AYUSH
9th edition of International Day of Yoga 2023 celebrated across the globe with increased mass participation
Vice President Jagdeep Dhankhar led mass Yoga demonstration at Jabalpur, Madhya Pradesh
Yoga has contributed in creating a healthy and powerful society where collective energy is propelling India’s future –Prime Minister Shri Narendra Modi
International Day of Yoga 2023 further going to amplify the message of universal well-being at a global level – Shri Sarbananda Sonowal
21 JUN 2023 1:01PM by PIB Delhi
The 9th edition of International Day of Yoga 2023 was a successfully celebrated on much larger scale and witnessed new initiatives which were special for this year’s IDY. The main National event at Jabalpur, Madhya Pradesh saw enthusiastic participation of more than 15,000 people, who participated in the Common Yoga Protocol (CYP) demonstration in presence of Vice President of India, Shri Jagdeep Dhankhar.
On this occasion, Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Shri Shivraj Singh Chauhan, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of Ayush & Ministry of Ports Shipping & Waterways, Dr. Munjpara Mahendrabhai, Union Minister of State for Ayush and Women & Child Development, Cabinet Ministers, MPs of Madhya Pradesh, Kamlesh D. Patel, President, Shri Ram Chandra Mission, ministers of Government of MP and officials of Ministry of Ayush were also present.
Vice President Shri Jagdeep Dhankhar in his address said that it is a matter of great satisfaction that due to the efforts of our Prime Minister, Yoga has now become a global festival. Yoga is not only for any individual, but for the whole of humanity. He said that Yoga has also taken an economic form and has positively impacts it. Our trained Yoga teachers are working all over the world and the demand for Yoga teachers is increasing.
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the nation through a video message and said he is currently touring the United States of America due to various commitments, unlike previous occasions of Yoga Day when he was present at every edition of International Day of Yoga celebration. However, this year he will lead an IDY event at UN headquarters in New York.
Prime Minister added that One acquires health, vigour and strength through Yoga and those who have been regularly involved in this practice over the years have felt its energy. The importance of good health at the individual as well as the family level, is very important. Yoga creates a healthy and powerful society where the collective energy is much more. Campaigns like Swachh Bharat and Startup India that have helped in building a self-reliant nation and restoring the cultural identity of the country and the country and its youth have contributed a lot to this energy. Today the minds of the country have changed leading to a change in people and their live.
Sarbananda Sonowal, Union Minister of Ayush & Ministry of Ports Shipping & Waterways said, “Under the farsighted and exemplary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, International Day of Yoga 2023 is poised to firmly implant ethos of Yoga and Indian traditions upon national and international communities. It will further amplify the message of universal well-being at a global level.”
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel said in his address “Yoga is very relevant for today’s young generation. Through the benefits of practicing Yoga, they will be able to face future challenges well.”
On this occasion, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chauhan, made an important announcement that his government will include Yoga in school curriculum and implement it in all schools of Madhya Pradesh.
The highlight of 9th International Day of Yoga was unique concepts of creation of Ocean Ring of Yoga, which was envisaged as a coordinated yoga demonstration in which Indian naval ships stationed at different ports around the world and countries with which India has maritime cooperation and merchant shipping agreements participated in the CYP demonstration.
Nearly 3500 naval personnel onboard 19 Indian Naval ships travelled over 35,000 Km as ambassadors of Yoga in both national and international waters. This includes over 2400 personnel on 11 IN ships at foreign ports/international waters. Notably, IDY was celebrated onboard ships of several foreign Navies in concert with our overseas Missions, involving over 1200 foreign Navy personnel.
Yoga from Arctic to Antarctica was another facet of this year’s IDY where Yoga demonstration was organized in countries falling in and around Prime Meridian line and on North Pole and South Pole regions. Scientists/Researches at India’s research bases in Arctic and Antarctica namely Himadri and Bharati also participated in Yoga demonstration. Indian Army, Indian Navy, Indian Air Force along with ITBP, BSF, and BRO made a chain of Yoga demonstration in unison named Yoga Bharatmala. Similarly yoga demonstration along Indian coast line and islands termed Yoga Sagarmala was also formed.
For engaging with rural communities Ministry of Ayush had elaborately planned to spread message of “Har Aangan Yoga”. Yoga demonstration was organized at Panchayats, Anganwadi, Health and Wellness Centres, and schools, around 2 lakhs common service centres, Ayush Gram Unit and location around Amrit Sarovar.
The International Day of Yoga was celebrated with a whole government approach, all the key ministries of the Government of India, National and International leading Yoga institutes & organizations and other stakeholders participated in the IDY. Along with these Indian missions and embassies, UN member states and interim office of WHO-GCTM in Jamnagar also organized events to celebrate Internationa l Day of Yoga.

আয়ুশ
মীয়াম্না শরুক য়াবা চাউনা হেনগৎলকপগা লোয়ননা মালেম শিনবা থুংবদা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৩গী ৯শুবা ইদিসন পালন তৌখ্রে
উপ রাস্ত্রপতি জগদীপ ধনখরনা মধ্য প্রদেশকী জবলপুরদা মীয়ামগী য়োগ দেমোনস্ত্রেসন লমজিংখ্রে
ভারতকী তুংলমচৎতা শাহৌ পীরিবা অপুনবা শক্তি য়াওবা মশা-মউ ফবা অমসুং শক্তি লৈবা খুন্নাই অমা শেম্বদা য়োগনা শরুক তমখি – প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৩না মালেমগী থাক্তা য়ুনিভর্সেল ৱেল-বিংগী পাউজেল হেন্না শন্দোক্লগনি – শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱল
21 JUN 2023 1:01PM by PIB Imphal
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৩গী ৯শুবা ইদিসন অসি পাকশন্না পালন তৌদুনা মাইপাকপা অমা ওইখি অমসুং চহি অসিগী আই.দি.ৱাই.গীদমক অখন্নবা অনৌবা থৌশিলশিংসু উবা ফংখি। মধ্য প্রদেশকী জবলপুরদা পাঙথোকখিবা মপুং ওইবা নেস্নেল ইভেন্ত অসিদা ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনখর য়াওদুনা কম্মন য়োগ প্রোতোকল (সি.ৱাই.পি.) দেমোনস্ত্রেসন তৌবদা মীওই ১৫,০০০ হেনবনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা উবা ফংখি।
থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান, আয়ুশ অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং এন্দ ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱল, আয়ুশ অমসুং নুপী অমদি অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দা. মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাই, মন্ত্রী-মন্দলগী মন্ত্রীশিং, মধ্য প্রদেশকী এম.পি.শিং, শ্রী রাম চন্দ্র মিসনগী প্রসিদেন্ত কামলেশ দি পতেল, এম.পি. সরকারগী মন্ত্রীশিং অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনসু শরুক য়াখি।
উপ রাস্ত্রপতি শ্রী জগদীপ ধনখরনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইদুনা য়োগনা হৌজিক মালেমগী কুহ্মৈ অমা ওইরিবা অসি য়াম্না অপেনবা পোক্নীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি য়োগ অসি মীওই খরা খক্তগী নত্তে মসি মীওইবা খুন্নাই পুম্বগীনি। মহাক্না হায়খি য়োগনা ইকনোমিক্কী শক্লোন অমা লৌখি অমসুং চাউনা কান্নবা পীখি। ঐখোয়গী ত্রেন তৌরবা য়োগ ওজাশিংনা মালেম শিনবা থুংবদা থবক তৌরি অমসুং য়োগগী ওজাশিংগী দিমান্দসু হেনগৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও মেসেসকী থোংদা জাতিদা ৱা ঙাংখি অমসুং মহাক্না হায়খি ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ পালন তৌবগী ইদিসন খুদিংমক্তা মহাক্না য়াওখিবা মমাংগী য়োগ দেগী থৌরমশিংগা মান্নদবা মওংদা মহাক্না হৌজিক তোঙান-তোঙানবা কম্মিৎমেন্তশিংনা মরম ওইদুনা য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকাদা চৎলি। অদুম ওইনমক চহি অসিদা মহাক্না ন্যু য়োর্ক্তা লৈবা য়ু.এন. হেদক্বাতর্সতা আই.দি.ৱাই. ইভেন্ত অমা লমজিংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি য়োগগী খুত্থাংদা কনাগুম্বা অমা হকচাং ফনা, নহা ওইনা অমসুং শক্তি লৈনা লৈবা ঙমহল্লি অমসুং চহি কয়া মসিগী প্রেক্তিস চাং নাইনা তৌরকপা মীওইশিংনা মসিগী শক্তি ফাওবা ঙম্মি। মীওই অমগী লোয়ননা ইমুংগী থাক্তা হকচাং ফনা লৈবা অসি য়াম্না মরু ওই। অপুনবগী শক্তি য়াম্না লৈবা হকচাং ফবা অমসুং শক্তি লৈবা খুন্নাই অমা য়োগনা শেম্মি। স্বচ্ছ ভারত অমসুং স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগুম্বা কেম্পেনশিংনা আত্মনির্ভর ওইবা লৈবাক অমা শেম্বা অমসুং লৈবাক্কী কলচরেল আইদেন্তিতী অমুক হঞ্জিনহনবদা মতেং পাংখি অমসুং লৈবাক অসিনা অমদি মাগী নহারোলনা মসিগী শক্তি অসিদা চাউনা শরুক তমখি। ঙসি লৈবাক্কী লৈরিবা ৱাখল্লোনশিংদা অহোংবা লাক্তুনা মীয়াম অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা অমা পুরক্লি।
আয়ুশ অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং অমদি ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়শিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, সর্বানন্দ সোনোৱলনা হায়খি, “মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা অমসুং ফীফম্নফম ওইরবা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৩না জাতি অমদি অন্তরজাতিগী মীয়ামশিংদা য়োগ অমসুং ভারতকী চৎনবীশিংগী মরমদা অচেৎপা ৱাখল্লোন পোকহন্নবা হোৎনখি। মসিনা মালেমগী থাক্তা য়ুনিভর্সেল ৱেল-বিংগী পাউজেল হেন্না হেনগৎহল্লগনি”।
মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেলনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা হায়খি, “য়োগ অসি ঙসিগী হৌরক্লিবা মীরোলশিংগীদমক য়াম্না মরু ওই। য়োগ তৌবগী কান্নবশিংগী খুত্থাংদা মখোয়না তুংলমচৎতা থেংনবা শীংনবশিংসু মায়োক্নবা ঙমগনি”।
থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহন্না স্কুল করিকুলমদা মহাক্কী সরকারনা য়োগ য়াওহল্লগনি অমসুং মধ্য প্রদেশকী স্কুল পুম্নমক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি হায়না মরু ওইবা ৱাফম অসি লাউথোকখি।
৯শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগগী হাইলাইৎ অসি ভারতকী মেরিতাইম কোওপরেসন অমসুং মর্চেন্ত শিপ্পিং এগ্রিমেন্তশিং তৌনরিবশিংনা সি.ৱাই.পি. দেমোনস্ত্রেসন্দা শরুক য়াখিবগা লোয়ননা মালেম অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা হীথাংফমশিংদা স্তেসন তৌদুনা লৈরিবা ইন্দিয়ন নেবেল শিপশিংদা কোওর্দিনেতেদ য়োগ দেমোনস্ত্রেসন অমা তৌনবা ওসিন রিং ওফ য়োগ পাঙথোকপগী অখন্নবা ৱাখল্লোনশিংনা ওইখি।
জাতি অমসুং অন্তরজাতিগী ঈশিংগী ঈপাক অনিমক্তা নেবেল পর্সনেল ৩৫০০গী ময়ানা ইন্দিয়ন নেবল শিপ ১৯ তোংদুনা য়োগগী এম্বেসেদরশিং ওইনা কিলোমিতর ৩৫,০০০ হেন্না চৎখি। মসিদা মীরমগী হীথাংফমশিং/অন্তরজাতিগী ঈশিংগী ঈপাকশিংদা আই.এন. শিপ ১১দা পর্সনেল ২৪০০ হেনবনা চৎপা য়াওখি। পনবা য়াবদি আই.দি.ৱাই. অসি ফোরেন নেবী পর্সনেল ১২০০ হেনবনা শরুক য়াদুনা ঐখোয়গী ওভরসীজ মিসনশিংগা লোয়ননা পুনশিন্দুনা ফোরেন নেবী কয়াগী ওনবোর্দ শিপশিংদা পালন তৌখি।
আর্ক্তিক্তগী এন্তার্তিকা ফাওবা য়োগ তৌবা অসিনা চহি অসিগী আই.দি.ৱাই.গী অখন্নবা মশক অমা ওইরি, হায়রিবা অসিদা প্রাইম মেরিদিয়ন লাইন্দা অমসুং মসিগী অকোইবদা অমদি নোর্থ পোল অমসুং সাউথ পোল রিজনশিংদা লৈরিবা লৈবাকশিংদা য়োগ দেমোনস্ত্রেসন তৌখি। আর্ক্তিক অমসুং এন্তার্তিকাদা লৈবা ভারতকী রিসর্চ বেজশিং মমিং ওইনা পল্লবদা হিমাদ্রি অমসুং ভারতিদা পাঙথোকপা য়োগ দেমোনস্ত্রেসন্দা সাইন্তিস্তশিং/রিসর্চরশিংনা শরুক য়াখি। আই.তি.বি.পি., বি.এস.এফ. অমসুং বি.আর.ও.গা লোয়ননা ইন্দিয়ন আর্মী, ইন্দিয়ন নেবী, ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সনা পুন্না য়োগ ভারতমালা কৌবা য়োগ দেমোনস্ত্রেসনগী চেন অমা শেমখি। মতৌ অসুম্না ভারতকী সমুদ্র মপালদা অমসুং ঈথৎশিংদা য়োগ সাগরমালা কৌবা য়োগ দেমোনস্ত্রেসন অমসু শেমখি।
রুরেল কম্ম্যুনিতীশিংগা লোয়ননা আয়ুশ মন্ত্রালয়না “হর আঙ্গন য়োগ”গী পাউজেল শন্দোকখি। পঞ্চায়ৎশিং, অঙ্গনৱাদী, হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং, অমসুং স্কুলশিং, কম্মন সর্ভিস সেন্তর, আয়ুশ গ্রাম য়ুনিৎ অমসুং অমৃত সরোবরগী অকোইবদা লৈবা মফম লাখ ২রোমদা য়োগ দেমোনস্ত্রেসন তৌখি।
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ অসি হোল ওফ গভর্নমেন্ত এপ্রোচকা লোয়ননা পাঙথোকখি, ভারত সরকারগী মরু ওইবা মন্ত্রালয়শিং, নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লীদিং য়োগ ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিং অমদি অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াখি। ইন্দিয়ন মিসনশিং অমসুং এম্বেসীশিংগা লোয়ননা য়ু.এন. মেম্বর স্তেৎশিং অমসুং জামনগরদা লৈবা দবল্যু.ঐচ.ও.-জি.সি.তি.এম.গী ইন্তেরিম ওফিস্তা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ পালন তৌনবা থৌরমশিংসু পাঙথোকখি।