ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଛତିଶଗଡର ରାୟପୁରରେ ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଓ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୫ ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
୧୦୩ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ରାୟପୁର - ଖରିଆର ରୋଡ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ କେଓଟି - ଅନ୍ତାଗଡକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୧୭ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ନୂଆ ରେଳ ଲାଇନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
କୋରବା ଠାରେ ଭାରତୀୟ ତୈଳ ନିଗମର ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ଅନ୍ତାଗଡ-ରାୟପୁର ରେଳକୁ ଭିଡିଓ ଲିଙ୍କ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୭୫ ଲକ୍ଷ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
“ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଛତିଶଗଡର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ଏବଂ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ କରିଛି”
“ସେହି ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ଯାହା ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପଛରେ ପଡିଛି”
“ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସହିତ ଜଡିତ”
“ଆଜି ଛତିଶଗଡ ଦୁଇଟି ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ସହିତ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି”
“ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ”
“ଏମଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କାମ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଛତିଶଗଡକୁ ୨୫୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି”
07 JUL 2023 1:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଛତିଶଗଡର ରାୟପୁରରେ ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଓ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେ ପ୍ରାୟ ୬୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୫ ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଓ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୦୩ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ରାୟପୁର - ଖରିଆର ରୋଡ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଶେଷ ହୋଇଛି, କେଓଟି - ଅନ୍ତଗଡ଼କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୧୭ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ୨୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେରୋବା ଠାରେ ୧୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମିତ ବାର୍ଷିକ ୬୦ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଭାରତୀୟ ତୈଳ ନିଗମର ଏକ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଭିଡିଓ ଲିଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତଗଡ - ରାୟପୁର ଟ୍ରେନକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏଥି ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୭୫ ଲକ୍ଷ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଆଜିର ଉତ୍ସବ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ କାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୭୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଜ୍ୟ ପାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଛତିଶଗଡର ଧାନ ଚାଷୀ, ଖଣିଜ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବା ସହିତ ରାଜ୍ୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ଛତିଶଗଡର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ତଥା ସୁବିଧା ସୁଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନଦନ ଜଣାଇବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ବିଳମ୍ବ ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭାବ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ, ତେଣୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି, ସରକାର ସେହି ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ଯାହା ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପଛରେ ପଡିଛି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅର୍ଥ ଜୀବନର ସହଜତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅର୍ଥ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷୀ ରହିପାରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡକ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟର ହଜାର ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମକୁ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ପ୍ରାୟ ୩୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ କିଲୋମିଟର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ରାୟପୁର-କୋଡେବୋଡ ଏବଂ ବିଳାସପୁର-ପଥରପାଲି ରାଜପଥ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ରେଳ, ସଡକ କିମ୍ବା ଟେଲିକମ୍ ହେଉ, ସରକାର ସମସ୍ତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଛତିଶଗଡରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ବସ୍ତିବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ଲାଇନ ସମେତ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ରୋଗୀ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନା ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ନଅ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଛତିଶଗଡର ୨୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ନଥିଲାବେଳେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ଖସି ଆସିଛି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନେ ସର୍ବାଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଅଟନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଯେଉଁଠାରେ ସଂଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି, ସେମାନେ ଏକଦା ମାଓବାଦୀ ହିଂସା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ । ୪ଜି ସଂଯୋଗକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଟାୱାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି । ଏକଦା ନିରବ ହୋଇଯାଇଥିବା ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ରିଙ୍ଗଟୋନର ଗୁଜବ ଶୁଣିପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗର ଆଗମନ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କୁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଏହା ହେଉଛି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ । ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସବକା ସାଥ୍‌, ସବକା ବିକାଶ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଛତିଶଗଡ ଦୁଇଟି ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାୟପୁର - ଧାନବାଦ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଏବଂ ରାୟପୁର - ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରଗୁଡିକ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଯାହାକୁ ଏକଦା ପଛୁଆ କୁହାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ହିଂସା ଏବଂ ଅରାଜକତା ଏକଦା ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଯାହାର ଆଜି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି ତାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ନୂତନ ଲାଇଫ୍ ଲାଇନ୍ ହେବ କାରଣ ରାୟପୁର ଏବଂ ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ଅଧାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୬-ଲାଇନ୍‍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାସ୍ତା ଧାମତାରୀର ଧାନ ଚାଷ ଅଞ୍ଚଳ, କାଙ୍କେରର ବକ୍ସାଇଟ୍ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କୋଣ୍ଡାଗାଓଁର ହସ୍ତତନ୍ତର ସମୃଦ୍ଧତାକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ । ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଟନେଲ ଏବଂ ପଶୁ ମାନଙ୍କ ଯା ଆସ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ର୍ନିମାଣକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି କାରଣ ଏହି ରାସ୍ତା ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଯିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡାଲୀ ରାଜହାରରୁ ଜଗଦଲପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଅନ୍ତାଗଡରୁ ରାୟପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସେବା ଦୂର ଦୂରାନ୍ତକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ସହଜ କରିବ ।
ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଛତିଶଗଡରେ ଶିଳ୍ପାୟନକୁ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବାପାଇଁ ହୋଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଛତିଶଗଡରେ ରାଜସ୍ୱ ଆକାରରେ ପାଣ୍ଠି ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡ ରୟାଲଟି ଆକାରରେ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ବିଶେଷ କରି ଖଣି ଏବଂ ଖଣିଜ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଛତିଶଗଡକୁ ରୟାଲଟି ଆକାରରେ ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିବାବେଳେ ୨୦୧୫-୧୬ ରୁ ୨୦୨୦-୨୧ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛି । ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠି ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଥିବା ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ହେଉ, ଲାଇବ୍ରେରୀ, ରାସ୍ତା କିମ୍ବା ଜଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠିର ଅର୍ଥ ଏହିପରି ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ।
ଛତିଶଗଡରେ ଖୋଲାଯାଇଥିବା ୧ କୋଟିରୁ ୬୦ ଲକ୍ଷ ଜନ ଧାନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଆଜି ୬୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଗରିବ ପରିବାର, କୃଷକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କର ଅଟେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ରଖିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ଏଥିସହ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସହାୟତା ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ନିରନ୍ତର ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଛତିଶଗଡର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୪୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ ଏବଂ ଗରିବ ପରିବାରର ଯୁବକମାନେ ଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କରୋନା ଅବଧି ସମୟରେ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହ ଫଳରେ ଛତିଶଗଡର ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରାୟ ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍‍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ରଖିଛନ୍ତି ଯାହା ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ଛତିଶଗଡରେ ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆସିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଏମଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ଛତିଶଗଡକୁ ୨୫୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
୭୫ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ୧୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବଡ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଗରୀବ, ଆଦିବାସୀ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଦଳିତ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରି ଆସୁଛି ବୋଲି ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛତିଶଗଡର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ସମାନ ଆବେଗର ସହିତ ସେବା କରିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ।
ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ୱଭୂଷଣ ହରିଚନ୍ଦନ, ଛତିଶଗଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେଶ ବାଘେଲ, ଛତିଶଗଡ଼ର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଟି ଏସ୍‍ ସିଂ ଦେଓ, କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗଡକରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଏବଂ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୬୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୫ ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକରେ ଜବଲପୁର-ଜଗଦଲପୁର ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଥିବା ରାୟପୁରରୁ କୋଡବୋଡ୍ ସେକ୍ସନର ୩୩ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ୪-ଲାଇନ୍‍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ବ୍ୟତୀତ ଏହି ସେକ୍ସନ କଞ୍ଚା ମାଲ ପରିବହନ, ଜଗଦଲପୁର ନିକଟରେ ଥିବା ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାର ଉତ୍ପାଦିତ ଲୁହାପଥର ଏବଂ ଲୁହାପଥର ଗଚ୍ଛିତ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-୧୩୦ ରେ ଥିବା ବିଳାସପୁର ରୁ ଅମ୍ବିକାପୁର ସେକ୍ସନର ୫୩ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ୪ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଳାସପୁର-ପଥରପାଲି ଷ୍ଟ୍ରେଚ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଛତିଶଗଡର ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସଂଲଗ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ କୋଇଲା ଖଣିକୁ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ କୋଇଲା ପରିବହନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬ଲାଇନ୍‍ ବିଶିଷ୍ଟ ନୂତନ ରାୟପୁର - ବିଶାଖାପାଟନମ୍ କରିଡରର ଛତିଶଗଡ ସେକ୍ସନ ପାଇଁ ୩ ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲାଗି ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏଗୁଡିକ ଏନ୍‍ଏଚ ୧୩୦ ସିଡି ରେ ୪୩ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଛଅ ଲେନ ଝାଙ୍କି-ସରଗି ସେକ୍ସନର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ; ଏନଏଚ ୧୩୦ ସିଡି ଉପରେ ୫୭ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସରଗି-ବସାନୱାହି ସେକ୍ସନ; ଏବଂ ଏନଏଚ-୧୩୦ ସିଡି ର ୨୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଛଅ ଲେନ ବସାନୱାହି-ମାରଙ୍ଗପୁରୀ ସେକସନ । ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ହେଉଛି ୨.୮ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ୬-ଲେନ୍ ଟନେଲ୍ ଯେଉଁଥିରେ ଉଦାନ୍ତି ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଅଭୟାରଣ୍ୟରେ ୨୭ ଟି ପଶୁ ଯା ଆସ ପଥ ଏବଂ ମାଙ୍କଡ଼ଙ୍କ ଯିବାଆସିବା ପାଇଁ ୧୭ ଟି ଝୁଲନ୍ତା ପଥ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଧାମତାରୀର ଚାଉଳ ମିଲ୍ ଏବଂ କାଙ୍କେରର ବକ୍ସାଇଟ୍ ସମୃଦ୍ଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ କୋଣ୍ଡାଗାଓଁରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ମୋଟ ଉପରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ- ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ୧୦୩ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ରାୟପୁର - ଖରିଆର ରୋଡ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏହା ଛତିଶଗଡର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ବନ୍ଦରରୁ କୋଇଲା, ଇସ୍ପାତ, ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ । ୨୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା କେଓଟି - ଅନ୍ତାଗଡ଼କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୧୭ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଭିଲାଇ ଷ୍ଟିଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଡାଲୀ ରାଜହାର ଏବଂ ରୋଘାଟ ଅଞ୍ଚଳର ଲୁହାପଥର ଖଣି ସହିତ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଘନ ଜଙ୍ଗଲ ଦେଇ ଯାଇଥିବା ଦକ୍ଷିଣ ଛତିଶଗଡର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
କୋରବା ଠାରେ ୧୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମିତ ବାର୍ଷିକ ୬୦ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଭାରତୀୟ ତୈଳ ନିଗମର ଏକ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଭିଡିଓ ଲିଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତାଗଡ - ରାୟପୁର ଟ୍ରେନକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୭୫ ଲକ୍ଷ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth around Rs 7500 crores in Raipur, Chhattisgarh
Dedicates and lays foundation stone for 5 National Highway Projects
Dedicates doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line and 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh
Dedicates Indian Oil Corporation Bottling Plant at Korba
Flags off Antagarh - Raipur Train via video link
Initiates distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under Ayushman Bharat
“Today’s projects mark a new journey of development and convenience in the tribal areas of Chhattisgarh”
“Government is prioritizing infrastructure development in those specific regions which have lagged behind in terms of development”
“Modern infrastructure is also related to social justice”
“Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors”
“The Government is committed to creating new opportunities and setting up more industries in areas of natural wealth”
“Government has provided more than Rs 25000 crores to Chhattisgarh for providing adequate employment under MNREGA”
07 JUL 2023 1:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around Rs 7500 crores in Raipur, Chhattisgarh today. He dedicated and laid the foundation stone for 5 National Highway projects worth around Rs 6,400 crores. The Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs 750 crores, a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh developed at a cost of Rs 290 crores. Further, the Prime Minister dedicated to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric ton per annum at Korba constructed at a cost of over Rs 130 crores. He also flagged off Antagarh - Raipur Train via video link. Further, the Prime Minister initiated the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that today’s occasion is extremely significant for the development journey of Chhattisgarh as the state is receiving development projects worth more than 7000 crores in the sectors like infrastructure and connectivity. He underlined that the projects of today will make the lives of the people easier and strengthen the healthcare system in the state. He also emphasized that these projects will give rise to employment opportunities in the state while also benefiting the paddy farmers, mineral industry and tourism industry of Chhattisgarh. “The projects of today will mark a new journey of development and convenience in the tribal areas of Chhattisgarh”, the Prime Minister said as he congratulated the people of the state for the projects.
The Prime Minister emphasized that the delay in the development of any given region is directly related to the lack of infrastructure, Hence, the Prime Minister continued, the government is prioritizing infrastructure development in those specific regions which have lagged behind in terms of development. “Infrastructure means ease of living and ease of doing business. Infrastructure means employment opportunities and fast-paced development”, the Prime Minister asserted. He said that modern infrastructure development can also be witnessed in Chhattisgarh where in the last 9 years, road connectivity has expanded to thousands of tribal villages of the state under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana. He noted that the Government has approved projects of about 3,500 km long National Highway where about 3000 km have also been completed. The Prime Minister also mentioned that Raipur-Kodebod and Bilaspur-Pathrapali highways have been inaugurated today. “Be it rail, road, telecom, the Government has done unprecedented work in Chhattisgarh in the last 9 years to boost all forms of connectivity”, he added
The Prime Minister highlighted that modern infrastructure is also related to social justice and mentioned that the projects of today including the roads and railway lines that are connecting the settlements of the poor, Dalits, backward and tribals will improve connectivity to the hospitals for patients and women. He also highlighted that nine years ago, more than 20 percent of the villages in Chhattisgarh did not have any kind of mobile connectivity whereas today the number has come down to about 6 percent, and the farmers and laborers of the region are the biggest beneficiaries of this. He also pointed out that most of these tribal villages where connectivity has improved were the ones once affected by Naxalite violence. The Prime Minister informed that the Government is installing more than 700 mobile towers to ensure good 4G connectivity. He also stated that about 300 towers have already started functioning. The tribal villages that once fell silent can now hear the buzzing of the ringtones”, he added. The Prime Minister underlined that the advent of mobile connectivity has aided the people of the village in many tasks. “This is social justice. And this is Sabka Saath, Sabka Vikas” the Prime Minister said.
“Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors”, the Prime Minister remarked as he asserted that the Raipur - Dhanbad Economic Corridor and Raipur - Vishakhapatnam Economic Corridor are going to change the fortunes of the entire region. He noted that the economic corridors are passing through aspirational districts that were once called backward, and where violence and anarchy once prevailed. He said that the Raipur-Vishakhapatnam Economic Corridor whose foundation stone has been laid today will become a new lifeline of this region as the journey between Raipur and Visakhapatnam will be reduced to half. He also mentioned that the 6-lane road will connect the paddy belt of Dhamtari, the bauxite belt of Kanker and the richness of handicrafts of Kondagaon to other parts of the country. The Prime Minister also appreciated the construction of tunnels and animal passes for the convenience of wildlife as this road will pass through the wildlife region. “The rail line from Dalli Rajhara to Jagdalpur and direct train service from Antagarh to Raipur will also make it easier to travel to far-flung areas”, Shri Modi added.
“The Government is committed to creating new opportunities and setting up more industries in areas of natural wealth”, the Prime Minister said as he highlighted the efforts in this direction in the last 9 years which have given new energy to industrialization in Chhattisgarh. He informed that due to the policies of the Government, Chhattisgarh witnessed an increase in funds in the form of revenue. He noted that Chhattisgarh has started getting more funds in the form of royalty, especially after the change in the Mines and Mineral Act. In the four years before 2014, the Prime Minister informed that Chhattisgarh had received Rs 1300 crore as royalty whereas the state received about Rs 2800 crore between 2015-16 to 2020-21. He said that the work of development has been accelerated in districts with mineral wealth as a result of an increase in the District Mineral Fund. “Be it schools for children, libraries, roads, water arrangements, now the District Mineral Fund Money is being spent in many such developmental works”, he added.
Highlighting that more than Rs 6000 crores are deposited today in more than 1 crore 60 lakh Jan Dhan bank accounts that have been opened in Chhattisgarh, the Prime Minister said that it belongs to the poor families, farmers and laborers who were once forced to keep it elsewhere. He also highlighted that the Jan Dhan accounts are assisting the poor in availing direct help from the government. The Prime Minister said that the Government is continuously working for the youth of Chhattisgarh towards creating employment and self-employment opportunities and informed that more than Rs 40,000 crores have been given to the youth of Chhattisgarh under the Mudra Yojana, that has come to the aid of a large number of tribal youths and youths from poor families. He also mentioned that the Government has launched a special scheme worth lakhs of crores to help the small industries of the country during the Corona period where about 2 lakh enterprises of Chhattisgarh got assistance of about Rs 5000 crores.
The Prime Minister also touched upon PM Swanidhi Yojana which provides loans without guarantee to street vendors and mentioned that more than 60 thousand beneficiaries hailed from Chhattisgarh. He informed that the Government has provided more than Rs 25000 crores to Chhattisgarh for providing adequate employment under MNREGA in the villages.
Noting that the distribution of Ayushman cards to 75 lakh beneficiaries is already underway, the Prime Minister emphasized the guarantee of free treatment up to Rs 5 lakh every year in more than 1500 big hospitals of the state for the poor and tribal families. He expressed satisfaction that Ayushman Yojana is coming to the aid of the lives of poor, tribal, backward and Dalit families. Concluding the address, the Prime Minister assured to serve every family of Chhattisgarh with the same spirit of service.
Governor of Chhattisgarh, Shri Biswabhusan Harichandan, Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Bhupesh Baghel, Deputy Chief Minister of Chhattisgarh, Shri T S Singh Deo, Union Minister for Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Health and Family Welfare Dr Mansukh Mandaviya, and Members of Parliament among others were present on the occasion.
Background
In a major push towards infrastructure development, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone for 5 National Highway projects worth around Rs 6,400 crores. The projects that will be dedicated to the nation include the 33 km long 4-laning of the Raipur to Kodebod section on the Jabalpur-Jagdalpur National Highway. Besides boosting tourism, the section is integral for the movement of raw goods, finished products of Steel plants near Jagdalpur and provides connectivity to iron ore-rich areas. The Prime Minister also dedicated to the nation the 53 km long 4-lane Bilaspur-Pathrapali stretch of Bilaspur to Ambikapur section of NH-130. It will help improve the connectivity of Chhattisgarh with Uttar Pradesh and will boost the movement of coal by providing connectivity to coal mines in adjoining areas.
The Prime Minister also laid the foundation stone for 3 National Highway projects for the Chhattisgarh Section of the 6-lane Greenfield Raipur - Visakhapatnam corridor. These include the development of a 43 km long six-lane Jhanki-Sargi section on NH 130 CD; a 57 km long six-lane Sargi-Basanwahi section on NH 130 CD; and a 25 km long six-lane Basanwahi-Marangpuri section of NH-130 CD. A key component is a 6-Lane tunnel of 2.8 km in length which comprises 27 animal passes and 17 monkey canopies for unrestricted wildlife movement in the Udanti Wildlife Sanctuary area. These projects will provide better connectivity to rice mills in Dhamtari and bauxite-rich areas in Kanker and also benefit the handicraft industry in Kondagaon. Overall, these projects will give a major thrust to the socio-economic development of the region.
The Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs 750 crores. It will ease transportation of coal, steel, fertilizers and other commodities from ports for industries in Chhattisgarh. He also dedicated to the nation a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh developed at a cost of Rs 290 crores. The new railway line will provide connectivity to Bhilai Steel Plant with Iron Ore Mines of Dalli Rajhara and Rowghat areas and will link remote areas of southern Chhattisgarh passing through dense forests.
The Prime Minister also dedicated to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric tons per annum at Korba, constructed at a cost of over Rs 130 crores. He also flagged off Antagarh - Raipur Train via video link. Further, the Prime Minister initiated the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.