Prime Minister's Office
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to Prime Minister chairs high level meeting to review status of public health response to COVID-19
Advised officials to ensure operational readiness of hospital infrastructure till Sub District level
Highlighted the need to be vigilant and to examine the Covid-19 situation regularly for updating the advisories to guide States
Exhorted continuation of ongoing time-tested strategy of Test- Track-Treat-Vaccination and adherence to COVID appropriate behavior
19 APR 2023 6:15PM by PIB Delhi
In view of the rise in the number of COVID-19 cases noted across India recently, Dr. P.K. Mishra Principal Secretary to Prime Minister chaired a high-level meeting to assess the COVID-19 situation in the country with focus on status of preparedness of health infrastructure and logistics, drugs, vaccination campaign in the country and the key necessary steps as a response to recent surge in Covid-19 cases.
The meeting was attended by Shri. Rajiv Gauba, Cabinet Secretary; Dr. Vinod Paul, Member NITI Aayog; Shri. T.V. Somanathan, Finance Secretary; Shri. Rajesh Bhushan, Secretary, Health and Family Welfare, Smt. S. Aparna, Secretary Pharmaceuticals; Shri Rajiv Bansal, Secretary, Civil Aviation; Shri. Rajesh Kotecha, Secretary, AYUSH; Shri. Rajiv Bahl, Secretary DHR and DG ICMR; Shri. Rajesh S Gokhale, Secretary Biotechnology and Shri. Apurva Chandra, Secretary, Information and Broadcasting;
A comprehensive presentation was made by Shri Rajesh Bhushan, Secretary, Health and Family Welfare providing overview of the global COVID-19 situation. He highlighted that India has been witnessing a rapid increase in the number of Covid-19 cases with majority of cases being reported in 8 states (Kerala, Delhi, Maharashtra, Haryana, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, and Rajasthan). Further the sudden increase in the positivity was also highlighted along with status of tests being conducted in the country. A detailed analysis of Active cases within these 8 states were presented and it was highlighted that approximately 92% of the cases are under home isolation.
The presentation also provided an overview of the Genome Sequencing of different variants since January 2023 and noted the proportion of circulating variants in India. The status of vaccination was discussed, followed by drug availability and infrastructure preparedness across the country. As per directions of Hon’ble Prime Minister, a nationwide mock drill for assessment of functional infrastructure was conducted and the status of Mock drill was presented to participants. Further, the expenditure of COVID-19 vaccination programme and budget provisions for drugs and vaccine raw materials were also reviewed.
Health Secretary also informed that States have already been advised that they may take steps for procurement of requisite Covid vaccine doses directly from the manufacturers at their end without any prior approvals from Union Ministry of Health. Private Hospitals situated in the States may also directly procure such Vaccines from the manufacturer These vaccines once procured may be administered as per the existing Covid vaccination guidelines.
After the detailed presentation, Dr. P.K. Mishra highlighted that for managing localized surges it is essential that sufficient health infrastructure should be available at sub-district level and the same may be ensured in consultation with States. He further exhorted that the advisories for guiding States should be assessed based on evolving scenario and updated accordingly.
Further, the attendees deliberated that it is critical to focus on identification of emerging hotspots and States should monitor trends of ILI/SARI cases, send sufficient samples for testing of Covid-19, and ramp up of Whole Genome Sequencing.
Dr. P.K. Mishra stressed that the time tested 5-fold strategy of Test-Track-Treat-Vaccination & adherence COVID Appropriate Behaviour must continue to be implemented and equally crucial to promote awareness within community regarding COVID appropriate behaviour and caution citizens against complacency.
He advised officials to maintain a strict vigil on the Covid-19 situation and take necessary actions to contain the COVID-19 spread.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড০ পি কে মিশ্ৰাই ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰতি জনস্বাস্থ্য সঁহাৰিৰ স্থিতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে
বিষয়াসকলক উপ জিলা পৰ্যায়লৈকে চিকিৎসালয়ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ কাৰ্যকৰী তৎপৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়
ৰাজ্যসমূহক নিৰ্দেশনা দিয়াৰ বাবে পৰামৰ্শবোৰ উন্নীত কৰাৰ বাবে সতৰ্ক হোৱা আৰু ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতি নিয়মীয়াকৈ পৰীক্ষা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়
পৰীক্ষা-অনুসৰণ-চিকিৎসা-টীকাকৰণৰ চলিত সময়-পৰীক্ষিত ৰণনীতি অব্যাহত ৰখা আৰু ক’ভিডৰ উপযুক্ত আচৰণ অনুসৰণ কৰাৰ বাবে উপদেশ দিয়া হৈছে
19 APR 2023 6:15PM by PIB Guwahati
শেহতীয়াকৈ সমগ্ৰ ভাৰতত উল্লেখ কৰা ক’ভিড-১৯ ৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড০ পি কে মিশ্ৰাই দেশত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিক, ঔষধ, টীকাকৰণ অভিযানৰ প্ৰস্তুতিৰ স্থিতি আৰু ক’ভিড-১৯ ৰ শেহতীয়া বৃদ্ধিৰ সঁহাৰি হিচাপে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি দেশৰ ক’ভিড-১৯-ৰ পৰিস্থিতি মূল্যায়নৰ বাবে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে।
বৈঠকখনত উপস্থিত আছিল শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবা, কেবিনেট সচিব; ড. বিনোদ পল, সদস্য নিটি আয়োগ; শ্ৰী টি.ভি. সোমনাথন, বিত্ত সচিব; শ্ৰী ৰাজেশ ভূষণ, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ সচিব, শ্ৰীমতী এছ. অপৰ্ণা, ফাৰ্মাচিউটিকেল সচিব; অসামৰিক বিমান পৰিবহণ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ বানচাল; শ্ৰী ৰাজেশ কোটেচা, সচিব, আয়ুষ; শ্ৰী ৰাজীৱ বেহেল, সচিব ডিএইচআৰ আৰু ডিজি আইচিএমআৰ; শ্ৰী ৰাজেশ এছ গোখলে, জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগৰ সচিব আৰু শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰ, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ বিভাগৰ সচিব ৷
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ৰাজেশ ভূষণে বিশ্বব্যাপী ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতিৰ এক অৱলোকন প্ৰদান কৰি এক বিস্তৃত উপস্থাপন কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত ক’ভিড-১৯ কেছৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু ৮ খন ৰাজ্যত (কেৰালা, দিল্লী, মহাৰাষ্ট্ৰ, হাৰিয়ানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, তামিলনাডু, কৰ্ণাটক আৰু ৰাজস্থান) বেছিভাগ ঘটনা সংঘটিত হৈছে। লগতে, দেশত অনুষ্ঠিত হোৱা পৰীক্ষাৰ স্থিতিৰ লগতে হঠাতে ইতিবাচকতা বৃদ্ধিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হয়। এই ৮ খন ৰাজ্যৰ ভিতৰত সক্ৰিয় কেছবোৰৰ এক বিতং বিশ্লেষণ উপস্থাপন কৰা হয় আৰু এইটো আলোকপাত কৰা হয় যে প্ৰায় ৯২% কেছ হোম আইছ’লেচনৰ অধীনত আছে।
উপস্থাপনটোত জানুৱাৰী ২০২৩ ৰ পৰা বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ জিনোম চিকুৱেঞ্চিঙৰ এক অৱলোকন প্ৰদান কৰা হয় আৰু ভাৰতত বিয়পা প্ৰকাৰৰ অনুপাত উল্লেখ কৰা হয়। টীকাকৰণৰ স্থিতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়, তাৰ পিছত সমগ্ৰ দেশতে ঔষধৰ উপলব্ধতা আৰু আন্তঃগাঁথনি প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি, কাৰ্যকৰী আন্তঃগাঁথনিৰ মূল্যাংকনৰ বাবে দেশজুৰি এক মক ড্ৰিল অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক মক ড্ৰিলৰ স্থিতি উপস্থাপন কৰা হয়। লগতে, ক’ভিড-১৯ টীকাকৰণ কাৰ্যসূচীৰ ব্যয় আৰু ঔষধ আৰু ভেকছিন কেঁচা সামগ্ৰীৰ বাবে বাজেটৰ ব্যৱস্থাও পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
স্বাস্থ্য সচিবে লগতে জনায় যে ৰাজ্যসমূহক ইতিমধ্যে পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে যে তেওঁলোকে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ পৰা কোনো আগতীয়া অনুমোদন অবিহনে নিৰ্মাতাসকলৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ প্ৰয়োজনীয় ক’ভিড ভেকছিনৰ পালি সংগ্ৰহৰ বাবে পদক্ষেপ ল'ব পাৰে। ৰাজ্যসমূহত অৱস্থিত ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়সমূহেও নিৰ্মাতাৰ পৰা এনে ভেকছিন পোনপটীয়াকৈ ক্ৰয় কৰিব পাৰে। এবাৰ সংগ্ৰহ কৰাৰ পিছত এই ভেকছিনবোৰ বৰ্তমানৰ ক’ভিড টীকাকৰণ নিৰ্দেশনা অনুসৰি প্ৰদান কৰা হ'ব পাৰে।
বিতং উপস্থাপনৰ পিছত, ড. পি.কে. মিশ্ৰাই উল্লেখ কৰে যে স্থানীয় পৰ্যায়ত পৰিচালনাৰ বাবে উপ-জিলা পৰ্যায়ত পৰ্যাপ্ত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি উপলব্ধ হোৱাটো অত্যাৱশ্যকীয় আৰু ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে আলোচনা কৰি ইয়াক নিশ্চিত কৰিব পাৰি। তেওঁ লগতে উপদেশ দিয়ে যে ৰাজ্যসমূহক পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ পৰামৰ্শসমূহ বিকশিত পৰিস্থিতিৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি মূল্যায়ন কৰিব লাগে আৰু সেই অনুসৰি উন্নীত কৰিব লাগে।
লগতে, অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে এইবুলি চিন্তা-চৰ্চা কৰে যে উদীয়মান হটস্পটবোৰ চিনাক্তকৰণৰ ওপৰত ধ্যান দিয়াটো গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ৰাজ্যবোৰে আইএলআই/এছএআৰআই কেছৰ প্ৰৱণতা নিৰীক্ষণ কৰিব লাগে, ক’ভিড-১৯ পৰীক্ষাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত নমুনা প্ৰেৰণ কৰিব লাগে আৰু সম্পূৰ্ণ জিনোম চিকুৱেঞ্চিং বৃদ্ধি কৰিব লাগে।
ড. পি.কে. মিশ্ৰাই জোৰ দি কয় যে পৰীক্ষা-অনুসৰণ-টিকিৎসা-টীকাকৰণ আৰু ক’ভিড অনুসৰণৰ সময়-পৰীক্ষিত ৫-গুণ ৰণনীতি কাৰ্যকৰী কৰা অব্যাহত থাকিব লাগিব আৰু ক’ভিডৰ উপযুক্ত আচৰণ সম্পৰ্কে সমাজৰ ভিতৰত সজাগতা বৃদ্ধি কৰা আৰু নাগৰিকসকলক সতৰ্ক কৰাটোও সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
তেওঁ বিষয়াসকলক ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু ক’ভিড-১৯-ৰ বিস্তাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।