharat’. The Ministry of Tourism launched Travel for LiFE for Cleanliness Campaign at 108 selected sites, the Ministry of Information & Broadcasting has ensured the playing of the SHS video on all cinema screens across the country while the Department of Telecom is playing the SHS ringtone across all mobile networks. The Department of Civil Aviation and Railway Board is endorsing the SHS campaign in all the airports and railway areas while the ASI has lit up all major monuments with the SHS branding. The Department of School Education & Literacy is bringing sanitation activities to all public and private schools of the country, while the Department of Higher education is encouraging colleges and universities to spread the message of Swachhata. Each department is endorsing and contributing to the SHS campaign in its own unique way.
Yet another unique feature is that this campaign is also working for the welfare of the sanitation heroes – the SafaiMitra. Health check-up camps and yoga shivirs are being organised for their welfare. All sections of the community too are coming forward to make SHS a huge success. The women - SHGs have been mobilised in huge number, with many of them adopting villages for Shramdaan. The youth – in schools and colleges have shown great enthusiasm in cleaning up their cities, towns and villages, with colleges adopting villages as well. The senior citizens are doing Shramdaan in beaches, parks, public places and playing their part for a clean society. Religious leaders in religious places are getting Shramdaan done. Various bodies like Chambers of Commerce, Red Cross, various trade and agricultural bodies are actively involved in Swachhata activities.
Mass mobilisation activities encompass Swachhata Pledge, Swachhata runs and Human Chains, cleanliness drives at office premises & adjacent areas (convergence with special campaign 3.0 of DAPRG), railway tracks & stations, adjacent areas of airports, tourist places/pilgrim sites in convergence with World Tourism Day, ASI monuments/ heritage sites, educational institutions, highways & adjacent areas, zoos, sanctuaries, parks, other high footfall areas; Pledge for Single Use Plastic ban and zero waste events. These collective efforts have rejuvenated our environment, creating a cleaner, healthier atmosphere. It is a tribute to the spirit of 'Team India.'
It is evident that the Swachhata Hi Seva, 2023 campaign has reignited the spirit of voluntarism and community participation among the masses. It has achieved the annual campaign’s objective of making sanitation everyone's business.
This campaign demonstrates that remarkable feats can be achieved when individuals, communities, and government agencies unite with a shared vision and work towards a mission, like the ‘Swachh Bharat’ Mission.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
‘স্বচ্ছতা হি সেবা কেম্পেন’ অসি ‘জন আন্দোলন’ ওইরক্লে
মীওই করোর 2.3না নুমিৎ খুদিংগী শরুক য়াদুনা সেপ্তেম্বর 15 – 29, 2023 ফাওবদা পাংথোকখিবা লৈবাক শিনবা থুংবগী কেম্পেন্দা অপুনবা মীওই করোর 32 হেনবনা শরুক য়াখি
লৈবাক মীয়াম করোর 15না শ্রামদান্দা শরুক য়াখি, ‘স্বচ্ছ ভারত’কা মরী লৈনবা থবক থৌরম লাখ 3.68 পাংথোকপদা তেংবাংখি
মীয়াম্না লুচিংদুনা পুং 1 পাংথোক্কদবা ‘স্বচ্ছতাগীদমক্তা শ্রামদান’ অসিগীদমক্তা লাওখিবা পি.এম.গী খোল্লাও, ‘এক তারীখ, এক ঘন্তা, এক সাথ”কা লোয়ননা ওক্তোবর 1দা থৌরমশিং অসি লোইশিনগনি
29 SEP 2023 12:43PM by PIB Imphal
‘ফত্ত হৌদীদগী মনিং-মখা তম্লবা ভারত’ হায়বসিনা থীম ওইদুনা হৌজিক চত্থরিবা স্বচ্ছতা সি সেবা (SHS) কেম্পেন 2023গা লোয়ননা লৈবাক অসিনা হৌজিক থা মখায় চুপ্না চত্থবা লু-নানবগী কুহ্মৈ অমা পাংথোক্লি। মীয়াম পুন্না অমত্তা ওইবা অমসুং ৱাখল চেৎপগী মতৌ উত্তুনা অমসুং প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী স্বচ্ছতাগী খোল্লাওদগী ইথিল লৌদুনা, হৌখিবা নুমিৎ 14নি অসিদা নোংমদা লৈবাক শিনবা থুংবগী মীওই করোর 2.3না চাংচৎ ওইনা শরুক য়াদুনা হৌজিক ফাওবদা অপুনবা মীওই করোর 32 হেনবনা লৈবাক শিনবা থুংবগী কেম্পেন্দা শরুক য়াদুনা লাক্লি। মসিগী ‘জন আন্দোলন’ অসিনা ভারতকী খুঙ্গংশিংগী 75%বু ODF প্লস, হায়বদি, ওপন দিফিকেসন স্তেতস ঙাক্তুনা চৎপগা লোয়ননা মহি নত্ত্রগা মপং ওইবা ফত্ত-হৌদীশিং নীংথিনা শেন্ননবা শেম শাবগী থৌওংশিং য়াওনা লৈবাক অসিগীদমক্তা মশক নাইবা মহৈ কয়া ফংবা ঙম্লে। মসিনা খুন্নাই অমসুং সরকারনা সেনিতেসন অমসুং নু-নানবগী মাইকৈদা খোঙফম চেৎলিবা অসিগী শক্তমসু উৎলি।
হন্দকী চহিগী কেম্পেন্সিদা, নোংমদা চাউরাকপা মীওই করোর 2.3না চাংচত্তা শরুক য়াদুনা, লৈবাক শিনবা থুংবগী অপুনবা মীওই করোর 32 হেনবনা শুপ্নগী নুমিৎ 14নিগী মনুংদা শরুক য়াবগী মতৌ উবা ফংলি। মখোয়শিংগী মনুংদগী, চাউরাকপা মীওই করোর 15না শ্রামদান্দা থৱাই য়াওনা শরুক য়ানরি অমসুং SBMগী থবক থৌরম লাখ 3.68তা মশাগী থৌদাং য়ারি। মখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিংগী মনুং চনবশিংদি সমুদ্র মপা চাউরাকপা 5300 শেংবা, তুরেল মপাল অমসুং ঈশিং অচৌবগী মনাক্তা লৈবা মফম 4300পু নৌনা শেমজিন শাজিনবা, লিগেসী ৱেস্ত সাইত 10,700 অমুক হন্না লৌশিনবা, লমকোয়ফম অমসুং মশক নাইবা মফম 2400 ফগৎহনবা অমসুং মীয়ামগী মফম 93,000 হেনববু নৌনা শেমজিনগী থবকশিংনি। মসিগী মথক্তা, ঈশিং লৈফম 12,000 হেন্না শেংদোকখ্রে, ইন্সতিত্যুস্নেল বিলদিং 60,000 হেনববু অনৌবা পুন্সি হাপখি, অমোৎ অকায়না পৈরবা মফম 47,000 হেন্না শেংদোকখি। মশিংশিং অসিনা ‘জন আন্দোলন’গী অথুবা মতমদা অওনবা পুরক্নবা ৱাখল চেৎপগী মতৌ অমসুং শাগোন্নরিবা মপাঙ্গলগী শক্তম উৎলি।
হন্দক্কী চহিগী থৌরমশিং অসি ওন্তোবর 1দা লোইশিনগনি। মীয়াম্না লুচিংদুনা ‘স্বচ্ছতাগীদমক্তা শ্রামদান’ পুং 1 পাংথোক্কদবা হায়বসিগীদমক্তা লাওখিবা পি.এম.গী খোল্লাও, ‘এক তারীখ, এক ঘন্তা, এক সাথ”কী শরুক অমা ওইনা, সরকার অমসুং লৈবাক মীয়াম্না তেংবাংনদুনা নুমিৎ অসিগী অয়ুক্কী পুং 10দা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লম-তু শেংবগী থবক পাংথোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীগী খোল্লাও অসিনা খুন্নাইগী হীরম খুদিংদা নু-নানবগী তঙাই ফদবা হায়বসিগী মরু ওইবশিং উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মন কী বাতকী 105শুবা তাঙ্কক্তা বাপুগী মপোক কুমওনগী নোংমা মাংওইননা, ওক্তোবর 1গী অয়ুক্কী পুং 10দা মীয়াম্না পুন্দুনা পুং 1গী স্বচ্ছতাগীদমক্তা শ্রামদান পাংথোক্তুনা মহাক্কী মফমদা ‘স্বচ্ছাঞ্জলী’ কৎসি হায়না ফোংদোকখিবনি। মহাক্না হায়খি, “ওক্তোবর 1, নোংমাইজিং নুমিৎকী অয়ুক্কী পুং 10 তাবা মতমদা লু-নাবগী অচৌবা থৌরম অমা পাংথোক্কনি। অদোমসু ইশাগী মতম কাইথোক্তুনা লু-নানবগা মরী লৈনবা কেম্পেন অসিদা শরুক য়াগদবনি। অদোমসু ইশাগী লৈরক, লৈকাই....পার্ক্তা ওইরো, তুরেল, পাৎ নত্ত্রগা মীয়ামগী মফম অমা হেক্তদা মসিগুম্বা লু-নানবগী কেম্পেন্দা শরুক য়াবা য়াগনি”।
হন্দক্কী চহিগী কেম্পেন অসিগী মরু ওইবা থৌওং অমদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মঙজবা মঙলান অমা ওইনা ‘স্বচ্ছ ভারত’ অমগীদমক্তা সরকারগী বিভাগ কয়ানা অমত্তা ওইনা পুনবগী শক্তম উত্তুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় অহুম্না পুন্না হৌদোকপা SHS কেম্পেন অসিনি। খোঙথাং অসি হৌদোকখিবা শুপ্নগী চয়োল অমগী মনুংদা, জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা লৈবাক শিনবা থুংবগী 75% ODF প্লস খুঙ্গংগী পান্দম মায় পাক্লে লাউথোকখিবা অসিদগী মসিগী মায় পাকপগী চাং ওনবা য়াগনি।
approved 75% ODF plus villages
স্বচ্ছ ভারত মিসন – রুরেল অমসুং অর্বানগী মরক্তা তেংবাংনবগী মতৌগা লোয়ননা, ‘স্বচ্ছ ভারত’ অমা ফংনবগীদমক্তা অতোপ্পা বিভাগ কয়াগী মাইকৈদগী পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অসি য়েংলুবদা হন্দক্কী মতাং অসিদা সরকারন অপুনবগী থৌওং অসি ময়েক শেংনা উবা ফংখি। তুরিজম মন্ত্রালয়না খনগৎলবা মফম 108তা লু-নানবগী কেম্পেন পাংথোক্নবা ত্রাভেল ফোর লাইফ হৌদোকখি; ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না লৈবাক শিনবা থুংবগী সিনেমা স্ক্রীন খুদিংদা SHS ভিদিও শোইদনা কাপহনখি অমসুং তেলিকোম বিভাগনা মোবাইল নেতৱর্ক খুদিংদা SHS রিংতোন শন্দোক্লি। সিভিল এভিএসন বিভাগ অমসুং রেলৱে বোর্দনা এয়রপোর্ত অমসুং রেলৱেগী মফমশিংদা SHS কেম্পেনবু মীয়ামদা খঙহল্লি, ASIনা মরু ওইবা মোন্যুমেন্ত খুদিংবু SHS ব্রান্দিং তৌদুনা মৈ ঙালহল্লি। স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগনা লৈবাক্কী পব্লিক অমসুং প্রাইভেত স্কুলশিংদা সেনিতেসনগী থবকশিং পাংথোকহল্লি, অদুগা হাইয়র এজুকেসন বিভাগনা কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংগী মফমদা স্বচ্ছতাগী পাউজেল শন্দোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। বিভাগ খুদিংনা মশাগী তোপ-তোপ্পা মওংদা SHS কেম্পেন্দা অঙম্বা মতেং পাংনরি।
সেনিতেসন হীরো – সফাই মিত্রশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা থবক তৌবা অসিসু কেম্পেন অসিগী তোপ-তোপ্পা থৌওং অমনি। মখোয়গী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা হেল্থ চেক-অপ কেম্প অমসুং য়োগ শিবিরশিং শীন-লাঙলি। SHS অসিবু চাউনা মায় পাকহন্নবগীদমক্তা খুন্নাইগী কাঙলুপ খুদিংনা মাঙ থানা থোক্নরক্লি। নুপীশিংগী SHGশিংনা মশিং য়াম্না থোক্নরক্তুনা শ্রামদান পাংথোক্নবা খুঙ্গংশিং খন্নরি। স্কুল অমসুং কোলেজকী নহাশিংনা মশাগী শহর, তাউন অমসুং খুঙ্গং শেংদোকপগী মতাংদা থৱাই য়াওবা উৎনরি, অদুগা কোলেজশিংনা শ্রামদান পাংথোক্নবা মখোয়গী খুঙ্গং খন্নরি। সেনিয়র সিতিজনশিংনা সমুদ্র তোর্বান, পার্ক, মীয়ামগী মফম শেংদোক্তুনা শ্রামদান পাংথোক্নখি অমসুং তরু-তনানবা খুন্নাই অমগীদমক্তা মশাগী থৌদাং য়ানখি। ধর্মগী লুচিংবশিংনা ধর্মগী মফমশিংদা শ্রামদান পাংথোক্নরি। চেম্বর ওফ কম্মর্স, রেদ ক্রোস, লল্লোন-ইতিক অমসুং লৌউ-শিংউগী মখল কয়াগী লুপশিংসু স্বচ্ছতাগী থবকশিংদা থৱাই য়াওনা শরুক য়ানরি।
মীয়াম পুম্না পাংথোকমিন্নবা থবকশিংগী মনুংদা স্বচ্ছতাগী ৱাশক শকপা, স্বচ্ছতাগী লমজেল চেনবা অমসুং হ্যুমেন চেন শেম্বা, ওফিস অমসুং থংনবা মফমশিং তরু-তনান্না থম্নবা শেংদোকপা (DAPRGগী অখন্নবা কেম্পেন 3.0গা পুনশিনবা), রেল লম্বী অমসুং স্তেসন, এয়রপোর্তকা থংনবা মফম, লমকোয়ফম/লাইনীংফম, ASI মোন্যুমেন্ত/হেরিতেজ সাইত, এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসন, হাইৱে অমসুং থংনবা মফম, জু, সেংচুএরী, পার্ক, মী য়াম্না চৎনবা মফমশিংবু ৱর্ল্দ তুরিজম দেগা পুনশিন্দুনা শেংদোকপা; সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক থিংবা অমসুং জিরো ৱেস্ত ইভেন্তকী ৱাশক লৌবশিং য়াওরি। মীয়াম পুন্না পাংথোকমিন্নবা মসিগুম্বা থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিভম্বু ফগৎহল্লে, তরু-তনানবা, হকশেল ফবা এত্মোস্ফিয়র অমা শেম্লে। মসিদি ‘তীম ইন্দিয়া’গী ইথিলবু ইকায় খুম্নবগী থৌওংনি।
স্বচ্ছতা হি সেবা কেম্পেন 2023 অসিনা থবক অমগীদমক্তা ইশানা য়ানা চোংথোকচবা অমসুং মীয়ামগা লোয়ননা খুন্নাইনা শরুক য়াবগী ইথিলবু অমুক্কা হন্না মৈরী চুরে হায়বসি ময়েক শেংনা তাক্লে। সেনিতেসন হায়বসিবু মীপুম খুদিংগী হীরম ওইহন্নবা চহি খুদিংগী পাংথোক্কদবা কেম্পেন অসিগী পান্দমসু ফংবা ঙম্লে।
মীওই, খুন্নাই, অমসুং সরকারগী এজেন্সীশিংনা চপ মান্নবা পান্দম থমদুনা, ‘স্বচ্ছ ভারত’ মিসনগীদমক্তা হোৎনখিবগী মতৌগুম্না মিসন অমগী মাইকৈদা চঙশিন্দুনা থবক তৌবা মতমদা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোকপা ঙম্মি হায়বসি কেম্পেন অসিনা অমুক্কা হন্না উৎলে।