Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Bureau of Indian Standards establishes 6467 Standard Clubs for students across nation
₹ 1 lakh Financial Assistance for ‘Manak Kaksha’, 50K for Labs
BIS Nurturing the Young Ambassadors of Quality through “Standards Clubs”
19 SEP 2023 10:10AM by PIB Delhi
The Bureau of Indian Standards (BIS), the National Standards Body of India, has announced that it has established 6467 Standard Clubs in schools and colleges across the country. As per BIS the standard clubs are being established with an objective to sensitize young members of society about the importance of standards in improving quality of life.
“Children are the architects of a strong, vibrant, and dynamic India. The Bureau of Indian Standards (BIS) is lighting up the future of India with a visionary initiative - the creation of Standards Clubs in schools and colleges across the nation. This innovative endeavour aims to instil in young minds the paramount importance of quality, standards, and generating scientific temperament. Quality consciousness, steeped in the principles of standardization, is a key pillar of accelerated economic development. By nurturing an appreciation for quality, standards, and standardization in our students, we ignite a spark that has the power to transform our society” informed BIS through an official statement.
It was further informed by BIS that the Standards Clubs initiative started in 2021 has already made a significant impact, having been established in 6,467 schools and colleges across the country. These clubs boast a membership of over 1.7 lakh enthusiastic students from science background, guided by dedicated science teachers from their respective schools as mentors who are provided with specialized trainings by BIS. Among them, 5,562 Standards Clubs have been created in schools, while 905 clubs in different colleges, which include 384 clubs in engineering colleges.
The student members of these Standards clubs engage in a variety of activities, like:
• Standards writing competitions
• Quiz competitions
• Debates, essay writing and poster making
• Exposure visits to laboratories & Industrial units and more.
“These activities are designed to provide young talents with insights into the world of quality and standardization. Under these clubs a wide range of activities have been conducted and the financial assistance to organize these activities is provided by BIS to these educational institutions. Apart from the above, training programmes for mentors of standard clubs and exposure visits to labs and industry units for student members are organized regularly by BIS” read the statement.
“Recognizing the significance of practical learning, BIS has further extended its financial support. High and higher secondary eligible Government Schools with Standards Clubs are entitled to receive a one-time Laboratory Grant to a maximum of Rs. 50,000/- in the form of state of the art lab equipment for upgrading their Science Labs” read the statement further.
“Furthermore, to ensure that the learning environment is both pleasant and engaging, BIS is providing financial assistance of upto Rs. 1,00,000/- to establish 'Manak Kaksha' in government institutions where Standards Clubs have been formed. Under this initiative one room in the school shall be renovated by providing basic amenities like smart TVs, audio video systems, proper illumination, decorating the walls etc. These spaces are to be designed to inspire curiosity and innovation, fostering the growth of future leaders” the statement added.
It was also stated that, “with its unwavering commitment to quality, BIS continues to shape the future of India by nurturing the minds of its youth. This visionary initiative not only promotes quality and standards but also empowers the young generation to become responsible and quality conscious citizens.”

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୬୪୬୭ଟି ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ଭାରତୀୟ ମାନକ ବ୍ୟୁରୋ
‘ମାନକ କକ୍ଷ’ ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଲ୍ୟାବ ପାଇଁ ୫୦୦୦୦ ଟଙ୍କା
“ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ୍‌” ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତମାନଙ୍କୁ ପରିପୁଷ୍ଟ କରୁଛି ବିଆଇଏସ୍
19 SEP 2023 10:10AM by PIB Bhubaneshwar
ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ / ଭାରତୀୟ ମାନକ ବ୍ୟୁରୋ (ବିଆଇଏସ୍‌) ଘୋଷଣା କରିଛି ଯେ ଏହା ଦେଶର ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜରେ ୬୪୬୭ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । ବିଆଇଏସ୍ ଅନୁଯାୟୀ, ସମାଜର ଯୁବ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ମାନଦଣ୍ଡର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
“ଛାତ୍ର ସମାଜ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଭାରତର ସ୍ଥପତି ଅଟନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ମାନକ ବ୍ୟୁରୋ (ବିଆଇଏସ୍‌) ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସହ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ ଗଠନ ସହିତ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରୁଛି । ଏହି ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବ ମନରେ ଗୁଣବତ୍ତା, ମାନକ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ସୁଲଭ ସ୍ୱଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଗୁଣାତ୍ମକ ଚେତନା, ମାନକୀକରଣ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଆଣିବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟେ । ଆମର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଣବତ୍ତା, ମାନକ ଏବଂ ମାନକୀକରଣ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧା ବୃଦ୍ଧି କରି ଆମେ ଏକ ସ୍ଫୁଲିଙ୍ଗ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ କରିଥାଉ ଯାହାକି ଆମ ସମାଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଶକ୍ତି ରଖିଥାଏ ” ବୋଲି ଏକ ସରକାରୀ ବିବୃତ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିଆଇଏସ୍ ସୂଚନା ଦେଇଛି ।
ବିଆଇଏସ୍ ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ସାରିଛି, ଯାହା ଦେଶର ୬,୪୬୭ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କଲେଜରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ।
ଏହି କ୍ଲବ୍ ଗୁଡିକରେ ବିଜ୍ଞାନ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ୧.୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହୀ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ସଦସ୍ୟତା ରହିଛି । ନିଜ ନିଜ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ବିଆଇଏସ୍ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୫,୫୬୨ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବାବେଳେ ବିଭିନ୍ନ କଲେଜରେ ୯୦୫ ଟି କ୍ଲବ, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜରେ ୩୮୪ ଟି କ୍ଲବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହି ମାନକ କ୍ଲବ୍ ଗୁଡିକର ଛାତ୍ର ସଦସ୍ୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି, ଯେପରି:
ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଲେଖନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ।
କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ।
ବିତର୍କ, ପ୍ରବନ୍ଧ ଲିଖନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟର ତିଆରି ।
ଲାବୋରେଟୋରୀ ଏବଂ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଅଧିକ ଏକ୍ସପୋଜର୍ ପରିଦର୍ଶନ ।
“ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗୁଡିକ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ମାନକୀକରଣ ଜଗତର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏହି କ୍ଲବ ଗୁଡିକ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗୁଡିକୁ ସଂଗଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବିଆଇଏସ୍ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥାଏ । ଉପରୋକ୍ତ ବିଷୟ ଗୁଡିକ ବ୍ୟତୀତ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ୍ ଗୁଡିକର ମେଣ୍ଟର ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଛାତ୍ର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଲ୍ୟାବ ଏବଂ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ଏକ୍ସପୋଜର ପରିଦର୍ଶନ ନିୟମିତ ଭାବରେ ବିଆଇଏସ୍ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥାଏ ।
“ବ୍ୟବହାରିକ ଶିକ୍ଷାର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ବିଆଇଏସ୍ ଏହାର ଆର୍ôଥକ ସହାୟତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ ସହିତ ଉଚ୍ଚ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ଯୋଗ୍ୟ ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଲ୍ୟାବର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲ୍ୟାବ୍ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଆକାରରେ ଏକ ଥରରେ ସର୍ବାଧିକ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାବୋରେଟୋରୀ ଅନୁଦାନ ପାଇବାକୁ ହକଦାର ।
“ଅଧିକନ୍ତୁ, ଶିକ୍ଷଣ ପରିବେଶ ଉଭୟ ସୁଖଦ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବୋଲି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ, ଯେଉଁ ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲବ ଗଠନ ହୋଇଛି ସେଠାରେ 'ମାନକ କକ୍ଷ' ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ବିଆଇଏସ୍ ୧,୦୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ମାର୍ଟ ଟିଭି, ଅଡିଓ ଭିଡିଓ ସିଷ୍ଟମ, ସଠିକ୍ ଆଲୋକୀକରଣ, କାନ୍ଥକୁ ସଜାଇବା ଇତ୍ୟାଦି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଗୋଟିଏ କୋଠରୀକୁ ନବୀକରଣ କରାଯିବ ବୋଲି ବୟାନରେ କୁହାଯାଇଛି ।
ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, “ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରତି ଅଦମ୍ୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ବିଆଇଏସ୍ ନିଜର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମନକୁ ପରିପୁଷ୍ଟ କରି ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ମାନକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଯୁବ ପିଢି଼କୁ ଦାୟିତ୍ୱବାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ସଚେତନ ନାଗରିକ ହେବାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ । ”