Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address while flagging off nine Vande Bharat Express trains via video conferencing
24 SEP 2023 3:31PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in this program are Governors and Chief Ministers from different states, members of the Union Cabinet, state ministers, Members of Parliament, legislators, other representatives, and my family members,
The expansion of modern connectivity in the country is an unprecedented occasion. The speed and scale of infrastructure development is matching the aspirations of 1.4 billion Indians perfectly. This is what today's Bharat desires. These are the aspirations of the youth, entrepreneurs, women, professionals, businessmen, and those associated with jobs. Today, the inauguration of 9 Vande Bharat trains simultaneously is an example of this. Today, people from Rajasthan, Gujarat, Bihar, Jharkhand, West Bengal, Odisha, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, and Kerala have got the facility of Vande Bharat Express. The trains launched today are more modern and comfortable compared to the ones before. These Vande Bharat trains symbolize the new energy, enthusiasm, and aspirations of new Bharat. I am also delighted that the craze for Vande Bharat is continuously increasing. So far, more than one crore and eleven lakh passengers have travelled by these trains, and this number is increasing day by day.
Friends,
People from different states and centrally governed territories of the country have been benefiting from the services of 25 Vande Bharat trains so far. Now, an additional 9 Vande Bharat Express trains are being added to this network. The day is not far when Vande Bharat will connect every part of the country. I am pleased that Vande Bharat Express is fulfilling its purpose admirably. These trains have become important for those who want to minimize travel time. These trains have become highly essential for people who wish to finish their work in another city within a few hours and return on the same day. Vande Bharat trains have also accelerated tourism and economic activities. Wherever the Vande Bharat Express service has reached, the number of tourists has increased there. An increase in the number of tourists implies a rise in the income of businesses and shopkeepers in those areas. This is also creating new employment opportunities there.
My family members,
The atmosphere of enthusiasm and self-confidence that exists in Bharat today was not present in the past several decades. Today, every citizen of the country takes pride in the achievements of their new Bharat. The success of Chandrayaan-3 has raised human expectations to new heights. The launch of Aditya-L1 has given confidence that if there is strong determination, even the most challenging goals can be achieved. The success of the G20 Summit has demonstrated the incredible strength of Bharat's democracy, demography, and diversity. Bharat's diplomatic skills are being discussed worldwide. The world has praised our vision of women-led development. Building on this vision, the government introduced the ‘Nari Shakti Vandan Adhiniyam’ in Parliament. Since the introduction of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, discussions are happening about the contribution of women and their increasing role in every sector. Today, several railway stations are being operated entirely by female employees. I commend such efforts, and I congratulate all the women in the country once again for the Nari Shakti Vandan Adhiniyam.
Friends,
Amidst this confident atmosphere, Bharat of the ‘Amrit Kaal’ (golden era) is working simultaneously on its present and future needs. From planning infrastructure to its execution, all stakeholders are collaborating, and for this purpose, the PM Gati Shakti National Master Plan has been made. In order to reduce transportation costs in the country and minimize the cost of our exports, a new logistics policy has been implemented. Emphasis is being placed on multi-modal connectivity to support one mode of transport with another in the country. The overarching goal of all these initiatives is to enhance the ease of travel and save valuable time for the citizens of Bharat. These Vande Bharat trains are a reflection of this sentiment.
Friends,
The Indian Railways is the most dependable companion of the poor and the middle class people in the country. The number of people travelling by train in one day in our country is more than the population of many countries. Unfortunately, not much attention was given to modernizing the Indian Railways in the past. But now, our government is committed to the transformation of the Indian Railways. The government has made an unprecedented increase in the rail budget. This year, the budget for railways is eight times more than what it was in 2014. There is rapid progress in the doubling of rail lines, electrification, running new trains and building new routes.
Friends,
If trains are the moving homes for passengers in Indian Railways, then our railway stations are like their temporary homes. You and I both know that we have thousands of railway stations that have not seen much change since the days of colonial rule, even 75 years after independence. A developed Bharat needs to modernize its railway stations. With this vision, a campaign for the development and modernization of railway stations has been launched for the first time in Bharat. Today, there is a record number of foot overbridges, lifts, and escalators being built for the convenience of rail passengers in the country. Just a few days ago, the work of revamping over 500 major stations in the country began. These newly developed stations in the ‘Amrit Kaal’ will be known as ‘Amrit Bharat Stations’. These stations will soon become the identity of the new Bharat in the days to come.
My family members,
Every railway station, no matter what, has its own foundation day. I am pleased that now Indian Railways has started celebrating the foundation day of railway stations. Recently, the foundation day of several stations, including Coimbatore in Tamil Nadu, Chhatrapati Shivaji Terminus in Mumbai and Pune, was celebrated. Coimbatore Railway Station has completed 150 years of serving passengers. The people there naturally take pride in such achievements. This tradition of celebrating the foundation day of railway stations will be expanded, connecting more and more people.
My family members,
Bharat has turned the vision of ‘Ek Bharat, Shrehtha Bharat’ into a reality with unwavering determination in the ‘Amrit Kaal’. When the country celebrates 100 years of independence in 2047, the development of every state, the development of every state's people, is just as crucial as the goal of achieving a developed Bharat by 2047. In previous governments, when the cabinet was formed, the most discussed topic was who would get the Railway Ministry. It was believed that the state from which the Railway Minister came would have more trains running. Furthermore, it was often the case that announcements of new trains were made, but very few of them actually ran on the tracks. This self-centered thinking not only harmed the Railways but also caused significant damage to the country and its people. Now, the country cannot afford to risk holding any state back. We must continue to move forward with the vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’.
My family members,
Today, I want to say something to our hardworking railway employees as well. When someone travels from one city or a distant place, the first thing they are asked is how their journey was. That person not only shares his travel experience but also talks about the entire journey from leaving home to reaching his destination. He mentions how much railway stations have changed, how well the trains are managed, and he describes various aspects of his experiences, including the behaviour of the TTE, the use of tablets by him instead of paper, security arrangements, and the quality of food. Therefore, maintaining a continuous sense of empathy and dedication to providing passengers with a good travel experience is essential for every railway employee. It is heartening to hear such positive feedback these days, with people saying, "It was so good, it was so nice," and that brings a great sense of joy. So, I congratulate all the committed railway employees as well from the bottom of my heart.
My family members,
Indian Railways has set new standards for cleanliness, which every citizen has noticed. Compared to the past, our stations and trains are much cleaner now. You are aware that Gandhi Jayanti is not far away. Gandhi ji's commitment to cleanliness is well-known to everybody. Every effort made for cleanliness is a true tribute to Gandhi ji. In this spirit, a grand event on cleanliness is going to take place at 10 AM on October 1st. It is happening all over the country, led by the people. I urge you sincerely to also participate in this cleanliness campaign. Mark your calendars for October 1st at 10 AM. Gandhi Jayanti should be a time when every citizen emphasizes buying Khadi and local products. October 2nd is Gandhi Jayanti, and October 31st is Sardar Vallabhbhai Patel's Jayanti. In a way, let's consciously buy Khadi, handicrafts, and local products for the entire month. We should be more vocal for local.
Friends,
I believe that the changes happening at all levels in Indian Railways and society will be a significant step towards a developed Bharat. Once again, I extend my best wishes to the people of the country for the new Vande Bharat trains.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন মাপল লমথাবদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
24 SEP 2023 3:31PM by PIB Imphal
পুম্নমকপু খুরুমজরি!
থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী গবর্নরশিং, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, ঐহাক্কী কেন্দ্রগী কেবিনেতকী মেম্বরশিং, রাজ্যশিংগী মন্ত্রীশিং, এম.পি., এম.এল.এ., অতৈ মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং ঐহাক্কী ইমুং মনুংশিং, মীকুপ অসি লৈবাক অসিদা অনৌবা লম্বী থোং পাকথোক চাউথোকপগী মতাংদা মমাংদা অমুক্তা লৈখিদ্রিবা খুদোংচাবা অমনি। অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপগী খোঙজেল অমসুং চাউবগী চাং অসি ভারত মচা করোর ১৪০গী মঙলানগা শম্নদুনা চৎলি। অমসুং মসিমক্নি ভারতনা ঙসি পাম্লিবসু। মসিনি নহা কয়া, ওন্ত্রপ্রিনর কয়া, নুপী কয়া, শিনফম পায়নরিবা, লল্লোন ইতীক তৌবা, অমসুং অনৌবা ভারতকী থবক কয়া পায়রিবা মীওই কয়াগী মঙলানসু। ঙসি অসুম্না বন্দে ভারত ত্রেন মাপল অমুক্তদা লমথারিবসিসু মায়কৈ অসিদা চঙশিনবগী খুদম অমনি। ঙসিদি রাজস্থান, গুজরাত, বিহার, ঝার্খন্দ, নোংচুপ বেঙ্গল, ওরিশা, তমিল নাদু, আন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, কর্নাতাকা অমসুং কেরলাগী মীয়াম্না বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকী খুদোংচাবা অমুক্তদা ফংলে। ঙসি হৌদোক্লিবা ত্রেনশিং অসি মমাংগীশিংদগী হেন্না নৌই অমসুং নুংঙাইবা হেল্লি। হায়রিবা বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসিনা অনৌবা থৌনা, অনৌবা ইথিল অমসুং অনৌবা ভারতকী অনৌবা মঙলানগী খুদম্নি। বন্দে ভারতপু পাম্নবগী ইনোৎ অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপা উবসি ঐহাক অদুক্কী মতীক হরাওবা ফাওই। মসিনা হৌজিক ফাওবদা পেসেঞ্জর মিলিয়ন ১১ হেন্না পুখ্রে অমসুং মশীং অসি নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদগী মীয়াম্না হৌজিক ফাওবদা বন্দে ভারত ত্রেন ২৫গী খুদোংচাবা ফংখ্রে। মসিদা অহেনবা ওইনা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস মাপল হাপচিল্লগনি। বন্দে ভারতনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা য়ৌদুনা শম্নগদবা মতম অদু লাপত্রে। বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা মসিগী থৌদাং মপুং ফানা পায়খৎলিবসি অদুক্কী মতীক হরাওবা পোকই। হায়রিবা ত্রেনশিং অসিনা খোঙচৎকী মতম হন্থহনবা পাম্বা মীওইশিংদদি অদুক্কী মতীক মরু ওইরে। হায়রিবা ত্রেনশিং অসি অতোপ্পা শহর অমদা থবক মতম খরা লোইশিল্লম্লগা অমুক হল্লকপা পাম্বা মীওইশিংগীদি য়াম্না তঙাইফদবা ওইরে। বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসিনা তুরিজম অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিং য়াম্না হেনগৎহল্লে। বন্দে ভারত এক্সপ্রেস য়ৌবা মফমশিংদা তুরিস্ত লাকপগী মশীংসু হেনগৎলি। লমকোইবগী মশীং হেনগৎলিবা অসিনা তাক্লিবসি লল্লোন ইতীক অমসুং দুকান্দারশিংগী শেন্থোক হেনগৎলে তাক্লিবনি। মসিনা মফমশিং অসিদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবসু পীরি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
ভারত্তা ঙসি উরিবা থাজবগী ইথিল অসি চহি কয়াগী মমাংদা শেম্লম্বা নত্তে। ঙসিদি, ভারত মচা খুদিংমক্না অসিগুম্বা অনৌবা ভারতকী মায় পাকপশিং অসিদা চাউথোকপা পোকচরি। চন্দ্রয়ান-৩গী মায় পাকপনা ইচম চম্বা মীওই অমগী থাজবা অতিয়া পক্না ৱাংহনলি। অদিত্য এল-১ থাগৎপনা করিগুম্বা পুক্নিংনবু শেংলবদি য়ৌবদা ফংবা ৱাগদবা পান্দম অদুফাওবা ফংবা ঙম্মি হায়বসি হেন্না চেৎশিলহনখি। জি-২০ মীফম মায় পাকখিবনা ভারতকী লৈজরিবা গনতন্ত্রগী অঙকপা শক্তি, লম অমসুং পাক চাউরবা মান্নদবা কয়াদা থাজবা হেনগৎহনখি। ঙসিদি, ভারতকী অতৈ লৈবাকশিংগা ৱারী শানবগী হৈশিংবসু মালেম পুম্বনা ৱারীনরি। ঐখোয়গী নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎপগী মঙলান অসিবু মালেম পুম্বনা শীংথানরি। মঙলান অসিগী মায়কৈদা চঙশিল্লদুনা, লৈঙাক অসিনা নারি শক্তি বন্দন এক্ত পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখ্রে। নারি শক্তি বন্দন এক্ত লাকপগা লোইননা, নুপীশিংনা হীরম কয়াদা লৌরিবা থৌদাং অমসুং মখোয়গী হেনগৎলক্লিবা থৌদাংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। ঙসিদি, রেলৱে স্তেসন কয়া অমা নুপী ইমপ্লোইয়ীশিং খক্তনফাওবা চলাইরে। ঐহাক্না অসিগুম্বা থৌরাং অসিগীদমক রেলৱেবু থাগৎপা ফোংদোকচরি, নারি শক্তি বন্দন এক্তকীদমক লৈবাক অসিগী নুপীশিংবু হরাও তয়াম্বা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা অচেৎপা থাজবগী লংদাই অসিদা, অমৃতকালগী ভারতনা অপুনবা ওইনা হৌজিক্কী অমসুং তুংগী তঙাইফদবশিংদা থবক কয়া পায়খৎলি। পি.এম. গতিশক্তি নেসনেল মাস্তর প্লানসু ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং থৌরাং তৌনবা অমসুং থবক্তা পায়খৎপদা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্তগী মতেং পাংননবা শেমখ্রে। অনৌবা লোজিস্তিক্স পোলিসী অমা লৈবাক অসিদা পোৎচৈ পুথোক পুশিন তৌবদা মমল হন্থনবা অমসুং মপান্দা পুথোকপগী অচঙবা শেল হন্থনবা হৌদোকখ্রে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা চথোক চৎশিনগী পাম্বৈ অমনা অতোপ্পশিংদা অমগা অমগা শৌগৎমিন্ননবা মলতি মোদেল ওইবা শম্নবগী মওং অমা শাগৎনবা হোৎনরি। হায়রিবা থৌরাংশিং অসিগী অচৌবা পন্থুংদি ভারতকী প্রজা মীয়ামগী চত্থোক চৎশিন ফগৎহনবা অমসুং তাঙলবা মতম মাঙবা হন্থহনবা হায়বসিনি। হায়রিবা বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসিনা হায়রিবা ইথিল অসিগী মায়থোং ওইরি।
মরুপশিং,
ইন্দিয়ন রেলৱেনা লৈবাক অসিগী লাইরবশিং অমসুং মিদল ক্লাসশিংগী খ্বাইদগী থাজনিংঙাই ওইবা চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ ওইরি। ঐখোয়গী লমদম অসিদা ত্রেন্দা চৎলিবা মীওই মশীং অসি অতৈ লৈবাক্কী মীয়ামগুম্না য়ামদে। ঙল্লিঙৈ মতমদা ইন্দিয়ন রেলৱেবু অনৌবা মায়কৈদা পুখৎনবা হোৎনবীরমদবা হায়বসি য়াম্না লাইবক থীবা অমনি। অদুমওইনমক, ঐখোয়গী অনৌবা লৈঙাক অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজপু হিংগৎহন্নবা থবক কয়া অমা পায়খৎলে। লৈঙাক অসিনা মমাংদা তৌখিদ্রিবা মওংদা রেলৱে বজেৎ হেনগৎখ্রে। ররেলৱেগী বজেত অসি মমাংদা লৈরম্বদগী শরুক নিপাল হেন্না হেনগৎলে। রেলৱে লাইন অনি পুবা, মৈ থানবা, অনৌবা ত্রেন থাবা, অনৌবা লম্বী শেম্বনচিংবা থবকশিং অসি খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ত্রেনশিং অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱে তোংলিবা মীওইশিংগী য়ুম ওইরম্বা তারবদি, ঐখোয়গী রেলৱে স্তেসনশিং অসিনা মতম খরগী য়ুম ওইরমগনি। মীনাই নাইথাংগী মতমদগী হৌদুনা চহি ৭৫শুরবা নীংতম্লবা মতুং অসি ফাওবদা অহোংবা লৈত্রিবা রেলৱে স্তেসন কয়া অমা লৈ হায়বা ঐহাক্না খঙই। ভারত চাউখৎপা হায়বসিদা রেলৱে স্তেসনশিং অসিবুসু চাউখৎহনবা চঙই। মসিবু ৱাখলদা থম্লদুনা, ভারত্তা লৈরিবা রেলৱে স্তেসনশিং অসিবু অনৌবা মওংদা শেমগৎনবা ইহান হানবা ওইনা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। ঙসিদি, ফুত ওভর বৃদজ অমসুং এস্কালেতর কয়া মশীং থীঙমদনা লৈবাক অসিদা রেলৱে তোংদুনা চৎলিবা মীয়ামগী নুংঙাইনবগীদমক শারে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, লৈবাক অসিগী মরুওইবা স্তেসন ৫০০ হেনবদা নৌনা শেমগৎ শাগৎপগী থবকশিং পায়খৎপা হৌখ্রে। অনৌবা স্তেসনশিং অসিবু অমৃত ভারত স্তেসন হায়না কৌগনি। হায়রিবা স্তেসনশিং অসিনা লাক্কদবা নুমিৎশিংদা অনৌবা ভারতকী মশক ওইগনি।
ঐহাক্কী ইমুং মনুংশিং,
রেলৱে স্তেসন অদুনা ওইনিংবা অমা ওইজসনু, মদুগী লিংখৎখিবগী নুমিৎ অমা লৈগনি, মপোক নুমিৎ হায়বসি শোইদনা লৈনরি। রেলৱেনা হৌজিক্তি রেলৱে স্তেসনশিংগী মপোক নুমিত পালন তৌবা হৌরকপদা অদুক্কী মতীক হরাওবা পোকই। হন্দক্তা নৌনা, তমিল নাদুগী কোইম্বেতোরদা লৈবা স্তেসন কয়া, মুম্বাই অমসুং পুনেগী ছত্ত্রপতি শিবাজি তর্মিনসনা মখোয়গী লিংখৎখিবা নুমিৎ পালন তৌনখি। কোইম্বেতোরগী রেলৱে স্তেসনশিং অসিনা মাংজৌননা মীয়ামদা শেবা তৌরকপগী চহি ১৫০ মপুং ফাখ্রে। অসিগুম্বা মায় পাকপা অসিগীদমক মীয়াম্না চাউথোকচবা হায়বসি মহৌশানি। হৌজিক্তি, রেলৱে স্তেসনশিংগী মপোক নুমিৎ পালন তৌবগী চৎনবী অসি হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লগনি অমসুং মসিদা মীওই কয়া অমসু হেনগৎহল্লগনি।
ঐহাক্কী ইমুং মনুংশিং,
অমৃতকাল অসিদা, লৈবাক অসিনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী মঙলান্দা অচেৎপা পান্দমগা লোইননা চঙশিল্লি। লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতমদা ২০৪৭ ফাওবদা, চাউখৎপা ভারত অমগী পান্দম ফংনবা হোৎনবা মতমদা রাজ্য খুদিংমক্কী চাউখৎপা, মীপুম খুদিংমক্কী চাউখৎপগী পান্দম ফংবা চপ মান্ননা মরুওই। মমাংগী লৈঙাকশিংগী মতমদা, মন্ত্রী মন্দল শেম্বা মতমদা, খ্বাইদগী ঙাংনবা সমশ্যা অসি কনানা রেলৱে মন্ত্রী ওইগদগে হায়বসিনি। রেলৱে মন্ত্রী অদুগী রাজ্য অদুনা ত্রেন মশীং য়াম্না চেনগনি হায়না পান্নরম্মি। মতমদুদা অনৌবা ত্রেন কয়া অমা লাউথোকখি অদুবু ত্রেক্তা য়ৌরকপদি ঙমখিদে। ওসিগুম্বা মশাগীতা খনবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা রেলৱে খক্তদা নত্তনা লৈবাক অসিদসু অকায়বা কয়া পীবি। লৈবা অসিগী মীয়াম্না অৱাবা মাইয়োক্নৈ। লৈবাক অসিনা রাজ্য অমহেক্তবু হুন্দোক্লম্বগী অৱাবদু অমুক হন্না পীররোই। ঐখোয়না 'সবকা সাথ সবকা বিকাস' হায়বা খোলাও অসিগা লোইননা মাঙদা চঙশিনগনি।
ঐগী ইমুং মনুং,
ঙসিদি, ঐহাক্কী হোৎনবা কনবা রেলৱেগী ইমপ্লোইয়ীশিংদা করিগুম্বা অমা হায়জনিংই। কনাগুম্বা অমনা শহর অমদা খোঙচৎ অমদগী হল্লকপা নৎত্রা অরাপ্পা মফম অমদগী হল্লকপা মতমদা, ইহান হানবদা মখোয়দা হংলিবসি খোঙচৎ অদুবু কমদৌরকপগে হায়না হংনৈ। মীওই অদুনা খোঙচৎ অদুদা থেংনরকপদু খক্তা নত্তনা ময়ুম থাদোকপদগীনা পন্থুংফম অদু য়ৌবা ফাওবগী ৱারী তমগনি। মহাক্না রেলৱে স্তেসনশিংদা কয়া য়াম্না হোংলবগে হায়বদু তাক্কনি, কয়া য়াম্না হেন্না ওর্গনাইজ ওইরবগে হায়বদু তাক্কনি। মহাক্না থেংনরকপশিংদা তি.তি. অদুগী লমচৎ, মহাক্কী মখুত্তা চেগী মহুত্তা তেব্লেত ওইনা পায়রম্বা, সেক্যুরিতীগী অহোংবা, চান-থক্নবগী মগুনশিং পুম্নমক য়াওগনি। মরম অসিনা, রেলৱেগী ইমপ্লোইয়ী ওইরিবা অদোম অদোম্না পেসেঞ্জরশিংদা নুংঙাইবা খোঙচৎ অমা ওইহন্নবগীদমক ইজ ওব ত্রাভেলগীদমক মতম চুপ্পদা খনগদবনি। অমসুং হৌজিক্কী মতম অসিদদি, অদোম্না অফবা থৌদোক্কী মতাংদা তাবা মতমদা, মদুনা নখোয়দা নুংঙাইবা পীরি। অমসুং ঐহাক্না অদুগুম্না পুকচেল লেপ্পা ইমপ্লোইয়ীশিংগীদমক থৱাই হকচাং য়াওনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
ইন্দিয়ন রেলৱেনা চঙশিল্লক্লিবা অনৌবা লু নানবগী খোঙথাংশিং অসি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না উনরে খঙনরে। ঐখোয়গী স্তেসন, ঐখোয়গী রেনশিং অসি হান্নদগী হেন্না লু নানলে। অদোম্না গান্ধী জয়ন্তিসু লাকদবা কুইদ্রে খঙনরে। গান্ধীজিনা লু নানববু কয়াগী মতীক পামজরম্মি হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙনরে। ঐখোয়না লু নানবগীদমক হোৎনরিবা পুম্নমক গান্ধীজিবু ইকাই খুম্নজরিবনি। মসিগা মান্ননা ঙসিদগী হৌদুনা নুমিৎ খরনিগী মতুংদা ওক্তোবর ১গী অয়ুক পুং ১০দা, লু নানবগী অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোক্কনি। মসি লৈবাক অসিগী কাচিন কোইয়া শীনবা থুংনা মীয়াম্না লুচিংদুনা পাঙথোক্কনি। ঐহাক্না মীপুম খুদিংগী মফমদা লু নানবগী কেম্পেন অসিবু শোইদনমক্কী শরুক য়াবীনবা আপিল তৌরি। তাং অমা অয়ুক পুং ১০, শোইদনমক্কী। গান্ধী জয়ন্তি নুমিত অসিদা, মীপুম খুদিংমক্না খাদি অমসুং লমদম অসিগী পোৎথোক লৈবগী চৎনবীগী লাইৱা হঞ্জিনবীগদবনি। ওক্তোবর ২না গান্ধী জয়ন্তিনি অমসুং ওক্তোবর ৩১না সরদার ভল্লবভাই পতেলগী মপোক নুমিৎনি। মওং অমদদি, থা অসিমদি, ঐখোয়না খাদি লৈনবা, হেন্দলুম লৈনবা, হেন্দিক্রাফ লৈনবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়না মতম পুম্বদা লোকেলগীদমক ভোকেল ওইনবা হোৎনগদবনি।
মরুপশিং,
ইন্দিয়ন রেলৱে অমসুং খুন্নাইগী থাক খুদিংদা লাক্লিবা অহোংবশিং অসিনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগী মায়কৈদা য়াম্না মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইরগনি।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংদা অনৌবা বন্দে ভারত ত্রেনশিংগীদমক য়াইফ পাউজেল পীজরি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।