Prime Minister's Office
India-Japan Side Event on The Roles of States for Promoting Investments in Disaster Risk Reduction Towards Resilient and Sustainable Future
Statement by Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister
18 MAY 2023 9:15PM by PIB Delhi
Distinguished guests and dear friends,
At the outset, I would like to thank the Government of Japan for taking the initiative to curate this event and to invite us to be a partner in this effort.
Although Sendai Framework, as well as its predecessor, Hyogo Framework, highlighted the importance of an all-of-society approach to disaster risk reduction, it is clear that States bear the primary responsibility for both stopping the creation of new disaster risks as well as reduction of existing disaster risks.
U7N9.jpg)
The fact that both G7 and G20 have accorded priority to disaster risk reduction indicates that the issue is now getting attention at the highest level in the global policy discourse.
In the 21st century, the States face complex challenges in Disaster Risk Reduction. Let me highlight two sets of challenges:
First, we all recognize that States must evolve a financial architecture that can address the entire spectrum of disaster risk reduction needs in a balanced way. For far too long we have focused almost entirely on financing disaster response, recovery and reconstruction. We must pay adequate attention to financing disaster risk mitigation and disaster preparedness. This is not only a matter of making a larger quantum of resources available. We have to also contend with complex issues such as:
- How do we increase the absorptive capacity to effectively utilize resources allocated for disaster risk mitigation? What kinds of institutional mechanisms, technical capacities and expertise do we need to develop for it? How are we going to measure outcomes?
-
How do we balance risk mitigation financing for extensive risks (i.e. high frequency, moderate impact events) and intensive risks (i.e., low frequency, high impact events)? How do we target our assistance to the most vulnerable?
-
How do we strike a balance between mainstreaming disaster risk reduction funding in development projects and ring-fencing separate resources for disaster risk mitigation that can have a catalytic impact on larger development processes?
These are complex challenges and countries with long history of disaster risk mitigation financing are also grappling with these challenges. We need to collaborate and learn from each other in addressing these. The G20 Working Group will meet for the second time next week and they will devote one full day to discuss issues of financing.
5L73.jpg)
Second, I would like to talk about the role of State in strengthening Early Warning Systems. The notion of public-private partnership has been discussed for a long time in this context. Many private sector players have come into play, and the field is likely to get even more crowded as more sector-specific early warning services are developed. In such a context, what is the absolutely non-negotiable role of the State? Can we outsource the observational network to private players? To what extent should the State get involved in developing and deploying communication technologies? Should the State mandate private players to compulsorily provide essential early warning services in times of disasters?
There are no easy answers to some of the challenges I have identified above. However, we must contend with these challenges if we want to bring about a transformational change in the way disaster risk reduction is pursued. It will also help the State become more effective in our climate change adaptation efforts.
We look forward to engaging in this conversation and working collectively to take this agenda forward.
I wish all disaster risk management practitioners the very best in their work. Together, let us strive towards a resilient and sustainable future for ourselves and generations to come.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସହନଶୀଳ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଉପରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ପି.କେ ମିଶ୍ରଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
18 MAY 2023 9:15PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିଗଣ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆମକୁ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଲାଗି ମୁଁ ଜାପାନ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ଯଦିଓ ସେଣ୍ଡାଇ ରୂପରେଖ ସହିତ ଏହାର ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ହ୍ୟୋଗୋ ରୂପରେଖରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି ତଥାପି ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ନୂଆ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ଉଭୟ ଜି୭ ଏବଂ ଜି୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୋଷ୍ଠୀ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା କାରଣରୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପରିଦୃଶ୍ୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରୁଥିବା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ।
U7N9.jpg)
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଜଟିଳ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଏଠାରେ ମୁଁ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଅବତାରଣା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
5L73.jpg)
ପ୍ରଥମତଃ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହା ବିଚାର କରୁ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଏପରି ଏକ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୃଷ୍ଟି କରିବା ଦରକାର ଯାହା ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ମାର୍ଗରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସରକୁ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆମେ ପ୍ରାୟତଃ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ଆସିଛୁ । ଏବେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ପ୍ରଶମନ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ଅର୍ଥଯୋଗାଣ ପ୍ରତି ଆମକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହା କେବଳ ବହୁମାତ୍ରାରେ ସମ୍ବଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାର ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ । ଆମକୁ ମଧ୍ୟ କେତେକ ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ଯଥା :
- ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ଆବଣ୍ଟିତ ସମ୍ବଳର ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ଅବଶୋଷଣ କ୍ଷମତାକୁ କିଭଳି ବଢ଼ାଇପାରିବା ? ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ କିଭଳି ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବୈଷୟିକ କ୍ଷମତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି? ଆମେ ପରିଣାମଗୁଡ଼ିକୁ କିଭଳି ମାପିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି?
- ବ୍ୟାପକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ (ଯଥା ବାରମ୍ବାର ହେଉଥିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଥିବା ଘଟଣା) ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ (ଯଥା କମ ହେଉଥିବ, କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଥିବା ଘଟଣା) ପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣକୁ ଆମେ କିଭଳି ସନ୍ତୁଳିତ କରିପାରିବା ? ସବୁଠୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଆମେ କିଭଳି ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଇପାରିବା?
- ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସମ୍ବଳ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ କିଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇପାରିବ ଯାହାକି ବଡ଼ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରିବ ?
ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଜଟିଳ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲମ୍ବା ଇତିହାସ ଥିବା ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ସମସ୍ୟାକୁ ନେଇ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି । ଏସବୁ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ସହଭାଗିତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହିତ ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଜି୨୦ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକ ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ଏବଂ ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ମୁଁ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀର ଅବଧାରଣା ସମ୍ପର୍କରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଆଲୋଚନା ହୋଇ ଆସୁଛି । ବହୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍ଥା ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରିତ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ସେବା ବିକଶିତ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ଆଗମନ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହସ୍ତକ୍ଷେପକାରୀ ଭୂମିକା କ’ଣ ହେବ? ଆମେ କ’ଣ ନିଜର ଅନୁଧ୍ୟାନ ନେଟୱର୍କକୁ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ହାତକୁ ଟେକି ଦେଇପାରିବା ? ସଞ୍ଚାର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ନିୟୋଜିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଷ୍ଟ୍ର କେତେ ମାତ୍ରାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରହିବା ଉଚିତ୍‌ । ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଜରୁରୀ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ୍‌ କି?
ମୁଁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିବା ଉପରୋକ୍ତ ସମସ୍ୟାର କୌଣସି ସହଜ ଉତ୍ତର ନାହିଁ । ତେବେ, ଯଦି ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପତ୍ତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତା’ହେଲେ ଆମକୁ ଏସବୁ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ହେବ । ଏହା ଆମକୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରୟାସରେ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବୀ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଆମେ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହେବା ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ସାମୂହିକ ଭାବେ କାମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛୁ ।
ମୁଁ ସମସ୍ତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଆମ ପାଇଁ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ସହନଶୀଳ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।