ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନ' 'ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ' ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫ ରୁ ୨୯, ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଦୈନିକ ୨.୩ କୋଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ୩୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି
ଶ୍ରମଦାନରେ ୧୫ କୋଟି ନାଗରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ୩.୬୮ ଲକ୍ଷ 'ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି
ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରେ 'ଏକ ତାରିଖ ଏକ ଘଂଟା ଏକ ସାଥ' ସମାରୋହ –୧ ଘଣ୍ଟା ନାଗରିକ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଶ୍ରମଦାନ' ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
29 SEP 2023 12:43PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶ ଏବେ ‘ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ଭାରତ' ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଚାଲୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍‌) ୨୦୨୩ ଅଭିଯାନ ନାମରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପକ୍ଷର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛି । ସାମୂହିକ ରୂପରେ ଏକତା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆହ୍ୱାନରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ, ଗତ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫ ରୁ ୨୯, ୨୦୨୩ରେ ୧୪ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୩୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୨.୩ କୋଟି ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି 'ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ' ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ପରିଣାମ ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛି , ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ୭୫% ଗ୍ରାମକୁ ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍ କରିବା ଅର୍ଥାତ୍‌, ଗ୍ରାମର କଠିନ କିମ୍ବା ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ସହ ଗ୍ରାମର ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାନ୍ୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ସାମିଲ୍ ହୋଇଥାଏ । ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ସମୁଦାୟର ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆଲୋକପାତ କରେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଦେଶର ୩୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ ମାତ୍ର ୧୪ ଦିନରେ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ୨.୩ କୋଟି ଲୋକ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୧୫ କୋଟି ନାଗରିକ ଶ୍ରମଦାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୩.୬୮ ଲକ୍ଷ ଏସବିଏମ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଶ୍ରମ ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ । ପାଖାପାଖି ୫୩୦୦ ବେଳାଭୂମି ସଫେଇ, ୪୩୦୦ ନଦୀ କୂଳ ଓ ଜଳପ୍ରପାତର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ୧୦,୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ସ୍ଥଳର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ୨୪୦୦ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ୯୩,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଆଦି ଏହି ପ୍ରୟାସର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ୧୨,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜଳାଶୟକୁ ସଫା କରାଯାଇଛି, ୬୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଂସ୍ଥାଗତ କୋଠାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୪୭,୦୦୦ ଆବର୍ଜନା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନକୁ ସଫା କରାଯାଇଛି । ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ 'ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ' ର ଅତୁଟ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରେ ସମଗ୍ର ସରକାର ଓ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବେ, ଯାହା କି ସକାଳ ୧୦ଟାରେ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଶ୍ରମଦାନ’ ନିମନ୍ତେ ୧ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଜାତୀୟ ଆହ୍ୱାନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ଆହ୍ୱାନ ସମାଜର ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି । 'ମନ୍ କି ବାତ୍‌' ର ୧୦୫ତମ ଅଧ୍ୟାୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅକ୍ଟୋବର ୧ ତାରିଖ ସକାଳ ୧୦ଟାରେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସାମୂହିକ ଭାବେ ବାପୁଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ୧ ଘଣ୍ଟାର ଶ୍ରମଦାନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲା ଅର୍ଥାତ୍ ରବିବାର ସକାଳ ୧୦ଟାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସମୟ ବାହାର କରି ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆପଣ ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ଆପଣଙ୍କ ରାସ୍ତା, କିମ୍ବା ଆଖପାଖ କିମ୍ବା ନିକଟସ୍ଥ ପାର୍କ, ନଦୀ, ହ୍ରଦ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇ ପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ 'ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ' ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଗୁଡିକର ପ୍ରୟାସରେ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ତିନି ଜଣ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବେ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ଚଳିତ ବର୍ଷର ଅଭିଯାନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ । ଏହାର ଫଳାଫଳ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି କଥାରୁ ଅନୁମାନ କରାଯାଇପାରେ ଯେ ଶୁଭାରମ୍ଭର ମାତ୍ର ଏକ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଦେଶର ୭୫% ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ ଗ୍ରାମର ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
୭୫% ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ ଗ୍ରାମର ଅନୁମୋଦନ,
ଚଳିତ ଥର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ବ୍ୟତୀତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବାରୁ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୦୮ଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ଟ୍ରାଭେଲ୍ ଫର ଏଲଆଇଏଫଇ ଫର କ୍ଲିନ୍‌ଲିନେସ୍ (ଏଲ୍‌ଆଇଏଫ୍‌ଇ ପାଇଁ ଭ୍ରମଣ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା) ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସିନେମା ସ୍କ୍ରିନରେ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍ ଭିଡିଓ ବଜାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଏବଂ ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ ସମସ୍ତ ମୋବାଇଲ ନେଟୱାର୍କରେ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍ ରିଂଟୋନ ବଜାଉଛି । ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବିଭାଗ ଏବଂ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ସମସ୍ତ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ରେଳ ଚଳାଚଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍ ଅଭିଯାନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏଏସଆଇ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସହିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ମାରକୀକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛି । ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପରିମଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ବେଳେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ କଲେଜ ଓ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗ ନିଜସ୍ୱ ନିଆରା ଢଙ୍ଗରେ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍ ଅଭିଯାନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଅଭିଯାନ ପରିମଳ ବୀର - ସଫେଇ ମିତ୍ରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଶିବିର ଓ ଯୋଗ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍‌କୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ସମୁଦାୟର ସମସ୍ତ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ମହିଳା ଓ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକାଠି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଶ୍ରମଦାନ ପାଇଁ କିଛି ଗ୍ରାମକୁ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ପାଠ ପଢୁଥିବା ଯୁବକମାନେ ନିଜ ସହର, ସହର ଓ ଗାଁକୁ ସଫା କରିବାରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କଲେଜ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗାଁକୁ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନେ ବେଳାଭୂମି, ପାର୍କ, ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଶ୍ରମଦାନ କରିବା ସହ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସମାଜ ପାଇଁ ନିଜର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି । ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳରେ ଧାର୍ମିକ ନେତାମାନେ ଶ୍ରମଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ, ରେଡ୍‌କ୍ରସ୍ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା, ବିଭିନ୍ନ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ କୃଷି ସଂସ୍ଥା ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ।
ଲୋକମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ କରୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ମାନବ ଶୃଙ୍ଖଳା, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରିସର ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ (ଡିଏପିଆରଜିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୩.୦ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ), ରେଳ ଧାରଣା ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ, ବିମାନବନ୍ଦରର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିବସ ସହିତ ଯୋହଉି ହୋଇଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ / ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ, ଏଏସଆଇ ସ୍ମାରକୀ / ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ରାଜପଥ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ, ଚିଡ଼ିଆଖାନା, ଅଭୟାରଣ୍ୟ, ପାର୍କ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଞ୍ଚଳ; ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ନିଷେଧ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଆମ ପରିବେଶକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛି ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସୁସ୍ଥ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା 'ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ର ଭାବନାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ।
ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା, ୨୦୨୩ ଅଭିଯାନ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ଏବଂ ସାମୂହିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇଛି ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ , ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତି, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିମାନେ ଏକ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏକାଠି ହୋଇ 'ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ' ମିଶନ ଭଳି ଏକ ଅଭିଯାନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ସେତେବେଳେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରା ଯାଇପାରିବ ।

Ministry of Jal Shakti
‘Swachhata Hi Seva Campaign’ Becomes ‘Jan Andolan’
Over 32 Crore Individuals Join Nationwide Campaign with 2.3 Crore Daily Participations between 15th – 29th September, 2023
15 Crore Citizens Participate In Shramdaan, Contributing To 3.68 Lakh ‘Swachh Bharat’ Activities
Celebrations to Culminate on 1st October with ‘Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath’ – PM’s Clarion Call for 1 Hour Citizen-led ‘Shramdaan for Swachhata’
29 SEP 2023 12:43PM by PIB Delhi
The nation is currently celebrating the fortnight festival of cleanliness with the ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) 2023 campaign themed ‘Garbage-Free India’. Collectively demonstrating unity & determination, and taking inspiration from Prime Minister, Shri Narendra Modi’s clarion call for Swachhata, till date, over 32 crore individuals have participated in the nationwide campaign over the last 14 days, averaging around 2.3 crore people participation per day across the country. This ‘Jan Andolan’ is achieving abundant outcomes for the nation including declaration of 75% of India’s villages as ODF Plus i.e., sustaining Open Defecation Free status of villages along with making arrangements for either solid or liquid waste management. It also highlights the unwavering commitment of communities and the Government towards sanitation and cleanliness.
This year’s campaign is witnessing huge participation with over 32 crore individuals from across the country having joined so far, in just 14 days, averaging around 2.3 crore people participation per day. Among them, nearly 15 crore citizens actively participated in Shramdaan, contributing voluntary labor to 3.68 lakh SBM activities. These efforts include cleaning of nearly 5300 beaches, revitalizing 4300 riverbanks and waterfronts, reclaiming over 10,700 legacy waste sites, improving 2400 tourist and iconic destinations, and restoring over 93,000 public spaces. Additionally, over 12,000 water bodies have been cleaned, over 60,000 institutional buildings rejuvenated, and nearly 47,000 garbage-vulnerable sites cleaned. These numbers reflect the unwavering dedication and the power of ‘Jan Andolan’ to bring about rapid transformation.
The culmination of this year’s celebrations will be on 1st October, when the whole of Government as well as the citizens of the country will collaborate to conduct cleanliness drives in various locations as part of ‘Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath’ - a national call to action for 1 Hour of citizen-led ‘Shramdaan for Swachhata’ at 10 AM. This clarion call by the Prime Minister, underscores the importance of cleanliness in all aspects of society. On 105th episode of Mann Ki Baat, Prime Minister, appealed for 1 hour of Shramdaan for Swachhata at 10 am on 1st Oct by all citizens collectively will be a ‘Swachhanjali’ to Bapu on the eve of his Jayanti. PM said, “A big event on cleanliness is going to be organized on the 1st of October i.e., Sunday at 10 am. You too should take out time and help in this campaign related to cleanliness. You can also join this cleanliness campaign in your street, or neighborhood or at a park, river, lake or any other public place”.
An important aspect of this year’s campaign is the joint launch of SHS Campaign by three Union Ministers, symbolizing unity in efforts of various departments of the government towards achievement of a ‘Swachh Bharat’ as envision by the Prime Minister, Shri Narendra Modi. The result can be gauged by the fact that within just one week of the launch, the Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat announced the achievement of 75% ODF Plus villages across the nation.
approved 75% ODF plus villages
The Whole of Government approach is quite evident this time, besides the synergising of efforts between Swachh Bharat Mission- Rural and Urban, as there are several initiatives from various other departments to ensure a ‘Swachh Bharat’. The Ministry of Tourism launched Travel for LiFE for Cleanliness Campaign at 108 selected sites, the Ministry of Information & Broadcasting has ensured the playing of the SHS video on all cinema screens across the country while the Department of Telecom is playing the SHS ringtone across all mobile networks. The Department of Civil Aviation and Railway Board is endorsing the SHS campaign in all the airports and railway areas while the ASI has lit up all major monuments with the SHS branding. The Department of School Education & Literacy is bringing sanitation activities to all public and private schools of the country, while the Department of Higher education is encouraging colleges and universities to spread the message of Swachhata. Each department is endorsing and contributing to the SHS campaign in its own unique way.
Yet another unique feature is that this campaign is also working for the welfare of the sanitation heroes – the SafaiMitra. Health check-up camps and yoga shivirs are being organised for their welfare. All sections of the community too are coming forward to make SHS a huge success. The women - SHGs have been mobilised in huge number, with many of them adopting villages for Shramdaan. The youth – in schools and colleges have shown great enthusiasm in cleaning up their cities, towns and villages, with colleges adopting villages as well. The senior citizens are doing Shramdaan in beaches, parks, public places and playing their part for a clean society. Religious leaders in religious places are getting Shramdaan done. Various bodies like Chambers of Commerce, Red Cross, various trade and agricultural bodies are actively involved in Swachhata activities.
Mass mobilisation activities encompass Swachhata Pledge, Swachhata runs and Human Chains, cleanliness drives at office premises & adjacent areas (convergence with special campaign 3.0 of DAPRG), railway tracks & stations, adjacent areas of airports, tourist places/pilgrim sites in convergence with World Tourism Day, ASI monuments/ heritage sites, educational institutions, highways & adjacent areas, zoos, sanctuaries, parks, other high footfall areas; Pledge for Single Use Plastic ban and zero waste events. These collective efforts have rejuvenated our environment, creating a cleaner, healthier atmosphere. It is a tribute to the spirit of 'Team India.'
It is evident that the Swachhata Hi Seva, 2023 campaign has reignited the spirit of voluntarism and community participation among the masses. It has achieved the annual campaign’s objective of making sanitation everyone's business.
This campaign demonstrates that remarkable feats can be achieved when individuals, communities, and government agencies unite with a shared vision and work towards a mission, like the ‘Swachh Bharat’ Mission.