প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরগী রাইপুরদা লুপা করোর ৭৫০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক ৫ কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
দবল ওইরবা কিলোমিতর ১০৩ শাংবা রাইপুর-খারিয়ার রোদ রেল লাইন অমসুং কেওতি-অন্তগর শম্নবা কিলোমিতর ১৭ শাংবা অনৌবা রেল লাইন মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
কোরবাদা ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসন বোত্তলিং প্লান্ত মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
ভিদিও লিঙ্কগী খুৎথাংদা অন্তগর-রাইপুর ত্রেন লমথাখ্রে
অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা বেনিফিসরিশিংদা কার্দ লাখ ৭৫ য়েন্থোকপা হৌরে
“ঙসিগী প্রোজেকশিং অসি ছতিসগরগী ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌবা নুমিৎনি”
“চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা শোৎথহৌরবা অকক্নবা মফমশিং ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে”
“অনৌবা মতমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরকপগা মরী লৈনৈ”
“ঙসি ছতিসগর ইকোনোমিক কোরিদোর অনিগা শম্নরে”
“মহৌশাগী লন ফংবা মফমদা উদোগশিং হেন্না লিংখৎনবা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে”
“এম.এন.আরগী মখাদা থবক পীনবা সরকারনা ছতিসগরদা লুপা করোর ২৫০০ হেন্না পীরে”
07 JUL 2023 1:04PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ছতিসগরগী রাইপুরদা লুপা করোর ৭৫০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মহাক্না লুপা করোর ৬,৪০০ রোমগী নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক ৫ কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না লুপা করোর ৭৫০ চঙনা দবল ওইনা ওনখৎলবা কিলোমিতর ১০৩ শাংবা রাইপুর-খারিয়ার রোদ রেল লাইন অমসুং লুপা কারোর ২৯০ চঙনা পায়খৎপা কেওতি-অন্তগর শম্নবা কিলোমিতর ১৭ শাংবা অনৌবা রেল লাইন মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মখা তানা, কোর্বদা লুপা করোর ১৩০ চঙনা শাবা চহি অমদা মেত্রিক তন লিশিং ৬০ কেপাসিতি লৈবা ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসনগী বোত্তলিং প্লান্ত অমা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। ভিদিও লিঙ্কগী খুৎথাংদা অন্তগর-রাইপুর ত্রেন লমথাখ্রে তুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা বেনিফিসরিশিংদা কার্দ লাখ ৭৫ রোম য়েন্থোকপা হৌখি।
থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইনফ্রাস্ত্রচর অমসুং লম্বী-থোংগী লুপা করোর ৭০০ রোমগী প্রোজেকশিং ফংদুনা ঙসিগী প্রোজেকশিং অসি ছতিসগরগী ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌবা নুমিৎনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী মীয়ামগী হিংবদা লাইহল্লগনি অমসুং রাজ্য অসিদা অনা-লায়য়েংগী থবকশিং ফগৎহল্লগনি। প্রোজেকশিং অসিনা রাজ্য অসিগী লৌমীশিং, মিনরেল ইন্দস্ত্রি অমসুং তুরিজম ইন্দস্ত্রিদা কান্নবা পীদুনা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লমদম অমা চাউখৎপা থিন্থবা অসি ইনফ্রাস্ত্রচর ৱাৎপগা হকথেংন্না মরী লৈনৈ। মরম অদুনা চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা শোৎথহৌরবা অকক্নবা মফমশিং ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। ইনফ্রাস্ত্রচরগী ৱাহন্থোক্তি হিংবদা লাইহনবা অমসুং ললোন-ইতিক তৌবা লাইহনবা হায়বনি। ইনফ্রাস্ত্রচর হায়বদি থবক ফংনবা খুদোংচাবা পীবা অমসুং য়াংনা চাউখৎহনবা হায়বনি। হৌখিবা চহি ৯দা প্রধান মন্ত্রী গ্রামিন সরক য়োজনাগী মখাদা রাজ্য অসিগী ত্রাইবেল খুঙ্গং লিশিং কয়াগী লম্বী শেমগৎলে। সরকারনা কিমি ৩,৫০০ রোমগী নেসনেল হায়ৱে প্রোজেকশিং অয়াবা পীখিবগী মনুংদা কিমি ৩০০০ শেম্বা লোইশিনখ্রে। ঙসি রাইপুর-কোদেবোর অমসুং বিলাসপুর-পাথ্রাপালি হায়ৱেশিংসু শঙ্গারে। রেল, লম্বী, তেলিকোম ওইগেরা, হৌখিবা চহি ৯দা সরকারনা মমাঙদা অমুক্তা পায়খৎখিদ্রিবা থবকশিং পায়খৎপদগী মখল খুদিংমক্কী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা মতমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরকপগা মরী লৈনৈ অমসুং ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিদা য়াওরিবা লম্বীশিং অমসুং রেলৱে লাইনশিংনা লায়রবশিং, দলিতশিং, শোৎথরবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লগনি অমসুং অনাবশিং অমসুং নুপীশিং হোস্পিতাল ফাওবা লাইনা য়ৌবা ঙমগ্লনি। চহি ৯গী মমাংদা ছতিসগরগী খুঙ্গং চাদা ২০ হেন্না মখল অমতগী মোবাইল নেতৱার্ক ফংলমদে, ঙসিদি মদু চাদা ৬তা হন্থরে অমসুং মসিগী কান্নবা লমদম অসিগী লৌমীশিং অমসুং শীন্মীশিংনা ফংলে। হৌজিক রাজ্য অসিগী খুঙ্গং অয়াম্বা মোবাইল নেতৱার্ক ফংলে। 4G নেতৱার্ক ফংনবা সরকারনা মোবাইল তৱার ৭০০ হেন্না য়ুংখৎলে। তৱার ৩০০ রোম হান্ননা থবক হৌখ্রে। মতম অমদা ইচিক চিক্না লৈরম্বা ত্রাইবেল খুঙ্গংশিং ঙসিদি রিংতোনশিংনা নীল্লে। মোবাইল ফংবা অসিনা হিরম কয়াদা মীয়ামদা মতেং পাংলে। মসি খুন্নাইগী অচুম্বনি। মসি সবকা সাথ, সবকা বিকাসনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ঙসি ছতিসগর ইকোনোমিক কোরিদোর অনিগা শম্নরে। রাইপুর-ধানবাদ ইকোনোমিক কোরিদোর অমসুং রাইপুর-ভিশাখাপত্নম ইকোনোমিক কোরিদোরনা লমদম অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লগনি। মতম অমদা চাউখৎলমদবা, হিংশাগী মফম অমা ওইরম্বা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ফাওদুনা ইকোনোমিক কোরিদোরশিংনা ফাওদুনা চৎলি। ঙসি উরেপ-উয়ুং তম্লিবা রাইপুর-ভিশাখাপত্নম ইকোনোমিক কোরিদোর অসি লমদম অসিগী অনৌবা হিংনবা লম্বী অমা ওইরগনি অমসুং রাইপুরদগী ভিশাখাপত্নম ফাওবগী অরাপ্পা তঙ্খাইদা হন্থরগনি।
মহাক্না হায়খি লেন ৬গী লম্বীনা ফৌ য়াম্না থোকপা ধামতারি, বাউসাইক্স থোকপা কানকার অমসুং খুৎ-শাগী পোৎথোকশিং য়াম্না পুথোকপা কোন্দাগাউনগা লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংগা শম্নরগনি। উমং ফাওদুনা চৎলিবা লম্বী অসিদা লম্লক্কী শাশিং খুদোংচানবা তেনেলশিং অমসুং শাশিং ফাওদুনা চৎনবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি দাল্লি রাজহারাদগী জাগদালপুর ফাওবগী রেল লাইন অমসুং অন্তগরদগী রাইপুর ফাওবগী ত্রেন সর্বিস অসিনা মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা চৎপদা লাইহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশাগী লন ফংবা মফমদা উদোগশিং হেন্না লিংখৎনবা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৯দা মাইকৈ অসিদা পায়খৎখিবা থবকশিংনা ছতিসগরদা ইন্দস্ত্রিগী থবকশিং চাউখৎহল্লে। মাইন্স অমসুং মিনরেল এক্ততা অহোংবা পুরকপদগী রোয়ালিতিগী মওংদা ছতিসগরনা অহেনবা ফন্দশিং ফংবা হৌরে। ২০১৪গী মমাঙদা, ছতিসগরনা লুপা করোর ১৩০০ রোয়ালতি ওইনা ফংখি অদুগা ২০১৫-১৬দগী ২০২০-২১ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ২৮০০ ফংখি। দিস্ত্রিক মিনিরেল ফন্দ হেনগৎলকপদগী মিনরেল মরাং কাইনা ফংবা জিলাশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াংনা পায়খৎলে। অঙাংশিংগী স্কুলশিং, লাইব্রেরিশিং, লম্বীশিং, ঈশিং পীনবা থবকশিংদা হৌজিক দিস্ত্রিক মিনরেল ফন্দ শীজিন্নরে।
ছতিসগরদা হাংদোকপা জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত করোর ১.৬০ হেনবদা লুপা করোর ৬০০ হেন্না থমজিল্লে হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেনফমশিং অসি লায়রবা ইমুংশিং, লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিংগীনি। লায়রবশিংনা সরকারদগী মতেং লৌবদা জন ধন একাউন্তশিংনা মতেং পাংলি। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা ছতিসগরগী নহারোলশিংদা লুপা করোর ৪০,০০০ হেনবগী লোনশিং পীদুনা ছতিসরগী নহারোলশিং থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা খুদোংচাবা কয়া পীরি। কোরোনা মনুংদা লৈবাক অসিদা অপীকপা উদোগশিং মতে পাংনবা সরকারনা লুপা করোর লাখ কয়াগী অখন্নবা স্কিম অমা হৌদোকখি অমসুং ছতিসগরগী ইন্তরপ্রাইজ লাখ ২ রোম মতেং পাংনবা লুপা করোর ৫০০০ পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ছতিসগরদগী লাকপা বেনিফিসরি লিশিং ৬০ হেনবদা পি.এম শ্বানিধি য়োজনাগী মখাদা গরেন্তি য়াওদনা লোনশিং পীখ্রে। এম.এন.আর.ই.জি.এগী মখাদা খুঙ্গংশিংদা থবক পীনবা ছতিসগরদা সরকারনা লুপা করোর ২৫০০ পীখ্রে।
রাজ্য অসিগী হোস্পিতাল ১৫০০ হেনবদা লায়রবশিং চহি অমদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়য়েংনবা অয়ুস্মান কার্দ লাখ ৭৫ বেনিফিসরিশিংদা য়েন্থোকখ্রে। লায়রবশিং, ত্রাইবেলশিং, দলিত ইমুংশিং মতেং পাংনবা অয়ুস্মান ভারত য়োজনা লাকপদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। ছতিসগরগী ইমুং খুদিংমক চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীগনি হায়না অরোইবদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা ছতিসগরগী রাজ্যপাল শ্রী বিশ্বাভুসন হরিচন্দন, ছতিসগরগী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেস ভাঘেল, ছতিসগরগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী তি.এস সিংহ দিও, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতিন গাদকরি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া অমসুং এম.পিশিং শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা অচৌবা থৌরাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৬,৪০০ রোমগী ছতিসগরদা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক ৫ কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মীয়ামদা কৎথোকখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা জবলপুর-জগদালপুর নেসনেল হায়ৱেদা রাইপুরদগী কোদেবোর সেক্সন্দা কিলোমিতর ৩৩ শাংবা লেন-৪ শেমগৎপা য়াওরি। মসিনা তুরিজম চাউখৎহনবগী মথক্তা জগদালপুর ময়াদা স্তিল প্লান্তশিংগী শেম-শারবা পোৎথোকশিং পুথোক পুশিন খুদোংচাহনগনি। এন.ঐচ-১৩০গী বিলাসপুরদগী অম্বিকাপুর সেক্সনগী কিলোমিতর ৫৩গী বিলাসপুর-পাথ্রাপালি পরিং প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখি। মসিনা ছতিসগর অমসুং উত্তর প্রদেসকী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন অমসুং নক্নবা মফমশিংদগী কোয়লা পুথোক-পুশিনগী থবক হেনগৎহনগনি।
৬-লেন গ্রিনফিল্দ রাইপুর-ভিশাখাপত্নম কোরিদোরগী ছতিসগর সেক্সনগী নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক ৩ প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিগী মনুংদা এন.ঐচ-১৩০ সি.দিদা কিলোমিতর ৪৩ শাংবা লেন-৬গী ঝানকি-সারগি সেক্সন শেমগৎপা; এন.ঐচ-১৩০ সি.দিদা কিলোমিতর ২৫ শাংবা লেন-৬ বসানৱাহি-মরাঙপুরি সেক্সন শেমগৎপা য়াওরি। প্রোজেক অসিগী মরুওইবা শরুক্তি উদান্তি ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরি এরিয়াদা লম্লক্কী শা-উচেকশিং অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন য়ানবা এনিমেল পাস ২৭ অমসুং মংকি কেনোপি ১৭ য়াওবা কিলোমিতর ২.৮ শাংবা লেন-৬গী তন্নেল অমা য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা ধামতারিদা ফৌগী মিলশিং অমসুং কানকারদা বাউসাইদ মরাং কাইনা ফংবা মফমশিং হেন্না চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহনগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
লুপা করোর ৭৫০ চঙনা পায়খৎখিবা কিলোমিতর ১০৩ শাংবা রাইপুর-খারিয়ার রোদ রেল লাইন দব্লিংগী থবক প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখি। মসিনা ছতিসগরদা হিথাংফমশিংদগী উদোগশিংগী কোয়লা, স্তিল, হার অমসুং অতোপ্পা পোৎলমশিং পুথোক-পুশিনগী থবক লাইহল্লগনি। কেওতি-অন্তগর শম্নবা কিলোমিতর ১৭গী অনৌবা রেলৱে লাইনসু প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখি। লুপা করোর ২৯০ চঙনা পায়খৎপা অনৌবা রেলৱে লাইন অসিনা দাললি রাজহারাগী আইরন ওর মাইনশিংগা ভিলাই স্তিল প্লান্তগা শম্নহনগনি অমসুং অশুকপা উমংশিং ফাওরগা খা থংবা ছতিসগরগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংগা শম্নগনি।
কোর্বদা লুপা করোর ১৩০ চঙনা শাবা চহি অমদা মেত্রিক তন লিশিং ৬০ কেপাসিতি লৈবা ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসনগী বোত্তলিং প্লান্ত অমা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখি। মহাক্না ভিদিও লিঙ্কগী খুৎথাংদা অন্তগর-রাইপুর ত্রেন লমথাখ্রে। তুংদা প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা বেনিফিসরিশিংদা কার্দ লাখ ৭৫ রোম য়েন্থোকপা হৌখি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth around Rs 7500 crores in Raipur, Chhattisgarh
Dedicates and lays foundation stone for 5 National Highway Projects
Dedicates doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line and 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh
Dedicates Indian Oil Corporation Bottling Plant at Korba
Flags off Antagarh - Raipur Train via video link
Initiates distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under Ayushman Bharat
“Today’s projects mark a new journey of development and convenience in the tribal areas of Chhattisgarh”
“Government is prioritizing infrastructure development in those specific regions which have lagged behind in terms of development”
“Modern infrastructure is also related to social justice”
“Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors”
“The Government is committed to creating new opportunities and setting up more industries in areas of natural wealth”
“Government has provided more than Rs 25000 crores to Chhattisgarh for providing adequate employment under MNREGA”
07 JUL 2023 1:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around Rs 7500 crores in Raipur, Chhattisgarh today. He dedicated and laid the foundation stone for 5 National Highway projects worth around Rs 6,400 crores. The Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs 750 crores, a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh developed at a cost of Rs 290 crores. Further, the Prime Minister dedicated to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric ton per annum at Korba constructed at a cost of over Rs 130 crores. He also flagged off Antagarh - Raipur Train via video link. Further, the Prime Minister initiated the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that today’s occasion is extremely significant for the development journey of Chhattisgarh as the state is receiving development projects worth more than 7000 crores in the sectors like infrastructure and connectivity. He underlined that the projects of today will make the lives of the people easier and strengthen the healthcare system in the state. He also emphasized that these projects will give rise to employment opportunities in the state while also benefiting the paddy farmers, mineral industry and tourism industry of Chhattisgarh. “The projects of today will mark a new journey of development and convenience in the tribal areas of Chhattisgarh”, the Prime Minister said as he congratulated the people of the state for the projects.
The Prime Minister emphasized that the delay in the development of any given region is directly related to the lack of infrastructure, Hence, the Prime Minister continued, the government is prioritizing infrastructure development in those specific regions which have lagged behind in terms of development. “Infrastructure means ease of living and ease of doing business. Infrastructure means employment opportunities and fast-paced development”, the Prime Minister asserted. He said that modern infrastructure development can also be witnessed in Chhattisgarh where in the last 9 years, road connectivity has expanded to thousands of tribal villages of the state under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana. He noted that the Government has approved projects of about 3,500 km long National Highway where about 3000 km have also been completed. The Prime Minister also mentioned that Raipur-Kodebod and Bilaspur-Pathrapali highways have been inaugurated today. “Be it rail, road, telecom, the Government has done unprecedented work in Chhattisgarh in the last 9 years to boost all forms of connectivity”, he added
The Prime Minister highlighted that modern infrastructure is also related to social justice and mentioned that the projects of today including the roads and railway lines that are connecting the settlements of the poor, Dalits, backward and tribals will improve connectivity to the hospitals for patients and women. He also highlighted that nine years ago, more than 20 percent of the villages in Chhattisgarh did not have any kind of mobile connectivity whereas today the number has come down to about 6 percent, and the farmers and laborers of the region are the biggest beneficiaries of this. He also pointed out that most of these tribal villages where connectivity has improved were the ones once affected by Naxalite violence. The Prime Minister informed that the Government is installing more than 700 mobile towers to ensure good 4G connectivity. He also stated that about 300 towers have already started functioning. The tribal villages that once fell silent can now hear the buzzing of the ringtones”, he added. The Prime Minister underlined that the advent of mobile connectivity has aided the people of the village in many tasks. “This is social justice. And this is Sabka Saath, Sabka Vikas” the Prime Minister said.
“Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors”, the Prime Minister remarked as he asserted that the Raipur - Dhanbad Economic Corridor and Raipur - Vishakhapatnam Economic Corridor are going to change the fortunes of the entire region. He noted that the economic corridors are passing through aspirational districts that were once called backward, and where violence and anarchy once prevailed. He said that the Raipur-Vishakhapatnam Economic Corridor whose foundation stone has been laid today will become a new lifeline of this region as the journey between Raipur and Visakhapatnam will be reduced to half. He also mentioned that the 6-lane road will connect the paddy belt of Dhamtari, the bauxite belt of Kanker and the richness of handicrafts of Kondagaon to other parts of the country. The Prime Minister also appreciated the construction of tunnels and animal passes for the convenience of wildlife as this road will pass through the wildlife region. “The rail line from Dalli Rajhara to Jagdalpur and direct train service from Antagarh to Raipur will also make it easier to travel to far-flung areas”, Shri Modi added.
“The Government is committed to creating new opportunities and setting up more industries in areas of natural wealth”, the Prime Minister said as he highlighted the efforts in this direction in the last 9 years which have given new energy to industrialization in Chhattisgarh. He informed that due to the policies of the Government, Chhattisgarh witnessed an increase in funds in the form of revenue. He noted that Chhattisgarh has started getting more funds in the form of royalty, especially after the change in the Mines and Mineral Act. In the four years before 2014, the Prime Minister informed that Chhattisgarh had received Rs 1300 crore as royalty whereas the state received about Rs 2800 crore between 2015-16 to 2020-21. He said that the work of development has been accelerated in districts with mineral wealth as a result of an increase in the District Mineral Fund. “Be it schools for children, libraries, roads, water arrangements, now the District Mineral Fund Money is being spent in many such developmental works”, he added.
Highlighting that more than Rs 6000 crores are deposited today in more than 1 crore 60 lakh Jan Dhan bank accounts that have been opened in Chhattisgarh, the Prime Minister said that it belongs to the poor families, farmers and laborers who were once forced to keep it elsewhere. He also highlighted that the Jan Dhan accounts are assisting the poor in availing direct help from the government. The Prime Minister said that the Government is continuously working for the youth of Chhattisgarh towards creating employment and self-employment opportunities and informed that more than Rs 40,000 crores have been given to the youth of Chhattisgarh under the Mudra Yojana, that has come to the aid of a large number of tribal youths and youths from poor families. He also mentioned that the Government has launched a special scheme worth lakhs of crores to help the small industries of the country during the Corona period where about 2 lakh enterprises of Chhattisgarh got assistance of about Rs 5000 crores.
The Prime Minister also touched upon PM Swanidhi Yojana which provides loans without guarantee to street vendors and mentioned that more than 60 thousand beneficiaries hailed from Chhattisgarh. He informed that the Government has provided more than Rs 25000 crores to Chhattisgarh for providing adequate employment under MNREGA in the villages.
Noting that the distribution of Ayushman cards to 75 lakh beneficiaries is already underway, the Prime Minister emphasized the guarantee of free treatment up to Rs 5 lakh every year in more than 1500 big hospitals of the state for the poor and tribal families. He expressed satisfaction that Ayushman Yojana is coming to the aid of the lives of poor, tribal, backward and Dalit families. Concluding the address, the Prime Minister assured to serve every family of Chhattisgarh with the same spirit of service.
Governor of Chhattisgarh, Shri Biswabhusan Harichandan, Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Bhupesh Baghel, Deputy Chief Minister of Chhattisgarh, Shri T S Singh Deo, Union Minister for Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Health and Family Welfare Dr Mansukh Mandaviya, and Members of Parliament among others were present on the occasion.
Background
In a major push towards infrastructure development, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone for 5 National Highway projects worth around Rs 6,400 crores. The projects that will be dedicated to the nation include the 33 km long 4-laning of the Raipur to Kodebod section on the Jabalpur-Jagdalpur National Highway. Besides boosting tourism, the section is integral for the movement of raw goods, finished products of Steel plants near Jagdalpur and provides connectivity to iron ore-rich areas. The Prime Minister also dedicated to the nation the 53 km long 4-lane Bilaspur-Pathrapali stretch of Bilaspur to Ambikapur section of NH-130. It will help improve the connectivity of Chhattisgarh with Uttar Pradesh and will boost the movement of coal by providing connectivity to coal mines in adjoining areas.
The Prime Minister also laid the foundation stone for 3 National Highway projects for the Chhattisgarh Section of the 6-lane Greenfield Raipur - Visakhapatnam corridor. These include the development of a 43 km long six-lane Jhanki-Sargi section on NH 130 CD; a 57 km long six-lane Sargi-Basanwahi section on NH 130 CD; and a 25 km long six-lane Basanwahi-Marangpuri section of NH-130 CD. A key component is a 6-Lane tunnel of 2.8 km in length which comprises 27 animal passes and 17 monkey canopies for unrestricted wildlife movement in the Udanti Wildlife Sanctuary area. These projects will provide better connectivity to rice mills in Dhamtari and bauxite-rich areas in Kanker and also benefit the handicraft industry in Kondagaon. Overall, these projects will give a major thrust to the socio-economic development of the region.
The Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of 103 km long Raipur - Khariar Road Rail Line which has been completed at a cost of Rs 750 crores. It will ease transportation of coal, steel, fertilizers and other commodities from ports for industries in Chhattisgarh. He also dedicated to the nation a 17 km long new railway line connecting Keoti - Antagarh developed at a cost of Rs 290 crores. The new railway line will provide connectivity to Bhilai Steel Plant with Iron Ore Mines of Dalli Rajhara and Rowghat areas and will link remote areas of southern Chhattisgarh passing through dense forests.
The Prime Minister also dedicated to the nation a bottling plant of the Indian Oil Corporation with a capacity of 60 thousand metric tons per annum at Korba, constructed at a cost of over Rs 130 crores. He also flagged off Antagarh - Raipur Train via video link. Further, the Prime Minister initiated the distribution of 75 lakh cards to the beneficiaries under the Ayushman Bharat.