Prime Minister's Office
India’s G20 Presidency has brought out the potential of India’s common citizens: PM
15 AUG 2023 1:40PM by PIB Delhi
Addressing the nation from the ramparts of the Red Fort on the 77th Independence Day, the Prime Minister explained how India’s G20 Presidency has helped show the world the potential of the common citizen of the country. The PM said that it is certain that India's potential and India's possibilities are going to cross new heights of confidence and that these new heights of confidence should be taken with new potential. “India’s G20 presidency has made the world aware of the potential of India’s common citizen. Today, India has got the opportunity to host the G-20 Summit in the country. And for the last one year, the way many such G-20 events have been organized in every corner of India, it has made the world aware of the potential of the common man of the country.”
The PM said that the nation has presented India’s diversity to the world. “The world is watching India's diversity with wonder and because of that the attraction towards India has increased. The desire to know and understand India has risen.”
The Prime Minister recalled his visit to Bali for the G-20 Summit, where he said that the world leaders were eager to know about the success of the Digital India Programme. “Everyone was keen to know about Digital India and then I used to tell them that the wonders India has done are not limited to Delhi, Mumbai or Chennai; even the youth of my Tier-2, Tier-3 cities are involved in the wonders India is doing.”
“Youth of India are shaping the destiny of the country”
The Prime Minister said that the youth of India are today shaping the destiny of the country. “My youth from small places, and I say with great confidence today that this new potential of the country is visible, these small cities of ours, our towns may be small in size and population, but the hope and aspiration, effort and impact they have are second to none, they have that potential.” The PM spoke of new apps, new solutions and technology devices which are brought out by the youth.
The PM exhorted citizens to look at the world of sports. “The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are showing wonders today.”
The PM said that there are 100 schools in the country where children are making satellites and making preparations to release them. “Today thousands of tinkering labs are conceiving new scientists. Today, thousands of tinkering labs are inspiring millions of children to take up the path of science and technology.”
The PM assured the youth that there is no dearth of opportunities. “There are as many opportunities as you want, this country is capable of giving you more opportunities than the sky.”
The Prime Minister underlined the importance of women-led development and how it is essential to take the country forward. The PM said that he has taken forward the issue of Women-Led Development at G20 and that the G20 countries have accepted it and are recognizing its importance.
“The world is joining India in our philosophy, we have shown way for global climate crisis”
The PM said that India has been successful in placing our philosophy in front of the world, and the world is joining us with that philosophy. “We said One Sun, One World, One Grid. Our statement is very big in the field of renewable energy, today the world is accepting it. After COVID-19, we told the world that our approach should be One Earth, One Health.”
The PM recalled that India said that problems will be solved only when humans, animals and plants are addressed equally during illness. “We have said One World, One Family, One Future in front of the world for the G-20 Summit, and we are moving forward with this thought. We have shown the way for the climate crisis the world is facing, and we have launched mission Lifestyle for Environment.”
The PM said that together, we formed the International Solar Alliance in front of the world and today many countries of the world are becoming a part of the International Solar Alliance. “Seeing the importance of bio-diversity, we have taken forward the arrangement of Big Cat Alliance. We need far-reaching arrangements to address the damage caused to the infrastructure due to global warming and due to natural calamities. And so, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, CDRI has given the world a solution.” The PM added that today, the world is making seas the centre of conflict, upon which we have given the world the platform of oceans, which can help guarantee global maritime peace.
The PM informed that India has worked towards setting up a global level centre of WHO in India by giving emphasis to the traditional system of medicine. “We have worked towards world welfare and world health through Yoga and AYUSH. Today, India is laying a strong foundation for World Mars. It is the job of all of us to take this strong foundation forward. It is our shared responsibility.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦ୍ବାରା ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ କ୍ଷମତା ସମ୍ଭାବନା ବିକଶିତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
15 AUG 2023 1:40PM by PIB Bhubaneshwar
77ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ ଲାଲ୍ କିଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ଦେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଜି20 ପ୍ରେସିଡେନ୍ସି ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ବ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। “ଭାରତର ଜି -20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଭାରତର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଅବଗତ କରାଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ଦେଶରେ ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଏବଂ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହିପରି ଅନେକ ଜି -20 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଦେଶର ସାଧାରଣ ମଣିଷର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଅବଗତ କରାଇଛି। ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଭାରତର ବିବିଧତାକୁ ବିଶ୍ବ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି। “ବିଶ୍ବ ଭାରତର ବିବିଧତାକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ସହ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଓ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ”
ଜି -20 ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲି ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ସେଠାରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲେ। “ସମସ୍ତେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲେ ଏବଂ ତାପରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ଭାରତ କରିଥିବା ଚମତ୍କାରତା କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ କିମ୍ବା ଚେନ୍ନାଇରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ମୋର ଟିୟର-2, ଟିୟର-3 ସହରର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ କରୁଥିବା ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି। ”
“ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନ କରୁଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନ କରୁଛନ୍ତି। “ଛୋଟ ସ୍ଥାନରୁ ମୋର ଯୁବକ, ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଅତ୍ୟଧିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ କହୁଛି ଯେ ଦେଶର ଏହି ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ଆମର ଏହି ଛୋଟ ସହର, ଆମର ସହରଗୁଡ଼ିକ ଆକାର ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଛୋଟ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା, ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସେହି ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ଆପ୍, ନୂତନ ସମାଧାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପକରଣ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଣାଯାଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। “ବସ୍ତିରୁ ବାହାରିଥିବା ପିଲାମାନେ ଆଜି କ୍ରୀଡା ଜଗତରେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ଛୋଟ ଗାଁ, ଛୋଟ ସହର, ଆମର ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନେ ଆଜି ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ 100 ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ପିଲାମାନେ ଉପଗ୍ରହ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରେରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି। “ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ନୂତନ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପଥରେ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି। ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆପଣ ଚାହୁଁଥିବା ଯେତିକି ସୁଯୋଗ ଅଛି, ଏହି ଦେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ଆକାଶ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଦେଶକୁ କିପରି ଆଗକୁ ନେବା ଜରୁରୀ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଜି -20 ରେ ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜି -20 ଦେଶ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛନ୍ତି।
‘‘ଆମର ଦର୍ଶନରେ ବିଶ୍ବ ଭାରତ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛି, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇଛୁ’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଆମର ଦର୍ଶନକୁ ବିଶ୍ବ ସାମ୍ନାରେ ରଖିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିଶ୍ବ ସେହି ଦର୍ଶନ ସହିତ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଉଛି। “ଆମେ କହିଲୁ ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ୍। ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ବିବୃତ୍ତି ବହୁତ ବଡ, ଆଜି ବିଶ୍ବ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। କୋଭିଡ୍-19 ପରେ, ଆମେ ବିଶ୍ବକୁ କହିଲୁ ଯେ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କହିଛି ଯେ ଅସୁସ୍ଥତା ସମୟରେ ମଣିଷ, ପଶୁ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦ ସମାନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଗଲେ ହିଁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବ। “ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ କହିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟ ପାଇଁ ଆମେ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇଛୁ ଏବଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ମିଶନ ଜୀବନଶୈଳୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମିଳିତ ଭାବେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଇନ୍ସ ଗଠନ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ବିଶ୍ବର ଅନେକ ଦେଶ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଇନ୍ସର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। “ଜୈବ ବିବିଧତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଖି ଆମେ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଇନ୍ସର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛୁ। ବିଶ୍ବ ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହେତୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମକୁ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆବଶ୍ୟକ। ତେଣୁ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସମନ୍ୱୟ ସମିତି, ସିଡିଆରଆଇ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସମାଧାନ ଦେଇଛି। ” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ବ ସମୁଦ୍ରକୁ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି, ଯାହା ଉପରେ ଆମେ ବିଶ୍ବକୁ ମହାସାଗରର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦେଇଛୁ, ଯାହା ବିଶ୍ବ ସ୍ତରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିପାରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଭାରତରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନର ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। “ଆମେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଏହି ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କାମ। ଏହା ଆମର ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱ। ”