প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী বিকানেরদা লুপা করোর ২৪,৩০০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমদি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখ্রে
অমৃৎসর – জামনগর ইকনমিক কোরিদোরগী লেন তরুক্কী গ্রীনফীল্দ এক্সপ্রেসৱে সেক্সন কত্থোকখ্রে
গ্রীন ইনর্জী কোরিদোরগী ইন্তর-স্তেত ত্রান্সমিসন লাইনগী ফেজ-১ কত্থোকখ্রে
বিকানেরদগী ভিৱাদি ফাওবগী ত্রান্সমিসন লাইন কত্থোকখ্রে
বিকানেরদা ফমুং ৩০ লৈবা ইমপ্লোয়ীজ’ স্তেত ইন্স্যুরেন্স কোর্পোরেসন (ই.এস.আই.সি.) হোস্পিতাল কত্থোকখ্রে
বিকানের রেলৱে স্তেসন নৌনা শেমগৎ শাগৎপগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
কিলোমিতর ৪৩ শাংবা চুরু – রতনগর সেক্সন রেলৱে লাইন দব্লিং তৌবগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
“নেস্নেল হায়ৱেগী মতাঙদা রাজস্থান্না দবল সেঞ্চুরী য়ৈরে”
“রাজস্থান অসি মতিং য়াম্না লৈবা অমদি ওইথোকপা য়াবা য়াম্না লৈবা মফম্নি”
“গ্রীনফীল্দ এক্সপ্রেসৱেনা নোংচুপ ভারত পুম্বদা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি”
“ঐখোয়না চিদাইদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংবু লৈবাকসিগী ‘অহানবা খুঙ্গংশিং’ হায়না লাউথোকখ্রে”
08 JUL 2023 6:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজসস্থানগী বিকানেরদা লুপা করোর ২৪,৩০০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমদি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখ্রে‍। প্রোজেক্তশিং অসিদা লুপা করোর ১১,১২৫ রোম চঙনা শেমগৎখিবা অমৃৎসর – জামনগর ইকনমিক কোরিদোরগী লেন তরুক্কী গ্রীনফীল্দ এক্সপ্রেসৱে সেক্সন, লুপা করোর ১০ও৯৫০ রোম চঙনা শেমগৎখিবা গ্রীন ইনর্জী কোওরিদোরগী ইন্তর-স্তেত ত্রান্সমিসন লাইনগী ফেজ-১ লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখিবা, লুপা করোর ১,৩৪০ রোম চঙনা পৱার গ্রিদনা শেমগৎকদবা বিকানেরদগী ভিৱাদি ফাওবগী ত্রান্সমিসন লাইন, অমদি বিকানেরদা লিংখৎকদবা ফমুং ৩০ লৈবা ইমপ্লোয়ীজ’ স্তেত ইন্স্যুরেন্স কোর্পোরেসন (ই.এস.আই.সি.) হোস্পিতাল য়াওরি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৪৫০ রোম চঙনা নৌনা শেমগৎকদবা বিকানের রেলৱে স্তেসন অমদি কিলোমিতর ৪৩ শাংবা চুরু – রতনগর সেক্সন রেলৱে লাইন দব্লিং তৌবগী থবকসু উরেপ উয়ুং তমখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লান্মীশিংগী পোক্নফম লমদমদুদা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমদি স্তেতকী চাওখৎপগীদমক কত্থোক্লবা মীওইশিংনা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং লৈবাক মীয়ামগী মফমদা কত্থোকপদা মশামক শরুক য়াননবা তাঞ্জা অদুমক লাকই হায়খি‍। ঙসিগী লুপা কর,র ২৪,০০০ হেনবগী প্রোজেক্তশিংগী মরমদা হায়রদুনা, শুপ্নতগী থা খরগী মনুংদা রাজস্থান্না মতমগা চুনবা লেন তরুক্কী এক্সপ্রেসৱে অনি ফংবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ফেব্রুৱারী থাদা দিল্লী – মুম্বাই এক্সপ্রেস কোরিদোরগী দিল্লী – দৌসা – লালসোৎ সেক্সন শঙ্গাখিববু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অমৃৎসর – জানমগর এক্সপ্রেসৱেগী কিলোমিতর ৫০০ শাংবা লেন তরুক্কী এক্সপ্রেসৱে সেক্সন শঙ্গানবগী তাঞ্জা ফংবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। “অমরোমদা হায়রগদি, নেস্নেল হায়ৱেগী মতাঙদদি রাজস্থান্না দবল সেঞ্চুরী য়ৈরে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা গ্রীন ইনর্জী কোরিদোর অমদি ইমপ্লোয়ীজ’ স্তেত ইন্স্যুরেন্স কোর্পোরেসন (ই.এস.আই.সি.) হোস্পিতালগীদমক বিকানের অমদি রাজস্থানগী মীয়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান অসি মতম পুম্বদা মতিং অমদি মতিক মপুং ফানা লৈবা লমদম অমা ওইদুনা লাক্লি‍। অসিগুম্বা খুমাঙ চাওশিনবগী মতিং লৈবসিননি স্তেত অসিদা রেকোর্দ ওইবা চাংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরিবা, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্তকী লোইনাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিং লৈবা মরম্না কন্নেক্তিবিতী অসি হায়-তেক ওইহল্লি‍। খোঙজেল য়াঙবা এক্সপ্রেসৱে অমদি রেলৱেনা তুরিজমগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্দুনা স্তেত অসিগী নহাশিংদা কান্নহনগনি, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ঙসি শঙ্গাখিবা গ্রীন ফীল্দ এক্সপ্রেসৱেগী মতাঙদা পল্লদুনা, মসিনা রাজস্থানবু হরিয়ানা, পঞ্জাব, গুজরাত অমদি জম্মু অমসুং কাস্মিরগা শম্নহনবগা লোয়ননা জামনগর অমদি কানদ্লানচিংবা মরুওইবা কম্মর্সিএল সীপোর্তশিংবু বিকানের অমদি রাজস্থান্দগী চৎপা য়াহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। জোধপুর অমদি গুজরাতকী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা হন্থহনবগা লোয়ননা বিকানের অমদি অমৃৎসর অমদি জোধপুরগী মরক্তা লৈরম্বা অরাপ্পসু হন্থহন্দুনা লমদমসিগী লৌমী অমদি বিজিনেসশিংদা চাউনা কান্নহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “হায়রিবা গ্রীনফীল্দ এক্সপ্রেসৱে অসিনা নোংচুপ ভারত পুম্বদা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমদি ওইল ফীল্দ রিফাইনরিশিংগা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবনা সপ্লাই মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন চাওখৎহনবদা খোঙজেল হাপকনি হায়না মখা তাখি‍।
রেলৱে লাইন দব্লিং তৌবগী মতাঙদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা রেলৱেজ খুমাঙ চাওশিলহন্নবগী লমদা পীরিবা প্রাইওরিতীশিং পুথোক্তুনা থমখি‍। ইং ২০০৪-২০১৪গী মরক্তা রাজস্থান্না রেলৱেজকী মতাঙদা চাংচত্তা চহিদা লুপা করোর ১০০০দগী তানা ফংলম্মি, অদুগা ইং ২০১৪গী মতুংদগী স্তেত অসিনা চহিদা চাংচত্তা লুপা করোর ১০,০০০গী চাংদা ফংদুনা লাক্লি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ইনফ্রাস্ত্রমচর পুস অসিনা খ্বায়দগী চাউনা কান্নহল্লিবা অসি অপীকপা বিজিনেসমেনশিং অমদি অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংনি হায়খি‍। বিকানেরগী অচার, পাফোর, নমকীনবু পল্লদুনা কন্নেক্তিবিতী ফগৎলবদি হায়রিবা অপীকপা বিজিনেসশিং অসিসু মখোয়গী পোত্থোকশিং লৈবাকসিগী কাচিন কোয়া থুংনা পুবা ঙম্লগনি হায়খনা মহাক্না হায়খি‍।
রাজস্থানগী চাওখৎ থৌরাংগী মতাঙদা মখা তারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মতম কুইনা মীরায়বিদুনা লৈরুরবা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগীদমক পায়খৎখিবা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কীমগী মতাঙদা পনখি‍। “ঐখোয়না ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংবু লৈবাকসিগী ‘অহানবা খুঙ্গংশিং’ হায়না লাউথোক্তুনা, লমদমশিংসিদা চাওখৎপা পুরকপা ঙম্লি অমদি লৈবাক মীয়ামগী মফমদা হায়রিবা মফমশিং অসিদা চৎনিংবগী অনৌবা অপাম্বা অমা পোকহল্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা কর্নি মাতা অমদি সলাসর বলাজীগী থৌজাল ফংলি হায়খি অমদি স্তেত অসিনা হৌজিক চাওখৎপগী মতোল লোম্না লৈগদবা মতম্নি হায়খি‍। মরম অসিননি ভারত লৈঙাক্না অঙম্বা মততক ফুদোক্তুনা রাজস্থান খুমাঙ চাওশিলহন্নবা থবক পায়খৎলিবসি‍। পুম্নমক্না পুন্না হোৎনমিন্নবনা রাজস্থানগী চাওখৎপগী পান্দম মঙফাওনহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোক্তুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
রাজস্থানগী গভর্নর, শ্রী কলরাজ মিস্রা, রোদ, ত্রান্সপোর্ত অমদি হায়ৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গারকরী, লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল, জল শক্তীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিং সেখাৱত, অমদি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কাইলাস চৌধরী অমদি অতৈ মীওই কয়াসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা অমৃৎসর – জামনগর ইকনমিক কোরিদোরগী লেন তরুক্কী গ্রীনফীল্দ এক্সপ্রেসৱে সেক্সন লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখি‍। রাজস্থান্দা কিলোমিতর ৫০০ হেন্না শাংনা লৈরিবা, হনুমানগর দিস্ত্রিক্তকী জখ্রাৱালী খউলদগী জলোর দিস্ত্রিক্তকী খেত্লাৱাস খুল ফাওবা থুংলিবা সেক্সন অসি লুপা করোর ১১,১২৫ রোম চঙনা শেমগৎপনি‍। এক্সপ্রেসৱে অসিনা অচৌবা ময়োল্লম, অমদি ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরশিংগী মরক্তা চৎপদা চঙবা মতম মশক থোক্না হন্থহনগনি অমদি কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনগনি‍। এক্সপ্রেসৱে অসিনা পোৎচৈ অপনবা লৈতনা পুথোক পুশিন তৌবদা মতেঙ ওইহনবতা নত্তনা লম্বী পরিংসিদা তুরিজম অমদি ইকনমিক দিভেলপমেন্তকী ফীভমসু ফগৎহনগনি‍।
লমদমসিগী পৱার সেক্তরদা ইনোৎ অমা হাপ্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১০,৯৫০ রোম চঙনা শেমগৎখিবা গ্রীন ইনর্জী কোরিদোরগী ইন্তর-স্তেত ত্রান্সমিসন লাইনগী ফেজ-১ কত্থোকখি‍। গ্রীন ইনর্জী কোরিদোর অসিনা রিনিউএবল পৱার গিগাৱাৎ ৬ লোম ইন্তিগ্রেত তৌগনি অমদি নোংচুপ লমদমদা রিনিউএবল পৱার অমদি থর্মেল জেনেরেসনগী গ্রিদ বেলেন্সিং তৌবদা, অমদি অৱাং লমদমদা হায়দ্রো জেনেরেসন্দা মতেঙ পাংদুনা অৱাং অমদি নোংচুপ লমদমগী মরক্তা ত্রান্সমিসন কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১,৩৪০ রোম চঙনা পৱার গ্রিদনা শেমগৎকদবা বিকানেরদগী ভিৱাদি ফাওবগী ত্রান্সমিসন লাইনসু কত্থোকখি‍। বিকানেরদগী ভিৱাদি ফাওবগী ত্রান্সমিসন লাইন অসিনা রাজস্থান্তা সোলার পৱার গিগাৱাত ৮.১ পুবদা মতেং ওইগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বিকানেরদা ফমুং ৩০ লৈবা নৌনা শাবা ইমপ্লোয়ীজ’ স্তেত ইন্স্যুরেন্স কোর্পোরেসন (ই.এস.আই.সি.) হোস্পিতাল লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখি‍। হোস্পিতাল অসি ফমুং ১০০ ফাওবগী কেপাসিতীদা অপগ্রেদ তৌবা য়াগনি অমদি লমদমদুগী মীয়ামগী মেদিকেলগী মথৌ তাবশিং ফংহন্দুনা অমদি এসেসিবল অমসুং ক্বালিতী লৈবা হকশেলগী সর্ভিসশিং ফংহন্দুনা মরুওইবা হেল্থকেয়র ফেসিলিতী অমা ওইগনি‍।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা বিকানের রেলৱে স্তেসন নৌনা শেমগৎপগী উরেপ উয়ুং তমখি‍। লুপা করোর ৪৫০ রোম চঙনা নৌনা শেমগৎকদৌরিবা অসিদা হৌজিক লৈরিবা রেলৱে স্তেসন অদুগী স্ত্রকচরশিংগী হেরিতেজ স্তেতস ঙাক্না ফ্লোরিং অমসুং সীলিং য়াওনা প্লেতফোর্ম পুম্নমক নৌনা শেমগৎকদবনি‍।
কিলোমিতর ৪৩ শাংবা চুরু – রতনগর সেক্সন দব্লিং তৌবগী উরেপ উয়ুংসু প্রধান মন্ত্রীনা তমখি‍। রেল লাইন অসি দব্লিং তৌবনা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনগনি, অমদি জীপসন, শুনু নুং, ফৌ-চেঙ অমদি হারগী পোত্থোকশিং বিকানেরদগী লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংদা পুথোক পুশিন তৌবদা লায়হল্লগন‍ি‍।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation development projects worth over Rs 24,300 crore in Bikaner, Rajasthan
Dedicates six-lane Greenfield Expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor
Dedicates Phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor
Dedicates Bikaner to Bhiwadi Transmission Line
Dedicates 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner
Lays foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway Station
Lays foundation stone for doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section railway line
“Rajasthan has scored a double century when it comes to National Highways”
“Rajasthan is a center of immense potential and possibilities”
“Green Field Expressway will strengthen the economic activities in entire western India”
“We declared the frontier villages the ‘first villages’ of the country”
08 JUL 2023 6:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation development projects worth over Rs 24,300 crore in Bikaner, Rajasthan today. The projects include the dedication of the six-lane Greenfield Expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor at a cost of around Rs 11,125 crores, Phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor worth around Rs 10,950 crores, Bikaner to Bhiwadi Transmission Line to be developed by Power Grid at a cost of around Rs 1,340 crores, and a new 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner. The Prime Minister laid the foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway Station at a cost of around Rs 450 crores and doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section railway line
Addressing the gathering, the Prime Minister paid homage to the land of warriors and remarked that the people dedicated to the development of the state always present an opportunity that he makes himself available to dedicate the development projects to the nation. Referring to the projects of today worth more than 24,000 crores, the Prime Minister noted that Rajasthan got two modern six-lane expressways within a matter of months. Recalling the inauguration of the Delhi - Dausa - Lalsot section of the Delhi - Mumbai Express Corridor in February, the Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to inaugurate the 500 km six-lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Expressway today. “In a way, Rajasthan has scored a double century when it comes to National Highways”, he added. The Prime Minister also congratulated the people of Bikaner and Rajasthan for the Green Energy Corridor and the Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital.
The Prime Minister said that Rajasthan has always been full of capabilities and potential. It is because of this potential for growth, the Prime Minister said, that record investment is being made in the state. Connectivity is being made hi-tech as there are endless possibilities for industrial development. Fast-speed expressways and railways will give a push to tourism opportunities which will benefit the youth of the state, he said.
Referring to the Green Field Expressway which was inaugurated today, the Prime Minister said that it will connect Rajasthan with Haryana, Punjab, Gujarat and Jammu and Kashmir, while important commercial seaports like Jamnagar and Kandla will also become accessible from Bikaner and Rajasthan. He underlined that the distances between Bikaner and Amritsar, and Jodhpur will be reduced, along with the distance between Jodhpur and Gujarat which will largely benefit the farmers and businesses of the region. “This Greenfield Expressway will strengthen the economic activities in entire western India”, the Prime Minister said as he highlighted the increased connectivity with oil field refineries which will strengthen the supply, thereby giving pace to economic developments in the country.
Talking about the doubling of the railway line, the Prime Minister highlighted the priority given to the growth of Railways in Rajasthan. He informed that between 2004-2014 Rajasthan received less than Rs 1000 crores per year on average for railways whereas after 2014, the state received Rs 10,000 crores every year on average.
The Prime Minister said that the biggest beneficiaries of this infrastructure push are small businessmen and small-scale industries. He mentioned Bikaner’s Achaar, papad, namkeen and said that with better connectivity, these small businesses will be able to take their products to every corner of the world.
Continuing with the efforts for Rajasthan’s development, the Prime Minister mentioned the Vibrant Village scheme for the long-neglected border villages. “We declared the frontier villages the ‘first villages’ of the country. Leading to development in these regions and a renewed interest among the people of the country about visiting these areas”, he said.
The Prime Minister talked about the blessings of Karni Mata and Salasar Balaji in Rajasthan and said that the state should be at the peak of development. That is why the Government of India is working for the growth of Rajasthan with all its might. He concluded with the hope that the combined effort of everyone will realize all the development goals of Rajasthan.
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, and Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Kailash Choudhary among others were present on the occasion.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation six-lane greenfield expressway section of the Amritsar - Jamnagar Economic Corridor. Spanning over 500 km in Rajasthan, this section which runs from village Jakhrawali in Hanumangarh district to village Khetlawas in Jalore district is built at a cost of around Rs 11,125 crores. This expressway will significantly reduce travel time and improve connectivity between major cities, and industrial corridors. The expressway will not only facilitate seamless transportation of goods but also enhance tourism and economic development along its route.
Giving a boost to the power sector in the region, the Prime Minister dedicated Phase-I of the Inter-State Transmission Line for Green Energy Corridor worth around Rs 10,950 crores. The green energy corridor will integrate about 6 GW of renewable power and help in grid balancing of Renewable Power with Thermal Generation in Western Region and Hydro Generation in the Northern region, thereby strengthening transmission capacity between Northern Region and Western Region. The Prime Minister also dedicated Bikaner to Bhiwadi Transmission Line to be developed by Power Grid at a cost of around Rs 1,340 crores. Bikaner to Bhiwadi Transmission Line will help in the evacuation of 8.1 GW of Solar Power in Rajasthan.
The Prime Minister dedicated a new 30-bedded Employees' State Insurance Corporation (ESIC) Hospital in Bikaner. The hospital will have a capacity upgradeable to 100 beds and will serve as a vital healthcare facility, catering to the medical needs of the local community and ensuring accessible and quality healthcare services.
Further, the Prime Minister laid the foundation stone for the redevelopment of the Bikaner Railway station. To be developed at a cost of around Rs 450 crores, the redevelopment work will involve renovation of all platforms along with flooring and ceiling while ensuring the preservation of the heritage status of the existing structure of the railway station.
The foundation Stone for the doubling of the 43 km long Churu – Ratangarh section was also laid by the Prime Minister. Doubling of this rail line will enhance connectivity, and facilitate easier transportation of gypsum, limestone, food grains and fertilizer products from Bikaner region to the rest of the country.