Prime Minister's Office
PM inaugurates Akhil Bhartiya Shiksha Samagam at Bharat Mandapam in Delhi
Releases first installment of funds under PM SHRI Scheme
Releases education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages
“Our education system has a huge role in achieving the goals with which 21st century India is moving”
“In NEP traditional knowledge and futuristic technologies have been given the same importance”
“Education in the mother tongue is initiating a new form of justice for the students in India. It is also a very significant step towards social justice”
“When students are confident in a language, their skills and talent will emerge without any restrictions”
“We have to create an energetic new generation in the next 25 years of Amrit Kaal, a generation free from the mentality of slavery, eager for innovations and filled with a sense of duty”
“Equality in education means that no child is deprived of education due to place, class, or region”
“In the age of 5G, PM- SHRI schools will be a medium of modern education”
“IIT campuses opened in Zanzibar and Abu Dhabi. Many other countries are also urging us to open IIT campuses in their own countries”
29 JUL 2023 12:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Akhil Bhartiya Shiksha Samagam at Bharat Mandapam in Delhi today. It coincides with the 3rd anniversary of National Education Policy 2020. He also released the first installment of funds under the PM SHRI Scheme. 6207 schools received the first installment with a total amounting to 630 crore Rupees. He also released education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined the primacy of education among the factors that can change the destiny of the nation. “Our education system has a huge role in achieving the goals with which 21st century India is moving”, he said. Emphasizing the importance of the Akhil Bhartiya Shiksha Samagam, the Prime Minister said that discussion and dialogue are important for education. The Prime Minister mentioned the coincidence of the last Akhil Bhartiya Shiksha Samagam taking place in the newly constructed Rudraksha convention center of Varanasi and this year’s Akhil Bhartiya Shiksha Samagam taking place in the brand new Bharat Mandapam. This is the first event at the Mandapam after its formal inauguration.
From the Rudraksha of Kashi to the modern Bharat Mandapam, the Prime Minister said that there is a hidden message in the journey of Akhil Bhartiya Shiksha Samagam of amalgamation of ancient and modern. He said that on the one hand, the educational system of India is preserving the ancient traditions of the land while on the other hand, the nation is fast progressing in the field of science and technology. The Prime Minister congratulated those who have contributed to the education sector for the progress made so far. Noting that today marks the third anniversary of the National Educational Policy, the Prime Minister thanked the intellectuals, academicians and teachers for taking this up as a mission and contributing towards the immense progress. Speaking about the exhibition showcased on the occasion, the Prime Minister highlighted the display of skills and education and innovative techniques. He touched upon the transforming face of education and schooling in the country where small children are learning via playful experiences and expressed optimism for the same. He also urged the guests to explore the exhibition.
The Prime Minister said that epoch-making changes take some time. Recalling the vast canvas to be covered at the time of the inauguration of the NEP, the Prime Minister praised the dedication and willingness to embrace new concepts of all the stakeholders. He said that in NEP traditional knowledge and futuristic technologies have been given the same importance. He mentioned the hard work of the stakeholders from the world of education for the new curriculum in primary education, books in regional languages, for higher education and for strengthening the research ecosystem in the country. He said students now understand that in place of the 10+2 system now the 5+3+3+4 system is in operation. Education will begin at the age of 3 bringing uniformity in the entire country. He also informed that the Cabinet has approved the introduction of the National Research Foundation Bill in the Parliament. The National Curriculum Framework under the NEP will come soon. The framework for 3-8 years old students is ready. The entire country will have a uniform syllabus and NCERT is preparing new course books for this. The Prime Minister informed that new books of about 130 various subjects are coming up for classes 3 to 12 in 22 different languages as a result of education being imparted in regional languages.
The Prime Minister pointed out that the biggest injustice to any student is judging them based on their language instead of their capabilities. “Education in the mother tongue is initiating a new form of justice for the students in India. It is also a very significant step towards social justice”, the Prime Minister remarked. Noting the multitude of languages in the world and their importance, the Prime Minister underlined that many developed nations of the world have got the edge owing to their local language. Giving the example of Europe, the Prime Minister said that most countries make use of their own native languages. He lamented that even though India has an array of established languages, they were presented as a sign of backwardness, and those who could not speak English were neglected and their talents were not recognised. As a result, the Prime Minister said, the children of the rural areas remained most affected. He emphasized that the country has now begun to shun this belief with the advent of the National Educational Policy. “Even at the UN, I speak in Indian language”, Shri Modi added.
The Prime Minister underlined that subjects ranging from social science to engineering will now be taught in Indian languages. “When the students are confident in a language, their skills and talent will emerge without any restrictions”, Shri Modi said. He also pointed out that those who try to politicize language for their own selfish interests will now have to shut their shops. “National Educational Policy will give due respect and credit to every language in the country”, he said.
The Prime Minister said that we have to create an energetic new generation in the next 25 years of Amrit Kaal. A generation free from the mentality of slavery, eager for innovations and ready to bring laurels in fields from science to sports, willing to skill themselves as per the needs of the 21st century, a generation filled with a sense of duty. “NEP will play a big role in this”, he said.
The Prime Minister said among the various parameters of quality education, India’s big effort is for equality. “Priority of NEP is that every youth of India should get the same education and the same opportunity for education”, he said, emphasizing that this is not limited to opening schools. He emphasized that equality should be extended to resources along with education. This, he said, means that every child should get options as per choice and capacity. “Equality in education means that no child is deprived of education due to place, class, region”, he said. He pointed out that thousands of schools are being upgraded under the PM SHRI Scheme. “In the age of 5G, these modern schools will be a medium of modern education”, he added. He mentioned Eklavya Schools in tribal villages, Internet facilities in villages and students receiving education through modes like DIKSHA, SWAYAM and Swayamprabha. “Now, In India, the gap of resources needed for education is being covered rapidly”, he said.
The Prime Minister highlighted the steps for integrating vocational education with general education and the ways of making education more interesting and interactive. Pointing out that the facility of labs and practicals were limited to a handful of schools earlier, the Prime Minister threw light on Atal Tinkering Labs where more than 75 lakh students are learning about science and innovation. “Science is simplifying itself for everyone. It is these young scientists that will shape the future of the country by leading significant projects and turn India into a research hub of the world”, he said.
“Any reform requires courage, and the presence of courage leads to the birth of new possibilities”, Shri Modi said as he underlined that the world is looking at India as a nursery of new possibilities. The Prime Minister gave examples of software technology and space tech and said that it is not easy to compete with India's capability. Speaking about defence technology, the Prime Minister said that India's model of ‘low cost’ and ‘best quality’ is sure to be a hit. He emphasized that the respect for India’s education system has significantly increased in the world with the increase in India's industrial reputation and startup growth ecosystem. He noted that the number of Indian institutes is increasing in all the global rankings and informed about two IIT campuses opening up in Zanzibar and Abu Dhabi. “Many other countries are also urging us to open IIT campuses in their own countries”, he said. He also touched upon many global universities willing to open their campuses in India due to the positive changes coming in the education ecosystem. He informed that two Australian universities are about to open their campuses in Gujarat's GIFT City. Shri Modi emphasized strengthening educational institutions continuously and working towards making them future-ready. He stressed the need to make India’s institutes, universities, schools and colleges as the center of this revolution.
The Prime Minister emphasized that “building capable youth is the biggest guarantee of building a strong nation” and parents and teachers play a major role in that. He appealed to teachers and parents to prepare students for confident curiosity and flights of imagination. “We have to keep an eye on the future and think with a futuristic mindset. We have to free the children from the pressure of books”, he said.
The Prime Minister talked about the responsibility that growing global curiosity in a strong India places on us. He reminded about acquainting the students of the importance of Yoga, Ayurveda, art and literature. He concluded by reminding the teachers about the importance of the current generation of students in India’s journey to a ‘Viksit Bharat’ in 2047.
Union Minister for Education and Skill Development and Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan was present on the occasion among others.
Background
Guided by the vision of the Prime Minister, NEP 2020 was launched with a view to groom the youth and prepare them for leading the country in Amrit Kaal. It aims to prepare them for meeting the challenges of the future while keeping them grounded in basic human values. During the three years of its implementation the policy has brought radical transformation in the realms of school, higher and skill education. The two-day programme, being held on 29th and 30th July, will provide a platform for academics, sector experts, policymakers, industry representatives, teachers and students from schools, higher education and skilling institutions, among others, to share their insights, success stories and best practices in implementing the NEP 2020 and work out strategies for taking it further ahead.
The Akhil Bhartiya Shiksha Samagam will include sixteen sessions, in which discussions will be held on themes including Access to Quality Education and Governance, Equitable and Inclusive Education, Issues of Socio-Economically Disadvantaged Group, National Institute Ranking Framework, Indian knowledge System, Internationalisation of Education, among others.
During the programme, the Prime Minister released the first installment of funds under the PM SHRI Scheme. These schools will nurture students in a way that they become engaged, productive, and contributing citizens for building an equitable, inclusive, and plural society as envisaged by National Education Policy (NEP) 2020. The Prime Minister also released education and skill curriculum books translated into 12 Indian languages.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগম হৌদোকখ্রে
PM SHRIগী মখাদা ফন্দগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে
লোল 12দা ৱাহন্থোক হল্লবা এজুকেসন অমসুং স্কিল করিকলম লাইরিক ফোঙখ্রে
“21শুবা চহি-চাগী ভারতনা তুংলমচত্তা চঙশিন্দুনা ফংনবা তাল্লিবা পান্দম ফংবদা ঐখোয়গী এজুকেসনগী পথাপ্না অচৌবা থৌদাং য়াগনি”
“নাৎকী লৌশিং পথাপ অমসুং তুংগী মতমগী তেক্নোলোজীবু NEPনা চপ মান্নবা মরু ওইবা পীরি”
“মমালোলদা এজুকেসন পীবনা ভারতকী মহৈরোইশিংদা অনৌবা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী থৌওং অমা হৌদোক্লি। মসিদি সোসিএল জস্তিসকী মাইকোদসু মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি”
“মহৈরোই অমনা লোল অমদা থাজবা থম্লকপা মতমদা, মখোয়গী স্কিল অমসুং তেলেন্তনা অকক্নবা অমত্তা লৈতনা শাহৌরক্কনি”
“ঐখোয়না অমৃত কালগী মথংগী চহি 25তা শাহৌ লৈবা অনৌবা চারোন শুরোন অমা শেম্বা তাবনি, মীনায় ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিং-মখা তম্বা, ইন্নোভেসন পাংথোক্নিংবগী খৌরাংবা পোকপা অমসুং মশাগী মথৌদাং খঙবা অদুগুম্বা চারোন শুরোন অমা”
“এজুকেসন্দা চাং মান্নবা মিৎয়েং থম্বা হায়বসিনা লৈফম, থাক অমসুং লমদমগী মখা পোন্দনা অঙাং অমত্তবু এজুকেসন্দগী নাথৈদবা হায়বনি”
“5Gগী মতমসিদা, PM-SHRI স্কুলশিংনা মোদর্ন এজুকেসনগী পাম্বৈ অমা ওইগনি”
29 JUL 2023 12:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী প্রগতী মৈদান্দা লৈবা ভারত মন্দপমদা অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগম হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিগা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020 হৌদোকখিবগী অহুমশুবা কুমওনগা চান্নরি। মহাক্না PM-SHRI স্কিমগী মখাদা ফন্দগী অহানবা ইন্সতোলমেন্তসু থাদোকখ্রে। স্কুল 6207না লুপা করোর 630গী শেনফম ওইবা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ফংনখি। লোল 12তা ৱাহন্থোক হনখ্রবা এজুকেসন অমসুং স্কিল করিকলম লাইরিকসু মহাক্না ফোঙখি। থৌরম অসিদা উৎখিবা একজিবিসন অসিবুসু প্রধান মন্ত্রীনা য়েংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা লৈবাক্কী মরাইবক হোংদোকপা ঙম্বা হীরমশিংগী মতাংদা এজুকেসন্না লৌরিবা মরূ ওইবা অসিসু ফোংদোকখি। “21শুবা চহি-চাগী ভারতনা তুংলমচত্তা চঙশিন্দুনা ফংনবা তাল্লিবা পান্দম ফংবদা ঐখোয়গী এজুকেসনগী পথাপ্না অচৌবা থৌদাং য়াগনি”, মহাক্না হায়খি। অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগমগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খন্ন-নৈনবা হায়বসি এজুকেসন্দা য়াম্না মরু ওই হায়খি। মমাংগী চহিগী অখিল ভারতিয়া শিক্ষা সামগম্না ভরানসীগী নৌনা শাবা রুদ্রক্স কনভেন্সন সেন্তরদা পাংথোকখিবা অমসুং হন্দক্কী চহিগী অসিনা অনৌবা ভারত মন্দপমদা পাংথোক্লিবা অসিদা ওইরিবা তান চানবগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মসিনা মন্দপম অসি হৌনবী মতুং ইন্না শঙ্গাখ্রবা মতুংদা পাংথোকপা অহানবা থৌরম্নি।
কাশিগী রুদ্রক্সতগী হৌজিক্কী মতমগী ভারত মন্দপম ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রীনা অরীবা অমসুং অনৌবা অনিবু পুনশিনবগী অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগমগী খোঙচৎ অসিদা নুংগী ওইবা ৱারোল অমসু লৈরি। নাকল অমদা, ভারতকী এজুকেসন সীস্তেম্না লমদমসিগী অরিবা নাৎ অমসুং চৎনবীবু য়োক্তুনা থম্লি অমসুং অতোপ্পা নাকল অমদনা লৈবাক অসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। এজুকেসন সেক্তরনা হৌজিক ফাওবদা ফংলক্লিবা মায় পাকপা অসিদা শরুক তমখিবা মীওইশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। ঙসি অসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী অহুমশুবা কুমওন্নি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পোলিসী অসিবু মিসন অমা ওইনা লৌদুনা মশক থোকপা মায় পাকপা ফংহনবগীদমক্তা অখঙ-অহৈ, একাদমিসিয়ম অমসুং ওজাশিংবু থাগৎখি। থৌরম অসিদা উৎলিবা একজিবিসন অসিগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্কিল অমসুং এজুকেসন অমদি ইইনোভেতিব তেক্নিক কয়া উৎলিবা অসিগী মতাংদা মিৎয়েং চঙখি। লৈবাক অসিদা এজুকেসন অমসুং স্কুলিংগী শক্তমদা অহোংবা লাক্লিবা অমসুং অঙান মচাশিং ফাওবনা শান্ন-খোৎনবগী খুত্থাংদা মহৈ তম্লকপগী মতৌদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। থৌওংশিং অসিবু উরুরগা তুংগী মতমগী মতাংদা থাজবা হেনগৎলে হায়না মহাক্না মখা তাখি। লাক্লিবা মীওইশিংনা একজিবিসন অসিবু শোইদনা য়েংবীনবা মহাক্না ৱাফম থমখি।
অচৌবা অহোংবা পুরকপা মতমদা মতম খরদি অদুম চঙই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।NEP হৌদোকপা মতমদা লৈখিবা পাংথোকফম থোকপা থবক কয়া নীংশিংলুবদা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তেকহোলদর খুদিংনা অনৌবা থৌওং কয়া পায়খৎনবা খোঙফম চেৎখিবা অমসুং থৱাই য়াওবগী মতৌ উৎখিববু থাগৎপা ফোংদোকখি। নাৎকী লৌশিং পথাপ অমসুং তুংগী মতমগী তেক্নোলোজীবু NEPনা চপ মান্নবা মরু ওইবা পীরি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রাইমারী এজুকেসন্দা অনৌবা করিকলম চৎনহনবা, হাইয়র এজুকেসনগীদমক্তা রিজনেল লোলশিংদা লাইরিক ফোঙবা অমসুং লৈবাক অসিগী রিসর্চ ইকোসীস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা এজুকেসন মালেমগী স্তেকহোলদরশিংনা য়াম্না কন্না হোৎনখিববু মহাক্না মপুং ওইনা পনখি। 10+2 সীস্তেমগী মহুত্তা 5+3+3+4 সীস্তেম অসি হৌজিক চৎনরে হায়না মহৈরোইশিংনা হৌজিক ভাব তারে হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক পুম্নমক্কী ওইবা য়ুনিফোর্মিতী পুরকপা ওইনা এজুকেসনগী থবক-থৌরমশিং অসি চহি 3দগী হৌরগনি। পার্লিয়ামেন্ততা নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন বিল হৌদোকখিববু কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি। NEPগী মখাদা নেস্নেল করিকল্ম ফ্রেমৱর্ক অমা য়াম্না থুনা লাক্লগনি। চহি 3-8কী মহৈরোইশিংগী ফ্রেমৱার্ক অসিসু হৌজিক শেম শাবা লোইরে। লৈবাক শিনবা থুংবনা চপ মান্নবা সীলেবস অমা ইল্লগনি অমসুং NCERTনা মসিগী লাইরিক শেম শারি। ক্লাস 3-12 ফাওবগী তোঙান-তোঙানবা সবজেক্ত 130মুক্কী অনৌবা লাইরিক কয়াসু লোল 22দা থুনা ফোঙলগনি অমসুং মসি রিজনেল লোলদা এজুকেসন পীবগী থৌওংগী মহৈ ওইনা পাংথোকপনি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
মহৈরোই অমনা থেংনবা খ্বাইদগী মীচঙ মীখায় নাইবা থৌওংদি মখোয়গী মহৈগী মহুত্তা মখোয়না ঙাঙবা লোলদা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়গী থাক খায়বা অসিনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “মমালোলদা এজুকেসন পীবনা ভারতকী মহৈরোইশিংদা অনৌবা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী থৌওং অমা হৌদোক্লি। মসিদি সোসিএল জস্তিসকী মাইকোদসু মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মালেমসিদা লোল মশিং য়াম্না লৈবা অমসুং মসিগী মরু ওইবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়বদা মালেমগী চাউখৎপা লৈবাক কয়াদি মখোয়গী মমালোলগী মরম্না অতৈদগী অহেনবা লৈ। লৈবাক কয়া অমদি মশাগী মমালোল শিজিন্নৈ হায়না মহাক্না হায়খি। ভারত্তা চৎনবা লোল মখল কয়া লৈজরবসু, মখোয়শিংবু শোত্থবগী খুদম ওইনা লৌই অমসুং ইংলিশ ঙাঙবা ঙমদবশিংবু শকখঙবীদে হায়না মহাক্না নুংনাংবা ফোংদোকখি। মসিনা মরম ওইরগা, খুঙ্গংগী অঙাংশিংনা খ্বাইদগী চৈথেং ফংই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী থোক্লকপদগী মসিগুম্বা থাজবা অসি লৈবাক অসিনা থাদোকপা হৌরক্লে হায়না মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। “ঐহাক্তি UNদা ফাওবা ভারতকী লোলদা ৱা ঙাঙই”, শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
সোসিএল সাইন্সতগী ইঞ্জিনিয়রিং ফাওবগী সবজেক্তশিং অসি ভারতকী লোলদা তম্বীবা হৌরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা পাউদমখি। “মহৈরোই অমনা লোল অমদা থাজবা থম্লকপা মতমদা, মখোয়গী স্কিল অমসুং তেলেন্তনা অকক্নবা অমত্তা লৈতনা শাহৌরক্কনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মশাগী কান্নবা খরগীদমক্তা লোলদা রাজনীতি তৌবশিংনা মখোয়গী থবক-থৌরমশিং তোকপা তারে হায়না মহাক্না হায়খি। “নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা লৈবাক্কী লোল খুদিংদা ইকায় খুম্নবা উৎকনি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়না অমৃত কালগী মথংগী চহি 25তা শাহৌ লৈবা অনৌবা চারোন শুরোন অমা শেম্বা তাবনি হায়খ্রে। মীনায় ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিং-মখা তম্বা, ইন্নোভেসন পাংথোক্নিংবগী খৌরাংবা পোকপা অমসুং মশাগী মথৌদাং খঙবা, সাইন্সতগী স্পোর্ত ফাওবগী হীরমদা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্নবা শেম শাবা, 21শুবা চহি চাগী তঙাই ফদবগী মখা পোন্না মশাবু স্কিল লৈহন্নবা হোৎনবা কিদবা অদুগুম্বা চারোন শুরোন অমা শেম্বা তাবনি। “NEPনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি”, মহাক্না হায়খি।
ক্বালিতী এজুকেসন পীবগী পেরামীতর কয়াগী মনুংদগী, ভারতনা খ্বাইদগী হেন্না লুনা হোৎনরিবা অসিদি মান্নবা মিৎয়েং য়েংবদনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ভারতকী নহা খুদিংনা চপ মান্নবা এজুকেসন অমসুং এজুকেসনগী চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংবা হায়বসিনা NEPগী মিৎয়েংনি”, মসিমকসু স্কুল হাংদোকপা খক্তদা অকক্নবা থমদুনা তৌগদবা নত্তে হায়না পাউদম্লদুনা মহাক্না হায়খি। ক্বালিতী এজুকেসন হায়বসি এজুকেসনগা লোয়ননা রিসোর্সশিংদসু য়ৌহনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা হায়বদি, অঙাং খুদিংনা মহাক্কী অপাম্বগী মখা পোন্না খুদোংচাবা ফংগদবনি হায়বনি। “এজুকেসন্দা চাং মান্নবা মিৎয়েং থম্বা হায়বসিনা লৈফম, থাক অমসুং লমদমগী মখা পোন্দনা অঙাং অমত্তবু এজুকেসন্দগী নাথৈদবা হায়বনি”, মহাক্না হায়খি। PM SHRIগী মখাদা স্কুল লিশিং কয়াবু অপগ্রেদ তৌরি হায়না মহাক্না হায়খি। “5Gগী মতমসিদা, PM-SHRI স্কুলশিংনা মোদর্ন এজুকেসনগী পাম্বৈ অমা ওইগনি”, মহাক্না মখা তাখি। ত্রাইবেল খুঙ্গংশিংগী এক্লাব্যা স্কুল, খুঙ্গংশিংদা ইন্তর্নেতকী খুদোংচাবা ফংবা অমসুং মহৈরোইশিংনা DIKSHA, SWAYAM অমসুং স্বয়ম্প্রভাগুম্বা পাম্বৈগী খুত্থাংদা এজুকেসন ফংলিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না পনখি। “এজুকেসনগীদমক্তাতঙাই ফদবা রিসোর্সশিংগী মরক্তা লৈবা অহাঙবা খুদিংমক খোঙজেল থুনা মেনশিল্লক্লি”, মহাক্না হায়খি।
মহৌশাগী এজুকেসনগী পথাপ্তা ভোকেস্নেল এজুকেসন শরুক য়াহনবা অমসুং এজুকেসনবু হেন্না নুংঙাইবা থৌওং ওইহনবগী খোঙথাংশিং পায়খৎপা হৌরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মমাংগী মতমদা, লেব অমসুং প্রেক্তিকেল তৌবগী খুদোংচাবা অসি স্কুল খরখক্কী মফমদা লৈরম্মি হায়বা ৱাফমদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লদুনা, চাউরাকপা মহৈরোই লাক্ষ 75 হেনবনা সাইন্স অমসুং ইন্নোভেসনগী মতাংদা তম্লিবা অতল তিঙ্করিং লেবতা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “সাইন্সনা মীয়ামগীদমক্তা মশাবু য়াম্না চমথোকহল্লি। মশক নাইবা প্রোজেক্ত কয়া লুচিংদুনা অমসুং ভারতপু মালেমগী রিসর্চ হব ওইহন্দুনা লৈবাক্কী তুংগী মতমগী শক্তম শেমগদৌরিবা অসিদি মসিগুম্বা নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনি”, মহাক্না হায়খি।
“শেমদোকপা খুদিংদা থৌনা চঙই অমসুং থৌনা লৈবনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শাহৌহল্লি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মালেম্না ভারত অসি অনৌবা খুদোংচাবা কয়াগী হৌরকফম্নি হায়না য়েংনরি হায়না শ্রী ওদীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা সোফৱেয়র তেক্নোলোজী অমসুং স্পেস তেক্কী খুদম পীরদুনা ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিক্কা চাংয়েংনবা হায়বসি অরায়বা নত্তে হায়না মহাক্না হায়খি। দিফেন্স তেক্নোলোজীগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ‘লো কোস্ত’ অমসুং ‘বেস্ত ক্বালিতী’গী মোদেল অসিদি শোইদনা মায় পাক্কনি হায়খি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী মিংচৎ অমসুং স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমগী গ্রোথ হেনগৎলক্লিবা অসিগা লোয়ননা মালেম্না ভারতকী এজুকেসন পথাপ্পু ইকায় খুম্নবসি নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতকী ইন্সতিত্যুত কয়াগী মালেমগী রেঙ্কিংদা হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না পল্লদুনা, জাঞ্জিবার অমসুং অবু ধাবীদা অনৌবা IIT কেম্পস অনিসু লৈরগনি হায়খি। “অতোপ্পা লৈবাক কয়া অমনসু মখোয়গী লৈবাকশিংদা IIT কেম্পস হাংনবা ঐখোয়গী ইফমদা হায়জরক্লি”, মহাক্না মখা তাখি। এজুকেসন ইকোসীস্তেমদা অফবা অহোংবা কয়া লাকপা অসিনা মরম ওইরগা মালেমগী য়ুনিভর্সিতী কয়ানা ভারত্তা মখোয়গী কেম্পস হাংবা পাম্নরিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পাউদমখি। ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতী অনিনা গুজরাতকী GIFT সিতীদা মখোয়গী কেম্পস হাংদোকপা পাম্লিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মপাঙ্গল লেপ্তনা হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়বু ফ্যুচর রেদী ওইহন্নবগীদমক্তা হোৎনবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অহেনবা মিৎয়েং থমখি। মসিগুম্বা ইহৌ অসিদা ভারতকী ইন্সতিত্যুত, য়ুনিভর্সিতী, স্কুল অমসুং কোলেজশিংনা ময়োলদা লৈহনবগী মথৌ তারিবা অসিদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি।
“মপাঙ্গল লৈবা নহা শেমগৎপনা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক শেমগৎপগী খ্বাইদগী চাউবা গেরেন্তীনি” অমসুং মসিদা মমা-মপা অমসুং ওজাশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহৈরোইশিংদা খঙনিংবা পোকপা অমসুং ইমেজিনেসনবু ৱাংনা থমহন্নবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎনবা মহাক্না মমা-মপা অমসুং ওজাশিংগী মফমদা হায়খি। “ঐখোয়না তুংগী মতমদা মিৎয়েং থম্বা তাবনি অমসুং ফ্যুচরগী ওইবা মাইন্দসেত অমগা লোয়ননা ৱাখল খনগদবনি। ঐখোয়গী অঙাংশিংবু লাইরিক্কী পোৎলুমদগী মনিং তমহনবা তাবনি”, মহাক্না হায়খি।
মালেম্না মপাঙ্গল লৈবা ভারতকী মতাংদা খঙনীংবা হেনগৎলক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয় খুদিংগী মথক্তা লৈরক্লিবা থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। য়োগ, অয়ুর্বেদ, আর্ত অমসুং লিতরেচরগী মতাংদা মহৈরোইশিংদা খঙহনবগী মরু ওইবশিংসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। ইং 2047 ফাওবদা ‘বিকশিত ভারত’ অমা ওইহন্নবা চৎলিবা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা মহৈরোইশিংগী হৌজিক্কী চারোন শুরোন অসিগী মরু ওইবশিংবু মহাক্না ওজাশিংদা খঙহনবগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
কেন্দ্রগী এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত অমদি ওন্তোপ্রিনর্শিপকী মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্সু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান্না লমজিংদুনা, NEP 2020 অসি লৈবাক অসিবু অমৃত কালগী মতমদা লুচিংবা ঙমহন্নবা নহাশিংবু লমজিং লমতাকপগী পান্দমগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি। নহাশিংবু মীওইবা অমগী চেন্দবা য়াদ্রবা মগুন চেলহন্দুনা তুংগী মতমগী শিংনবশিংগা মাইয়োক্নবা ঙম্নবা শেমগৎপা হায়বসিনা পোলিসী অসিগী পান্দম্নি। পোলিসী অসি চৎনরকপগী অহানবা চহি অহুমগী মনুংদা মসিনা স্কুল, হাইয়র অমসুং স্কিল এজুকেসনগী হীরমদা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরকপা ঙমখি। জুলাই 29 অমসুং 30দা পাংথোক্কদৌরিবা নুমিৎ নিনিগী থৌরম অসিনা একাদমিক, সেক্তর এক্সপর্ত, পোলিসী শেম্বা, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎ, স্কুল, হাইয়র এজুকেসন অমসুং স্কিল পীবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী ওজা অমদি মহৈরোইশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন, মায় পাকপগী ৱারী অমসুং NEP 2020বু থবক্তা ওন্থোকপদা থেংনবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবা অমসুং মসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা খন্নবগী ফম্বাক অমা পীগনি।
অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগম অসিদা সেসন তরাগা তরুক য়াওগনি। সেসনশিং অসিদা ক্বালিতী এজুকেসন ফংবা অমসুং গবর্নেন্স, ইকুইতেবল অমসুং ইনক্লুসিব এজুকেসন, সোসিও-ইকোনোমিকেল্লী দিসএদভান্তেজ গ্রুপশিংনা মাইয়োক্নরিবা শিংনবা, নেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিং থাক খায়বগী ফ্রেমৱর্ক, ভারতকী লৌশিংগী পথাপ, এজুকেসনবু মালেমগী থাক্তা পুখৎপনচিংবা য়াওনা থীম কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মনুংদা PM SHRIগী মখাদা ফন্দগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (NEP) 2020না পাম্বগুম্না ইকুইতেবল, ইনক্লুসিব অমসুং প্লুরেল সোসাইতী অমা শেম্নবগীদমক্তা মহৈরোইশিংনা শরুক য়াবা, কান্নবা পীবা অমসুং শরুক তম্বা ঙমহন্নবা মওংদা স্কুলশিং অসিনা মহৈরোইশিংবু শেমগনি। লোল 12দা ৱাহন্থোক হনখ্রবা এজুকেসন অমসুং স্কিল করিকল্লম লাইরিকশিংসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙখি।