Prime Minister's Office
PM inaugurates Akhil Bhartiya Shiksha Samagam at Bharat Mandapam in Delhi
Releases first installment of funds under PM SHRI Scheme
Releases education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages
“Our education system has a huge role in achieving the goals with which 21st century India is moving”
“In NEP traditional knowledge and futuristic technologies have been given the same importance”
“Education in the mother tongue is initiating a new form of justice for the students in India. It is also a very significant step towards social justice”
“When students are confident in a language, their skills and talent will emerge without any restrictions”
“We have to create an energetic new generation in the next 25 years of Amrit Kaal, a generation free from the mentality of slavery, eager for innovations and filled with a sense of duty”
“Equality in education means that no child is deprived of education due to place, class, or region”
“In the age of 5G, PM- SHRI schools will be a medium of modern education”
“IIT campuses opened in Zanzibar and Abu Dhabi. Many other countries are also urging us to open IIT campuses in their own countries”
29 JUL 2023 12:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Akhil Bhartiya Shiksha Samagam at Bharat Mandapam in Delhi today. It coincides with the 3rd anniversary of National Education Policy 2020. He also released the first installment of funds under the PM SHRI Scheme. 6207 schools received the first installment with a total amounting to 630 crore Rupees. He also released education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined the primacy of education among the factors that can change the destiny of the nation. “Our education system has a huge role in achieving the goals with which 21st century India is moving”, he said. Emphasizing the importance of the Akhil Bhartiya Shiksha Samagam, the Prime Minister said that discussion and dialogue are important for education. The Prime Minister mentioned the coincidence of the last Akhil Bhartiya Shiksha Samagam taking place in the newly constructed Rudraksha convention center of Varanasi and this year’s Akhil Bhartiya Shiksha Samagam taking place in the brand new Bharat Mandapam. This is the first event at the Mandapam after its formal inauguration.
From the Rudraksha of Kashi to the modern Bharat Mandapam, the Prime Minister said that there is a hidden message in the journey of Akhil Bhartiya Shiksha Samagam of amalgamation of ancient and modern. He said that on the one hand, the educational system of India is preserving the ancient traditions of the land while on the other hand, the nation is fast progressing in the field of science and technology. The Prime Minister congratulated those who have contributed to the education sector for the progress made so far. Noting that today marks the third anniversary of the National Educational Policy, the Prime Minister thanked the intellectuals, academicians and teachers for taking this up as a mission and contributing towards the immense progress. Speaking about the exhibition showcased on the occasion, the Prime Minister highlighted the display of skills and education and innovative techniques. He touched upon the transforming face of education and schooling in the country where small children are learning via playful experiences and expressed optimism for the same. He also urged the guests to explore the exhibition.
The Prime Minister said that epoch-making changes take some time. Recalling the vast canvas to be covered at the time of the inauguration of the NEP, the Prime Minister praised the dedication and willingness to embrace new concepts of all the stakeholders. He said that in NEP traditional knowledge and futuristic technologies have been given the same importance. He mentioned the hard work of the stakeholders from the world of education for the new curriculum in primary education, books in regional languages, for higher education and for strengthening the research ecosystem in the country. He said students now understand that in place of the 10+2 system now the 5+3+3+4 system is in operation. Education will begin at the age of 3 bringing uniformity in the entire country. He also informed that the Cabinet has approved the introduction of the National Research Foundation Bill in the Parliament. The National Curriculum Framework under the NEP will come soon. The framework for 3-8 years old students is ready. The entire country will have a uniform syllabus and NCERT is preparing new course books for this. The Prime Minister informed that new books of about 130 various subjects are coming up for classes 3 to 12 in 22 different languages as a result of education being imparted in regional languages.
The Prime Minister pointed out that the biggest injustice to any student is judging them based on their language instead of their capabilities. “Education in the mother tongue is initiating a new form of justice for the students in India. It is also a very significant step towards social justice”, the Prime Minister remarked. Noting the multitude of languages in the world and their importance, the Prime Minister underlined that many developed nations of the world have got the edge owing to their local language. Giving the example of Europe, the Prime Minister said that most countries make use of their own native languages. He lamented that even though India has an array of established languages, they were presented as a sign of backwardness, and those who could not speak English were neglected and their talents were not recognised. As a result, the Prime Minister said, the children of the rural areas remained most affected. He emphasized that the country has now begun to shun this belief with the advent of the National Educational Policy. “Even at the UN, I speak in Indian language”, Shri Modi added.
The Prime Minister underlined that subjects ranging from social science to engineering will now be taught in Indian languages. “When the students are confident in a language, their skills and talent will emerge without any restrictions”, Shri Modi said. He also pointed out that those who try to politicize language for their own selfish interests will now have to shut their shops. “National Educational Policy will give due respect and credit to every language in the country”, he said.
The Prime Minister said that we have to create an energetic new generation in the next 25 years of Amrit Kaal. A generation free from the mentality of slavery, eager for innovations and ready to bring laurels in fields from science to sports, willing to skill themselves as per the needs of the 21st century, a generation filled with a sense of duty. “NEP will play a big role in this”, he said.
The Prime Minister said among the various parameters of quality education, India’s big effort is for equality. “Priority of NEP is that every youth of India should get the same education and the same opportunity for education”, he said, emphasizing that this is not limited to opening schools. He emphasized that equality should be extended to resources along with education. This, he said, means that every child should get options as per choice and capacity. “Equality in education means that no child is deprived of education due to place, class, region”, he said. He pointed out that thousands of schools are being upgraded under the PM SHRI Scheme. “In the age of 5G, these modern schools will be a medium of modern education”, he added. He mentioned Eklavya Schools in tribal villages, Internet facilities in villages and students receiving education through modes like DIKSHA, SWAYAM and Swayamprabha. “Now, In India, the gap of resources needed for education is being covered rapidly”, he said.
The Prime Minister highlighted the steps for integrating vocational education with general education and the ways of making education more interesting and interactive. Pointing out that the facility of labs and practicals were limited to a handful of schools earlier, the Prime Minister threw light on Atal Tinkering Labs where more than 75 lakh students are learning about science and innovation. “Science is simplifying itself for everyone. It is these young scientists that will shape the future of the country by leading significant projects and turn India into a research hub of the world”, he said.
“Any reform requires courage, and the presence of courage leads to the birth of new possibilities”, Shri Modi said as he underlined that the world is looking at India as a nursery of new possibilities. The Prime Minister gave examples of software technology and space tech and said that it is not easy to compete with India's capability. Speaking about defence technology, the Prime Minister said that India's model of ‘low cost’ and ‘best quality’ is sure to be a hit. He emphasized that the respect for India’s education system has significantly increased in the world with the increase in India's industrial reputation and startup growth ecosystem. He noted that the number of Indian institutes is increasing in all the global rankings and informed about two IIT campuses opening up in Zanzibar and Abu Dhabi. “Many other countries are also urging us to open IIT campuses in their own countries”, he said. He also touched upon many global universities willing to open their campuses in India due to the positive changes coming in the education ecosystem. He informed that two Australian universities are about to open their campuses in Gujarat's GIFT City. Shri Modi emphasized strengthening educational institutions continuously and working towards making them future-ready. He stressed the need to make India’s institutes, universities, schools and colleges as the center of this revolution.
The Prime Minister emphasized that “building capable youth is the biggest guarantee of building a strong nation” and parents and teachers play a major role in that. He appealed to teachers and parents to prepare students for confident curiosity and flights of imagination. “We have to keep an eye on the future and think with a futuristic mindset. We have to free the children from the pressure of books”, he said.
The Prime Minister talked about the responsibility that growing global curiosity in a strong India places on us. He reminded about acquainting the students of the importance of Yoga, Ayurveda, art and literature. He concluded by reminding the teachers about the importance of the current generation of students in India’s journey to a ‘Viksit Bharat’ in 2047.
Union Minister for Education and Skill Development and Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan was present on the occasion among others.
Background
Guided by the vision of the Prime Minister, NEP 2020 was launched with a view to groom the youth and prepare them for leading the country in Amrit Kaal. It aims to prepare them for meeting the challenges of the future while keeping them grounded in basic human values. During the three years of its implementation the policy has brought radical transformation in the realms of school, higher and skill education. The two-day programme, being held on 29th and 30th July, will provide a platform for academics, sector experts, policymakers, industry representatives, teachers and students from schools, higher education and skilling institutions, among others, to share their insights, success stories and best practices in implementing the NEP 2020 and work out strategies for taking it further ahead.
The Akhil Bhartiya Shiksha Samagam will include sixteen sessions, in which discussions will be held on themes including Access to Quality Education and Governance, Equitable and Inclusive Education, Issues of Socio-Economically Disadvantaged Group, National Institute Ranking Framework, Indian knowledge System, Internationalisation of Education, among others.
During the programme, the Prime Minister released the first installment of funds under the PM SHRI Scheme. These schools will nurture students in a way that they become engaged, productive, and contributing citizens for building an equitable, inclusive, and plural society as envisaged by National Education Policy (NEP) 2020. The Prime Minister also released education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগম উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
মুকলি কৰিলে পিএম শ্ৰী আঁচনিৰ অধীনত পুঁজিৰ প্ৰথম কিস্তি
শিক্ষা আৰু দক্ষতা পাঠ্যক্ৰমৰ ১২টা ভাৰতীয় ভাষালৈ অনুদিত কিতাপ মুকলি
"একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে যি লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে সেই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে"
"এনইপিত পৰম্পৰাগত জ্ঞান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিক সমানে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে"
"মাতৃভাষাৰ শিক্ষাই ভাৰতৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে এক নতুন ধৰণৰ ন্যায়ৰ সূচনা কৰিছে। এইটোও সামাজিক ন্যায়ৰ দিশত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ"
"যেতিয়া শিক্ষাৰ্থীসকল ভাষাক লৈ আত্মবিশ্বাসী হয়, তেতিয়া তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু প্ৰতিভা কোনো সীমাবদ্ধতা অবিহনে উজলি উঠে"
"আমি অমৃত কালৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰত এক উদ্যমী নতুন প্ৰজন্ম সৃষ্টি কৰিব লাগিব, দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত, উদ্ভাৱনৰ বাবে আগ্ৰহী আৰু কৰ্তব্যবোধৰে পৰিপূৰ্ণ এক প্ৰজন্ম"
"শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সমতাৰ অৰ্থ হ’ল কোনো শিশুৱে স্থান, শ্ৰেণী বা অঞ্চলৰ বাবে শিক্ষাৰ পৰা বঞ্চিত নহয়"
"৫জিৰ যুগত পিএম-শ্ৰী বিদ্যালয়সমূহ আধুনিক শিক্ষাৰ মাধ্যম হ’ব"
"জাঞ্জিবাৰ আৰু আবু ধাবিত আই আই টিৰ চৌহদসমূহ মুকলি কৰা হৈছে। আন বহু দেশেও আমাক তেওঁলোকৰ দেশত আই আই টি চৌহদত খুলিবলৈ আহ্বান জনাইছে"
29 JUL 2023 12:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগম উদ্বোধন কৰে। এই দিনটো ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০-ৰ তৃতীয় বাৰ্ষিকী উপলক্ষে পালন কৰা হয়। তেওঁ পিএম শ্ৰী আঁচনিৰ অধীনত পুঁজিৰ প্ৰথম কিস্তিও মুকলি কৰে। ৬২০৭ খন বিদ্যালয়ে মুঠ ৬৩০ কোটি টকাৰ প্ৰথম কিস্তি লাভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ ১২টা ভাৰতীয় ভাষালৈ অনুবাদ কৰা শিক্ষা আৰু দক্ষতা পাঠ্যক্ৰমৰ কিতাপ মুকলি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে আয়োজিত প্ৰদৰ্শনী এখনো পৰিদৰ্শন কৰে।
সমাৱেশক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ ভাগ্য সলনি কৰিব পৰা কাৰকসমূহৰ ভিতৰত শিক্ষাৰ প্ৰাথমিকতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে যি লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে", তেওঁ কয়। অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগমত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষাৰ বাবে আলোচনা আৰু বুজাবুজি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীৰ নৱনিৰ্মিত ৰুদ্ৰাক্ষ সন্মিলন কেন্দ্ৰত অনুষ্ঠিত হোৱা অন্তিম অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগম আৰু এই বছৰৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত হোৱা অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগমৰ কাকতালীয় ঘটনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। আনুষ্ঠানিক উদ্বোধনৰ পিছত মণ্ডপমত এইটো প্ৰথম অনুষ্ঠান।
কাশীৰ ৰুদ্ৰাক্ষৰ পৰা আধুনিক ভাৰত মণ্ডপমলৈ, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰাচীন আৰু আধুনিকৰ সংমিশ্ৰণৰ অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগমৰ যাত্ৰাত এক অন্তৰ্নিহিত বাৰ্তা আছে। তেওঁ কয় যে এফালে ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাই দেশৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰা সংৰক্ষণ কৰি আছে আনহাতে আনটো ফালে ৰাষ্ট্ৰই বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষা খণ্ডত এতিয়ালৈকে হোৱা অগ্ৰগতিৰ বাবে যিসকলে অৰিহণা যোগাইছে তেওঁলোকক অভিনন্দন জনায়। আজি ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ তৃতীয় বাৰ্ষিকী বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক এক অভিযান হিচাপে গ্ৰহণ কৰা আৰু অপৰিসীম প্ৰগতিৰ দিশত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে বুদ্ধিজীৱী, শিক্ষাবিদ আৰু শিক্ষকসকলক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। অনুষ্ঠানত আয়োজিত প্ৰদৰ্শনী সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দক্ষতা আৰু শিক্ষা তথা উদ্ভাৱনীমূলক কৌশলৰ প্ৰদৰ্শনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ দেশত শিক্ষা আৰু বিদ্যালয়ৰ পৰিৱৰ্তনশীল ৰূপৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত সৰু ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে খেলা-ধূলাৰ মাজেৰে শিকি আছে আৰু এই ক্ষেত্ৰত নিজৰ আশা ব্যক্ত কৰে। তেওঁ অতিথিসকলক এই প্ৰদৰ্শনীখন চাবলৈও আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যুগান্তকাৰী পৰিৱৰ্তনৰ বাবে কিছু সময় লাগে। এনইপি উদ্বোধনৰ সময়ত সামৰি লোৱা বিশাল কেনভাছৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো অংশীদাৰৰ নতুন ধাৰণাসমূহক গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু ইচ্ছাক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে এনইপিত পৰম্পৰাগত জ্ঞান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিক একে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। তেওঁ প্ৰাথমিক শিক্ষাৰ নতুন পাঠ্যক্ৰম, আঞ্চলিক ভাষাত কিতাপ, উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে আৰু দেশত গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে শিক্ষা জগতৰ অংশীদাৰসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে শিক্ষাৰ্থীসকলে এতিয়া বুজি পাইছে যে ১০+২ ব্যৱস্থাৰ ঠাইত এতিয়া ৫ + ৩ + ৩ + ৪ ব্যৱস্থাটো কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। ৩ বছৰ বয়সৰ পৰাই শিক্ষা আৰম্ভ হ’ব যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে একাত্মতা আহিব। তেওঁ লগতে অৱগত কৰে যে সংসদত ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেচন বিধেয়ক উত্থাপন কৰাৰ বাবে কেবিনেটত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। এনইপিৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় পাঠ্যক্ৰমৰ পৰিকাঠামো অতি সোনকালেই আহিব। ৩-৮ বছৰ বয়সৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে পৰিকাঠামো সাজু হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে একেধৰণৰ পাঠ্যক্ৰম থাকিব আৰু এনচিইআৰটি-য়ে ইয়াৰ বাবে নতুন পাঠ্যক্ৰমৰ কিতাপ প্ৰস্তুত কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে আঞ্চলিক ভাষাত শিক্ষা প্ৰদান কৰাৰ ফলস্বৰূপে ২২টা ভিন্ন ভাষাত তৃতীয় শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ বাবে প্ৰায় ১৩০ টা বিভিন্ন বিষয়ৰ নতুন কিতাপ আহি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যিকোনো শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰতি আটাইতকৈ ডাঙৰ অন্যায় হৈছে তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁলোকৰ ভাষাৰ ভিত্তিত বিচাৰ কৰা। "মাতৃভাষাৰ শিক্ষাই ভাৰতৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে এক নতুন ধৰণৰ ন্যায়ৰ সূচনা কৰিছে। ই সামাজিক ন্যায়ৰ দিশতও এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে। বিশ্বৰ বহু ভাষা আৰু সেইবোৰৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ বহু উন্নত ৰাষ্ট্ৰই তেওঁলোকৰ স্থানীয় ভাষাৰ বাবে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ইউৰোপৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বেছিভাগ দেশেই তেওঁলোকৰ নিজৰ স্থানীয় ভাষা ব্যৱহাৰ কৰে। তেওঁ দুখ প্ৰকাশ কৰি কয় যে যদিও ভাৰতত বহু প্ৰতিষ্ঠিত ভাষা আছে, তথাপি সেইবোৰক পিছপৰি থকাৰ লক্ষণ হিচাপে উপস্থাপন কৰা হৈছিল, আৰু যিসকলে ইংৰাজী ক'ব নোৱাৰিছিল তেওঁলোকক অৱহেলা কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰা হোৱা নাছিল। ফলস্বৰূপে, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ শিশুসকল আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত হৈ আছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ আগমনৰ লগে লগে দেশে এতিয়া এই বিশ্বাস ত্যাগ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। "আনকি ৰাষ্ট্ৰসংঘতো মই ভাৰতীয় ভাষাত কথা কওঁ", শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সমাজ বিজ্ঞানৰ পৰা অভিযান্ত্ৰিকলৈকে বিষয়সমূহ এতিয়া ভাৰতীয় ভাষাত শিকোৱা হ’ব। "যেতিয়া শিক্ষাৰ্থীসকল এটা ভাষাৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাসী হয়, তেতিয়া তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু প্ৰতিভা কোনো বাধা নোহোৱাকৈ উদ্ভৱ হ’ব", মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে যিসকলে নিজৰ স্বাৰ্থৰ বাবে ভাষাক ৰাজনৈতিক ৰূপ দিবলৈ চেষ্টা কৰে তেওঁলোকে এতিয়া তেওঁলোকৰ দোকান বন্ধ কৰিব লাগিব। "ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে দেশৰ প্ৰতিটো ভাষাক উপযুক্ত সন্মান আৰু স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিব", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অমৃত কালৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰত আমি এক উদ্যমী নতুন প্ৰজন্মৰ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত এক প্ৰজন্ম, উদ্ভাৱনৰ বাবে আগ্ৰহী আৰু বিজ্ঞানৰ পৰা ক্ৰীড়ালৈকে ক্ষেত্ৰত গৌৰৱ অৰ্জন কৰিবলৈ সাজু, একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি নিজকে দক্ষতা প্ৰদান কৰিবলৈ ইচ্ছুক, কৰ্তব্যবোধৰে ভৰা এক প্ৰজন্ম। "এনইপিয়ে ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুণগত শিক্ষাৰ বিভিন্ন মাপকাঠীৰ ভিতৰত ভাৰতৰ বৃহৎ প্ৰচেষ্টা হৈছে সমতাৰ বাবে। "এনইপিৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে যে ভাৰতৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীয়ে একেধৰণৰ শিক্ষা লাভ কৰা উচিত আৰু শিক্ষাৰ বাবে একে সুযোগ লাভ কৰা উচিত", তেওঁ কয় যে ই কেৱল বিদ্যালয় খোলাৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শিক্ষাৰ লগতে সম্পদসমূহলৈও সমতা সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে প্ৰতিটো শিশুৱে পছন্দ আৰু ক্ষমতা অনুসৰি বিকল্প লাভ কৰা উচিত। "শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সমতাৰ অৰ্থ হ’ল কোনো শিশুৱে স্থান, শ্ৰেণী, অঞ্চলৰ বাবে শিক্ষাৰ পৰা বঞ্চিত নহয়", তেওঁ কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পিএম শ্ৰী আঁচনিৰ অধীনত হাজাৰ হাজাৰ বিদ্যালয় উন্নীত কৰা হৈছে। "৫জিৰ যুগত এই আধুনিক বিদ্যালয়সমূহ আধুনিক শিক্ষাৰ এক মাধ্যম হ’ব", তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ জনজাতীয় গাঁৱত একলব্য বিদ্যালয়, গাঁৱত ইণ্টাৰনেট সুবিধা আৰু দীক্ষা, স্বয়ম আৰু স্বয়মপ্ৰভাৰ দৰে পদ্ধতিৰ জৰিয়তে শিক্ষা গ্ৰহণ কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ কথা উল্লেখ কৰে। "এতিয়া ভাৰতত শিক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সম্পদৰ ব্যৱধান দ্ৰুতগতিত সামৰি লোৱা হৈছে", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৃত্তিমূলক শিক্ষাক সাধাৰণ শিক্ষাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ পদক্ষেপ আৰু শিক্ষাক অধিক আকৰ্ষণীয় আৰু পাৰস্পৰিক কৰি তোলাৰ উপায়সমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। পৰীক্ষাগাৰ আৰু ব্যৱহাৰিকৰ সুবিধা পূৰ্বতে মাত্ৰ কেইখনমান বিদ্যালয়তে সীমাবদ্ধ আছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অটল টিংকাৰিং লেবৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য’ত ৭৫ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনৰ বিষয়ে শিকি আছে। "বিজ্ঞানে সকলোৰে বাবে নিজকে সৰল কৰি তুলিছে। এই যুৱ বিজ্ঞানীসকলেই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ নেতৃত্ব দি দেশৰ ভৱিষ্যত গঠন কৰিব আৰু ভাৰতক বিশ্বৰ গৱেষণা কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব", তেওঁ কয়।
"যিকোনো সংস্কাৰৰ বাবে সাহসৰ প্ৰয়োজন হয়, আৰু সাহসৰ উপস্থিতিয়ে নতুন সম্ভাৱনাৰ জন্ম দিয়ে", বিশ্বই ভাৰতক নতুন সম্ভাৱনাৰ পাঠশালা হিচাপে চাই আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছফ্টৱেৰ প্ৰযুক্তি আৰু মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ উদাহৰণ দি কয় যে ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰাটো সহজ নহয়। প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ 'কম খৰচী' আৰু 'সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মানদণ্ডৰ' আৰ্হি নিশ্চিতভাৱে সফল হ'ব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক সুনাম আৰু ষ্টাৰ্টআপ বিকাশৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে বিশ্বত ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি সন্মান যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সকলো গৌলকীয় ৰেংকিঙত ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে আৰু জাঞ্জিবাৰ আৰু আবু ধাবিত দুখন আই আই টি চৌহদ মুকলি হোৱাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। "আন বহুতো দেশেও আমাক তেওঁলোকৰ নিজৰ দেশত আই আই টি চৌহদ মুকলি কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে", তেওঁ কয়। শিক্ষা পৰিৱেশতন্ত্ৰত অহা ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ভাৰতত নিজৰ প্ৰাংগনসমূহ মুকলি কৰিবলৈ ইচ্ছুক বহু বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ অৱগত কৰে যে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ দুখন বিশ্ববিদ্যালয়ে গুজৰাটৰ জি আই এফ টি চহৰত তেওঁলোকৰ চৌহদ মুকলি কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক নিৰন্তৰভাৱে শক্তিশালী কৰা আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তোলাৰ দিশত কাম কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰতিষ্ঠান, বিশ্ববিদ্যালয়, বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহক এই বিপ্লৱৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে "সক্ষম যুৱক-যুৱতী গঢ়ি তোলা হৈছে এখন শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ নিশ্চয়তা" আৰু পিতৃ-মাতৃ আৰু শিক্ষকসকলে ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। তেওঁ শিক্ষক আৰু অভিভাৱকসকলক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক আত্মবিশ্বাসী, কৌতূহলী আৰু কল্পনাৰ জগতত উৰণৰ বাবে সাজু কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। "আমি ভৱিষ্যতৰ ওপৰত চকু ৰাখিব লাগিব আৰু ভৱিষ্যতমুখী মানসিকতাৰে চিন্তা কৰিব লাগিব। আমি শিশুক কিতাপৰ চাপৰ পৰা মুক্ত কৰিব লাগিব", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এক শক্তিশালী ভাৰতত বৰ্ধিত গোলকীয় কৌতূহলে আমাৰ ওপৰত আৰোপ কৰা দায়িত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক যোগ, আয়ুৰ্বেদ, কলা আৰু সাহিত্যৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে অৱগত কৰোৱাৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে। সামৰণিত তেওঁ শিক্ষকসকলক ভাৰতৰ বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ ২০৪৭ চনলৈ 'বিকশিত ভাৰত'ৰ যাত্ৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে মনত পেলাই দিয়ে।
এই অনুষ্ঠানত অন্যান্যসকলৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ তথা উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভৱিষ্য-দৃষ্টিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ, যুৱপ্ৰজন্মক প্ৰস্তুত কৰা আৰু অমৃত কালত দেশক নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে তেওঁলোকক প্ৰস্তুত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এনইপি ২০২০ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে তেওঁলোকক ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে মৌলিক মানৱীয় মূল্যবোধৰ ওপৰতো সমানে গুৰুত্ব দিয়া। ইয়াৰ ৰূপায়ণৰ তিনি বছৰত এই নীতিয়ে বিদ্যালয়, উচ্চ আৰু দক্ষতা শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আমূল পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। ২৯ আৰু ৩০ জুলাইত অনুষ্ঠিত দুদিনীয়া কাৰ্যসূচীয়ে শিক্ষাবিদ, খণ্ড বিশেষজ্ঞ, নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধি, শিক্ষক আৰু বিদ্যালয়, উচ্চ শিক্ষা আৰু দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠানৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ লগতে অন্যান্যসকলক এনইপি ২০২০ৰ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অন্তৰ্দৃষ্টি, সফলতাৰ কাহিনী আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহ ভাগ বাটোৱাৰা কৰিবলৈ আৰু ইয়াক আৰু আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কৌশল প্ৰস্তুত কৰিবলৈ এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
অখিল ভাৰতীয় শিক্ষা সমাগমত ষোল্লখন সত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব, য’ত মানসম্পন্ন শিক্ষা আৰু প্ৰশাসনৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ, সমতাপূৰ্ণ আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক শিক্ষা, সামাজিক-অৰ্থনৈতিকভাৱে বঞ্চিত গোটৰ বিষয়, ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ ৰেংকিং ফ্ৰেমৱৰ্ক, ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থা, শিক্ষাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ আদি বিষয়ত আলোচনা অনুষ্ঠিত হ’ব।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম শ্ৰী আঁচনিৰ অধীনত পুঁজিৰ প্ৰথম কিস্তি মুকলি কৰে। এই বিদ্যালয়সমূহে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এনে ধৰণে গঢ়ি তুলিব যাতে তেওঁলোক ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি (এনইপি) ২০২০ৰ ধাৰণা অনুসৰি এক ন্যায়সংগত, সামগ্ৰিক আৰু বহুত্ববাদী সমাজ গঢ়ি তোলাৰ বাবে নিয়োজিত, উৎপাদনশীল আৰু অৰিহণা যোগোৱা নাগৰিক হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২টা ভাৰতীয় ভাষালৈ অনুবাদ কৰা শিক্ষা আৰু দক্ষতা পাঠ্যক্ৰমৰ কিতাপো উন্মোচন কৰে।