Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in Post Budget webinar on “Economic Empowerment of Women
10 MAR 2023 11:19AM by PIB Delhi
Namaskar!
It is a matter of great delight for all of us that the nation has viewed this year's budget as a beginning to fulfil the goal of building a developed India by 2047. The budget has been seen and tested from the point of view of future 'Amritkaal'. It is a good sign for the country that the citizens of the country are also looking at the next 25 years through the prism of these goals.
Friends,
In the last 9 years, the country has moved ahead with the vision of Women-led development. Looking at the experience of its past years, India has also tried to carry forward the efforts of 'Women Development to Women-led Development' on the global arena. This time, this topic also figured prominently in the G20 meetings being chaired by India. This year's budget will also give a new impetus to these efforts of Women-led development, and all of you are going to play a crucial role in it. I welcome all of you to this budget webinar.
Friends,
The power of conviction in women; their will power, their imaginative power, their decision-making power, their ability to take quick decisions, their perseverance to achieve their goals, the results of their hard work, is the identity and reflection of women power. When we say Women-led development, its foundation is these very powers. In ensuring the bright future for Maa Bharti (India), this power of women is the priceless power of India. This power group is playing a massive role in increasing the scale and speed of India in this century.
Friends,
Today we are witnessing a great revolutionary change in the social life of India. The results of the ways with which India has worked for women empowerment in the last few years are visible today. Today we are witnessing the same in India; the number of women is increasing as compared to men. The number of girls studying in high school or beyond has tripled in the last 9-10 years. Enrolment of girls in science & technology, engineering and maths in India has reached 43% today, and it is the highest among all rich developed countries, be it America, UK or Germany. Similarly, be it medical field or sports field, business or political activity, women's participation in India has not only increased, but they are leading from the front in every field. Today, there are many areas in India in which the potential of women power is visible. Out of the crores of people who were given Mudra loans, about 70 percent of the beneficiaries are women of the country. These crores of women are not only increasing the income of their families, but are also opening new dimensions of the economy. Through the PM Svanidhi Yojana, various incentives like financial assistance without guarantee, promotion of animal husbandry, promotion of fisheries, promotion of village industries, FPO's, sports are being given. Its maximum benefits are being reaped and the best results are coming from women. This year's budget is a reflection of how we can take the country forward with the help of half of the country's population and how we can increase the power of women. Under the Mahila Samman Saving Certificate Scheme, women will be given 7.5% interest rate. About Rs 80 thousand crore have been allocated for PM Awas Yojana in this budget. This amount will be used to build houses for lakhs of women in the country. In the past years in India, most of the 3 crore+ houses built under the PM Awas Yojana, are in the names of women. You can imagine that there was also a time when women never had fields, barns, shops or houses in their names. Today, they have got such a huge support from this system. PM Awas has given women a new voice in the economic decisions of the household.
Friends,
Now we hear of 'unicorns' in the field of startups but is it possible to create unicorns in self help groups too? This budget has been brought with a supporting announcement to fulfil that dream. You can see the scope of this vision of the country from the growth story of the past years. Today, one out of five non-farm businesses in the country is being handled by a woman. In the last 9 years, more than seven crore women have joined Self Help Groups, and they are working in different fields. Just see how much value these crores of women are creating! And you can also estimate it from their capital requirement. In 9 years, these Self-help groups have taken a loan of Rs 6.25 lakh crore. These women are not only small entrepreneurs, but they are also working as resource persons on the ground. In the form of Bank sakhi, Krishi sakhi, Pashu sakhi, these women are creating new dimensions of development in the village.
Friends,
Women have always played a crucial role in the cooperative sector. Today a radical change is taking place in the cooperative sector. More than 2 lakh multi-purpose cooperatives, dairy cooperatives and fisheries cooperatives are going to be formed in the coming years. A target has been set to connect 1 crore farmers with organic farming. Women farmers and producer groups can play a vital role in it. At present, not only in the country, but in the whole world, awareness is growing about Millets i.e. Sri Anna. Their demand is increasing. This is a big opportunity for India. You will have to work to further increase the role of women self-help groups in this. You have to remember one more thing. 1 crore tribal women work in Self-Help Groups in our country. They have traditional experience of 'Sri Anna' grown in tribal areas. We have to tap the opportunities related to marketing of 'Sri Anna' as well as processed foods made from it. In many places, government organizations are helping in processing the Minor Forest Produce and bringing it to the market. Today, several of such Self-Help Groups have been formed in remote areas, and we should take it to a wider level.
Friends,
The skill development of the youth and daughters will play a vital role in all these efforts. Vishwakarma Yojana will act as a strong bridge in the same. We have to recognize the special opportunities for women in Vishwakarma Yojana and take them forward. GEM portal and e-commerce are also becoming a major medium to expand the business of women. Today every sector is taking advantage of new technologies. We should emphasize the use of new technologies in the training given to Self-Help Groups.
Friends,
Today the country is moving ahead with the spirit of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. When our daughters are seen protecting the country by joining the army, flying Rafale, then the perspective with respect to them also changes; when women become entrepreneurs, take decisions, take risks, then the perspective with respect to them changes. Just a few days back, for the first time in Nagaland, two women have become MLAs. One of them has also been made a Minister. India can move fast only by increasing the respect towards women and by raising the spirit of equality. I would appeal to all of you. All of you must move ahead with the determination to remove every obstacle before women, sisters and daughters.
Friends,
On March 8, we celebrate International Women's Day. President Draupadi Murmu ji has written a very passionate article on women empowerment. Everyone should understand the spirit with which President Murmu ji has ended this article. I am quoting her from this article. She has said - "It is the responsibility of all of us, rather, each individual, to accelerate this progress." So today I would like to urge each and every one of you to dedicate yourself to make a difference in your family, neighbourhood or workplace. Any change that will put a smile on a daughter’s face, any change that will increase her chances of getting ahead in life. This request of mine to you has come out from the depths of my heart. I end my speech with these words of the President. I wish you all the very best. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না “ইকনোমিক এম্পাৱরমেন্ত ওফ ৱুমেন” হায়বা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
10 MAR 2023 11:19AM by PIB Imphal
লৈবাক অসিনা চহি অসিগী বজেৎ অসি ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগী পান্দম থুংহন্নবা অহৌবা অমা ওইনা উরিবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা নুংঙাইরবা ৱাফম অমা ওইরি। বজেৎ অসি তুংলমচৎকী অমৃতকালগী ৱাখল্লোন্দগী য়েংখি অমসুং চাংয়েং তৌখি। লৈবাক্কী প্রজাশিংনা পান্দমশিং অসিগা মথংগী চহি ২৫গী ৱাখল্লোনশিংবু মরী লৈনহল্লিবা অসি অফবা খুদম অমনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসিনা নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-খোঙচৎকী মঙলানগা লোয়ননা মাংদা চংশিনখি। মমাংগী চহিশিংগী এক্সপরিয়েন্স য়েংলবদি ভারতনা নুপীগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাংশিংদগী নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-খোঙচৎ অসি মালেমগী ফম্পাক্তা পুখৎনবা হোৎনদুনা লাকখি। হন্দক্তি মসিগী হীরম অসি ভারতনা চিয়র লৌখিবা জি২০ মীফমশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। চহি অসিগী বজেৎআ নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-খোঙচৎকী খোঙথাংশিংদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি, অমসুং মসিদা নখোয় পুম্নমক্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌগদবনি। ঐহাক্না পুম্নমকপু বজেৎকী ৱেবিনার অসিদা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
নুপীগী শক্তিগী অখাং কনবা শক্তি, মরিংজেল খাবা, মখোয়গী ৱাখল খনবা ঙম্বগী শক্তি, মখোয়গী ৱারেপ লৌবা ঙম্বগী শক্তি, মখোয়গী থুনা ৱারেপ লৌবা ঙম্বগী মতুক-ময়াই, থমখিবা পান্দমশিং ফংনবা মখোয়গী হোৎনবা কনবা, মখোয়গী হোৎনবা কনবগী অপুনবা শক্তি, মসিনা ঐখোয়গী ইমাগী শক্তি মশক তাক্লি, মসিদা মমি তারি। ঐখোয়না নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-খোঙচৎ হায়বা মতমদা শক্তিশিং অসিদা য়ুম্ফম থোল্লি। মা ভারতিগী অফবা তুংলমচৎ অমা পুরক্নবা নুপীগী শক্তি অসিনা ভারতকী মমল নাইদ্রবা শক্তি ওইরি। মসিগী শক্তি অসিনা চহিচা অসিদা ভারতকী স্কেল অমসুং স্পীদ হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
ভারতকী খুন্নাই লোলদা ঙসি ঐখোয়না চাউনা অহোংবা অমা পুরকপা উবা ফংলি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা নুপীদা শক্তি পীনবা ভারতনা থবক তৌরিবা মওং অসিগী ফলশিং ঙসি উবা ফংলে। ঙসি ঐখোয়না নুপাগা চাংদম্নবদা নুপীশিংগী মশিংনা হেনগৎলকপা উবা ফংলি। হায় স্কুলদা তম্মিবা নুপীমচাশিংগী মশিং অসি হৌখিবা চহি ৯-১০দা শরুক অহুম হেন্না হেনগৎলকখি। সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেথস্তা নুপীমচাশিংনা এনরোল তৌবা অসি ঙসিদা ৪৩% য়ৌবা ঙম্লে অমসুং মসি শেল পাইবা লৈবাকশিং, অমরিকা, য়ু.কে., জর্মনী ওইরবসু মখোয়গী মরক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি। মতৌ অসুম্না মেদিকেলগী লম নত্ত্রগা শান্ন-খোৎনবগী লম, বিজিনেস নত্ত্রগা রাজিতীগী থবক-থৌরমদা ওইরবসু নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসি ভারত্তা হেনগৎলকপা খক্তা নত্তনা লম খুদিংমক্তা মখোয়না মাংজিল থারি। ঙসি ভারতকী লম কয়াদা নুপীগী শক্তিগী মতিক-ময়াই অসি উবা ফংলে। মুদ্রা লোনশিং পীথখিবা মীওই করোর কয়াগী মনুংদা বেনিফিসরীশিংগী চাদা ৭০দি লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা ওইরি। নুপী করোর কয়া অসিনা মখোয়গী ইমুং-মনুংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা শেন্মীৎলোবগী অনৌবা দাইমেন্সনশিংসু হাংদোক্লি। পি.এম. স্বনিতি য়োজনাগী খুত্থাংদা গরেন্তী য়াওদনা শেলগী তেংবাং পীবা, এনিমেল হসবেন্দরী থৌগৎপা, ফিশরিজ থৌগৎপা, ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিং থৌগৎপা, এফ.পি.ও.শিং অসিগুম্বদা ইন্সেন্তিবশিং পীখি। মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা অমসুং ফলশিং অসি নুপীশিংদগী লাকখি। লৈবাক্কী মীশিং তঙ্খাইগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না লৈবাক অসিবু করম্না মাংদা পুখৎকনি, নুপীগী শক্তি অসি করমআ হেনগৎহনগনি হায়বগী মমিং অসি বজেৎ অসিদা ময়েক শেংনা তারি। মহিলা সম্মান সেভিং সর্তিফিকেৎ স্কিমগী মখাদা নুপীশিংদা চাদা ৭.৫গী শেন্দোইং পীরগনি। বজেৎ অসিদা পি.এম. আৱাজ য়োজনাগীদমক লুপা করোর লিশিং ৮০গী শেনফম খাক্তুনা থমখি, শেনফম অসি লৈবাক্কী নুপীশিংগী য়ুম শাবদা শীজিন্নগনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারত্তা পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা য়ুম করোর ৩ হেন্না শাখি, মখোয় অসি অয়াম্বনা নুপীশিংগী মমিংদা লৈখি। মমাংঙৈদা নুপীশিংগী মমিংদা লৌবুক, কৈ, দুকান নত্ত্রগা য়ুম অমত্তা লৈরমখিদে। ঙসি সিস্তেম অসিদগী মখোয়না চাউনা কান্নবা ফংলি। পি.এম. আৱাজনা য়ুমগী ওইবা শেন্মীৎলোনগী ৱারেপশিং লৌবদা অনৌবা হক অমা পীখি।
মরুপশিং,
বজেৎ অসিদা অনৌবা য়ুনিকোর্নশিং শেম্নবা তৌরি, হৌজিক ঐখোয়না স্তার্তঅপকী লমদা য়ুনিকোর্নগী মতাংদা তাখ্রে অদুবু মসি সেল্ফ হেল্প গ্রুপতসু ওইথোকপা য়াব্রা? মঙলান অসি থুংহনবদা শৌগৎলিবা এনাওন্সমেন্ত অমা বজেৎ অসিদা য়াওখি। হৌখিবা চহিশিংগী গ্রোথ স্তোরীদগী লৈবাক অসিগী বিজন অসিগী স্কোপ ঐখোয়না উবা ফংখি। ঙসি লৈবাক্কী নন-ফার্ম বিজিনেস মঙাগী মনুংদা অমদি নুপীশিংনা হেন্দল তৌরি। হৌখিবা চহি ৯দা নুপী করোর তরেৎ হেনবনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওশিনখি অমসুং মখোয়না তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা থবক তৌরি। নুপী করোর কয়া অসিনা ভেল্যু কয়া য়াম্না শেম্বগে হায়বা নখোয়না মখোয়গী কেপিতেলগী মথৌ তাবদগী হোৎপা য়াগনি। হৌখিবা চহি ৯দা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং অসিনা লুপা করোর লাখ ৬.২৫গী লোন লৌখি। নুপীশিং অসি অপীকপা ওন্তপ্রিনোরশিং ওইবতা নত্তনা মখোয়না লম অসিদা রিসোর্স পর্সন ওইনসু থবক তৌরি। বেঙ্ক সখি, এগ্রিকলচর সখি, এনিমেল সখিগী মওংদা নুপীশিং অসিনা খুঙ্গংদা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা দাইমেন্সনশিং শেম্লি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিব সেক্তরদা নুপীশিংনা মতম চুপ্পদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌদুনা লাকখি। ঙসি কোওপরেতিব সেক্তরদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মলতি-পর্পস কোওপরেতিব দাইরী কোওপরেতিব অমসুং ফিশরিজ কোওপরেতিব লাখ ২ হেন্না শেম্লগনি। লৌমী করোর ১বু মহৌশাগী লৌউ-পথাক পাইখৎহন্নবা পান্দম অমা থমখ্রে। নুপী লৌমীশিং অমসুং প্রদ্যুসর গ্রুপশিংনা মসিদা অচৌবা থৌদাং লৌবা য়াগনি। হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিদা খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বদা মিল্লেৎ হায়বদি শ্রী অন্নগী মরমদা এৱের্নেস পীরি। মখোয়গী দিমান্দ অসিসু হেনগৎলক্লি। মসি ভারতকী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। মসিদা নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা লৌবা থৌদাং হেন্না হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না থবক তৌবা তাই। নখোয়না ৱাফম অমগা নীংশিংবা তাই। ঐখোয়গী লৈবাক্তা ত্রাইবেল নুপী করোর ১না সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা থবক তৌরি। মখোয়না ত্রাইবেলগী মফমদা শ্রীঅন্ন থাবগী মতমদা অরিবা মতমদগী খঙদুনা লাকখি। শ্রী অন্ন মার্কেৎতিং তৌবদগী মখোয়গী প্রোসেস ফুদকা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং অসি ঐখোয়না তেপ তৌবা তাই। মফম কয়াদা সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিংনা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস প্রোসেস তৌবদা মতেং পাংলি। ঙসি অসিগুম্বা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ কয়া মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা শেমখি, ঐখোয়না মসিনা হেন্না চাউবা থাক অমদা পুখৎনবা হোৎনবা তাই।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিদা নহারোল অমদি ইচানুপীশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্তনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। বিশ্বাকর্ম য়োজনানা মসিগী অচৌবা থোং অমা ওইনা মথৌ তৌরগনি। বিশ্বাকর্ম য়োজনাদা নুপীশিংগী অখন্নবা খুদোংচাবশিং অদু ঐখোয়না খঙদোক্তুনা মাংদা পুখৎকদবনি। জি.ই.এম. পোর্তেল অমসুং ই-কম্মর্স অসি নুপীগী বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহন্নবা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। ঙসি সেক্তর খুদিংমক্না অনৌবা তেক্নোলোজীগী কান্নবা লৌরি। ঐঝোয়না সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা ত্রেনিং ফংহনবদা অনৌবা তেক্নোলোজী হেন্না-হেন্না শীজিন্নবাদা মীৎয়েং চংগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিনা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। আর্মীদা য়াওদুনা, রেফেল পাইদুনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা লৈবাক ঙাকশেনবা অসি উবা মতমদা মখোয়গী মরমদা খল্লম্বা ৱাখল্লোনশিংদা অহোংবা লাকখি। নুপীশিংনা ওন্তপ্রিনোরশিং ওইরকপা, ৱারেপশিং লৌরকপা, খুদোংথিবা মায়োক্নবা মতমদা মখোয়গী মরমদা খল্লম্বা ৱাখল্লোনশিংদা অহোংবা লাকখি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা অহানবা ওইনা নাগালেন্দদা নুপী অনিনা এম.এল.এ. ওইখি। মখোয় অনিগী মরক্তা অমদা মন্ত্রীগী ফম পীখি। ভারতনা খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিনবা খক্তা নত্তনা নুপীশিংগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহল্লি অমসুং থোং মান্নবগী ৱাখল্লোন হেনগৎহল্লি। ঐহাক্না পুম্নমক্তা অপীল তৌজনীংই মদুদি নুপী-ইচে-ইচল-ইচানুপীশিং পুম্নমক্না নখোয়গী মাংদা লাকপা খুদোংথিবা খুদিংমক অকাং কনবগা লোয়ননা মায়োক্নদুনা মাংদা চংশিনগদবনি।
মরুপশিং,
মার্চ ৮, নুপীশিংগী নুমিৎতা রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুনা নুপীদা শক্তি পীবগী য়াম্না ফজরবা আর্তিকল অমা ইখি। আর্তিকল অসি লোইশিনবদা রাস্ত্রপতি মুর্মুজীনা থমখিবা ৱাখল্লোন অদু মীপুম খুদিংমক্না ভাব তাহন্নীংই। আর্তিকল অদুদগী ঐহাক্না মচেৎ অমা থমজগে। মহাক্না হায়খি – “চাউখৎ-খোঙচৎ অসি খুমাং চাউশিনহনবা হায়বা অসি মীওই অমমমগী খক্তা নত্তনা ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি”। অদুনা ঙসি ঐহাক্না পুম্নমক্তা হায়জনীংবদি নখোয়গী ইমুং-মনুং, য়ুমলোন-কৈরোন্নবদা অমসুং থবক মফমদা খেন্নবা অমা পুরক্নবা নশানা কত্থোকপগা লোয়ননা হোৎনবীয়ু। অঙাং অমগী মাইথোংদা মমোন মীনোক তমহনগদবা, মহাক্না পুন্সিদা মাংদা চংশিনবা ঙম্নবা অওনবা পুরকপা ঙমগদবা অহোংবা পুরক্লসি। ঐহাক্না নখোয়দা থমজরিবা অসি ঐহাক্কী থমোয়দগী থোরকপা ৱাফমনি। রাস্ত্রপতিনা থমখিবা ৱাহৈ খরা অসি ফোঙদোকচবগা লোয়ননা ঐহাক্না ৱারোল পীবা মতাং অসিদা লোইশিনজরি। ঐহাক্না পুম্নমক্তা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। হন্না হন্না থাগৎচরি!