প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অৱাবা থেংনবা ঙম্বা অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা তুংলমচৎকীদমক দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন্দা শেন থাদবা হেনগৎহনবদা লৈবাকশিংগী থৌদাংশিংদা পাংথোকপা ইন্দিয়া-জপান সাইদ ইভেন্ত
প্রধান মন্ত্রী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি দোক্তর পি.কে মিশ্রানা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
18 MAY 2023 9:15PM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং অমসুং নুংশিরবা মরুপশিং,
অহানবদা, থৌরম অসি পাংথোকপগীদমক অমসুং থবক অসিদা খোঙলোই অমা ওইনবা ঐখোয়দা চেবাউ পীরকপগীদমক ঐনা জপান সরকার থাগৎনিংই।
সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক অমসুং মসিগী মমাঙগী য়োগো ফ্রেমৱার্কনা অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা খু্ন্নাই পুম্নমক শরুক য়ানবগী মরুওইবা অদু উৎথোক্লে, অনৌবা অমাং-অতা থোকপা থিংনবা অমসুং হৌজিক থেংনরিবা অমাং-অতাশিং হন্থহন্নবা মরুওইবা থৌদাং লৈঙাক্না পুরি হায়বা নাখৈ শেংলে।
U7N9.jpg)
জি-২০ অমসুং জি-৭ অনিমক্না হিরম অসি মরুওইনা লৌবা মরম্না মালেমগী ওইবা থৌশিল শেম্বা মতমদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী ৱাফম অসি মরুওইনা লৌরে।
২১শুবা চহিচাদা, লৈবাকশিংনা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী অরুবা ফিবম কয়া মায়োক্নরি। অৱাবশিং কাংলুপ অনি থোক্নবা ঐ ফোঙদোচগে:
অহানবদা, অৱা-অনা তারকপা মতমদা মাঙজৌন্না চেকশিনৱা পীবগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈঙাক্কী অকক্নবা থৌদাং অসি দরকার ওই অমসুং থোং মান্নবা লম্বী অমদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী দরকার ওইবশিং অপুনবা ওইনা ফংহন্নবা শেন-থুমগী ফিবম অমা শেমগৎপা দরকার ওইরে। অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা থবকশিং অমসুং শেম-শাবদা শেন থাদনবা ঐখোয়না মতিক চাবা থবক পায়খৎকদবনি। অসিগুম্বা অরুবা ৱাফমশিংসু ঐখোয়না খন্নগদবনি”
- অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা কমদৌনা রিছোর্সশিং ফজনা শীজিন্নগনি? মসিগীদমক করম্বা মখলগী ইন্সতিতুৎশিংগী থবকশিং, তেক্নিকেলগী থবকশিং অমসুং হৈ-শিংবশিং ঐখোয়না শেমগৎপা মথৌ তাবগে?
- অকনবা খুদোংথিবশিং থেংন্নবা কমদৌনা ঐখোয়না শেন-থুম থৌরাং তৌরিবগে? কমদৌনা ঐখোয়না খ্বাইদগী খুদোংথিনিঙাই ওইবশিংদা ঐখোয়গী মতেং ফংহনগদগে?
- প্রোজেকশিং পায়খৎপা মতমদা অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা কমদৌনা ঐখোয়না থবক তৌগদগে অমসুং অচৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা কমদৌনা তোখাইবা রিছোর্স শেমগৎকনি?
মসি অরুবা খুদোংচাদবশিংনি অমসুং হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি মতম শাংনা লৈবাক কয়ানা মায়োক্নদুনা লাক্লি। হায়রিবা অৱাবশিং অসি কোকহন্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং অমনা অমদগী তম্নবা দরকার ওইরে। মথং চয়োলদা জি-২০ ৱার্কিং গ্রুপ অনিশুবা ওইনা মীফম পাংথোক্কনি অমসুং মখোয়না শেন থাদবগী মতাংদা নোংমা চুপ্না খন্নগনি।
5L73.jpg)
অনিশুবদা, মাঙজৌন্না চেকশিনৱা পীনবা থবকশিংগী মতাংদা লৈঙাক্কী থৌদাংগী মরমদা ঐ করিগুম্বা খর হায়বা পাম্মী। হিরম অসিদা সরকার-লনাই পুন্না থবক তৌমিন্নবা খন্নদুনা লাক্লি। মসিদা লনাই কাংলুপ কয়া শরুক য়ারে।
হায়রিবা অৱাবশিং অসি কোক্নবা অরাইবা পাম্বৈ অমতা লৈতে। ঐখোয়গী অইং-অশাগী ফিবম হোংলকলিবা অসি লৈঙাক্না ফজনা থেংন্নবা হোৎনবা মথক্কী পাম্বৈশিং অসিনা মতেং পাংগনি।
দিজাস্তর রিক্স মেনেজমেন্তগী থবক তৌরিবশিং মখোয়গী থবকশিংগীদমক ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐখোয় ইশামক্কী অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নরসি।
অদোমবু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
India-Japan Side Event on The Roles of States for Promoting Investments in Disaster Risk Reduction Towards Resilient and Sustainable Future
Statement by Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister
18 MAY 2023 9:15PM by PIB Delhi
Distinguished guests and dear friends,
At the outset, I would like to thank the Government of Japan for taking the initiative to curate this event and to invite us to be a partner in this effort.
Although Sendai Framework, as well as its predecessor, Hyogo Framework, highlighted the importance of an all-of-society approach to disaster risk reduction, it is clear that States bear the primary responsibility for both stopping the creation of new disaster risks as well as reduction of existing disaster risks.
U7N9.jpg)
The fact that both G7 and G20 have accorded priority to disaster risk reduction indicates that the issue is now getting attention at the highest level in the global policy discourse.
In the 21st century, the States face complex challenges in Disaster Risk Reduction. Let me highlight two sets of challenges:
First, we all recognize that States must evolve a financial architecture that can address the entire spectrum of disaster risk reduction needs in a balanced way. For far too long we have focused almost entirely on financing disaster response, recovery and reconstruction. We must pay adequate attention to financing disaster risk mitigation and disaster preparedness. This is not only a matter of making a larger quantum of resources available. We have to also contend with complex issues such as:
- How do we increase the absorptive capacity to effectively utilize resources allocated for disaster risk mitigation? What kinds of institutional mechanisms, technical capacities and expertise do we need to develop for it? How are we going to measure outcomes?
-
How do we balance risk mitigation financing for extensive risks (i.e. high frequency, moderate impact events) and intensive risks (i.e., low frequency, high impact events)? How do we target our assistance to the most vulnerable?
-
How do we strike a balance between mainstreaming disaster risk reduction funding in development projects and ring-fencing separate resources for disaster risk mitigation that can have a catalytic impact on larger development processes?
These are complex challenges and countries with long history of disaster risk mitigation financing are also grappling with these challenges. We need to collaborate and learn from each other in addressing these. The G20 Working Group will meet for the second time next week and they will devote one full day to discuss issues of financing.
5L73.jpg)
Second, I would like to talk about the role of State in strengthening Early Warning Systems. The notion of public-private partnership has been discussed for a long time in this context. Many private sector players have come into play, and the field is likely to get even more crowded as more sector-specific early warning services are developed. In such a context, what is the absolutely non-negotiable role of the State? Can we outsource the observational network to private players? To what extent should the State get involved in developing and deploying communication technologies? Should the State mandate private players to compulsorily provide essential early warning services in times of disasters?
There are no easy answers to some of the challenges I have identified above. However, we must contend with these challenges if we want to bring about a transformational change in the way disaster risk reduction is pursued. It will also help the State become more effective in our climate change adaptation efforts.
We look forward to engaging in this conversation and working collectively to take this agenda forward.
I wish all disaster risk management practitioners the very best in their work. Together, let us strive towards a resilient and sustainable future for ourselves and generations to come.
Thank you.