Ministry of Cooperation
In order to realize the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar se Samriddhi” and with the efforts of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, a decision has been taken to form 1100 New Farmer Producer Organizations (FPOs) in Cooperative Sector
These additional 1100 FPOs have been allocated to National Cooperative Development Corporation (NCDC) under FPOs’ Scheme
Under the FPO Scheme, financial assistance of Rs. 33 lakhs is provided to each FPO, Further, financial assistance of Rs. 25 lakhs per FPO is provided to the Cluster Based Business Organizations (CBBO)
PACS are primarily engaged in short-term credit and distribution of seeds, fertilizers, etc., now they will be able to undertake other economic activities including high income generating activities like bee-keeping, mushroom cultivation, etc.
This initiative will ensure remunerative prices to farmers for their produce, it would also lead to diversification in the economic activities of PACS and enable them to generate new and stable sources of income.
Various initiatives undertaken by the Ministry of Cooperation under the leadership of Shri Amit Shah will enable cooperative sector in general and PACS in particular, to generate alternative sources of revenues for their members and transforming them into viable, dynamic and financially sustainable economic entities
17 MAY 2023 7:31PM by PIB Delhi
In order to realize the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar se Samriddhi” and with the efforts of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, a decision has been taken to form 1100 New Farmer Producer Organizations (FPOs) in Cooperative Sector. A target of these 1100 additional FPOs has been allocated to National Cooperative Development Corporation (NCDC) by the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare under its ‘Formation and Promotion of 10,000 FPOs’ scheme.
Under the FPO Scheme, financial assistance of Rs. 33 lakhs is provided to each FPO. Further, financial assistance of Rs. 25 lakhs per FPO is provided to the Cluster Based Business Organizations (CBBO).
Primary Agricultural Credit Societies (PACS), which have a member base of around 13 crore farmers and are primarily engaged in short-term credit and distribution of seeds, fertilizers, etc. will now be able to undertake other economic activities as well. Integration of PACS in the FPO scheme will enable them to expand their business in the areas of supply of production inputs; agricultural equipment like cultivator, tiller, harvester, etc. and processing, including cleaning, assaying, sorting, grading, packing, storage, transportation, etc. PACS will also be able to undertake high income generating activities like bee-keeping, mushroom cultivation, etc.
This initiative will ensure remunerative prices to farmers for their produce by providing them necessary market linkages. It would also lead to diversification in the economic activities of PACS, thus enabling them to generate new and stable sources of income.
This, along with various other initiatives undertaken by the Ministry of Cooperation under the leadership of Shri Amit Shah for strengthening of cooperative movement in the country, will enable cooperative sector in general and PACS in particular, to generate alternative sources of revenues for their members, thus transforming themselves into viable, dynamic and financially sustainable economic entities.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’গী মঙলান থুংহন্নবা অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.) ১১০০ শেম্নবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে
এফ.পি.ও.গী স্কিমগী মখাদা নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.সি.দি.সি.)দা অহেনবা এফ.পি.ও. ১১০০ এল্লোকেৎ তৌখি
এফ.পি.ও. স্কিমগী মখাদা এফ.পি.ও. অমমমদা লুপা লাখ ৩৩গী শেলগী তেংবাং পীখ্রে, মখা তানা ক্লস্তর বেজ বিজিনেস ওর্গনাইজেসনশিং (সি.বি.বি.ও.)দা এফ.পি.ও. অমদা লুপা লাখ ২৫গী শেলগী তেংবাং পীখি
পি.এ.সি.এস.না মপুং ওইনা শোর্ত-তর্ম ক্রেদিৎ অমসুং মরু, হারনচিংবা য়েংন্থোকপগী থবক তৌই হৌজিক মখোয়না খোই য়োকপা, চেঙ্গুম থানবনচিংবা শেন্থোক চাউনা লাকপা থবক-থৌরমশিং য়াওনা অতোপ্পা শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিং পাইখৎলগনি
মসিগী থৌশিল অসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংদা রিম্যুনরেতিব প্রাইসশিং ফংহনগনি, মসিনা পি.এ.সি.এস.কী শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিংদা দাইভর্সিফিকেসন তৌবা ঙমগনি অমসুং মখোয়দা অনৌবা অমসুং স্তেবল ওইবা শেন্থোক লম্বী পীবা ঙম্লগনি
শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা কোর্পোরেসন মন্ত্রালয়না পাইখৎপা তোঙান-তোঙানবা থৌশিলশিংনা মপুং ওইনা কোওপরেতিব সেক্তর অমসুং মরু ওইনা পি.এ.সি.এস.বু মখোয়গী মেম্বরশিংগী রিভেন্যুশিংগী অলতর্নেতিব সোর্সশিং পীবা অমসুং মখোয়বু ভাইএবল, দাইনামিক অমসুং ফাইনান্সিএল্লী সস্তেনেবল ইকনো
17 MAY 2023 7:31PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সহকার সে সমৃদ্ধি’গী মঙলান থুংহন্নবা অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.) ১১০০ শেম্নবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না মাগী ‘এফ.পি.ও. ১০,০০০গী ফোর্মেসন অমসুং প্রমোসন’গী স্কিম মখাদা নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.সি.দি.সি.)দা অহেনবা এফ.পি.ও. ১১০০ এল্লোকেৎ তৌনবা পান্দম থম্মি।
এফ.পি.ও. স্কিমগী মখাদা এফ.পি.ও. অমমমদা লুপা লাখ ৩৩গী শেলগী তেংবাং পীখ্রে, মখা তানা ক্লস্তর বেজ বিজিনেস ওর্গনাইজেসনশিং (সি.বি.বি.ও.)দা এফ.পি.ও. অমদা লুপা লাখ ২৫গী শেলগী তেংবাং পীখি।
লৌমী করোর ১৩রোমগী মেম্বর বেজ অমা ওইরিবা প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (পি.এ.সি.এস.) ওইরিবা অমসুং শোর্ত-তর্ম ক্রেদিৎ অমসুং মরু, হারনচিংবা য়েংন্থোকপগী থবক তৌই। এফ.পি.ও. স্কিমদা পি.এ.সি.এস. ইন্তিগ্রেসন তৌবনা প্রদক্সন ইনপুৎশিংগী সপ্লাইগী লমদা মখোয়গী বিজিনেস; শেংদোকপা, এসেয়িং, সোর্তিং, গ্রেদিং, পেকিং, স্তোরেজ, ত্রান্সপোর্তেসন য়াওনা কলতিবেতর, তিল্লর, হর্বেস্তরনচিংবা অমসুং প্রোসেসিংগুম্বা এগ্রিকলচরেল ইক্বিপমেন্ত পাকথোক চাউথোকহনবা ঙমহনগনি। খোই য়োকপা, চেঙ্গুম থানবনচিংবা শেন্থোক চাউনা লাকপা থবক-থৌরমশিং পি.এ.সি.এস.না পাইখৎলগনি।
থৌশিল অসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী মথৌ তাবা মার্কেৎ লিঙ্কেজ পীদুনা মখোয়গী পোত্থোক্কী রিম্যুনরেতিব প্রাইসশিং ফংহনগনি। মসিনা পি.এ.সি.এস.কী শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিংদা দাইভর্সিফিকেসন তৌবা ঙমহনগনি, মসিনা অনৌবা অমসুং স্তেবল ওইবা শেন্থোক লম্বী পীবা ঙমহল্লি।
লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা কোর্পোরেসন মন্ত্রালয়না পাইখৎপা তোঙান-তোঙানবা থৌশিলশিংগা লোয়ননা মসিনা মপুং ওইনা কোওপরেতিব সেক্তর অমসুং মরু ওইনা পি.এ.সি.এস.বু মখোয়গী মেম্বরশিংগী রিভেন্যুশিংগী অলতর্নেতিব সোর্সশিং পীবা অমসুং মখোয়বু ভাইএবল, দাইনামিক অমসুং ফাইনান্সিএল্লী সস্তেনেবল ইকনোমিক এন্তীতিশিং ওইহনবা ঙমগনি।