Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation development projects worth over Rs 24,300 crore in Bikaner, Rajasthan
Dedicates six-lane Greenfield Expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor
Dedicates Phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor
Dedicates Bikaner to Bhiwadi Transmission Line
Dedicates 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner
Lays foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway Station
Lays foundation stone for doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section railway line
“Rajasthan has scored a double century when it comes to National Highways”
“Rajasthan is a center of immense potential and possibilities”
“Green Field Expressway will strengthen the economic activities in entire western India”
“We declared the frontier villages the ‘first villages’ of the country”
08 JUL 2023 6:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation development projects worth over Rs 24,300 crore in Bikaner, Rajasthan today. The projects include the dedication of the six-lane Greenfield Expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor at a cost of around Rs 11,125 crores, Phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor worth around Rs 10,950 crores, Bikaner to Bhiwadi Transmission Line to be developed by Power Grid at a cost of around Rs 1,340 crores, and a new 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner. The Prime Minister laid the foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway Station at a cost of around Rs 450 crores and doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section railway line
Addressing the gathering, the Prime Minister paid homage to the land of warriors and remarked that the people dedicated to the development of the state always present an opportunity that he makes himself available to dedicate the development projects to the nation. Referring to the projects of today worth more than 24,000 crores, the Prime Minister noted that Rajasthan got two modern six-lane expressways within a matter of months. Recalling the inauguration of the Delhi - Dausa - Lalsot section of the Delhi - Mumbai Express Corridor in February, the Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to inaugurate the 500 km six-lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Expressway today. “In a way, Rajasthan has scored a double century when it comes to National Highways”, he added. The Prime Minister also congratulated the people of Bikaner and Rajasthan for the Green Energy Corridor and the Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital.
The Prime Minister said that Rajasthan has always been full of capabilities and potential. It is because of this potential for growth, the Prime Minister said, that record investment is being made in the state. Connectivity is being made hi-tech as there are endless possibilities for industrial development. Fast-speed expressways and railways will give a push to tourism opportunities which will benefit the youth of the state, he said.
Referring to the Green Field Expressway which was inaugurated today, the Prime Minister said that it will connect Rajasthan with Haryana, Punjab, Gujarat and Jammu and Kashmir, while important commercial seaports like Jamnagar and Kandla will also become accessible from Bikaner and Rajasthan. He underlined that the distances between Bikaner and Amritsar, and Jodhpur will be reduced, along with the distance between Jodhpur and Gujarat which will largely benefit the farmers and businesses of the region. “This Greenfield Expressway will strengthen the economic activities in entire western India”, the Prime Minister said as he highlighted the increased connectivity with oil field refineries which will strengthen the supply, thereby giving pace to economic developments in the country.
Talking about the doubling of the railway line, the Prime Minister highlighted the priority given to the growth of Railways in Rajasthan. He informed that between 2004-2014 Rajasthan received less than Rs 1000 crores per year on average for railways whereas after 2014, the state received Rs 10,000 crores every year on average.
The Prime Minister said that the biggest beneficiaries of this infrastructure push are small businessmen and small-scale industries. He mentioned Bikaner’s Achaar, papad, namkeen and said that with better connectivity, these small businesses will be able to take their products to every corner of the world.
Continuing with the efforts for Rajasthan’s development, the Prime Minister mentioned the Vibrant Village scheme for the long-neglected border villages. “We declared the frontier villages the ‘first villages’ of the country. Leading to development in these regions and a renewed interest among the people of the country about visiting these areas”, he said.
The Prime Minister talked about the blessings of Karni Mata and Salasar Balaji in Rajasthan and said that the state should be at the peak of development. That is why the Government of India is working for the growth of Rajasthan with all its might. He concluded with the hope that the combined effort of everyone will realize all the development goals of Rajasthan.
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, and Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Kailash Choudhary among others were present on the occasion.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation six-lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor. Spanning over 500 km in Rajasthan, this section which runs from village Jakhrawali in Hanumangarh district to village Khetlawas in Jalore district is built at a cost of around Rs 11,125 crores. This expressway will significantly reduce travel time and improve connectivity between major cities, and industrial corridors. The expressway will not only facilitate seamless transportation of goods but also enhance tourism and economic development along its route.
Giving a boost to the power sector in the region, the Prime Minister dedicated Phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor worth around Rs 10,950 crores. The green energy corridor will integrate about 6 GW of renewable power and help in grid balancing of Renewable Power with Thermal Generation in Western Region and Hydro Generation in the Northern region, thereby strengthening transmission capacity between Northern Region and Western Region. The Prime Minister also dedicated Bikaner to Bhiwadi Transmission Line to be developed by Power Grid at a cost of around Rs 1,340 crores. Bikaner to Bhiwadi Transmission Line will help in the evacuation of 8.1 GW of Solar Power in Rajasthan.
The Prime Minister dedicated a new 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner. The hospital will have a capacity upgradeable to 100 beds and will serve as a vital healthcare facility, catering to the medical needs of the local community and ensuring accessible and quality healthcare services.
Further, the Prime Minister laid the foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway station. To be developed at a cost of around Rs 450 crores, the redevelopment work will involve renovation of all platforms along with flooring and ceiling while ensuring the preservation of the heritage status of the existing structure of the railway station.
The foundation Stone for the doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section was also laid by the Prime Minister. Doubling of this rail line will enhance connectivity, and facilitate easier transportation of gypsum, limestone, food grains and fertilizer products from Bikaner region to the rest of the country.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନୀର ଠାରେ ୨୪,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ଅମୃତସର - ଜାମନଗର ଆର୍ଥିକ କରିଡରର ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ବିଭାଗକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ପାଇଁ ଆନ୍ତଃ ରାଜ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ବିକାନୀରରୁ ଭିୱାଡି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ବିକାନୀର ଠାରେ ୩୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମ (ଇଏସ୍‌ଆଇସି) ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ବିକାନୀର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
୪୩ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଚୁରୁ - ରତନଗଡ ବିଭାଗ ରେଳ ଲାଇନ୍‌କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
“ଜାତୀୟ ରାଜପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଦ୍ୱିଶତକ ହାସଲ କରିଛି”
“ରାଜସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟତାର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ”
“ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସମଗ୍ର ପଶ୍ଚିମ ଭାରତରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଜବୁତ କରିବ”
“ଆମେ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ‘ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ’ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଛୁ”
08 JUL 2023 6:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନୀର ଠାରେ ୨୪,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ପ୍ରାୟ ୧୧,୧୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଅମୃତସର - ଜାମନଗର ଆର୍ôଥକ କରିଡରର ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ବିଭାଗ, ପ୍ରାୟ ୧୦,୯୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ପାଇଁ ଆନ୍ତଃ ରାଜ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ପାଖାପାଖି ୧,୩୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ପାୱାର ଗ୍ରୀଡ୍ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିକାନୀରରୁ ଭିୱାଡି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ବିକାନୀର ଠାରେ ଏକ ନୂତନ ୩୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମ (ଇଏସ୍‌ଆଇସି) ଡାକ୍ତରଖ।।ନା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକାନୀର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ଏବଂ ୪୩ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଚୁରୁ - ରତନଗଡ ବିଭାଗ ରେଳ ଲାଇନ୍‌କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଦ୍ଧା ମାନଙ୍କର ମାଟିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ , ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ ସେ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଆଜିର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଦୁଇଟି ଆଧୁନିକ ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପାଇଛି । ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ଦିଲ୍ଲୀ - ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସ କରିଡରର ଦିଲ୍ଲୀ - ଦାଉସା - ଲାଲସୋଟ ବିଭାଗର ଉଦଘାଟନ ଅବସରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇବା ସହିତ ଆଜି ଅମୃତସର - ଜାମନଗର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ବିଭାଗର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଜାତୀୟ ରାଜପଥକୁ ନେଇ ରାଜସ୍ଥାନ ଦ୍ୱିଶତକ ହାସଲ କରିଛି” । ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମ (ଇଏସ୍‌ଆଇସି) ଡାକ୍ତରଖାନା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାନୀର ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ସର୍ବଦା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ରହିଆସିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏହି ସମ୍ଭାବନା ହେତୁ ରାଜ୍ୟରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଥିବାରୁ ସଂଯୋଗକୁ ଅତି ଉନ୍ନତ କରାଯାଉଛି । ଅତି ଦ୍ରୁତଗାମୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏବଂ ରେଳ ଯାତାୟତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଏହା ରାଜସ୍ଥାନକୁ ହରିୟାଣା, ପଞ୍ଜାବ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ଜାମନଗର ଏବଂ କାଣ୍ଡଲା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାନୀର ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରୁ ଯାତାୟତ ସୁଗମ ହେବ ।
ଯୋଧପୁର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଦୂରତା ସହିତ ବିକାନେର ଏବଂ ଅମୃତସର ଏବଂ ଯୋଧପୁର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ ମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ।
“ଏହି ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସମଗ୍ର ପଶ୍ଚିମ ଭାରତରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଜବୁତ କରିବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ତୈଳ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶୋଧନାଗାର ସହିତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିବା ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଯୋଗାଣକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ରେଳ ଲାଇନର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନରେ ରେଳବାଇର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆ ଯାଇଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ - ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ହାରାହାରି ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଅର୍ଥ ପାଉଥିଲାବେଳେ ୨୦୧୪ ପରେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ହାରାହାରି ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ହେଉଛନ୍ତି କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ସମୂହ । ସେ ବିକାନେରର ଆଚାର, ପାପଡ, ନମକିନ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଏହି ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ନେଇ ପାରିବେ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅବହେଳିତ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡିକ ପାଇଁ ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଭିଲେଜ୍ ସ୍କିମ୍ (ସ୍ଫୁର୍ତ୍ତିଶୀଳ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା) ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । “ଆମେ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ‘ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ’ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକର ବିକାଶ ଏବେ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ଏକ ନୂତନ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି” ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନରେ କର୍ନି ମାତା ଏବଂ ସଲାସର ବାଲାଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିକାଶର ଶିଖରରେ ରହିବା ଉଚିତ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ସହିତ ରାଜସ୍ଥାନର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ରାଜସ୍ଥାନ ସମସ୍ତ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା କରି ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କାଲରାଜ ମିଶ୍ର, କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ, ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗଡକରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ୍ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ରାଜ୍ୟ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୈଳାଶ ଚୌଧୁରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତସର - ଜାମନଗର ଆର୍ଥିକ କରିଡରର ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ବିଭାଗକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ରାଜସ୍ଥାନରେ ୫୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାପିଥିବା ଏହି ବିଭାଗ ହନୁମାନଗଡ ଜିଲ୍ଲାର ଜାଖରୱାଲୀ ଠାରୁ ଜାଲୋର ଜିଲ୍ଲାର ଖେତଲାୱାସ୍ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୧୧,୧୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସହର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କେବଳ ସାମଗ୍ରୀର ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାର ମାର୍ଗରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୦,୯୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ପାଇଁ ଆନ୍ତଃ ରାଜ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ପ୍ରାୟ ୬ ଜିଡବ୍ଲ୍ୟୁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳର ଥର୍ମାଲ୍ ଜେନେରେସନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଅଞ୍ଚଳରେ ହାଇଡ୍ରୋ ଜେନେରେସନ୍ ସହିତ ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତିର ଗ୍ରୀଡ୍ ସନ୍ତୁଳନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷମତା ମଜବୁତ ହେବ । ପ୍ରାୟ ୧୩୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପାୱାର ଗ୍ରୀଡ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିକାନୀରରୁ ଭିୱାଡି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ରାଜସ୍ଥାନରେ ୮.୧ ଜିଡବ୍ଲୁ ସୌର ଶକ୍ତି ନିର୍ଗମନ କରିବାରେ ବିକାନେରରୁ ଭିୱାଡି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାନୀର ଠାରେ ଏକ ନୂତନ ୩୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମ (ଇଏସ୍‌ଆଇସି) ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନାର କ୍ଷମତା ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧୁନାତନ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ସୁଗମ ତଥା ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଏଥିସହ ବିକାନୀର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରାୟ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପୁନଃବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ସଂରଚନାର ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଚଟାଣ ଏବଂ ଛାତ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ । ୪୩ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଚୁରୁ - ରତନଗଡ ବିଭାଗର ରେଳ ଲାଇନ୍ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏହି ରେଳ ଲାଇନ୍ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଜିପସମ୍‌, ଚୂନ ପଥର, ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ସାର ଉତ୍ପାଦକୁ ବିକାନୀର ଅଞ୍ଚଳରୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ସହଜ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିବ ।