Ministry of Information & Broadcasting
‘Mann ki Baat’ connects India to Bharat
76% media persons opine in a special study conducted by IIMC, New Delhi
63% people love to listen ‘Mann Ki Baat’ on YouTube
For 40% people, education is the most influential theme of the programme
The radio programme by PM introduces ‘unsung builders of modern Bharat’ to the whole nation
29 APR 2023 12:19PM by PIB Delhi
A special study conducted by the Indian Institute of Mass Communication (IIMC) found that 76% of the Indian media persons believe that Prime Minister Narendra Modi’s popular radio programme ‘Mann Ki Baat’ has played a significant role in introducing the real Bharat to the countrymen. The progarmme has initiated a trend where people are now more aware of the things in other parts of the country and they have started appreciating them. 75% of the respondents feel that ‘Mann Ki Baat’ has emerged as a platform, which introduces grass roots innovators working selflessly to ensure a significant difference in the lives of people living in remote areas of India.
According to IIMC Director General Prof. Sanjay Dwivedi, the study was conducted by the Outreach Department of the Institute between April 12 and 25, 2023. A total of 890 persons associated with the media—media persons, media faculty, media researchers and media students—from 116 media houses, academic institutions and universities across the country participated in the study. Of these, 326 were women and 564 were men. 66% of the respondents were between the age group of 18 and 25 years.
According to the respondents, ‘Knowledge about the Country’ and ‘PM’s Vision about the Country’ are the two important reasons which motivate them to listen to the programme. When the respondents were asked how they listen to the programme if they miss any episode, 63% said they prefer YouTube over the other mediums. 76% of the respondents feel that they are a participant in the democratic process by listening to PM Modi on various issues in ‘Mann Ki Baat’.
Prof. Dwivedi pointed out that the study also tried to understand which issue discussed by the Prime Minister in ‘Mann Ki Baat’ influenced the people’s most. In response, 40% of respondents mentioned ‘education’, while 26% said ‘information about grass roots innovators’ as the most influential topic.
The study also tried to understand with whom the people share information about the topics discussed in ‘Mann Ki Baat’. 32% respondents said they share their thoughts on the issues discussed in the programme with their family members, while 29% people said they discuss the topics with their friends and colleagues. Another interesting fact that emerged in the study was that 12% people use radio, 15% television and 37% use Internet based platforms to listen to ‘Mann Ki Baat’.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
‘মন কী বাত’না ইন্দিয়াগা ভারতকা শম্নহল্লে
আই.আই.এম.সি, নিউ দিল্লিনা পাংথোকপা অখন্নবা স্তদিদা পাউমী চাদা ৭৬না পুক্নিং ৱা ফোঙদোকখি
মীওই চাদা ৬৩না য়ু তুবদা ‘মন কী বাত’ তাবা পামখি
মীওই চাদা ৪০না, থৌরম অসিগী খ্বাইদগী পামজবা থিম ইজুকেসন্না ওইখি
প্রধান মন্ত্রীগী রেদিওগী থৌরম অসিনা ‘অনৌবা ভারত শেমগৎলিবা শকখঙবীদ্রবশিং’ লৈবাক মীয়ামদা মশক তাক্লে
29 APR 2023 12:19PM by PIB Imphal
মীয়ামদা অশেংবা ভারত মশক তাকপদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মমিং চৎলবা রেদিওগী থৌরম ‘মন কী বাত’না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে হায়বা ভারতকী পাউমীশিংগী চাদা ৭৬না থাজৈ হায়না ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ মাস কম্মুনিকেসন(আই আই এম সি)না পাংথোকপা অখন্নবা থিজিনবা অমদা খঙলে। থৌরম অসিনা হৌজিক মীয়াম লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংগী মতাংদা খঙহল্লে অমসুং মীয়াম্না মখোয়গী থাগৎপা হৌরে। ভারতকী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা অমা পুরক্নবা মশাগী ওইজবা থিদনা হোৎনরিবশিং মশক তাক্নবা মন কী বাত অসি মফম অমা ওইরে হায়না পাউখুম পীরকপশিংগী চাদা ৭৫না খনখি।
ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ মাস কম্মুনিকেসন(আই আই এম সি)গী দিরেক্তর জেনেরেল প্রোফেসার সঞ্জয় দ্বিবেদিনা হায়খি থিজিনবা অসি ইন্সিতিতুৎ অসিগী আউতরিচ দিপার্তমেন্তনা এপ্রিল ১২দগী এপ্রিল ২৫,২০২৩ ফাওবা পাংথোকখি। থিজিনবা অসিদা মেদিয়াগা মরী লৈনবা মেদিয়া হাওস ১১৬, মহৈলোয়শঙশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিংগী মেদিয়াগী মহৈরোয়শিং য়াওনা পুন্না মীওই ৮৯০ শরুক য়াখি। মখোয়গী মনুংদা নুপী ৩২৬ অমসুং নুপা ৫৬৪ য়াওখি। পাউখুম পীরকখিবশিংগী চাদা ৬৬না চহি ১দগী ২৫ ফাওবগী মনুংদা লৈবা মীওইশিংনি।
পাউখুম পীরকখিবা মীওইশিংনা ফোঙদোরকপগী মতুংইন্না, ‘ লৈবাক্কী মরমদা খঙনিংবা’ অমসুং ‘লৈবাক্কীদমক প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান’ হায়রিবা মরম অনি অসিনা থৌরম অসি তানবা মখোয়গী পু্ক্নিং থৌগৎখি হায়রি। করিগুম্বা মখোয়না তাঙ্কক অমা তাহৌদবা মতমদা কমদৌনা মখোয়না থৌরম অসি তাবগে হায়বগী মতাংদা পাউখুম পীরকপশিংদা হংবা মতমদা, অতোপ্পা মেদিয়মশিংদগী মখোয়না য়ু তুবানা চাদা ৬৩ হেন্না পামখি হায়না ফোঙদোকখি। ‘ মন কী বাত্ত’ মখোয়না তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল তাবদগী মখোয় গনতন্ত্রগী থবক-থৌরমশিংদা শরুক য়াবা মীওই অমা ওইনা পুক্নিংদা ফাওহল্লে হায়না পাউখুম পীরকখিবশিংগী চাদা ৭৬না ফোঙদোকখি।
প্রোফেসার দ্বিবেদিনা হায়খি মন কী বাত্তা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা খ্বাইদগী য়াম্না ইথিল পীখিবা ৱাফমশিংগী মতাংদা খঙনবা থিজিনবা অসিনা হোৎনখি। মীওই চাদা ৪০না, থৌরম অসিগী খ্বাইদগী পামজবা থিম ইজুকেসন্না ওইখি অমসুং চাদা ২৬না মীয়ামগা নক্নবা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী মতাংদা ফোঙদোকপা মীওইশিংগী ৱারিনা খ্বাইদগী ইথিল পীবা থিম ওইখি।
থৌরম অসিদা নৈনখিবা ৱাফমশিং মখোয়গী ইমুং-মনুংগা লোয়ন্না খন্ন-নৈনখি হায়না পাউখুম পীরকপশিংগী চাদা ২৬না ফোঙদোকখি, অদুগা চাদা ২৯না হিরমশিং মখোয়গী মরুপ-মপাংশিংগা খন্ন-নৈনখি। মন কী বাত তানবা মীওই চাদা ১২না রেদিও, চাদা ১৫না তি.ভি অমসুং চাদা ৩৭না ইন্তরনেতকী প্লেতফোর্মশিং শীজিন্নখি হায়বা থিজিনবা অসিদগী খঙবা ঙম্লে।