ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ’ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
10 MAR 2023 11:19AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଖୁସିର କଥା ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଦେଶକୁ 2047 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଏକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭାବେ ଦେଖାଯାଉଛି । ବଜେଟକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଅମୃତକାଳର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଏହା ହେଉଛି ଦେଶ ପାଇଁ ଶୁଭ ସଂକେତ ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷକୁ, ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡି ଦେଖୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଦେଶ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଭାରତ ନିଜର ବିଗତ ବର୍ଷର ଅନୁଭବକୁ ଦେଖି, ମହିଳାଙ୍କ ବିକାଶରୁ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକାଶର ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ବୈଶ୍ୱିକ ମଂଚକୁ ନେଇଯିବାର ପ୍ରୟାସ କରିଛି । ଚଳିତ ଥର ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ହେଉଥିବା G-20ର ବୈଠକରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବଷୟ ପ୍ରମୁଖତାର ସହ ଛାଇ ହୋଇ ରହିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ମଧ୍ୟ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକାଶର ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେବ, ଆଉ ଏଥିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୁଁ ଏହି ବଜେଟ ୱେବିନାରକୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ନାରୀଶକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପ ଶକ୍ତି, ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି, ତାଙ୍କର କଳ୍ପନା ଶକ୍ତି, ତାଙ୍କର ନିଷ୍ପତି ନେବା ଭଳି ଶକ୍ତି, ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତି ନେବାଭଳି ତାଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ତପସ୍ୟା, ସେମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ମାତୃଶକ୍ତିର ପରିଚୟ, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରତିବିମ୍ବ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକାଶର କଥା କହୁଛୁ ସେତେବେଳେ ଏହି ଶକ୍ତିଗୁଡିକ ହେଉଛି ତାହାର ଆଧାର । ମାଆ ଭାରତୀର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ, ନାରୀଶକ୍ତିର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଅନମୋଲ ଶକ୍ତି । ଏହି ଶକ୍ତି ସମୂହ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ମାପ ଓ ଗତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଭାରତର ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ବହୁତ ବଡ଼ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତନ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଭାରତ ଯେଭଳି ଭାବେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି, ଆଜି ତାହାର ପରିଣାମ ଦୃଷ୍ଟି ଗୋଚର ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଭାରତରେ, ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ବିଗତ 9-10 ବର୍ଷରେ ହାଇସ୍କୁଲ ଅବା ତା’ ଆଗକୁ ପାଠ ପଢୁଥିବା ଝିଅମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଭାରତରେ ବିଜ୍ଞାନ, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ, ଇଞ୍ଜିନୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତରେ ଝିଅମାନଙ୍କର ପଞ୍ଜିକରଣ ଆଜି 43 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ଯାଇଛି, ଆଉ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ, ବିକଶିତ ଦେଶ ଆମେରିକା ହେଉ, ୟୁକେ ହେଉ, ଜର୍ମାନୀ ହେଉ ଏହି ସବୁଠାରୁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଅଧିକ । ସେହିଭଳି, ଡାକ୍ତରୀ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ ଅବା ଖେଳ ପଡିଆ ହେଉ, ବ୍ୟବସାୟ ହେଉ ଅବା ରାଜନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହେଉ, ଭାରତରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର କେବଳ ଭାଗିଦାରୀ ବଢି ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ଆସି ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତରେ ଏଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳାଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି । ଯେଉଁ କୋଟି- କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 70 ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ମହିଳାମାନେ । ଏହି କୋଟି-କୋଟି ମହିଳାମାନେ କେବଳ ନିଜ ପରିବାରର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁ ନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ନୂତନ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିନା ଗ୍ୟାରେଂଟି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେବା ହେଉ, ପଶୁପାଳନକୁ ପ୍ରେତ୍ସୋହନ ଦେବା ହେଉ, ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନକୁ ପ୍ରେତ୍ସୋହନ ଦେବା ହେଉ, ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟାଗକୁ ପ୍ରେତ୍ସୋହନ ଦେବା ହେଉ, ଏଫପିଓ ଗୁଡିକ ହେଉ, ଖେଳ- କୁଦ- ସ୍ପୋର୍ଟ୍ସ ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି, ତାହାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଏବଂ ଭଲରୁ ଅତି ଭଲ ପରିଣାମ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆସୁଛି । ଦେଶର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟାର ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଆମେ କିଭଳି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବା, ଆମେ ନାରୀଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ କିଭଳି ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏହାର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଏଇ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି । ମହିଳା ସମ୍ମାନ ସଂଚୟ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଯୋଜନା, ଏହା ଅଧିନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ 7.5 ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ସୁଧ ଦିଆଯିବ । ଚଳିତ ଥର ବଜେଟରେ ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନା ପାଇଁ ପାଖାପାଖି 80 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଏହି ରାଶି, ଦେଶର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ । ଭାରତରେ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଯେଉଁ 3 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ହିଁ ଅଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନା କେବେ ଜମି ତାଙ୍କ ନାମରେ ହୋଉଥିଲା, ନା ଘରବାଡି ତାଙ୍କ ନାମରେ ହୋଉଥିଲା, ନା ଦୋକାନ ହେଉଥିଲା, ନା ଘର ହେଉଥିଲା । ଆଜି ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସେମାନଙ୍କୁ କେତେ ବଡ଼ ସହାୟତା ମିଳିଛି । ପିଏମ୍ ଆବାସ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଘରର ଆର୍ଥିକ ନିଷ୍ପତି ନେବାରେ ଏକ ସ୍ୱର ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ନୂତନ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ, ଏବେ ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜଗତରେ ତ’ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଶୁଣିଛେ, କିନ୍ତୁ କ’ଣ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସମ୍ଭବ କି? ଏହି ବଜେଟ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଭଳି ଘୋଷଣାକୁ ନେଇ ଆସିଛି । ଦେଶର ଏହି ଦୃଷ୍ଟଭଙ୍ଗୀରେ କେତେ ବ୍ୟାପକତା ରହିଛି, ଏହା ଆପଣ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କାହାଣୀରୁ ଦେଖି ପାରିବେ । ଆଜି ଦେଶରେ ପାଂଚଟିରୁ ଗୋଟିଏ ଅଣ-ଫାର୍ମ ବ୍ୟବସାୟ ମହିଳାମାନେ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ସାତ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି, ଆଉ ସେମାନେ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କୋଟି- କୋଟି ମହିଳା କେତେ ମୂଲ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ କରୁଛନ୍ତି ଆଉ ଏଥିରେ ବିନିଯୋଗ ହେଉଥିବା ପୁଞ୍ଜିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଏହାର ଅନୁମାନ ଲଗାଇ ପାରିବେ । ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଏହି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗୁଡ଼ିକ 6 ଲକ୍ଷ ପଚିଶ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ମହିଳାମାନେ କେବଳ ଛୋଟ- ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହିଁ ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ଏମାନେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସକ୍ଷମ ମାନବ ସମ୍ବଳର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ, କୃଷି ସଖୀ, ପଶୁ ସଖୀ ଭାବେ ଏହି ମହିଳାମାନେ ଗାଁରେ ବିକାଶର ନୂତନ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସର୍ବଦା ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହି ଆସିଛି । ଆଜି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମୂଳଚୂଳ ପରିବର୍ତନ ହେଉଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ, ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । 1 କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ଜୈବିକ କୃଷି ଦ୍ୱାରା, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସହିତ ସାମିଲ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ମହିଳା କୃଷକ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକ ଗୋଷ୍ଠୀର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିପାରେ । ସାଂପ୍ରତିକ ସମୟରେ କେବଳ ଦେଶ ନୁହେଁ, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ମିଲେଟସ୍ ଅର୍ଥାତ ଶ୍ରୀଅନ୍ନକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଏହାର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ । ଏଥିରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ । ଆମ ଦେଶରେ 1 କୋଟି ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ଶ୍ରୀଅନ୍ନର ପାରମ୍ପରିକ ଅନୁଭବ ରହିଛି । ଆମକୁ ଶ୍ରୀଅନ୍ନର ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଏଥିରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ସୁଯୋଗକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ହେବ । ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଲଘୁ ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାକୁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଏଭଳି କେତେଗୁଡ଼ିଏ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଅଗମ୍ୟ ଅଂଚଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି, ଆମକୁ ଏହାକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା ଉଚିତ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରାୟାସ ଦ୍ୱାରା ଯୁବକମାନଙ୍କ, ଝିଅମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଏକ ବଡ଼ ସେତୁ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଆମକୁ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । (ଜେଇଏମ୍‌) ଜେମ୍ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ଇ-ବାଣିଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବାର ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଲାଭ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ନେଉଛନ୍ତି । ଆମକୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଦିଆ ଯାଉଥିବା ତାଲିମରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶ ଆଜି (‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପ୍ରୟାସ) ‘ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ’ର ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମର ଝିଅମାନେ ସେନାରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା କରୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ରାଫେଲ ଉଡ଼ାଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ସେତେବେଳେ ତାହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ବଦଳିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେଉଛନ୍ତି, ନିଷ୍ପତି ନେଉଛନ୍ତି, ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତା’ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତିତ ହେଉଛି । ଏବେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ହିଁ ନାଗାଲାଣ୍ଡରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଦୁଇ ଜଣ ମହିଳା ବିଧାୟକ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରୀ କରାଯାଇଛି । ମହିଳାମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରି, ସମାନତାର ଭାବ ବୃଦ୍ଧି କରି ହିଁ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିବ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିବି ଯେ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ, ମହିଳାମାନଙ୍କ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ- ଝିଅମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାର ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
8 ମାର୍ଚ୍ଚକୁ ମହିଳା ଦିବସ ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ମହାଶୟା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ବିଷୟରେ ଏକ ବହୁତ ଭାବବିହ୍ୱଳ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖିଥିଲେ । ଏହି ଲେଖାର ଶେଷରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୁର୍ମୁ ମହାଶୟା ଯେଉଁ ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବୁଝିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୁଁ ସେହି ଲେଖାରୁ ତାଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି- ‘ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରଗତିକୁ ଦୃତ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉ । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ, ନିଜ ପରିବାର, ପାଖ- ପଡିଶା ଅଥବା କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଏକ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବାର ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏପରି କୌଣସି ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତନ, ଯାହା କୌଣସି ଝିଅର ମୁହଁରେ ହସ ଫୁଟାଉ, ଏଭଳି କୌଣସି ପରିବର୍ତନ, ଯାହା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ, ଏହା ହୃଦୟର ଗଭୀରତାରୁ ବାହାରିଛି ।’ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାଶୟାଙ୍କ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡିକ ସହିତ ମୋର କଥା ସମାପ୍ତ କରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in Post Budget webinar on “Economic Empowerment of Women
10 MAR 2023 11:19AM by PIB Delhi
Namaskar!
It is a matter of great delight for all of us that the nation has viewed this year's budget as a beginning to fulfil the goal of building a developed India by 2047. The budget has been seen and tested from the point of view of future 'Amritkaal'. It is a good sign for the country that the citizens of the country are also looking at the next 25 years through the prism of these goals.
Friends,
In the last 9 years, the country has moved ahead with the vision of Women-led development. Looking at the experience of its past years, India has also tried to carry forward the efforts of 'Women Development to Women-led Development' on the global arena. This time, this topic also figured prominently in the G20 meetings being chaired by India. This year's budget will also give a new impetus to these efforts of Women-led development, and all of you are going to play a crucial role in it. I welcome all of you to this budget webinar.
Friends,
The power of conviction in women; their will power, their imaginative power, their decision-making power, their ability to take quick decisions, their perseverance to achieve their goals, the results of their hard work, is the identity and reflection of women power. When we say Women-led development, its foundation is these very powers. In ensuring the bright future for Maa Bharti (India), this power of women is the priceless power of India. This power group is playing a massive role in increasing the scale and speed of India in this century.
Friends,
Today we are witnessing a great revolutionary change in the social life of India. The results of the ways with which India has worked for women empowerment in the last few years are visible today. Today we are witnessing the same in India; the number of women is increasing as compared to men. The number of girls studying in high school or beyond has tripled in the last 9-10 years. Enrolment of girls in science & technology, engineering and maths in India has reached 43% today, and it is the highest among all rich developed countries, be it America, UK or Germany. Similarly, be it medical field or sports field, business or political activity, women's participation in India has not only increased, but they are leading from the front in every field. Today, there are many areas in India in which the potential of women power is visible. Out of the crores of people who were given Mudra loans, about 70 percent of the beneficiaries are women of the country. These crores of women are not only increasing the income of their families, but are also opening new dimensions of the economy. Through the PM Svanidhi Yojana, various incentives like financial assistance without guarantee, promotion of animal husbandry, promotion of fisheries, promotion of village industries, FPO's, sports are being given. Its maximum benefits are being reaped and the best results are coming from women. This year's budget is a reflection of how we can take the country forward with the help of half of the country's population and how we can increase the power of women. Under the Mahila Samman Saving Certificate Scheme, women will be given 7.5% interest rate. About Rs 80 thousand crore have been allocated for PM Awas Yojana in this budget. This amount will be used to build houses for lakhs of women in the country. In the past years in India, most of the 3 crore+ houses built under the PM Awas Yojana, are in the names of women. You can imagine that there was also a time when women never had fields, barns, shops or houses in their names. Today, they have got such a huge support from this system. PM Awas has given women a new voice in the economic decisions of the household.
Friends,
Now we hear of 'unicorns' in the field of startups but is it possible to create unicorns in self help groups too? This budget has been brought with a supporting announcement to fulfil that dream. You can see the scope of this vision of the country from the growth story of the past years. Today, one out of five non-farm businesses in the country is being handled by a woman. In the last 9 years, more than seven crore women have joined Self Help Groups, and they are working in different fields. Just see how much value these crores of women are creating! And you can also estimate it from their capital requirement. In 9 years, these Self-help groups have taken a loan of Rs 6.25 lakh crore. These women are not only small entrepreneurs, but they are also working as resource persons on the ground. In the form of Bank sakhi, Krishi sakhi, Pashu sakhi, these women are creating new dimensions of development in the village.
Friends,
Women have always played a crucial role in the cooperative sector. Today a radical change is taking place in the cooperative sector. More than 2 lakh multi-purpose cooperatives, dairy cooperatives and fisheries cooperatives are going to be formed in the coming years. A target has been set to connect 1 crore farmers with organic farming. Women farmers and producer groups can play a vital role in it. At present, not only in the country, but in the whole world, awareness is growing about Millets i.e. Sri Anna. Their demand is increasing. This is a big opportunity for India. You will have to work to further increase the role of women self-help groups in this. You have to remember one more thing. 1 crore tribal women work in Self-Help Groups in our country. They have traditional experience of 'Sri Anna' grown in tribal areas. We have to tap the opportunities related to marketing of 'Sri Anna' as well as processed foods made from it. In many places, government organizations are helping in processing the Minor Forest Produce and bringing it to the market. Today, several of such Self-Help Groups have been formed in remote areas, and we should take it to a wider level.
Friends,
The skill development of the youth and daughters will play a vital role in all these efforts. Vishwakarma Yojana will act as a strong bridge in the same. We have to recognize the special opportunities for women in Vishwakarma Yojana and take them forward. GEM portal and e-commerce are also becoming a major medium to expand the business of women. Today every sector is taking advantage of new technologies. We should emphasize the use of new technologies in the training given to Self-Help Groups.
Friends,
Today the country is moving ahead with the spirit of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. When our daughters are seen protecting the country by joining the army, flying Rafale, then the perspective with respect to them also changes; when women become entrepreneurs, take decisions, take risks, then the perspective with respect to them changes. Just a few days back, for the first time in Nagaland, two women have become MLAs. One of them has also been made a Minister. India can move fast only by increasing the respect towards women and by raising the spirit of equality. I would appeal to all of you. All of you must move ahead with the determination to remove every obstacle before women, sisters and daughters.
Friends,
On March 8, we celebrate International Women's Day. President Draupadi Murmu ji has written a very passionate article on women empowerment. Everyone should understand the spirit with which President Murmu ji has ended this article. I am quoting her from this article. She has said - "It is the responsibility of all of us, rather, each individual, to accelerate this progress." So today I would like to urge each and every one of you to dedicate yourself to make a difference in your family, neighbourhood or workplace. Any change that will put a smile on a daughter’s face, any change that will increase her chances of getting ahead in life. This request of mine to you has come out from the depths of my heart. I end my speech with these words of the President. I wish you all the very best. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.