ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜି - ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କଲେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
"ଏହି ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟର (ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ର) ରେ ରହିଛି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା: ଶ୍ରୀ ଠାକୁର"
05 SEP 2023 6:23PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଜି - ୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୯ ରୁ ୧୦ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍‌କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏମସିଆର, ଷ୍ଟୁଡିଓ, ପିସିଆର, ପିକ୍ୟୁଆର୍ ଓ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ କୋଠରୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥଳରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଜି - ୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଭାରତ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ । ସମଗ୍ର ଭାରତର ୬୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇ ସାରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଐତିହାସିକ ସ୍ତରର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ନେତା ମାନଙ୍କର ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଇତିହାସ ରଚିବ ବୋଲି ସେ ଆଶାବାଦୀ ଅଛନ୍ତି ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ନୂଆ ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି । ଭାରତର କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ଏହି ସୁବିଧାର କାନ୍ଥରେ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ନିକଟରେ ରହିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୁଖ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ର, ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସ୍ଥଳର ନାମ ହିମାଳୟ ରଖା ଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ରହିଛି । ଡିଜିଟାଲ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିଛି ଏବଂ ଏହି ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏଠାକାର ପ୍ୟାଭିଲିୟନରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ଆକଳନ ବିଷୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ତା'ର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଏକ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିରୂପକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବ" ।
ଜି - ୨୦ରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସମାଗମ ହେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜଗତକୁ ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିଥିବାରୁ ଦୂରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିମାନବନ୍ଦର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ୭୮ରୁ ଅଧିକ ୟୁଏଚଡି ଏବଂ ୪କେ କ୍ୟାମେରା ଲଗାଇବା ସହିତ ଏଥିରେ ଦୂରଦର୍ଶନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ କ୍ଲିନ୍ ଫିଡ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସଭାସ୍ଥଳରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସୁବିଧା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍‌ରେ ଏହି ମୁଖ୍ୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାର ନିକଟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସଂଗଠନ (ଆଇଟିପିଓ) କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ହଲ୍ ନମ୍ବର ୪ ଏବଂ ୫ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇଏମସି) ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ।
ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯଥା ଆଗମନ, ପ୍ରସ୍ଥାନ, ଉଦଘାଟନୀ ଓ ସମାପନ ସମାରୋହ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ, (ଏନଜିଏମଏ ଏବଂ ଆଇସିଏଆର) ଜୀବନସାଥୀଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ରାଜଘାଟରେ ଯୋଗଦାନ ଇତ୍ୟାଦି କେବଳ ଡିଡି ଏବଂ ସରକାରୀ ବୈଦେଶିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ଆଇଏମ୍‌ସିରେ ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସହିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି ।
ଆଇଏମସି ସରକାରୀ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମେତ ସମସ୍ତ ଦେଶୀ ଓ ବିଦେଶୀ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
କେବଳ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ (ପଞ୍ଜୀକୃତ ସମସ୍ତଙ୍କ ଯାଞ୍ଚ ପରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅନଲାଇନ୍ ମାନ୍ୟତା) ଗଣମାଧ୍ୟମ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଆଇଏମସିରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇଏମସିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
୧. ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରିଣ୍ଟର୍ ସହିତ ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର
୨. ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ୱାଇଫାଇ
୩. ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇବିସି): ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରୁ ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଦ୍ୱାରା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ
୪. ଛୋଟ ମିଡିଆ ବୁଥ୍‌, ଜଣକ ସହିତ ଜଣେ ସାକ୍ଷାତକାର କକ୍ଷ
୫. ମିଡିଆ ବ୍ରିଫିଂ ରୁମ୍ (ଦୂତାବାସ ଏବଂ ସରକାରୀ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ୧୦୦/୫୦): ଯେଉଁଠାରେ ବିଦେଶୀ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ବ୍ରିଫିଂ ଆୟୋଜନ କରିବେ
୬. ଗଣମାଧ୍ୟମ ପାଇଁ ରିପୋର୍ଟିଂ ନିମନ୍ତେ ଲାଇଭ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ- ଅପ୍ ସ୍ଥିତି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ
୭. ମିଡିଆ ଲାଉଞ୍ଜ
୮. ସୂଚନା କିଓସ୍କୋ
୯. ସହାୟତା ଡେସ୍କ
୧୦. ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ କୋଠରୀ
୧୧. ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ
୧୨.ଜେଏଲଏନ ଏବଂ ଆଇଏମସି ମଧ୍ୟରେ ୧୪୦୦ ପାର୍କିଂ ସୁବିଧା ଏବଂ ୮୦ରୁ ଅଧିକ ଶଟଲ ବସ୍ ଚଳାଚଳ କରିବ
ଏହାବ୍ୟତୀତ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଗୁଡ଼ିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପରିଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବ
ହଲ୍ ୩ ପରିସରରେ ଆରବିଆଇର ଡିଜିଟାଲ ଇନୋଭେସନ୍ ପ୍ୟାଭିଲିୟନ୍‌
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାଆ (Mother of Democracy) (ଭିଡିଓ) ହଲ୍ ୫ରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ
ହଲ୍ ୪ ର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳରେ ଏମଇଆଇଟିଆଇ ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇମର୍ସିଭ୍ ଏକ୍ସପେରିଏନ୍ସ (ଡିଜିଟାଲ ଭାରତ ଗଭୀର ଅନୁଭୂତି)
ହଲ୍ ୩ର ତଳ ମହଲା ଭିତରେ ଏକ ଓଡିଓପି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ତଥା କେସ୍ ରହିଛି
"ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ" ବା "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର , ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ" " ଶୀର୍ଷକ ଅଧୀନରେ ୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ରୁ ଭାରତ ଜି- ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଛିି । ସେବେଠାରୁ ସମଗ୍ର ଭାରତର ୬୦ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ପାଖାପାଖି ୨୨୦ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର, ନିମନ୍ତ୍ରିତ ଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ସମେତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ୧୦୦୦ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ଜି - ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରହିଛି, କାରଣ ଆମେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ଆକାରରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହି ବୃହତ୍ ସଙ୍ଗମର ପ୍ରସାର ଦେଖୁଛୁ । ଭାରତରେ କେବଳ ସରକାର ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ଆୟୋଜକ ଅଛନ୍ତି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଭୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ଘରୋଇ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଏକ ବୃହତ୍ତମ ସମାବେଶ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ।

Ministry of Information & Broadcasting
Shri Anurag Thakur reviews arrangements at International Media Centre, ahead of G20 Summit
Historic scale of event, Leaders’ Summit will make history: Shri Thakur
“Media Center has world class facilities”
05 SEP 2023 6:23PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur today visited the International Media Centre to review the preparedness and arrangements ahead of the G20 Leaders' Summit. Bharat Mandapam will be the venue for the Summit, to be held between 9-10 September 2023 in New Delhi. During his visit, the Minister was given a walkthrough of MCR, Studio, PCR, PQR and social media room at the venue.
Speaking at the venue Shri Thakur said that India is excited to host the G20 Leaders' Summit. He informed that more than 200 meetings have taken place in over 60 cities across India, response during which has been overwhelming. He added that this was a historic scale of organization of an event and he was hopeful that the Leaders' Summit will make history.
Speaking about the arrangements at The International Media Centre, the Minister said that it has world class facilities and this showcases the power of New India. Art and culture pieces from India adorn the walls of the facility. The media centre is adjacent to the Bharat Mandapam where the summit will be held.
He further informed that the main media centre, the venue for press conferences is named Himalaya and can accommodate over 300 journalists. India is globally recognized for its digital payment system and this technological prowess will be showcased in the pavilions here, he added.
“India will flaunt her rich culture and heritage during the summit and at the same time put forth a lofty image of a New India”, said the Minister speaking of India’s projections during the Summit.
Stating that G20 will see the largest gathering of media personnel from across the world, the Minister extended a warm welcome to the media fraternity from across the world.
Appreciating Doordarshan for erecting an elaborate set up for the telecast of the event, he said that Doordarshan is playing a very important role with over 78 UHD and 4K cameras installed at various locations from airport to Bharat Mandapam. He added that clean feed will be provided to all media.
Background
Extensive arrangements have been made for facilitation of media at the venue
• The Main Summit is going to be held in Bharat Mandapam and the International Media Centre (IMC) is being developed in its proximity at hall no. 4 and 5 of the International trade Promotion Organization (ITPO) Complex, New Delhi.
• Official programs such as arrivals, departures, opening and closing ceremonies, bilateral meetings, (NGMA & ICAR) spouses’ program, and engagements at Raj Ghat etc. will be covered only by DD and Official Foreign Media. Clean feed will be provided to all.
• IMC has the capacity of hosting over 2000 media delegates with all sorts of facilities.
• IMC will host all Domestic and Foreign Media including official media.
• Only the accredited (Online accreditation provided after scrutiny of all those who registered) media personnels will be allowed entry into the IMC
The following facilities will be provided at IMC for all media personnel
1. Over 1300 work stations with internet connectivity and printer
2. High speed WIFI
3. International Broadcasting Centre (IBC): for clean feed from Bharat Mandapam, recorded by Prasar Bharati
4. Small Media Booths, One to One Interview Rooms
5. Media briefing rooms (Capacity of 100/50 for embassies and official Media): where foreign delegates will organize briefings
6. Live stand-up positions for reporting are available for Media
7. Media lounges
8. Information Kiosks
9. Help Desk
10. Medical Room
11. A variety of food options will be available
12. 1400 parking facilities and over 80 shuttles buses will run between JLN and IMC
Furthermore, the following exhibitions will be open for media visits
• RBI’s Digital Innovation Pavilion in the foyer of Hall 3
• Mother of Democracy (video ) Exhibition in foyer of Hall 5
• Digital India Immersive Experience by MeITY in the foyer of Hall 4
• There is a ODOP exhibition cum case inside ground floor of Hall 3
India is holding the G20 Presidency from 1 December 2022 under the theme of “Vasudhaiva Kutumbakam” or “One Earth · One Family · One Future”
Since then, nearly 220 meetings have been held in over 60 cities all over India with participation of 1000s of delegates from all over the world including from Member countries, invited countries and international organizations.
India’s G20 presidency has been very special as we witness the spread of this mega confluence to every nook and corner of the country in the form of Janbhagidari. In India not just the government but all 140-crore people are the host.
This event will see one of the largest gathering of media, both global and domestic