Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister Anurag Thakur launches Yuva Utsav across the nation, from IIT Ropar, Punjab
We are the biggest Yuva-Shakti in the world and we must strive to achieve our immense potential:Shri Anurag Thakur
Yuva Utsava also hosted at 12 locations across the country today
In the first phase by 31st March 2023, Yuva Utsava will be held in 150 Districts across the country to celebrate the youth power.
04 MAR 2023 1:28PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs and Sports and Information and Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur launched pan India the Yuva Utsava-India@2047 today from IIT Ropar in Punjab. On the occasion Shri Anurag Thakur also launched the Dashboard of Yuva Utsava.
Yuva Utsava was simultaneously hosted at Pratapgarh(U.P.), Haridwar(Uttrakhand), Dhar and Hosangabad(M.P.),Hanumangarh(Rajasthan),Saraiekela(Jharkhand),Kapurthala(Punjab), Jalgaon(Maharastra),Vijayawara(Andhra Pradesh),Karimnagar(Telangana),Palakhad(Kerala),Cuddalore( Tamil Nadu). In the first phase by 31st March 2023, Yuva Utsava will be held in 150 Districts across the country to celebrate the youth power.
Speaking to a hall filled with youngsters, Sh. Anurag Singh Thakur spoke about the sacrifices of our freedom fighters and urged the youth to make them proud. “We are the biggest Yuva-Shakti in the world and we must strive to achieve our immense potential.” Further, he also urged the students to pick one social cause each that was close to their hearts and work to find the solutions to these issues. “Youth are the builders of tomorrow”, he added.
Sh. Anurag Singh Thakur also spoke on the importance of millets and the possibility these held for increasing the income of farmers while also allowing us to save water and replenish the soils. Fit India also saw mention in his speech with the hall echoing the slogan of “Fitness ka doze, Aadha ghanta Roz”
“Today, India has become the third largest startup ecosystem in the world. We have 107 unicorns. We have the maximum number of startups that come up in a day in any country. Our economy has come from being among the Fragile Five to now among the First Five. All this has been possible due to Modi ji’s efforts and initiatives like Start Up India and Stand Up India”, he said.
Union Minister also visited the stalls set up at the venue on this occasion.
*Background *
The Yuva Utsav programs in the first phase are being hosted by schools and colleges of the districts, with broad based participants/footfall from neighboring educational institutions apart from the Youth Volunteers and Members of Youth Club affiliated with NYKS.
The Ministry of Youth Affairs & Sports through its premier Youth organization Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS), is organizing "YUVA UTSAV- India @2047” program in all districts across the country. This pan India celebration of Yuva Shakti follows a 3-tier format, beginning with a one-day District Level Yuva Utsav to be held from March to June 2023. The first phase of the program is scheduled to be held in 150 districts, to be held during the period – 4th March to 31st March 2023 in the current financial year.
The winners of the District Level will participate at the State level Yuva Utsav which is a 2-day program scheduled to be held during August to September 2023 at State Capitals. The winners of all the State level programs shall participate at the National Level Yuva Utsav scheduled to be held in 3rd/4th week of October, 2023 at Delhi.
Across the three levels, Young Artists, Writers, Photographers, Orators will compete and traditional artists will showcase the rich cultural heritage of the country. The theme for the Yuva Utsav will be Panch Pran :
1. Goal of developed India,
2. To remove any trace of slavery or colonial mindset,
3. Take pride in our heritage and legacy,
4. Unity and solidarity, and
5. Sense of duty among citizens.
The youth participants would bring to the central stage of public discourse the vision for Amrit Kaal, rooted in the 5 resolves (Panch Pran). Yuva Shakti se Jan Bhagidari” will be the driving force for this grand celebration of 75thAnniversary of India’s Independence leading up to India@2047.
Youth in the age group of 15 to 29 years are eligible to participate in the programs/competitions at District, State and National Levels with winners at each stage proceeding to the next level.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଞ୍ଜାବର ଆଇଆଇଟି ରୋପାର ଠାରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ଆମେ ଦୁନିଆର ସବୁଠୁ ବଡ ଯୁବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ଆମର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ଆଜି ଦେଶର 12 ଟି ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି
31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2023 ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦେଶର 150 ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
04 MAR 2023 1:28PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଆଜି ପଞ୍ଜାବର ଆଇଆଇଟି ରୋପାରରୁ ସାରା ଭାରତରେ ଯୁବ ଉତ୍ସବ -ଇଣ୍ଡିଆ @ 2047 ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ମଧ୍ୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବର ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
QZXY.jpg)
ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ପ୍ରତାପଗଡ (ୟୁ.ପି.), ହରିଦ୍ୱାର (ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ), ଧର ଏବଂ ହୋସଙ୍ଗାବାଦ (ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ), ହନୁମାନଗଡ଼ (ରାଜସ୍ଥାନ), ସରାଇକେଲା (ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ), କପୁରଥାଲା (ପଞ୍ଜାବ), ଜଲଗାଓଁ (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର), ବିଜୟୱାଡ଼ା (ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ), କରିମନଗର (ତେଲେଙ୍ଗାନା), ପାଲଖଡ଼ (କେରଳ), କୁଡାଲୋର (ତାମିଲନାଡୁ) ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2023 ସୁଦ୍ଧା ଯୁବ ଶକ୍ତିର ପାଳନ ପାଇଁ ଦେଶର 150 ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭର୍ତ୍ତି ଏକ ହଲ୍ ସହିତ କଥା ହେବା ଅବସରରେ, ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ବଳିଦାନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆମେ ଦୁନିଆର ସବୁଠୁ ବଡ ଯୁବା-ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ସେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଏକ ସାମାଜିକ କାରଣ ବାଛିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ହୃଦୟର ନିକଟତର ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯୁବକମାନେ ଆସନ୍ତାକାଲିର ନିର୍ମାଣକାରୀ ଅଟନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ମଧ୍ୟ ମିଲେଟର ମହତ୍ତ୍ବ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଆମକୁ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ ଯାହାର ସ୍ଲୋଗାନ ହେଉଛି “ଫିଟନେସ୍ କା ଡୋଜ୍, ଆଧା ଘଣ୍ଟା ରୋଜ”।
TOSZ.jpg)
“ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ହୋଇଛି। ଆମର 107 ଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଅଛି। ଆମ ପାଖରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଅଛି ଯାହା ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ତୁଳନାରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଟେ। ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ମୋଦୀ ଜି ଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସ୍ଥାପିତ ଷ୍ଟଲଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯୁବ ଉତ୍ସବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜିଲ୍ଲାର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏନୱାଇକେଏସ୍ ସହିତ ସହବନ୍ଧିତ ଯୁବ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଏବଂ ଯୁବ କ୍ଲବର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ପଡୋଶୀ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ହେଉଛନ୍ତି।
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଯୁବ ସଂଗଠନ ନେହେରୁ ଯୁବା କେନ୍ଦ୍ର ସଂଗଠନ (ଏନୱାଇକେଏସ) ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ "ଯୁବ ଉତ୍ସବ- ଇଣ୍ଡିଆ @ 2047" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ସାରା ଭାରତରେ ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ଜୁନ୍ 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକ ଦିନିଆ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ଯୁବା ଉତ୍ସବ ରେ 3-ଟିୟର ଫର୍ମାଟ୍ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରୋଗ୍ରାମର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ 150 ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଯାହାକି ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର 4 ମାର୍ଚ୍ଚ ଠାରୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2023 ମଧ୍ୟରେ କରାଯିବ।
ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରର ବିଜେତାମାନେ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ଯୁବା ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଯାହାକି ଅଗଷ୍ଟରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2023 ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ରାଜଧାନୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା 2 ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ। ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଜେତାମାନେ ଅକ୍ଟୋବର 2023 ର 3ୟ / 4ର୍ଥ ସପ୍ତାହରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ତିନୋଟି ସ୍ତରରେ ଯୁବ କଳାକାର, ଲେଖକ, ଫଟୋଗ୍ରାଫର, ଓରେଟରମାନେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବେ ଏବଂ ପାରମ୍ପାରିକ କଳାକାରମାନେ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ। ଯୁବ ଉତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣ ହେବ।
1. ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ,
2. ଦାସତ୍ୱ କିମ୍ବା ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାର ଚିହ୍ନ ଦୂର କରିବା ,
3. ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିବା
4. ଏକତା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ବ, ଏବଂ
5. ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନା
ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଅମୃତ କାଳର ଏହି ଅବସରରେ 5 ଟି ରିଜଲ୍‌ଭସ (ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣ) ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଭାରତର ସ୍ବାଧୀନତାର 75 ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଭାରତ @ 2047 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମହାନ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ଯୁବ ଶକ୍ତି ସେ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ହେବ।
15 ରୁ 29 ବର୍ଷ ବୟସର ଯୁବକମାନେ ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ ତଥା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ / ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିଜେତାମାନେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ଉତ୍ତିର୍ଣ୍ଣ ହେବେ।