Ministry of Information & Broadcasting
Shri Anurag Thakur reviews arrangements at International Media Centre, ahead of G20 Summit
Historic scale of event, Leaders’ Summit will make history: Shri Thakur
“Media Center has world class facilities”
05 SEP 2023 6:23PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur today visited the International Media Centre to review the preparedness and arrangements ahead of the G20 Leaders' Summit. Bharat Mandapam will be the venue for the Summit, to be held between 9-10 September 2023 in New Delhi. During his visit, the Minister was given a walkthrough of MCR, Studio, PCR, PQR and social media room at the venue.
Speaking at the venue Shri Thakur said that India is excited to host the G20 Leaders' Summit. He informed that more than 200 meetings have taken place in over 60 cities across India, response during which has been overwhelming. He added that this was a historic scale of organization of an event and he was hopeful that the Leaders' Summit will make history.
Speaking about the arrangements at The International Media Centre, the Minister said that it has world class facilities and this showcases the power of New India. Art and culture pieces from India adorn the walls of the facility. The media centre is adjacent to the Bharat Mandapam where the summit will be held.
He further informed that the main media centre, the venue for press conferences is named Himalaya and can accommodate over 300 journalists. India is globally recognized for its digital payment system and this technological prowess will be showcased in the pavilions here, he added.
“India will flaunt her rich culture and heritage during the summit and at the same time put forth a lofty image of a New India”, said the Minister speaking of India’s projections during the Summit.
Stating that G20 will see the largest gathering of media personnel from across the world, the Minister extended a warm welcome to the media fraternity from across the world.
Appreciating Doordarshan for erecting an elaborate set up for the telecast of the event, he said that Doordarshan is playing a very important role with over 78 UHD and 4K cameras installed at various locations from airport to Bharat Mandapam. He added that clean feed will be provided to all media.
Background
Extensive arrangements have been made for facilitation of media at the venue
• The Main Summit is going to be held in Bharat Mandapam and the International Media Centre (IMC) is being developed in its proximity at hall no. 4 and 5 of the International trade Promotion Organization (ITPO) Complex, New Delhi.
• Official programs such as arrivals, departures, opening and closing ceremonies, bilateral meetings, (NGMA & ICAR) spouses’ program, and engagements at Raj Ghat etc. will be covered only by DD and Official Foreign Media. Clean feed will be provided to all.
• IMC has the capacity of hosting over 2000 media delegates with all sorts of facilities.
• IMC will host all Domestic and Foreign Media including official media.
• Only the accredited (Online accreditation provided after scrutiny of all those who registered) media personnels will be allowed entry into the IMC
The following facilities will be provided at IMC for all media personnel
1. Over 1300 work stations with internet connectivity and printer
2. High speed WIFI
3. International Broadcasting Centre (IBC): for clean feed from Bharat Mandapam, recorded by Prasar Bharati
4. Small Media Booths, One to One Interview Rooms
5. Media briefing rooms (Capacity of 100/50 for embassies and official Media): where foreign delegates will organize briefings
6. Live stand-up positions for reporting are available for Media
7. Media lounges
8. Information Kiosks
9. Help Desk
10. Medical Room
11. A variety of food options will be available
12. 1400 parking facilities and over 80 shuttles buses will run between JLN and IMC
Furthermore, the following exhibitions will be open for media visits
• RBI’s Digital Innovation Pavilion in the foyer of Hall 3
• Mother of Democracy (video ) Exhibition in foyer of Hall 5
• Digital India Immersive Experience by MeITY in the foyer of Hall 4
• There is a ODOP exhibition cum case inside ground floor of Hall 3
India is holding the G20 Presidency from 1 December 2022 under the theme of “Vasudhaiva Kutumbakam” or “One Earth · One Family · One Future”
Since then, nearly 220 meetings have been held in over 60 cities all over India with participation of 1000s of delegates from all over the world including from Member countries, invited countries and international organizations.
India’s G20 presidency has been very special as we witness the spread of this mega confluence to every nook and corner of the country in the form of Janbhagidari. In India not just the government but all 140-crore people are the host.
This event will see one of the largest gathering of media, both global and domestic

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পূৰ্বে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মিডিয়া চেণ্টাৰত ব্যৱস্থাৰ পৰ্যালোচনা কৰে শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে
ঐতিহাসিক পৰিসৰৰ অনুষ্ঠান, নেতা সন্মিলনে ইতিহাস ৰচনা কৰিব: শ্ৰী ঠাকুৰ
“মিডিয়া চেণ্টাৰত বিশ্বমানৰ সুবিধা আছে”
05 SEP 2023 6:23PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত উপস্থিত হৈ জি-২০ নেতা সন্মিলনৰ পূৰ্বে প্ৰস্তুতি আৰু ব্যৱস্থা পৰ্যালোচনা কৰে। ২০২৩ চনৰ ৯-১০ ছেপ্টেম্বৰৰ ভিতৰত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই সন্মিলনৰ স্থান হ’ব ভাৰত মণ্ডপম। ভ্ৰমণৰ সময়ত মন্ত্ৰীগৰাকীক সভাস্থলীত এমচিআৰ, ষ্টুডিঅ’, পিচিআৰ, পিকিউআৰ আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়া কক্ষ দেখুওৱা হয়।
সভাস্থলীত ভাষণ দি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে ভাৰত জি-২০ নেতা সন্মিলন আয়োজন কৰি উৎফুল্লিত। তেওঁ জনোৱা মতে, সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৬০খনতকৈও অধিক চহৰত ২০০ৰো অধিক বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে, যাৰ সময়ত সঁহাৰি অতিশয় বেছি। তেওঁ লগতে কয় যে এইটো এটা অনুষ্ঠানৰ আয়োজনৰ ঐতিহাসিক পৰিসৰ আৰু নেতা সন্মিলনে ইতিহাস ৰচনা কৰিব বুলি তেওঁ আশাবাদী।
দ্য ইণ্টাৰনেশ্যনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত এই ব্যৱস্থা সন্দৰ্ভত ভাষণ দি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইয়াত বিশ্বমানৰ সুবিধা আছে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা নিউ ইণ্ডিয়াৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কলা আৰু সংস্কৃতিৰ টুকুৰাবোৰে সুবিধাটোৰ দেৱালত শোভা বঢ়াইছে। এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ভাৰত মণ্ডপমৰ গাতে সংলগ্ন এই মিডিয়া চেণ্টাৰ।
তেওঁ আৰু জনায় যে মূল সংবাদ মাধ্যমৰ কেন্দ্ৰ, সংবাদমেলৰ স্থানৰ নাম হিমালয় আৰু ইয়াত ৩০০ৰো অধিক সাংবাদিক থাকিব পাৰে। ডিজিটেল পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ বাবে ভাৰত বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত আৰু এই প্ৰযুক্তিগত দক্ষতা ইয়াৰ পেভিলিয়নত প্ৰদৰ্শিত হ’ব বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
"শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰতে নিজৰ চহকী সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু একে সময়তে নতুন ভাৰতৰ উচ্চ ভাবমূৰ্তি দাঙি ধৰিব," শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰতৰ প্ৰক্ষেপণৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
জি-২০ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ সংবাদ মাধ্যমৰ কৰ্মীৰ সৰ্বাধিক সমাৱেশ হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সংবাদ মাধ্যমৰ ভ্ৰাতৃত্ববোধক উষ্ম আদৰণি জনায়।
অনুষ্ঠানটোৰ টেলিকাষ্টৰ বাবে এটা বিশদ ব্যৱস্থাপনা স্থাপন কৰাৰ বাবে দূৰদৰ্শনৰ শলাগ লৈ তেওঁ কয় যে বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰত মণ্ডপমলৈকে বিভিন্ন স্থানত ৭৮টাতকৈও অধিক ইউএইচডি আৰু ৪কে কেমেৰা স্থাপন কৰি দূৰদৰ্শনে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে সকলো সংবাদ মাধ্যমক পৰিষ্কাৰ খাদ্য যোগান ধৰা হ’ব।
পৃষ্ঠভূমি
সভাস্থলীত সংবাদ মাধ্যমৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যাপক ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
ভাৰত মণ্ডপমত মূল সন্মিলনখন অনুষ্ঠিত হ’ব আৰু ইয়াৰ ওচৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰসাৰ সংস্থা (আই টি পি অ’) কমপ্লেক্স, নতুন দিল্লীৰ ৪ আৰু ৫ নং হলত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মিডিয়া চেণ্টাৰ (আই এম চি) গঢ়ি তোলা হৈছে।
আগমন, প্ৰস্থান, মুকলি আৰু সামৰণি অনুষ্ঠান, দ্বিপাক্ষিক সভা, (এনজিএমএ আৰু আইচিএআৰ) পত্নীৰ কাৰ্যসূচী, আৰু ৰাজ ঘাট আদিত এংগেজমেণ্ট আদি চৰকাৰী কাৰ্যসূচী কেৱল ডিডি আৰু চৰকাৰী বিদেশী সংবাদ মাধ্যমেহে সামৰি ল’ব। সকলোকে পৰিষ্কাৰ খাদ্যৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
আইএমচিৰ ২০০০ৰো অধিক সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতিনিধিক সকলো ধৰণৰ সুবিধাৰে আতিথ্য দিয়াৰ ক্ষমতা আছে।
চৰকাৰী সংবাদ মাধ্যমকে ধৰি সকলো ঘৰুৱা আৰু বিদেশী সংবাদ মাধ্যমৰ আতিথ্য কৰিব আইএমচিয়ে।
কেৱল স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত (পঞ্জীয়ন কৰা সকলোৰে তদন্তৰ পিছত অনলাইন স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা) সংবাদ মাধ্যমৰ কৰ্মীসকলকহে আইএমচিত প্ৰৱেশৰ অনুমতি দিয়া হ’ব।
সকলো সংবাদ মাধ্যমৰ কৰ্মীৰ বাবে আইএমচিত তলত দিয়া সুবিধাসমূহ প্ৰদান কৰা হ’ব:
• ইণ্টাৰনেট সংযোগ আৰু প্ৰিণ্টাৰৰ সৈতে ১৩০০ৰো অধিক ৱৰ্ক ষ্টেচন
• হাই স্পীড WIFI
• আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰচাৰ কেন্দ্ৰ (আই বি চি): ভাৰত মণ্ডপমৰ পৰা পৰিষ্কাৰ খাদ্যৰ বাবে, প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে ৰেকৰ্ড কৰা
• সৰু সৰু মিডিয়া বুথ, এজনৰ পৰা এজনলৈ সাক্ষাৎকাৰ কক্ষ
• সংবাদ মাধ্যমৰ ব্রিফিং কক্ষ (দূতাবাস আৰু চৰকাৰী সংবাদ মাধ্যমৰ বাবে ১০০/৫০জনৰ ক্ষমতা): য’ত বিদেশী প্ৰতিনিধিয়ে ব্রিফিং আয়োজন কৰিব
• ৰিপৰ্টৰ বাবে লাইভ ষ্টেণ্ড-আপ পজিচন মিডিয়াৰ বাবে উপলব্ধ
• মিডিয়া লাউঞ্জ
• তথ্য কিয়স্ক
• হেল্প ডেস্ক
• মেডিকেল ৰুম
• বিভিন্ন ধৰণৰ খাদ্যৰ বিকল্প উপলব্ধ হ’ব
• জে এল এন আৰু আই এম চিৰ মাজত ১৪০০খন পাৰ্কিঙৰ সুবিধা আৰু ৮০খনতকৈও অধিক শ্বাটল বাছ চলিব
তদুপৰি তলত উল্লেখ কৰা প্ৰদৰ্শনীসমূহ সংবাদ মাধ্যমৰ ভ্ৰমণৰ বাবে মুকলি থাকিব
• ৩ নং হলৰ ফয়েৰত আৰ বি আইৰ ডিজিটেল ইনোভেচন পেভিলিয়ন
• গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ (ভিডিঅ' ) ৫ নং হলৰ ফয়েৰত প্ৰদৰ্শনী
• ৪ নং হলৰ ফয়েৰত MeITY ৰ দ্বাৰা ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ইমাৰ্চিভ এক্সপিৰিয়েন্স
• ৩ নং হলৰ তলৰ মহলাৰ ভিতৰত অ’ডিঅ’পি প্ৰদৰ্শনী কাম কেছ আছে
ভাৰতে “বসুধৈৱ কুটুম্বকম” বা “এক পৃথিৱী - এক পৰিয়াল - এক ভৱিষ্যৎ” শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ অধীনত ২০২২ চনৰ ১ ডিচেম্বৰৰ পৰা জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা কৰি আছে।
তাৰ পিছৰ পৰা সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৬০খনতকৈও অধিক চহৰত প্ৰায় ২২০খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে য’ত সদস্য দেশ, আমন্ত্ৰিত দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাকে ধৰি সমগ্ৰ বিশ্বৰ ১০০০ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা অতি বিশেষ হৈ পৰিছে কাৰণ আমি দেশৰ প্ৰতিটো কোণত জনভাগীদাৰীৰ ৰূপত এই বৃহৎ সংগমৰ প্ৰসাৰতাৰ সাক্ষী হৈছোঁ। ভাৰতত কেৱল চৰকাৰেই নহয়, সমস্ত ১৪০-কোটি লোকেই আতিথ্য প্ৰদান কৰে।
এই অনুষ্ঠানত বিশ্ব আৰু দেশীয় সংবাদ মাধ্যমৰ অন্যতম বৃহৎ সমাৱেশ অনুষ্ঠিত হ’ব।