Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the G20 Summit Session 3
10 SEP 2023 12:49PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Yesterday, we had extensive discussions in the One Earth and One Family sessions. I am satisfied that today the G-20 has become a platform for optimistic efforts regarding the vision of One Earth, One Family, One Future.
We are currently discussing a future where we transcend the concept of Global Village and witness the Global Family becoming a reality. It's a future where not only the interests of countries are intertwined, but also where hearts are interconnected.
Friends,
I have continuously drawn your attention to Human Centric Vision instead of GDP Centric Approach. Today many countries like India have so much that we are sharing with the whole world.
India has talked about sharing the data of Chandrayaan Mission with everyone in the interest of humanity. This is also a proof of our commitment towards Human Centric Growth.
India has harnessed technology to foster inclusive development and facilitate last-mile delivery. Even in our most remote villages, the small-scale traders are using digital payments.
I am happy that under India's chairmanship a strong framework for Digital Public Infrastructure has been agreed upon. Similarly, "G20 Principles on Harnessing Data for Development” have also been accepted.
It has also been decided to launch "Data for Development Capacity Building Initiative” for the development of Global South. Formation of Startup 20 engagement group during the Presidency of India is also a big step.
Friends,
Today, we are witnessing an unprecedented scale and speed in new-generation technologies. Artificial Intelligence is such example in front of us. In 2019, the we adopted the "Principles on AI”. Today, we need to take one step further.
I propose that we establish a framework for Responsible Human-Centric AI governance. India will also give its suggestions in this regard. It will be our endeavor that all countries get the benefits of AI in areas like Socio-Economic Development, Global Workforce and R&D.
Friends,
Today, our world is also facing some other burning problems, which are affecting both the present and future of all our countries. We are familiar with the challenges of cyber security and crypto-currency. The field of crypto-currency, has emerged as a new topic for everyone i.e social order, monetary and financial stability. Therefore, we have to develop global standards to regulate crypto-currencies. We have the Basel standards on bank regulation in front of us as a model.
It is imperative that we take concrete steps in this direction as soon as possible. Likewise, global cooperation and a framework for cybersecurity are essential. Terrorism is exploiting new channels and new funding methods from the cyber world, making it a critical issue for the security and prosperity of every nation.
Only when we take care of the security of every country and the sensitivity of every country, the feeling of One Future will be strengthened.
Friends,
To take the world towards a better future, it is necessary that global systems are in accordance with the realities of the present. Today the "United Nations Security Council" is also an example of this. When the UN was established, the world at that time was completely different from today. At that time there were 51 founding members in the UN. Today the number of countries included in the UN is around 200.
Despite this, the permanent members in UNSC are still the same. From then till today the world has changed a lot in every respect. Be it transport, communication, health, education, every sector has been transformed. These new realities should be reflected in our new global structure.
It is a law of nature that individuals and organizations that fail to adapt to changing times inevitably lose their relevance. We must think with an open mind as to what is the reason that many regional forums have come into existence in the past years, and they are also proving to be effective.
Friends,
Today, it is necessary for every global organization to reform to increase its relevance. With this in mind, yesterday we have taken the historic initiative of making the African Union a permanent member of the G-20. Similarly, we will also have to expand the mandate of Multilateral Development Banks. Our decisions in this direction should be immediate and also effective.
Friends,
In a world marked by rapid change, we require not only transformation but also sustainability and stability. Come! Let us pledge that we will take our resolutions of Green Development Pact, Action Plan on SDGs, High level Principles on Anti-corruption, Digital Public Infrastructure, and MDB Reforms to fruition.
Your Highnesses,
Excellencies,
Now I would like to hear your thoughts.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି – ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
10 SEP 2023 12:49PM by PIB Bhubaneswar
ପୋଷ୍ଟ ହୋଇଛି : ୧୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩, ଅପରାହ୍ନ ୧୨ ; ୪୯, ପିଆଇବି, ଦିଲ୍ଲୀ
ମହାନୁଭବ,
ମହାମହିମ,
କାଲି ଆମେ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଅଧିବେଶନରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ, ଆଜି ଜି – ୨୦ ରେ , ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନେଇ ଆଶାବାଦୀ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକର ମଂଚ ତିଆରି ହୋଇଛି ।
ଏଠାରେ ଆମେ ଏମିତି ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛେ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଗ୍ରାମରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ବୈଶ୍ୱିକ ପରିବାରର ସତ୍ୟତା ତିଆରି ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛେ । ଏମିତି ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ହିତ ସହିତ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଥିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ ,
ମୁଁ ସର୍ବଦା ଜିଡିପି (ସମୁଦାୟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ) କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା ମାନବ କେନ୍ଦ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷିତ କରିଛି । ଆଜି ଭାରତ ଭଳି ଅନେକ ଦେଶ ଗୁଡିକ ନିକଟରେ ଏମିତି ଅନେକ କିଛି ଅଛି, ଯାହାକୁ ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହିତ ବାଣ୍ଟୁଛୁ । ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରାୟନ ଅଭିଯାନର ତଥ୍ୟକୁ ମାନବ ହିତ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବା ନିମନ୍ତେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ମାନବ କେନ୍ଦ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନେଇ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ।
ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଂହଂଚିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରିଛି । ଆମର ଅତି ଛୋଟ ଗାଁରେ, ଛୋଟରୁ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେୟ ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ମଂଚରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ସେହିଭଳି, “ବିକାଶ ପାଇଁ ଡାଟା ଉପଯୋଗ ଉପରେ ଜି୨୦ ନୀତି” ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ବିକାଶ ପାଇଁ “ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ତଥ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉଦ୍ୟମ” ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆ ଯାଇଛି । ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ୨୦ ଯୋଗଦାନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ମାପ ଏବଂ ଗତିର ସାକ୍ଷୀ ଅଟୁ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (କୃତ୍ରିମ ବୌଦ୍ଧିକତା) ର ଏକ ଉଦାହରଣ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି । ୨୦୧୯ ରେ, ଜି୨୦ "ଏଆଇ ଉପରେ ନୀତି’ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଆଜି, ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ପାଦ ଆଗକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ମୋର ଏହା ପରାମର୍ଶ ଯେ, ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ମାନବ - କେନ୍ଦ୍ରିକ ଏଆଇ ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ଏକ ଢାଂଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏ ବାବଦରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପରାମର୍ଶ ଦେବ । ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ, ବୈଶ୍ୱିକ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉନ୍ନୟନ ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ଏଆଇରୁ ଯେପରି ଉପକୃତ ହେବେ ତାହା ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏମିତି କିଛି ସମସ୍ୟା ରହିଛି, ଯାହାକୁ ଆମ ଦୁନିଆ ସାମ୍ନା କରୁଛି, ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶ ଗୁଡିକର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି । ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କ୍ରିପ୍ଟୋ - ମୁଦ୍ରାକୁ ନେଇ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଆମେ ପରିଚିତ । କ୍ରିପ୍ଟୋ - ମୁଦ୍ରା, ସାମାଜିକ କ୍ରମିକତା, ମୌଦ୍ରିକ ଏବଂ ଆର୍ôଥକ ସ୍ଥିରତା କ୍ଷେତ୍ର ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ତେଣୁ କ୍ରିପ୍ଟୋ - ମୁଦ୍ରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱ ମାନକ ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏକ ମଡେଲ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ବେସେଲ୍ ମାନକ ଆମ ସାମନାରେ ରହିଛି ।
ଯଥା ଶୀଘ୍ର ଏହି ଦିଗରେ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେହିଭଳି ଭାବେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଢାଂଚାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସାଇବର ଜଗତରୁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନୂତନ ମାଧ୍ୟମ, ଅର୍ଥ ସଂଗ୍ରହର ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ମିଳିବାରେ ଲାଗିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ, ସେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାବନା ସଶକ୍ତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର କରାଇବା ପାଇଁ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଗୁଡିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ବାସ୍ତବତା ଅନୁସାରେ ନିହାତି ରୂପେ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆଜି “ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ” ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ଯେତେବେଳେ ଜାତିସଂଘ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲା, ସେତେବେଳର ବିଶ୍ୱ ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ଠାରୁ ବହୁତ ଅଲଗା ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଜାତିସଂଘରେ ୫୧ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ । ଆଜି ଜାତିସଂଘରେ ଜଡିତ ଦେଶ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୨୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ୟୁଏନଏସ୍‌ସିର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପୂର୍ବ ଭଳି ରହିଛି । ସେବେ ଠାରୁ ଦୁନିଆ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ବଦଳି ଯାଇଛି । ପରିବହନ ହେଉ, ଯୋଗାଯୋଗ ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର, ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ନୂତନ ବାସ୍ତବତା ଆମର ନୂତନ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସଂରଚନାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଉଚିତ ।
ଏହା ପ୍ରକୃତିର ଏକ ନିୟମ ଯେ , ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯେ କେହି ହୁଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ସମୟ ସହିତ ନିଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ହରାନ୍ତି । ଆମକୁ ଏକ ଖୋଲା ମନ ସହିତ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ, ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଆଞ୍ଚଳିକ ମଂଚ କାହିଁକି ସୃଷ୍ଟି ହେଲା ଏବଂ ଏହା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗତ କାଲି ଆମେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଜି -୨୦ ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲୁ । ସେହିଭଳି ଆମକୁ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟାଙ୍କ (ମଲ୍‌ଟିଲାଟେରାଲ୍ ଡେଭଲପମେଂଟ ବ୍ୟାଙ୍କ) ର ଆଦେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ଦିଗରେ, ଆମର ନିଷ୍ପତ୍ତି ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ୱରେ, ଆମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଆବଶ୍ୟକ । ଚାଲନ୍ତୁ! ସବୁଜ ବିକାଶ ଚୁକ୍ତି, ଏସ୍‌ଡିଜି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା, ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ଉପରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ନୀତି, ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଏମ୍‌ଡିବି ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଆମର ସଂକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବା ।
ମହାନୁଭବ,
ମହାମହିମ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହେଁ ।