ଆୟୁଷ
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ 2023 ର 9ମ ସଂସ୍କରଣ ସାରା ବିଶ୍ବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଛି
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁରରେ ସାମୁହିକ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି
ଯୋଗ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ 2023 ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସୁସ୍ଥତାର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ - ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ
21 JUN 2023 1:01PM by PIB Bhubaneshwar
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର 2023 ର 9ମ ସଂସ୍କରଣ ସଫଳତାର ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ଯାହାକି ଚଳିତ ବର୍ଷର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥିଲା | ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁରରେ ମୁଖ୍ୟ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼ଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି) ପ୍ରଦର୍ଶନରେ 15,000 ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗଳଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ, ଆୟୁଷର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ବନ୍ଦର ପରିବହନ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଆୟୁଷର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ, କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଂସଦ, କମଲେଶ ଡି ପଟେଲ, ଶ୍ରୀ ରାମ ଚନ୍ଦ୍ର ମିଶନର ସଭାପତି, ସାଂସଦ, ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନକ ବିଷୟ ଯେ ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଯୋଗ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ବିଶ୍ୱ ମହୋତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଯୋଗ କେବଳ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ମାନବିକତା ପାଇଁ | ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ ରୂପ ନେଇଛି ଏବଂ ଏହାର ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି। ଆମର ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷକମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଚାହିଦା ବଢ଼ୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗ ଦିବସର ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣ ଭଳି ହେଉଛି କିନ୍ତୁ ଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା କାରଣରୁ ଆମେରିକା ଗସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି। ତେବେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ସେ ନ୍ୟୁୟର୍କର ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ଆଇଡିୱାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀକ ଶାରିରୀକ ସୁସ୍ଥତା ହାସଲ କରନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଜଡିତ ଥିଲେ ସେମାନେ ଏହାର ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ପରିବାର ତଥା ପରିବାର ସ୍ତରରେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ମହତ୍ତ୍ବ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଯୋଗ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯେଉଁଠାରେ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ବହୁତ ଅଧିକ । ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପରି ଅଭିଯାନ ଯାହା ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ କରିବାରେ ତଥା ଦେଶ ତଥା ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ଏହାର ଯୁବକମାନେ ଏହି ଶକ୍ତିରେ ବହୁ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶର ମନ ବଦଳିଛି ଯାହା ଫଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ତଥା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ।
ଆୟୁଷ ଏବଂ ବନ୍ଦର ପରିବହନ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି, “ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ତଥା ଆଦର୍ଶ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀ ଯୋଗ ଦିବସ 2023 ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାର ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି ଏବଂ ଏହା ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଶଂସା ଲାଭ କରିଛି। ଏହା ବିଶ୍ବ ସ୍ତରରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ କଲ୍ୟାଣର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ”
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗ ଆଜିର ଯୁବ ପୀଢ଼ି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ। ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାର ଲାଭ ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ”
ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଯୋଗକୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବେ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ।
9ମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ଯୋଗର ଓସେନ ରିଙ୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଅନନ୍ୟ ଧାରଣା, ଯାହା ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭାବରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ ବନ୍ଦରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପରିବହନ ଚୁକ୍ତିନାମା ରହିଛି ସେମାନେ ସିୱାଇପି ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲା |
19 ଟି ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଜାହାଜରେ ପ୍ରାୟ 3500 ନୌସେନା କର୍ମଚାରୀ ଉଭୟ ଜାତୀୟ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳରେ ଯୋଗର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଭାବରେ 35,000 କିମିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ବିଦେଶୀ ବନ୍ଦର / ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳର 11 ଟି ଜାହାଜରେ 2400 ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, 1200 ରୁ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ ନୌସେନା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆମର ବିଦେଶୀ ମିଶନ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଅନେକ ବିଦେଶୀ ନୌସେନାର ଜାହାଜରେ ଆଇଡିୱାଇ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା |
ଆର୍କଟିକ୍ ଠାରୁ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗ ଏହି ବର୍ଷର ଆଇଡିୱାଇ ର ଅନ୍ୟ ଏକ ଦିଗ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାଇମ ମେରିଡିଆନ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୋଲ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୋଲ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା | ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଆର୍କଟିକ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକାରେ ଥିବା ଭାରତର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଆଧାରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ / ଅନୁସନ୍ଧାନ ଯଥା ହିମାଦ୍ରି ଏବଂ ଭାରତୀ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ସେନା, ଭାରତୀୟ ନୌସେନା, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ସହିତ ଆଇଟିବିପି, ବିଏସଏଫ, ଏବଂ ବିଆରଓ ଯୋଗ ଭାରତମାଲା ନାମକ ଏକ ଯୋଗରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି ଭାରତୀୟ ଉପକୂଳ ରେଖା ଏବଂ ଯୋଗ ସାଗରମାଲା ନାମକ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା |
ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ “ହର ଆଙ୍ଗନ ଯୋଗ” ର ବାର୍ତ୍ତା ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଯୋଜନା କରିଥିଲା | ପଞ୍ଚାୟତ, ଅଙ୍ଗନୱାଡି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର, ଆୟୁଷ ଗ୍ରାମ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଅମୃତ ସରୋବର ଚାରିପାଖରେ ଏହାକୁ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜାତୀୟ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ତଥା ସଂଗଠନ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଆଇଡିୱାଇ ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ଦୂତାବାସ ସହିତ ଜାତିସଂଘର ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ଜାମନଗରରେ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ-ଜିସିଟିଏମ ଠାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।

AYUSH
9th edition of International Day of Yoga 2023 celebrated across the globe with increased mass participation
Vice President Jagdeep Dhankhar led mass Yoga demonstration at Jabalpur, Madhya Pradesh
Yoga has contributed in creating a healthy and powerful society where collective energy is propelling India’s future –Prime Minister Shri Narendra Modi
International Day of Yoga 2023 further going to amplify the message of universal well-being at a global level – Shri Sarbananda Sonowal
21 JUN 2023 1:01PM by PIB Delhi
The 9th edition of International Day of Yoga 2023 was a successfully celebrated on much larger scale and witnessed new initiatives which were special for this year’s IDY. The main National event at Jabalpur, Madhya Pradesh saw enthusiastic participation of more than 15,000 people, who participated in the Common Yoga Protocol (CYP) demonstration in presence of Vice President of India, Shri Jagdeep Dhankhar.
On this occasion, Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Shri Shivraj Singh Chauhan, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of Ayush & Ministry of Ports Shipping & Waterways, Dr. Munjpara Mahendrabhai, Union Minister of State for Ayush and Women & Child Development, Cabinet Ministers, MPs of Madhya Pradesh, Kamlesh D. Patel, President, Shri Ram Chandra Mission, ministers of Government of MP and officials of Ministry of Ayush were also present.
Vice President Shri Jagdeep Dhankhar in his address said that it is a matter of great satisfaction that due to the efforts of our Prime Minister, Yoga has now become a global festival. Yoga is not only for any individual, but for the whole of humanity. He said that Yoga has also taken an economic form and has positively impacts it. Our trained Yoga teachers are working all over the world and the demand for Yoga teachers is increasing.
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the nation through a video message and said he is currently touring the United States of America due to various commitments, unlike previous occasions of Yoga Day when he was present at every edition of International Day of Yoga celebration. However, this year he will lead an IDY event at UN headquarters in New York.
Prime Minister added that One acquires health, vigour and strength through Yoga and those who have been regularly involved in this practice over the years have felt its energy. The importance of good health at the individual as well as the family level, is very important. Yoga creates a healthy and powerful society where the collective energy is much more. Campaigns like Swachh Bharat and Startup India that have helped in building a self-reliant nation and restoring the cultural identity of the country and the country and its youth have contributed a lot to this energy. Today the minds of the country have changed leading to a change in people and their live.
Sarbananda Sonowal, Union Minister of Ayush & Ministry of Ports Shipping & Waterways said, “Under the farsighted and exemplary leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, International Day of Yoga 2023 is poised to firmly implant ethos of Yoga and Indian traditions upon national and international communities. It will further amplify the message of universal well-being at a global level.”
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel said in his address “Yoga is very relevant for today’s young generation. Through the benefits of practicing Yoga, they will be able to face future challenges well.”
On this occasion, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chauhan, made an important announcement that his government will include Yoga in school curriculum and implement it in all schools of Madhya Pradesh.
The highlight of 9th International Day of Yoga was unique concepts of creation of Ocean Ring of Yoga, which was envisaged as a coordinated yoga demonstration in which Indian naval ships stationed at different ports around the world and countries with which India has maritime cooperation and merchant shipping agreements participated in the CYP demonstration.
Nearly 3500 naval personnel onboard 19 Indian Naval ships travelled over 35,000 Km as ambassadors of Yoga in both national and international waters. This includes over 2400 personnel on 11 IN ships at foreign ports/international waters. Notably, IDY was celebrated onboard ships of several foreign Navies in concert with our overseas Missions, involving over 1200 foreign Navy personnel.
Yoga from Arctic to Antarctica was another facet of this year’s IDY where Yoga demonstration was organized in countries falling in and around Prime Meridian line and on North Pole and South Pole regions. Scientists/Researches at India’s research bases in Arctic and Antarctica namely Himadri and Bharati also participated in Yoga demonstration. Indian Army, Indian Navy, Indian Air Force along with ITBP, BSF, and BRO made a chain of Yoga demonstration in unison named Yoga Bharatmala. Similarly yoga demonstration along Indian coast line and islands termed Yoga Sagarmala was also formed.
For engaging with rural communities Ministry of Ayush had elaborately planned to spread message of “Har Aangan Yoga”. Yoga demonstration was organized at Panchayats, Anganwadi, Health and Wellness Centres, and schools, around 2 lakhs common service centres, Ayush Gram Unit and location around Amrit Sarovar.
The International Day of Yoga was celebrated with a whole government approach, all the key ministries of the Government of India, National and International leading Yoga institutes & organizations and other stakeholders participated in the IDY. Along with these Indian missions and embassies, UN member states and interim office of WHO-GCTM in Jamnagar also organized events to celebrate Internationa l Day of Yoga.