Ministry of Information & Broadcasting
‘Mann ki Baat’ connects India to Bharat
76% media persons opine in a special study conducted by IIMC, New Delhi
63% people love to listen ‘Mann Ki Baat’ on YouTube
For 40% people, education is the most influential theme of the programme
The radio programme by PM introduces ‘unsung builders of modern Bharat’ to the whole nation
29 APR 2023 12:19PM by PIB Delhi
A special study conducted by the Indian Institute of Mass Communication (IIMC) found that 76% of the Indian media persons believe that Prime Minister Narendra Modi’s popular radio programme ‘Mann Ki Baat’ has played a significant role in introducing the real Bharat to the countrymen. The progarmme has initiated a trend where people are now more aware of the things in other parts of the country and they have started appreciating them. 75% of the respondents feel that ‘Mann Ki Baat’ has emerged as a platform, which introduces grass roots innovators working selflessly to ensure a significant difference in the lives of people living in remote areas of India.
According to IIMC Director General Prof. Sanjay Dwivedi, the study was conducted by the Outreach Department of the Institute between April 12 and 25, 2023. A total of 890 persons associated with the media—media persons, media faculty, media researchers and media students—from 116 media houses, academic institutions and universities across the country participated in the study. Of these, 326 were women and 564 were men. 66% of the respondents were between the age group of 18 and 25 years.
According to the respondents, ‘Knowledge about the Country’ and ‘PM’s Vision about the Country’ are the two important reasons which motivate them to listen to the programme. When the respondents were asked how they listen to the programme if they miss any episode, 63% said they prefer YouTube over the other mediums. 76% of the respondents feel that they are a participant in the democratic process by listening to PM Modi on various issues in ‘Mann Ki Baat’.
Prof. Dwivedi pointed out that the study also tried to understand which issue discussed by the Prime Minister in ‘Mann Ki Baat’ influenced the people’s most. In response, 40% of respondents mentioned ‘education’, while 26% said ‘information about grass roots innovators’ as the most influential topic.
The study also tried to understand with whom the people share information about the topics discussed in ‘Mann Ki Baat’. 32% respondents said they share their thoughts on the issues discussed in the programme with their family members, while 29% people said they discuss the topics with their friends and colleagues. Another interesting fact that emerged in the study was that 12% people use radio, 15% television and 37% use Internet based platforms to listen to ‘Mann Ki Baat’.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
‘মন কি বাতে’ ইণ্ডিয়াক ভাৰতৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে
নতুন দিল্লীৰ আইআইএমচিয়ে কৰা এক বিশেষ অধ্যয়নত ৭৬% সংবাদকৰ্মীয়ে মতামত আগবঢ়ায়
৬৩% লোকে ইউটিউবত ‘মন কি বাত’ শুনি ভাল পায়
৪০% লোকৰ বাবে শিক্ষাই হৈছে কাৰ্যসূচীৰ আটাইতকৈ প্ৰভাৱশালী বিষয়বস্তু
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এই ৰেডিঅ’ অনুষ্ঠানত ‘আধুনিক ভাৰতৰ অখ্যাত নিৰ্মাতা’সকলক সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে চিনাকি কৰাই দিয়া হৈছে
29 APR 2023 12:19PM by PIB Guwahati
ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মাছ কমিউনিকেশ্যনে (আইআইএমচি) কৰা এক বিশেষ অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে ভাৰতীয় সংবাদ মাধ্যমৰ ৭৬% লোকে বিশ্বাস কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জনপ্ৰিয় ৰেডিঅ’ অনুষ্ঠান ‘মন কী বাতে’ প্ৰকৃত ভাৰতক দেশবাসীৰ আগত পৰিচয় কৰাই দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। এই অনুষ্ঠানে এনে এটা ধাৰা আৰম্ভ কৰিছে য’ত এতিয়া জনতাই দেশৰ আন অঞ্চলৰ বস্তুবোৰৰ প্ৰতি অধিক সচেতন হৈছে আৰু তেওঁলোকে সেইবোৰৰ প্ৰশংসা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ৭৫% উত্তৰদাতাই অনুভৱ কৰে যে ‘মন কী বাত’ এক মঞ্চ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, য’ত ভাৰতৰ দুৰ্গম অঞ্চলত বসবাস কৰা লোকসকলৰ জীৱনত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত কৰিবলৈ নিস্বাৰ্থভাৱে কাম কৰা তৃণমূল পৰ্যায়ৰ উদ্ভাৱকসকলক পৰিচয় কৰাই দিয়া হৈছে।
আইআইএমচিৰ সঞ্চালক প্ৰধান অধ্যাপক সঞ্জয় দ্বিবেদীৰ কয় যে ২০২৩ চনৰ ১২ এপ্ৰিলৰ পৰা ২৫ এপ্ৰিলৰ ভিতৰত প্ৰতিষ্ঠানটোৰ আউটৰীচ্চ বিভাগে এই অধ্যয়ন চলাইছিল। সমগ্ৰ দেশৰ ১১৬টা মিডিয়া হাউচ, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সৈতে জড়িত মুঠ ৮৯০ জন সাংবাদিক, সংবাদকৰ্মী, মিডিয়া ফেকাল্টি, সংবাদ মাধ্যমৰ গৱেষক আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ শিক্ষাৰ্থীয়ে এই অধ্যয়নত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। ইয়াৰে ৩২৬গৰাকী মহিলা আৰু ৫৬৪গৰাকী পুৰুষ। অধ্যয়নত অংশগ্ৰহণ কৰা ৬৬% লোকৰ বয়স ১৮ৰ পৰা ২৫ বছৰৰ ভিতৰৰ।
উত্তৰদাতাসকলৰ মতে, ‘দেশৰ বিষয়ে জ্ঞান’ আৰু ‘দেশক লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী’ দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ যিবোৰে তেওঁলোকক এই অনুষ্ঠান শুনিবলৈ প্ৰেৰণা যোগায়। কোনো খণ্ড সময়মতে শুনিবলৈ নাপালে কৰিলে তেওঁলোকে অনুষ্ঠানটো কেনেকৈ শুনে বুলি সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত ৬৩% লোকে কয় যে তেওঁলোকে আন মাধ্যমতকৈ ইউটিউবক বেছি পছন্দ কৰে। ‘মন কী বাত’ত বিভিন্ন বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ কথা শুনি ৭৬% লোকে নিজকে গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণকাৰী বুলি অনুভৱ কৰে।
অধ্যাপক দ্বিবেদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই অধ্যয়নত ‘মন কী বাত’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোচনা কৰা কোনটো বিষয়ে জনসাধাৰণক আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত কৰিছিল সেয়াও বুজিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উত্তৰত ৪০% লোকে ‘শিক্ষা’ৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ বিপৰীতে ২৬% লোকে ‘তৃণমূল পৰ্যায়ৰ উদ্ভাৱকৰ বিষয়ে তথ্য’ক আটাইতকৈ প্ৰভাৱশালী বিষয় বুলি কয়।
‘মন কী বাত’ত আলোচনা কৰা বিষয়সমূহৰ বিষয়ে ৰাইজে কাৰ লগত তথ্য ভাগ-বতৰা কৰে সেই বিষয়েও অধ্যয়নচ জনাৰ চেষ্টা কৰা হয়। এই সন্দৰ্ভত ৩২% লোকে কয় যে তেওঁলোকে অনুষ্ঠানত আলোচনা কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰা পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰে, আনহাতে ২৯% লোকে কয় যে তেওঁলোকে নিজৰ বন্ধু-বান্ধৱ আৰু সহকৰ্মীৰ সৈতে বিষয়সমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। অধ্যয়নত উত্থাপিত হোৱা আন এটা আমোদজনক তথ্য হ’ল ১২% লোকে ৰেডিঅ’, ১৫% লোকে টেলিভিছন আৰু ৩৭% লোকে ‘মন কী বাত’ শুনিবলৈ ইণ্টাৰনেট ভিত্তিক মঞ্চ ব্যৱহাৰ কৰে।