Prime Minister's Office
India’s G20 Presidency has brought out the potential of India’s common citizens: PM
15 AUG 2023 1:40PM by PIB Delhi
Addressing the nation from the ramparts of the Red Fort on the 77th Independence Day, the Prime Minister explained how India’s G20 Presidency has helped show the world the potential of the common citizen of the country. The PM said that it is certain that India's potential and India's possibilities are going to cross new heights of confidence and that these new heights of confidence should be taken with new potential. “India’s G20 presidency has made the world aware of the potential of India’s common citizen. Today, India has got the opportunity to host the G-20 Summit in the country. And for the last one year, the way many such G-20 events have been organized in every corner of India, it has made the world aware of the potential of the common man of the country.”
The PM said that the nation has presented India’s diversity to the world. “The world is watching India's diversity with wonder and because of that the attraction towards India has increased. The desire to know and understand India has risen.”
The Prime Minister recalled his visit to Bali for the G-20 Summit, where he said that the world leaders were eager to know about the success of the Digital India Programme. “Everyone was keen to know about Digital India and then I used to tell them that the wonders India has done are not limited to Delhi, Mumbai or Chennai; even the youth of my Tier-2, Tier-3 cities are involved in the wonders India is doing.”
“Youth of India are shaping the destiny of the country”
The Prime Minister said that the youth of India are today shaping the destiny of the country. “My youth from small places, and I say with great confidence today that this new potential of the country is visible, these small cities of ours, our towns may be small in size and population, but the hope and aspiration, effort and impact they have are second to none, they have that potential.” The PM spoke of new apps, new solutions and technology devices which are brought out by the youth.
The PM exhorted citizens to look at the world of sports. “The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are showing wonders today.”
The PM said that there are 100 schools in the country where children are making satellites and making preparations to release them. “Today thousands of tinkering labs are conceiving new scientists. Today, thousands of tinkering labs are inspiring millions of children to take up the path of science and technology.”
The PM assured the youth that there is no dearth of opportunities. “There are as many opportunities as you want, this country is capable of giving you more opportunities than the sky.”
The Prime Minister underlined the importance of women-led development and how it is essential to take the country forward. The PM said that he has taken forward the issue of Women-Led Development at G20 and that the G20 countries have accepted it and are recognizing its importance.
“The world is joining India in our philosophy, we have shown way for global climate crisis”
The PM said that India has been successful in placing our philosophy in front of the world, and the world is joining us with that philosophy. “We said One Sun, One World, One Grid. Our statement is very big in the field of renewable energy, today the world is accepting it. After COVID-19, we told the world that our approach should be One Earth, One Health.”
The PM recalled that India said that problems will be solved only when humans, animals and plants are addressed equally during illness. “We have said One World, One Family, One Future in front of the world for the G-20 Summit, and we are moving forward with this thought. We have shown the way for the climate crisis the world is facing, and we have launched mission Lifestyle for Environment.”
The PM said that together, we formed the International Solar Alliance in front of the world and today many countries of the world are becoming a part of the International Solar Alliance. “Seeing the importance of bio-diversity, we have taken forward the arrangement of Big Cat Alliance. We need far-reaching arrangements to address the damage caused to the infrastructure due to global warming and due to natural calamities. And so, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, CDRI has given the world a solution.” The PM added that today, the world is making seas the centre of conflict, upon which we have given the world the platform of oceans, which can help guarantee global maritime peace.
The PM informed that India has worked towards setting up a global level centre of WHO in India by giving emphasis to the traditional system of medicine. “We have worked towards world welfare and world health through Yoga and AYUSH. Today, India is laying a strong foundation for World Mars. It is the job of all of us to take this strong foundation forward. It is our shared responsibility.”

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসিনা ভারতকী মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং উৎথোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
15 AUG 2023 1:40PM by PIB Imphal
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসিদগী কমদৌনা লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং মালেমদা উৎথোকপদা মতেং পাংবগে হায়বা ৭৭শুবা নিংতম্বা নুমিৎকী লাল কিলাদগী মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শন্দোক্না তাকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং অসি থাজবগী অনৌবা অৱাংবা থাকশিংদা য়ৌরে অমসুং হায়রিবা থাজবগী অনৌবা অৱাংবা থাকশিং অসিনা অনৌবা তৌবা ঙম্বশিং লৈহল্লে। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসিনা ভারতকী মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং উৎথোক্লে। লৈবাক অসিদা জি-২০ মীফম পাংথোক্নবা খুদোংচাবা ভারতনা ফংলে। হৌখিবা চহি অমদা, ভারতকী মফম শীনবা থুংনা জি-২০গী থৌরম কয়া পাংথোকখ্র। মসিনা লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং মালেমগী মীয়ামদা খঙহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা ভারতকী খেন্নবশিং মালেমদা উৎলে। ভারতকী খেন্নবশিং মালেম্না অঙকপা অমগা লোয়ননা য়েংলি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ভারত পাম্নবা হেনগৎলক্লে। ভারতকী মরমদা খঙনিংবা হেনগৎলক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক মহাক বালিদা জি-২০ মীফম শরুক য়ানবা চৎলুবদা, মালেমদা খ্বাইদগী ইনাকখুনবা লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংনা ভারতকী দিজিতেল ইন্দিয়াগী মাইপাকপগী মতাংদা মঙোন্দা থৱায় য়াওনা ৱাফম কয়া হংলকখি। মসিগী ৱাহং অসি মীওই খুদিংমক্না হংখি। ভারতনা থবক অসি দিল্লি, মুম্বাই, চেন্নাই খক্তদা পায়খৎপা নত্তে, তয়র-২ অমসুং তয়র-৩ সহরশিং ফাওবদা লৈরিবা নহারোলশিং ভারতকী অঙকপা থবকশিংদা শরুক য়ারি হায়না মখোয়দা খঙহনখি।
“ভারতকী নহারোলশিংনা লৈবাক্কী মরাইবক লেপ্লি”
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নহারোলশিংনা লৈবাক্কী মরাইবক লেপ্লি। অপীকপা মফমশিংগী ঐগী নহারোলশিং, ঙসি অচৌবা থাজবগা লোয়ননা ঐনা হায়রি মদুদি লৈবাক্কী অনৌবা তৌবা ঙম্বশিং উরে, ঐখোয়গী অপীকপা সহরশিং অসি লম পীকপা য়াই,মীশিং য়ামদবা য়াই, অদুবু থাজবা অমসুং অনিংবদা মখোয় কনাগী মখাদা লৈতে, মখোয়গী তৌবা ঙম্বা কয়া লৈরি। নহারোলশিংনা অনৌবা এপ্পশিং, অনৌবা পাম্বৈশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী খুৎলায়শিং পুথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, স্লমশিংদা থোরকপা অঙাংশিংনা মালেমগী শান্নবগী থৌরমশিংদা মখোয়গী শক্তি উৎলে। ঙসি খুঙ্গংশিং, অপীকপা সহরশিংগী ঐখোয়গী ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা অঙকপা কয়া উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অঙাংশিংনা সেতল্লাইত শাবা অমসুং মখোয় থাগৎনবা থৌরাং তৌরিবা স্কুল ১০০ হেন্না লৈরে। ঙসি তিনকরিং লেব লিশিং কয়ানা অনৌবা সাইন্তিস্তশিং পুথোক্নবা শেম-শারি। ঙসি তিনকরিং লেবস লিশিং কয়ানা অঙাং মিল্লিয়ন কয়া সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লম্বীদা চৎনবা ইথিল পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহারোলশিংগী খুদোংচাবশিং অৱাৎপা অমতা লৈতে। অদোম্না পাম্বা খুদোংচাবশিং লৈরি, লৈবাক অসিনা অতিয়াদগী হেন্না ৱাংবা খুদোংচাবশিং অদোমদা পীবা ঙম্বগী থৌনা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি মাংলোমদা চঙশিন্নবা নুপীশিংনা লমজিংবা চাউখৎপা তঙাইফদে। জি-২০দা মহাক্না নুপীশিংনা লমজিংবা চাউখৎপা চাউখৎপগী মতাংদা ৱাফম কয়া পুথোক্লে অমসুং জি-২০ লৈবাকশিংনা মসি য়ারে অমসুং মসিগী মরুওইবা অদু খঙলে।
“ঐখোয়গী ৱাঙুলোন্দা মালেম শরুক য়ারে, মালেমগী অইং-অশাগী খল হোংলকপগী অৱাবা কোক্নবা লম্বী ঐখোয়না তাক্লে”
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মালেমগী মমাঙদা ঐখোয়গী ৱাঙুলোন থম্লে অমসুং ঐখোয়গী ৱাঙুলোন্দা মালেম শরুক য়ারে। ঐখোয়না হায়খি নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা। ঙসিদি রিনিউএবল ইনর্জিগী লমদা ঐখোয়গী ৱারোল অসি য়াম্না মরুওইরে অমসুং মসি মালেম্না য়ানরে। কোবিদ-১৯গী মতুংদা, ঐখোয়গী থৌরাংদি মালেম অমা, হকশেল অমা ওইগনি হায়না ঐখোয়না মালেমদা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খঙহনখি অনা-অয়েক লাকপা মতমদা মীওইবশিং, শা-উচেকশিং অমসুং পাম্বীশিং চপ মান্ননা য়েংশিল্লবা মতুংদা খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙমগনি। জি-২০ মীফমদা মালেমগী মমাঙদা ঐখোয়না মালেম অমা, ইমুং অমা অমসুং তুংলমচৎ অমগী মতাংদা হায়খি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মালেমগী অইং-অশাগী খল হোংলকপগী অৱাবা কোক্নবা লম্বী ঐখোয়না তাক্লে অমসুং ঐখোয়না মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগীদমক মিসন লাইভস্তাইল হৌদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপুনবা ওইনা ঐখোয়না ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স শেম্লে অমসুং ঙসিদি মালেমগী লৈবাক কয়া এল্লাইন্স অসিগী শরুক অমা ওইরে। বাইও-দাইভর্সিতিগী মরুওইবা উবদগী, ঐখোয়না ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্সকী থবক খুমাঙ চাউশিন্না পায়খৎলে। মালেমগী ওইনা শাবা হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিং থোকপদগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মাঙবা থেংননবা ঐখোয়না থৌরাং তৌবা দরকার ওই। মরম অদুনা কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি দি আর আই)না মালেমদা পাম্বৈ অমা পীরে। ঙসিদি সমুদ্রশিং অসি মালেম অসিনা মুক্নবগী হৌরকফম অমা ওইহল্লে। মালেমগী ওইনা সমুদ্রগী শরুক্তা শান্তি পুরক্নবা মফম অমা ঐখোয়না মালেমদা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশাগী লাইয়েং কাংলোনশিংদা মীৎয়েং থমদুনা, ভারত্তা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী মালেম থাক্কী সেন্তর অমা লিংখৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। য়োগা অমসুং অয়ুসকী খুৎথাংদা মালেমগী য়াইফনবা অমসুং মালেমগী হকশেলগী মাইকৈদা ঐখোয়না থবক তৌরে। ঙসি ভারতনা ৱার্ল্দ মার্সকী অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লে। মসিগী অকনবা য়ুম্ফম অসি ফগৎহনবা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কী থবক্নি। মসি ঐখোয়গী অপুনবা দাইত্বনি।