Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Shri Dharmendra Pradhan unveils digital version of Employability Skills Curriculum for students enrolled in Industrial Training Institutes (ITIs)
2.5 million learners across skills ecosystem can be job ready by accessing the digital lessons
11 APR 2023 3:58PM by PIB Delhi
The Union Minister of Education and Skill Development & Entrepreneurship (MSDE), Shri Dharmendra Pradhan unveiled the digital version of the Employability Skills curriculum for students enrolled in India’s Industrial Training Institutes (ITIs) at the Future Skills Forum in New Delhi today. The Future Skills Forum - is an initiative of the Future Right Skills Network (FRSN) a collaborative effort by QUEST Alliance, Accenture, Cisco, and J.P. Morgan. It brings together government skills training institutions, civil society organisations, industry and corporate social responsibility partners to help young people acquire critical skills for the future.
Speaking on the occasion, Shri Pradhan spoke about the transformative power of skilling in boosting employability, shaping India's future and preparing a 21st century workforce. He said that the next quarter of the century when India will be completing its 100 years of independence, India will be the largest economy. From digital payments to vaccinations, we are already ahead in embracing technology in all walks of life and making best-in-class products & services. In this era of technology where nature of workplace is changing rapidly and where new disruptive technologies is no more limited to a small elite, skill development will be the key to unlocking the true potential of our demography, he added.
He expressed his happiness that industry leaders have come together to strengthen the skilling ecosystem as well as to think on ways to leverage new technologies, like AI, IOT for creating future-ready workforce and for larger benefit of society. As outlined by the Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s capacity will also benefit the globe. National Education Policy (NEP) has created opportunities for learning while earning, he added.
The digital lessons include modules on financial and digital literacy, diversity and inclusion, career development, goal setting and entrepreneurship. These are drawn from the upgraded ES curriculum which was launched by the MSDE in September 2022.
Aimed at fulfilling the need for anytime, anywhere learning, these modules will be accessible to more than 2.5 million learners through the Government of India’s Bharat Skills Portal as well as other platforms. Developed with active industry contribution, the curriculum includes 12 modules in a bite-sized, gamified format and each lesson is followed by assessments that is designed to help learners assess the depth of their learning. The storytelling approach followed in the modules provides learners with relatable scenarios that they can apply to real-world situations. The constructive feedback system ensures that learners receive feedback that is specific, timely, actionable thus enabling improved learning outcomes.
The digital lessons will be instrumental in introducing innovative pedagogical models like blended learning in Industrial Training Institutes (ITI), which will empower educators to create and lead 21st century classrooms.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুৎ (আই.তি.আই.)শিংদা মীং চল্লবা মহৈরোয়শিংগী এমপ্লোইএবিলিতী স্কিল্স করিকুলমগী দিজিতেল ভর্জন ফোঙখ্রে
স্কিল ইকোসিস্তেমদা লৈরিবা মহৈ তম্লিবা মীওই মিলিয়ন ২.৫না দিজিতেল পরাশিং অসি পাদুনা থবক তৌবা য়ারবা ওইরগনি
11 APR 2023 3:58PM by PIB Imphal
এজুকেসন অমদি স্কিল দিভেলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রিপ্রিন্যুরসিপ (এম.এস.দি.ই.)গী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি নই দিল্লীদা লৈবা ফ্যুচর স্কিল্স ফোমদা ভারতকী ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুৎ (আই.তি.আই.)শিংদা তম্লিবা মহৈরোয়শিংগী এমপ্লোইএবিলিতী স্কিল্স করিকুলমগী দিজিতেল ভর্জন ফোঙখ্রে‍। ফ্যুচর স্কিল্স ফোরম অসি ক্বেস্ত এলাইন্স, এসেঞ্চর, সিস্কো অমদি জে.পি. মোর্গন্না পুনশিন্দুনা শেম্বা ফ্যুচর রাইত স্কিল্স নেতৱর্ক (এফ.আর.এস.এন.)গী থৌরাং অমনি‍। মসিনা নহাশিংবু তুংগীদমক মরুওইবা স্কিলশিং ফংহন্নবগীদমক লৈঙাক্কী স্কিল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুসনশিং, সিভিল সোসাইতী ওর্গনাইজেসনশিং, ইন্দস্ত্রী অমদি কোর্পোরেৎ সোসিএল রেস্পোঞ্জিবিলিতী পার্ত্রনশিংবু পুনশিল্লি‍।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী প্রধান্না থবক ফংবা য়াবগী মতিং হেনগৎহনবদা, ভারতকী তুংলমচৎ শেম্বদা অমদি ২১শুবা চহিচাগী শিন্মীশিং শেমগৎপদা স্কিলিংগী অওনবা পুরকপা ঙম্বা মতিক্কী মরমদা ৱাফম কয়া থমখি‍। ভারতনা নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারকপা, চৎলিবা চহিচাসিগী মথংগী ক্বার্তরদা, ভারতনা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরগনি‍। দিজিতেল পেমেন্ততগী হৌরগা ভেক্সিনেসন ফাওবদা, ঐখোয়না পুন্সিগী হীরম খুদিংদা তেক্নোলোজীবু কোনশিন্দুনা খুমাঙ চাওশিন্না চৎলি অমদি ময়াম মরক্তগী খ্বায়দগী ফবা পোত্থোকশিং অমদি সর্ভিসশিং পুথোক্লি‍। থবক মফমগী মওং মতৌ খোঙলৈ থুনা হোংলক্লিবা অমদি অনৌবা চৎলিবা খোঙচৎশিবু হোংদোকপা ঙম্বা তেক্নোলোজীশিং মথক থংবা মীওই খরখক্তা তাশিন্দুনা লৈরক্ত্রবা তেক্নোলোজীগী মতম অসিদা, ঐখোয়গী দিমোগ্রাফীগী অশেংবা মতিং ফুদোকহন্নবগী পাম্বৈ স্কিল দিভেলপমেন্তনা ওইগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
তুংলমচৎকী থবক্কা চুনবা ৱর্কফোর্স শেমগৎনবা অমদি খুন্নাইগী কান্ননবগীদমক স্কিলিং ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কলহন্নবা লোয়ন-লোয়ননা এ.আই., আই.ও.তি.নচিংবা অচৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্ননবা পাম্বৈশিং খন্ন-নৈনবগীদমক ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিংনা পুনশিল্লকপদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লম্বী য়াৎখিবগুম্না, ভারতকী কেপাসিতীনা মালেম পুম্বদসু কান্নহনগনি‍। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.)না শেল তান্না তান্না মহৈ তম্নবগী খুদোংচাবসু শেম্লে, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
দিজিতেল লেসনশিং অসিদা ফাইনেন্সিএল অমদি দিজিতেল লিতরেসী, দাইভর্সিতী অমদি ইনক্লুজন, করিয়র শেম্বা, পান্দম য়াৎপা অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী মোদ্যুলশিং য়াওরি‍। হায়রিবশিং অসি সেপ্তেম্বর ২০২২দা এম.এস.দি.ই.না পুথোকখিবা অপগ্রেদ তৌরবা ই.এস. করিকুলম অসিদগী লৌথোকপনি‍।
মতম অমা হেক্তদা, মফম অমা হেক্তদগী তম্বা য়াহন্নবগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা পান্দমদা শেম্লিবা মোদ্যুলশিং অসি ভারত লৈঙাক্কী ভারত স্কিল্স পোর্তেল লোয়ন-লোয়ননা অতৈ ফম্পাকশিংদগী লর্নর মিলিয়ন ২.৫না য়েংবা য়াগনি‍। ইন্দস্ত্রীশিংদগী এক্সতিব কন্ত্রিব্যুসনগা লোয়ননা শেমগৎলিবা করিকুলম অসিদা বাইত-সাইজকী গেমিফাইদ তৌরবা মওংগী মোদ্যুল ১২ য়াওরি অমদি লেসন খুদিংমক লর্নরশিংনা মখোয়না তম্লিবা অদি চাং য়েংজবা য়ানবগীদমক শেম শারবা এসেসমেন্তশিংনা মতুং ইল্লি‍। মোদ্যুলশিং অসিদা ইল্লিবা ৱারী লীবগী মওং মতৌ অসিনা তম্লিবা মীওইশিংনা লৌশিনবা ঙমগদবা ফীভমশিং পীদুনা মখোয়না তশেং তশেংবা পুন্সিদা পানশিনবা য়াগদবা মওং ওইহল্লি‍। কন্সত্রিক্তিব ফীদবেক সিস্তেম অসিনা অকক্নবা, মতম চাবা, থবক ওইনা তৌবা য়াবা ফীদবেক ফংহন্দুনা তমশিনবগী মহৈ হেন্না ফগৎহল্লি‍।
দিজিতেল লেসনশিং অসি তাকপি তম্বিরিবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্তুনা ২১শুবা চহিচাগী ক্লাসরুমশিংবু চিংদুনা পুবা ঙমহনগদবা, ব্লেন্দেদ লর্নিংগুম্বা অনৌবা মওংগী পেদাগোজিকেল মোদেলশিং ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুৎ (আই.তি.আই.)শিংদা পুথোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি‍।