Prime Minister's Office
PM addresses Valedictory Ceremony of Centenary Celebrations of University of Delhi
Lays foundation stone of building for Faculty of Technology, Computer Centre and Academic Block of the University
Releases Commemorative Centenary Volume - Compilation of Centenary Celebrations; Logo Book - Logo of Delhi University and its colleges; and Aura - 100 Years of University of Delhi
Takes Metro Ride to reach University of Delhi
“Delhi University has not been just a university but a movement”
“If during these hundred years, DU has kept its emotions alive, it has kept its values vibrant too”
“India’s rich education system is the carrier of India's prosperity”
“Delhi University played a major part in creating a strong generation of talented youngsters”
“When the resolve of an individual or an institution is towards the country, then its achievements are equated with the achievements of the nation”
“The third decade of the last century gave new momentum to the struggle for India’s independence, now the third decade of the new century will give impetus to the development journey of India”
“Indian values like democracy, equality and mutual respect are becoming human values”
“World's largest heritage museum - ‘Yuge Yugeen Bharat’ is going to be built in Delhi”
“Soft power of India is becoming a success story of the Indian youth”
30 JUN 2023 1:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Valedictory Ceremony of Centenary Celebrations of the University of Delhi at the Multipurpose Hall of Delhi University Sports Complex today. He also laid the foundation stone of the building for the Faculty of Technology, Computer Centre and Academic Block, to be built in the North Campus of the University. The Prime Minister released Commemorative Centenary Volume - Compilation of Centenary Celebrations; Logo Book - Logo of Delhi University and its colleges; and Aura - 100 Years of University of Delhi.
The Prime Minister took a metro ride to reach University of Delhi. He also interacted with the students during the journey. Upon arriving, the Prime Minister took a walkthrough of the exhibition - Journey of 100 Years. He also witnessed Saraswati Vandana and University Kulgeet presented by the Faculty of Music and Fine Arts.
Addressing the gathering, the Prime Minister asserted that he had firmly decided on taking part in the Valedictory Ceremony of Centenary Celebrations of University of Delhi and said that the feeling is like a homecoming. Referring to the short movie played before the address, the Prime Minister said that the contributions of the personalities which have emerged out of the University give a glimpse of the life of Delhi University. The Prime Minister expressed happiness to be present at Delhi University on a festive occasion and in a festive spirit. Underlining the importance of the company of colleagues for any visit to the University, the Prime Minister expressed happiness to have the opportunity to travel by Metro to reach the event.
The Prime Minister noted that the centenary celebrations of the University of Delhi are taking place at a time when India is celebrating the Azadi Ka Amrit Mahotsav after completing 75 years of its independence. “The universities and educational institutions of any nation present a reflection of its achievements”, the Prime Minister said. In the 100-year-old journey of DU, the Prime Minister continued, there have been many historic landmarks which have connected the lives of many students, teachers and others. He remarked that Delhi University is not just a university but a movement, and it has filled every single moment with life. The Prime Minister congratulated every student, teacher and those associated with Delhi University on the Centenary Celebrations.
Noting the gathering of old and new alumni, the Prime Minister said that this is an occasion to catch up. The Prime Minister said, “If during these hundred years, DU has kept its emotions alive, it has kept its values vibrant too”. Underscoring the importance of knowledge, the Prime Minister noted that when India had vibrant universities like Nalanda and Takshila, it was at the peak of prosperity. “India’s rich education system is the carrier of India's prosperity”, he said, underlining the high Indian share in the global GDP of that time. Continuous attacks during the period of slavery destroyed these institutions leading to obstruction of the intellectual flow of India and bringing the growth to standstill, he added.
He said after Independence, universities played a crucial role in giving concrete shape to the emotional swell of post-independence India by creating a strong generation of talented youngsters. Delhi University too played a major part in that, he said. This understanding of the past gives shape to our existence, shape to our ideals and expansion to the vision of the future, he said.
“When the resolve of an individual or an institution is towards the country, then its achievements are equated with the achievements of the nation”, the Prime Minister remarked. Shri Modi pointed out that there were only 3 colleges under Delhi University when it began but today there are more than 90 colleges under it. He also underlined that India which was once considered a fragile economy has now become one of the top 5 economies in the world. Noting that the number of women studying at DU is more than men, the Prime Minister pointed out that the gender ratio has significantly improved in the country. He emphasized the importance of an interconnection between the resolutions of a University and a nation and said that the deeper the roots of the educational institutions, the higher the progress of the country. The Prime Minister noted that the goal of Delhi University was India’s independence when it first began, but now that the institution will complete 125 years when India reaches 100 years of independence, the goal of Delhi University should be to make India a ‘Viksit Bharat’. “The third decade of the last century gave new momentum to the struggle for India’s independence, now the third decade of the new century will give impetus to the development journey of India”, the Prime Minister said. The Prime Minister indicated the large number of upcoming universities, colleges, IITs, IIMs and AIIMS. “All these institutes are becoming the building blocks of new India,” he added.
The Prime Minister emphasized that education is not merely a process of teaching but also a way of learning. He pointed out that after a long time, the focus is shifting to what a student wants to learn. He talked about the flexibility in the new National Education Policy for selecting subjects. Talking about the improvement of the quality and infusion of competitiveness among the institutions, the Prime Minister mentioned the National Institutional Ranking Framework which is motivating the institutions. He also pointed out the effort to link the autonomy of the institutions with the quality of education.
The Prime Minister said that due to the futuristic educational policies and decisions, recognition of Indian universities is increasing. He informed that while in 2014, in the QS world ranking there were only 12 Indian universities, today this number has reached 45. He credited India’s youth force as the guiding force for this transformation. The Prime Minister hailed today’s youth for transcending the concept of education being limited to placement and degrees. He said that they want to blaze their own trail and presented more than one lakh startups, 40% more patent filing as compared to 2014-15 and a rise in the Global Innovation Index as proof of this thinking.
The Prime Minister highlighted the deal on the Initiative on Critical and Emerging Technology or iCET with the USA during his recent visit and said that it will create new opportunities for the youth of India in various sectors ranging from AI to semiconductors. He said that it will enable access to technologies which were once beyond the reach of our youth and enhance skill development. The Prime Minister informed that companies like Micron, Google, Applied Materials etc. have decided to invest in India and it provides a glimpse of the bright future for the youth.
“The Industry 4.0 Revolution is knocking on India’s doors”, the Prime Minister remarked as he noted that technologies like AI, AR and VR which could only be witnessed in the movies have now become a part of our real lives. He noted that Robotics has become the new normal from driving to surgery and said that all these sectors are creating new avenues for the young generation of India. In the past years, the Prime Minister continued, India has opened its space and defence sector and made huge changes in the policies related to drones which have provided a chance to move forward for the youth.
The Prime Minister explained the impact of the growing profile of India on the students. He said now people wish to know about India. He mentioned India’s help to the world during the corona period. This created a curiosity in the world to know more about India that delivers even during the crisis. He said growing recognition through events like the G20 presidency is creating new avenues for students such as Yoga, Science, culture, festivals, literature, history, heritage and cuisine. “The demand of Indian youth is increasing, who can tell the world about India and can take our things to the world”, he said.
The Prime Minister said that Indian values like democracy, equality and mutual respect are becoming human values, creating new opportunities for Indian youth at fora like government and diplomacy. He also emphasized that the focus on History, culture and heritage is also creating new opportunities for the youth. He gave the example of tribal museums being set up in different states of the country and the development journey of independent India being presented through the PM Museum. He also expressed delight that the world's largest heritage museum - ‘Yuge Yugeen Bharat’ is also going to be built in Delhi. The Prime Minister also recognized the growing recognition of Indian teachers and mentioned how world leaders have often told him about their Indian teachers. “This soft power of India is becoming a success story of the Indian youth”, he said. He asked the universities to prepare their mindset for this development. He asked them to prepare a roadmap for this and asked Delhi University that when they celebrated 125 years, they should figure among the top-ranking universities in the world. “Future making innovations should be done here, world's best ideas and leaders should emerge from here, for this you will have to work continuously”, the Prime Minister said.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the need to prepare our minds and hearts for a goal that we set for ourselves in life. He underlined that the responsibility of preparing the mind and heart of a nation has to be fulfilled by its educational institutions. The Prime Minister expressed confidence that Delhi University will fulfill these resolutions while taking this journey forward. “Our new generation should be future-ready, have the temperament to accept and face challenges, this is possible only through the vision and mission of the educational institution”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan and Vice Chancellor of University of Delhi, Shri Yogesh Singh were present on the occasion.
Background
The University of Delhi was established on 1st May 1922. In the last hundred years, the University has grown and expanded immensely and now has 86 departments, 90 colleges, and more than 6 lakh students and has contributed immensely towards nation-building.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিল্লি য়ুনিভর্সিতি চহি ১০০ শুবগী থৌরমশিং লোইনশিনবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
ফেকলতি ওফ তেক্নোলোজি, কম্পুতর সেন্তর অমসুং য়ুনিভর্সিতিগী একাদেমিক ব্লোক শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
সেন্তিনরি থৌরমশিংগী খোমজিনবা লাইরিক-কম্মেমোরেতিপ সেন্তিনারি ভোলুম; দিল্লি য়ুনিভর্সিতি অমসুং মসিগী কলেজশিংগী লোগো-লোগো বুক; অমসুং ঔরা- চহি ১০০ শুরবা দিল্লি য়ুনিভর্সিতি ফোঙখ্রে
দিল্লি য়ুনিভর্সিতি য়ৌনবা মেত্রো তোংখি
“দিল্লি য়ুনিভর্সিতি অসি শুপ্নগী য়ুনিভর্সিতি অমা নত্তে, মসি খোঙজং অমনি”
“করিগুম্বা চহি ১০০ অসিদা, দিল্লি য়ুনিভর্সিতিনা মসিগী ইহুল হিংদুনা লৈহল্লবদি, য়ুনিভর্সিতি অসিনা মসিগী গুনশিংগী ফজনা ঙাক্কদবনি”
“ভারতকী ইনাকখুল্লবা লাইরিক-লাইশু তাকপী তম্বীগী থবক্না ভারতকী নুংঙাই-য়াইফবা শেমগৎলি”
“ হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিং শেমগৎপদা দিল্লি য়ুনিভর্সিতিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি”
“করিগুম্বা লনা মীওই অমা নত্ত্রগা মহৈলোয়শঙ অমনা লৈবাক্কী ৱারেপ লৌবদা মতমদা, মখোয়না মাইপাকপা অদুগা লৈবাক্কী মাইপাকপগা মান্নৈ”
“ হৌখিবা চহিচাগী অহুমশুবা দিকেত্তা ভারতকী নিংতম ইহৌদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীখি, হৌজিক অনৌবা চহিচাগী অহুমশুবা দিকেত্তা ভারত চাউখৎপগী খোঙচত্তা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি”
“গনতন্ত্র,
30 JUN 2023 1:29PM by PIB Imphal
ঙসি দিল্লি য়ুনিভর্সিতি স্পোর্তস কমপ্লেক্সকী মল্তিপর্পজ হোলদা দিল্লি য়ুনিভর্সিতি চহি ১০০ শুবগী থৌরমশিং লোইনশিনবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না য়ুনিভর্সিতি অসিগী নোর্থ কেম্পসতা শাগদবা ফেকলতি ওফ তেক্নোলোজি বিল্দিং, কম্পুতর সেন্তর অমসুং য়ুনিভর্সিতিগী একাদেমিক ব্লোক শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা সেন্তিনরি থৌরমশিংগী খোমজিনবা লাইরিক-কম্মেমোরেতিপ সেন্তিনারি ভোলুম; দিল্লি য়ুনিভর্সিতি অমসুং মসিগী কলেজশিংগী লোগো-লোগো বুক; অমসুং ঔরা- চহি ১০০ শুরবা দিল্লি য়ুনিভর্সিতি ফোঙখ্রে।
দিল্লি য়ুনিভর্সিতি য়ৌনবা প্রধান মন্ত্রী মেত্রো তোংখি। খোঙচৎ মনুংদা মহাক্না মহৈরোয়শিংগা ৱারি শানখি। মফম অদুদা থুংলবগা, প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনিভর্সিতি অসিগী চহি ১০০গী খোঙচৎকী একজিবিসন অমা য়েংখি। ঈশৈ অমসুং ফাইন আর্তসকী ফেকলতিনা লান্থোকপা য়ুনিভর্সিতি কুলগীত অমসুং সরশ্বাতী বন্দনা প্রধান মন্ত্রীনা য়েংখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগ চহি ১০০ শুবগী থৌরমশিং লোইশিনবগী থৌরম শরুক য়ানবা মহাক্না অচেৎপা ফিরেপ লৌখি। মসি য়ুমদা লাকপগুম ফাওখি। ৱা ঙাংদ্রিঙৈ মমাংদা উৎখিবা অতেন ফিল্মগী ৱাফম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ুনিভর্সিতি অসিদগী থোরকপা মীওইশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিংনা দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগী পুন্সিগী মশক অমা তাক্লে। নুংঙাইবা থৌরম অমদা দিল্লি য়ুনিভর্সিতিদা লাকপা অসিদা মহাক হরাওই। থৌরম পাংথোকফম অসি য়ৌনবা মেত্রো তোংদুনা লাকপদা মহাক হরাওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ শুরকপগী ভারতনা অজাদি কা অমৃত মহোৎসব পাংথোকপা মতমদা দিল্লি য়ুনিভর্সিতি চহি ১০০ শুরকপগী থৌরমশিং পাংথোক্লি। লৈবাক অমগী য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংগী মমি অদু লৈবাক অদুগী মাইপাকপশিংদা তারি। দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগী চহি ১০০শুরবা খোঙচৎ অসিদা, মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং অতোপ্পা কয়াগী পুন্সিদা অচৌবা পুৱারিগা শাগোন্নবা মাইপাকপা কয়া পুরকখ্রে। দিল্লি য়ুনিভর্সিতি অসি শুপ্নগী য়ুনিভর্সিতি অমা নত্তে, মসি খোঙজং অমনি, আমসু মসিগী পুন্সিগী মিকুপ খুদিংমক মপুংফাহল্লে। দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগা মরী লৈনবা মহৈরোয় অমসুং ওজা খুদিংমক থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
অরিবা অমসুং অনৌবা এলুম্নাই পুনবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মসি উনবগী থৌরম অমনি। করিগুম্বা চহি ১০০ অসিদা, দিল্লি য়ুনিভর্সিতিনা মসিগী ইহুল হিংদুনা লৈহল্লবদি, য়ুনিভর্সিতি অসিনা মসিগী গুনশিংগী ফজনা ঙাক্কদবনি। ভারত্তা অফবা য়ুনিভর্সিতিশিং হায়বদি নালান্দা অমসুং তকসিলা লৈবা মতমদা, লৈবাক অসি খম থেংনা নুংঙাইখি। ভারতকী ইনাকখুল্লবা লাইরিক-লাইশু তাকপী তম্বীগী থবক্না ভারতকী নুংঙাই-য়াইফবা শেমগৎলি। মতম অদুদা মালেমগী জি.দি.পিদা ভারতনা য়াম্না চাউনা শরুক য়াখি। মীনাই ওইরিঙৈ মনুংদা হায়রিবা মহৈলোয়শঙশিং অসি লেপ্তনা মাংহন-তাকহনবদগী ভারতকী লাইরিক-লাইশু তম্বদা অপনবা পীখি অমসুং চাউখৎপা থিন্থহনখি।
মহাক্না হায়খি নিংতম্লবা মতুংদা হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিং অকনবা মীরোল অমা শেম্বদা নিংতম্লবা ভারত্তা য়ুনিভর্সিতিশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। মসিদা দিল্লি য়ুনিভর্সিতিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। হৌখিবা মতম খঙবা অসিনা ঐখোয়গী হিংবা, ঐখোয়গী অচুম্বা ফিদমশিং অমসুং তুংগী মীৎয়েং পাকথোক-চাউথোকপদা থৌদাং লৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা লনাই মীওই অমা নত্ত্রগা মহৈলোয়শঙ অমনা লৈবাক্কী ৱারেপ লৌবদা মতমদা, মখোয়না মাইপাকপা অদুগা লৈবাক্কী মাইপাকপগা মান্নৈ। য়ুনিভর্সিতি অসি হৌরকপা মতমদা দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগী মখাদা শুপ্নগী কলেজ অমহু খক্তা লৈখি,অদুবু ঙসিদি মসিগী মখাদা কলেজ ৯০ হেন্না লৈরে। মতম অদুদা শেন-থুমগী ফিবম ফত্তবগী মমিং লৈরম্বা লৈবাক অসি ঙসিদি মালেমদা মকোক থোংবা ইকোনোমি ৫গী মনুংদা য়াওরে। দিল্লি য়ুনিভর্সিতিদা তম্লিবা নুপী মশিংনা নুপা মশিংদগী হেল্লে। লৈবাক অসিদা জেন্দর রেসিও অসি য়াম্না ফগৎলে।
মহাক্না হায়খি য়ুনিভর্সিতি অমা অমসুং লৈবাক অমগী ৱারেপশিং অমগা অমগা মরী লৈনবা য়াম্না মরুওই অমসুং মহৈলোয়শঙশিং হেন্না ফরিবমখৈ লৈবাক অদু হেন্না চাউখৎকনি। য়ুনিভর্সিতি অসি অহানবা হৌরকপদা ভারতকী নিংতম্বা অসি দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগী পান্দম্নি। অদুবু ঙসিদি ভারতনা নিংতম্বা চহি ১০০ শুরকপা মতমদা দিল্লি য়ুনিভর্সিতি চহি ১২৫ মপুং ফারগনি। দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগী পান্দমদি চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্বা ওইগদবনি। হৌখিবা চহিচাগী অহুমশুবা দিকেত্তা ভারতকী নিংতম ইহৌদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীখি, হৌজিক অনৌবা চহিচাগী অহুমশুবা দিকেত্তা ভারত চাউখৎপগী খোঙচত্তা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি। মশিং য়াম্লবা নৌনা লিংখৎলক্লিবা য়ুনিভর্সিতিশিং, কলেজশিং, আই.আই.তিশিং, আই.আই.এমশিং অমসুং এ.আই.আই.এমশিং অসি অনৌবা ভারত শেমগৎনবা মচাকশিং ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাইরিক তম্বা অসি ইচম চম্বা তাকপীবগী থবক অমা নত্তে, মসি তম্বগী লম্বী অমসুনি। মতম কয়াগী তুংদা, মহৈরোয়শিংনা করি তম্বা পাম্লিবগে হায়বদা মীৎয়েং চঙলে। সবজেকশিং খনবগী মতাংদা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিদা কোমথোকপা লৈরে। মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্তা চাংদম্নবা হেনগৎহন্নবা, নেসনেল ইন্সিতিতুসনেল রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্কনা মহৈলোয়শঙশিং পুক্নিং থৌগৎলে। মহৈলোয়শঙশিংগী ওতোনোমিগা মগুন লৈবা ইজুকেসনগা মরী লৈনহন্নবা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগী য়েংলগা শেম্বা থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংনা ভারতকী য়ুনিভর্সিতিশিং মশক খঙবা হেনগৎলক্লি। ২০১৪দা ক্বিউ.এস ৱার্ল্দ রেঙ্কিংদা শুপ্নগী ভারতকী য়ুনিভর্সিতি ১২ য়াওখি, ঙসি য়ুনিভর্সিতি ৪৫ য়ৌরে। মসিগী অওনবা অসি পুরকপদা ভারতকী নহারোলশিংগী থৌননা ওইহনখিবনি। লাইরিক তম্বা অসি থবক অমসুং দিগ্রি ফংনবা খক্তা নত্তে হায়বা ৱাখল্লোন অদু ঙসিগী নহারোলশিংনা হোঙদোকহল্লে অমসুং ২০১৪-১৫গা চাংদম্নবদা পেতেন্ত ফাইল তৌবা চাদা ৪০ হেল্লে অমসুং স্তার্দঅপ লাখ ১ হেন্না লৈরে অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী খুদম ওইনা গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা ফিবম ফগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী হন্দক্কী য়ু.এস খোঙচৎ মনুংদা ক্রিতিকেল এন্দ ইমর্জিং তেক্নোলোজি নত্ত্রগা আইসেতকী য়ানবা পুরক্লে অমসুং মসিনা এ.আইদগী হৌরগা সেমিকন্দক্তর ফাওবদা হিরম কয়াদা ভারতকী নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। মসিনা মতম অমদা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা ফংবা ঙম্লমদবা তেক্নোলোজিশিং ফংবা ঙম্লগনি অমসুং স্কিল হেনগৎহল্লগনি। মাইক্রোন, গুগল, এপ্লাইদ মেতরিএল য়াওনা কম্পেনি কয়া ভারত্তা শেন থাদনবা ৱারেপ লৌরে অমসুং মসিনা নহারোলশিংগী তুংগী অফবা অমা পীবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইন্দস্ত্রি ৪.০ রিভোলুসন ভারতকী থোঙজিলদা থিল্লরে। সেনিমা খক্তদা উরম্বা এ.আই, এ.আর অমসুং ভি.আরগুম্বা তেক্নোলোজিশিং ঙসিদি ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরে। গারি থৌবগী হৌরগা সর্জরি ফাওবদা রোবোতিক্স অসি অনৌবা চৎনবী অমা ওইরে অমসুং হায়রিবা হিরমশিং অসি ভারতকী অনৌবা মীরোলগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেম্লে। হৌখিবা চহিশিংদগী, ভারতনা লৈবাক অসিগী স্পেস অমসুং দিফেন্স সেক্তর হাংদোক্লে অমসুং নহারোলশিং চাউখৎনবা খুদোংচাবা অমা পীরিবা দ্রোনশিংগী থৌশিলশিংদা অচৌবা অহোংবশিং পুরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক মীয়াম্না ভারতকী মরমদা খঙনিংলে। কোরোনা মনুংদা ভারতনা মালেমগী মতেং পাংখি। মসিনা মরম ওইদুনা মালেম্না ভারতকী মরমদা হেন্না খঙনিংবা হেনগৎহল্লে। জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী থৌরমশিংগী খুৎথাংদা ভারত মশক খঙবা হেনগৎহল্লে অমসুং য়োগ, সাইন্স, নাৎ, কুহ্মৈশিং, খোরিলোল, পুৱারি, হেরিতেচ অমসুং ইন্সাং মথেলশিংদা মহৈরোয়শিংগী অনৌবা খুদোংচাবা শেমগৎলে। মালেমদা ভারতকী মরমদা হায়বা ঙম্বা অমসুং ঐখোয়গী পোৎলমশিং মালেমদা য়ৌহনবা ঙমবা ভারতকী নহারোলশিংগী দরকার ওইবা হেনগৎলক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গনতন্ত্র, মান্নবা অমসুং অমনা অমবু ইকায়খুম্নবগুম্বা ভারতকী গুনশিং মীওইবগী গুনশিং ওইরে, সরকার অমসুং দিপ্লোমেসিগী লমদা ভারতকী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেম্লে। পুৱারি, নাৎ অমসুং হেরিতেচদা মীৎয়েং চঙলে অমসুং নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিংসু শেম্লি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ত্রাইবেল মিউজমশিং শেমগৎলে অমসুং পি.এম মিউজমগী খুৎথাংদা নিংতম্লবা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ উৎলে। মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হেরিতেচ মিউজম- ‘য়ুগে য়ুগিন ভারতদিল্লিগা শারগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ওজাশিং মশক খঙবা হেনগৎলক্লে অমসুং মালেমগী লুচিংবশিংনা মখোয়গী ভারতকী ওজাশিংগী মরমদা মঙোন্দা য়াম্না তোইনা পল্লকখি। মসিগী ভারতকী ৱা ঙাংবা হৈবগী শক্তি অসি ভারতকী নহারোলশিং মাইপাকপগী ৱারি অমা ওইরে। মসিগী চাউখৎপা অসিগীদমক য়ুনিভর্সিতিশিংনা থৌরাং তৌগদবনি। মসিগীদমক লম্বী অমা শেমগদবনি অমসুং দিল্লি য়ুনিভর্সিতিনা মখোয়গী চহি ১২৫ শুবা থৌরম পাংথোকপা মতমদা মালেমগী মকোক থোঙবা য়ুনিভর্সিতিশিংগী মনুংদা য়াওহনগদবনি। মফম অসিদগী থোকখিবা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং লুচিংবশিং, লেপ্তনা থবক তৌগদবনি।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পুন্সিদা ঐখোয়না থমখিবা পান্দমশিং ফংনবা ঐখোয়না থৱায়-হকচাং য়াওনা হোৎনবা দরকার ওই। লৈবাক অসিগী থৱায় অমসুং হকচাংগী থৌরাং তৌবা অসি লৈবাক অদুগী মহৈলোয়শঙশিংনা মপুং ফাহনগদবনি। হায়রিবা ৱারেপশিং অসি দিল্লি য়ুনিভর্সিতিনা মপুং ফাহনগনি। ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলগী তুংগী শেম-শাগদবনি, শিংনবা মায়োক্নবগী থৌনা লৈগদবনি, মসি মহৈলোয়শঙগী পান্দমগী খুৎথাং খক্তদা পাংথোকপা ঙমগনি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান অমসুং দিল্লি য়ুনিভর্সিতিগী ভি.সি শ্রী য়োগেস সিংহ শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
মে ১, ১৯২২ দিল্লি য়ুনিভর্সিতি লিংখৎখি। হৌখিবা চহি ১০০দা, য়ুনিভর্সিতি অসি পাকথোক-চাউথোক্লে অমসুং হৌজিক দিপার্তমেন্ত ৮৬, কলেজ ৯০ অমসুং মহৈরোয় লাখ ৬ হেন্না লৈরে অমসুং লৈবাক শেমগৎপগী মাইকৈদা অচৌবা থৌদাং লৌরে।