Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth around Rs 7500 crores in Raipur, Chhattisgarh
Dedicates and lays foundation stone for 5 National Highway Projects
Dedicates doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line and 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh
Dedicates Indian Oil Corporation Bottling Plant at Korba
Flags off Antagarh - Raipur Train via video link
Initiates distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under Ayushman Bharat
“Today’s projects mark a new journey of development and convenience in the tribal areas of Chhattisgarh”
“Government is prioritizing infrastructure development in those specific regions which have lagged behind in terms of development”
“Modern infrastructure is also related to social justice”
“Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors”
“The Government is committed to creating new opportunities and setting up more industries in areas of natural wealth”
“Government has provided more than Rs 25000 crores to Chhattisgarh for providing adequate employment under MNREGA”
07 JUL 2023 1:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around Rs 7500 crores in Raipur, Chhattisgarh today. He dedicated and laid the foundation stone for 5 National Highway projects worth around Rs 6,400 crores. The Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs 750 crores, a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh developed at a cost of Rs 290 crores. Further, the Prime Minister dedicated to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric ton per annum at Korba constructed at a cost of over Rs 130 crores. He also flagged off Antagarh - Raipur Train via video link. Further, the Prime Minister initiated the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that today’s occasion is extremely significant for the development journey of Chhattisgarh as the state is receiving development projects worth more than 7000 crores in the sectors like infrastructure and connectivity. He underlined that the projects of today will make the lives of the people easier and strengthen the healthcare system in the state. He also emphasized that these projects will give rise to employment opportunities in the state while also benefiting the paddy farmers, mineral industry and tourism industry of Chhattisgarh. “The projects of today will mark a new journey of development and convenience in the tribal areas of Chhattisgarh”, the Prime Minister said as he congratulated the people of the state for the projects.
The Prime Minister emphasized that the delay in the development of any given region is directly related to the lack of infrastructure, Hence, the Prime Minister continued, the government is prioritizing infrastructure development in those specific regions which have lagged behind in terms of development. “Infrastructure means ease of living and ease of doing business. Infrastructure means employment opportunities and fast-paced development”, the Prime Minister asserted. He said that modern infrastructure development can also be witnessed in Chhattisgarh where in the last 9 years, road connectivity has expanded to thousands of tribal villages of the state under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana. He noted that the Government has approved projects of about 3,500 km long National Highway where about 3000 km have also been completed. The Prime Minister also mentioned that Raipur-Kodebod and Bilaspur-Pathrapali highways have been inaugurated today. “Be it rail, road, telecom, the Government has done unprecedented work in Chhattisgarh in the last 9 years to boost all forms of connectivity”, he added
The Prime Minister highlighted that modern infrastructure is also related to social justice and mentioned that the projects of today including the roads and railway lines that are connecting the settlements of the poor, Dalits, backward and tribals will improve connectivity to the hospitals for patients and women. He also highlighted that nine years ago, more than 20 percent of the villages in Chhattisgarh did not have any kind of mobile connectivity whereas today the number has come down to about 6 percent, and the farmers and laborers of the region are the biggest beneficiaries of this. He also pointed out that most of these tribal villages where connectivity has improved were the ones once affected by Naxalite violence. The Prime Minister informed that the Government is installing more than 700 mobile towers to ensure good 4G connectivity. He also stated that about 300 towers have already started functioning. The tribal villages that once fell silent can now hear the buzzing of the ringtones”, he added. The Prime Minister underlined that the advent of mobile connectivity has aided the people of the village in many tasks. “This is social justice. And this is Sabka Saath, Sabka Vikas” the Prime Minister said.
“Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors”, the Prime Minister remarked as he asserted that the Raipur - Dhanbad Economic Corridor and Raipur - Vishakhapatnam Economic Corridor are going to change the fortunes of the entire region. He noted that the economic corridors are passing through aspirational districts that were once called backward, and where violence and anarchy once prevailed. He said that the Raipur-Vishakhapatnam Economic Corridor whose foundation stone has been laid today will become a new lifeline of this region as the journey between Raipur and Visakhapatnam will be reduced to half. He also mentioned that the 6-lane road will connect the paddy belt of Dhamtari, the bauxite belt of Kanker and the richness of handicrafts of Kondagaon to other parts of the country. The Prime Minister also appreciated the construction of tunnels and animal passes for the convenience of wildlife as this road will pass through the wildlife region. “The rail line from Dalli Rajhara to Jagdalpur and direct train service from Antagarh to Raipur will also make it easier to travel to far-flung areas”, Shri Modi added.
“The Government is committed to creating new opportunities and setting up more industries in areas of natural wealth”, the Prime Minister said as he highlighted the efforts in this direction in the last 9 years which have given new energy to industrialization in Chhattisgarh. He informed that due to the policies of the Government, Chhattisgarh witnessed an increase in funds in the form of revenue. He noted that Chhattisgarh has started getting more funds in the form of royalty, especially after the change in the Mines and Mineral Act. In the four years before 2014, the Prime Minister informed that Chhattisgarh had received Rs 1300 crore as royalty whereas the state received about Rs 2800 crore between 2015-16 to 2020-21. He said that the work of development has been accelerated in districts with mineral wealth as a result of an increase in the District Mineral Fund. “Be it schools for children, libraries, roads, water arrangements, now the District Mineral Fund Money is being spent in many such developmental works”, he added.
Highlighting that more than Rs 6000 crores are deposited today in more than 1 crore 60 lakh Jan Dhan bank accounts that have been opened in Chhattisgarh, the Prime Minister said that it belongs to the poor families, farmers and laborers who were once forced to keep it elsewhere. He also highlighted that the Jan Dhan accounts are assisting the poor in availing direct help from the government. The Prime Minister said that the Government is continuously working for the youth of Chhattisgarh towards creating employment and self-employment opportunities and informed that more than Rs 40,000 crores have been given to the youth of Chhattisgarh under the Mudra Yojana, that has come to the aid of a large number of tribal youths and youths from poor families. He also mentioned that the Government has launched a special scheme worth lakhs of crores to help the small industries of the country during the Corona period where about 2 lakh enterprises of Chhattisgarh got assistance of about Rs 5000 crores.
The Prime Minister also touched upon PM Swanidhi Yojana which provides loans without guarantee to street vendors and mentioned that more than 60 thousand beneficiaries hailed from Chhattisgarh. He informed that the Government has provided more than Rs 25000 crores to Chhattisgarh for providing adequate employment under MNREGA in the villages.
Noting that the distribution of Ayushman cards to 75 lakh beneficiaries is already underway, the Prime Minister emphasized the guarantee of free treatment up to Rs 5 lakh every year in more than 1500 big hospitals of the state for the poor and tribal families. He expressed satisfaction that Ayushman Yojana is coming to the aid of the lives of poor, tribal, backward and Dalit families. Concluding the address, the Prime Minister assured to serve every family of Chhattisgarh with the same spirit of service.
Governor of Chhattisgarh, Shri Biswabhusan Harichandan, Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Bhupesh Baghel, Deputy Chief Minister of Chhattisgarh, Shri T S Singh Deo, Union Minister for Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Health and Family Welfare Dr Mansukh Mandaviya, and Members of Parliament among others were present on the occasion.
Background
In a major push towards infrastructure development, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone for 5 National Highway projects worth around Rs 6,400 crores. The projects that will be dedicated to the nation include the 33 km long 4-laning of the Raipur to Kodebod section on the Jabalpur-Jagdalpur National Highway. Besides boosting tourism, the section is integral for the movement of raw goods, finished products of Steel plants near Jagdalpur and provides connectivity to iron ore-rich areas. The Prime Minister also dedicated to the nation the 53 km long 4-lane Bilaspur-Pathrapali stretch of Bilaspur to Ambikapur section of NH-130. It will help improve the connectivity of Chhattisgarh with Uttar Pradesh and will boost the movement of coal by providing connectivity to coal mines in adjoining areas.
The Prime Minister also laid the foundation stone for 3 National Highway projects for the Chhattisgarh Section of the 6-lane Greenfield Raipur - Visakhapatnam corridor. These include the development of a 43 km long six-lane Jhanki-Sargi section on NH 130 CD; a 57 km long six-lane Sargi-Basanwahi section on NH 130 CD; and a 25 km long six-lane Basanwahi-Marangpuri section of NH-130 CD. A key component is a 6-Lane tunnel of 2.8 km in length which comprises 27 animal passes and 17 monkey canopies for unrestricted wildlife movement in the Udanti Wildlife Sanctuary area. These projects will provide better connectivity to rice mills in Dhamtari and bauxite-rich areas in Kanker and also benefit the handicraft industry in Kondagaon. Overall, these projects will give a major thrust to the socio-economic development of the region.
The Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs 750 crores. It will ease transportation of coal, steel, fertilizers and other commodities from ports for industries in Chhattisgarh. He also dedicated to the nation a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh developed at a cost of Rs 290 crores. The new railway line will provide connectivity to Bhilai Steel Plant with Iron Ore Mines of Dalli Rajhara and Rowghat areas and will link remote areas of southern Chhattisgarh passing through dense forests.
The Prime Minister also dedicated to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric tons per annum at Korba, constructed at a cost of over Rs 130 crores. He also flagged off Antagarh - Raipur Train via video link. Further, the Prime Minister initiated the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চত্তিছগড়ৰ ৰায়পুৰত প্ৰায় ৭৫০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
৫টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
১০৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰায়পুৰ-খাৰিয়াৰ ৰোড ৰে’লপথ দ্বৈতকৰণ আৰু কেওটি-অন্তগড় সংযোগী ১৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন ৰে’লপথ উৎসৰ্গা
কোৰবাত ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পোৰেচনৰ বটলিং প্ৰকল্প উৎসৰ্গা
ভিডিঅ 'লিংকৰ জৰিয়তে অন্তগড়-ৰায়পুৰ ট্ৰেইনৰ যাত্ৰাৰ শুভাৰম্ভ
আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলক ৭৫ লাখ কাৰ্ড বিতৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ
"আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে চত্তিছগড়ৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত উন্নয়ন আৰু সুবিধাৰ এক নতুন যাত্ৰা চিহ্নিত কৰিছে"
"চৰকাৰে উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থকা নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলসমূহত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দি আছে"
"আধুনিক আন্তঃগাঁথনিও সামাজিক ন্যায়ৰ সৈতে জড়িত"
"আজি চত্তিছগড় দুটা অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে"
"নতুন সুযোগ সৃষ্টি আৰু প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত অধিক উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ"
"এমএনৰেগাৰ অধীনত পৰ্যাপ্ত নিযুক্তি প্ৰদানৰ বাবে চৰকাৰে চত্তিছগড়ক ২৫,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক প্ৰদান কৰিছে"
07 JUL 2023 1:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি চত্তিছগড়ৰ ৰায়পুৰত প্ৰায় ৭৫০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁ প্ৰায় ৬,৪০০ কোটি টকাৰ ৫টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ৭৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে সম্পূৰ্ণ হোৱা ১০৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰায়পুৰ-খাৰিয়াৰ পথ ৰে’লপথৰ দ্বৈতকৰণৰ কাম, ২৯০ কোটি টকা ব্যয়েৰে কেওটি-অন্তগড়ক সংযোগ কৰা ১৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন ৰে’লপথ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৩০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে কোৰবাত প্ৰতি বছৰে ৬০ হাজাৰ মেট্ৰিক টন ক্ষমতাৰ ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পোৰেচনৰ এটা বটলিং প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁ ভিডিঅ' লিংকৰ জৰিয়তে অন্তগড়-ৰায়পুৰ ট্ৰেইনৰো শুভাৰম্ভ কৰে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলক ৭৫ লাখ কাৰ্ড বিতৰণৰ কাম আৰম্ভ কৰে।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজিৰ অনুষ্ঠানটো চত্তিছগড়ৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ কিয়নো ৰাজ্যখনে আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগৰ দৰে খণ্ডত ৭০০০ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব আৰু ৰাজ্যখনৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাটোক শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যখনত নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ লগতে চত্তিছগড়ৰ ধান খেতিয়ক, খনিজ উদ্যোগ আৰু পৰ্যটন উদ্যোগকো উপকৃত কৰিব। "আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে চত্তিছগড়ৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত উন্নয়ন আৰু সুবিধাৰ এক নতুন যাত্ৰা চিহ্নিত কৰিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যিকোনো নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলৰ উন্নয়নত হোৱা বিলম্ব পোনপটীয়াকৈ আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, সেয়েহে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থকা নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলসমূহত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দি আছে। "আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থ হৈছে জীৱন ধাৰণৰ সহজতা আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সুচলতা। আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থ হৈছে নিযুক্তিৰ সুযোগ আৰু দ্ৰুত গতিৰ উন্নয়ন", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ কয় যে চত্তিছগড়তো আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন দেখিবলৈ পোৱা যায় য’ত যোৱা ৯ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্রামীণ চড়ক যোজনাৰ অধীনত ৰাজ্যখনৰ হাজাৰ হাজাৰ জনজাতীয় গাঁৱলৈ পথ সংযোগ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে প্ৰায় ৩,৫০০ কিলোমিটাৰ দীঘল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে য'ত প্ৰায় ৩০০০ কিলোমিটাৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ৰায়পুৰ-কোড়বোদ আৰু বিলাসপুৰ-পাথৰপালি ঘাইপথ আজি উদ্বোধন কৰা হৈছে। "ৰে’ল, পথ, টেলিকম হওঁক, চৰকাৰে যোৱা ৯ বছৰত চত্তিছগড়ত সকলো ধৰণৰ সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে অভূতপূৰ্ব কাম কৰিছে", তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিও সামাজিক ন্যায়ৰ সৈতে জড়িত বুলি উল্লেখ কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় লোকসকলক সংযোগ কৰা পথ আৰু ৰে’লপথকে ধৰি আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে ৰোগী আৰু মহিলাৰ বাবে চিকিৎসালয়সমূহৰ সৈতে সংযোগ উন্নত কৰিব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ৯ বছৰ পূৰ্বে চত্তিছগড়ৰ ২০ শতাংশতকৈও অধিক গাঁৱত কোনো ধৰণৰ মোবাইল সংযোগ নাছিল যদিও আজি ই প্ৰায় ৬ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে আৰু অঞ্চলটোৰ কৃষক আৰু শ্ৰমিকসকল ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে সংযোগ উন্নত হোৱা এই জনজাতীয় গাঁওসমূহৰ অধিকাংশই এসময়ত নক্সালবাদী হিংসাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে চৰকাৰে উন্নত ৪জি সংযোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ ৭০০ৰো অধিক মোবাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইতিমধ্যে প্ৰায় ৩০০ টাৱাৰে কাম আৰম্ভ কৰিছে। এসময়ত নীৰৱ হৈ পৰা জনজাতীয় গাওঁবোৰে এতিয়া ৰিংট’নৰ গুঞ্জন শুনিব পাৰে", তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে মোবাইল সংযোগৰ আবিৰ্ভাৱে গাওঁখনৰ লোকসকলক বহুতো কামত সহায় কৰিছে। "এয়া হৈছে সামাজিক ন্যায়। আৰু এয়া হৈছে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
"আজি চত্তিছগড় দুটা অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইদৰে মন্তব্য কৰি কয় যে ৰায়পুৰ-ধানবাদ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ আৰু ৰায়পুৰ-বিশাখাপট্টনম অৰ্থনৈতিক কৰিড’ৰে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ ভাগ্য সলনি কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অৰ্থনৈতিক কৰিড’ৰবোৰ আকাংক্ষিত জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে যাক এসময়ত পিছপৰা বুলি কোৱা হৈছিল, আৰু য'ত এসময়ত হিংসা আৰু অৰাজকতা আছিল। তেওঁ কয় যে আজি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা ৰায়পুৰ-বিশাখাপট্টনম অৰ্থনৈতিক কৰিড’ৰ এই অঞ্চলৰ এক নতুন জীৱনৰেখা হৈ পৰিব কিয়নো ৰায়পুৰ আৰু বিশাখাপট্টনমৰ মাজৰ যাত্ৰা আধালৈ হ্ৰাস হ'ব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ৬ লেনৰ এই পথটোৱে ধামতাৰীৰ ধান বেল্ট, কাংকেৰৰ বক্সাইট বেল্ট আৰু কোণ্ডাগাঁৱৰ হস্তশিল্পৰ সমৃদ্ধি দেশৰ অন্যান্য অংশৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বন্যপ্ৰাণীৰ সুবিধাৰ বাবে সুৰঙ্গ আৰু পশু পথ নিৰ্মাণৰ বাবেও প্ৰশংসা কৰে কিয়নো এই পথটো বন্যপ্ৰাণী অঞ্চলৰ মাজেৰে পাৰ হ'ব। "দাল্লি ৰাজাৰাৰ পৰা জগদলপুৰলৈ ৰে’ল লাইন আৰু অন্তগড়ৰ পৰা ৰায়পুৰলৈ পোনপটীয়া ৰে’ল সেৱাই দূৰৈৰ অঞ্চললৈ যাত্ৰা কৰাটোও সহজ কৰি তুলিব", শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
"প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত নতুন সুযোগ সৃষ্টি আৰু অধিক উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিগত ৯ বছৰত চত্তিছগড়ত ঔদ্যোগিকৰণক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰা এই দিশত কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয়। তেওঁ অৱগত কৰে যে চৰকাৰৰ নীতিৰ ফলত চত্তিছগড়ত ৰাজহৰ ৰূপত পুঁজি বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চত্তিছগড়ে ৰয়েল্টীৰ ৰূপত অধিক পুঁজি লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, বিশেষকৈ খনি আৰু খনিজ আইনৰ পৰিৱৰ্তনৰ পিছত। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ চাৰি বছৰত, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে চত্তিছগড়ে ৰয়েল্টী হিচাপে ১৩০০ কোটি টকা লাভ কৰিছিল আনহাতে ৰাজ্যখনে ২০১৫-১৬ৰ পৰা ২০২০-২১ ৰ মাজত প্ৰায় ২৮০০০ কোটি টকা লাভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে জিলাভিত্তিক খনিজ পুঁজি বৃদ্ধিৰ ফলস্বৰূপে খনিজ সম্পদ থকা জিলাসমূহত উন্নয়নৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। "শিশুৰ বিদ্যালয়, পুথিভঁৰাল, পথ, পানীৰ ব্যৱস্থা হওঁক, এতিয়া এনে বহুতো উন্নয়নমূলক কামত জিলা খনিজ পুঁজিৰ ধন ব্যয় কৰা হৈছে", তেওঁ লগতে কয়।
চত্তিছগড়ত খোলা ১ কোটি ৬০ লাখতকৈও অধিক জন ধন বেংক একাউণ্টত আজি ৬০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন জমা কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই সেই দৰিদ্ৰ পৰিয়াল, কৃষক আৰু শ্ৰমিকসকলৰ, যিসকলে এসময়ত ইয়াক আন ঠাইত ৰাখিবলৈ বাধ্য হৈছিল। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে জন ধন একাউণ্টসমূহে দৰিদ্ৰ লোকসকলক চৰকাৰৰ পৰা প্ৰত্যক্ষ সহায় লাভ কৰাত সহায় কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে চত্তিছগড়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিযুক্তি আৰু আত্ম-নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ দিশত নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে আৰু জনায় যে মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত চত্তিছগড়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৪০,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন দিয়া হৈছে, যি বৃহৎ সংখ্যক জনজাতীয় যুৱক-যুৱতী আৰু দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সহায় কৰিবলৈ আহিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত দেশৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক সহায় কৰিবলৈ লাখ লাখ কোটি টকাৰ এক বিশেষ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে য’ত চত্তিছগড়ৰ প্ৰায় ২ লাখ উদ্যোগে প্ৰায় ৫০০০ কোটি টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পথৰ বিক্ৰেতাসকলক গেৰাণ্টি অবিহনে ঋণ প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে ৬০ হাজাৰৰো অধিক হিতাধিকাৰী চত্তিছগড়ৰ আছিল। তেওঁ অৱগত কৰে যে গাঁওসমূহত এমএনৰেগাৰ অধীনত পৰ্যাপ্ত নিযুক্তি প্ৰদানৰ বাবে চৰকাৰে চত্তিছগড়ক ২৫,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক প্ৰদান কৰিছে।
ইতিমধ্যে ৭৫ লাখ হিতাধিকাৰীক আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ কাম চলি আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ ১৫০০ৰো অধিক প্ৰধান চিকিৎসালয়ত দৰিদ্ৰ আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ নিশ্চয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে আয়ুষ্মান যোজনা দৰিদ্ৰ, জনজাতীয়, পিছপৰা আৰু দলিত পৰিয়ালৰ জীৱনৰ সহায়ৰ বাবে আহিছে। ভাষণ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চত্তিছগড়ৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালক একে সেৱাৰ মনোভাৱেৰে সেৱা কৰাৰ আশ্বাস দিয়ে।
চত্তিছগড়ৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিশ্বভূষণ হৰিচন্দন, চত্তিছগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভুপেশ বাঘেল, চত্তিছগড়ৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী টি এছ সিং দেও, কেন্দ্ৰীয় পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰী, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ মনসুখ মাণ্ডৱিয়া আৰু সংসদৰ সদস্যসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৬,৪০০ কোটি টকাৰ ৫টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে জবলপুৰ-জগদলপুৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৰায়পুৰৰ পৰা কোড়বোদ অংশলৈ ৩৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৪ লেনযুক্ত কৰা। পৰ্যটনক উৎসাহিত কৰাৰ উপৰিও, খণ্ডটো কেঁচামালৰ চলাচলৰ বাবে অবিচ্ছেদ্য, জগদলপুৰৰ ওচৰৰ ষ্টীল প্ৰকল্পৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী আৰু লৌহ আকৰিক সমৃদ্ধ অঞ্চলসমূহলৈ সংযোগ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদুপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১৩০ৰ বিলাসপুৰৰ পৰা অম্বিকাপুৰ অংশলৈ ৫৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৪ লেনৰ বিলাসপুৰ-পাথৰপালি খণ্ডটো ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। ই উত্তৰ প্ৰদেশৰ সৈতে চত্তিছগড়ৰ সংযোগ উন্নত কৰাত সহায় কৰিব আৰু কাষৰীয়া অঞ্চলসমূহৰ কয়লা খনিসমূহলৈ সংযোগ প্ৰদান কৰি কয়লাৰ চলাচল বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬ লেনৰ গ্ৰীণফিল্ড ৰায়পুৰ-বিশাখাপট্টনম কৰিডৰৰ চত্তিছগড় শাখাৰ বাবে ৩টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ১৩০ চি ডি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৪৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ছয় লেনৰ ঝাঁকী-চাৰ্গী শাখাৰ উন্নয়ন; ১৩০ চি ডি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৫৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ছয় লেনৰ চাৰ্গী-বাসানৱাহী শাখা; আৰু ১৩০ চি ডি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ২৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ছয় লেনৰ বাসানৱাহী-মাৰাংপুৰী শাখা। এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হ’ল ২.৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৬ লেনৰ সুৰঙ্গ য’ত উদান্তি বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য অঞ্চলত বন্যপ্ৰাণীৰ বাধাহীন চলাচলৰ বাবে ২৭টা জন্তুৰ পাৰ হোৱা ঠাই আৰু ১৭টা বান্দৰৰ কেনোপি আছে। এই প্ৰকল্পসমূহে ধামতাৰীৰ চাউল কল আৰু কাংকেৰৰ বক্সাইট সমৃদ্ধ অঞ্চলসমূহলৈ উন্নত সংযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু কোণ্ডাগাঁৱৰ হস্তশিল্প উদ্যোগকো উপকৃত কৰিব। সামগ্ৰিকভাৱে, এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ৭৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে সম্পূৰ্ণ হোৱা ১০৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰায়পুৰ-খাৰিয়াৰ ৰেলপথ দ্বৈতকৰণৰ কামটো ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। ই চত্তিছগড়ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে বন্দৰৰ পৰা কয়লা, ইস্পাত, সাৰ আৰু অন্যান্য সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ সহজ কৰি তুলিব। তেওঁ লগতে ২৯০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা কেওটি-অন্তগড়ক সংযোগ কৰা ১৭ কিলোমিটাৰ দীঘল নতুন ৰেলপথটো ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। নতুন ৰেলপথে ভিলাই ষ্টীল প্ৰকল্পক দল্লী ৰাজাৰা আৰু ৰৌঘাট অঞ্চলৰ লৌহ আকৰিকৰ খনিৰ সৈতে সংযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু ঘন অৰণ্যৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱা দক্ষিণ চত্তিছগড়ৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহক সংযোগ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৩০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে কোৰবাত বছৰি ৬০ হাজাৰ মেট্ৰিক টন ক্ষমতাৰ ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পোৰেচনৰ এটা বটলিং প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁ ভিডিঅ' লিংকৰ জৰিয়তে অন্তগড়-ৰায়পুৰ ট্ৰেইনৰো শুভাৰম্ভ কৰে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলক ৭৫ লাখ কাৰ্ড বিতৰণৰ কাম আৰম্ভ কৰে।