Cabinet
Cabinet approves Ratification of the Headquarters Agreement (HQA) between India and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI)
28 JUN 2023 3:51PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has given its approval for ratification of the Headquarters Agreement (HQA) between Government of India (Gol) and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) signed on 22nd August, 2022.
The CDRI was launched by the Hon’ble Prime Minister of India during the United Nations Climate Action Summit on the 23’d September, 2019, at New York. It is a major global initiative launched by the Government of India and is seen as India's attempts to obtain a global leadership role in climate change and disaster resilience matters.
On the 28* August, 2019, the Cabinet had approved the setting up of CDRI along with its supporting Secretariat in New Delhi and also gave the approval for Government of India financial support of Rs. 480 crore to CDRI over a period of 5 years from 2019-20 to 2023-24.
Subsequently, on the 29th June, 2022, the Cabinet had approved recognition of CDRI as an International Organization and for signing of Headquarters Agreement (HQA) for granting CDRI exemptions, immunities and privileges as contemplated under Section-3 of the UN (P&I) Act, 1947.
In pursuance of the Cabinet decision, on 22nd August, 2022 the HQA was signed between the Gol and CDRI.
CDRI is a global partnership of National Governments, UN agencies and programmes, multilateral development banks and financing mechanisms, the private sector, academic and knowledge institutions that aims to promote the resilience of infrastructure systems to climate and disaster risks, thereby ensuring sustainable development.
Since its launch, thirty-one (31) Countries, six (06) International Organizations and two (02) private sector organizations have become members of CDRI. CDRI has been expanding its membership consistently by attracting a wide variety of economically advanced countries, developing countries, and countries that are most vulnerable to climate change and disasters.
Ratification of the signed Headquarters Agreement between Gol and CDRI will facilitate grant of exemptions, immunities and privileges as contemplated under Section- 3 of the United Nations (Privileges & Immunities) Act, 1947 will provide CDRI an independent and international legal persona so that it can carry out its functions internationally, more efficiently.

କ୍ୟାବିନେଟ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଣ୍ଟ ସିଡିଆର୍‌ଆଇ ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଚୁକ୍ତିକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
28 JUN 2023 3:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଏଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆର୍‌ଆଇ) ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା ତାହାକୁ ଏହି ବୈଠକରେ କ୍ୟାବିନେଟରେ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଏହି ଚୁକ୍ତି ୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ସିଡିଆର୍‌ଆଇର ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ସର୍ତ୍ତ ଥିଲା ।
ନ୍ୟୁୟର୍କରେ ୨୦୧୯ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୩ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଶିଖର ବୈଠକରେ ସିଡିଆରଆଇ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହା ଏକ ବୃହତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ବାସ୍ତବ ନେତୃତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
୨୦୧୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୮ରେ ସିଡିଆର୍‌ଆଇ ସ୍ଥାପନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟରେ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ସହିତ ସହାୟତାକାରୀ ସଚିବାଳୟ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ମଧ୍ୟ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଥିଲା । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସିଡିଆରଆଇକୁ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ (୨୦୧୯-୨୦ରୁ ୨୦୨୩-୨୪)ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଯେଉଁ ୪୮୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେବାର ଥିଲା ସେ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ୟାବିନେଟ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ୨୦୨୨ ଜୁନ ୨୯ରେ ସିଡିଆରଆଇକୁ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନଭାବେ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଥିଲା । ସେଥିରେ ଏହାର ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ, ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ହିସାବରେ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଣକୁ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
୨୦୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ୨୨ର କ୍ୟାବିନେଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବଳରେ ସିଡିଆର୍‌ଆଇ ଓ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନ ମାନ୍ୟତା ପାଇଥିବାରୁ ଏଥିରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷ ବୈଶ୍ୱିକ ସଂସ୍ଥା, ଦେଶ, ବିତ୍ତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଓ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆରମ୍ଭରେ ଏହାଇ ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ଥିଲା ୩୯ । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା ୩୬ଟି ଦେଶ, ୬ଟି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ଦୁଇଟି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂଗଠନ ।
ଏବେ ଏହାର ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ବଢିଛି । ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଏହାର ସଭ୍ୟପଦ ଗ୍ରହଣ କରି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ସାମୂହିକ ବିପତ୍ତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଏବେ ଏହାର ସଚିବାଳୟ ବା ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କାମ କରୁଛି । ଏହା ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନର ମାନ୍ୟତା ପାଇଥିବାରୁ ଭାରତ ସମେତ ସବୁ ସଭ୍ୟ ଦେଶ ଏହାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ଓ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ସିଡିଆର୍‌ଆଇ ସ୍ୱାଧୀନଭାବେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି ।